182273
  • Istencsászár
    Miért?
  • Punker
    balesetre lehet fogadni? :)
  • MaSzKa
    Nick Heidfeld bízik a jó szereplésben mert a BMW új motort kap
    TXT-olvastam
    azt nem írták hogy fejlesztésileg is új e
  • MaSzKa
    holnap megyek és fogadok Montoyára és Kimi-re
    remélem megnyeri a Vasárnapi futamot
  • Punker
    zsír :)
  • Nyiri
    Szarkeverok kiralya visszater... Na ne :(
  • Istencsászár
    Én ennek örülök, mindig is drukkoltam a Minardinak! ő egy egyéniség és hát ő szembe mert szállni mózli ellen! Ami a szívén az a száján!
  • Snecie Smicie
    Tök mókás, Stoddart 2008-ra nevezett, European Minardi F1 Team Kft néven :Ð
  • Istencsászár
    Ki milyen motorral indul Ausztráliában?

Fernando Alonso – RenaultF1 – Új motor
    Giancarlo Fisichella – RenaultF1 – Malajziában használt motor
    Michael Schumacher – Ferrari - Malajziában használt motor
    Felipe Massa – Ferrari - Malajziában használt motor
    Kimi Räikkönen – McLaren-Mercedes - Új motor
    Juan-Pablo Montoya - McLaren-Mercedes – Új motor
    Jenson Button – Honda Racing - Új motor
    Rubens Barrichello - Honda Racing - Malajziában használt motor
    Mark Webber – Williams-Cosworth - Új motor
    Nico Rosberg – Williams-Cosworth - Új motor
    David Coulthard – Red Bull Ferrari – Új motor
    Christian Klien – Red Bull Ferrari - Új motor
    Vitantonio Liuzzi - Scuderia Toro Rosso (Cosworth V10) – Új motor
    Scott Speed - Scuderia Toro Rosso (Cosworth V10) - Új motor
    Nick Heidfeld – BMW-Sauber - Új motor
    Jacques Villeneuve – BMW-Sauber – Malajziában használt motor
    Ralf Schumacher – Toyota Racing - Malajziában használt motor
    Jarno Trulli – Toyota Racing - Új motor
    Tiago Monteiro – Midland-Toyota - Új motor
    Christijan Albers – Midland-Toyota - Új motor
    Takuma Sato – Super Aguri Honda - Új motor
    Yuji Ide – Super Aguri Honda - Új motor
  • passatgt
    Azt követően, hogy a BMW, a Honda, a McLaren, és a Toyota már az elmúlt héten leadta nevezését a Forma-1 2008-as idényére, a Renault is bejelentette, elkötelezte magát a királykategória iránt, így egyre biztosabbá válik a Forma-1 hosszú távú jövője.
  • Kit--Kat
    De más sorozatokban ált. nem 10féle gyártóvan.
  • nearo
    Hmm..., én olyasmire gondoltam, hogy mondjuk a legjobb motort adják mindenkinek, és azzal mennek. Más sorozatokban ha jól tudom már bevált, lehet, hogy itt tényleg esélytelen.
  • Snecie Smicie
    egyen motor ötlete totál esélytelen.
  • Istencsászár
    hogyan? ha valaki épít egy qurva jó motort másik meg egy gyengét, akkor éveken át ott fog kullogni és ha bele szakad a nagyon jó pilóta, akkor sem fog semmit sem tudni csinálni...
  • nearo
    Ez még lehet, hogy egy értelmes ötlet lenne, mer' kijönne így legalább a pilóták közti különbség (meg persze a beállítások között is).
  • Amse
    és egy toyota meg egy bmw mit szól hozzá?
  • Snecie Smicie
    szvsz mostmár nem tünik annyira gáznak ez az egész. Ha túléltük az eddigi idióta szabályokat (V8 elsősorban), akkor ezt is túl fogjuk élni. Más kérdés, hogy ezek után én már nem fogom az F1-et F1-nek tekinteni.
  • passatgt
    De már most elhúztak,teljesen mindegy.Akkor már mindenkinek adjanak ugyanolyan motort
  • Punker
    kis csapatok örülnek, mert így nem tudnak jobban elhúzni a nagy gyárak.
  • Istencsászár
    a lényeg ottvolt többi nemszámít...
  • nearo
    És akkor most akinek szar motorja van, az öt évig nem fog semmit se elérni?
    És a többi csapat véleményével mi van?
  • Roolcsy
    De akkor meg nem csak a Ferrari az apuci(FIA) kedvence!
  • passatgt
    Ja,még ezt hozzátenném:Ezt már most eldöntötték úgy,hogy a többi csapatot meg se kérdezték?
  • passatgt
    Én tuti,hogy a többi 8 csapat helyében kiszálnák az f1-ből,aztán elgondolkothatna magán az FIA a motorbefagyasztásról meg a sok új szabályról
  • DjDano
    Nem normális aki ezt kitalálta, de aki elfogadja (csapatok) az se!! Szerintem bojkottot kéne hírdetni a csapatoknak...
  • BADE
    FA-18 vs. F1 Car
  • DJ Bee18
    na újabb kiskapuk tömkelege....
  • Kit--Kat
    Idióták......
  • Nd
    Azt hiszem, a következő év lesz az utolsó, mikor Forma1-et nézek...
  • Istencsászár
    A FIA felfedte a maranelloi találkozó részleteit

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) nyilvánosságra hozta a pénteken Maranellóban megrendezett találkozó részleteit, ahol a Renault, a Ferrari, és a Cosworth képviselői tanácskoztak a motorok fejlesztésének befagyasztásáról.
    hirdetés

Max Mosley / FIA

A Ferrari részéről a sportigazgató Jean Todt, a műszaki igazgató Ross Brawn, a motorfelelős Paolo Martinelli és Gilles Simon; míg a Renault oldaláról az ügyvezető Flavio Briatore, a főmérnök Pat Symonds, illetve a motorfelelős Rob White voltak jelen azon a megbeszélésen, melyet a FIA elnöke, Max Mosley hívott össze.

A Ferrari főhadiszállásán, Maranellóban megrendezett találkozón a Cosworth néhány magas rangú képviselője is megjelent. A megbeszélések célja az volt, hogy a szakemberek megvitassák, miként lehetne befagyasztani a motorok fejlesztését a jövőben.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megerősítette, a felek megegyeztek abban, hogy a motorfejlesztéseket öt évig szüneteltetik, bár megneveztek olyan elemeket, melyeket évente újítani lehet.

A szövetség azt is elmondta, minden olyan fejlesztést befagyasztanak, mely a teljesítmény növekedését eredményezi.

A FIA által kiadott közlemény:

Március 24-én a Nemzetközi Automobil Szövetség egy nem hivatalos találkozót hívott össze, ahol a Cosworth, a Ferrari, és a Renault szakemberei jelentek meg.

A megbeszélés célja a motorfejlesztések háttérbeszorításának megvitatása volt, mellyel a költségek drasztikus csökkentését szeretné elérni a szövetség. Olyan szabályokat szeretnénk alkotni, melyek a motorokban rejlő energiát még hatékonyabban ki tudnák aknázni.

A következőkben született egyetértés:

1. Öt évig, azaz 2008-tól 2012-ig tilos a motorok fejlesztése

2. Az évenkénti módosítások befegyasztása, melyek részleteit a FIA minden év január elsejéig köteles tisztázni.

3. A motor azon elemeinek listája, melyeket évente fejleszteni lehet:

- portok
    - az égéskamra formája
    - szelep nagyság, forma, és szög
    - dugattyúfej (a dugattyú súlyának azonosnak kell maradnia, ahogy a dugattyúgyűrű pozíciójának és a sűrítés nagyságának is)
    - vezértengely profil és szelepvezérlés
    - légbeömlő
    - gyújtógyertya
    - hengerfej

4. Csak olyan fejlesztéseket lehet végrehajtani, melyek a FIA szerint csökkentik a költségeket, vagy növelik a megbízhatóságot. Teljesítménynövelő módosításokat nem lehet végrehajtani, Ezeket a FIA később pontosítja.

5. A motorok sebességének limitálása.
  • Istencsászár
    lényeg a pártatlanság...
  • Nyiri
    Aha.
  • edeleny
    A Renault ügyvezetöje örül a Ferrari sikereinek.
  • DJ Bee18
    aki akar látni összefüggéseket, meg összeesküvéseket, az fog is látni... ennyit erről
  • edeleny
    Ha nagyon akarnank,szerintem minden auton lehetne talalni,legalabb is ketseges elemeket,vegül is az egesz sport a hatarok kitolasarol szol.En azt nem szeretem de nagyon,mikor a palyan kivül szeretnek egyesek megnyerni a futamokat.
  • b-type
    Nem kell ööö :)
    A Michelin dolognál én nem teljesen értettem mi van..ahogy a mostani szárnyaknál sem.
    Ha a szabályzatban megjelőlt teszteken a mérési tűréseken belül volt az érték, akkor nem tom mi volt a baj.
    de nem engedték.
    Ahogy a mostani szárnyaknál sem..bár itt valóban tiltja a szabályzat hogy a hézag legyen...szal erre való hivatkozással kifogásolható a dolog, de egyébként nem.
    Csapatok próbálkoznak,..és a sajnos a szabályok meghatározásában is a próbálkozási /fejlesztési helyzet van (szvsz).
    Én nem vagyok Ferrari drukker, bár nagyon elismerem mind a Ferrari-t a sport elkötelezettsége miatt, és MS-t a vezetési tudása miatt, de nem vagyok drukker.
    Nekem is megvannak a hasonló elképzeléseim a dolgokról, de ezeket még magam előtt sem állítom be tényként.
  • edeleny
    Nem bizonyitottam semmit,es nem is allt szandekomban,egy dologra szerettem volna ravilagitan,mikor par Hsz-el visszabb a Ferrari szurkolok ertetlenkedtek,hogy miert van a kedvenc csapatuk ellen kikelve az egesz F1,akkor az ilyen dolgokat full termeszetesnek veszik. A masik dolog 33172. hsz. senki nem mondta,hogy sarosak,ezzel kapcsolatban egy kerdes van meddig lesz nyitva a kapu. Ööö.. ,viszont hogy is volt az a gumi botrany,akkor a Michelin gondolom saros volt?
  • b-type
    Nem nekem kell meggyőznöm téged hogy nem sárosak, neked kell, ..de sztem még magadat is.
    Nem kell szöszölni, sarkosítsunk, megvádolod az FIA-t és a Ferkát, term. számonkérik rajtad, és neked bizonyítani kell (hisz vádaskodsz), próbáld meg ebben a megvilágításban látni az érveidet.
    Az hogy homályos infók..esetleg sokadkézből, neadjaég az infóeladhatóságban érdekelt médiából merített alapokra támaszkodik az érvelésed, az édeskevés...végighallgattam anno (vonatra várva) sok térítőt...fenemód látták az összefüggéseket, bősz meggyőződéssel állítottak vmit, majd fél óra múlva egy másik, uekkora bősz meggyőződéssel állította az ellenkezőjét.
    Nem kell sugallni semmit, sem azt hogy ez csak így lehet, sem az hogy ostoba a másik ha ezt nem látja..ennél jóval egyszerűbb, egy tudományos eredményt is igazolni kell...különben csak hülyeség...régebben máglya..(bár az járt néha így is úgy is)
  • edeleny
    Szal,nem akarok vitat,csak Nyiri kollega ertetlenkedesere valaszoltam kerdessel.A Renaultot mint aktualis bajnokot ,es a GMPA tagjat hivtak meg,a Ferrari gondolom,mint Concord egyezmenyes csapat volt jelen,es a Cossi mint független.Azt viszont tovabbra sem ertem,hogy miert nem kerik ki pl. a McLaren,vagy a Mercedes,Honda velemenyet,ha tanacsra van szükseg?
  • edeleny
    Ez igy igaz,talaltak egy kiskaput,es atmentek rajta.Majd bezárják,vagy nem!?