182273
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
amugy jó nagyon az a csaj a bannerba, egyébként magyar? -
hirtelen azt hittem csajokat raksz ide be
-
[center]
[b]Ferrari & Renault
Wallpapers
(1920x1200)[b]
Ferrari 01
Ferrari 02
Ferrari 03
Renault 01
Renault 02
Renault 03
Renault 04
Renault 05 -
FIA sajtóközlemény :
"....A csapat képviselőinek válaszolniuk kell arra a vádra ,miszerint 2007 márciusa és juliusa között a Vodafone McLaren-Mercedes megszegte Nemzetközi Sportszabályzat 151.c. paragrafusát, aminek alapján jogosulatlanul jutott hozzá a Scuderia Ferrari Marlboro tulajdonát képező dokumentumokhoz és bizalmas információkhoz ,melyek felhasználhatók a 2007-es Ferrari F1-es versenyautók megtervezéséhez, mérnöki munkájához, megépítéséhez ,ellenőrzéséhez ,teszteléséhez ,fejlesztéséhez és/vagy üzemeltetéséhez ."
A szabályszegés ami miatt a World Motor Sport Council nyomozást indított a McLarennel szemben, és ami a Nemzetközi Sportszabályzat 151.c. jelü paragrafusát sértheti így szól :
"Bármely hamis magatartás vagy bármely olyan tett , ami a versenyhelyzet vagy a motorsport általánios érdekei ellen tesz ..."Ezáltal a FIA-nak szükségtelen bizonyítania , hogy a McLaren autóinak bárminemü teljesítményjavulása származott a Coughlan birtokába került ferraris tervrajzoknak köszönhetően .Az FIA-nak mindössze azt kell megmutatnia, hogy Coughlan gate a maga összes visszásságával rossz fényt vet az F1-re.
az FIA 2007-es F1-es sportszabályzatának 3.1 -es bekezdése a következőképpen szól :
"A csapat felelősége biztosítani, hogy az irányítása alá tartotó összes személy betartsa a Concorde-egyezményt, a Technikai szabályzat és a Sportszabályzat valamennyi előírását "
Más szóval :ha egy alkalmazott vétkezik ,akkor a csapat is vétkezik .
(Az F1Racing nyomán )
Ezek ismeretében kérdem én, mivel vádolták, találták vétkesek és ennek fényében mi alapján nem szabtak semmiféle büntetést a Vodfone McLaren Mercedes F1 csapatra ??????? -
Jól beszélsz ...
Főképp , hogy a "vád" ami miatt beidézték a McLarent az nem az adatok felhsználása, hanem jogtalan birtoklása volt. Ebben aztán bűnösnek is mondták őket :))))) Ennyi .....Egy Spyker már repült volna .Én őket is reptetném, nekem tök mindegy hogy ott vannak-e vagy sem, semmivel nem izgalmasabb, valaki elöl megy 50 méterrel azt annyi ....
De ha lesz időm beidézek egy-két paragrafust a FIA szabályaiból, elég vicc, hogy ezeket a maguk által felállított szabályokat sem vették figyelembe, és nem szabtak ki büntetést ... -
Sztem legfőképpen azért mert ezt a döntést nem egy bíróság hozta..hanem az FIA nagytanácsa.
Egy bíróságnak term. a törvény szerint kell döntést hoznia, amennyiben kifogásolható döntést hoz, akkor feljebb költözik az ügy..és akár a döntéshozókat is elmarasztalják.
Ez ebben az esetben nem fordulhat elő, így a -akkor bűnös ha megbüntetik- nálam absz. nincs képben.
Arról nem beszélve hogy bennem piszkosul munkálkodik az hogy ha egy kiscsapatról lenne szó, akkor az olyan eltíltást kapna hogy csak zörög.
..és útálom ha a szabályok nem egyenlően vonatkoznak az érintettekre. -
Zóanagyvarázsló #53329 Csak a félreérthetőség miatt szóltam.
"A közleményben írták, hogy bűnösnek találták őket, hiába nem tetszik:)"
Szó szerint 'érintettnek' találták őket, legalábbis a 'possession' szóval próbálták árnyalni a szerepüket.
"Az biztos, hogy Meki ide, Meki oda, nem kéne velük kibaszni idén, mert akkor le van futva a VB,"
At tisztasága szeritnem ilyen helyzetben fontosabb, egy durva szankció talán hosszabb távon használhat a sportágnak. Rövidtávú üzleti - és egyben - érdekből nem szabad homokba dobni a fejünket. Jó lenne minél inkább tisztán látni, de most már én is kezdem kifogásolni az ítéletet. Vároma következő lépéseket, nyilatkozatokat. Egyébként fel kellene jelenteni a fél McLarent bűnpártolásért, a versenyt közvetlenül nem érintené, de aki tudott róla, azt parkolópályára rakhatná az ítélet... -
lesz Valencia?Az kajak jó lesz :D -
Azert mert mukodik a penz a hatalom es a diplomacia.
Bizony bunosnak talata oket a bizottsag, de valamilyen oknal fogva (amit talan sosem fogunk megtudni) meg sem buntettek meg oket.
(A hatterbol valaki biztos jol mozgatta a szalakat) -
Akkor miért nincs büntetés?
egy hét bannt nekik legalább... -
Off.
Ha igy lenne akkor most az osszes politikus bent rohadna valamilyen kobanyaban :DDDD -
A közleményben írták, hogy bűnösnek találták őket, hiába nem tetszik:) -
"A LÉNYEG: BŰNÖSÖK és NEM KAPTAK BÜNTETÉST!"
itt valami sántít...
aki bűnös az büntetést kap,viszont ők NEM kaptak még ha 10x akkora betűmérettel írod le,hogy bűnösök akkor sem. -
Ja es persze ez szinten nem lehet vedekezes arra, hogy ha igy akartak megakadalyozni, hogy meg csak ne is lassak a Ferrarti adatait. Hiszen akkor miert nem jelentettek a hatosagok fele es miert csak Juniusban rugtak ki a mernokuket?
Szal hazugsagok tomkelege az egesz. Egy normalis biro egy targyalason itt szisszen fel es mondja a gyanusitottnak, hogy ugyan kerem ne akarjon mar engem hulyenek nezni.
-
Szerintem jol lett forditva, csak annyira atlathato, ovodas vedekezes, hogy mar-mar abszurnak tunik az emberek szemeben az ilyen nyilvanvalo ismetelt hazugsag. -
Ezt én sem nagyon értem. (tűzfal)
Sztem nem jól lett lefordítva, vagy vm ilyesmi. :D -
jefferson83 #53319 Ez a tűzfalas duma nagyon vicces :) Stepney spammeli az aranyat érő adatokat, ezek meg beüzemelnek egy tűzfalat 
A meki csapatfőnöke egy régi nyilatkozatában említette, hogy soha nem tenne ilyet, nem használná fel más csapatok információit, mert a saját csapata az élete...stb. Véleméynem szerint pont ezért használná fel, de ez csak egy mellékes szösszenet volt. -
DJ BP #53318 #53306
ennyi erővel ez is ugatás barátom, nem vagy különb az itteni pórnépnél (engem is beleértve persze) -
Igen ezek a nyomos indokok.
Ezek utan lehet hinni nekik, hogy nem hasznaltak fel, ha mar a birtoklasarol is tudtak, viszont az hazugsaggal elkendoztek ?
Hiszen:
1.
"A tegnapi tárgyaláson a McLaren főnökei kivétel nélkül elismerték, hogy a fő tervezőjük március óta - és már az Ausztrál Nagydíj előtt is - birtokolt dokumentumokat Nigel Stepney-től."
"A McLaren megerősítette, hogy tűzfalat kellett installálnia azért, hogy megakadályozza további dokumentumok beáramlását Stepney-től. "
Megis azt nyilatkoztak meg nem oly regen, hogy nem tudtak rola.
Ab ovo > Hazudtak.
2.
Ha jol emlekszem ezt nem jelentettek az illetekes hatosagok fele.Ami pedig bunpartolasnak minosul.
Tehat itt felmerul egy kerdes. Miert tagadtak le ?
Ugy gondolom egyszeru a valasz, mert az adatokat felhasznaltak.
Ezt bizonyitja a padlolemezes feljelentes tenye is.
Ezek utan mindekeppen meglepo a dontes.
Ilyenrol amugy sem hallottam meg, ha valakit bunosnek talalnak valamiben akkor felmentenek. Megrovas,felfuggesztett buntetes vagy mas szankcioval szoktak uilyenkor mindenkit sulytani, de hogy felmentsek oket, ha egyszer bunosnek talaljak oket olyanrol meg nem hallottam.
-
En mint 1x eve meki szurkolo!!Marmint volt mert ennek a csapatnak en nem szurkolok tobbet(jo erro Alfonzo szerzodtetese is tehet)! Nem mintha a tobbi jobb lenne foleg a ferrari! De ez azert mar durva! Igazabol az egesz F1 egy csodtomeg... -
Mondjuk az a szöveg, hogy "néhány héttel Melbourne után" június 9-én az szerintem kicsit "gyanús". Nem így szólhatott. Valahogy úgy, hogy pár nappal Montreal előtt vagy pár hónappal Melbourne után. Időrendileg nem stimmel. -
A legnagyobb gond az, hogy ha nem derül ki, még most is kuksolnak, a Ferrarinak meg már 30 pontos hátránya lenne/pilóta ...
Az biztos, hogy Meki ide, Meki oda, nem kéne velük kibaszni idén, mert akkor le van futva a VB, de, hogy tökön kéne cseszni a McLarent jövőre - pl. nem indulhat az első 3 futamon (amivel vsz baszhatnák is a VB-t ...) - az a minimum lenne. 10x meggondolná minden csapat, hogy kémkedjen.
Anno a 87-es F1 című francia sorozatban is volt egy ilyen kémkedési per. Ott a két csapat egybeolvadt ... :)
-
Ez brutális.
Leginkább két dolog, egyfelől a precedens teremtés valósága...mert ez kőkomoly probléma sztem is.
gyakorlatilag nem lesz jogalap büntetni az adatlopást, csak ha bizonyíthatóan...azaz láthatóan felhasználták.
Másfelől az említett állítólagos Melbourne egyezmény után ez az egész kegyetlen gáz a McLaren-re nézve. -
G_ArchAngel #53312 rendben a McLaren a kedvenced, véded, de most már az ezüsfüggönyt felkellene húzni és belebámulni a nagy VALÓSÁGBA...
1., LOPTAK
2., TUDTAK RÓLA
3., FELHASZNÁLTÁK
4., A FENTIEKRŐL HAZUDTAK
Nem kell terelni, mert a McLaren is elismerte, akármilyen stílusban is mosogatod őket tisztára...
A LÉNYEG: BŰNÖSÖK és NEM KAPTAK BÜNTETÉST!
Ha nem fogod fel, akkor azt is elmagyarázom Neked, hogy az elsüllyedt Titanic nem álcázott tengeralattjáró, hanem VALÓJÁBAN ELSÜLLYEDT!
Érted? -
Lehet be kéne vezetnem a ugató metert, mert most is kilengett a cuccos.
Na pá, erre nincs szükség ha nem lehet érdemben beszélni. -
Nem gondolok semmit, mert Todt most is keményen elszólogatta magát, tehát az egyik jómadár ugat a másiknak és fordítva. Mivel a lényegi dolgokat senki sem ismeri nem gondolok semmit, csak abból élek amit ők mondanak, mert mindenki a saját igazát mondja, amibe van 70% hazugság meg fröcsögés és 30 % valóság. Mondjuk ez engem nem érdekel, ez mindig is igyvolt, a sértett fél bevan sértődve a másik meg veri a mellét. Engem az FIA 30 kérdése, a meghallgatások érdekelnek. -
G_ArchAngel #53309 a stílusod már az olaszliszkai romákéhoz hasonlít, akik miután megölték a tanárt, megvádolták a hatóságot, mert velük kapcsolatban a "lincselés" szót használta...
szerintem a McLaren jelentse fel a Ferrarit, mert színes dokumentumokat drágább másolni, mint a monochrome-ot... -
DJ BP #53308 Ha Kimi és Felipe alá egy jobb kocsit raknak akkor nem kéne siránkozni és nem lenne ekkora lemaradás.
Khm, amikor a Ferrarit jelentgették föl biztos nem ezt mondtad....
Persze most is a Ferrari fröcsög -
G_ArchAngel #53307 oké, de Ferrari csinált egy jó autót, majd a McLaren megtorpedózta, mivel nekik nem sikerült a padlólemez (mert ugye nekik is volt!) - lehet azért nem tudják megverni a pályán a McLarent, mert tud minden lépésükről?
ugye nem gondolod, hogy megsemmisítették a doksikat?:) -
Mit várt Todt? hogy parkoló pályára teszik a Mekit? 2 napja fröcsög az FIA ellen, aminek van alapja, mert elhallgatásért valami járt volna, mondjuk pénz bírság. Miért szállnának ki? mert nem tudják megverni az ellenfelet? no persze... pont ők azok akik nem szívják fel magukat mondjuk ilyenek után. Ha Kimi és Felipe alá egy jobb kocsit raknak akkor nem kéne siránkozni és nem lenne ekkora lemaradás. -
Pedig mennyire védték egyesek a Mekit, hogy nem márciusban, hanem csak áprilisban tudott a tervekről ...
Más.
Szvsz amíg a Ferrarinak van esélye a VB címre normális úton, normális úton fogják megpróbálni. Ahogy elmegy a hajó, vagy ha épelméjű ember sem fog abban bízni a csapatnál, hogy megnyer(het)ik a VB-t, na akkor fognak kiszállni. Monzáig biztos nem szállnak ki! -
"A tegnapi tárgyaláson a McLaren főnökei kivétel nélkül elismerték, hogy a fő tervezőjük március óta - és már az Ausztrál Nagydíj előtt is - birtokolt dokumentumokat Nigel Stepney-től."
"Néhány héttel a Melbourne-i verseny után a McLaren csapat főnöke azt javasolta, hogy állapodjunk meg abban, hogy jobb viszonyt alakítunk ki a két csapat között és a jövőben nem áruljuk be egymást a felettes sporthatóságnál.
+ mindezt kiegészítve a padlólemezes esettel.
Ha mindez igaz akkor ettől a pillanattól kezdve hihetetlenül megutáltam a meklárent és igazi ellendrukkerként fogok feléjük viszonyúlni. Ez már igazi aljasság. Szorítani fogok, hogy ne sikerüljön nekik semmi. Peddig eddig nem volt velük semmi bajom.
Egyébként meg. Ha a Ferrari igazán kiakar baxni a FIA-val és az egész F1-el, akkor azt mondja, hogy viszlát. MEg kell fenyegetni az egész r*hadt bandát, hogy ők ki szállnajk ebből az idényből a történtek miatt. Na akkor lenne csak igazán koppp. Nem a mekláren kizárása miatt fulladna dögunalomba az F1, hanem azért mert a Ferrari kiszáll. Teljesen jogosan. -
G_ArchAngel #53303 Jean Todt közleménye:
„Komolyan dühös vagyok amiatt, ami tegnap történt. Egyrészről az ítélet az volt, hogy bűnösök, másrészről azonban nem szankcionálták ezt. Nem értem.
A tegnapi tárgyaláson a McLaren főnökei kivétel nélkül elismerték, hogy a fő tervezőjük március óta - és már az Ausztrál Nagydíj előtt is - birtokolt dokumentumokat Nigel Stepney-től.
Ezen adatok némelyikét arra használták fel, hogy előkészítsék azt a beadványt a FIA felé, amelyben bizonyos szabályok tisztázását kérték, miközben a Melbourne-i hétvégén a McLaren csapatfőnöke és legközelebbi kollégái olyan megjegyzéseket tettek, amelyekben kétségeiket fejezték ki 'néhány autó' szabályosságát illetően."
Ebből az következik, hogy néhány információt igenis felhasználtak azért, hogy előnybe kerüljenek velünk szemben: nem úgy, hogy javították a saját autójuk teljesítményét, hanem, hogy korlátozták a miénket.
Fontos aláhúzni, hogy az az információ, amelyet arra használtak, hogy kárt okozzanak a Ferrarinak a FIA-n keresztül csak egy része annak az információnak, amely a McLaren birtokában volt.
A McLaren úgy próbálta igazolni ezt a tettét, hogy arra hivatkozott néhány jogi rendszerben a besúgók védettséget élveznek.
De meg kell jegyezni, hogy általában egy informátor vagy besúgó az illetékes hatósághoz megy, hogy valamit leleplezzen, miközben ebben az esetben a Ferrari fő ellenfele - és ezt nem mi mondjuk, hanem a FIA - nagyon ügyelt arra, hogy nehogy megemlítse milyen módon jutott ezekhez az információkhoz.
Menjünk tovább! A McLaren megerősítette, hogy tűzfalat kellett installálnia azért, hogy megakadályozza további dokumentumok beáramlását Stepney-től. Továbbá megkérték Coughlan-t, hogy mondja meg ugyanennek a Stepney-nek, hogy álljon le az információk küldésével.
Kár, hogy ezt megelőzően Coughlan arra kérte Stepney-t, hogy adjon információt a fékrendszerünkről, aztán elment vele ebédelni Spanyolországba, majd nyugodtan hazatért 780 oldalnyi tervvel, diagrammal, adattal és sok minden mással, amely - amint az a FIA közleményében is olvasható - alkalmas volt arra, hogy megtervezzenek, fejlesszenek és versenyeztessenek egy 2007-es Forma-1-es versenyautót.
Amint azt a tegnapi döntésben is megerősítették a szabálysértés ekkor már megtörtént, hiszen már ezen információk szimpla birtoklása is az, amely egy olyan sportban, mint a Forma-1 óriási előnyt jelent.
A Ferrarinak az a véleménye, hogy olyan ez, mint amikor úgy játszunk pókert, hogy a riválisod már ismeri a lapjaidat.
Felfoghatatlan, hogy a birtoklás tényén kívül azt is bizonyítani kellene, hogy látható módon felhasználták ezeket az információkat a McLaren autójában.
Pedig az a tény, hogy az elérhető információk alapján a FIA bűnösnek találta a McLarent, megmutatja, hogy a szabálysértés önmagában ezen információk birtoklása és szükségtelen bármi mást bizonyítani. A bizonyíték ott van és a FIA ezért döntött úgy, hogy bűnösök. Emiatt nehéz megértenem, hogy mi értelme van az ítéletnek (annak, hogy nem büntették meg őket - a ford.).
Továbbá el kell mondanom, hogy a FIA azon kérését, hogy bizonyítsuk azt, hogy az információt ténylegesen felhasználták az autójukban, a Ferrari számára lehetetlen teljesíteni, hiszen természetesen nincs betekintésünk a McLaren autójába.
Néhány héttel a Melbourne-i verseny után a McLaren csapat főnöke azt javasolta, hogy állapodjunk meg abban, hogy jobb viszonyt alakítunk ki a két csapat között és a jövőben nem áruljuk be egymást a felettes sporthatóságnál.
Én akkor azt mondtam neki, hogy nem hiszek neki, mert a múltban gyakran láthattuk, hogy a McLaren figyelmen kívül hagyott bizonyos megállapodásokat. De véleményt cseréltünk és hittem a jó szándékukban, így június 9-én aláírtam a megállapodást.
Azóta és már korábban is a McLaren tökéletesen tisztában volt azon e-mailekkel, amiket az informátoruk küldött a mi cégünktől és azzal is, hogy a fő tervezőjük kapcsolatban maradt vele és hogy továbbra is kapott és birtokolt jelentős mennyiségű technikai információt, amely a mi tulajdonunkat képezi.
Tehát egyrészről odajönnek és azt mondják: 'bízzunk egymásban', másrészről olyan komoly tényeket rejtenek el előlünk, amelyekről fent szóltam és semmilyen erőfeszítést nem tesznek annak érdekében, hogy értesítsenek bennünket, pedig ezt kellett volna tenniük a megállapodásunk értelmében.
Végül pedig meg kell jegyeznem, hogy a tegnapi meghallgatás nem egy bírósági tárgyalás volt, hanem egy találkozó a FIA Világtanácsa előtt, amelyen csak a McLarent kérték meg, hogy válaszoljon a vádakra, mi pedig csak megfigyelőkként voltunk jelen.
Így nem volt lehetőségünk arra, hogy aktív szerepet játszunk, amint szerettünk volna. Csak pár kérdést tehettem fel és néhányra válaszolhattam, de ez nem volt alkalmas arra, hogy előterjesszük az álláspontunkat és a dokumentumokat, amelyek ezt igazolják.
Ez a döntés nagy csalódás és nagyon meglepő. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos ügyben ilyen precedenst teremtsenek, amelyben az, hogy kimondják, hogy valaki bűnös a sport alapvető elveinek megsértésében nem von maga után automatikusan büntetést.
A magunk részünkről tovább fogjuk vinni a jog eljárásokat, amelyek már jelenleg is zajlanak Olaszországban és Angliában és nem zárjuk ki, hogy további lépéseket is teszünk." -
Akkor ne is kotozkodj, mert nem a gyonas a lenyeg, hanem a buncselekmeny elhallgatasa. Csak peldakent akartam szamara felhozni, hogy a buncselekmeny elhallgatasa is buntetest von maga utan.
Raadasul a papokat a gyontatasi titok is elobbre helyezi.
A Mercedesnel ugyanigy elhallgattak egy buncselekmenyt. -
Zóanagyvarázsló #53301 OFF:
"Itt egy gyontato paprol volt pl szo."
Nem kötözködésképpen, de éppenséggel pont nincsen a gyóntatásnak köze a sztorihoz, csak simán a feletteseként hallgatta el a történteket. Ez persze a kémügyhöz éppen megfelelő analógia.
-
jefferson83 #53300 Én voltam a lusta mert nem néztem utánna, de ezt legalább most már tudom ;) -
Off
Kaphatsz erte 1-1,5 evet :D Volt ra mar pelda, buncselekmeny eltitkolasa miatt.
Egy pelda:
http://emil.alarmix.org/szemle/2001/09/20010904.html
Itt egy gyontato paprol volt pl szo. -
jefferson83 #53298 Off
Lehet igazad van, de ettől függetlenül leültetnek ilyen esetben? Mondjuk ha gyilkosságra igaz ez akkor a bankrablásra is feltehetően.
Ha tévedtem akkor sorry
On -
Ez tevedes, a birosagon nem vagy koteles ellene tanuskodni, de a rendorsegen jelentened kell csaladtagtol fuggetlenul a buncselekmenyt. -
jefferson83 #53296 Nem :)
Családtagra nem vagy köteles terhelő vallomást tenni hazánkban :P