2012
A Paradox Interactive és a Colossal Order által fejlesztett városépítős szimulátor
  • botyika

tőlem ennyi tellett ma...
  • r4pt0r
    Azt hittem én vagyok az egyetlen akinek mániája a szabályos négyszögekben, stb való építkezés. És a csicsás dolgok kerülés, de látom van még ilyen ember. :D
  • MasterMason
    Tegnap este 7 órakor újra kezdtem és most hagytam abba. ;) Kb 30 órát nyomtam egyhuzamban, persze messze van még attól amilyennek szeretném... Nem az a tipikus hangulatos kisváros lesz belőle hanem kimondottan a kíváncsiság vezérel, kíváncsi vagyok mekkorára lehet felhizlalni a várost. Mondjuk ahhoz még egy két hetet szerintem kell tolni. Imádom ezt a játékot!

• ttt1
    Nu amíg kitalálom mi legyen csináltam egy új várost, és elértem az 50% feletti bűnözést is :)
  • ttt1
    Nekem nem ekkora a változás csak +- 6-800 ...
  • akyyy
    sima víztározóm van csak, a szenyviz meg egy különálló tóba megy bele
  • MasterMason
    100-nál nálam is elkezd "liftezni"... 100-ról lepusztul 90-ig aztán fel megint százra aztán le megint valameddig aztán fel 102-ezerig, aztán megint lemegy.

És nem értem, hogy miért. Minden rendben van a mutatókkal, a víztől kezdve tényleg minden fasza és fejlődés helyett csak "liftezik" 100 ezertől...
  • botyika
    ne szívd ki belőle a vizet a vízpumpákkal :)
  • akyyy
    csináltam egy térképet amit átszel egy kis folyó, nagyban játszok, erre azt vettem észre hogy k i száradt a folyóm :S mit kell vele csinálni hogy ne száradjon ki?
  • ttt1
    100-enél beállt a stagnálás. Most nyomozok,hgyan lehetne még lakost idecsábítani. Szerintetek mi a megoldás?
  • Szthomas
    Ez főként a speciális épületek lerakásánál látványos. A városomban alacsonynak mondható a bűnözési arány és mindez kis rendőrségekkel, de a speciális épületek hajlamosak panaszkodni még alacsony szint esetén is. Na persze egészen addig amíg le nem raktam egy nagy rendőrőrsöt.
    A gyárakhoz mondjuk logikus a nagyobb tűzoltóság megléte, mert a magas szintű gyárak (és lakóépületek is) ha kigyulladnak egy halom jármű kell az eloltásukhoz. Ennek ellenére az is abszolválható kis tűzoltóságokkal.
  • szabii98
    Én is ezt vettem észre, megjelentek a nagy kórházak meg ilyesmik, és a egyből megnőtt a betegek és a tüzek száma, a crime rate is növekedett. Pedig csak unlockoltam a nagy épületeket. Mintha a játék végig akarna vezetni, hogy MINDENT tegyél le mert kell :D
  • Borg
    40 ezres városban nekem most 1db kicsi rendőrségem van kezdettől fogva, mégis azt írja, hogy crime: low. És nincs semmi alert se erre vonatkozólag...
    Persze ha tennék rendőrségeket, akkor lehet hogy javulna valami, ki tudja :)

Mostanában mondjuk divat félkészen kiadni a játékokat, egy nagyobb start patch-el, hogy a warezosoknak megnehezítsék a dolgát, ugyanígy a későbbi patchekhez ritkán van release... Lehet hogy ők is ezt a stratégiát követik.
    Aztán lehet, hogy a magyarázat ennél prózaibb, vagyis ha mindent rendesen szimulálna a játék, akkor pontosan akkora helyre kéne korlátozni a játékost, mint a simcityben, hogy egy átlag PC-n is elfusson :)
  • trigorin
    Valóban. Viszont ez sem okoz különösebb gondot. Csinálj egy a várostól teljesen elzárt kis kerületet, ne legyen útkapcsolata a várossal, rakjál ott le annyi iskolát, amennyit szükségesnek látsz, és máris van oktatás az egész városodban, viszont egyáltalán nem generál plusz forgalmat.
  • trigorin
    A bűnözés, úgy tűnik, nincs rendesen implementálva, egyelőre csak benne van, mert anélkül nem lehetne eladni a játékot, de semmilyen hatása nincs és igazából nincs is mögötte rendszer. Ha nincs rendőrség elkezd nőni a szám jönnek alertek de ennyi.
  • akyyy
    pálya szerkesztésénél muszáj autópályát tenni? sima két vagy 4 sávos utat nem lehet? vagy nincs rá mod? :(
  • Borg
    Elég nehéz rájönni, hogy mi miért van, pl ha bezárnak a gyárak, vagy elkezdenek meghalogatni a lakosok, vagy nem költöznek be, stb...
    Néhány infografikon, vagy térkép hiányzik, amivel rá lehetne jönni ezek nyitjára.

Az én városom pl sokáig nyűglődött ilyen +1500 bevételi szinten, marha lassan fejlődött így. Nem is mertem meglépni nagy beruházásokat hitelből, mert azoknak a létesítményeknek a fenntartása bőven meghaladta volna a bevételemet. De aztán gondoltam lesz ami lesz, felvettem a nagy hitelt, és építettem buszközlekedést, meg egyetemet, meg minden szart, és nemhogy csökkent volna a bevétel, mostmár +15-20ezer körül van. És mindezt úgy, hogy közben nem terjeszkedtem...

Lehet hogy a játék egyszerűen úgy tekint a középület fejlesztésekre, hogy legyen mindenből kiegyensúlyozottan, és akkor nincs gond. Nem lehet úgy csinálni, hogy pl buszközelkedés nélküli város, hiába építetted a közlekedést jóra, egyszercsak nem hajlandó tovább fejlődni a város. Ugyanígy az iskolai lefedettség hiánya is furcsa problémákhoz vezet, mint pl az alacsony bevételű, lassan kiépülő gyárak... de persze nem árulja el sehol, hogy ez az iskolázottsági gondok miatt van.

A buszközlekedés is olyan téma, hogy az épületfenntartás az ikonon elég ilyesztő elsőre, egy viszonylag (addig) kis bevételű városban nem meri megépíteni az ember, főleg ha még a dugók szempontjából nem is érzed fontosnak. Ugyanakkor 2-3 jó buszvonal még nyereséget is termel bőven a jegyekből, tehát valójában nem elfelé viszi a pénzt a buszoztatás se, ha jól van megépítve. Csak ezt se mondja el előre sehol... CXXL-ben pl egyszerűen csak elfelé viszi a pénzt a tömegközelekedés, és a pozitív hatásai csak áttétesen jelentkeznek. Itt viszont közvetlen hasznot is termelhet.
  • peti79
    Én is úgy vettem észre, hogy forgalom szempontjából is számít a suli lehelyezése. Azok a buszjárataim is sokkal telítetebbek, amik iskolák mellett mennek el. A város fejlődésére nincs hatással az iskolázottság?

Egyébként egyszercsak megszűnt a gyárak bezárása. Egyszerre az összesnél... Nem tudom mi lehet az oka. Most minden cégnél maximumon van a létszám, megnőtt az ipar iránti kereslet. Annyi van csak, hogy iskolázatlan melósok helyett általános, illetve középiskolás dolgozók melóznak.

A játék fantasztikus, a Simcity-t legyőzték! Szerintem.:)

És köszönöm a válaszokat!
    Utoljára szerkesztette: peti79, 2015.03.15. 13:32:14
  • akyyy
    uh tegnap egész nap kerestem oldalt vagy valamit amifel tudok ilyen magasság térképet készíteni a játékhoz, de semmi jót nem találtam, csak egyet de ahoz már agooge earth nem jó, erre itt van ez amivel 2 kattiintás :DDDD
  • akyyy
    nekem mégis mutatja hogy mennyire pirosak a házak illetve zöldulnek ki az oktatással.

érdekes hogy tüzoltóság kurvasok kell, de egy darab kis rendőrségem van, ami lefedi az egész városomat lol.
  • botyika
    Ez szerintem azért nem ilyen egyszerű, mivel az emberek elkezdenek az iskola felé menni, és ezáltal forgalmat generálni azon az útvonalon. Főleg az egyetemisták, ők már kocsival mennek az egyetemre. Tényleg nem kell odaérniük, hogy "tanuló" státuszúnak számítsanak, de számít ilyen szempontból, hogy hol vannak az iskolák.
  • trigorin
    Az iskolák esetében sem kell arra figyelned, hogy a sulik lefedjék az egész várost, ugyanis az iskola esetében sem szükséges, hogy az emberek eljussanak az épülethez. Ennek eredményeként akárhova raksz le iskolát, az igazából a teljes városodnak jó. Vagyis csak arra kell figyelned, hogy ne túl sok iskolát rakj le, azt viszont nem igazán tudod befolyásolni, mely területeken járjanak az emberek inkább iskolába.
  • hoffmann14
    [url=http://www.kephost.com/image/FNzn]
    Utoljára szerkesztette: hoffmann14, 2015.03.15. 01:31:09
  • Aragorn831109
    Mass Effect! :D
  • Fpocok
    Valaki megcsinálta :D

• botyika
    nemkell hogy az oktatás zöldbe legyen. kellenek a földekre parasztok is :D szóval nem árt ha van egy adag tanulatlan munkaerőd is, főleg ha alacsony szintű az ipar.
  • peti79
    Én az ipar - lakosság összefüggést nem értem a játékban. Próbáltam az igényeknek megfelelően kialakítani a lakó- üzleti- iparnegyedeket. Buszokkal is segítettem a melóba jutást. Ahogy lehetett építettem a sulikat úgy, hogy lefedje az egész várost. Nade! Az addig remekül működő ipartelepeim (fa és mezőgazdaság) elkezdtek munkaerőhiányra panaszkodni, majd be is zártak. Néztem, mindegyikben a képzetlen munkaerő kellett volna, de csak túlképzett volt. Már vagy 3X ledózeroltam a telepeket. Mi lesz ennek a vége? Vagy nem kell az egész várost iskoláztatni? De ettől boldogok lesznek, plusz így fejlődik a város is, vagy rosszul gondolom?
  • botyika
    ha valakit érdekel bevittem 1:1 méretbe budapestet domborzattal meg a dunával, itt van a workshopja. budapest v 1 ez még nagyon korai stádium persze, de végülis már játszható, leginkább az arányokat akartam megnézni. a hidakat csak feltettem, hogy lássam mekkorák a térképhez képest. ha valaki esetleg bütyköl rajta, az szóljon, illetve töltse fel steamre :)

amúgy a http://terrain.party/ oldal segítségével bármilyen térképet be lehet scannelni a játékba, ezzel nyúltam le pestet és berajzoltam a domborzatkép alapján a dunát. jó nehéz használni a térképszerkesztőt, szerintem külön művészet abba is belejönni...
    Utoljára szerkesztette: botyika, 2015.03.15. 00:09:03
  • Szthomas
    Köszi!
    Örülök hogy tetszik. Amennyiben nem zavar titeket néha majd dobok fel egy-két új képet.
    A fővárosban egy metróvonal, egy tucat busz vonal (központi végállomással) és egy személyszállító vasútvonal igyekszik kielégíteni az igényeket.
    Az agglomeráció is be van kötve a vasúti forgalomban. A vasútállomásoktól buszok terítik a környező területeket.
    Az ipari részek külön vasútvonalra vannak bekötve. Hasznos tud lenni, főleg mivel a vonatok hajlamosak igen komolyan feltartani egymást, blokkolni elágazásokat, és a többi. A közlekedés a legnagyobb kihívás, de talán a legélvezetesebb is. Volt hogy egy kereszteződés egy fél városrészt blokkolt, mindenki balra akart kanyarodni benne annak ellenére, hogy később jobb lehetőség is lett volna. Apró átépítésekkel és módosításokkal még a legdurvább dugó is elhárítható.
  • Fpocok
    Nagyon szexy a város.
  • ttt1
    A körforgalom 1-1 irányú azaz fele csak 1ik irányba míg a másik fele másik irányba jártható csak így nicns akkora forgalom rajta...
  • Szthomas
    Sziasztok
    Pár kép az épülő városomról, jelenleg 32 ezer fő körül mozog.
    Valójában három város, két kisebb (agglomeráció) és maga a főváros.

Véleményem szerint a legjobb városépítő játék a SimCity 4 óta. A forgalom néha érdekes, de aki játszott már Colossal Order-es játékkal (CiM 1 és 2) az sejti hogy hogyan lehet elősegíteni a forgalom felgyorsítását. Nem egyszer kellett ott trükközni az utak kapcsolódásán hogy ne legyenek hatalmas dugók. Itt sincs ez másként. A vasúti közlekedés is tud vad dolgokat produkálni, de azt is el lehet hárítani.
    Írok majd még észrevételeket és szívesen segítek, ha tudok.
  • DonPedro22
    okés thx
  • botyika
    Itt a csöpp kis városom :-)
  • botyika
    Pedro azt nekem is kiirja mindig a cd-kulcsomat de csak rá kell nyomni hogy play és kész. Énis steamen vettem, többi steam-es játék is feldobja a cd-kulcsot az elején.
  • Raiders87
    Page up - page down-al...még akár lehet sima kétsávos úttal, vasúttal...még akár járdával is
  • akyyy
    Annak a körforgónak nagyon sok értelme van, a szar csíkod se semmi a folyónál, de a szarmedencéhez nem találok szavakat

felüljáró hogy lehet csinálni? sima uttal is lehet vagy scak pálya felé?
    Utoljára szerkesztette: akyyy, 2015.03.14. 17:11:39
  • Fpocok
    Hát akkor semmi kulcsot nem kell megadni.
  • ttt1
    Közeledve 100 felé..:)
  • DonPedro22
    Steamen vettem meg