9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
-
Pares #763 -
ManoNegra #762 Ez is egy jó kis írás: A profán és a vallásos fundamentalizmus harca Párizsban
A mai terrorcsoportok mögött többnyire profi támogatók és nagyhatalmi érdekek, illetve ezek konfliktusai állnak. Az iszlám fundamentalista terrorizmus sem kivétel. Ha valaki higgadtan végiggondolja a dolgot, legkevésbé a muszlimok érdeke egy ilyen terrorakció és az általa kiváltott heveny iszlámellenesség. A nyomozók számára meghatározó klasszikus Cui prodest (kinek lehetett érdeke) kérdés tehát egészen másfajta érdekekre és lehetséges megrendelőkre utal, mint a felszínes indulati reakciók által megbélyegzett muszlimok, amit feltehetőleg hideg fejjel előre kiszámítottak a terrorakció kitervelői – bárki is áll egy ilyen merénylet mögött.
Ezt még mellé, és egészen más képet fest az egész: Az al-Kaida és a szélsőséges iszlám szervezetek szerepe Afrika destabilizálásában
-
hiper fizikus #761 A "terorista népekkel, vallásokkal" szemben nem csak szavak van szukség, hanem tettekre is.
-
#760 Nagyon nem vagy tisztába a mai robotok képességeivel. Félelmetesen korlátozottak, lassúak. Nem véletlenül van az, hogy a koreai DMZ-n vannak "figyelő szolgálatban" ilyenek, meg bomba hatástalanításkor használt robotok. Nincs valódi harci robot, ami egy ember képességeinek közelében lenne. Eleve mind távirányítású és egyik sem humanoid felépítésű, tehát mozgási szabadsága és sebessége a béka segge alatt van. -
Saintgerman #759 "lefejezés a válasz a párizsi tüntetésre"... lassan kirajzolódik a probléma-reakció-megoldás kép... -
ManoNegra #758 Persze hogy szabad, mint ahogy volt is rá példa. Amúgy érdekes, hogy nálad az iszlám egyenlő az arabokkal, főleg, hogy közép és dél-kelet Ázsiában több muszlim él mint a közel-keleten.
Egyébként nekem sincs bajom velük. -
DantesHUN #757 Aha. Ez érdekes amúgy. Tehát ha zsidózni szabad, akkor iszlámozni is? ?Mondjuk én egyiket se teszem, nekem semmi bajom az arabokkal, csak kérdeztem. -
ManoNegra #756 Mert mi mind karcsik vagyunk, gyakoroljuk a szólásszabadságot. -
DantesHUN #755 Na. Csak elértünk a zsidózáshoz. Úgy tudtam. Miért sikerül mindig itt kilyukadni? -
Renegade #754 gondolom a francia zsidók nem olyan bolondok, hogy egy ilyen idióta ötletet megfogadjanak, ahogy meglépnék, még több francia arab menne tanulni az ISIS-hez. -
Pares #753 Most néztem ATV-n a közvetítést a felvonulásról, erre Bánó lelkes hangnemben szóba hozza, hogy az izraeli zsidók a franciaországi zsidóknak azt javasolják, hogy alapítsanak fegyveres "önvédelmi" milíciákat... nekik szabad? Látom már, hogy ez az egész akció megint kiknek a malmára fogja hajtani a vizet... -
#752 JHP, vagy hollow-point, aka üreges fejű, ha így ismertebb. A lényeg, hogy a célpontba csapódva a lövedék alakja erősen deformálódik (általában gomba formát vesz fel, innen a "gombásodó" lövedék elnevezés), és miven nagyobb területen tudja átadni az energiát, így nagyobb sebesülést okoz, mintha simán csak "átrepülne" rajta. -
ManoNegra #751 Ez is! -
#750 -
Renegade #749 egész jó cikk
klikk -
#748 Oké, neked lényegtelen a vallás/etnikum, nekem meg nem volt felesleges megemlíteni az "eltérő kultúrájú" népeket :)
Azokra céloztam, akik mellett már a "bennszülötteknek" kell óvatoskodniuk nehogy valamivel mégsértsék őket, mert akkor fújrasszizmuskirekesztésvanitt.
Az még hagyján, hogy Buckalakisztánban a saját törvényeik szerint gyilkolásznak, de ugyanezek ne jöjjenek már ide Európába emberkedni. Azért ez ne úgy menjen már, hogy ha innen megy oda valaki, akkor neki kell alkalmazkodni, amikor onnan jön ide valaki, akkor majd az itteniek alkalmazkodnak hozzá, hát hogyne. Az egyiknek nem tetszik a Karácsony, a másik a saját szarját állítgatja közterekre, a harmadik ül a padon, a dudáját fújja nagyon...
Szóval igen, én még mindig nem látom be miért kell ennyire erőltetni a multikultit :) -
Garfield #747 Vagyis kiderült, hogy az "eltérő kultúrájú népek" kissé xenofób célzatú, unos-untalan történő emlegetése teljesen felesleges, mert igazából egyetlen szempont a mérvadó: be tud-e illeszkedni vagy sem, el tudja-e fogadni az adott társadalom szabályait, vagy sem. Ezek után hogy milyen vallású, etnikumú, a lényegtelen. -
#746 Igazán nem kell győzködnöd, tudom, hogy igazam van :)
Akár úgy is lehetne a felirat, hogy a jobboldali hajlandó volt beilleszkedni, a baloldali meg nem. -
Garfield #745 -
Renegade #744 gombásodó lőszer? (nem ismerem ezt a kifejezést), az a puha, ami összenyomódik a célpontban? -
#743 Tök mindegy, hogy fake volt-e, az a lényeg, hogy mik lesznek a következmények, hogy kinek volt ez jó és hogy ismét bebizonyosodott, hogy ez a beilleszkedni nem képes hajlandó "eltérő kulturájú" népeket támogató toleráns hozzáállás káros.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
DantesHUN #742 Pláne hogy kóser bolt...hajajaj...már tegnap olvastam , hogy ,,tuddjukkik" álltak a háttérben. -
#741 már a kóser bolt elleni akciórol is van videó ami azt állítja hogy FAKE akció volt, megjátszott... no comment. -
Solt #740 Veszett fejsze, meg a nyele... :) -
#739 Mégis ki? Van kormányuk. Ha oda megy a nyugat akkor azért fognak sírni hogy beavatkozik, ha meg nem megy oda akkor meg azért. Persze érdekében sem áll senkinek hogy odamenjen, mert kit érdekel hogy a feketék ölik egymást, semmi új. Amíg az olajfinomítók biztonságban addig minden rendben.... :( -
#738 Senki, ez nem a tolerancia és "szólásszabadság" fellegvárában történt. -
#737 A kóser bolt elleni roham...
-
szenyor Lopez #736 És ez milyen? Őket ki fogja elkapni?
"A Nigéria észak-keleti részén lévő Baga városára csapott le a Boko Haram dzsihádista terrorszervezet. A BBC szerint az egész várost leégették, mintegy kétezer embert gyilkolhattak halomra.
Az ott élő nagyjából 10 ezer emberből a mészárlást túlélők elmenekültek, de hajléktalanná váltak. A Boko Haram már a vonatkozó Borno tartomány 70 százalékát tartja az ellenőrzése alatt, ami az eddigi egyik legnagyobb sikerük. Az Amnesty International szerint az áldozatok főleg azok a gyerekek, nők, és idősek voltak, akik nem tudtak elég gyorsan elszaladni a várost járó halálbrigádok elől.
A jelentések szerint a város gyakorlatilag megszűnt létezni, az utcákat és a környező bokrokat oszlásnak induló hullák borítják mindenfelé. "
Forrás: index -
e57 #735 Ha meghaltak a szerkesztőségben, akkor igazi támadás, nem? -
Saintgerman #734 Várjátok ki, hogy az eset milyen "biztonsági" intézkedéseket, törvényeket fog maga után vonni, abból majd lehet következtetni, hogy kik is állnak a "függöny" mögött.. -
DantesHUN #733 Én egyetértek , nem engem kell meggyőzni, csak már fél nappal a támadás után kezdődött, hogy nem is igazi támadás, kamu az egész. stb. -
#732 Attól még nincs meg... És legközelebb már okosabb lesz/lehet.
Továbbra se vagyok biztos benne, hogy egy ötletgazda állna a háttérben. Innen nézve feltételezésre építesz.
Öööö hányat is engedtek ki börtönből ilyen követelésre???
De a támadásokat, túszejtéseket ettől még elkövették...
Így viszont, hogy meghaltak, mintát állítottak a többinek.
Ha meg onnan nézzük, tök mindegy mi a végkifejlet, mert a lényeg, hogy 17 embert megöltek, és az egész világ az általuk elkövetett tettekről beszél. Ha lesznek követőik, akkor őket ez érdekli, és nem az, hogy a börtönben vagy a földben pihennek a példaképeik...
Az ideológiai példaképet meg rá lehet húzni bármi is történjék, ha meghal, akkor mártír, ha életben marad, akkor hős...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.01.10. 14:25:55 -
#731 "
Az is durva, hogy két nyomoronc több, mint nyolcvanezer rendőrt mozgósít. Aztán közvetlenül a körülzárásukkor is lekötöttek pár százat. Mi lenne egy nagyobb vagy több kisebb, összehangolt akció esetén? Belegondolni is rossz."
ezt gondold át mégegyszer... -
szenyor Lopez #730 "az a nyugató adag, ami egy 120 kilós örjöngő férfit leállítana, megölhet egy 50kg-os nőt"
Ez nyilvánvaló, de akkor is egy esély lenne, hogy esetleg élve fogják el. Félreértés ne essék, nem a bűnözők jogaiért szólok, hanem mert sokkal értékesebbek élve, mint holtan.
"Hát akkor elég bénán szervezte meg. "
Attól még nincs meg... És legközelebb már okosabb lesz/lehet.
"Mintha nem történt volna az elmúlt évtizedekben elég olyan terrorcselekmény vagy túszejtés, amelynek célja a börtönben tartott bajtársak vagy nézet-társak kiengedésének kikövetelése lett volna... "
Öööö hányat is engedtek ki börtönből ilyen követelésre??? Így viszont, hogy meghaltak, mintát állítottak a többinek. Ha bent lennének egy börtönben, amíg a műanyag lakat rájuk nem rohad, pár év múlva senki sem emlékezne rájuk.
Az is durva, hogy két nyomoronc több, mint nyolcvanezer rendőrt mozgósít. Aztán közvetlenül a körülzárásukkor is lekötöttek pár százat. Mi lenne egy nagyobb vagy több kisebb, összehangolt akció esetén? Belegondolni is rossz. -
#729 Normál esetben, normál országban. Itthon a mai napig nem nagyon vannak gombásodó lőszerek a rendőröknél. Talán a Neutron-nál láttam anno ilyet. Még a TEK-eseknél is jellemzően sima FMJ lőszer van az MP5-ösökben... A Széna téri esetnél is ezért sérült meg az egyik túsz a rendőrök fegyveréből kilőtt lövedéktől... -
#728 Jah, normál esetben ezért használnak olyan skulót a rendőrök, ami bent marad az emberben mivel így nem sebesítenek meg civileket, mert a golyó bentragad a rosszfiúkban, nem megy át, mint a katonai cuccok. -
#727 Tökmindegy, hogy tenorista vagy csak simán bűnöző, esetleg csak egy kétségbeesett apuka, ha éles lőfegyverrel, emberöléssel (vagy annak kísérletével) súlyosbított túszejtés van folyamatban, akkor ez a normális eljárás. Hogy aztán ki mit lát bele, az már egy teljesen más tészta.
Itthon (ahol aztán nem lehet a rendőröket sűrűn fegyverhasználaton fogni) is ez volt az eljárás a 2007-es Széna téri túszesetnél. Akkor az is ál-túszejtés volt? :)
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.01.10. 14:02:54 -
DantesHUN #726 Csakhogy mivel lelőtték őket ( és erre megy ki a játék) a konteósok bizonyságot nyertek, hogy az egész ál-terrorizmus volt, és elhallgattatták őket. Ha a terroristák öngyilkosok lettek volna, persze akkor is ezt hinnék. Ha túlélték volna, akkor is ezt hinnék. Hát így igazából tök mindegy. -
#725 Jaja, a nyugtatók, altatók azok testtömegkilogramra vannak. Nekem is sokkal több cucc kell mindenből. Nomeg aki allergiás a szerre, vagy érzékeny, vagy szívbeteg pl. és csak aneszteziológus szakorvos altathatná (mint engem pl.), az faszányosan meghal egy ilyen lövedéktől pikk-pakk. Mondjuk ez a sokkolókra is igaz sajnos. Meg lehetnek valakinek spéci rohamai, az magától is meghalhat ott nekünk.
Leg1xűbb még mindig a hagyományos "agyonlőni mindenkit a picsába". Ha szétfruttyant az agyad a vasbetonon, akkor már te nem óberkodsz ott, akármilyen jó kiképzést kaptál titokban. Ha többen vannak, egy jól összehangolt csipa osztag le tudja őket kb. 1xxrre szedni és nyugiak van. Nem szabad fikarcnyit sem kockáztatni. Akinél éles fegyó van, vagy pláne bomba, ilyesmi, azt nem szabad kímélni és ezzel ártatlanok életét veszélyeztetni. Első az ártatlan civil emberélet. -
#724 Úgy értem, hogy tényleg az a két csóka volt a maszkban, akiknek a nevét-képét mutogatták? Mert erre nem láttam bizonyítékot.
A hozzáférhető információk alapján igen. Akit először harmadik (autót vezető) elkövetőnek tartottak, arról hamar kiderült, hogy ártatlan, és ezt rögtön nyílvánosságra is hozták. Ha a lelőtt egyének nem azonosak a korábban keresettekkel, akkor szvsz azt már közölték volna. De még most is úgy nyilatkoznak, hogy azokat lőtték le, akiket kerestek.
de nem léteznek kifejezetten spec. egységeknek szánt nem halálos fegyverek nagyobb hatótávval?
Hajdan, sok évvel ezelőtt írtam ide az SG-re egy rövid átfogó cikkett a főbb nem-halálos megoldásokról. A fő probléma az, hogy a teaseren túl nincs olyan opció, ami lehetőleg első lövésre (találatra) harcképtelenné tegye a célpontot. A különféle lézer alapú vakításos vagy mikrohullámú "sütős" megoldások erre nem nyújtanak opciót. A nem-halálos lövedékek (gumi és műanyag) pedig nem garantálnak olyan sérülést, ami harcképtelenné tesz. Ezek a megoldások inkább tömeg tüntetők ellen szokásosak, ahol nincs a másik oldalon éles lőfegyver, és alapvetően nem a harcképtelenség elérése a cél, hanem az, hogy letörje a harci kedvét a célpontnak. Sokáig kísérleteztek különféle altató- és bénító vegyületeket célba juttató nyíllövedékekkel (tranquilizer gun), de az a nyugató adag, ami egy 120 kilós örjöngő férfit leállítana, megölhet egy 50kg-os nőt, vagyis a nyugató adagolását elég precízen kellene belőni, ezért ezt a megoldást elvetették a legtöbb helyen.
Én más opcióról nem tudok, ami nem-halálos fegyvereknél életképes úgy, hogy a célpont harcképtelen lesz (a hálóvetők és hasonló megoldások csak mozgásképtelenné tesznek, de ettől még mondjuk egy gránátot ki tud biztosítani, ha eléri).
Valaki megszervezte az akció logisztikáját: fegyverek, autó, hova, mikor menjenek, stb.
Hát akkor elég bénán szervezte meg. A fegyvereket annyira nem nehéz beszerezni. Több EU-s országban is lehetséges automata lőfegyvert vásárolni megfelelő engedélyek segítségével, a fekete piacon pedig akárhol szerezhetsz ilyet (az elkövetők bűnözői kapcsolatait korábban is említették). A logisztika terén pedig annyira nem voltak felkészülve, például úgy kellett fegyverrel autót szerezniük, nem volt előre előkészített menekülőautó, nem volt előre előkészített búvóhely (menekültek, nem pedig elbújtak) és így tovább...
...így elérték a céljukat, mártírok lettek, ezzel példát mutatva a többieknek. Úgy meg csak két szutykos börtöntöltelék lenne belőlük, akikre senki sem büszke.
Mintha nem történt volna az elmúlt évtizedekben elég olyan terrorcselekmény vagy túszejtés, amelynek célja a börtönben tartott bajtársak vagy nézet-társak kiengedésének kikövetelése lett volna...