9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • szenyor Lopez
    És még egy érv a nem halálos eszközök mellett: így elérték a céljukat, mártírok lettek, ezzel példát mutatva a többieknek. Úgy meg csak két szutykos börtöntöltelék lenne belőlük, akikre senki sem büszke.
  • szenyor Lopez
    Csak így nem biztos, hogy eljutsz a magasabb szintekig. Valaki megszervezte az akció logisztikáját: fegyverek, autó, hova, mikor menjenek, stb. Most elhullt a kéz, de nincs meg a fej ;) Konteó on Lehet, hogy ez a cél ;) Konteó off.
  • szenyor Lopez
    És ha az ajtó elé egy robotot vezéreltek volna, amelyik tud ilyent kilőni? Azon felül, hogy van esély az élve elfogásra, egy plusz nem emberi célpont, akire tüzelniük kell. A hadseregnél tudtommal van már rendszeresítve géppuskával felszerelt robot, amelyet ember irányít.
  • Sir Quno Jedi
    1xűbb ledurrantani őket, mint évekig etetni őket.
  • szenyor Lopez
    A személyekről: félreértetted. Úgy értem, hogy tényleg az a két csóka volt a maszkban, akiknek a nevét-képét mutogatták? Mert erre nem láttam bizonyítékot.

Nem halálos eszközök: beszéljünk kicsit elvonatkoztatva a mostani esettől, mert itt nyilván egy kitöréskor gyorsan kell reagálni. Azt vágom, hogy átlag amerikai zsarunak szánt teaser csak kis távolságra jó (nyilván azért is lett úgy kifejlesztve, mert ez volt a kívánalom), de nem léteznek kifejezetten spec. egységeknek szánt nem halálos fegyverek nagyobb hatótávval? Vagy akár robottal/kisméretű drónnal beküldött fegyver. Azt is értem, hogy két fegyveres sokkal veszélyesebb, mint egy, mert ha egyet ártalmatlanná teszel, a másik még elműködtethet egy gránátot vagy megölheti a túszokat, ezért együtt kell őket kezelésbe venni. De legtöbb esetben ott sem törekednek az élve elfogásra, ahol egy ember van, egy a karabélynál kisebb hatásfokú fegyverrel. Pedig egy utólagos kihallgatás sok mindenre fényt deríthetne.
  • Sir Quno Jedi
    Láttuk a predatorban milyen trükkösek ezek, ha sarokba szorulnak.
  • [NST]Cifu
    Én maradtam le valamiről és bizonyításra került, hogy valóban azt a két embert vadászták le, akiket gyanúsítottak? Mert ugye előzőleg csak a kocsiban maradt személyi volt a támpont...

Viszonylag ritka jelenség arrafelé a párban, AKM-el, ballisztikai mellényben rohangáló ember. Ráadásul ugyebár a felszerelésük nem is változott az szerkesztőséget ért támadás óta, amit filmre vettek ugye. A két keresett személyt sehol nem találták, de az összes hozzátartozójukat előzetesbe helyezték (amúgy ezt az eljárást nehezményezte több francia), szóval elég komoly információk birtokában lehettek már a rendőrök...

nem létezik arra technikai eszköz, hogy élve el lehessen fogni egy mellényt viselő fegyverest? Gondolom a nem halálos fegyverek lövedékeit fogja a mellény, azért nem használják. De nincs más eszköz? Teaser, háló, stb.

A Teaser is nem halálos fegyver, ha ballisztikai mellénybe lövöd bele az elektródákat, semmi hatása nem lesz. Egyébként a Teaser maximális hatótávolsága típustól függően 4-9 méter, és egylövetű fegyverek. Azért a specális egységek emberei nem öngyilkosjelöltek, hogy AKM-ekkel lövöldöző bűnözőknek megpróbáljanak a közelükbe kerüni egylövetű nem-halálos fegyverekkel úgy, hogy közben éles gépkarabélyal lőnek rájuk. A könnygáz vagy kábítógáz használatát a túszejtő akcióknál el szokták vetni, mert senki sem szeretné, ha a túszoknál súlyos problémákat okozna (lásd Orosz 2002-es színház túszeset), ráadásul ha az elkövetőnél gépkarabély és mellény van, akkor gázálarc is lehet.

Egy ilyen esetben mindenhol alapeljárás, hogy éles lőfegyverrel lelőni próbálják a túszejtőket. Sose lehet tudni, hogy milyen csúnyaságra képesek, pl. egy sérült, de még élő elkövető felrobbanthat egy kézigránátot, vagy akár komolyabb robbanóeszközt is a végső helyzetben. Ezt senki sem szeretné megreszkirozni, így biztosra mennek...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.01.10. 11:19:12
  • Renegade
    öngyilkos rohamra indultak, nem volt opció

2 fegyveres, aki bizonyítottan jól kezeli az AK-t kitört, a mesterlövészek meg tették a dolgukat.

Nincs az a döntéshozó aki azt mondja: hogy ok srácok, szaladjatok oda hozzájuk teaser távolságra (2 m? hisz lábra kell célozni, nem mellényre), igaz közben közületek legalább 10-en meghalnak, de meglehetnek élve.
  • e57
    "Neked minden bűzlik, ami nem illik a világképedbe... "

Mert szerinted nem ez a normális emberi reakció?
  • szenyor Lopez
    Francia ügy: Én maradtam le valamiről és bizonyításra került, hogy valóban azt a két embert vadászták le, akiket gyanúsítottak? Mert ugye előzőleg csak a kocsiban maradt személyi volt a támpont...

És egy másik kérdés: nem létezik arra technikai eszköz, hogy élve el lehessen fogni egy mellényt viselő fegyverest? Gondolom a nem halálos fegyverek lövedékeit fogja a mellény, azért nem használják. De nincs más eszköz? Teaser, háló, stb. Mégiscsak mennyivel értékesebbek lennének élve, mint holtan.
  • ManoNegra
    Ott a bevándorlók nem is csinálnak azt amit akarnak.

Na és az USA sem bombázza oda a democracy-t.
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2015.01.10. 09:31:41
  • Sir Quno Jedi
    http://sg.hu/cikkek/109962/megkorbacsolnak-egy-szaudi-bloggert

Na és még meg vagytok lepődve?!??!? Sajátjaikkal sem bánnak jobban sőt...
  • Tikal #711
    Több raciot láttam volna benne ha meg maradnak mert sarokba szorultak.. De mar indultak, es megis elbasztal ezzel másfél percet es ezt nem a profizmus miatt hanem a kegyetlenséguk miatt, amiatt öltek meg 12 embert ...persze értelek de meg akkor sem tudom azt mondani hogy az ő mezopontjukbol ez teljesen jogos volt :(
  • w77d
    nem bilincselem meg, mert nem rendfenntartó erő vagyok, hanem mivel látom, hogy magatehetetlen és fegyvertelen lett, hagyom ott a picsába. Nem fegyverest, hanem egy már fegyvertelen és ártalmatlan rendőrt ölt meg az a féreg.
  • Renegade
    csak amit írtam, logikus volt a rendőr kivégzése, ettől még én elborzadtam, megremegett a kezemben a mobil és nem meglepő módon a Franciáknak szurkoltam, ráadásul nekem marha jó emlékeim vannak a párizsi zsarukról, (nem keveset vezettem Párizsban).
  • ManoNegra
    Franciaország elsősorban a saját, múltbéli gyarmatbirodalmának köszönheti a muzulmánjait.
  • Renegade
    nem attól rohadék, hogy lelő egy ellenséges fegyverest (egész pontosan annyira rohadék, mint bármelyik bűnöző), hanem attól hogy lelő 12 civilt,

ha megfordítod az egész helyzetet:

tehát nyugati kommandósok elmennek tálibokat ölni egy szektorba, akkor szerinted a nyugati kommandós megbilincseli a tálibokat vagy agyonlövik és mennek tovább?

ebbe nem kell belelátni semmit, egyik oldalról sem, de még egyszer: ha te ellenséges környezetben tevékenykedsz és bármikor jöhetnek újabb ellenségek, mindösszesen ketten vagytok, te elvennéd az ellenség bilincsét fegyverét, bekötnéd a száját, és megkötöznéd, ahelyett, hogy agyonlövöd?
    Utoljára szerkesztette: Renegade, 2015.01.09. 18:48:26
  • w77d
    egy kommandós megbilincselte volna. Ennek a két senkiházi tetűnek ott kellett volna hagynia a veszélyt már nem jelentő rendőrt, de ők még több halált akartak. Hála az égnek meghaltak mind a ketten, már csak abban reménykedek, hogy szépen lassan óriási kínok között véreztek ki.
  • Tikal #705
    Mint mondtam nem kommandósok voltak... beulhettek volna az autóba es elhajthattak volna ehelyett odament es lelőtte. Nem is értem amugy mit akarsz most ezzel...
  • Renegade
    hát szvsz egy kommandós ugyanígy jár el, te hagynád, hogy mögötted feküdjön egy felfegyverzett sebesült ellenség?
  • Renegade
    szerintem a rendőrt lelőtték és meghalt, viszont, egy kis adalék azoknak akik mást szeretnének hinni:

régen, 15 éve volt egy srác, egy volt katona (sosem mondta hol, szvsz légió) a csapatban, baloldalt a hasán volt egy pici kisujjkörömnyi seb, a hátán ebből volt 10-15 (ahol szó szerint kirobbant belőle a 7,62es). Elmondása szerint rohamozott (lövedékállóban, amit elől, hátul átvitt), majd a következő pillanatban ült a földön a seggén és nem értette miért rohan felé a felcser.
  • Tikal #702
    ezek nem katonák voltak.. lelőtték mert rohadékok, mert leszarják mi lesz mittoménén miért, nincs oka. miért öltek meg 12 embert egyáltalán? Itt akarsz értelmet keresni? Felesleges.

Egyébként nem biztos hogy az fejlövés volt, váll, felsőtest inkább...

Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.01.09. 12:48:10
  • szenyor Lopez
    Hehe, mindenki potencionális terrorista:
    "Az Európai Tanács elnöke mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetővé váljon a repülőgépek utasairól szóló adatok továbbítása a tagállamok között. Ezzel szemben egyelőre sok aggály él az európai törvényhozókban, de Donald Tusk szerint a mostani terrorakció is mutatja, hogy erre szükség van a merénylők kiszűrése érdekében – írta a Reuters.

Tusk a jövő héten arra fogja kérni az Európai Parlamentet, hogy gyorsítsa fel a rendszer elfogadásához szükséges munkát."
  • Solt
    Én inkább úgy mondanám, hogy amit látunk ott, az nem úgy néz ki mint egy éles AK-ból leadott lövés, becsapódás...
  • szenyor Lopez
    A fejlövésben nem csak az a fura, hogy nem látszik vér, hanem számomra az is, hogy egyáltalán megtörtént. A rendőrön látszik, hogy ellenállást már nem fog kifejteni, a sebeit fájlalja. Ergo be a kocsiba és pucolás. Hisz ha közelítek felé, lehet hogy lesz benne annyi élni akarás, hogy a fegyverét kézbe veszi. Nem tudom, hogy megvolt e még a fegyvere, ez is érdekes kérdés...
    A fickó futtában lő, nem ellenőrzi, hogy milyen hatást ért el. Mivel vér és nagymértékű roncsolás a kameraképen nem látszik, hogy tudott neki úgy hátat fordítani, hogy nem ellenőrizte, hogy meghalt e? Persze itt visszautalok a fegyver meglétére/hiányára: ha látták, hogy már előbb elhagyta, akkor ez a pont nem él.

És még egy furcsaság: elmenekültek Párizsból jó messzire. Amikor majdnem átérnek Belgiumba, akkor visszafordulnak oda, ahol rendőrök tízezrei várnak állig felfegyverkezve. Wtf? Ha átjutnak Belgiumba, ki tudja mennyi idő alatt mozgósítják az ottaniakat.
  • hiper fizikus
    A liberális politika telepítette be a muzulmánokat európába. Tobb millióan vannak. A liberálisok túlzásaitól ments meg uram minket.
  • Zenty
    Esélyesebb, hogy kamu nem csak fura
  • DantesHUN
    Hát én egy ,,híres"fejlövéses videót ismerek. Amin Kennedy-t fejbe lövik. És bár látható ,még a rossz minőségű felvételen is, némi kicsapódó vér, meg amint valami mintha hátra repülne a koponyából...de semmi több. Lehet fejbe se lőtték, csak el dobta a koponyája egy darabját?

De amúgy is, józan paraszti ész: persze megrendezett az egész? És annyira bénák hogy a helyi amatőr színjátszó körből kértek fel valami sutyerákot ,hogy játssza el amint lelövik, de ez is annyira bénán sikerült, hogy minden youtube huszár egyből rá jön...szerintem már itt nevetséges az egész, nem? ha tényleg valami titkos összeesküvés lenne, arra sose jönnék rá, vagy csak sok-sok év múlva. De ők egy nap alatt megfejtik...nevetséges.
  • Solt
    És? Nem arra vannak ezek a topikok, hogy az ember megossza másokkal az észrevételeit, tapasztalatait, gondolatait? Az, hogy ez neked nem tetszik, gondolom tudod mennyire érdekel.
  • Molnibalage
    Itt is csak azt csinálod, amit az összes topikban, ahol látlak...
  • Solt
    Szerintem ne magadból indulj ki, az semmi jóra nem vezet.
  • Solt
    Nekem csak az bűzlik, ami a saját tapasztalásommal ellentétes.

Neked viszont mindenki hülye, akinek a véleménye eltér a tiédtől...
  • Tikal #691
    Mert ezt a legkönnyebb kijelenteni. Ha bejön akkor később mondhatja, hogy biztos volt benne, ha nem akkor neki csak gyanús volt, az nem olyan nagy baj....
  • Solt
    Látod, még mindig ezek a finom apróságok... :) Egy büdös szóval nem mondtam, hogy fejlövés videókat keress. Végig a becsapódásról beszéltem, illetve arról, hogy milyen mozgási energiája van fél méterről egy AK-ból kilőtt lövedéknek... Ugye, ha olvasnád amit írok, akkor ide el sem jutottunk volna... :) Pontosan ezért nem linkelek én, mert akkor meg abban forgatnál ki valamit... keress te, és hasonlíts... kell hozzá vagy 2 perc! ;)

A másik... a fizika nem azt mondja, hogy a videó hamis... ilyet sem mondtam. Tessék elolvasni és értelmezni amit írtam, és akkor nem kergeted magad zsákutcába. Ne én legyek már a hibás ezekért... ;)

Nem játszunk... egyáltalán nem tartalak hülyének, és szerintem nem is céloztam erre, sőt veled ellentétben én arra sem céloztam, hogy hülyeséget beszélsz. Egyszerűen nem veszel tudomást tényekről, amiknek már rég utánanézhettél volna... Ehelyett szarrá forgatod amit írok, és csodálkozol rajta, hogy nem jutunk előrébb... van ennek értelme? :)
  • Molnibalage
    Neked minden bűzlik, ami nem illik a világképedbe...
  • Tikal #688
    Bűzlik, de nem vagy biztos benne, én meg szintén, bár inkább nem hiszem...

Mindegy, hogy YT vagy Liveleak, valami videorol beszélsz amit nem linkeltél, rám biztad a keresését, nézzek utána, nyilván YT-n kezdeném, mert nem vagyok jártas a témában mint te, aki tudja hol kell fej lövéses videokat keresgélni. Megköszönném ha segítenél, mert eddig csak olyan videokat linkeltek ebben a témában más oldalakon amiben egy dinnyét lőnek szét :D

Ha a fizika azt mondja, a videó hamis, akkor most biztos vagy benne vagy nem, hogy a video fake, hogy a rendőrt találat érte, hogy blabla? Vagy még mindig csak bűzlik :)

( Tényleg nem mondtad hogy hülye vagyok, csak utaltál rá finoman, ugye? Ne játszunk már :)

Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.01.08. 21:23:52
  • Solt
    Na ez az, amiért a hozzád hasonlóakkal nem lehet érdemben ilyenekről beszélni. Én azt írtam bűzlik, te már arról beszélsz, hogy én biztos vagyok benne, ráadásul erre a YT a bizonyíték. Azért ekkora hazugsághoz már pofa kell, jó vastag bőrrel. :) Na most ezeknek a fényében minek kommunikálni? Vagy nem olvasod amit írok, vagy nem érted... mindkét esetben zsákutca... :)

Így van, nem akartam, de annyira övön alul munkálkodsz, hogy kénytelen voltam reagálni.

Én egy szóval nem mondtam, hogy hülye vagy... csupán valamiért nem akarsz tudomást venni a fizikáról. Szíved joga... :)
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2015.01.08. 21:11:57
  • Tikal #686
    Én kételkedve nézem az eseményt, amíg te teljesen biztos vagy abban hogy mi is történt, hiszen YT videók bizonyítják mi történt, és csak ismételgeted, szóval ahogy nézem, itt te vagy az aki kezelésre szorul :)

Ha jól emlékszem azt mondtad, nem akarsz erre több energiát fecsérelni, ahhoz képest már hozzászóltál egy párszor :) Mi lett volna ha tényleg hozzá is szólsz érdemben és nem csak azt próbálod bizonygatni hogy én vagyok a hülye és neked van igazad... oh wait..
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.01.08. 21:02:49
  • benőmenő
    Aktuális Gyuribácsi:
    1. rész
    2. rész
  • Solt
    Ide nem szakértő kell, hanem inkább valami szakember ahogy látom... pontosabb hozzá kéne fordulni, mert vannak alapvető gondok... bőven... :)