Tervezett avulás miatt vizsgálódnak a környezetvédők
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én igen régen láttam azt a filmet, de elmesélnéd, röhögsz-e, amikor a nyomtatódat, amit alig használtál, kukázhatod, pedig kurvára nem kellene még?
Vagy az összes felhozott példa esetén? Vagy, most jövök rá: mindenki hülye, akinél ilyen elõfordul, még ha rendszeresen is, mert okoskánk tudja, hogy ezt mind a felhasználók idézik elõ és tehát jobban kell haragudnunk egymásra ezek miatt, mint a nyerészkedõ gyártókra...
Ez megint humor rovat lett, mint az összes, ahova beírsz...
Akkor nevetek is! <#circling>#circling>
Ha mindent elhiszel, amit olvasol, inkább felejtsd el a bet?ket! Japán közmondás
Meséld el, melyik fogyasztó kért ekkora állatságot a kocsijába?
Addig, amíg ótvar dízelek rángatnak egy teljes kasznit és kerregnek, hogy megõrülök mindegyik hangjától, még a leglágyabb hangúétól is, nem beszélve arról, amelyik jó katalizátor híján még borzalmas bûzt is áraszt, addig valaki megkérte valamelyik gyártót, hogy ilyet csináljon?
Simán állítja egy "átlag user", hogy õ nem érzi a rezonanciát, nem hallja a hangját, nem érzi a szagát, de kért kettõs tömegû lendkereket, hogy az a garantált szopatás legyen? Ráadásul, azt is kérte, hogy olyan szarul csinálják meg?
Ma is megnyerted a hülyeség mondó versenyt...
Mesélj még a többi ilyen, a fogyasztótól származó ötletrõl, kérlek!
Annyi ilyen mocskos szívatás van, mi okozzuk? Mekkora poén...
A forgásirányos fékbetét, a hõpatronos vezérmûszíj feszítõ, a csak szakmûhelyben cserélhetõ izzók, az egyben cserélendõ lengõkarok, a még szakszervizben is szívással szerelhetõ futómûvek, amik a magyar utakon szépen bizonyítanak is, miközben húsz éves autóban van bõven jobb futómû, ami még sportos is akár és nem megy szarrá nálunk SEM, de ha mégis, akkor fillérekbe kerül a javítása a faja világverõ szarokhoz képest...
Ezek mind a baromság fellegvárai, de te biztos tudod, hogy ez NEKÜNK, ÉRTÜNK ÉS MIATTUNK van így.
"Az a film teljesen komolytalan, komoly ember nem is pazarol rá szót. Nem véletlen, hogy aki ilyennel foglalkozik vagy valamennyire ért hozzá az csak röhög rajta."
Na, akkor, te a semmihez sem értõ, de mindenbe beleokoskodó, elemezd nekünk a világot és bizonyítsd be, hogy a film, a cikkek, meg mindenki, aki saját tapasztalata nyomán egyetért az azokban levõkkel, simán hülye.
Kérdés: te miattam jöttél ide ismét hozni az ostoba formádat? Könyörülj, van itt elég hülye nélküled is!
Ha mindent elhiszel, amit olvasol, inkább felejtsd el a bet?ket! Japán közmondás
Az a film teljesen komolytalan, komoly ember nem is pazarol rá szót. Nem véletlen, hogy aki ilyennel foglalkozik vagy valamennyire ért hozzá az csak röhög rajta.
Számtalan esetben a rövidebb élettartam pont NEKÜNK fogyasztóknak köszönhetõ - jó példa az újabb autókban a kettõs tömegû lendkerék. Nem azért rakják a kocsiba, hogy szívassanak a cseréjével, hanem mert a legtöbb embert (átlag) jobban érdekli, hogy a kocsi motorja simábban járjon mint az, hogy mi lesz 150-250e km múlva.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
A 2.VH. alatt Amerika nem tudott selymet váséárolni a távolkeletrõl, ezért használták a nejlont az ejtõernyõkhöz, illetve sok más termékbe.
Még mindig van az eredetihez hasonlóan jó minõségû gyártmány belõle, például az autók biztonsági öveiben is részben ilyen szál van.
Molnibalfasz!
Köszönööööööööm!
<#mf1>#mf1>
Örülnék persze, ha értelmeset is tanulhatnék tõled, bár ez eddigiek alapján az szinte kizárt, csak a hülyeség folyik az agyadból... <#action>#action>
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Ezt meg hol mondtam...? Pont az, hogy a régi szar fogtaliga KGST termékek voltak ilyenek. A Skoda autónk annyiszor rohadt le alattunk, hogy számolni sem tudom, a mosógépünk annyiszor szerelték, hogy ihaj. A hûtõbõl állandóan folyt valami, szigetelése egy vicc volt, kompresszora egy rakás szar.
Egy õskori Opel Astrával jár a fater 10+ éve, de egyszer nem állt meg még alatta. Az új mosógépet is kellett szerelni, de 10 év alatt kétszer és két félórás kis munka volt. A hûõnek semmi baja.
Az olcsó elektronikai termékek azok, ahol nagyon hullámzik a minõség, ezért is álltam le azzal, hogy külön mp3 playert veszek...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nem túl rég volt ilyen, talán a Hitachi egyik embere mondta, nem szó szerint, de kb. ezt: -Nem az volt kihívás, hogy a legújabb HDD modellnél elérjük ezt az adatsûrûséget, hanem hogy a HDD a garancia lejárta után menjen tönkre (nem sokkal)...
Én is mástól hallottam, szóval a hitelessége cáfolható, utána se jártam.
A harisnyás példa sokkal jobb. Szép, új világ.
Az elsõ nejlonharisnyák ugyanis olyan jóra sikerültek, hogy egyáltalán nem mentek tönkre. Persze a gyártók rögtön hülyét kaptak, hogy ez így nem lesz jó.
A pasi, az egyik harisnya-fejlesztõ egyébként, azt mesélte, hogy hónapokat kísérleteztek, hogy hogyan "ronthatják el" úgy a nejlonszálat, hogy hamar tönkremenjen. Sikerült is, egy, az ultraibolya-fény hatására lebomló adalékanyaggal. Egy másik töltõanyag a szál szakítószilárdságát rontotta le, így már nincs akadálya a szemfutásnak sem.
Azóta egyáltalán nem tartós a harisnya.
Kijavítani a direkt elcseszett dolgokat elvileg nem a usernek kéne... hanem a gyártónak.
Egyébként a pöcsköszörû ventiket nem nagygépek cpu hûtõjére rakják, mert arra egyáltalán nem elég sehogy sem. Hanem pl chipsetekre, vagy az alacsony fogyasztású gépek alaplapra forrasztott cpu-jára, méghozzá úgy megoldva, hogy komolyabb barkácsolás nélkül ne is tudd lecserélni, mert nincs ezeken hagyományos lefogató keret, csavarozva vannak, vagy máshogy lefogva, mind máshogy, hogy ne lehessen egyszerûen cserélni.
Amúgy neked Tata Nano-t kéne venned autónak, úgy is természetesnek veszed az elcseszett konstrukció utólagos kijavítását, hát azt javítgathatnád 😄D
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Attól, mert jól néz ki vagy hangzik a páros számú lapát, attól nem feltétlen az az optimális. A lapátkonál ugyanis van egy lapátköz, ami kiadódik. Ha a távolsághoz legközelebb esõ érték páratlan lapátszámmal jön ki, akkor ez van. Márpedig egyik venti ilyen méretben olyan, mint a másik...
Vagy, ha ekkora konteósok egyesek, akkor szedjen elõ 10-20 és 25 éves kis ventiket és nézze meg, hogy mi változott a lapátszám terén. Szerintem nem változott semmi.
Szó se róla, a II. Vh idején túlnyomó részében pl. három ágú légcsavaros gépek repültek...
A dinamikus kiegyensúlyozást helyreállítani törögetéssel meg az évszázad megalol beszólása volt. Soha nem fogod olyan pontosan letörni - még ha páros számú is lenne a lapát - hogy az kiegyensúlyozást jelentsen. Azért valahol már tényleg szánalmas kategória, hogy azt sugallod, hogy ezért prímszámú vagy páratlan számú lapátú a venti.
Egyébként meg nem értem az egész vergõdést. A villanykörte kihaló állatfaj...
Molnibalage pedig vagy egy ügyes és ráérõs troll, vagy tényleg olyan, mint amilyennek mutatja magát. Semelyik esetben sem érdemes foglalkozni vele, tisztelt kommentelõk!
Tisztítás közben gyakori hogy megsérül egy lapát, esetleg letörik. Egy tiszta venti még sokáig mûködhetne kevesebb lapáttal is, csak az a baj hogy a letört lapát miatt rázni kezd, és emiatt a légáramlás nem lesz hatékony. Egyszerû lenne a megoldás, ki kell törni a szemben lévõ lapátot is, és helyreáll az egyensúly. DE MELYIKET?
A lapátok száma az esetek többségében prímszám, tehát ha egy kitörik, akkor mehet a kukába mert másik lapát(ok) kitörésével már nem egyensúlyozható ki.
Vagyis 3,5,7,11,13,17,19,stb... lapát kell. Pár példa körülöttem: gyári Intel hûtõventik, tápventik, régi AMD hûtõk: 5 lapát; gyári AMD AM2 venti: 11; valamilyen videókártya hûtõventi: 13; Spire: 17.
Elsõ ránézésre -szerintem- bonyolultabb prímszámokkal megtervezni egy hûtõventi öntõformáját, de mégis megteszik, hogy egy kitört lapát esetén újat kelljen venni. Nevetséges, filléres tételnek tûnik egy hûtõventi, de egy laptop esetén egy új megrendelése sok-sok ezerbe fáj. Elég egyértelmû hogy ez nem véletlen.
Te szerencsétlen, senki nem azt akarja, hogy száz éves technikájú villanykörte legyen nála, hanem csakis annyit, hogy ne csináljanak mindent olyanra, hogy SOKKAL-SOKKAL hamarabb tönkremenjen, mint az indokolt lenne.
Tényleg ennyire hülyék az emberek, hogy ennyit felfogni képtelenség?
Írtam pár dolgot, pl. a nyomtató. Elõször megcsinálják jó minõségûre, aztán, mikor sokan átszoknak rá más cég nyomtatói helyett, akkor minden modellt egyre szarabbnak csinálnak SZÁNDÉKOSAN.
Hány példa kell még, hogy megértse az ilyen? Ja, hogy sose fogja? Igaz...
Valóban, mint az elõdöd, te is kiragadsz valamit, amibe belekötsz, ezzel a lényeg elsikkad és azt hiszed, okosat szóltál. Hát nem. Ez a jelenség nem mai keletû és csak egy ilyen agymosott nem érti és képes minden érvnek szembe menni.
Bár igazad lenne és csak 1-2 cég csinálná.
Jah hogy akkor nem tartom a lépést a technikával? ÉS?! Kötelez engem bárki is arra hogy ne a C2Q6600-as CPU-t használjam a gépemben, hanem a mindenkori legmájerebb i7-est? Szerintem senki sem kötelez rá.. engem legalábbis nem... ha valakit a baráti köre kinéz mert nem vált, az az õ baja.
Adtak nekem a melóhelyen olyan gépet amiben már majdnem komplett ökoszisztéma volt, még is csak a biost kellett kisütni és ment tovább, de érkezett vissza olyan gép ami az elõzõnél 2 generációval volt újabb, emellé patyolattiszta volt, és biosIC csere nélkül nem akart beindulni. Jah hogy akkor nem kellett volna vennie a tulajnak egy új gépet 300-350k-ért? Bocs...
Nem fogom elsírni magam ha a gyártónak a bevétele nem milliókban hanem csak 10ezrekben lesz mérhetõ. Nem kellene örökké növekedni. Értem én hogy minden cég fejlõdni akar mint egy biológiai szervezet, és egyre összetettebbé válni, de ha megnézzük mégis a kis köcsög egysejtûek a legéletképesebbek összességébe véve. Minek nõjenek ha jól megvannak egyedül is? Jah hogy náluk nem számít a pénz megfelelõje?
Nekem az egyik CPU-hoz a gyûri hûtõ nem volt képes 20 fokos szobahõnél és levett gép oldalfalnál hûtést adni. Miden gépnél elsõ kérésem az, hogy a lehetõ legnagyobb ventit kérem, mert annál kisebb fordulatszám kell és a légszállítás mégis jó marad. A 33 fokos szobában a csúcsra húzott gépemben volt 45 fok úgy, hogy minden venti minimumon ment... 😊
A nagy ventit néhány havonta tisztítom és jé, semmi baja sincs. Ja, hogy talán az "avulásba" az is belejátszik, hogy a kedves user baszik gondozni a gépét...?
Az csak egy dolog, hogy hányszor nulláztam az állítólag megtelt maradék tinta tartály számlálóját, de érdekes módon soha nem lett tényleg tele az a filcdarab, amit annyira óv a gyár, hogy szervizbe kell vinni miatta a gépet.
Az a fontos inkább, hogy az elsõ szériák kurva sokat bírtak és szépen lehetett látni, hogy egyre romlik a minõség, holott szinte ugyanaz volt a nyomtató, csak szépen pici dolgokat változtattak, hogy ne is legyen kompatibilis a régivel és azonos használat mellett szépen az újabb ment hamarabb tönkre.
Legendásan sokáig bírta egy régi modell, a 865-ös, ha jól emlékszem, én egyet használtan vettem piti pénzért, mert haver már kb. egy autó árát megkereste vele ;o) és még nálam is ment annyit, mint egy mai.
Nem az a baj amúgy, ha valaki nem látja ezeket, de ahogyan védi a baromságot, az szánalmas. Mindenki hülye, mert neki igenis tönkrement a mosógépe, lol...
A Volvo anno nagyon régen azért került majdnem csõdbe, mert nem kellett hozzá alkatrész utánpótlás, pedig egy autógyárnak az hozza a nagyobb profitot.
A Toyota, amelyik szintén legendás volt, ma már szintén fost gyárt.
Rákényszerítették sok módszerrel.
Ma nincs már olyan autó, amelyikre rá lehetne mondani, hogy hosszú életû lesz.
Az én autóim öregek, de sok tekintetben verik a maiakat, nem a 4 csatornás klímában, mert csak kézi, de a futómû, ami nincs szándékosan túlbonyolítva, mégis sportosabb és jobban fekszi az utat még mindig nem szorul javításra, mint egy pár éves szarnál. A 2 literes 16 szelepes motorja a világból kimegy, nem eszik olajat és kb. 9 literes fogyasztás jár a kellemes dinamika mellé. Pedig még csak nem is a legjobb autó a maga idejébõl.
Nem fossa el magát mûködésképtelenre, mint az a BMW, amelyik gazdáját ott rohasztotta valamelyik nap az Auchan parkolójában a napon, mert semmi életjelet nem adott egy indítási kísérlet után és még a kulcsot se engedte kivenni.
Nem fog egy jó autó egy szerb falu mellett lerohadni úgy, hogy a gazdája gatyája tele legyen a szürkületbõl elõbújó orkoktól...
Nem egy milliomos állítja, hogy a csicsa státusz szimbólum autójával csak itthon vigéckedik, ha pedig messze kell menni a régi "szarba" ül, mert arról tudja, hogy haza is hozza...
Errõl beszéltem amúgy, az ilyen nem tágít a tarthatatlan véleményétõl, akárhányan próbálják a kihunyt fényt az agyában újraéleszteni... :o)
http://www.origo.hu/itthon/20121130-ne-javitsd-dobd-el-a-tervezett-elavulas-a-gyakorlatban.html
(jellemzõ módon mindkét cikk esetében a lényeg a kommentekben van)
Itt egy Origós cikk a témáról.
http://www.origo.hu/itthon/20121117-miert-megy-tonkre-minden-olyan-gyorsan-vane-tervezett-elavulas.html
A kommentek között sok értékes tapasztalat van. Itt is az egyik:
Elfelejtettem!
A leàllàs titka egy sipràlrugò amit felteker a tengelyre.
A patronoknàl pedig egy szàmlàlò memoria van beépitve.
Nem a tinta mennyiséget hanem a kinyomtatott oldalakat szàmolja.
Unalmas jàték, a kollegàm kiprobàlta. (Ha a fönök tudnà, elvàgnà a nyakàt)
1500 oldalt nyomtatott ki ugy hogy csak egy pixelt lett nyomtatva.
A patron "üres" lett a nyomtatò programja szerint.
Utànna berakott egy friss patront a nyomtatòba, megjàratta "kalibràlàsra" és kivette.
Vissza tette a régi "üreset". NEM LÉTEZIK! A nyomtatò program "felismerte" az "ùj" teli patront.
Ennyit a nem tervezett avulásokról. Nem, hogy tervezik. bizonyos egységekbe biztos, ami biztos fixre bele is tesznke elektronikát, hogy biztos elvigye a marhája a szervízbe.
A mai technológiánk mellett, amikor képesek vagyunk 2 hónapra tervezett eszközt több éve üzemletetni olyan helyen ami egy áltagos családnál soha nem fog elõfordúlni (marsi körûlmények) akkor kissé hihetetlen, hogy egy szaros BL lejátszó 1 év 3 hónappos korában kinyúlik (ez volt az enyém), ua. az 1997-ben vásárolt Creative 6x dvd lejátszóm tökéletesen teszi a dolgát...
A technológia és a tudás adott ahhoz is, hogy 50 évre garantáljuk valaminek a mûködését (és a user majd azért fog cserélni mert pl. nem tetszik, vagy már mp6 is akar hallgatni) és azt is, hogy pontosan a garaqncia napján éjfélkor megdögöljön a cucc.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Nyilván ezek a dolgok nem minket érintenek, hanem majd az utánunk jövõket, ezt le is írtam.
Egyszerû ember vagyok, és a dolgokat egyszerû oldaláról közelítem meg.
Például ha jön az alaplap amibe nem cserélhetõ elemként bele integrálják a processzort, nem az jut eszembe hogy ez de nagyon ötletes, hanem az, hogy ha az egyik tönkremegy, dobhatom a másikat is a szemétbe...
Lehet nem egyértelmûen írom le a gondolataimat, de szerintem érdemes nem alkatrészekben, tárgyakban gondolkozni, hanem összességében.
Az egész problémáról, ha ez probléma egyáltalán, mi tehetünk, vásárlók. Lehet a reklámokra fogni, de mi döntünk nem a reklám.
Eldobhatom a csikket az utcán, vagy vihetem a kezemben 50 métert a köv kukáig.
A döntés a miénk, egyenlõre.
Az is lehet, hogy maga a modern, gyors technológiai fejlõdés nem is tenné lehetõvé hogy más utat járjunk mint amit épp járunk.
De ha el sem gondolkozunk azon, hogy esetleg lehetne másképpen is, akkor nem is vagyunk értelmes lények.
Az is lehet, hogy azért spórolnak a nagy cégek világszerte, mert õk tudják azt, amit mi nem, hogy esetleg xy nyersanyagból kifogyóban vagyunk, vagy egyszerûen csak spórolni akarnak a saját zsebükre, esetleg más, egyéb dolog is állhat a háttérben mi ezt nem tudhatjuk, nem vagyunk a körben, naivan irkálunk, okosakat közlünk, vitázunk, és sértegetjük egymást.
Egyet leszögezhetünk biztosan.
Gazdaságos amit tesznek, ha más nem a saját pénztárcájuknak gazdaságos XD
Ne add el a gerinced, mert nem kaphatsz másikat!
Bullshit. Manapság egy csomó cuccban olyan alkatrészekkel spórolnak, amiknek az egész árhoz képest elenyészõ ára van és a jobb alkatrészek használata max pár száz forinttal növelné meg a soktízezer forintos termék árát. Pl a a szilárd elektrolites kondenzátorok alig kerülnek többe mint a hagyományosak, és az elõbbinél pl az említett felpúposodás, kiszáradás nem jelentkezik(márpedig ez az elektronikus cuccok haláláért leggyakrabban felelõs hiba).
Vagy ott vannak a számítógépes alkatrészekre elõszeretettel alkalmazott kis pöcsköszörû ventik 6000 rpm-el, ami hangos, gyorsan szét megy benne a csapágy, de legalább alig hût. Míg alig nagyobb anyagköltséggel (plusz egy kevés filléres mûanyag), egy normális nagyobb átmérõjû kisebb fordulatszámú, hosszabb élettartamû ventilátort lehetne csinálni, ami ráadásul tényleg meg is mozgatja a levegõt. Sõt legtöbbször egy nagyobb hûtõbordával az egész ventilátort el lehetne hagyni. Persze biztos drága a fém, de nem hiszem hogy drágább lehetne, mint egy ventilátor kiöntése, tekercselése és, bele a permanens mágnes(ami nagyon nem szokott olcsó lenni).
És a már székes példánál írt, de általánosan minden háztartási eszköznél ugyan az megy, hogy nagy terhelésû alkatrészeket a lehetõ legalkalmatlanabb anyagból csinálnak (rideg mûanyag, de ha fém még drágább lenne, a rugalmasabb mûanyag biztosan nem), amik szépen szétpattannak elõbb utóbb. Nehéz megmagyarázni hogy ez nem élettartam csökkentésre van. Persze azt nem tudják betervezni hogy mikor essen szét, menjen tönkre, de kb-ra igen, vesznek egy átlagterhelést/használatot, és úgy kalibrálják a tönkremenetelt. Persze van amikor még kevesebb ideig bírja, így még garanciaidõn belül tönkremegy így cserélniük kell, de az a járulékos veszteség.
Az autókat pedig direkt úgy építik meg hogy NE lehessen javítani. Összevissza kábelezés, összeöntik az alkatrészeket, mûanyagba öntik a kábelkötegeket, elektronikus alkatrészeket, az alkatrészekre pedig pofátlan árcédulákat írnak, hogy még akkor se érje meg cserélni, ha lehetne.
Légkondinál az autókban pedig elég általános hogy 10 éven belül tönkremennek, és a hiba oka meghatározhatatlan, a javasolt "javítás": "cseréljük ki az egészet".
Apáméknak egy 26 éves kocsijuk van. Ergonómiában nem marad le egy mai olcsó autótól, tudod ahhoz inkább 50 év kellett volna, ugyanis az utóbbi 30 évben nem változtak ebben az autók számottevõen, sem technikában sem fogyasztásban. Fogyaszt autópályán 8 litert, ehhez képest egy mai hasonló méretû és teljesítménnyel bíró autó sem igazán tud 7 liter alá menni.
Gyak ha ki lennének javítva az évek sérülései (kavicsfelverõdés, koccanások okozta horpadások, karcolások, stb), egy mai autótól csak annyiban lehetne megkülönböztetni, hogy a mai autóban van beépített GPS, meg mp3 lejátszós CD rádió lejátszó, ebben pedig nincs, és csak kazetta lejátszós rádió... Meg valószínûleg abban hogy ez már 26 éve megy, egy mai autó pedig lehet 10 év után a roncstelepen végezné mert annyira drága lenne a javítása/ nem lenne lehetséges. Bizony jó pár 10 éves autót látok ami lepukkantabb, és rosszabb állapotban van mint ez a 26 éves kocsi, pedig nem volt kímélve ez sem.
Ja hogy te a 20 éves zsigulit hasonlítottad össze egy mai autóval? Az nem lesz jó. Sõt már egy akkori nyugati kocsit a zsigával összehasonlítani sem volt menõ 😊
Persze tudom, imádott USA-dban ez a divat, ebbõl él az egész, csakhogy ez akkor sem jó, és én pont leszarom az USÁ-t, ok hogy nekik 5 évente lecserélendõ szar kell, de nekem nem!
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
ilyenek benne Lol.. húlye.. birka.. öcsém.. Most ha egy asztalánál beszélgetnénk is megengedné magadnak ezt a stílust?
Gajra ment a W800-m szó szerint szétrohadt. Vettem hozzá utánagyártott házakat amik természetesen ganaj minõségû mûanyag vacakok de az utolsó szétszedés összerakás után már nem mûködött megfelelõen. Azért kihúztam vele egy 8 évig. Igaz közben jó pár céges telót megettem. Ott ugyanis nem megy a pöcsölés a javítással. Új és kész.
A kocsiknál meg az van, hogy nem javíttatják õket hanem képzeld megy vissza és jön az új. Akitõl lízingelik meg csinál vele valamit. Na de ebbõl kifolyólag már csak le kell gyártani az újat ugyanis a régit már nem akarják javíttatni.
11 éves Tolyota Avensisem van mellé egy kis Corsa. Az is elmúlt 10 éves. A Tolyotám jó állapotban van az Opel Corsa kritikán aluli, fél éve adtam el a Daewoo Nexiám ami 15 éves volt, csodálkoztam rajta, hogy találtam valakit aki pénzt adott érte olyan kritikán kívüli állapotban volt.
Múltkor bemegyek a bringa boltoshoz bringát akartam venni ezzel kezdte.
A Bringák egyre jobban néznek ki, egyre több mindent tudnak és egyre hamarabb tönkre mennek. Kérdem miért. Egyszerûen azért mert nincs bennünk anyag vagy csak kevés mondta.
Szar gyártás megy. Mindenhol. Erre van igény illetve erre csinálnak igényt használd és dobd el. Nem védek én senkit és nem is támadok, erre te a lelkedre veszed és megakemény megmondót nyomatsz itt a forumon.
ez egy folyamat, ha mindegy mit veszek csak puffogok, akkor a gyártó azt tesz amit akar, ha a vevõ (az a pár milliárd) elkezd termékeket szelektálni, akkor egy idõ után meg fog változni a kínálat, és ciklikusan fogyasztói társadalomból, valami enyhébb lesz.
A vásárlós példa meg külön jó, mert még mindíg sokan nem nézik, hogy mit vesznek, csak leveszik a polcról és kész.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Ki a frászkarikát jelent pontosan az, hogy "multi"...?
Írtam magam is ilyen voltam csak még rosszabb. Kijött egy új VGA adtam el a régit (ami kb volt fél éves) és vettem az újat. Még az se érdekelt ha sokat bukok. Mindezt azért ,hogy az épp aktuális kedvenc játékom egy hangyafingnyit jobb legyen.
Magyarán a gyártó egy fogyasztói igényt elégített ki és egyik sem töntrement, te cserélte le. Lol...
Mobil ugyanez. A Sony Ericsson W800-as telómat pontosan arra használom mint az S3 minit. Sok értelme volt megvenni.
Tehát megint a kedves birka fogyasztót szolgálták ki. Megint te voltál a hülye...
Mondod itt az autókat. Nagy cégek 200 000 kilométerenként cserélik.
Ahol én dolgozom ott 250 ezer km vagy 8 év asszem.
Valahogy olyanok ezek az autók, hogy ennyi kilométer után egyszer csak elkezd minden bajuk lenni és szervizbõl szervizbe kell velük járni.
Képzeld öcsém, a repcsiknél is van D-chek. Az autóknál is eljön egy kor, amikor több fõdarab miatt lehetséges, hogy költeni kell rá. Ez egyszerû költség elemzés és nem azt jelenti, hogy a termék az életciklusa végén van te zseni. A tápálékláncban még nagyon sokáig ott lesz. Nem véletlen van messze 10 év felett a magyar autópark átlagéletkora. Tehát addig örülj, amig a "szeméthülyemulti" ilyen...
És hibásak a cégek is azért mert amennyire lehet le akarják rövidíteni a termék mûködési idejét, hogy eladhassák az új terméküket.
Nem, nem igaz. Ezért vannak 10-20 és annál réggebbi autók is az utakon. A jövõben is lesznek, ez már most látszik. Ennyit a termék élettartamának rövidülésérõl. A '60-as évek jenki autóból van oldtimer és 20 év múlva gyak 100% a roncstelepen volt vagy már kohóban volt...
Villámkérdés: egy kétszáz forintos kapcsoló miért kerül hetven-kétszáz ropiba?
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius
nem akartam 3 külön kommentet írni
mondjuk jogos a felháborodás,elvégre te is a "csere mókuskerék" ellen érveltél, annál jobban semmi nem vág a tudatos vásárlás alá.
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Szvsz mindíg sokkal egyszerübb a "gonosz cégre" fogni mindent, ahelyett hogy az ember tudatosan vásárolna. Az okos (lelketlen, stb) cégek, egyszerûen kihasználják azt, hogy a nép hülye, sírni szeret, tenni nem. Ez viszont nem a cég hibája.
Persze arra nehéz érdemben válaszolni, hogy farmer/proci, bármi akármi sokáig/kevés ideíg húzza. Olyan ez mint a mindenkinek van egy ismerõse aki 100 évig bagózott meg aki 1 évig azt meghalt.
Szvsz te is tudod, hogy micsoda szemét szigetek úsznak a tengeren, vagy terpeszkednek Kínában. A szelektivitás/környezetszennyezés pedig sajnos teljesen személy függõ (még csak nem is IQ kérdése), vannak profitéhes cégek, meg lusta disznó civilek, szvsz jogos azon emberek félemlme, akik szeméttengereket, meg ökökatasztrófát vizionálnak.
Mondjuk halkan megjegyezném, hogy kiváncsi lennék arra, hogy itt a sok természetvédõ elviszi-e a mûanyag/fém/papír szemetét a szelektívbe. 😊
Nos, az alap laposvésõket megveheted akár ötszáz forintért is - négy darabos kiszerelésben. Mindössze csak vésni nem lehet velük... Azaz lehet, ha nyolc-tíz(!) ütésenként újraélezed õket (lucfenyõ esetében, a keményfát nem érte meg nálam). Ha csak hobbi szinten ûzöd az ipart, akkor félévente rákényszerülsz egy új vésõ megvételére, mert a régi egyszerûen elfogy, eltûnik az élezés folyamán, s lehet még ragozni. A gyalugéppel is mindent lehet csinálni, csak éppen az alapvetõ funkcióját nem képes ellátni. Szintén hobbi körülmények között (nem 7/24) pár hét alatt képes beszarni (a csapágy beáll v. eltûnik v. csak összefossa magát, az ékszíj elöregedik(!) v. megnyúlik, stb). A felsõmarókkal, körfûrészekkel és népes társulatával szintén hasonló bajok vannak, s ehhez még hozzáadódik az is, hogy munkavégzésre teljesen alkalmatlanok. A 90 fok, az néha nyolcvannyolc, a hosszvágásra gyártott fûrészlap tíz méter után nem viszi hosszában az anyagot, a felsõmarófej éle fél méter után kimegy, a csapágy leesik róla, blabla. Ezt is lehetne ragozni. A simítógyalunak a teste meg egyszerûen vetemedik. De az új az olcsó és majd veszek másikat... Csavarhúzót is...
Az elektronikus kacatokra visszatérve, elég sok 'fillérbaszó' hiba van bennük. Egy-két dióda kihagyva, stb. Például a tápoknál nem tesz jót az ilyesmi... De említhetném a CF pilácsot is, amibe 1,2 kilovoltos kondi (2n7/1k2) helyett raktak egy kisebbet (2n7/630), kábé húsz fel és lekapcsolást bírt a cucc. Vagy még annyit sem. Ugyanez megy mindenhol. Ha a garanciaidõt kibírja, az már kurvajó eredmény.
És nem csak az olcsóságról szól ez az egész. Inkább az árukapcsolás és az elavulás kapcsolatáról (mosógépbe új motor - mert ereszt a tömítés, a motor magával rántja a vezérlést - hetven ropi, miközben az új motyógép nyolcvan). A profit mindenek felett - ez a lényeg.
No, további sok munkát kívánok.
Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius