128
-
gforce9 #48 130W-os régi hajdú mosógép motor hajtja a körfűrészem, nagyszülőktől örököltem. Én eddig 30 raklap fát vágtam vele. Még mindig megy. Ilyen teljesítmény körüli barkácsgépek, ma semeddig sem bírják. Pedig a rajta lévő motor ugye nem folyamatos üzemre lett tervezve és nem ilyen tehelésre.Az hogy valakinek a régi cuccok közül szar volt valami, pl. mosógépszarul mostt. Hát igen, a régi cuccok között is akadt szar, de a többségük arra a feladatra amire ki volt találva tökéletesen megfelelt és bírta nagyonsokáig. Mostmeg, minden határértékekre van méretezve, letelik a garidő, vagy kap egy nagyobb terhelést és lőttek neki. Hulladékgyár ami most megy. -
szombi #47 Azért ebben nem lennék olyan biztos! Vagy a hegesztés gyenge, vagy a cső olyan vékony hogy párszor nekidőlsz a támlának és összecsuklik. De szigorúan a gari lejárta után. Talán anyagmérnök vagy, hogy belelátsz a hegesztésbe? -
#46 Ezért veszek olyan széket, ahol a fő teherviselő elem teljesen fém. -
sanyicks #45 hát igen, van tervezett elavulás, de van amikor a gyártók önmagukat szopatják.
Olyan elborult fasz megoldásokat használnak, hogy az észbontó, és nemhogy egy mérnök, de egy átlagember is rögtön rá tudná vágni még terv fázistban hogy "ez faszság". Pl rendszeres, hogy terhelt helyekre imádnak rideg műanyagot rakni (olyan helyekre ahova nem kell pl telefon burkolat meg megy a fém), ami úgy törik, lepattan használatkor ahogy kell... pl. A poén az hogy ez már garanciaidőben megtörténik :D
De pl a gurulós székeknél nagyon undorítóan és feltűnően nyomják. A legtöbbnek, a kerék tartói, és a kerekek legterheltebb része is rideg műanyag, pár év után valamelyik biztos eltörik. Ha direkt fém vázasat keresel, abban is tuti hogy meg van gyengítve valahol egy kis műanyaggal.
Háztartási gépeknél is, terhelt helyekre raknak törékeny műanyag pöcköket. -
Szefmester #44 A mosógép vízkövesedése meg tipikusan júzer fail... havonta, kéthavonta üresben főzőprogramon kimosol egy liter ecetet és nincs is gondod a vízkővel.
Ha pedig ár/érték arányban a legjobbat veszed, és nem a legolcsóbbat, legmárkásabbat, akkor tuti elégedett leszel. De ez már minden termékre megfelelő tanács! -
#43 Ötször? Ez kicsit túlzónak tűnik. Egy mai korszerű mosógépnél egy mosás villamos energia költsége asszem kb 20-25 Ft, ez kb 0,5 kWh. -
zsgaby #42 Persze, a teljes képhez az is hozzájárul hogy ezek a régi mosógépek 5X annyi áramot és vizet használtak fal mint a maiak. Az meg külön képlet hogy a sok energiafelhasználás károsabb-e vagy az új termék előállítása. Amihez szintén áram vas nikkel lithium króm stb. kell. És ebbe bele kell számolni azokat a kevésbé energiapazarló de még mindíg nem eléggé takarékos termékeket is, amelyek eljuttattak a ami állapothoz, amikor is képesek vagyunk sokkal energiatakarékosabb eszközöket gyártani. Csak közben beborít a kidobott vackokból álló szemét. Ezen megy a huza-vona a zöldek és a gazdaság szereplői között. Az egészséges kritika jó, de önmagában sipítozni hogy ne vegyél palackos vizet, üdítőt az így kevés. Értelmes alternatívákat kell(ene) felmutatni.
Ugye ne feledjük hogy a pille palack bevezetésekor az volt a háttérpropaganda hogy könnyebb szállítani erősebb és még így is kevésbé káros mint az üvegpalackokat kimosni, vagy a törött üveget beolvasztani és újra palackot fújni belőle.
Az alapvető probléma a 7milliárd éhes száj.. -
EmpZoooli #41 Azért vannak jó termékek ma is, pl a kütyük a Marson
Vagy pl. a pici fiacskám lepöckölte a Duplo elektromos vonatot az erkélyről a másodikon, és azóta sincs _semmi_ baja. Csak ajánlani tudom. -
#40 A mi régi mosógépünk is 20+ évig húzta, de én hálat adtam az úrnak, hogy végre meghalt. Kibaszott hangos volt, szarul is mosott, stb. Lett helyette egy másik, aminek az elektromos csatijával volt eddig zizi, meg talán szivattyút kellett benne cserélni. Lassan már ez is 10 éves. -
zsgaby #39 Viszont a pártállami időkben vásárolt hajdú mosógép a mai napig működik és javítható, a szomszéd meg az ötödik indesit whirlpool stb mosógépét fogyasztja el. -
#38 A tesóm mindig az én régi levetett konfigomat használja. A jelenlegi laza 6 éves. Az előzőt 8 éves korában adományozta el. -
mantequilla #37 Nekem a telefonom jelenleg 5 éves hibátlan (nokia) A régi számítógépemet 8 év után cseréltem le, egyszer ment tökre benne a vga úgy 6 év után. -
herlius #36 A film nagyon jó és pontosan rávilágít a mai világ gondolkodásmódjára. Mindenképpen szemléletváltásra van szükség és erre van is némi utalás a filmben. Elsősorban nem a túltermeléssel van a probléma, hiszen - ahogy a filmben is említik - alapvetően a természet is a túltermelésre van berendezkedve. A gond az, hogy amíg a természetben a többlettermelés lebontására kialakult egy természetes biológiai körforgás, addig az ipari termelés egyelőre nagyrészt egyirányú. A végtermékből felhasználás után hulladék lesz, ami viszont vagy egyáltalán nem vagy csak nagyon hosszú idő alatt bomlik le. Ezzel két gond is van. Egyrészt óriási környezeti terhelést jelent hosszú időre, másrészt folyamatosan emészti fel az alapanyagokat, hiszen a hulladékanyagok nagy része már nem kerül vissza a termelésbe. Olyan szemléletváltásra van szükség, amiben a technológiai innovációk lehetővé teszik a kiselejtezett (vagy csak simán túltermelt) javak gyors és hatékony újrahasznosulását vagy lebomlását és a biológiai körforgásba épülését. Ezek nélkül ez a fejlődési rendszer már középtávon sem lesz fenntartható. -
#35 Jaj, megint ez a félkonteós felfogás. Igen, lehetne más technológiával is csinálni, de akkor sokkal kevesebb és több készülne meg még több biorobot dolgozna ezeken.
Valahol csodás, hogy a multit szidó emberek ezt a csodás ellentmondást nem veszik észre... -
#34 Hát nem tom. A szoci időkben fiatal koromban a villanykörte fogyóeszköz volt a kislámpában és volt olyan, amit becsavarni alig lehetett, mert olyan szar tűréssel gyártották. Az útóbbi tív évben fél évenként megy szét a kislámpában az izzó úgy, hogy eszméletlen magas kapcsolási száma van. -
#33 Mert ha oldható kötéseket akarnál, akkor nem lehetne milliós nagyságrendben géppel gyártani ezeket. Tehát vagy van ilyen mp3-ad, vagy nem lenen semmilyen.
A gépek szervízelésénél meg ne kis hazánkat vedd figyelembe. Egy európai melós órabére 8-10 euró is lehet. Ilyen fizetés mellett, ha 2 óra alatt megjavít valamit, annak szerinted milyen haszna van? Néhány órai bérből az olcsóbb cuccok megvehetőek. A munkaerő igényes javítás a bérköltségek miatt nem éri meg a világ szerencsésebb felén. Kínában vagy Indiában vagy Afrikában lehet, hogy berhelnek mp3 playert is, de már a magyar bérek mellett sem igen éri meg ezzel vacakolni. Nem térül meg. -
rajdi #32 A témát kicsit eltávolodva kell nézni, és minden világos lesz. az hogy vannak olyan alkatrészek amik nem javíthatóak mert mondjuk ragasztással készülnek, kinek a műve? Az EMBERÉ! Nem egy fejlettebb idegen technológia hagyatéka, hanem az ember találmánya. Igen is a XXI. században ha az ember akarná, meg tudná oldani, hogy ezek a dolgok úgy készüljenek hogy az szerelhető/cserélhető legyen, úgyhogy igen is tegyük fel a kérdést hogy MIÉRT!?!? Miért évente jönnek ki a telefonokból új szériák, miért nem fél évente vagy két évente? Mert ez így van kiszámolva. Ha nem is mindenki egyszerre cseréli le a készülékét széria váltásnál, de azért harmadik generációt már "illik" megvenni, mert tök "régi/elavult" ami a zsebembe van, meg már amúgy sem bírja olyan sokáig az akkuja, stb. Ha a piachoz igazítanák az igényeket, szombi#16 menüpontjai lennének érvényben, attól meg azért pöppet még messze vagyunk... -
teddybear #31 Na igen. -
teddybear #30 Bocs, de az, hogy meddig bírja valami hibásodás nélkül a technológiától függ.
Ha már villanykörte. Miután a GE felvásárolta a Tungsramot, azt tapasztaltam, hogy hirtelen sokkal gyakrabban kell körtét cserélnem a lámpákban. Aztán olvastam, hogy nemsokkal előbb "korszerűsítették" a Tungsram izzógyárát, azaz kicserélték az egész izzógyártó gépsort. -
csimmasz #29 Nekem a samu 1 Teras vinyomon kicsereltek egy diodat es azota is megy, igaz haver villamos mernök es a felületszerelt picike kis félvezető helyén egy normal meretü dioda éktelenkedik de megy, mondjuk ez szerencse kérdése is.
A mosogép pedig nem mindíg jó ötlet javitani mégha lehet is.
Amikor a mienk sok sok év után tönkrement az új gép nagyságrendekkel szebben mosott, a ruhak a régiben sosem voltak olyan illatosak mint most.
A sok lerakodés meg vízkő, stb meggátolta a mosas minőségének megtartását, a kevesebb víz és áramfogyasztás már csak hab a tortán.
Nem mindent éri meg javítani van vagy 2-3 olyan telefonom amit csak ugy érné meg lábraállítani ha találok egy ugyan olyan használtat de occsoért, viszont ugye a régebbieknél nincs umts se az ujabbaknál meg ami csuszkás a használat nyomai kirívoak, szóval jobban járok egy ujabbal. -
rolika #28 Nem is lehet mást várni, ha egyszer nem a keresletre van kínálat, hanem mesterségesen gerjesztik a kínálatot. Most őszintén, mi szükség van 3-4 évente új autógenerációra, amikor 10 évig simán elmegy bármelyik? -
Szefmester #27 A gond az hogy ha a telefon (vagy bármi) kijelzője, tönkremegy, a csere kb annyi mintha megvennéd megint a készüléket. Ha más alkatrésze megy szét, akkor meg az kerül annyiba...
Nemrég a mosógépem sok sok év után elkezdett göthösödni (tesómé is, csak más bajjal), lementem előzetes árajánlatot kérni a javításra.. a vétel ár 70%-át akarták elkérni egy csapágy cseréért! Elkezdtem hát keresni alkatrészeket, és mit találtam? Hát azt, hogy ha alkatrészenként vennék meg egy mosógépet akkor laza módon egy kisebb vidéki lakás árát is el lehet költeni a házi összeszereléshez. A motor, a dob, az üst, darabonként annyi mint egy új mosógép, a csapágyak, lengéscsillapítók egy új készülék árának 20-30%, a burkolatot már nem is mertem megnézni!
A legutóbbi tönkrement mp4 lejátszómon aksit akartam cserélni. Az hogy ragasztva volt egy dolog, de az aksi is vezetékes-forrasztott alkatú volt, a kijelző is fix rögzítéssel volt csatlakoztatva. Semmi fül, vagy csatlakozó.. tiszta megszakíthatatlan és cserélhetetlen rögzítés...
Egy monitornál ugyanez.. mindegy hogy az LCD panel, vagy az elektronika meg szét... 10-15 perc alatt vidáman kicseréltem egy laptop kijelzőt, és akkor az már bonyolult volt... de hogy a két alap alkatrész annyiba kerüljön mint maga a kijelző újként.... ez már kicsit túlzás!
Tudjuk hogy Józsó bá' a sarki tv szerelő nem fog BGA-zott elektronikán vezérlő IC-t cserélni. De a komplett panelt, vagy a panelon a kondikat, és egyéb "nem sok lábas" forrasztott alkatrészt azért ki tudná ő is cserélni! -
bunny #26 A tervezett avulással nem az a fő baj, hogy a mi pénztárcánkból sokat kivesz, ez egy dolog, ettől pörög a gazdaság. A gond az, hogy az így keletkezett veszélyes hulladék brutális környezeti terhelést jelent, ami viszont már nem csak papírdarab vagy pár bit egy bank számítógépében, mint a pénz.
És hiába lehet leadni a hibás kütyüket, ha azok aztán ugyanúgy a szeméttelepen végzik, ha nem itt a "fejlett" világban, akkor szépen deportálják afrikába vagy valahova az óceán közepébe. -
#25 Ki mondta, hogy nem cserélhető ez a telefonoknál...? Az általad felsorolt javaslatok nagy része olyan gumimondat, hogy max röhög rajta az ember. A másik fele meg technológiailag lehetetlen. Ez olyan, mintha egy villanykörtét kértnél úgy, hogy legyen szervízelhető. Fel kellene fogni, hogy vannak olyan termékek, amiket nem lehet javítani. Egyesek valami álomvilágban élnek... -
#24 És volt vagy 8 éves. -
#23 A 40 ezres telefon az milyen? Mert a jelek szerint jól bírja. A családból eddig kb. a fater modbilja ment tönkre de azért, mert azt a végén már csak cellux tartotta össze... -
Gabbbbbbbbbbbb #22 Azért ennyire nem reménytelen a helyzet, lásd. az 1-2 éves nem Apple telefonok micro usb töltői/adatkábelei.. -
gombabácsi #21 már megint ez a "gonosz nagy cégek" duma... a nép az úr, nem a cégek
a nép igényli a giga cégeket, amiket rég fel kellett volna darabolni (google, MS, apple stb), mert csak ezek adják meg amire vágyik, és csak ezek tudják megfelelő áron legyártani
plusz a nép azt is igényli hogy pár féle gyártó legyen csak, mert így ha vesz egy apple terméket akkor érezheti hogy még x millió ember is azt vette és azok az ő barátjai :D:D:D -
gombabácsi #20 +modulárissá kell tenni az eszközöket. azaz nem 900000 féle kijelző meg tok, hanem csak néhány fajta
ugyanez akkukra, töltőkre
de mint már írtam, a gyártóknak esélyük sincs a nép ellen, a népnek mindenféle dizájnos tok kell meg ezerféle kijelző
még szabvány töltők tekintetében se sikerül megoldást hozni... -
#19 Ez pontosan így van. Én komolyan sajnálom az eljövendő generációkat mert ez tényleg csak egyre szarabb lesz és egyelőre nagyon messze vagyunk attól, hogy csak úgy átköltözünk egy másik bolygóra. Itt farkastörvények lesznek, nem kell, hogy elfogyjon a kőolaj vagy az iható víz, elég ha pár helyen kevesebb lesz. -
#18 Ez azért nem teljesen igaz mármint a munkanélküli része, az folyamatosan nő hiszen a Foxconn pl. 1 millió robotot akar a gyáraiba telepíteni ami a jelenlegi munkásokat váltaná le, nem mindet persze de ez így is szép nagy szám.
Alapvetően itt arról van szó, hogy túlléptük a profithalmozás egészséges határát. Azok az emberek akik ezeket a bazi nagy cégeket vezetik annyi pénzt halmoztak fel, hogy az már egészségtelen a társadalomra nézve. Rengeteg érték egyre kevesebb ember kezében van, ez az ami olyan szintet ért el, hogy manipulálni lehet vele az egész bolygót, itt egy kis tőzsde ott egy kis befektetés, itt-ott lefizetek 1-2 politikust stb. -
#17 Mindenhol ez van akár premium akár valami noname szar.. talán még az jobb..:)
pl a nagy BMW akinek behánynak a diesel motorjai mert a szívósorban eltörik egy kis lapát ami lényegében le van gyengítve amit beszippant a motor jól elveri a szelepeket aztán rendbe rakja a dugót majd a turbónak is jól oda basz:d 12 forintos alkatrész egy fém lapát ami csak elfordul emg vissza de a beszívott levegőtől remeg... na ez 8-9 éve véletlenül ott van, ja végül is 250000-ért lecserélheted a komplett szívósort mert külön nem lehet kapni:D -
szombi #16 Tévedsz.
Attól nem lesz jobb ha az áramkör valamilyen részét ki kéne tudni cserélnie egy szakinak. De könyörgöm! Az akksi vagy az érintőképernyő miért nem cserélhető, ha egyszer elromlik? Az alaplap pedig miért kerül annyiba mint két új telefon, ha az előállítási költsége filléres volt? Miért van minden ragasztva, hogy egy SZAKSZERVÍZ-ben sem tudják utána rendesen visszatenni?
Általam javasolt tervezett elavulást korlátozó "törvények":
"Nem építhető be a termékbe olyan megoldás, amely a termék élettartamát indokolatlanul megrövidíti, vagy indokolatlan mértékű kiadásra kötelezi a vásárlót."
"A vásárlónak joga van a termék élettartamát jelentősen befolyásoló tényezők részletes megismerésére, az adatokat nyilvánossá kell tenni."
"Ha a termékbe a felhasználási időtartamot (indokoltan) korlátozó megoldás van beépítve, azt a termék dobozán és a honlapján is fel kell tüntetni a fontos paraméterek mellett."
"A termék rendeltetésszerű használat mellett garanciaidőn túl történő meghibásodása esetén ésszerű ideig a javításért az újkori vételár legfeljebb 50%-a kérhető el, a cserélt főelemekre újabb garanciát kell vállalni."
"A termék javítási ideje a gyártó hivatalos partnerénél legfeljebb 2 hét a leadástól számítva. Ha ugyanaz a hiba javítás után előjön, az előírt javítási idő nem nullázható le. Az újbóli javítás(ok) többletköltsége(pl. utazás) a gyártót terheli. Bizonyos termékeknél azonos kategóriájú cserekészülék biztosítása KÖTELEZŐ, ennek hiányában az előírt javítási idő túllépése után kötbért kell fizetni."
"A gyártónak biztosítania kell, hogy a termékek főbb részegységei (ésszerű kereteken belül) egyenként cserélhetők legyenek független szervizekben is."
"Az idő előtt tönkremenő, ill. kopó alkatrészek (pl. akkumulátor, joystick) utánpótlását a gyártónak a termék előírt életciklusának lejártáig biztosítania kell, ésszerű árazás mellett, és ezek cseréje nem járhat a vásárló számára indokolatlan költségekkel."
"A garancia nem járhat le a termék továbbadásával, a másodkézből vásárlót ugyanazon garanciális jogok illetik meg."
"Az elveszett garancialevél, illetve megszűnt kereskedelmi egység nem lehet jogvesztő a garanciális kötelezettség tekintetében."
"A garancia bármely olyan országban érvényesíthető, ahol a gyártó azonos vagy hasonló terméket kínál, nem egyértelmű esetben a helyi törvények és rendeletek irányadóak."
"Amelyik gyártó megszegi a fenti javaslatok bármelyikét, kötelezhető egyes termékei garanciaidőn túli javítására vagy cseréjére is." -
KopaszIsten #15 Jól látod.
Továbbá ettől a társadalmi/gazdasági berendezkedéstől nem dübörög a gazdaság, mint ahogy egyesek hiszik, csak a kisemberek zsebéből dübörög a pénz a tőkések zsebébe. (Persze csak annál, aki hagyja magát becsapni és megvesz minden sz@rt, amire nincs is szüksége csak benyalja a hype-olást. Persze aki nincs tisztában a saját igényeivel és az anyagi lehetőségeivel, és az utolsó pénzén is egy új telefont vesz mondjuk, mert a jelenlegi már nem menő, az valahol meg is érdemli...)
A gazdag még gazdagabb lesz, a szegény pedig még szegényebb. :( -
Shid #14 Sajnos ez a társadalmi/gazdasági berendezkedés az ami indokolttá teszi a tervezett elavulást. A kapitalista társadalomban az iparnak folyamatosan profitot kell termelnie a működéshez, de például ha csak nagyon korlátozott mennyiségű nyersanyag állna rendelkezésre a tartós eszközök készítése szolgálná mindenki érdekét. Régen szerintem az emberek valós igényeinek kielégítése céljából születtek a találmányok. Persze ez részben ma is így van, de úgy érzem sok esetben egy új termék megszületése után mesterségesen, pszichológiai eszközökkel generálnak rá igényt. -
ostoros #13 Ez azért csak az 5000 forintos telefonokra igaz. Azok tényleg kibírnak sok évet. A drága, amit minőséginek hisz az ember, az adja meg magát sokkal hamarabb. -
#12 Vagy csak peched van. Nekem 3 mp playerem ment tönkre 12 hónap alatt.
Ehhez képest 12 év alatt volt 3 telefonom. Az egyikhez gyakorlatilag nem volt értelme venni akkut, mert annyira elavult volt már. Fillérekért vettem egy használt mobilt, ami attól mert tönkre, hogy érte azt minden, ami érhette. Még úgy is lehúzott 6 évet és lehet, hogy a képernyő cserélhető lett volna, de megintcsak 5 ropiért vettem egy használtat helyette. Ez a telót odaadtam faternak és vettem 2 éve a mostani (nem túl okos) telót, de mivel nem értettem hozzá, eggyel kisebbet, mint kelett volna. Mindegy. A mikrfonon egy év után elszált benne, de cserélhető volt. -
#11 És a berhelt szarok annyit is értek. A berhelt Skoad is állandóan lerohadt alattunjk. Az emlék meg mindent megszépít, mert régen sem lehetett nagyon sokminden megjavítani.
Egyébként meg talán a konteózás helyett - OMG már az sg cikket ír erről - fel kelle ne fogni, hogy a technológia, amit használsz az ilyen. Egy kiégett és igralmatlan bonyás eszközt nem fog józsibá egy csavarhúzvóval megjavítani.
Az még senkinek nem tűnt fel, hogy gázkészüléket, légkondit és minden más rendszert, amiben emberi mértékű a vas, azt lehet javítani? A mobiltelefonokban is vannak cserélhető nagyobb darabok, de ki na találjátok már, hogy az áramkör egy adott részét majd megjavítja egy szaki. A termék olyan komplex, hogy sanszosan nem is érthet hozzá. -
gombabácsi #10 egyértelműen törvényeket kéne hozni ilyen ügyekben, pl kötelezővé tenni az akku cserélhetőségét stb
csakhogy persze a nép egyből beindulna hogy micsoda diktatúra van, meg hogy ez ellenkezik a piacgazdasággal :D -
KopaszIsten #9 "Szeretnék egy olyan világban élni ahol ha valami elromlik akkor azt meg akarják javítani és nem eldobják."
'89 előtt ez volt itt is. Na nem szívjóságból, hanem mert hiánygazdálkodás volt, és megérte mindent javítani, berhelni.
Egyébiránt én is elítélem, hogy direkt szarra építenek mindent csak hogy "dübörögjön a gazdaság". Legyen minden javítható!
És nem dobok ki semmit, ami nem trendi, hanem tönkremenésig használom. Aki megszólja, hogy nem trendi és cikiz(ne) miatta, az nem igaz barát, és így pont le is szarom a véleményét...