Tervezett avulás miatt vizsgálódnak a környezetvédők

← ElőzőOldal 3 / 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem is lehet mást várni, ha egyszer nem a keresletre van kínálat, hanem mesterségesen gerjesztik a kínálatot. Most õszintén, mi szükség van 3-4 évente új autógenerációra, amikor 10 évig simán elmegy bármelyik?

A gond az hogy ha a telefon (vagy bármi) kijelzõje, tönkremegy, a csere kb annyi mintha megvennéd megint a készüléket. Ha más alkatrésze megy szét, akkor meg az kerül annyiba...
Nemrég a mosógépem sok sok év után elkezdett göthösödni (tesómé is, csak más bajjal), lementem elõzetes árajánlatot kérni a javításra.. a vétel ár 70%-át akarták elkérni egy csapágy cseréért! Elkezdtem hát keresni alkatrészeket, és mit találtam? Hát azt, hogy ha alkatrészenként vennék meg egy mosógépet akkor laza módon egy kisebb vidéki lakás árát is el lehet költeni a házi összeszereléshez. A motor, a dob, az üst, darabonként annyi mint egy új mosógép, a csapágyak, lengéscsillapítók egy új készülék árának 20-30%, a burkolatot már nem is mertem megnézni!
A legutóbbi tönkrement mp4 lejátszómon aksit akartam cserélni. Az hogy ragasztva volt egy dolog, de az aksi is vezetékes-forrasztott alkatú volt, a kijelzõ is fix rögzítéssel volt csatlakoztatva. Semmi fül, vagy csatlakozó.. tiszta megszakíthatatlan és cserélhetetlen rögzítés...
Egy monitornál ugyanez.. mindegy hogy az LCD panel, vagy az elektronika meg szét... 10-15 perc alatt vidáman kicseréltem egy laptop kijelzõt, és akkor az már bonyolult volt... de hogy a két alap alkatrész annyiba kerüljön mint maga a kijelzõ újként.... ez már kicsit túlzás!
Tudjuk hogy Józsó bá' a sarki tv szerelõ nem fog BGA-zott elektronikán vezérlõ IC-t cserélni. De a komplett panelt, vagy a panelon a kondikat, és egyéb "nem sok lábas" forrasztott alkatrészt azért ki tudná õ is cserélni!
A tervezett avulással nem az a fõ baj, hogy a mi pénztárcánkból sokat kivesz, ez egy dolog, ettõl pörög a gazdaság. A gond az, hogy az így keletkezett veszélyes hulladék brutális környezeti terhelést jelent, ami viszont már nem csak papírdarab vagy pár bit egy bank számítógépében, mint a pénz.
És hiába lehet leadni a hibás kütyüket, ha azok aztán ugyanúgy a szeméttelepen végzik, ha nem itt a "fejlett" világban, akkor szépen deportálják afrikába vagy valahova az óceán közepébe.

Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.

Molnibalage
Ki mondta, hogy nem cserélhetõ ez a telefonoknál...? Az általad felsorolt javaslatok nagy része olyan gumimondat, hogy max röhög rajta az ember. A másik fele meg technológiailag lehetetlen. Ez olyan, mintha egy villanykörtét kértnél úgy, hogy legyen szervízelhetõ. Fel kellene fogni, hogy vannak olyan termékek, amiket nem lehet javítani. Egyesek valami álomvilágban élnek...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
És volt vagy 8 éves.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
A 40 ezres telefon az milyen? Mert a jelek szerint jól bírja. A családból eddig kb. a fater modbilja ment tönkre de azért, mert azt a végén már csak cellux tartotta össze...

Azért ennyire nem reménytelen a helyzet, lásd. az 1-2 éves nem Apple telefonok micro usb töltõi/adatkábelei..
már megint ez a "gonosz nagy cégek" duma... a nép az úr, nem a cégek

a nép igényli a giga cégeket, amiket rég fel kellett volna darabolni (google, MS, apple stb), mert csak ezek adják meg amire vágyik, és csak ezek tudják megfelelõ áron legyártani

plusz a nép azt is igényli hogy pár féle gyártó legyen csak, mert így ha vesz egy apple terméket akkor érezheti hogy még x millió ember is azt vette és azok az õ barátjai 😄😄😄

+modulárissá kell tenni az eszközöket. azaz nem 900000 féle kijelzõ meg tok, hanem csak néhány fajta
ugyanez akkukra, töltõkre

de mint már írtam, a gyártóknak esélyük sincs a nép ellen, a népnek mindenféle dizájnos tok kell meg ezerféle kijelzõ

még szabvány töltõk tekintetében se sikerül megoldást hozni...

Narxis
Ez pontosan így van. Én komolyan sajnálom az eljövendõ generációkat mert ez tényleg csak egyre szarabb lesz és egyelõre nagyon messze vagyunk attól, hogy csak úgy átköltözünk egy másik bolygóra. Itt farkastörvények lesznek, nem kell, hogy elfogyjon a kõolaj vagy az iható víz, elég ha pár helyen kevesebb lesz.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Narxis
Ez azért nem teljesen igaz mármint a munkanélküli része, az folyamatosan nõ hiszen a Foxconn pl. 1 millió robotot akar a gyáraiba telepíteni ami a jelenlegi munkásokat váltaná le, nem mindet persze de ez így is szép nagy szám.

Alapvetõen itt arról van szó, hogy túlléptük a profithalmozás egészséges határát. Azok az emberek akik ezeket a bazi nagy cégeket vezetik annyi pénzt halmoztak fel, hogy az már egészségtelen a társadalomra nézve. Rengeteg érték egyre kevesebb ember kezében van, ez az ami olyan szintet ért el, hogy manipulálni lehet vele az egész bolygót, itt egy kis tõzsde ott egy kis befektetés, itt-ott lefizetek 1-2 politikust stb.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Jacek
Mindenhol ez van akár premium akár valami noname szar.. talán még az jobb..😊
pl a nagy BMW akinek behánynak a diesel motorjai mert a szívósorban eltörik egy kis lapát ami lényegében le van gyengítve amit beszippant a motor jól elveri a szelepeket aztán rendbe rakja a dugót majd a turbónak is jól oda basz:d 12 forintos alkatrész egy fém lapát ami csak elfordul emg vissza de a beszívott levegõtõl remeg... na ez 8-9 éve véletlenül ott van, ja végül is 250000-ért lecserélheted a komplett szívósort mert külön nem lehet kapni😄

Tévedsz.

Attól nem lesz jobb ha az áramkör valamilyen részét ki kéne tudni cserélnie egy szakinak. De könyörgöm! Az akksi vagy az érintõképernyõ miért nem cserélhetõ, ha egyszer elromlik? Az alaplap pedig miért kerül annyiba mint két új telefon, ha az elõállítási költsége filléres volt? Miért van minden ragasztva, hogy egy SZAKSZERVÍZ-ben sem tudják utána rendesen visszatenni?

Általam javasolt tervezett elavulást korlátozó "törvények":
"Nem építhetõ be a termékbe olyan megoldás, amely a termék élettartamát indokolatlanul megrövidíti, vagy indokolatlan mértékû kiadásra kötelezi a vásárlót."
"A vásárlónak joga van a termék élettartamát jelentõsen befolyásoló tényezõk részletes megismerésére, az adatokat nyilvánossá kell tenni."
"Ha a termékbe a felhasználási idõtartamot (indokoltan) korlátozó megoldás van beépítve, azt a termék dobozán és a honlapján is fel kell tüntetni a fontos paraméterek mellett."
"A termék rendeltetésszerû használat mellett garanciaidõn túl történõ meghibásodása esetén ésszerû ideig a javításért az újkori vételár legfeljebb 50%-a kérhetõ el, a cserélt fõelemekre újabb garanciát kell vállalni."
"A termék javítási ideje a gyártó hivatalos partnerénél legfeljebb 2 hét a leadástól számítva. Ha ugyanaz a hiba javítás után elõjön, az elõírt javítási idõ nem nullázható le. Az újbóli javítás(ok) többletköltsége(pl. utazás) a gyártót terheli. Bizonyos termékeknél azonos kategóriájú cserekészülék biztosítása KÖTELEZÕ, ennek hiányában az elõírt javítási idõ túllépése után kötbért kell fizetni."
"A gyártónak biztosítania kell, hogy a termékek fõbb részegységei (ésszerû kereteken belül) egyenként cserélhetõk legyenek független szervizekben is."
"Az idõ elõtt tönkremenõ, ill. kopó alkatrészek (pl. akkumulátor, joystick) utánpótlását a gyártónak a termék elõírt életciklusának lejártáig biztosítania kell, ésszerû árazás mellett, és ezek cseréje nem járhat a vásárló számára indokolatlan költségekkel."
"A garancia nem járhat le a termék továbbadásával, a másodkézbõl vásárlót ugyanazon garanciális jogok illetik meg."
"Az elveszett garancialevél, illetve megszûnt kereskedelmi egység nem lehet jogvesztõ a garanciális kötelezettség tekintetében."
"A garancia bármely olyan országban érvényesíthetõ, ahol a gyártó azonos vagy hasonló terméket kínál, nem egyértelmû esetben a helyi törvények és rendeletek irányadóak."
"Amelyik gyártó megszegi a fenti javaslatok bármelyikét, kötelezhetõ egyes termékei garanciaidõn túli javítására vagy cseréjére is."
Jól látod.
Továbbá ettõl a társadalmi/gazdasági berendezkedéstõl nem dübörög a gazdaság, mint ahogy egyesek hiszik, csak a kisemberek zsebébõl dübörög a pénz a tõkések zsebébe. (Persze csak annál, aki hagyja magát becsapni és megvesz minden sz@rt, amire nincs is szüksége csak benyalja a hype-olást. Persze aki nincs tisztában a saját igényeivel és az anyagi lehetõségeivel, és az utolsó pénzén is egy új telefont vesz mondjuk, mert a jelenlegi már nem menõ, az valahol meg is érdemli...)
A gazdag még gazdagabb lesz, a szegény pedig még szegényebb. 😞

Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)

Sajnos ez a társadalmi/gazdasági berendezkedés az ami indokolttá teszi a tervezett elavulást. A kapitalista társadalomban az iparnak folyamatosan profitot kell termelnie a mûködéshez, de például ha csak nagyon korlátozott mennyiségû nyersanyag állna rendelkezésre a tartós eszközök készítése szolgálná mindenki érdekét. Régen szerintem az emberek valós igényeinek kielégítése céljából születtek a találmányok. Persze ez részben ma is így van, de úgy érzem sok esetben egy új termék megszületése után mesterségesen, pszichológiai eszközökkel generálnak rá igényt.

Ez azért csak az 5000 forintos telefonokra igaz. Azok tényleg kibírnak sok évet. A drága, amit minõséginek hisz az ember, az adja meg magát sokkal hamarabb.

A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk

Molnibalage
Vagy csak peched van. Nekem 3 mp playerem ment tönkre 12 hónap alatt.

Ehhez képest 12 év alatt volt 3 telefonom. Az egyikhez gyakorlatilag nem volt értelme venni akkut, mert annyira elavult volt már. Fillérekért vettem egy használt mobilt, ami attól mert tönkre, hogy érte azt minden, ami érhette. Még úgy is lehúzott 6 évet és lehet, hogy a képernyõ cserélhetõ lett volna, de megintcsak 5 ropiért vettem egy használtat helyette. Ez a telót odaadtam faternak és vettem 2 éve a mostani (nem túl okos) telót, de mivel nem értettem hozzá, eggyel kisebbet, mint kelett volna. Mindegy. A mikrfonon egy év után elszált benne, de cserélhetõ volt.

Molnibalage
És a berhelt szarok annyit is értek. A berhelt Skoad is állandóan lerohadt alattunjk. Az emlék meg mindent megszépít, mert régen sem lehetett nagyon sokminden megjavítani.

Egyébként meg talán a konteózás helyett - OMG már az sg cikket ír errõl - fel kelle ne fogni, hogy a technológia, amit használsz az ilyen. Egy kiégett és igralmatlan bonyás eszközt nem fog józsibá egy csavarhúzvóval megjavítani.

Az még senkinek nem tûnt fel, hogy gázkészüléket, légkondit és minden más rendszert, amiben emberi mértékû a vas, azt lehet javítani? A mobiltelefonokban is vannak cserélhetõ nagyobb darabok, de ki na találjátok már, hogy az áramkör egy adott részét majd megjavítja egy szaki. A termék olyan komplex, hogy sanszosan nem is érthet hozzá.

egyértelmûen törvényeket kéne hozni ilyen ügyekben, pl kötelezõvé tenni az akku cserélhetõségét stb

csakhogy persze a nép egybõl beindulna hogy micsoda diktatúra van, meg hogy ez ellenkezik a piacgazdasággal 😄

"Szeretnék egy olyan világban élni ahol ha valami elromlik akkor azt meg akarják javítani és nem eldobják."

'89 elõtt ez volt itt is. Na nem szívjóságból, hanem mert hiánygazdálkodás volt, és megérte mindent javítani, berhelni.

Egyébiránt én is elítélem, hogy direkt szarra építenek mindent csak hogy "dübörögjön a gazdaság". Legyen minden javítható!

És nem dobok ki semmit, ami nem trendi, hanem tönkremenésig használom. Aki megszólja, hogy nem trendi és cikiz(ne) miatta, az nem igaz barát, és így pont le is szarom a véleményét...

Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)

Az is a gond része, hogy ez kölcsönös. Én hiába akarnám tönkremenetelig használni a készülékem ha az úgy van megtervezve hogy hamar menjen tönkre... A számítógépemben még nem történt azért fejlesztés mert a régi már khm régi volt, max ha volt a környezetemben valaki akinek az még jó volt és nekiadhattam mert pénzt már nem lett volna pofám elkérni érte! A tévém használtan vettem bõ 2 éve, és amikor kicsit göthös lett, nem kidobtam hogy vegyek másikat, hanem megpróbáltam megcsinálni/csináltatni (egy kondival volt gond). Telefon ugyanez.. azért cseréltem le a régit mert már elhasználódott az aksija, és a készenléti ideje is kevesebb volt mint 24-30 óra...

Sajnos ez a cseréljünk le mindent ha rossz nem csak a termékekre, hanem az életre, és a kapcsolatokra is igaz ma már... 😞 Szeretnék egy olyan világban élni ahol ha valami elromlik akkor azt meg akarják javítani és nem eldobják.
Amúgy meg nem kéne már megint a cégeket, "gazdag üzletembereket" hibáztatni. A céget csak azt tehetik amit a nép megenged. Ha egy cég nem pörgeti magát (pl ilyen trükkökkel), akkor nem lesz pénze fejlesztésre, és ügyebár a nép az új ifont, az úr retina képernyõt 😄 akarja, meg a 95 magos processzort. 😄 Amelyik cég nem teljesíti az urai parancsát, az csõdbe megy.

pörgetni kell a gazdaságot, hogy a nép boldog lehessen!!!
a fejlett világ felvilágosult felsõbbrendû népe 😄😄😄

Szerintem ma már nincs a világon olyan termék, amibe ne rejtenék el a tervezett elavulást. Talán a fa építõkocka... bár lehet ott lekopik a festék...
A termékek hosszabb használata -> kevesebb profit. Errõl hallani sem akarnak a gyártók. Az õ ideális világképük az, hogy a vevõ percenként veszi a terméküket. Amíg profitorientált lesz a gazdaság ez sohasem fog megváltozni. Az más kérdés, hogy ebbe bele fog nyomorodni a világ, inkább elõbb mint utóbb.

Lazarus
Ajánlom a filmet mindenkinek akit érdekel a téma The Light Bulb Conspiracy
NEXUS6
Még önmagával a tervezett elavulással sincs gond, mert szomorú vagy nem, de ettõl pörög a gazdaság. Azonban, ha általánosabban nézzük a problémát sok aspektusa merül föl a dolognak. Ha egy termékkel elvagy 20 évig, akkor a gyárban csak az emberek egy tizedére van szükség, mert idõarányosan csak annyi termék fogy. A többi munkanélküli lesz, vagy is fizetõképes keresletet sem fog jelenteni.

Másrészt nem az a gond, hogy a sok viszonylag új termék szemétdombra kerül, hanem hogy nem, vagy nem helyben kerül feldolgozásra, esetleg az újrahasznosítás gyak megoldhatatlan a környezet károsítása, vagy még annál is több energia+ nyersanyag felhasználásával, mint amibe az elõállítás kerül. Ekkor az újrahasznosítás negatív erõforrás mérleget jelent, egyszerûen semmilyen gazdasági modell szerint nem fogja megérni megcsinálni.

Ez a problematika nem egyszerûen a gyártók a fogyasztók és a fogyasztóvédelem egyfajta kis csetepatéja, valamifajta tisztességes üzleti gyakorlatról, hanem a modern nyugati civilizáció alapkérdése!

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

"Szerinte a gyártók mellett azok a felhasználók ugyanúgy hibásak a jelenlegi helyzetért, akik évente új mobilt vesznek csak azért, hogy mindig a legmenõbbet birtokolják."
Pont hogy a gyártók hitetik el az emberekkel hogy ha megveszik a legújabb terméküket akkor menõk lesznek.Pár reklámban a régebbi terméküket szarozzák az újjal szemben.Ezzel is arra ösztönözve a vásárlókat hogy a fél évig használt telefonjuk már elavult.Már egy jóideje ezmegy úgyhogy jól elkéstek ezzel a "kivizsgálással".
A garancia lejárása után tönkrement termékek és a drága javíttatásuk meg már szinte természetes.Elég csak a nyomtatókra gondolni ahol a javítattásuk kb 2x annyi mint egy új nyomtató.
← ElőzőOldal 3 / 3