Tervezett avulás miatt vizsgálódnak a környezetvédők
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nemrég a mosógépem sok sok év után elkezdett göthösödni (tesómé is, csak más bajjal), lementem elõzetes árajánlatot kérni a javításra.. a vétel ár 70%-át akarták elkérni egy csapágy cseréért! Elkezdtem hát keresni alkatrészeket, és mit találtam? Hát azt, hogy ha alkatrészenként vennék meg egy mosógépet akkor laza módon egy kisebb vidéki lakás árát is el lehet költeni a házi összeszereléshez. A motor, a dob, az üst, darabonként annyi mint egy új mosógép, a csapágyak, lengéscsillapítók egy új készülék árának 20-30%, a burkolatot már nem is mertem megnézni!
A legutóbbi tönkrement mp4 lejátszómon aksit akartam cserélni. Az hogy ragasztva volt egy dolog, de az aksi is vezetékes-forrasztott alkatú volt, a kijelzõ is fix rögzítéssel volt csatlakoztatva. Semmi fül, vagy csatlakozó.. tiszta megszakíthatatlan és cserélhetetlen rögzítés...
Egy monitornál ugyanez.. mindegy hogy az LCD panel, vagy az elektronika meg szét... 10-15 perc alatt vidáman kicseréltem egy laptop kijelzõt, és akkor az már bonyolult volt... de hogy a két alap alkatrész annyiba kerüljön mint maga a kijelzõ újként.... ez már kicsit túlzás!
Tudjuk hogy Józsó bá' a sarki tv szerelõ nem fog BGA-zott elektronikán vezérlõ IC-t cserélni. De a komplett panelt, vagy a panelon a kondikat, és egyéb "nem sok lábas" forrasztott alkatrészt azért ki tudná õ is cserélni!
És hiába lehet leadni a hibás kütyüket, ha azok aztán ugyanúgy a szeméttelepen végzik, ha nem itt a "fejlett" világban, akkor szépen deportálják afrikába vagy valahova az óceán közepébe.
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
a nép igényli a giga cégeket, amiket rég fel kellett volna darabolni (google, MS, apple stb), mert csak ezek adják meg amire vágyik, és csak ezek tudják megfelelõ áron legyártani
plusz a nép azt is igényli hogy pár féle gyártó legyen csak, mert így ha vesz egy apple terméket akkor érezheti hogy még x millió ember is azt vette és azok az õ barátjai 😄😄😄
ugyanez akkukra, töltõkre
de mint már írtam, a gyártóknak esélyük sincs a nép ellen, a népnek mindenféle dizájnos tok kell meg ezerféle kijelzõ
még szabvány töltõk tekintetében se sikerül megoldást hozni...
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
Alapvetõen itt arról van szó, hogy túlléptük a profithalmozás egészséges határát. Azok az emberek akik ezeket a bazi nagy cégeket vezetik annyi pénzt halmoztak fel, hogy az már egészségtelen a társadalomra nézve. Rengeteg érték egyre kevesebb ember kezében van, ez az ami olyan szintet ért el, hogy manipulálni lehet vele az egész bolygót, itt egy kis tõzsde ott egy kis befektetés, itt-ott lefizetek 1-2 politikust stb.
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
pl a nagy BMW akinek behánynak a diesel motorjai mert a szívósorban eltörik egy kis lapát ami lényegében le van gyengítve amit beszippant a motor jól elveri a szelepeket aztán rendbe rakja a dugót majd a turbónak is jól oda basz:d 12 forintos alkatrész egy fém lapát ami csak elfordul emg vissza de a beszívott levegõtõl remeg... na ez 8-9 éve véletlenül ott van, ja végül is 250000-ért lecserélheted a komplett szívósort mert külön nem lehet kapni😄
Attól nem lesz jobb ha az áramkör valamilyen részét ki kéne tudni cserélnie egy szakinak. De könyörgöm! Az akksi vagy az érintõképernyõ miért nem cserélhetõ, ha egyszer elromlik? Az alaplap pedig miért kerül annyiba mint két új telefon, ha az elõállítási költsége filléres volt? Miért van minden ragasztva, hogy egy SZAKSZERVÍZ-ben sem tudják utána rendesen visszatenni?
Általam javasolt tervezett elavulást korlátozó "törvények":
"Nem építhetõ be a termékbe olyan megoldás, amely a termék élettartamát indokolatlanul megrövidíti, vagy indokolatlan mértékû kiadásra kötelezi a vásárlót."
"A vásárlónak joga van a termék élettartamát jelentõsen befolyásoló tényezõk részletes megismerésére, az adatokat nyilvánossá kell tenni."
"Ha a termékbe a felhasználási idõtartamot (indokoltan) korlátozó megoldás van beépítve, azt a termék dobozán és a honlapján is fel kell tüntetni a fontos paraméterek mellett."
"A termék rendeltetésszerû használat mellett garanciaidõn túl történõ meghibásodása esetén ésszerû ideig a javításért az újkori vételár legfeljebb 50%-a kérhetõ el, a cserélt fõelemekre újabb garanciát kell vállalni."
"A termék javítási ideje a gyártó hivatalos partnerénél legfeljebb 2 hét a leadástól számítva. Ha ugyanaz a hiba javítás után elõjön, az elõírt javítási idõ nem nullázható le. Az újbóli javítás(ok) többletköltsége(pl. utazás) a gyártót terheli. Bizonyos termékeknél azonos kategóriájú cserekészülék biztosítása KÖTELEZÕ, ennek hiányában az elõírt javítási idõ túllépése után kötbért kell fizetni."
"A gyártónak biztosítania kell, hogy a termékek fõbb részegységei (ésszerû kereteken belül) egyenként cserélhetõk legyenek független szervizekben is."
"Az idõ elõtt tönkremenõ, ill. kopó alkatrészek (pl. akkumulátor, joystick) utánpótlását a gyártónak a termék elõírt életciklusának lejártáig biztosítania kell, ésszerû árazás mellett, és ezek cseréje nem járhat a vásárló számára indokolatlan költségekkel."
"A garancia nem járhat le a termék továbbadásával, a másodkézbõl vásárlót ugyanazon garanciális jogok illetik meg."
"Az elveszett garancialevél, illetve megszûnt kereskedelmi egység nem lehet jogvesztõ a garanciális kötelezettség tekintetében."
"A garancia bármely olyan országban érvényesíthetõ, ahol a gyártó azonos vagy hasonló terméket kínál, nem egyértelmû esetben a helyi törvények és rendeletek irányadóak."
"Amelyik gyártó megszegi a fenti javaslatok bármelyikét, kötelezhetõ egyes termékei garanciaidõn túli javítására vagy cseréjére is."
Továbbá ettõl a társadalmi/gazdasági berendezkedéstõl nem dübörög a gazdaság, mint ahogy egyesek hiszik, csak a kisemberek zsebébõl dübörög a pénz a tõkések zsebébe. (Persze csak annál, aki hagyja magát becsapni és megvesz minden sz@rt, amire nincs is szüksége csak benyalja a hype-olást. Persze aki nincs tisztában a saját igényeivel és az anyagi lehetõségeivel, és az utolsó pénzén is egy új telefont vesz mondjuk, mert a jelenlegi már nem menõ, az valahol meg is érdemli...)
A gazdag még gazdagabb lesz, a szegény pedig még szegényebb. 😞
Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Ehhez képest 12 év alatt volt 3 telefonom. Az egyikhez gyakorlatilag nem volt értelme venni akkut, mert annyira elavult volt már. Fillérekért vettem egy használt mobilt, ami attól mert tönkre, hogy érte azt minden, ami érhette. Még úgy is lehúzott 6 évet és lehet, hogy a képernyõ cserélhetõ lett volna, de megintcsak 5 ropiért vettem egy használtat helyette. Ez a telót odaadtam faternak és vettem 2 éve a mostani (nem túl okos) telót, de mivel nem értettem hozzá, eggyel kisebbet, mint kelett volna. Mindegy. A mikrfonon egy év után elszált benne, de cserélhetõ volt.
Egyébként meg talán a konteózás helyett - OMG már az sg cikket ír errõl - fel kelle ne fogni, hogy a technológia, amit használsz az ilyen. Egy kiégett és igralmatlan bonyás eszközt nem fog józsibá egy csavarhúzvóval megjavítani.
Az még senkinek nem tûnt fel, hogy gázkészüléket, légkondit és minden más rendszert, amiben emberi mértékû a vas, azt lehet javítani? A mobiltelefonokban is vannak cserélhetõ nagyobb darabok, de ki na találjátok már, hogy az áramkör egy adott részét majd megjavítja egy szaki. A termék olyan komplex, hogy sanszosan nem is érthet hozzá.
csakhogy persze a nép egybõl beindulna hogy micsoda diktatúra van, meg hogy ez ellenkezik a piacgazdasággal 😄
'89 elõtt ez volt itt is. Na nem szívjóságból, hanem mert hiánygazdálkodás volt, és megérte mindent javítani, berhelni.
Egyébiránt én is elítélem, hogy direkt szarra építenek mindent csak hogy "dübörögjön a gazdaság". Legyen minden javítható!
És nem dobok ki semmit, ami nem trendi, hanem tönkremenésig használom. Aki megszólja, hogy nem trendi és cikiz(ne) miatta, az nem igaz barát, és így pont le is szarom a véleményét...
Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)
Sajnos ez a cseréljünk le mindent ha rossz nem csak a termékekre, hanem az életre, és a kapcsolatokra is igaz ma már... 😞 Szeretnék egy olyan világban élni ahol ha valami elromlik akkor azt meg akarják javítani és nem eldobják.
a fejlett világ felvilágosult felsõbbrendû népe 😄😄😄
Másrészt nem az a gond, hogy a sok viszonylag új termék szemétdombra kerül, hanem hogy nem, vagy nem helyben kerül feldolgozásra, esetleg az újrahasznosítás gyak megoldhatatlan a környezet károsítása, vagy még annál is több energia+ nyersanyag felhasználásával, mint amibe az elõállítás kerül. Ekkor az újrahasznosítás negatív erõforrás mérleget jelent, egyszerûen semmilyen gazdasági modell szerint nem fogja megérni megcsinálni.
Ez a problematika nem egyszerûen a gyártók a fogyasztók és a fogyasztóvédelem egyfajta kis csetepatéja, valamifajta tisztességes üzleti gyakorlatról, hanem a modern nyugati civilizáció alapkérdése!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Pont hogy a gyártók hitetik el az emberekkel hogy ha megveszik a legújabb terméküket akkor menõk lesznek.Pár reklámban a régebbi terméküket szarozzák az újjal szemben.Ezzel is arra ösztönözve a vásárlókat hogy a fél évig használt telefonjuk már elavult.Már egy jóideje ezmegy úgyhogy jól elkéstek ezzel a "kivizsgálással".
A garancia lejárása után tönkrement termékek és a drága javíttatásuk meg már szinte természetes.Elég csak a nyomtatókra gondolni ahol a javítattásuk kb 2x annyi mint egy új nyomtató.