128
  • dyra
    beszélgetünk, minek ez a megmondó stílus?

ilyenek benne Lol.. húlye.. birka.. öcsém.. Most ha egy asztalánál beszélgetnénk is megengedné magadnak ezt a stílust?

Gajra ment a W800-m szó szerint szétrohadt. Vettem hozzá utánagyártott házakat amik természetesen ganaj minőségű műanyag vacakok de az utolsó szétszedés összerakás után már nem működött megfelelően. Azért kihúztam vele egy 8 évig. Igaz közben jó pár céges telót megettem. Ott ugyanis nem megy a pöcsölés a javítással. Új és kész.

A kocsiknál meg az van, hogy nem javíttatják őket hanem képzeld megy vissza és jön az új. Akitől lízingelik meg csinál vele valamit. Na de ebből kifolyólag már csak le kell gyártani az újat ugyanis a régit már nem akarják javíttatni.

11 éves Tolyota Avensisem van mellé egy kis Corsa. Az is elmúlt 10 éves. A Tolyotám jó állapotban van az Opel Corsa kritikán aluli, fél éve adtam el a Daewoo Nexiám ami 15 éves volt, csodálkoztam rajta, hogy találtam valakit aki pénzt adott érte olyan kritikán kívüli állapotban volt.

Múltkor bemegyek a bringa boltoshoz bringát akartam venni ezzel kezdte.

A Bringák egyre jobban néznek ki, egyre több mindent tudnak és egyre hamarabb tönkre mennek. Kérdem miért. Egyszerűen azért mert nincs bennünk anyag vagy csak kevés mondta.

Szar gyártás megy. Mindenhol. Erre van igény illetve erre csinálnak igényt használd és dobd el. Nem védek én senkit és nem is támadok, erre te a lelkedre veszed és megakemény megmondót nyomatsz itt a forumon.
  • Renegade
    utópia alatt azt értettem, hogy egy élhetőbb világot, átgondoltabb termékekkel/alkatrészekkel operáló világot szeretnének sokan. a legtöbb embernél még sem teszi bele azt amit bele kéne tenni (környezet/vásárlás tudatosság).

ez egy folyamat, ha mindegy mit veszek csak puffogok, akkor a gyártó azt tesz amit akar, ha a vevő (az a pár milliárd) elkezd termékeket szelektálni, akkor egy idő után meg fog változni a kínálat, és ciklikusan fogyasztói társadalomból, valami enyhébb lesz.

A vásárlós példa meg külön jó, mert még mindíg sokan nem nézik, hogy mit vesznek, csak leveszik a polcról és kész.
  • Molnibalage
    Szeretem mikor a hozzád hasonló birkák tömörülnek. Öcsi, honnan veszed azt, hogy a mai hűtők nem bírnak ki 20 évet nagy átlagban...?
  • Molnibalage
    A multiknál pl 3 évente laptop csere 4 max 5 évente komplett PC csere.

Ki a frászkarikát jelent pontosan az, hogy "multi"...?

Írtam magam is ilyen voltam csak még rosszabb. Kijött egy új VGA adtam el a régit (ami kb volt fél éves) és vettem az újat. Még az se érdekelt ha sokat bukok. Mindezt azért ,hogy az épp aktuális kedvenc játékom egy hangyafingnyit jobb legyen.

Magyarán a gyártó egy fogyasztói igényt elégített ki és egyik sem töntrement, te cserélte le. Lol...

Mobil ugyanez. A Sony Ericsson W800-as telómat pontosan arra használom mint az S3 minit. Sok értelme volt megvenni.

Tehát megint a kedves birka fogyasztót szolgálták ki. Megint te voltál a hülye...

Mondod itt az autókat. Nagy cégek 200 000 kilométerenként cserélik.

Ahol én dolgozom ott 250 ezer km vagy 8 év asszem.

Valahogy olyanok ezek az autók, hogy ennyi kilométer után egyszer csak elkezd minden bajuk lenni és szervizből szervizbe kell velük járni.

Képzeld öcsém, a repcsiknél is van D-chek. Az autóknál is eljön egy kor, amikor több fődarab miatt lehetséges, hogy költeni kell rá. Ez egyszerű költség elemzés és nem azt jelenti, hogy a termék az életciklusa végén van te zseni. A tápálékláncban még nagyon sokáig ott lesz. Nem véletlen van messze 10 év felett a magyar autópark átlagéletkora. Tehát addig örülj, amig a "szeméthülyemulti" ilyen...

És hibásak a cégek is azért mert amennyire lehet le akarják rövidíteni a termék működési idejét, hogy eladhassák az új terméküket.

Nem, nem igaz. Ezért vannak 10-20 és annál réggebbi autók is az utakon. A jövőben is lesznek, ez már most látszik. Ennyit a termék élettartamának rövidüléséről. A '60-as évek jenki autóból van oldtimer és 20 év múlva gyak 100% a roncstelepen volt vagy már kohóban volt...
  • szivar
    Amiről én írtam, az nem utópia. Az ITT és MOST van. Te sem örülnél, ha csokis kalácsra fizetnél be a 'bótba', aztán mikor otthon felvágod, akkor kiderül, hogy csak sz@r van benne.

Villámkérdés: egy kétszáz forintos kapcsoló miért kerül hetven-kétszáz ropiba?
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Válasz: mert bele van öntve/ragasztva/gyógyítva az autó műszerfalába... Azé' vazze.
  • Renegade
    ami nem vonatkozik rád, azt ne vedd magadra :)
    nem akartam 3 külön kommentet írni

mondjuk jogos a felháborodás,elvégre te is a "csere mókuskerék" ellen érveltél, annál jobban semmi nem vág a tudatos vásárlás alá.
  • dyra
    Szerintem semmiféle utópia nem volt az írásomba. A "gonosz cégekre" se fogtam semmit. Miért kell besarazni a másikat?
  • Renegade
    hááát, azért ti sem vagytok egyszerűek (te meg derek, dyra), amiről írtok az egyelőre sajnos utópia.

Szvsz mindíg sokkal egyszerübb a "gonosz cégre" fogni mindent, ahelyett hogy az ember tudatosan vásárolna. Az okos (lelketlen, stb) cégek, egyszerűen kihasználják azt, hogy a nép hülye, sírni szeret, tenni nem. Ez viszont nem a cég hibája.
  • Renegade
    Hát itt szvsz te is nagyvonalúan kezeled a dolgokat.

Persze arra nehéz érdemben válaszolni, hogy farmer/proci, bármi akármi sokáig/kevés ideíg húzza. Olyan ez mint a mindenkinek van egy ismerőse aki 100 évig bagózott meg aki 1 évig azt meghalt.

Szvsz te is tudod, hogy micsoda szemét szigetek úsznak a tengeren, vagy terpeszkednek Kínában. A szelektivitás/környezetszennyezés pedig sajnos teljesen személy függő (még csak nem is IQ kérdése), vannak profitéhes cégek, meg lusta disznó civilek, szvsz jogos azon emberek félemlme, akik szeméttengereket, meg ökökatasztrófát vizionálnak.

Mondjuk halkan megjegyezném, hogy kiváncsi lennék arra, hogy itt a sok természetvédő elviszi-e a műanyag/fém/papír szemetét a szelektívbe. :)
  • szivar
    Most evezzünk át az elektronikáról, az asztalos témákra... Bár az elektronika (PC, TV, tudjabánat) is egy érdekes témakör, az autókkal együtt. Vettél már vésőt, felsőmaró- vagy gyalugépet? Neadjisten egy mezei simítógyalut?

Nos, az alap laposvésőket megveheted akár ötszáz forintért is - négy darabos kiszerelésben. Mindössze csak vésni nem lehet velük... Azaz lehet, ha nyolc-tíz(!) ütésenként újraélezed őket (lucfenyő esetében, a keményfát nem érte meg nálam). Ha csak hobbi szinten űzöd az ipart, akkor félévente rákényszerülsz egy új véső megvételére, mert a régi egyszerűen elfogy, eltűnik az élezés folyamán, s lehet még ragozni. A gyalugéppel is mindent lehet csinálni, csak éppen az alapvető funkcióját nem képes ellátni. Szintén hobbi körülmények között (nem 7/24) pár hét alatt képes beszarni (a csapágy beáll v. eltűnik v. csak összefossa magát, az ékszíj elöregedik(!) v. megnyúlik, stb). A felsőmarókkal, körfűrészekkel és népes társulatával szintén hasonló bajok vannak, s ehhez még hozzáadódik az is, hogy munkavégzésre teljesen alkalmatlanok. A 90 fok, az néha nyolcvannyolc, a hosszvágásra gyártott fűrészlap tíz méter után nem viszi hosszában az anyagot, a felsőmarófej éle fél méter után kimegy, a csapágy leesik róla, blabla. Ezt is lehetne ragozni. A simítógyalunak a teste meg egyszerűen vetemedik. De az új az olcsó és majd veszek másikat... Csavarhúzót is...

Az elektronikus kacatokra visszatérve, elég sok 'fillérbaszó' hiba van bennük. Egy-két dióda kihagyva, stb. Például a tápoknál nem tesz jót az ilyesmi... De említhetném a CF pilácsot is, amibe 1,2 kilovoltos kondi (2n7/1k2) helyett raktak egy kisebbet (2n7/630), kábé húsz fel és lekapcsolást bírt a cucc. Vagy még annyit sem. Ugyanez megy mindenhol. Ha a garanciaidőt kibírja, az már kurvajó eredmény.

És nem csak az olcsóságról szól ez az egész. Inkább az árukapcsolás és az elavulás kapcsolatáról (mosógépbe új motor - mert ereszt a tömítés, a motor magával rántja a vezérlést - hetven ropi, miközben az új motyógép nyolcvan). A profit mindenek felett - ez a lényeg.

No, további sok munkát kívánok.
  • levente68
    Ott a pont, ez egy hülye.

Régebben szenteltem pár kört az ilyenekre, hátha megértik az általad jól mondva fél igazságaik másik felét, ma már simán lehülyézem és kész.

Az ilyen nem fogja hagyni magát meggyőzni észérvekkel. Félrebeszél majd, sőt a hazudozás sem távoli az ilyentől. Rá kell hagyni, persze, igaza van, hadd maradjon ostoba.

Kár, mert a téma érdekes, de aki szerint:

"Szerinted nem néztem bele az idióták által n+1-szer linkelt balfasz filmekbe? Attól, mert valami a neten van és linkelhető, attól szerinted igaz is...?"

Ilyennek hiába írtam már konkrétumokat és írhat bárki újat, nem érti továbbra sem a lényeget és naná, hogy ennek okán el sem fogja ismerni, mennyi hülyeséget hordott össze.

Ő keveri össze a dolgokat: naná, hogy egy mai hűtőben már nem az a káros gáz van, de ettől nem kellene ócskábbnak lenni relatíve... hiszen, ha egy régi kibírt 20 évet mondjuk, akkor egy új a finomultabb technika miatt fele áron kétszer annyit is bírhatna, csakhogy nem ez a cél. Belekeveri, hogy az már elavult, persze, ez igaz, de NE A GYÁRTÓ DÖNTSE EL, meddig kívánom én használni!
    A mobiltelefon, mint érv a legostobább és legaljasabb vitatempót mutatja, talán a legnagyobb fejlődés van azon a téren, persze, hogy érdemes újra cserélni, de ezt is a vásárlóra kellene bízni, hogy megítélje, nem eleve minél ócskábbra gyártani!

Nos, ilyen tudálékossal én nem vitázom, de lássuk, milyen agyfosása jön még...
    Mert jön, hiszen félműveltként már oly okosnak képzeli magát, hogy fel is mászott a képzeletbeli katedrára, onnan zúdítja ránk leereszkedően a maga 'okosságát'... Sajnos, van, aki már egy ilyen féligazságokat hintőt el is ismer értelmesnek, ez a legveszélyesebb párosítás, mikor a félhülye és az őt istenítő tökhülye összefog...
  • dyra
    Nem a tartósságról beszéltem. Hanem az értelmetlen cseréről. A multiknál pl 3 évente laptop csere 4 max 5 évente komplett PC csere. Miközben az irodai szoftvereket elnézve a mai gépek simán jók lennének 10 évig is (megkockáztatom tovább is).

Írtam magam is ilyen voltam csak még rosszabb. Kijött egy új VGA adtam el a régit (ami kb volt fél éves) és vettem az újat. Még az se érdekelt ha sokat bukok. Mindezt azért ,hogy az épp aktuális kedvenc játékom egy hangyafingnyit jobb legyen.

Mobil ugyanez. A Sony Ericsson W800-as telómat pontosan arra használom mint az S3 minit. Sok értelme volt megvenni.

Mondod itt az autókat. Nagy cégek 200 000 kilométerenként cserélik. Valahogy olyanok ezek az autók, hogy ennyi kilométer után egyszer csak elkezd minden bajuk lenni és szervizből szervizbe kell velük járni.

Amit mondtam, rossz az emberek szemlélete, mert mindig elhiszik, hogy az új cucc amit épp el akarnak nekik adni sokkal jobb mint amit 1 éve használnak (pl mobilok).

Rossz a politikusok szemlélete is mert termeltetni akarnak orba szájba minden országban had prögjön a gazdaság még támogatják is.

És hibásak a cégek is azért mert amennyire lehet le akarják rövidíteni a termék működési idejét, hogy eladhassák az új terméküket.

Következményeket egyenlőre senki sem tudja. Majd lesz valami.
  • Derek Morba
    Így van, a lakosság sok mindenről tehet.
    Amúgy meg összemosom? Hm...
    Megint nem gondolkoztál, csak leírtad hirtelen ami eszedbe jutott :)
    Mivel látom nem az a fajta vagy aki képes elgondolkodni behatóbban egy adott témában, csak szajkózod a saját igazadat, be is fejeztem.
    Mellesleg nem túlzás, csak néha tovább kellene látni a szemellenzőn túlra is.
    És ugyebár írtam, hogy rész igazságokat is közöltél a kommentedben,csak nem tértem ki mik azok, gondoltam nyilvánvaló mindenkinek aki elolvasta.
    Nos, részemről befejeztem, ahogy írtad, én is ezt tudom csak írni:
    Nem semmi vagy öregem!
  • Molnibalage
    Itt nem az egyénekről van szó, hanem a társadalomról, mennyi szemetet gyártunk, mennyire mérgezzük a saját életterünket.

Az újrahasznosítás problémáját összemosod minden mással. Nem semmi öregem...

De azokat kb 50 évig használhattuk, javítottuk stb. Az újak meg mennek Afrikába, ide-oda 50 méter magas szeméthegyeket építve

Túlozni nem kéne. Egyébként szerinted a folyamatosan berhelt és cserélt alkatrészű mosógép alkatrészének a gyártása és a régi kihajítása az nem szemetet termel...? Az persze le sem esik mi, hogy pl. az autókat nyugaton már úgy kell tervezni, hogy az újrahasznosítható alkatrészeket kevesebb, mint egy óra alatt ki lehessen kapni mielőtt bezúzzák őket és a fémes rész megy vissza a kohóba...? Az, hogy a lakosság baszik újrahaszonsítani sokszor arról nem csak a gyártó tehet...
  • Derek Morba
    Tudod sok féligazságot írtál, és sok olyant is ami egyszerűen nem szempont, nem lehet szempont.
    Ha bóvli, ócska termékeket nem lehetne vásárolni, akkor a drágább, jobb minőségű, tartósabb cikkeket volnának kénytelenek megvenni az emberek. Ja, hogy lenne egy csomó ember akinek nem tellene rá(köztük nekem se) kit érdekel?
    Itt nem az egyénekről van szó, hanem a társadalomról, mennyi szemetet gyártunk, mennyire mérgezzük a saját életterünket.
    Lehet hogy a műanyag csavarhúzó 1500 forint, lehet hogy egy csomó cucc olcsó és ha elhasználódik kidobod, de mit érsz az újjal, ha megdöglesz valami rákban vagy hasonlóban?
    Lehet röhögni, lehet legyinteni hogy hülye vagyok, és igen, nem te szívod meg, nem is én, hanem majd a gyerekeink vagy unokáink.
    Majd megköszönik neked is leköpve a sírodat hogy tönkre cseszted te is az életterüket.
    El kellene gondolkodni mi a fontosabb.
    A segged alá a kényelem, vagy logikusan gondolkodva élni, és élni hagyni, építeni a jövőt. Mert lehet nem látod be te sem, jelenleg leépítjük azt, és közben üres, tartalom nélküli kommentekben írjuk az okosságokat hogy a régi mosógép és hűtő hangos volt meg korszerűtlen.
    De azokat kb 50 évig használhattuk, javítottuk stb. Az újak meg mennek Afrikába, ide-oda 50 méter magas szeméthegyeket építve.
    Igen tudom, kit érdekel, messze van.
    De ha a te házad elé burogatnák le, talán érdekelne.
    Azt is tudom hogy le leszek hurrogva ezért amiket írtam, de nem számít semmit sem,leírtam a véleményemet a témával kapcsolatban, nem vagyok sem környezetvédő sem pedig a no1 okoska.
    Csak ha van valami téma, nem feltétlen az a jó, ha csak felületesen vizsgálja meg az ember a kérdést, érdemes a részletekig végiggondolni, ok-okozatot.

• WoodrowWilson
    Erre már 20 éve az a válasz, hogy az utóbbi két-három évben kezdődött az egész.
  • Molnibalage
    Ez mind szép és jó, de akkor az, hogy van 5-6 éves működő konfigom az szerinted mit jelent?
  • teddybear
    Tudod, ha az elektronikát például savas folyatószeres ónnal forrasztják, az körülbelül 2-3 éven belül egyszerűen tönkremegy. Egyszerűen a savmaradék elmarja az ón-panelréz közötti átmenetet, és a forrasztott alkatrész egyszerűen elválik a paneltől. Ez persze további hibákat is összeszokott hozni.

Régebben az elektronikához használt ón kizárólag semleges folyatószert tartalmazott, például fenyőgyantát. Az olvadáspontja is alacsonyabb volt, ami kevésbé vette igénybe az alkatrészeket. De ezt a fajta ónt betiltották, mert ólmot tartalmazott.
  • Molnibalage
    Számítógépnél mi az, hogy tartósabb? Egyik RAM és VGA olyan, mint a másik. A PC-ben nekem csak a táp rántott eddig magával dolgokat, egyébknét meg a vinyó a legveszélyesebb tönkremenetel szempontjából, mert nagy sebességű mozgó alkatrészek vannak benne. Mivel DVD-t szinte már nem használ senki, ezért az kiesett a top problémás elemek közül.

A gép belesejét meg miért is kell ilyen gyakran cserélni? A cimbim egyik gépét én adtam el úgy, hogy a házba utána átraktam az én régi gépemet. 1998-as gépének a háza 2003-ig fel sem volt nyitva. Egy merő por volt az egész és működött. Nem kicsit döbbentem meg. Sajnos lefotózva nem lett.

Egy átlagos számítógép a vinyó kivételével és ha az táp jól védi, simán elketyeg 6-10 évig vagy kis túlzással a végtelenségig is.
  • Molnibalage
    Mondom, a mosógépen egy szivattyú csere és az elektronika javítása összesen volt kb. fél óra. Ha ez neked nem könnyű és gyors, akkor nem tudom, hogy mi az...
  • Molnibalage
    Attól függ, hogy a szándékosant hogyan értelmezed. Mert a rövid élettartam az egyszerűbb gyártástechnológia mellékterméke is lehet. Tehát lehete olyan dolgokat gyártani, ami jobban szétszerelhetőbb, csak annyival munkaerő idényesebb és drágább lenne, hogy azt senki nem venné meg. Az árverseny kényszeríti ki azt, hogy ilyen termékek is vannak.

A Delorean autóra 25 év átrozsdásodási garanciát vállaltak - jó, elvileg azért nem családi autó volt - de a kutyának nem kellett. Ha ma gyártana valaki rozsamentes acélból autót szerined mekkora piaca lenne, ha 25 év átrozsdásodási garanciát adnának rá? Elárulom, hogy semekkora. Na, ezért nem csinálja senki.

Ezen felül X időtartam feletti élethosszra tervezni azért értelmetlen, mert a termék továbbá használatának nincs semmiféle racionalitása. A 25 évvel ezelőtti autókban levő motorok fajlagos mutató vicckategóriásak egy mai korszerű motoréhoz. Légkodni semmi, ergonómia szarabb. Stb. Ahhoz, hogy 25 év technológiai haladás beleférjen egy autóba egy teljesen új autó kell.

Ez a szempontrendszer mindenre ráhúzható. Egy 2001-es "számológép" kijelzős mobillal ma pl. hogyan neteznél szerited...? Mert erre pl. igenis rengeteg embernek van igénye, ahogy a pl. légkondis kocsira is. A mostani mosógépek hülyére verik a 25 évvel ezelőttieket, akkor mi a fasznak kellene a régit használni? A régi szoci hűtőnk is egy akkora kalap szar volt, hogy ihaj. Olyan szar hőszigetelése volt, mint állat állandóan ment a kibaszott hangos szar kompresszora. Ja, és ózonra ártalmas halogénezett szénhidrogénes anyagot használt.

Az autókra vissza térve. Most is léteznek olyan minőségi és luxusautók, amit sokkal nagyobb arányú kézimunkával raknak össze. Mi ennek az ára? Az, hogy kurva drágák.

Kezded már kapizsgálni, hogy a világ nem olyan egyszerű...? A másik fele az, hogy szerintemi mivel a termékek olcsóbbak lettek a userek egy nagy része simán nem olyan törődéssel használja őket, mint 30+ éve, naná hogy el is használódnak.

Panaszkodott itt már mindenki mindenféle termékre. Farmer, elektronika. Nekem mégis az az általános tapasztalatom, hogy a minőség javulása ellenére a termékek élettartama átlagosan nem változik vagy jobb lett. Egy mai vinyó egy 20 éveshez képest mennyivel brutálisabb? Sokkal. Ehhez képest régen is ment tönkre vinyóm és most is... A rádiós egerem meg olyan régi, hogy kopik le róla a borítás...

Vannak olyan termékek, ahol a pl. a funkcionalitás okozza az alacsony élettartamot, ilyenek pl. a fül/fejhallgatók. A kábel annyit csavarodik és tekerdik, hogy néhány évnél tovább egyszerűen nem bírják. És ez nem új dolog. Régen is ennyit bírtak, most is. Csak éppen halgass meg egy 25 éves fejhallgatót vagy egy mai Sennheiser füllhalgatót.

Ha már az ár. A szoci idők alatt egy kibaszott csavarhúzó készlet apám egy heti fizetésébe fájt. Ma ugyanaz a csavarhúzó készlet 1500 ft volt. Igen nem fém, hanem műanyag, de még ezzel is évtizedekik húzza. Még, ha tönkre is megy, akkor is olcsóbban megússza 40 évre vetítve.

A világ nem olyan egyszerű ahogy itt sok konteós elképzeli.

Szerinted nem néztem bele az idióták által n+1-szer linkelt balfasz filmekbe? Attól, mert valami a neten van és linkelhető, attól szerinted igaz is...?
  • levente68
    No offense, mondanám, de sajnos te éppen a cikk témájának lényegét nem érted.

A SZÁNDÉKOSAN NEM HOSSZÚ ÉLETŰRE készítésről van szó!

Mellesleg nem igazán átfogó teszt az, hogy a te mosógéped mennyire volt ócska.
    Sokaknál ugyanaz nagyon sokáig bírta és ha baja volt, könnyedén szerelhető volt.
    Egy mai se nem bírja addig, se nem szerelhető könnyedén, holott a technológiai szint azt kellene eredményezze. Ha ezt nem fogod fel, sajnálom.

A jelenség ettől még több, mint 100 éves, bátran nézz utána és akár nézd is meg a lejjebb ajánlott filmet!
  • levente68
    Ott a pont, ilyenekről beszélek és ez mind szándékos.

Az egyik házimozi rendszerem behalt, haveromat kértem, nézze meg. Mit csinált? Kért egy ollót és a FELESLEGESEN beépített kondikból, melyek szar minőségűek voltak és elszálltak egyszerűen 7-8 darabot LEVÁGOTT az ollóval.

Azóta is működik a cucc, minden jelenség nélkül!!!

Az ócska kondi olyan minimálisan olcsóbb, hogy azok beépítését CSAKIS a hamar tönkremenetelük indokolja.
  • szivar
    A mosáshoz szoktam trisót használni, mert olyan melóhelyen dolgozom, ahol elvárás a fehér ruha, de az olajos vackoktól műszak végére retkesebb lesz az ember, mint egy szénbányász... Ráadásul némileg lassítja a vízkőlerakódást - állítólag.
  • dyra
    Barátomnak van egy 4 - 5 éves LCD TV-je. Rendmániás és kitalálta, hogy leveszi a hátulját és karbantartja. Döbbenten tapasztalta, hogy nem egy kondi fel volt puposodva. Elvitte egy szerelőhöz és az összes cseréltette (normálisra). Ezen felbozdulva ezt én is megtettem. Nekem is LCD a TV-m de más a gyártó és szintén 4 - 5 éves a TV-m. Mit ad isten, nálam is egy csomó kondi pupos.

Így megy ez. Gondolom az eladásaikat akarják növelni mi más oka lehetne? Ebben a gazdasági modelben és amíg az emberek ilyen fogyasztási szemlélettel rendelkeznek nem nagyon lesz változás. Magam is okoskodok, de pár éve még évente 2x cseréltem a PC komplett belsejét vagy vettem új mobilt. Ha lett volna pénzem kocsit is cseréltem volna. Kicsit komolyodtam most jutottam el oda, hogy igyekszem tartósabb cuccokat venni. Ilyenek vagyunk mi emberek.
  • whitespoot
    De nekem nincs gondom mosógépre,mert van kettő
    is,modern 1 éves és 3 éves,de 20 évig bírni fogják.
  • whitespoot
    A vízkőoldóval mi a gond?
    Semmi.Nekem legalább is semmi.Mértékkel kell, mint
    az alkoholt! :)
  • Szefmester
    Hallottam már olyat is hogy az elektronikát vágja haza az ecet... Próbáltak okosak lenni. A mosópor nagy rész meg sima só (olyan 60-80%), akkor minek használjak trisót amit csak zsíroldásra kellene? Én vízkő ellen használom az ecetet, meg fertőtlenítésre.
  • szivar
    Igaza van a szerelőnek. Trisóval kell átmosni. Az úgy feloldja a vízkövet, hogy... Ja, sehogy?

A tömítésekre és a fűtőszálra le/rárakódó vízkő hamarább tönkreveri a mosógépet, mint az ecet.
  • whitespoot
    Jajj ez a víztakarékos mosógép jó lenne,csak az a baj
    kevés vízzel nem lehet szépen mosni.Mindig utána szoktam tölteni
    6 liter vizet. De súlyautomatás, lehet elromlott?
  • Lazarus
    usb-s e-cigi pásszfrújában is tönkrement az elektronika 1 hónap alatt, de egy kis buherálás után a vezetéket az oldalához érintve tökéletesen működik 5V-al már 1 éve
  • Molnibalage
    De lehet, csak ritka sajnos és drága. A cégnél ahol dolgozom ott hoztak tesztelésre több széket. Ami kényelmes volt, az sajna szinte tiszta műanyag volt, de volt teljesen fém irodai szék is. A 6 modellből egy volt ilyen fém. Ez két éve volt. Nem jegyzetm, de azóta nem igen láttam fémgörgőset.

Egyébként a műanyag is lehet jó. Én a cégnél egy olyan széket használok 3 éve, aminek az előző gazdája egy 90+ kilós ember volt 5 évig.
  • sanyicks
    tehát nem lehet kapni, csak utólag hosszú életűvé barkácsolni.
  • Molnibalage
    Az egyik nagyon régi székemhez én vettem fém görgőt és cseréltem ki a fos műanyagot.
  • Molnibalage
    No offense, de a régi szar mosógépet állandóan szervízelni kellett. Az újat 10 év alatt kétszer látta szaki és kb. fél óra volt a két szerelés összesen. Ellenben nagyobb, csendesebb és kevesebb áramot eszik...
  • Molnibalage
    Olyan pontosan nem tudsz fáradásra tervezni főleg, mert a fáradási ciklusszámot nem tudod belőni. Van aki X óránként kel fel és ül le, van aki 2X. Van aki 50 kilós és van aki 150. Ilyen szélsőséges paramétreknél olyat benyögni, hogy gari idő után meg tönkre nettó hülyeség. Vagy minden usernak személyre szabják az anyaghibát? Ja, persze...
  • Gyuszopapa
    Tilos ecettel átmosni a mosógépet,ezt a szerelő mondta aki csapágyat cserél benne.
    Azt ajánlotta trisóval kell mert nem marja a kényes alkatrészeket és még fertőtlenít is.
  • sanyicks
    ilyen nincs! Valahol mindig közbe van iktatva egy kis műanyag. Pl fémkerekeset nem kapni.
  • bandypappa
    play station 2 vs dvd player
  • levente68
    Valami olyasmi...

Csak az a baj, hogy éppen a lényeget nem érti őkelme, de oszt mindenkit...

A tervezett avulás lényege az, hogy SZÁNDÉKOSAN ócskábbra készítik a cuccot.

Tehát egy modern mosógép, amelyik szebben, gyorsabban, meg olcsóbban mos még lehetne olyan strapabíró, mint egy régi volt...

Sok húszéves autó jobban bírja a gyűrődést a magyar utakon és semmivel nem kerül többe a fenntartása, mint egy mai fosnak, ami talán, ha fél literrel kevesebbet eszik... De legalább komolyabb hasznot hoz a gyártónak a szervizigénye és a sűrűbben behaló alkatrészek révén.

Imádott téma a francia elektronika, ami jó szar volt, de legalább aljasul kiöntötték, nehogy javíthasd...

A nyomtató, amit 10 éve vett az ember messze tovább bírja, mint ugyanazon cég későbbi modellje, amelyik minimálisan különbözik az elődjétől, de tuti hamarabb beszarik. Ezt szépen követhettem, míg rengeteget nyomtattam és igen sűrűn kellett már cserélni a végén.

Kedvencem volt a G-Star. Az első nadrágom tőlük tovább bírta, mint az utolsó, köztük jó pár év különbség volt. A nagy része a nadrágokon kívül még ma is szép állapotban van, de ami tönkrement, az mindig fiatalabb volt, mint a többi zöme.

Tehát, ha nem szólna erről pár film, akkor is észreveszi az értelmes ember magától, hogy ez megy. Aki meg igazolni próbálja, az buta.

Nyilván nem várom el egy átlag embertől, hogy tudjon arról, mely cégek, melyik termékébe milyen alkatrészt építenek be szándékosan kritikán aluli minőségből, de hogy valaki olyan okos legyen, hogy szerinte az őáltala vett szék az rendben van, az fájdalmas...

A lényeg egyébként az, hogy hiába van jó minőség, ha a gagyit, ami több hasznot hoz, jobban megtámasztják csúszópénzekkel és marketinggel. Honnan kellene tudnia az igazat egy megtévesztett embernek? Honnan kellene beszereznie, ha ellehetetlenítik, hogy hozzájusson?