Tervezett avulás miatt vizsgálódnak a környezetvédők

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ott a pont, ez egy hülye.

Régebben szenteltem pár kört az ilyenekre, hátha megértik az általad jól mondva fél igazságaik másik felét, ma már simán lehülyézem és kész.

Az ilyen nem fogja hagyni magát meggyõzni észérvekkel. Félrebeszél majd, sõt a hazudozás sem távoli az ilyentõl. Rá kell hagyni, persze, igaza van, hadd maradjon ostoba.

Kár, mert a téma érdekes, de aki szerint:

"Szerinted nem néztem bele az idióták által n+1-szer linkelt balfasz filmekbe? Attól, mert valami a neten van és linkelhetõ, attól szerinted igaz is...?"

Ilyennek hiába írtam már konkrétumokat és írhat bárki újat, nem érti továbbra sem a lényeget és naná, hogy ennek okán el sem fogja ismerni, mennyi hülyeséget hordott össze.

Õ keveri össze a dolgokat: naná, hogy egy mai hûtõben már nem az a káros gáz van, de ettõl nem kellene ócskábbnak lenni relatíve... hiszen, ha egy régi kibírt 20 évet mondjuk, akkor egy új a finomultabb technika miatt fele áron kétszer annyit is bírhatna, csakhogy nem ez a cél. Belekeveri, hogy az már elavult, persze, ez igaz, de NE A GYÁRTÓ DÖNTSE EL, meddig kívánom én használni!
A mobiltelefon, mint érv a legostobább és legaljasabb vitatempót mutatja, talán a legnagyobb fejlõdés van azon a téren, persze, hogy érdemes újra cserélni, de ezt is a vásárlóra kellene bízni, hogy megítélje, nem eleve minél ócskábbra gyártani!

Nos, ilyen tudálékossal én nem vitázom, de lássuk, milyen agyfosása jön még...
Mert jön, hiszen félmûveltként már oly okosnak képzeli magát, hogy fel is mászott a képzeletbeli katedrára, onnan zúdítja ránk leereszkedõen a maga 'okosságát'... Sajnos, van, aki már egy ilyen féligazságokat hintõt el is ismer értelmesnek, ez a legveszélyesebb párosítás, mikor a félhülye és az õt istenítõ tökhülye összefog...

Ha mindent elhiszel, amit olvasol, inkább felejtsd el a bet?ket! Japán közmondás

Nem a tartósságról beszéltem. Hanem az értelmetlen cserérõl. A multiknál pl 3 évente laptop csere 4 max 5 évente komplett PC csere. Miközben az irodai szoftvereket elnézve a mai gépek simán jók lennének 10 évig is (megkockáztatom tovább is).

Írtam magam is ilyen voltam csak még rosszabb. Kijött egy új VGA adtam el a régit (ami kb volt fél éves) és vettem az újat. Még az se érdekelt ha sokat bukok. Mindezt azért ,hogy az épp aktuális kedvenc játékom egy hangyafingnyit jobb legyen.

Mobil ugyanez. A Sony Ericsson W800-as telómat pontosan arra használom mint az S3 minit. Sok értelme volt megvenni.

Mondod itt az autókat. Nagy cégek 200 000 kilométerenként cserélik. Valahogy olyanok ezek az autók, hogy ennyi kilométer után egyszer csak elkezd minden bajuk lenni és szervizbõl szervizbe kell velük járni.

Amit mondtam, rossz az emberek szemlélete, mert mindig elhiszik, hogy az új cucc amit épp el akarnak nekik adni sokkal jobb mint amit 1 éve használnak (pl mobilok).

Rossz a politikusok szemlélete is mert termeltetni akarnak orba szájba minden országban had prögjön a gazdaság még támogatják is.

És hibásak a cégek is azért mert amennyire lehet le akarják rövidíteni a termék mûködési idejét, hogy eladhassák az új terméküket.

Következményeket egyenlõre senki sem tudja. Majd lesz valami.

Így van, a lakosság sok mindenrõl tehet.
Amúgy meg összemosom? Hm...
Megint nem gondolkoztál, csak leírtad hirtelen ami eszedbe jutott 😊
Mivel látom nem az a fajta vagy aki képes elgondolkodni behatóbban egy adott témában, csak szajkózod a saját igazadat, be is fejeztem.
Mellesleg nem túlzás, csak néha tovább kellene látni a szemellenzõn túlra is.
És ugyebár írtam, hogy rész igazságokat is közöltél a kommentedben,csak nem tértem ki mik azok, gondoltam nyilvánvaló mindenkinek aki elolvasta.
Nos, részemrõl befejeztem, ahogy írtad, én is ezt tudom csak írni:
Nem semmi vagy öregem!

Ne add el a gerinced, mert nem kaphatsz másikat!

Molnibalage
Itt nem az egyénekrõl van szó, hanem a társadalomról, mennyi szemetet gyártunk, mennyire mérgezzük a saját életterünket.

Az újrahasznosítás problémáját összemosod minden mással. Nem semmi öregem...

De azokat kb 50 évig használhattuk, javítottuk stb. Az újak meg mennek Afrikába, ide-oda 50 méter magas szeméthegyeket építve

Túlozni nem kéne. Egyébként szerinted a folyamatosan berhelt és cserélt alkatrészû mosógép alkatrészének a gyártása és a régi kihajítása az nem szemetet termel...? Az persze le sem esik mi, hogy pl. az autókat nyugaton már úgy kell tervezni, hogy az újrahasznosítható alkatrészeket kevesebb, mint egy óra alatt ki lehessen kapni mielõtt bezúzzák õket és a fémes rész megy vissza a kohóba...? Az, hogy a lakosság baszik újrahaszonsítani sokszor arról nem csak a gyártó tehet...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tudod sok féligazságot írtál, és sok olyant is ami egyszerûen nem szempont, nem lehet szempont.
Ha bóvli, ócska termékeket nem lehetne vásárolni, akkor a drágább, jobb minõségû, tartósabb cikkeket volnának kénytelenek megvenni az emberek. Ja, hogy lenne egy csomó ember akinek nem tellene rá(köztük nekem se) kit érdekel?
Itt nem az egyénekrõl van szó, hanem a társadalomról, mennyi szemetet gyártunk, mennyire mérgezzük a saját életterünket.
Lehet hogy a mûanyag csavarhúzó 1500 forint, lehet hogy egy csomó cucc olcsó és ha elhasználódik kidobod, de mit érsz az újjal, ha megdöglesz valami rákban vagy hasonlóban?
Lehet röhögni, lehet legyinteni hogy hülye vagyok, és igen, nem te szívod meg, nem is én, hanem majd a gyerekeink vagy unokáink.
Majd megköszönik neked is leköpve a sírodat hogy tönkre cseszted te is az életterüket.
El kellene gondolkodni mi a fontosabb.
A segged alá a kényelem, vagy logikusan gondolkodva élni, és élni hagyni, építeni a jövõt. Mert lehet nem látod be te sem, jelenleg leépítjük azt, és közben üres, tartalom nélküli kommentekben írjuk az okosságokat hogy a régi mosógép és hûtõ hangos volt meg korszerûtlen.
De azokat kb 50 évig használhattuk, javítottuk stb. Az újak meg mennek Afrikába, ide-oda 50 méter magas szeméthegyeket építve.
Igen tudom, kit érdekel, messze van.
De ha a te házad elé burogatnák le, talán érdekelne.
Azt is tudom hogy le leszek hurrogva ezért amiket írtam, de nem számít semmit sem,leírtam a véleményemet a témával kapcsolatban, nem vagyok sem környezetvédõ sem pedig a no1 okoska.
Csak ha van valami téma, nem feltétlen az a jó, ha csak felületesen vizsgálja meg az ember a kérdést, érdemes a részletekig végiggondolni, ok-okozatot.

Ne add el a gerinced, mert nem kaphatsz másikat!

Erre már 20 éve az a válasz, hogy az utóbbi két-három évben kezdõdött az egész.

Molnibalage
Ez mind szép és jó, de akkor az, hogy van 5-6 éves mûködõ konfigom az szerinted mit jelent?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tudod, ha az elektronikát például savas folyatószeres ónnal forrasztják, az körülbelül 2-3 éven belül egyszerûen tönkremegy. Egyszerûen a savmaradék elmarja az ón-panelréz közötti átmenetet, és a forrasztott alkatrész egyszerûen elválik a paneltõl. Ez persze további hibákat is összeszokott hozni.

Régebben az elektronikához használt ón kizárólag semleges folyatószert tartalmazott, például fenyõgyantát. Az olvadáspontja is alacsonyabb volt, ami kevésbé vette igénybe az alkatrészeket. De ezt a fajta ónt betiltották, mert ólmot tartalmazott.

Molnibalage
Számítógépnél mi az, hogy tartósabb? Egyik RAM és VGA olyan, mint a másik. A PC-ben nekem csak a táp rántott eddig magával dolgokat, egyébknét meg a vinyó a legveszélyesebb tönkremenetel szempontjából, mert nagy sebességû mozgó alkatrészek vannak benne. Mivel DVD-t szinte már nem használ senki, ezért az kiesett a top problémás elemek közül.

A gép belesejét meg miért is kell ilyen gyakran cserélni? A cimbim egyik gépét én adtam el úgy, hogy a házba utána átraktam az én régi gépemet. 1998-as gépének a háza 2003-ig fel sem volt nyitva. Egy merõ por volt az egész és mûködött. Nem kicsit döbbentem meg. Sajnos lefotózva nem lett.

Egy átlagos számítógép a vinyó kivételével és ha az táp jól védi, simán elketyeg 6-10 évig vagy kis túlzással a végtelenségig is.

Molnibalage
Mondom, a mosógépen egy szivattyú csere és az elektronika javítása összesen volt kb. fél óra. Ha ez neked nem könnyû és gyors, akkor nem tudom, hogy mi az...

Molnibalage
Attól függ, hogy a szándékosant hogyan értelmezed. Mert a rövid élettartam az egyszerûbb gyártástechnológia mellékterméke is lehet. Tehát lehete olyan dolgokat gyártani, ami jobban szétszerelhetõbb, csak annyival munkaerõ idényesebb és drágább lenne, hogy azt senki nem venné meg. Az árverseny kényszeríti ki azt, hogy ilyen termékek is vannak.

A Delorean autóra 25 év átrozsdásodási garanciát vállaltak - jó, elvileg azért nem családi autó volt - de a kutyának nem kellett. Ha ma gyártana valaki rozsamentes acélból autót szerined mekkora piaca lenne, ha 25 év átrozsdásodási garanciát adnának rá? Elárulom, hogy semekkora. Na, ezért nem csinálja senki.

Ezen felül X idõtartam feletti élethosszra tervezni azért értelmetlen, mert a termék továbbá használatának nincs semmiféle racionalitása. A 25 évvel ezelõtti autókban levõ motorok fajlagos mutató vicckategóriásak egy mai korszerû motoréhoz. Légkodni semmi, ergonómia szarabb. Stb. Ahhoz, hogy 25 év technológiai haladás beleférjen egy autóba egy teljesen új autó kell.

Ez a szempontrendszer mindenre ráhúzható. Egy 2001-es "számológép" kijelzõs mobillal ma pl. hogyan neteznél szerited...? Mert erre pl. igenis rengeteg embernek van igénye, ahogy a pl. légkondis kocsira is. A mostani mosógépek hülyére verik a 25 évvel ezelõttieket, akkor mi a fasznak kellene a régit használni? A régi szoci hûtõnk is egy akkora kalap szar volt, hogy ihaj. Olyan szar hõszigetelése volt, mint állat állandóan ment a kibaszott hangos szar kompresszora. Ja, és ózonra ártalmas halogénezett szénhidrogénes anyagot használt.

Az autókra vissza térve. Most is léteznek olyan minõségi és luxusautók, amit sokkal nagyobb arányú kézimunkával raknak össze. Mi ennek az ára? Az, hogy kurva drágák.

Kezded már kapizsgálni, hogy a világ nem olyan egyszerû...? A másik fele az, hogy szerintemi mivel a termékek olcsóbbak lettek a userek egy nagy része simán nem olyan törõdéssel használja õket, mint 30+ éve, naná hogy el is használódnak.

Panaszkodott itt már mindenki mindenféle termékre. Farmer, elektronika. Nekem mégis az az általános tapasztalatom, hogy a minõség javulása ellenére a termékek élettartama átlagosan nem változik vagy jobb lett. Egy mai vinyó egy 20 éveshez képest mennyivel brutálisabb? Sokkal. Ehhez képest régen is ment tönkre vinyóm és most is... A rádiós egerem meg olyan régi, hogy kopik le róla a borítás...

Vannak olyan termékek, ahol a pl. a funkcionalitás okozza az alacsony élettartamot, ilyenek pl. a fül/fejhallgatók. A kábel annyit csavarodik és tekerdik, hogy néhány évnél tovább egyszerûen nem bírják. És ez nem új dolog. Régen is ennyit bírtak, most is. Csak éppen halgass meg egy 25 éves fejhallgatót vagy egy mai Sennheiser füllhalgatót.

Ha már az ár. A szoci idõk alatt egy kibaszott csavarhúzó készlet apám egy heti fizetésébe fájt. Ma ugyanaz a csavarhúzó készlet 1500 ft volt. Igen nem fém, hanem mûanyag, de még ezzel is évtizedekik húzza. Még, ha tönkre is megy, akkor is olcsóbban megússza 40 évre vetítve.

A világ nem olyan egyszerû ahogy itt sok konteós elképzeli.

Szerinted nem néztem bele az idióták által n+1-szer linkelt balfasz filmekbe? Attól, mert valami a neten van és linkelhetõ, attól szerinted igaz is...?

No offense, mondanám, de sajnos te éppen a cikk témájának lényegét nem érted.

A SZÁNDÉKOSAN NEM HOSSZÚ ÉLETÛRE készítésrõl van szó!

Mellesleg nem igazán átfogó teszt az, hogy a te mosógéped mennyire volt ócska.
Sokaknál ugyanaz nagyon sokáig bírta és ha baja volt, könnyedén szerelhetõ volt.
Egy mai se nem bírja addig, se nem szerelhetõ könnyedén, holott a technológiai szint azt kellene eredményezze. Ha ezt nem fogod fel, sajnálom.

A jelenség ettõl még több, mint 100 éves, bátran nézz utána és akár nézd is meg a lejjebb ajánlott filmet!

Ha mindent elhiszel, amit olvasol, inkább felejtsd el a bet?ket! Japán közmondás

Ott a pont, ilyenekrõl beszélek és ez mind szándékos.

Az egyik házimozi rendszerem behalt, haveromat kértem, nézze meg. Mit csinált? Kért egy ollót és a FELESLEGESEN beépített kondikból, melyek szar minõségûek voltak és elszálltak egyszerûen 7-8 darabot LEVÁGOTT az ollóval.

Azóta is mûködik a cucc, minden jelenség nélkül!!!

Az ócska kondi olyan minimálisan olcsóbb, hogy azok beépítését CSAKIS a hamar tönkremenetelük indokolja.

A mosáshoz szoktam trisót használni, mert olyan melóhelyen dolgozom, ahol elvárás a fehér ruha, de az olajos vackoktól mûszak végére retkesebb lesz az ember, mint egy szénbányász... Ráadásul némileg lassítja a vízkõlerakódást - állítólag.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

Barátomnak van egy 4 - 5 éves LCD TV-je. Rendmániás és kitalálta, hogy leveszi a hátulját és karbantartja. Döbbenten tapasztalta, hogy nem egy kondi fel volt puposodva. Elvitte egy szerelõhöz és az összes cseréltette (normálisra). Ezen felbozdulva ezt én is megtettem. Nekem is LCD a TV-m de más a gyártó és szintén 4 - 5 éves a TV-m. Mit ad isten, nálam is egy csomó kondi pupos.

Így megy ez. Gondolom az eladásaikat akarják növelni mi más oka lehetne? Ebben a gazdasági modelben és amíg az emberek ilyen fogyasztási szemlélettel rendelkeznek nem nagyon lesz változás. Magam is okoskodok, de pár éve még évente 2x cseréltem a PC komplett belsejét vagy vettem új mobilt. Ha lett volna pénzem kocsit is cseréltem volna. Kicsit komolyodtam most jutottam el oda, hogy igyekszem tartósabb cuccokat venni. Ilyenek vagyunk mi emberek.

De nekem nincs gondom mosógépre,mert van kettõ
is,modern 1 éves és 3 éves,de 20 évig bírni fogják.
A vízkõoldóval mi a gond?
Semmi.Nekem legalább is semmi.Mértékkel kell, mint
az alkoholt! 😊
Hallottam már olyat is hogy az elektronikát vágja haza az ecet... Próbáltak okosak lenni. A mosópor nagy rész meg sima só (olyan 60-80%), akkor minek használjak trisót amit csak zsíroldásra kellene? Én vízkõ ellen használom az ecetet, meg fertõtlenítésre.
Igaza van a szerelõnek. Trisóval kell átmosni. Az úgy feloldja a vízkövet, hogy... Ja, sehogy?

A tömítésekre és a fûtõszálra le/rárakódó vízkõ hamarább tönkreveri a mosógépet, mint az ecet.

Minden amit hallunk, vélemény, nem tény. És minden amit látunk, nézőpont, nem a valóság. - Marcus Aurelius

Jajj ez a víztakarékos mosógép jó lenne,csak az a baj
kevés vízzel nem lehet szépen mosni.Mindig utána szoktam tölteni
6 liter vizet. De súlyautomatás, lehet elromlott?
Lazarus
usb-s e-cigi pásszfrújában is tönkrement az elektronika 1 hónap alatt, de egy kis buherálás után a vezetéket az oldalához érintve tökéletesen mûködik 5V-al már 1 éve <#idiota>
Molnibalage
De lehet, csak ritka sajnos és drága. A cégnél ahol dolgozom ott hoztak tesztelésre több széket. Ami kényelmes volt, az sajna szinte tiszta mûanyag volt, de volt teljesen fém irodai szék is. A 6 modellbõl egy volt ilyen fém. Ez két éve volt. Nem jegyzetm, de azóta nem igen láttam fémgörgõset.

Egyébként a mûanyag is lehet jó. Én a cégnél egy olyan széket használok 3 éve, aminek az elõzõ gazdája egy 90+ kilós ember volt 5 évig.

tehát nem lehet kapni, csak utólag hosszú életûvé barkácsolni.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

Molnibalage
Az egyik nagyon régi székemhez én vettem fém görgõt és cseréltem ki a fos mûanyagot.

Molnibalage
No offense, de a régi szar mosógépet állandóan szervízelni kellett. Az újat 10 év alatt kétszer látta szaki és kb. fél óra volt a két szerelés összesen. Ellenben nagyobb, csendesebb és kevesebb áramot eszik...

Molnibalage
Olyan pontosan nem tudsz fáradásra tervezni fõleg, mert a fáradási ciklusszámot nem tudod belõni. Van aki X óránként kel fel és ül le, van aki 2X. Van aki 50 kilós és van aki 150. Ilyen szélsõséges paramétreknél olyat benyögni, hogy gari idõ után meg tönkre nettó hülyeség. Vagy minden usernak személyre szabják az anyaghibát? Ja, persze...

Tilos ecettel átmosni a mosógépet,ezt a szerelõ mondta aki csapágyat cserél benne.
Azt ajánlotta trisóval kell mert nem marja a kényes alkatrészeket és még fertõtlenít is.

X6 1090T,Thermaltake Spin Q,Asrock 770 Extreme3,8 GB 1600,GTX 1060,FSP Hexa 500 (HS)Hülye suttyók. WOT:GyuszopapaHun

ilyen nincs! Valahol mindig közbe van iktatva egy kis mûanyag. Pl fémkerekeset nem kapni.

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.

Valami olyasmi...

Csak az a baj, hogy éppen a lényeget nem érti õkelme, de oszt mindenkit...

A tervezett avulás lényege az, hogy SZÁNDÉKOSAN ócskábbra készítik a cuccot.

Tehát egy modern mosógép, amelyik szebben, gyorsabban, meg olcsóbban mos még lehetne olyan strapabíró, mint egy régi volt...

Sok húszéves autó jobban bírja a gyûrõdést a magyar utakon és semmivel nem kerül többe a fenntartása, mint egy mai fosnak, ami talán, ha fél literrel kevesebbet eszik... De legalább komolyabb hasznot hoz a gyártónak a szervizigénye és a sûrûbben behaló alkatrészek révén.

Imádott téma a francia elektronika, ami jó szar volt, de legalább aljasul kiöntötték, nehogy javíthasd...

A nyomtató, amit 10 éve vett az ember messze tovább bírja, mint ugyanazon cég késõbbi modellje, amelyik minimálisan különbözik az elõdjétõl, de tuti hamarabb beszarik. Ezt szépen követhettem, míg rengeteget nyomtattam és igen sûrûn kellett már cserélni a végén.

Kedvencem volt a G-Star. Az elsõ nadrágom tõlük tovább bírta, mint az utolsó, köztük jó pár év különbség volt. A nagy része a nadrágokon kívül még ma is szép állapotban van, de ami tönkrement, az mindig fiatalabb volt, mint a többi zöme.

Tehát, ha nem szólna errõl pár film, akkor is észreveszi az értelmes ember magától, hogy ez megy. Aki meg igazolni próbálja, az buta.

Nyilván nem várom el egy átlag embertõl, hogy tudjon arról, mely cégek, melyik termékébe milyen alkatrészt építenek be szándékosan kritikán aluli minõségbõl, de hogy valaki olyan okos legyen, hogy szerinte az õáltala vett szék az rendben van, az fájdalmas...

A lényeg egyébként az, hogy hiába van jó minõség, ha a gagyit, ami több hasznot hoz, jobban megtámasztják csúszópénzekkel és marketinggel. Honnan kellene tudnia az igazat egy megtévesztett embernek? Honnan kellene beszereznie, ha ellehetetlenítik, hogy hozzájusson?

130W-os régi hajdú mosógép motor hajtja a körfûrészem, nagyszülõktõl örököltem. Én eddig 30 raklap fát vágtam vele. Még mindig megy. Ilyen teljesítmény körüli barkácsgépek, ma semeddig sem bírják. Pedig a rajta lévõ motor ugye nem folyamatos üzemre lett tervezve és nem ilyen tehelésre.Az hogy valakinek a régi cuccok közül szar volt valami, pl. mosógépszarul mostt. Hát igen, a régi cuccok között is akadt szar, de a többségük arra a feladatra amire ki volt találva tökéletesen megfelelt és bírta nagyonsokáig. Mostmeg, minden határértékekre van méretezve, letelik a garidõ, vagy kap egy nagyobb terhelést és lõttek neki. Hulladékgyár ami most megy.
Azért ebben nem lennék olyan biztos! Vagy a hegesztés gyenge, vagy a csõ olyan vékony hogy párszor nekidõlsz a támlának és összecsuklik. De szigorúan a gari lejárta után. Talán anyagmérnök vagy, hogy belelátsz a hegesztésbe?
Molnibalage
Ezért veszek olyan széket, ahol a fõ teherviselõ elem teljesen fém.

hát igen, van tervezett elavulás, de van amikor a gyártók önmagukat szopatják.
Olyan elborult fasz megoldásokat használnak, hogy az észbontó, és nemhogy egy mérnök, de egy átlagember is rögtön rá tudná vágni még terv fázistban hogy "ez faszság". Pl rendszeres, hogy terhelt helyekre imádnak rideg mûanyagot rakni (olyan helyekre ahova nem kell pl telefon burkolat meg megy a fém), ami úgy törik, lepattan használatkor ahogy kell... pl. A poén az hogy ez már garanciaidõben megtörténik 😄

De pl a gurulós székeknél nagyon undorítóan és feltûnõen nyomják. A legtöbbnek, a kerék tartói, és a kerekek legterheltebb része is rideg mûanyag, pár év után valamelyik biztos eltörik. Ha direkt fém vázasat keresel, abban is tuti hogy meg van gyengítve valahol egy kis mûanyaggal.
Háztartási gépeknél is, terhelt helyekre raknak törékeny mûanyag pöcköket.

A mosógép vízkövesedése meg tipikusan júzer fail... havonta, kéthavonta üresben fõzõprogramon kimosol egy liter ecetet és nincs is gondod a vízkõvel.
Ha pedig ár/érték arányban a legjobbat veszed, és nem a legolcsóbbat, legmárkásabbat, akkor tuti elégedett leszel. De ez már minden termékre megfelelõ tanács!
Molnibalage
Ötször? Ez kicsit túlzónak tûnik. Egy mai korszerû mosógépnél egy mosás villamos energia költsége asszem kb 20-25 Ft, ez kb 0,5 kWh.

Persze, a teljes képhez az is hozzájárul hogy ezek a régi mosógépek 5X annyi áramot és vizet használtak fal mint a maiak. Az meg külön képlet hogy a sok energiafelhasználás károsabb-e vagy az új termék elõállítása. Amihez szintén áram vas nikkel lithium króm stb. kell. És ebbe bele kell számolni azokat a kevésbé energiapazarló de még mindíg nem eléggé takarékos termékeket is, amelyek eljuttattak a ami állapothoz, amikor is képesek vagyunk sokkal energiatakarékosabb eszközöket gyártani. Csak közben beborít a kidobott vackokból álló szemét. Ezen megy a huza-vona a zöldek és a gazdaság szereplõi között. Az egészséges kritika jó, de önmagában sipítozni hogy ne vegyél palackos vizet, üdítõt az így kevés. Értelmes alternatívákat kell(ene) felmutatni.
Ugye ne feledjük hogy a pille palack bevezetésekor az volt a háttérpropaganda hogy könnyebb szállítani erõsebb és még így is kevésbé káros mint az üvegpalackokat kimosni, vagy a törött üveget beolvasztani és újra palackot fújni belõle.
Az alapvetõ probléma a 7milliárd éhes száj..
Azért vannak jó termékek ma is, pl a kütyük a Marson <#alien>

Vagy pl. a pici fiacskám lepöckölte a Duplo elektromos vonatot az erkélyrõl a másodikon, és azóta sincs _semmi_ baja. Csak ajánlani tudom.
Molnibalage
A mi régi mosógépünk is 20+ évig húzta, de én hálat adtam az úrnak, hogy végre meghalt. Kibaszott hangos volt, szarul is mosott, stb. Lett helyette egy másik, aminek az elektromos csatijával volt eddig zizi, meg talán szivattyút kellett benne cserélni. Lassan már ez is 10 éves.

Viszont a pártállami idõkben vásárolt hajdú mosógép a mai napig mûködik és javítható, a szomszéd meg az ötödik indesit whirlpool stb mosógépét fogyasztja el.
Molnibalage
A tesóm mindig az én régi levetett konfigomat használja. A jelenlegi laza 6 éves. Az elõzõt 8 éves korában adományozta el.

Nekem a telefonom jelenleg 5 éves hibátlan (nokia) A régi számítógépemet 8 év után cseréltem le, egyszer ment tökre benne a vga úgy 6 év után.
A film nagyon jó és pontosan rávilágít a mai világ gondolkodásmódjára. Mindenképpen szemléletváltásra van szükség és erre van is némi utalás a filmben. Elsõsorban nem a túltermeléssel van a probléma, hiszen - ahogy a filmben is említik - alapvetõen a természet is a túltermelésre van berendezkedve. A gond az, hogy amíg a természetben a többlettermelés lebontására kialakult egy természetes biológiai körforgás, addig az ipari termelés egyelõre nagyrészt egyirányú. A végtermékbõl felhasználás után hulladék lesz, ami viszont vagy egyáltalán nem vagy csak nagyon hosszú idõ alatt bomlik le. Ezzel két gond is van. Egyrészt óriási környezeti terhelést jelent hosszú idõre, másrészt folyamatosan emészti fel az alapanyagokat, hiszen a hulladékanyagok nagy része már nem kerül vissza a termelésbe. Olyan szemléletváltásra van szükség, amiben a technológiai innovációk lehetõvé teszik a kiselejtezett (vagy csak simán túltermelt) javak gyors és hatékony újrahasznosulását vagy lebomlását és a biológiai körforgásba épülését. Ezek nélkül ez a fejlõdési rendszer már középtávon sem lesz fenntartható.
Molnibalage
Jaj, megint ez a félkonteós felfogás. Igen, lehetne más technológiával is csinálni, de akkor sokkal kevesebb és több készülne meg még több biorobot dolgozna ezeken.

Valahol csodás, hogy a multit szidó emberek ezt a csodás ellentmondást nem veszik észre...

Molnibalage
Hát nem tom. A szoci idõkben fiatal koromban a villanykörte fogyóeszköz volt a kislámpában és volt olyan, amit becsavarni alig lehetett, mert olyan szar tûréssel gyártották. Az útóbbi tív évben fél évenként megy szét a kislámpában az izzó úgy, hogy eszméletlen magas kapcsolási száma van.

Molnibalage
Mert ha oldható kötéseket akarnál, akkor nem lehetne milliós nagyságrendben géppel gyártani ezeket. Tehát vagy van ilyen mp3-ad, vagy nem lenen semmilyen.

A gépek szervízelésénél meg ne kis hazánkat vedd figyelembe. Egy európai melós órabére 8-10 euró is lehet. Ilyen fizetés mellett, ha 2 óra alatt megjavít valamit, annak szerinted milyen haszna van? Néhány órai bérbõl az olcsóbb cuccok megvehetõek. A munkaerõ igényes javítás a bérköltségek miatt nem éri meg a világ szerencsésebb felén. Kínában vagy Indiában vagy Afrikában lehet, hogy berhelnek mp3 playert is, de már a magyar bérek mellett sem igen éri meg ezzel vacakolni. Nem térül meg.

A témát kicsit eltávolodva kell nézni, és minden világos lesz. az hogy vannak olyan alkatrészek amik nem javíthatóak mert mondjuk ragasztással készülnek, kinek a mûve? Az EMBERÉ! Nem egy fejlettebb idegen technológia hagyatéka, hanem az ember találmánya. Igen is a XXI. században ha az ember akarná, meg tudná oldani, hogy ezek a dolgok úgy készüljenek hogy az szerelhetõ/cserélhetõ legyen, úgyhogy igen is tegyük fel a kérdést hogy MIÉRT!?!? Miért évente jönnek ki a telefonokból új szériák, miért nem fél évente vagy két évente? Mert ez így van kiszámolva. Ha nem is mindenki egyszerre cseréli le a készülékét széria váltásnál, de azért harmadik generációt már "illik" megvenni, mert tök "régi/elavult" ami a zsebembe van, meg már amúgy sem bírja olyan sokáig az akkuja, stb. Ha a piachoz igazítanák az igényeket, szombi#16 menüpontjai lennének érvényben, attól meg azért pöppet még messze vagyunk...
Na igen.

Bocs, de az, hogy meddig bírja valami hibásodás nélkül a technológiától függ.
Ha már villanykörte. Miután a GE felvásárolta a Tungsramot, azt tapasztaltam, hogy hirtelen sokkal gyakrabban kell körtét cserélnem a lámpákban. Aztán olvastam, hogy nemsokkal elõbb "korszerûsítették" a Tungsram izzógyárát, azaz kicserélték az egész izzógyártó gépsort.

Nekem a samu 1 Teras vinyomon kicsereltek egy diodat es azota is megy, igaz haver villamos mernök es a felületszerelt picike kis félvezetõ helyén egy normal meretü dioda éktelenkedik de megy, mondjuk ez szerencse kérdése is.

A mosogép pedig nem mindíg jó ötlet javitani mégha lehet is.
Amikor a mienk sok sok év után tönkrement az új gép nagyságrendekkel szebben mosott, a ruhak a régiben sosem voltak olyan illatosak mint most.
A sok lerakodés meg vízkõ, stb meggátolta a mosas minõségének megtartását, a kevesebb víz és áramfogyasztás már csak hab a tortán.
Nem mindent éri meg javítani van vagy 2-3 olyan telefonom amit csak ugy érné meg lábraállítani ha találok egy ugyan olyan használtat de occsoért, viszont ugye a régebbieknél nincs umts se az ujabbaknál meg ami csuszkás a használat nyomai kirívoak, szóval jobban járok egy ujabbal.