128
  • Szefmester
    Az is a gond része, hogy ez kölcsönös. Én hiába akarnám tönkremenetelig használni a készülékem ha az úgy van megtervezve hogy hamar menjen tönkre... A számítógépemben még nem történt azért fejlesztés mert a régi már khm régi volt, max ha volt a környezetemben valaki akinek az még jó volt és nekiadhattam mert pénzt már nem lett volna pofám elkérni érte! A tévém használtan vettem bő 2 éve, és amikor kicsit göthös lett, nem kidobtam hogy vegyek másikat, hanem megpróbáltam megcsinálni/csináltatni (egy kondival volt gond). Telefon ugyanez.. azért cseréltem le a régit mert már elhasználódott az aksija, és a készenléti ideje is kevesebb volt mint 24-30 óra...

Sajnos ez a cseréljünk le mindent ha rossz nem csak a termékekre, hanem az életre, és a kapcsolatokra is igaz ma már... :( Szeretnék egy olyan világban élni ahol ha valami elromlik akkor azt meg akarják javítani és nem eldobják.
  • gombabácsi
    Amúgy meg nem kéne már megint a cégeket, "gazdag üzletembereket" hibáztatni. A céget csak azt tehetik amit a nép megenged. Ha egy cég nem pörgeti magát (pl ilyen trükkökkel), akkor nem lesz pénze fejlesztésre, és ügyebár a nép az új ifont, az úr retina képernyőt :D akarja, meg a 95 magos processzort. :D Amelyik cég nem teljesíti az urai parancsát, az csődbe megy.
  • gombabácsi
    pörgetni kell a gazdaságot, hogy a nép boldog lehessen!!!
    a fejlett világ felvilágosult felsőbbrendű népe :D:D:D
  • CairoJack
    Szerintem ma már nincs a világon olyan termék, amibe ne rejtenék el a tervezett elavulást. Talán a fa építőkocka... bár lehet ott lekopik a festék...
  • Crane
    A termékek hosszabb használata -> kevesebb profit. Erről hallani sem akarnak a gyártók. Az ő ideális világképük az, hogy a vevő percenként veszi a terméküket. Amíg profitorientált lesz a gazdaság ez sohasem fog megváltozni. Az más kérdés, hogy ebbe bele fog nyomorodni a világ, inkább előbb mint utóbb.
  • Lazarus
    Ajánlom a filmet mindenkinek akit érdekel a téma The Light Bulb Conspiracy
  • NEXUS6
    Még önmagával a tervezett elavulással sincs gond, mert szomorú vagy nem, de ettől pörög a gazdaság. Azonban, ha általánosabban nézzük a problémát sok aspektusa merül föl a dolognak. Ha egy termékkel elvagy 20 évig, akkor a gyárban csak az emberek egy tizedére van szükség, mert időarányosan csak annyi termék fogy. A többi munkanélküli lesz, vagy is fizetőképes keresletet sem fog jelenteni.

Másrészt nem az a gond, hogy a sok viszonylag új termék szemétdombra kerül, hanem hogy nem, vagy nem helyben kerül feldolgozásra, esetleg az újrahasznosítás gyak megoldhatatlan a környezet károsítása, vagy még annál is több energia+ nyersanyag felhasználásával, mint amibe az előállítás kerül. Ekkor az újrahasznosítás negatív erőforrás mérleget jelent, egyszerűen semmilyen gazdasági modell szerint nem fogja megérni megcsinálni.

Ez a problematika nem egyszerűen a gyártók a fogyasztók és a fogyasztóvédelem egyfajta kis csetepatéja, valamifajta tisztességes üzleti gyakorlatról, hanem a modern nyugati civilizáció alapkérdése!
  • Dini108
    "Szerinte a gyártók mellett azok a felhasználók ugyanúgy hibásak a jelenlegi helyzetért, akik évente új mobilt vesznek csak azért, hogy mindig a legmenőbbet birtokolják."
    Pont hogy a gyártók hitetik el az emberekkel hogy ha megveszik a legújabb terméküket akkor menők lesznek.Pár reklámban a régebbi terméküket szarozzák az újjal szemben.Ezzel is arra ösztönözve a vásárlókat hogy a fél évig használt telefonjuk már elavult.Már egy jóideje ezmegy úgyhogy jól elkéstek ezzel a "kivizsgálással".
    A garancia lejárása után tönkrement termékek és a drága javíttatásuk meg már szinte természetes.Elég csak a nyomtatókra gondolni ahol a javítattásuk kb 2x annyi mint egy új nyomtató.