Túl nagy a szélenergia aránya Németországban

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

" Azért költöttek a fosszilisre annyit amennyit, mert minden elköltött dollár kamatostul megtérült. Tehát össztársadalmi hasznot eredményezett. A szél és napenergiára épp az ellenkezõje igaz a világ túlnyomó részén, mégpedig az, hogy minden rájuk költött dollárért cserébe csak néhány centet kapunk vissza, vagyis veszteségünk van. A társadalom veszít vele, elpazarolja az erõforrásait. Ergo ezen érvek alapján a fosszilis megsemmisítõ kiütéssel nyert. "

Ez az amirol ma mar tudjuk hogy nem igy van. A fosszilis energia hordozokrol kiderult, hogy felmerhetetlen kornyezeti, es tarsadalmi karokat okoznak, es kizarolag csak azert tuntek eddig olcsobbnak, mert az emberek rovid lato, buta modon nem foglalkoztak, az olaj a szen a gaz valodi araval. A valodi koltsegeket figyelembe veve a szel es a nap energia mindig is olcsobb es hatekonyabb volt a fosszilis energianal. Ha a kornyezetszennyezes, a haboruk, a terrorizmus, a betegsegek(alergia, asztma, tudorak) koltsegeit, a kiesett munka ido, az orszagok energia es gazdasagi fuggeset is beleszamoltak volna, akkor mar 100 eve is egyertelmu lett volna, hogy nagysagrendileg tobbe kerulnek, mint barmilyen megujulo energia forras. Csak eddig ezeket a koltsegeket letagadtuk, illetve masokkal fizettetuk meg, kizsakmanyoltuk az kornyezetet, illetve az embereket.
Nemhogy kisebb gond, de az a legkisebb gond mind közül!
Ezt az egész "bezzeg mennyit költöttek a fosszilisre a megújulóval szemben" megállapítást nem is értem. Azért költöttek a fosszilisre annyit amennyit, mert minden elköltött dollár kamatostul megtérült. Tehát össztársadalmi hasznot eredményezett. A szél és napenergiára épp az ellenkezõje igaz a világ túlnyomó részén, mégpedig az, hogy minden rájuk költött dollárért cserébe csak néhány centet kapunk vissza, vagyis veszteségünk van. A társadalom veszít vele, elpazarolja az erõforrásait. Ergo ezen érvek alapján a fosszilis megsemmisítõ kiütéssel nyert. De vannak más szempontok is: a fosszilisek hamarosan elfogynak, míg megújulók nem. A helyzet az, hogy egyáltalán nem akarnak elfogyni, hiába jövendöli néhány nem kellõen felkészült szakértõcske már emberemlékezet óta, hogy a peakoil/gas mindjárt itt van, vagy már itt is van, a kitermelés és a készletek is csak nõnek és nõnek, aminek több oka is van, amibe most nem mennék bele. A harmadik érv a klímavédelem. Ebben bizony végül elbuknak a fosszilisek, és ez az év döntõ érv. A globális felmelegedésre, mint a CO2 kibocsátás következményére rengeteg elmélet van és ellene is, de itt egyszerûen nem éri meg kockáztatni! A fosszilisek elégetését bizony csökkenteni kell! De a kiváltásukra a nap és szélenergia csak igen korlátozottan és csak nagyon kis részben alkalmas. Az ideális megoldás az atomenergia (alaperõmû), na meg persze az elektromos meghajtás. Az atomenergia már most rendelkezésre áll (pedig felbecsülhetetlen fejlesztési elõnyök vannak még mindig benne) csak a politikai akarat kell hozzá, az elektromos meghajtásnak viszont még vannak gyenge pontjai akkumulátor szinten, de ezek rohamosan fejlõdnek, és az elmúlt napokban bizony elsõ pillantásra mérföldkõnek látszó újdonságokat jelentettek be többen is, melyek piaci alkalmazása sem vész már a távoli ködös jövõbe: CalBattery
http://www.electric-vehiclenews.com/2012/10/nanostructured-electrodes-for.html
Szvsz. +1 atomeromu meg mindig kisebb gond, mint 10 fosszilis energiaval gazdalkodo vagy 10millio benzint egeto auto. Ha meg tobb eromu kell? Meg mindig jobb nehany zero emisszios eromu pluszba, mintsem benzint egeto autok. Szerintem.
"Ez egy olyan dolog, ami ugyan jól hangzi, de semmi bizonyíték sincs rá. "

Valoban nem szamoltam ossze az elmult 200 evben a fosszilis eromuvekre elkoltott penzeket, es azt sem tudom meghatarozni, hogy a megujulokra mennyit koltottek. De nem is kell, mert mindenfele bizonyitas nelkul is, nyilvan valo, hogy olajra, szenre, gazra tobb nagysagrenddel tobbet koltottek, mint a megujolo technologiak kutatasara, letesitesere. Nem hiszem, hogy barki is komolyan vitatna, hogy a foszilis technikara, MINIMUM harom nagysagrenddel tobb eroforrast forditott eddig az emberiseg, mint zold energiara. (szerintem inkabb a hat-nyolc nagysagrendbeli kulonbseg a realis) Ezt nem kell bizonyitani, ez axioma. Olyan ez mintha valaki azt vitatna, hogy nap tenyleg nagyobb tomegu e mint a fold. Azt sem kell vizsgalni, bizonygatni mert mindenfele meres nelkul is ketsegtelen az eredmeny.
Csodálom a kitartásod! 😊 Egy érvet még nyugodtan használhatsz: az atomenergia nem csak a legolcsóbb, és legbõségesebb, szinte kifogyhatatlan energiaforrás, de a legbiztonságosabb is! Erre mindig bepöccen pár agyhalott sötétzöld rettegõ, de aztán olyan jó érzéssel lehet õket alázni finom kis jól elhelyezett táblázatokkal és statisztikákkal! 😊 Korábban linkeltem is neked egyet, láttam azóta többször fel is használtad! 😉 Nem tudom, hogy szoktad-e olvasgatni azt blogot ahova a link mutatott, ha nem, akkor nagyon ajánlom! A törzsközönség is vagy 2 nagyságrenddel értelmesebb az átlag SG usernél. 😊))
Molnibalage
Igen. Mind mondtam, nem erre állt rá az ipar, emiatt nehéz vele bárhol indulni. Nincs rá komoly referencia. Nem tûnik fel a kommentek alapján, hogy az egész zöld biznisz politika? Mert mérönki és pénzügyi ráció nemigen van mögötte...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Látom te sem érted, amit írok. Még a karbantartásigényesebb szélkeréknek is jobb a megtérülése, mert amikr üzemel, akkor magasabb a teljesítménysûrûsége...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

összehasonlították: mind a kiépítési költségekben, karbantartási költségekben és az indulási szélerõsségben is a magyar prototípus nyert... egyébként a magyar feltaláló több országban is bejegyeztette a találmányát, szóval nem hiszem, hogy olyan sokan kitalálták volna már, ha sokan ismerték már és jó adatokkal bír, akkor miért nem terjedt el? politika vagy mi?
Szépestét. Úgy látom nem én vagyok az egyetlen, aki megkér arra, hogy ha már válaszolsz valamire, legalább olvasd el, amit írt az illetõ. Nem mondtam olyat, hogy szélerõmûvekkel képzelem el az energiaellátást globálisan. Olyat sem mondtam, hogy majd ez lesz a megváltó. Azt pedig, hogy jelenleg megmagyarázzák, hogy miért olyan bazidrága a szélerõmû építése és telepítése, ha a fejed tetejére állsz sem tudom elfogadni. Törõdj bele. 10 évet húztam le gépészetben, látom a régi gépek tervezését és karbantartását és látom a mostaniakét. Nem vagyok mérnök, de épp elég gépet láttam dolgozni ahhoz, változatos területeken, hogy meglehessen a véleményem. Jelenleg a karbantartás a fõ üzletág lassan, ami közröhej. Egyébként már jósok hozzászólással ezelõtt írtam, hogy a vitánk meddõ, ezért ezen kár a szót csépelni. Viszont olyat írni, hogy: "Még ezzel a 40% feletti hatsfokú szélkerékkel is be kellene teríteni az fél világot, hogy rá alapozzál" Suttyóság. Nem írtam, hogy rá akarok alapozni, sem azt, hogy úgy képzelem a jövõt hogy mindenhol szélkerék nõ ki a földbõl. Meg lehet a szerepük olyan célfeladatoknál, ahol nem gond az ingadozó teljesítmény, mert van megfelelõ puffer (pl. mezõgazdasági víztornyok teleszivattyúzása, ami így hirtelen eszembe jut.) Persze, ha irreálisan drága, akkor nem. Ha újra válaszolni szeretnél, akkor mellõzd azt, hogy szavakat adsz a számba. A Kaliforniai szõlészek pedig nyugodtan csendben lehetnek, ugyanis a fosszilis erõmûvek és a gépkocsik által kibocsátott káros anyagok globálisan mérgezik az egész világot.
Molnibalage
A villanyautó ezt teszi elméletileg, ha elterjed egyszer. Ha... A bibi az lesz, hogy ez még több erõmûvet jelent, mert a töltés csúcsigénye bizony nagyobb lesz elméletileg egy idõ után, mint a nappali csúcs...

Molnibalage
Ha figyelnél, akkor az említett tartalék nem az õsrégi 2. generációs erõmûvekkel van...

Az összes ilyen szintû tanulmányban azt nem vágom, hogy kijelenti, hogy X tonna készlet van és kész. Aha. És az mibõl jött ki? Ja, hogy az urán akkori árából? Vagy a faszom tudja mibõl? Mert nem közli...

Azt is elítettem már, hogy tízszeres árnövekedésre az atomáram 5-6%-ot drágult. Tehát az összes ilyen tanulmány valahogy vicces számomra. Ugyanis a tengervízbõl is megérné kivonni az uránt újabb reaktorok esetén, de még a 2. generációsnál is adott esetben, és ezt meg is csinálták már 30 éve a japók. Az áráról olvashatsz ahhoz a filmhez tartozó könyvben, amiben olvastam. Ezért van az, hogy 2. gen. reaktorokkal van olyan forrás, ami 800-1000 évet ad meg. Tenyészetõ reaktorokkal a legpesszimistább becslés is 100 ezer éves nagyságrendrõl beszél.

Azon felül öcsém ott a tórium, amibõl több is van és elméletileg jobb hasadóanyag, csak még nem fejlesztettek ki rá reaktort. Ugyanis, ha tudnád ma azért vannak urános reaktorok, mert anno ezeket fejlesztették ki, mert Pu-t lehetett velük gyártani. Ez adott volt, úgymond "ingyé" volt a civileknek. Ha égetõ szükség lesz, akkor nagyhirtelen lesz pénz tóriumos reaktortechnológiára is. Mert áramra mindig szüksége lesz. Stabilan, sokra. Azt meg zöldviccerõmû nem fog adni soha. Fõleg nem olcsón...

Elõször azt hittem rosszul látok... 100000 éves tartalékok az atomenergiában?
Nem gondolhatod komolyan. Nézd ezt meg.

Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?

Nem látom az összefüggést a hsz embõl kiragadott sorok és a válaszod között.
Egyébként is ezt én is írtam, hogy mások lettek az elvárások és a teljesítmények, de nem ez a lényege a mondandómnak, hanme az, hogy a gyártók igen is megnehezítik vagy ellehetetlenítik a javítást szerelést, de ne ragadj le az autóknál az csak példa volt.
Ez is része a fogyasztói társadalomnak, nem üzlet ha te vagy más javítja a készülékeket, vegyél újat.
nehogy megint az autóval gyere, én sem akarok még olajat sem cserélni otthon, de már a lehetõsége is lassan el lesz véve, sõt már sok modellnél ha a szerelõ nem törli a jelzést a kötelezõ szervizkor a kocsi állandóan jelezi a motorhibát, tehát csak olyanhoz mehetsz akinek van hozzá számitógépe, leginkább a márkaszervízhez.
Olvasd el, mit írtam: nem az atomtól várom el, hogy követõ legyen (mert sosem lesz arra alkalmas), hanem a fogyasztás struktúráját alakítanám át olyanra, ami fel tudná használni a "felesleges" energiát. (Éjszakai üzemanyag-cella termelés.)
Molnibalage
Semmi új sincs benne, de valamiért mindenki azt hiszi, hogy ez a spanyolvizs. A függõleges tengelyû szélkerek nagyon régóta ismertek már. Ez csak újragondolása valaminek. Egyébként meg azért, mert erre állt rá az ipar. Olvass utána a különbõ elõnyeinek és hátrányainak a két koncepciónak.

nem olvastam végig a kommenteket, de az ilyen cikkekrõl az jut eszembe mindig, hogy van egy magyar feltalálónk egy nagyon fasza magyar szabadalommal, ezt miért nem karolja fel senki??? és miért nem ez folyik a médiából a lapátos szélerõmû helyett???

magyar szélerõmû
Molnibalage
Politika. Kifizetik a veszteséget, munkahelyeket biztosít, ráadásul magas kvalitású munkaerõnek. Az F-22 programra sem volt lényegében szükség, de azért, hogy ne vesszen el a technológia és a tudás, takaréklángon végigvitték. Az sem termel pénzt, ahogy a szélkereksem a világ legtöbb helyén. Az meg, hogy fotovoltatikus cellákat telepítenek Belgiumban meg angoloknál, az tényleg durva. Ugye az óceáni idõjárás mond valamit? Na, kb. ennyire megfontoltoka odafent. A Birka nép meg elhiszik, hogy mekkora környezetvédõk...

Molnibalage
Az XCOM topikban hol mondtam ellen saját magamnak?

Molnibalage
Azokat a beszólásokat sem támasztották alá semmivel. Hol mondtam, hogyk képzettebb vagyok XY mérnöknél? A mérnök azon dolgozik, amiér megfizetik. Tekitve, hogy kifizeti állambácsi a szélerõmûek és naperõmûvek veszteségét és így már nyereséges annak, aki foglalkozik vele, akkor azon. Semmi köze ehhez a mûszaki és természettudományos felkészültségnek... Ez politika, attól ilyen elkúrt...

Mert ÜZLET!
Mert van aki megveszi õket, és az állami dotáció mellett van nyereség az üzemeltetésen.
Vannak helyek, ahol nagyon megéri építeni õket, Ilyenek a tengerpartok, ahol a szárazföld és a tenger közötti hõkülönbség miatt szinte folyamatosan fúj a szél.
Ilyen elyeken nagyszerûen baválik, de vannak helyek, ahol pénzkidobás.
Hog hogyan megy egy állami (félbarbár) erõmûtelepépítés? Egy népszerûségre vágyó politikus látja, hogy mennyire beválik ez egy optimális helyen, és kiadja, hogy itt is legyen egy ilyen. Mivel biztosítanak rá pénzügyi támogatást, egy ezzel foglalkozó cég megnézi, hova érdemes építeni egyet, és felhúzzák. Hogy a termelése elmarad a vágyálmoktól, az késõbb már nem lényeges, mert a kitaláló odébbáll.
De itt a topikindító az volt, hogy a téli erõsebb széljárás miatt termelõdõ extra energiát nem tudják határon belül elvezetni a felhasználási helyekre, és ezért határon túli vezetékeket is használnak. Ha a túláramot a keleti országokk nem fogadnák, akkor szerintem hamar meglanne a szükséges vezeték a déli iparvidékra.
Tetsuo
Hogy en mire koltenek? 😊 Nem vagyok szakerto. Viszont probalkoznek mas formakkal, mert szerintem az ilyen lapatmegoldas nem vmi hatekony es koltseges, raadasul nyirja a madarakat.
Mellesleg erdekes, ha tenyleg nem hatekony, akkor miert huzzak sorban, ezerszam?

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

hehe, "mister mindent tudok, az az igaz amit én állítok, aki mást mond röhejes" :-)

természetesen jobban képben vagy az energetikával, hiszen ezt tanulod/tanultad.
Na, de tudod a stílus, meg az értelmetlen lobbanékonyság, lásd saját hozzászólásaid és önellentmondásaid teszem azt XCOM topikban.

Szóval megértem, hogy úgy gondolod, hogy képzettebb vagy több tucatnyi mérnöknél, pénzügyi szakembereknél, kutatóknál, de valamiért még is csak ez most az irány, hogy nyomatják a z újat, ellehetetlenítik a régit, mondjuk No-ba.

A levegõnél nehezeb, meg tudod egy példa volt, olyan mint ha azt írtam volna, hogy (ha már IT lap) az "egér hülyeség, és sosem fog elterjedni", számtalan nagy koponyának voltak téves elõrejelzései, de te olyan egzakt módon jelentesz ki dolgokat, amit csak az igazán zsenik vagy az igazán buták szokat.

Az meg, hogy a politika mindenbe beleszól, hát igen, több ezer éves hagyománya van, nem valószínû, hogy ez nagyon meg fog változni.

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Molnibalage
De hova? Ha 100% lenne a szél és naperõmû hatásfoka idelent, akkor sem érné meg és akkor sem lenne stabi a hálózat. Lehet akármilyen fejlett ez a kettõ, akkor sem tudod átugrani az alapvetõ fizikai bibiket.

Molnibalage
Igen. 😊

Molnibalage
Nem, nem teljesen értelmetlen. A baj az, hogy ott is erõltetik az alkalmazását, ahol kibaszottul semmi értelme.

Ez energetika nem törekszik monokultúrára rész nem esik le? Az nem jelenti azt, hogy csak atom, viszont azt sem, hogy alapozz olyan energiatermelési formára, ami képtelen a csúcsigényeket lekövetni, drága és nem tervezhetõ. És a fizikán nem tudsz változtatni. A napsütés teljesítménye adott, ahogy a szélkerék elméleti max. hatásfoka is. Az áramnak annyival dárgábbnak kellene lenni, hogy ezekkel érdemben értelme legyen foglalkozni a világon mindenhol, hogy akkor az igény sem lenne akkora, mert az átlagembernek nem telne áramra...

A levegõnél nehezebb tárgy nem repülhet egy tipikusan hozzá nem értõk általt idézett bullshit. Ugyanis akik ezt állították nem támasztották alá tudományosan. A siklórepügép elméleti fizikai alapját már XVIII. század végén ismerték, nem zárta ki az akkori fizika. Az állandó fennmaradáshoz szükséges könnyû és erõs erõforrás hiányzott, ami a XX. század elején XIX. század végén megérkezett a belsõ égésû motor formájában.

Az, hogy a "zöld" energia faszság - ez a te idézeted - az természettudományosan alátámasztható, ugyanis az árukkal és a teljesítménysûrûséggel és rendelkezésreállósággal kijön, hogy ez bohóckodás... Tudod, ezért kell agyontámogatni. Ellenben még a totálisan röhejes magyar energetikai viszonyok mellett is PIACI alapon épülnek gázerõmûvek. Gönyü rémlik? Százhalombattán 2008 óta 1GWe feletti gázra épülõ blokkokat adtak át. Szegeden tervezés alatt áll egy ~900MWe teljesítmûnyû szintén gázra alapuló.

Na, ez a rögvalóság és nem a te röhejes idézeteid...

Elolvastad mit írtam? Ha légmentesen zárod, akkor B.. hatod a hûtést.
A megújuló NEM értelmetlen, csak jelenleg kiforratlan. Plusz a teljesítménysûrûség okán vagy egy nagyon komoly infrastrukraépítést (pl a terv a szahara naperõmûvesítésére és az áram áthozatala Európába), vagy drasztikus népességcsökkentést igényel. Jelenleg a zöld erõforrások egy-két szerencsés országot leszámítva csak kiegészítõ jelleggel jöhetnek szóba. Az erõltetés nem igazán szerencsés lépés.
Még sokat kell fejlõdni, de szerintem a végsõ megoldás a földkörüli pályára állított naptelepek lesznek (lásd Gundam 00 sorozat. Ûrlift + napenergia.)
Az egyébhez max 1 GH (gigahuman) létszámra kell lemenni, vagy annak az életszínvonalbeli megfelelõjére.
Molnibalage
A légmentes lezárás ott sérül, hogy szerintem a generátorokat hûteni kell. A hûtõlegevõ honnan jön? Bingo. 😊

csak így laikusként:

aki szerint értelmetlen a megújuló energia, a K+F, hova tovább foszilis&nukleáris párti, annak vajon a felmenõi ott lehettek-e azok között, akik tapsikolva várták, hogy robbanjon fel az elsõ mozdony, egy zsáknyi korabeli dr cimmel kijelentették, hogy a vonaton meg fognak fulladni az emberek, stb, stb.

Lehet, hogy nem a szélerõmû lesz a megoldás, az is lehet, hogy a PS10 utódai is kis fejlõdésen fognak átesni, na de, ha nincsenek próbálkozások, akkor még mindíg bunkóval kergetnénk egymást, és még a túlhaladott szénerõmûveket sem találtuk volna fel.

szóval mi a különbség:

"a levegõnél nehezebb tárgy nem repülhet!"
"a zöld energia faszság!"

Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,

Me0w
"Amirben szerintem nem értünk egyet az az, hogy szerinted ez a technika bonyolultságából adódik szerintem meg szándékosan igy tervezik, hogy amenyire lehet rákényszerítsenek arra, hogy kénytelen legyél a gyártó méregdrágán mért szolgáltatását igénybe venni."

Azert ez igy nem igaz. Ha megnezel egy mai autot, azert a 40 LE helyett 110 van benne, szazszor szigorubb emisszios felteteleknek felel meg, feleannyit eszik, van benne ABS-tol az ESP-ig minden szar, csak azert, mert az embereknek az idok soran az igenyeik is megvaltoztak. Nekem peldaul nem igenyem, hogy itthon megjavithato legyen az autom, mert ad egy, nem ertek hozza, es a szabadidomet nem ugy akarom eltolteni, mint anno apam, aki minden szombaton szetszedte a skodrit, ad ketto, az auto fenttartasi koltegebol megel a szerelo, a gumis, etc. Ez egy ilyen folyamat.

Together we'll fly someday...

És még egy dolog, ha jól emlékszem, a présgépet folyamatosan tisztán kellett tartani. A formákat idõnként cserélték, és sosem rakták el õket tisztyítás nélkül. Egy karbantartást huzamosabb ideig nélkülözõ, gyakorta 100 km/h fölötti szélsebességben dolgozó gépházat légmentesen kéne lezárni, hogy nem menjen tele kosszal, de akkor finoman szólva szexuálisan zaklathatod a hûtését.
Zárt (nem légmentesen) gépház, talajszint, viszonylag szélvédett helyen és a légfúvó motorjának védõrácsán fél év alatt centi vastag párna rakódik ki.
Molnibalage
Ja. Pl a présgép felülete nyáron mikor lesz a napsütés miatt akor 70 fok? Télen meg nagy hidegben -20 fok + szél. Hol van ilyen hõtágulás egy présgében dinamikus igénybevétel mellett? Sehol? Már nem elször hozta fel ezt a totálian elbaszott példát valaki...

A példaképp felhozott présgépek nem hiszem hogy megfelelõek. Nyárimunkában én is dolgoztam ilyen helyen, és azért kicsit más az igénybevétele egy viszonylag lassú mozgású, kenõanyagban tocsogó présgépnek, és egy magas fordulatszámú, nagyon precíz kiegyensúlyozástigénylõ szerkezetnek. Nem tudom láttál-e nagyobb teljesítményû generátort, vagy más gyors mozgású berendezést. Egy sima ömlesztett sajtot töltõ gépsornál is 2-3 hetente kell valami apróságot javítani. A 1,5 MW-os generátor csapágyait is javítani kell 1-2 évente minimum, mert egyszerûen egy nagyon minimális eltérés is komoly gondokat okozhat. ÉS akkor még a szélerõsség változásakor fellépõ gyorsulásokról nem is beszéltünk, ami az erõátviteli részt éri. A generátor felpörgetésekor régebben gyakran elõfordult a csavarszakadás. Szóval ezek a gépek különleges beállítást és anyagminõséget igényelnek, különben hamar a kukában végeznék.
Szóval végülis a témához visszatérva asszem abból indult ki az egész, hogy a turbinákat nem építik megfelelõen gondozásmentesre vagy ellenállóra, ezt azért nem osztom 100% ban mert nem hinném, hogy milliós megrendeléseknél, mégha állami támogatást élvez is sokat tudnának egy ilyen húzással keresni.
Nagyon hamar per lenne a vége szerintem, és csúnyány bele bukhatna a kivitellezõ bár kitudja?
rról nem beszélve, hogy szerintem érdekük a fejlesztés és a minnél kissebb meghibásodási ráta tartása, mivel, ugyan nem sokan készítenek turbinákat de konkurencia azért csak van.
Molnibalage
Az elsõ kérdésre lehet, hogy van ey jó hasonlatom. Ez olyan, mintha egy alaplapon lecserélhetnéd a CPU foglalat típusát. Ugye érzõdik az, hogy ez nem reális?

A sokféle csavarfej célja tényleg sokszor csak, hogy csak szakszervíz tudja bontani, mert senki nem fogja drágán megvenni a hozzá való készletet, hogy szökõévenként néha használja.

Szerintem nem nem enyire fehér vagy fekete.
Engem sem érdekel, pl az energiatakarékos izzókban miért nem lehet külön cserélni csak az izzótestet az elektronika nélkül, pedig olyan is van, de amikor komolyabb összegeket kell kiadni értelmetlenül akkor azért bassza az ember csõrét.
kezdve az egyre furcsább csavarfejek megjelenésétõl, hogy még bontani se bírd vagy az olyan megoldásokig ahol direkt meggátolják a javitást.
persze lehet ráfogni arra, hogy ezzel óvják a komplex rendszer megbízhatóságát nehogy rossz minõségú alkatrész mást is hazavágjon, de ez legtöbbször csak kifogás, persze sokszor jogos ezt nem vitatom.

Persze vannak azért ellenpéldák is, olyan olcsó pl, Francia keverõgép amiben a motor cserélhetõ minden további nélkül, akár házilag is mert a gyártó értékesít azt is hozzá, habár maga az eszköz alig 80€ úgyhogy lehet egyszerûbb újat venni.
Molnibalage
A mai autókban van elektronika. Az elektonika egyes fõ elemei javíthatatlanok, pont úgy, mint egy villanykörte. Sajnos a kettõ ára nem azonos, de azon valahogy senki sem kesereg, hogy bezzeg a villanykörte javíthatatlan...

Lehet rosszul irtam, az aksikban sima cellák vannak semmi különleges nincs bennük de mégsem cserélhetõek, pedig nem lenne akadálya, a lényeg, hogy mindent ugy oldanak meg, hogy a javítás ne legyen lehetséges, de ez nem konteo szerintem, ez egyszerõ üzlet.
És igen belegányoltam mert amenyire kell arra igy is megfelel, lassan érik az új vásárlása mert már kinõtte, ezért nem akarok rá költeni.

Abban nincs üzlet, hogy te otthon megoldod, fordulj a supporthoz vagy vegyél újat.
Az új autókat használod a régi lada féléket meg egy hosszabb út elõtt érdemes volt elvinni a szerelõhöz, hogy átnézze és biztos legyen, hogy vissza is ér a kocsi a saját lábán.
Nem sírom vissza azokat az idõket amikor mindenkinek szerszámosládával és pótalkatrésszel volt félig a csomagtartója.

Amirben szerintem nem értünk egyet az az, hogy szerinted ez a technika bonyolultságából adódik szerintem meg szándékosan igy tervezik, hogy amenyire lehet rákényszerítsenek arra, hogy kénytelen legyél a gyártó méregdrágán mért szolgáltatását igénybe venni.

Ahogy a repülõs példádnál úgy a kocsiknál is azt kell figyelembe venni hogy az uj tchnológiák nem csak a régi szintet hozzák hanem jócskán túltesznek rajta.
Egy mai modern tchnológiával készített kocsi ami tudásban egy ladával vetekszik szerintem simán odaverné megbízhatóságban azt.
De mamár nem ez az elvárás hanem nagyobb így a meghibásodási ráta nem biztos, hogy azt a képet adja mintaha sokkal megbízhazhatóbbak lennének a mai dolgok, pedig csak az igénybevétel és az elvárás magasabb talán.
Molnibalage
A mûszaki komplexitást és az általa adott képességeket sajnos sokan összemossák a megbízhatósággal. Attól, hogy valami bonyolultabb szerkezet nem feltétlen megbízhatóbb. A régi vadászrepülõgépek komplexitása 0 a maihoz mérve. Azokból mégis százezer óránként lezuhant 30-50 vagy még több, ma meg az F-15/F-16 gépekbõl százezer óránként 1,5...

Igen, a szakszervízelés tényleg drága, de azért ne menjünk már a konteó irányába. Egyébként voltak olyan autószerelõk, hogy a fater inkább maga bütykölte a kocsit. Normális szakszervízben kóklerek labádba nem rúgnak. Lehet kapálózni, de az átlagautó ma ritkábban robban le, mint a régi.

A laptopos rész nyelvtana kicsit furcsa. Most akkor lehet cserélni vagy nem? Nem azt akarod modani, hogy a laptopot ki kell kidobni és te gányoltad bele az akksit?

Szerintem pedig igaz.
Azt szerintem senki sem gondolja, hogy mondjuk a kocsikkal példálozva, egy injektoros tele elektronikázott precíz szerkezet például olyan egyszerû és strapabíró legyen mint egy egyszerû szívódizel vagy karburátoros motor.

De az egyszerû szervizelhetõség megszûnése és a tervezett elhasználódás igen is megfigyelhetõ!
Mamár nem csak azért nehéz oztthon szervizelni egy autót mert kbonyolultabbak mint elõdeik, de olyan speciális szerszámok kellenek hozzájuk amit otthonra nincs értelme beszerezni.

Minden gyártó arra törekszik hogy a javítást csak tõle kaphasd meg, ez egyértelmû ezért az egyszerûbbeket nem is lehet javítani csak kidobni.

Egy egyszerû példa, a laptop aksikat ha ki kell dobniod ha elromlott, holott lehetne venni bele uj aksikat, csak se szétszedni nem tudon se kicserélni mert a vezetékek rá pontheggestrtettek vagy mechanikailag ugy van rárakva , hogy nem tudod cserélni.

Vettem 3 litium aksit az asszony netbookjába 7 euróért de mire bele szenvedtem hogy jó is legyen, pedig egy az egyben ugyan azokat a cellákat szereztem bele.

Molnibalage
Ez sem igaz. A franciáknáé vannak olyan atomerõmûvek, amik nem fix teljesítményen mennek. Az átlag atomerõmû valóban állandó teljesítményen megy. Viszont mivel az energetika nem törekszik monokultúrára miért az atomtól várod el, hogy követõ üzemben menjen...? Arra vannak más erõmûvek... Az atom a STABIL MASSZÍV és OLCSÓ alap.

Molnibalage
Amen atyám.

Molnibalage
Nem mondanám ezt sem. A szélerõmûvek már igen közel vannak az elméleti hatásfok maximumához, tehát nincs hova fejlõdni, ergo mire akartok még költeni? A légcsavarok sugárelmélete jó közelítéssel megmondja, hogy mennyi az elvi max. hatásfoka egy szélkeréknek. Ez valahol 60% táján van, a legjobb szélkerék már karcolgatja az 50%-ot. A gyártást nem tudják sokkal olcsóbbá tenni, már most is tömegtermelik õket. A hatásfok drámainan nem fog javulni. ---> Jelen piaci áron max. elméleti hatásfokkal és fél áron telepítve sem rúgnak labdába. Miért kolyan kibaszott nehéz felfogni, hogy a fizika és az áram ára gátolja meg, hogy erre alapozzunk...? A gp blogon az ottani doridonak számokkal elmagyarázta valaki, hogy micsoda durván túltámogatottak a "zöld" energiák és cserébe csak azt érték el Németországban, hogy van egy félstabil hálózatuk meg kurva drága áramuk...

Molnibalage
Nem csak amit te irsz, hanem mindenki csusztat, amikor a nap szel energiat tamadja, mert hogy egy vadonatuj meg kiforratlan technologia most azonnal nem tudott, egy kb 200 eve fejlesztett technologiaval, infrastrukturaval azonnal versenyre kelni.

A szélenergia alkamazása az, ami évszázados múltra tekint vissza és mégis csak ott tart, ahol. Mióta állítanak elõ gõzturbinával áramot? Hát nem kétszáz éve.

Az elmult 200 evben kb trillionyi dollart koltottek szen, gaz, olaj, atomeromuvekre. Mikozben a megujulokat max 20 eve fejlesztik, es szaz milliomod annyi penzt sem invesztaltak a fejlesztesben, epitesbe, mint a fosszilis technologiaba.

Megint összekevered a beruházást a fejlesztéssel. A 20 éve való fejlesztés akkora bullshit, hogy ezen tényleg elröhögöm magam. Annyira nem vagy képben, hogy az már fáj. Az, hogy mikor kezdték dotálni és mikor kezdett átlagusernak feltûnni, hogy ilyen van, az egészen más. A baj az, hogy a dotáció és kutatás mértékét talán nem aboszlút értékben, hanem letelepíett MWe egyenértékben kellene vizsgálni. Akkor leesne, hoy bohóckodás az egész zöldmizéria...

[i]Usa egyetlen olajmezo kitermelesere 5000 ezer milliard dollart koltott, (plusz kb 3 millio halott) hol van ehhez kepest a megujulokra koltott penz ??[/i

Ne fárasszál már. Honnan jön ez a baromság? Vagy az iraki kalandra célzol? Ez megint nettó bullshit, mert háború kölségeit beleszámolod az energetikába. Eszefamszom megáll. Nézd már meg a kõolaj árát, szorozd fel a készlettel. Melyik országnak van ekkora értékû kitermelhetõ készlete? Eh...

Ennyi baromság összehordásához egy kommentben mennyire kellett megfeszülni...?

Molnibalage
Hát egyszerûbbnek sem mondanám. Melyik más erõmûnél kell ennyi generátort letelepíteni nagy magasságban? Milyen drauzás és más bûûvészmutatvány kell hozzá? A kWe-re esõ telepítési mizériák száma igen magas. A vízierõmûvek sokkal egyszerûbbek, csak a nagy gátakhoz picit sok beton kell meg hatalmas elárasztott terület...

Molnibalage
Látom nem sikerül értelmeni a drágaságot. Nem abszolút értelemben kerül sokba. De egy erõmû által termelt ára az a befeketetett pénz / életciklus alatt termelt áram arányából jön ki. Hiába "olcsó" (?) a szél, ha rohadt kevés áramot tudsz vele termelni, mert elképesztõen híg az a nyamvadt szélenergia. Kicsi a teljesítménysûrsûsége. Nézd már meg a videót amit linkeltem és olvasd már el a könyvet. Láthatólag az alapokkal sem vagy tisztában...

Molnibalage
Még ezzel a 40% feletti hatsfokú szélkerékkel is be kellene teríteni az fél világot, hogy rá alapozzál. Hová akarod lightosítani ezt...? BTW alig várom a éghajlati kihatásait a szélkerekeknek, ha még tovább erõltetik õket. Kaliforniai szõlészetek tudnának mesélni róla...

Ha már elektromos autókat szóba hozod: az atomerõmûvek jelenlegi legnagyobb problémája az, hogy nem lehet a fogyasztáshoz igazítani a termelésüket mivel egy normálisan kivitelezett teljesítményszint-változtatás kb. 2 nap. Fel-le állítgatni mégannyira sem lehet, mellesleg ezeket az eszközöket arra tervezik, hogy egyszer beröffentik, aztán megy. Pl. Pakson mondták, hogy ha leállítanak egy reaktort karbantartás miatt, akkor az helybõl csapágycserével jár. Ugyanis mialatt áll annyira deformálódna a turbinában a csapágy, hogy ha úgy indítanák be, tönkremenne igen rövid úton.

Tehát csak alaperõmûnek jó. Azonban jól lehetne segíteni a problémát azzal, hogy vagy szétkenik a fogyasztást (ez kevésbé megoldható, kevesen dolgoznának éjjel) vagy olyan új iparág létrehozása (természetesen másik kárára), amely tudná hasznosítani a "felesleges" energiát. Egyik ilyen lehetne pl. éjszaka automatikusan üzemanyag-cellák gyártása vagy az autók éjszakai töltése. Lehet, hogy összességében a termelés miatt a hatásfok nem lenne annyira jó, mint mondjuk a hagyományos benzines megoldásoké, de ezt egy tõlem fizikában jártasabb ember tudná csak kiszámolni.

Palinko
azt nem veszed figyelembe, hogy amiket ott kifejlesztettek generátorok stb azt egy az egyben áthozták a megújulókhoz... a reaktorok épp hogy nem termelik, hanem "megeszik" az atombombákat ezért nem tórium alapú legtöbb. a hülyeség mégis csak az iraki háború idehozatalánál tetõzött