10049
Europa Universalis IV
  • pocoksari
    de hogynem lehet, a HRE összeállítását leírtam, hogy hogyan kell, a külsősöknél meg egyszerűen a dipo repura és a dipo kapcsolatok számára kell rámenni, én hatosával olvasztok (9 a max. kapcsolatom , ebből lesz mindjárt 11) és 4-5 év alatt olvasztok (+10év türelmi idő előtte persze)...100év alatt 30-40 országot meg tudok enni (persze ennyi a gyakorlatban nem jön össze, de 20 felett biztos megvan)
  • pocoksari
    kis HRE:
    minden döntés nullázza a pontjaidat, de amikor elég nagyra nő az országod, akkor annyit csinálsz, hogy birodalmi területté teszed minden tartományod (ezért kapsz pontot), majd elengeded az összes létező országot vazallusként (amiért ugyebár szintén jár pont), így az utolsó döntéséket egy napon meg tudod hozni (én 5 döntést hoztam egy nap), ami azt jelenti, hogy bár hirtelen lett 30 új vazallusod, de az utolsó döntéssel be is olvadnak (ez kvázi kiskapu)
    ami fontos, hogy az utolsó döntést 100 pontnál hozzd meg, így kb. mindenki beáll vazallusnak, a másik fontos dolog, hogy HRE-n belül nem olvasztunk vazallust, mert rommáveri a kapcsolatot a többiekkel...ennyi
  • pocoksari
    nem PU, hanem vazallus
  • hitman1028

itt európa,ami nem látszik hogy milan és saxony vazallusok
    nekem azzal volt szerencsém hogy hiába volt a fél hre ellenem,mainz szövetséges volt és ő inditotta a háborúkat és mivel jóval nagyobb voltam nála én diktáltam a békefeltételeket és mindig a legtöbbet próbáktam kihozni
  • hitman1028

na lassan az én magyar játékom is a végéhez közeledik
  • browing
    de töröknek nem egy száz éve volt, hogy akkorára nőjön.
    A tatárok más pálya, sztyeppei nép, ritkán lakott.
    Kína, na ha valakinek akkor neki több száz éve volt rá, hogy kialakuljon és stabilan fenn maradjon és ott is voltak nagy háborúk.
  • Timakrisz
    Azért ez nem így van, pl mongol,a török, a kínai sem kutya, hisz több száz évig álltak(nak)fent :).
  • browing
    Meg aztán ekkora birodalmat, ( bármelyik országgal is játszol )csak a játékbeli kiskapuk kihasználásával lehet létrehozni.
    A valóságban ilyen hamar, ilyen nagyra növő birodalmak, méghozzá a középkorban pik-pakk összeomlottak volna.
  • Timakrisz
    Meg a vallás is más... vagy ez easy fokozat?
    100 éven belül kitör a reformáció. Mindegy, hogy mellette vagy ellene vagy, akkor is 10-20 év a belhaborúval megy el... Mikor nem Ausztriával voltam akkor is láttam (mivel mellettem van), hogy sorban törnek ki a vallási lázadások. Azokat le kell verni, ha meg kifele terjeszkedik ilyen sebességgel, akkor meg a "freedomfighterek" is rátesznek erre egy lapátra... még ha diplomacy+adminisztracióból meg is oldja, akkor viszont a rivalis hatalmak technikai/gazdasági fejletsége fogja megölni.
    Őszintén szólva én is képtelenségnek tartom ezt a helyzetet 100 év alatt elérni, "trükkök nélkül".
  • barnetpowa
    Timakrisz,hiába rühelli a fél világ ha mindent elsöprő ereje van a hadseregének.
  • hitman1028
    mikor vazallus lesz valaki ,10év kell h megindulhasson a beolvasztása,és utána még legalább 10 h be is olvadjon,szóval 100év alatt nem valószinű hogy ezt meglehet csinálni csalás nélkűl
  • Timakrisz
    Ja es a vazallus beolvasztasa 10 év... ennyi kis/nagy államot hogy tudtál beolvasztani ilyen hamaR?
  • Timakrisz
    Meg a HRE létrehozása a legutolsó lehetőség a csaszari "intezkedések" közt nem?? És minden egyes választása lenullázza az eselyed, hogy téged válasszanak meg ujra nem?
  • Timakrisz
    Hát én sem értem :( én mondjuk csak magyarral toltam eddig, de ott már akkor ruheltek, ha beolvasztottam a vazallust... ezert is kellett visszatoltenem, mert miutan HRE csaszar lettem jobban megérte vazalluskent tartani a nepeket mint beolvasztva...
  • heverő
    nem értem, h tudsz ennyi pu-t csinálni... elvileg ezt a lehetőséget eléggé bekorlátozták.
  • pocoksari
    skillesen :)
    de nem, nem ütögetek és olvasztgatod...vazallussá teszek mindenkit és olvasztgatok
    ennyire utálnak:
    love
    ruszki, spanyol és francia azért nem szeret, mert riválisok és a spanyolt leszámítva támadom őket...a muzulmánk a vallás miatt, akiket meg körbefolyt az országom azok a border friction miatt
    pl. a ruszkik ezért nem szeretnek:
    ruszkik
    nyoma sincs az agresziónak
  • pocoksari
    meglepődnék ha nagy lázodás lenne itt:
    revolt risk
    nincs lázadás igazából...jó párévente 1-2 előfordul, de ez is nagyon alacsony legitimáció miatt és inkább most, hogy olvasztottam, normál járaton tényleg esélytelen
  • LSSAHPAUL
    A belső lázadások sokkal veszélyesebbek mint a fél világ :) Ha nem sim city-zel akkor a lázadások leverése a fő gond, minden más másodlagos.
  • browing
    Megkérdezhetem, hogy hogyan játszol?
    Csak azért kérdem mert viszonylag rövid idő alatt igen nagyra nőttél. Gondolom a fél világ gyűlöl az agresszív terjeszkedés miatt, nem?

Amúgy ez a játék egyik hibája, illetve kijátszható kiskapúja. A középkorban, a kor technológia szintjén Európában ekkora birodalmat nem lehetett volna megtartani de talán létrehozni sem.
  • pocoksari
    a képen mondjuk nem látszik, de svédek, novgorod, mazóvia, brandenburg, niz. novgorod és polotsk vazallus...ha lemegy (vagyis ha elkezdem, amihez meg jó csillagkép kell) az olvasztás, akkor jön a köv. kör bevonása :)
  • pocoksari
    url-be rakd be a képeket, mert telefonon sokáig tölti be...

100év osztrákokkal
    sajna magyarok nem akartak beállni PU alá...ez van, de ha zat nézzük a franciák, angolok, oroszok, törökök tönkreverése megvolt nem olyan rossz a helyzet...ippen claimet gyártok a spanyolokra...fájni fog nekik, mert a seregem kis túlzással kb. akkor mint az összes többi országnak együtt :D
  • Timakrisz
    Na vége (kb 30 óra játékidő volt :) ).
    Magyarok, 1.5, no bonus, Hard.
    Kis hózzáfűzés: szerintem magyarokkal képtelenség hardon "nyerni" (1. hely) :( (max még 2-3 szinttel jobbat ki lehet csikarni)
    1. Minden oldalról támadják, igazi ütközőzóna
    2. Eastern group :( Rengeteg idő és pont, hogy Westernizáld magad (meg ugye pontok amik fejlesztés helyett a stablityre mennek)... és akárhogy is nézzük a keleti technológia sehol nincs a nyugatihoz.
    3. Kb az összes "szabad" pont (a diplomácia) elmegy arra, hogy olyan szövetségeket köss, akik segítenek, ha szarban vagy és/vagy megvédenek. Nekem annak volt köszönhető, hogy Franciaországot, az Ottománokat, és a Ruszkikat meg tudtam állítani, hogy 8 szövetségesem volt. Ha nincs simán bedarálnak :( Csak ugye ebben az esetben meg nem fejlődök :( Annak örültem, hogy haditechnikában nem maradtam el, viszont ideológiák terén siralmasan sikerült fejlesztenem :(
    4. Amikor is kicsit megerősödsz, nem nagyon foglalhatsz 1-nél több területet, mert berágnak rád, viszont ha ez sincs, akkor tuti valamelyik nagyhatalom néz ki magának... ott meg imádkozhatsz a szövetségesek segítségéért.
    5. Nincs flotta
    6. Rettentő nehéz kolonizálni. Közép Afrikaban volt gyarmatom, arra jó volt, hogy pénzt hozzon és senki ne támadja, de kb ennyi... viszont kanyarba sem hoz annyit, mint egy észak/dél amerikai gyarmat.
    7. Rettenetesen zavart, hogy viszonylag elmaradott civilizációk, hogy a fenében kaphattak "western" technológiát (esetemben Mali). Esélytelen volt bezúzni őket... ráadásul a köcsög busmanok a sivatagban gyorsabban is mozogtak :)
    8. Lovasságnak semmi értelmét nem láttam...lehet csak nem bírtam rájönni, hogyan kell használni őket :(

Ezektől független élvezetes velük játszani, csak ez a játék is kb. a valós életet tükrözi: a nagyhatalmak soha nem hagynák, hogy Európa szíveben egy erős nemzeti állam kialakuljon :(

Na jöjjenek a képek :)
    Világtérkép:

Európa:

Pontok:
  • Timakrisz
    Na tess, beugrott egy PU kb semmit nem tettem annak az érdekében, hogy ez legyen...
    (Magyarokkal nem lehet nyerni hardon:(( a végjátékra a seregvezérek is gyengék (jó esetben 2*), és az uralkodók is :(

• Cottonysum
    Normál fokozat,semmi bónusz,1.5.1-es verzió :) összekéne hozni valamikor egy multit,nem gondoljátok?;)
  • Timakrisz
    Na amire rájöttem: hard fokozaton westernizáció nélkül esélytelen... kellett 3 órányi visszatöltés de ahogy nézem a unitokat megérte..
  • Timakrisz
    Cotton, patchet, meg fokozatot is irj plz :)

Amire én nem bírtam rájönni a PU mellett, az, hogy hova a fenébe érdemes küldeni a kereskedőket... már van 5 de nem tudpom mit kell nézni, hogy melyik városba küldjem... tuti nem az incomet :)
  • Cottonysum
    Diplomáciai térkép

• Cottonysum
    Sziasztok,Poroszországgal nemrég sikerült befejeznem a játékot,Teuton renddel kezdtem,sajnos csak 5. helyezett lettem :D

• gabysim
    Megvan, 100 év telt el és a kezdeti nehézségek ellenére, tudtam a területemet növelni. De, ha magyarok, csehek vagy mások ellen megyek, akkor a fél világ ellenem van. A franciák mindig. Hogy hívhatok hadba magam mellé országokat?
  • browing
    Ezt a personal uniós dolgot nekem is valaki elmagyarázhatná, hogy hogyan is működik pontosan.
    Azt tudom, hogy ha örökös nélkül vagy gyenge örökössel hal meg a célország királya akkor megszerezhetem a trónt, de nekem már volt olyan magyarokkal, hogy követeltem Velence trónját tudván, hogy az örökös gyenge és ennek ellenére mikor meghalt a duce (vagy micsoda) Velencében nem kaptam meg a trónt hanem elveszítettem a jogot a trónra.
    Ez mitől lehet? Vagy totál random, kapott az örökös egy eventet ami boostolta a jogát a saját trónra?
    Illetve valamikor olyan is volt, hogy personal unióba kerültem Castiliával úgy, hogy nem is követeltem a trónját csak dinasztikus kapcsolatunk volt. Miért én kaptam és nem más? Hiszen más országokkal is volt dinasztikus kapcsolata? Talán az kapja aki a legerősebb?
  • Narancs22
    Igen azt tudom de én megtámadtam, hogy pu alá kényszerítsem claim throne casus belivel. S sikeres lerohanás után nem tudtam pu alá kényszeríteni békekötéskor. S ezt nem tudom miért.
  • Timakrisz
    PU akkor van ha megoroklod a trónt. Teszem azt, ha a te királyod/nőd hal meg örökös nélkül, akkor a másik ország fogja vezetni az uniót. Én jártam már mindkét módon is ausztriával.
  • Narancs22
    Sziasztok.
    Olyan dologban kérnem a segítségeteket, hogy kezdtem egy új játékot osztrákokkal 1.5 patchen. Csehország ally, royal marrige. Felül a fülön kizöldült, hogy akár mehetnék is a tronjukért - most nem jut eszembe a fül neve s nem is vagyok gép előtt. Gain throne casus beli megvolt, hadat üzentem nekik, az országot teljesen elfoglalom, warscore 100% s béketárgyalásoknál mégsincs ott az a lehetőség, hogy pu alá vonjam őket. Presztízs lényegesen magasabb mint az övék, legitimity 100. Harc alatt nem vesztettem el a jogot a tronjukra. Jah 1453 van. Van valami feltétel még? Mert eddig - mint kiderült csak 1.1.1es patch volt fent, ott az volt a tapasztalatom, hogy ezzel már simán ment a pu.
    Segítségeteket előre is köszönöm.
  • LSSAHPAUL
    Amúgy elég sokkoló lehet ezzel a játékkal találkozni :)
    Ajánlom hogy még a tutorial előtt olvasd el a kézikönyvet legalább 1x. Én mindig így kezdek egy játékkal. Utána ha valamit nem értek rákeresek google-val, és ha nincs válasz akkor itt megkérdezem :) de nem sokat kellett kérdezzek mert mindenre van válasz a neten.
  • Timakrisz
    Na :) Hard mode, 1.5, bonusz off, rettenetes nehéz, kb 9 órája tolom ezen a mapon... szerintem esélytelen nyerni, de majd meglássuk... van még majd 200 év

• Timakrisz
    gabysim kb én is igy kezdtem, de neki álltam végigolvasni a forumot... szinte mindenre kapsz választ.....

Na hanem arra még mindig nem bírtam rájönni, hogy ugyanolyan technikai fejlettségnél nekem miért tart 4-5x annyi ideig bevenni egy tartományt... viszek ágyúkat 1/3ad arányban (a gyalogosok 2/3) és az ellen kb 5 katonával 4-5öd annyi idő alatt befoglalja a teruleteket mint én :((
  • pocoksari
    dehogyisnemtudunkmindentelsőre
  • hitman1028
    ki kell tapasztalni a dolgokat,mi se tudtunk elsőre mindent
    kezdj legalacsonyab fokozaton,valami könnyű országgal
    és előbb utóbb rájössz mindenre
  • gabysim
    milyen tutorialt? :D
  • pocoksari
    naaaa, ezt azért ne...tessék a tutorialt végigtolni, aztán manualt a tanultakat élőben kipróbálni, próbálkozni, aztán majd akkor