154
  • Papichulo
    #154
    Volt mar az eredeti szovegben is egy helyesirasi hiba: "recipitously", az helyesen "precipitously". Elnezest.
  • Papichulo
    #153
    Tudom, hogy volt a Csendes Oceanon is, de Izland magassagaban en csak errol az egyrol tudok... vagy elfelejtettem volna valamit?

    Az effektivitasaval kapcsolatban - bar ez meg a korai 70-es evekben volt - eleg sokkolo: "[...] the rudimentary state of Russian acoustic quieting, [...] left their submarines some 30 dB noisier than U.S. counterparts – and hence easily detectable from thousands of miles away."

    Egy masik erdekesseg a szovjetek HUMINT kepessegeivel kapcsolatban: "Eventually, with the help of key information supplied by the Walker-Whitworth espionage ring, Soviet intelligence learned of the existence of SOSUS and its remarkable success in tracking Soviet submarines at long range. Thus, beginning shortly after John Walker’s first treasonous revelations in 1968, the Russian navy embarked belatedly on a rapid submarine quieting program, and within five years, the radiated noise levels of their first-line boats had begun to drop recipitously. By the end of the Cold War in the late 1980s, Russian submarines were much closer to their U.S. equivalents"

    Nagyon erdekes az egesz tanulmany: http://www.navy.mil/navydata/cno/n87/usw/issue_25/sosus.htm
  • Molnibalage
    #152
    Nem csak ott, máshol is.
  • Molnibalage
    #151
    A mikrofonos az tényleg. Maga az infromáció késéses a célponthoz képest röhejesség teszi az egészet.
  • Papichulo
    #150
    "Izland magasságában, a tengerfenéken több sorban helyeztek el szonárérzékelőket, hogy korai riasztási rendszerként működjenek egy esetleges európai konfliktus alatt."

    Ez egesz pontosan a SOSUS rendszer volt, mely a GIUK gap-ben volt telepitve es az atlanti oceanre kiaramlo szovjet SSN/SSGN-ek erzekelesere epitettek. Ma mar nem mukodik... sic transit gloria mundi.

    Ragozhatnank meg a dolgokat, de igen, jol osszefoglaltad. Nekem nem volt energiam a sok hulyesegre valaszolni mar. Respect!
  • teddybear
    #149
    Keveri a szezont a fazonnal. Stealth kategóriás gépeket(egy ezrednyi B-2-es, az F-117-eseket már kivonták a hadrendből) csak az amerikaiak tartanak rendszerben. Másnak nincs, főleg olyannak nincs, amelyik veszélyeztetni tudná őket. Ezért csak azoknak kellene védekezni ezek ellen, akiket az amerikaiak meg akarnak támadni. Ilyen ország meg nem sok van.

    A kvp által felvázolt stealt gépek elleni integrált légvédelem olyan piszok sokba kerülne, hogy arra az amerikaiaknak sincs elég fölös forrásuk. Ráadásul okuk sincs felállítani. Másnak még nincs lopakodója, a kínaiaknak sincs, pedig szeretnének építeni. "Sajnos" amikor szert tehettek volna egy roncs F-117esre, "véletlenül" eltévedt egy-két bomba Belgrádban.

    Ami a zajérzékelő rendszert illeti, olyat építettek, csakhogy nem repülőgépek ellen, hanem az orosz tengók miatt. Izland magasságában, a tengerfenéken több sorban helyeztek el szonárérzékelőket, hogy korai riasztási rendszerként működjenek egy esetleges európai konfliktus alatt.

    Viszont egy repülőgépet akusztikus érzékelővel felderíteni egészen más, sokkal nehezebb feladat. A két világháború között az angolok építettek néhány betonszörnyet Dover közelében a keletről érkező gépek felderítésére, de nem nagyon váltak be. Például lesüketítette a rendszert a közelben hajózó halászhajók motorzaja, a farmerek traktorja, stb.

    Ami az IR-érzékelést illeti, itt keményen csúsztatott. Először a repülőgépek érzékeléséről volt szó, amiről terelt az ICBM kilövések érzékelésére. A kettő egészen más tészta, egy ICBM akkora hőteljesítmény produkál a kilövéskor, amit nagyon könnyű érzékelni. Ráadásul az erre szolgáló szenzorok többnyire műholdakon vannak elhelyezve, márpedig az űrben nincs ami elnyelje az infrasugárzást, csak a távolság gyengíti.
    Egy stealth jellegű repülőgép, de a legtöbb normál gép tervezésekor is már eleve ügyelnek a minél kisebb infra, és egyéb kisugárzásra. Arra is, hogy lehetőleg ne zajongjon annyira. Úgyhogy egy repülőgépet sokkal nehezebb infrával észrevenni és követni, mint egy több tucat méteres lángnyelvet okádó ICBM rakétát. Ráadásul ezeket az érzékelőket a földfelszínen helyeznék el, mert a szükséges érzékelő-sűrűséget másképp lehetetlen lenne biztosítani, márpedig az infra-sugárzást a vízpára erősen elnyeli. Egyetlen esős időszak alatt az egész előjelző rendszer használhatatlanná válna, amíg újra ki nem sütne a nap.
  • Papichulo
    #148
    "Onnantol meg egyertelmu, hogy hol lehet utanna nezni a reszleteknek."

    Nekem nem kell semminek utananezni. Neked kell bizonyitekot szolgaltatni az allitasaidra! Ez ennyire egyszeru. Te mindenfele sci-fi modszerekrol beszeltel, amik a gyakorlatban jelenleg sehol sem mukodnek. Amikor bizonyitanod kellett volna barmit is, akkor jottel az appeal to authority-vel. Ez igy nem mukodik.

    Ha meg nem volt NDA, akkor miert irtal olyanokat, hogy megutheted a bokadat, meg, hogy Kina es Oroszorszag is kivancsian olvasna ezt? El nem tudom kepzelni, hogy te mi olyat tudhatsz, amit a Vympel-nel vagy az Almaz-nal ne tudnanak...

    En konkret kerdeseket tettem fel, te meg fantasmagoriakkal valaszoltal. Szamomra ez igy bullshit kategoria.

    Ez a mikrofonos/gazos celfelderites es lekuzdes meg ab ovo olyan szinten baromsag, hogy nem is ertem, hogy miert egetted magad vele...
  • kvp
    #147
    "Mostmar reszese vagy nemcsak az USA DOD szamara keszulo IR/Visual raketairanyito rendszerek fejlesztesenek,"

    Voltam. Es akkor meg csak alapkutatas volt, nem katonai szandekkal, tehat nem tudta senki mi lesz belole. Es eleg kis resz volt, csak egy par algoritmus egy meglevo rendszerhez.

    "de mar foldi telepitesu stealth aircraft felderito es azonosito rendszereket is fejletesz..."

    Ezt soha nem allitottam. Csak kiprobaltuk, hogy a repulok eseteben jo-e. Az eredeti feladat egy tomegben meghallani az adott celszemely beszelgeteset. Az, hogy varosi zajbol kepes kiszurni egy repulo hajtomuvet mar csak bonusz. Sot sajnos jobban mukodik, mert repulogepek eseten lehet band pass filter-eket hasznalni, mig tomegben a tobbi zajforras (az emberek) is kozel azonos frekvencian beszelnek, tehat ott joval nagyobb kornyezeti zaj marad a szurt jelben, mivel csak a forrasok terbeli helyen alapjan lehet szurni, amit a jel komponensek eltero kesese alapjan lehet meghatarozni. Mondjuk a repulok eseteben konkret hasznositasi otlet nem merult fel. Az eredeti rendszer meg egyertelmu, hogy mire jo.

    "Komolyan, miutan EN megemlitem az NDA-t, rogton radobbensz, hogy neked sem szabad beszelni errol, mert olyan dolgot mondhatnal (TE!!!) ami esetleg innen az Oroszok"

    Elotte sem mondtam semmi olyat ami konkret muszaki informaciokat tartalmaz, csak ezt nem irtam le konkretan, hanem csak elmondtam a mukodest. Mint irtam nem az volt a celom, hogy barkinek is pontos adatokat adjak, hanem az, hogy megemlitsem, hogy letezik ilyen technologia. Egyebkent nem irtam ala NDA-t, mert akkor meg nem volt titkos a dolog, meg IEEE-s publikaciok is szulettek belole, azokat akar meg is lehet keresni.

    "Semmit sem tudtal tenyekkel alatamasztani, ossze vissza beszeltel hulyesegeket, ellenben sikeresen bizonyitottad, hogy fingod sincs az egesz temakorrol."

    Ha legalabb a felet ertened amit leirtam, akkor rajonnel, hogy ertek. A gond az, hogy a muszaki reszeken mindig atsiklasz azzal, hogy ha nincs ra link, akkor nem er semmit. Nem a linkek szama hatarozza meg egy szoveg valosagtartalmat, csak minden mas elemzeshez eloszor meg kell erteni. Mivel egy relative rovid es joreszt magyar nyelvu muszaki szovegrol van szo, ezert szerintem egy atlag mernok szamara siman megertheto. Onnantol meg egyertelmu, hogy hol lehet utanna nezni a reszleteknek.
  • Sir Ny
    #146
    fingodnincs?
  • Papichulo
    #145
    Jo, ugy latom ez jott be: "azt nezed, hogy mekkora hulyeseget hisznek el neked az emberek"

    Komolyan, miutan EN megemlitem az NDA-t, rogton radobbensz, hogy neked sem szabad beszelni errol, mert olyan dolgot mondhatnal (TE!!!) ami esetleg innen az Oroszok tudomasara jut es ettol gyokeresen atalakulna az iranyitott-raketa programjuk. Mostmar reszese vagy nemcsak az USA DOD szamara keszulo IR/Visual raketairanyito rendszerek fejlesztesenek, de mar foldi telepitesu stealth aircraft felderito es azonosito rendszereket is fejletesz...

    BULLSHIT!!! BULLSHIT!!! BULLSHIT!!!

    Semmit sem tudtal tenyekkel alatamasztani, ossze vissza beszeltel hulyesegeket, ellenben sikeresen bizonyitottad, hogy fingod sincs az egesz temakorrol. Azt elhiszem, hogy valamikor esetleg volt kozod digital image processinghez, de minden mas egy betegesen nagyotmondo ember kepzelgese.
  • kvp
    #144
    "Na, hat itt pont, hogy radaros vezerlesrol van szo, max. a terminal guidance-ben szokott lenni IR. Azt sem bizonyitottad semmivel sem, hogy ez a rendszer barmilyen formaban akadalyozva lenne az idojarasi korulmenyek miatt. Pont ezert hasznalnak radart mid-course-guidence-re es nem IR-t vegig. De ha ezt ketsegbe vonod, akkor mutass csak egyetlen konkret - nem short-range(!) - kizarolag IR savban mukodo es rendszert, ami valaha is szolgalatba volt allitva!"

    Egy szolgalatba nem allitott, egyebkent meg futo katonai fejlesztesrol szerintem jopar orszag (kina/eszak korea/oroszorszag) szeretne pontos leirast, lehetoleg a net publikusan elerheto reszen. Na ilyen nem lesz, ami meg van, az nem publikus.

    "Es ujra, pontosan melyik raketa seeker-enek van barmifele koze az AAQ-37-hez? Pontos tipust szeretnek es linket errol!"

    A terminal guidance rendszer ugyanazt a hardvert hasznalja. Bebizonyitani nem fogom, mert azert valoszinuleg megrugnanak par helyrol, csak szoltam. Majd par evtized mulva publikus lesz a muszaki leiras is. Egyebkent a korabban mas altal belinkelt videon jol latszik mire kepes egy jobb infras/lathato taromanyu rendszer. Nem csak kiszurta a raketat, de kepes volt kovetni a booster levalas utan is, meg a ballisztikus palyan repulo robbanofejet is, mindezt jo messzirol. A gond az, hogy mindezt tiszta idoben tette.

    "De amugy is vegig nagyon szabadon hasznalod a kulonbozo EM hullamsavokat..."

    Kompozit rendszer. Tehat tobbfele szenzor adatait tudja kombinalni. Meg a kinect-ben is ilyen kombinalt infra/lathato megoldas van, szoval nem eppen raketatudomany. Ami extra az az, hogy a radarjelekbol szarmazo kepet is be tudja rakni az infra es a lathato melle, egy kozos melysegi terkepbe. Innentol nem csak mintat, hanem format is kepes felismerni, mivel a targy a kamera fele nezo reszenek formaja is ismert, tehat 3D-s kepfelismeresrol van szo. A festett mintak azonositasa a melysegi terkepre rafeszitett lathato kep alapjan tortenik, igy az adott minta feluleti torzulasa (tehat az, hogy nem szembol latjuk) korrigalhato a felulet ismereteben. Ez nagymertekben javitja a felismeresi aranyt.

    "De ha mas nem, akkor alljal ki az utcara es probald ki, hogy hallod-e a fejed felett elrepulo polgari gepeket!"

    Kimertuk, iranyitott noise cancelling mikrofonokkal tokeletesen hallhato, meg a hajtomu tipusa is meghatarozhato. Ezert (is) kell tobb mikrofon. Itt egy bevalt megoldasrol van szo.

    Meg egyszer elismetlem, hogy nem fogok pontosabb publikus informaciot belinkelni, mert nincs. A nem publikus informaciot meg nem rakja be az ember egy forumba, max. megemliti, hogy letezik. Mindezt csak azert, mert erdekes, hogy meg lehet csinalni es jopar mukodo probalkozas szuletett ra. Ha minden info publikus lenne, akkor az osszes vallrol indithato raketa es hazibarkacs kalyhacso ilyet hasznalna. Az meg szerintem gaz lenne, mert mindenhol hullananak a polgari gepek.
  • Molnibalage
    #143
    Ő arról beszélt, hogy ki is lehet terjeszetni az alkalmazást.

    Egy BM visszatérő egysége meg akkora, hogy azt optikialg nyomon követni és azzal célzoni röhejes. Mint mondtam előre kalkulált pont felé kell repülni. Ez optikával nem megy...
  • Sir Ny
    #142
    Nem értek hozzá, de egy rakétavédelmi rendszerben nem szokás azonosítani a célt, hanem le szokás lőni. Gép-gép összecsapásban szükséges azonosítani egymást, föld-gép összecsapásban nem.
  • Papichulo
    #141
    "csak annyi info jott vissza, hogy az amerikai raketavedelmi rendszerben hasznaljak"

    Nezd, en nem vontam ketsegbe, hogy te dolgoztal ezen-azon, de megintcsak egyetlen bit informacioval nem tamasztottad ala, hogy ennek az egesznek barmi koze lenne barmilyen ABM rendszerhez. De mondom, ha nagyon erolteted a dolgot, akkor mutass legyszives barmi bizonyitekot errol az egesz folyamatrol es hogy ez mennyiben es miben resze ennek az ABM fegyvernek!

    Meg aztan eloszor beszelsz FLIR rendszerekrol, majd miutan kozlom, hogy infraban nem tudsz felismerni egy festest a gep fedelzeten, mar szepitesz, hogy ja, de ez lathato feny volt... nem korrekt! De amugy is vegig nagyon szabadon hasznalod a kulonbozo EM hullamsavokat...

    "http://en.wikipedia.org/wiki/Ground-Based_Midcourse_Defense"

    Na, hat itt pont, hogy radaros vezerlesrol van szo, max. a terminal guidance-ben szokott lenni IR. Azt sem bizonyitottad semmivel sem, hogy ez a rendszer barmilyen formaban akadalyozva lenne az idojarasi korulmenyek miatt. Pont ezert hasznalnak radart mid-course-guidence-re es nem IR-t vegig. De ha ezt ketsegbe vonod, akkor mutass csak egyetlen konkret - nem short-range(!) - kizarolag IR savban mukodo es rendszert, ami valaha is szolgalatba volt allitva!

    Es ujra, pontosan melyik raketa seeker-enek van barmifele koze az AAQ-37-hez? Pontos tipust szeretnek es linket errol!

    Ez a gazos+mikrofonos modszer meg olyan szinten elrugaszkodott a valosagtol, hogy azt sem tudom hol kezdjem a cafolatokat... maradjunk abban, hogy nem veletlen, hogy SENKI sem fejleszt meg hasonlo rendszer sem. De ha mas nem, akkor alljal ki az utcara es probald ki, hogy hallod-e a fejed felett elrepulo polgari gepeket! Es ezek csak 33-39k magassagban mennek. De mondom, ezer meg egy problema van meg... hadd ne soroljam fel mind. Megfajdul a fejem ha csak belegondolok is.

    Ja es ez nem a "gazokat koveti", hanem a gep altal generalt hot. Magyarul ugyanugy mukodik, mint barmely IR AAM, az idok kezdete ota!
  • Molnibalage
    #140
    Aha. A célt azonosítani meg a jóisten fogja...
  • kvp
    #139
    Sok sok eve volt egy fejlesztes amit Magyarorszagrol Roska Tamas, a Berkeley-n Leon Chua-val dolgozva kozosen hoztak ossze. Ez egy nagysebessegu programozhato kepfeldolgozo chip es a hozza tartozo algoritmusok gyujtemenye. Ezt a rendszert vette meg anno az usa tovabbfejlesztesre. Itthon semmi jelentos felhasznalast nem lattak ra es a technologia sem volt tul kiforrott. Az amerikaiak tobb fantaziat lattak benne, mivel nem csak a sajat szenzoraibol szarmazo lathato es/vagy infra jeleket tudta feldolgozni, hanem barmilyen bitmap-et, ami lehet akar kulso szenzor jele vagy akar egy radarkep is. A kerdeses rendszerhez rengetegen fejlesztettek szoftvert, pl. en is, meg diplomamunka kereteben. Az akvarium volt az alap demo a targyfelismeresi es kovetesi algoritmushoz, a masikat poennak szantam, de jobban el tudta adni a cuccot az amerikaiaknak, mert ok lattak benne fantaziat. (infra helyett sima lathato kepet hasznaltam) Egyebkent a rendszer lenyege, hogy kepes a kulonbozo forrasokbol (lathato, infra, radar, lidar, stb.) szarmazo jeleket egy kozos 3D-s terben egyesiteni, tehat a szenzorok kiegeszitik egymast. Mondjuk esos idoben, nagyobb viharban egyik szenzor sem ad tul pontos adatokat, de ez mas kerdes. Mindenesetre a sztaki orult a penznek, en is amennyit kaptam belole, de azota nem tudom mi lett a dologbol, csak annyi info jott vissza, hogy az amerikai raketavedelmi rendszerben hasznaljak, azaz hasznalnak de nem igazan nyero a dolog:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ground-Based_Midcourse_Defense

    Egyebkent a fenti algoritmusra epult stanely navigacioja is, csak nem egy dedikalt nagysebessegu chip-en hanem sima pc-s implementacion. Ez egy sokkal lassabb, de olcsobb megoldas.

    "Plusz latom, hogy a mikrofonos+gazos(wtf?) kerdeskorben keptelen voltal barmilyen realis engagement profile-t osszehozni... sejtettem."

    Nem olyan bonyolult. A mikrofonok alapjan kiszamithato, hogy melyik cellakon halad at a gep, majd utanna inditanak par raketat. Ezek megkersik a horizont felett talalhato osszes mozgo targyat (optikai celzas, infra es lathato tartomanyban) es azokat szedik le. A repulobol kiaramlo gaz mindig melegebb a legkornel, szoval akarmilyen halvanyan, de csikot huz az osszes gep, a hajtomuvek arnyekolasatol fuggetlenul. Nem nagyon kell barat-ellenseg felismero rendszer, mert az alapfeltetelezes az, hogy csak az ellenfelnek vannak repuloi az adott terulet felett es civil gep sincs a legterben. Fontos, hogy a raketa gyorsabb legyen az elfogni kivant gepnel. Egyebkent azert is egyszerubb a feladat mint szembol, mivel ket jarmu sebessege kivonodik, nem osszeadodik, tehat tobb ido marad az optikai celzasra. Egy egen repulo targyat kiszurni azert nem olyan nagy kepfeldolgozasi feladat. Hatalmas elonye, hogy csak passziv szenzorokat hasznal, tehat nem merhetoek be, se az alap szenzorok, se a raketautegek. Mivel a raketak hordozzak az osszes celkereso rendszert, ezert a foldi rendszer minimalis, igy nagy teruleten szettelepitheto. Masik hatalmas elony, hogy ma mar joreszt kereskedelmi alkatreszekbol is elkeszitheto, tehat akar egy kisebb csoport is kepes lehet ilyen rendszereket osszehozni, ha megvan hozza a megfelelo tudasuk, ami szerencsere nem jellemzo.
  • Molnibalage
    #138
    Én is csak röhögök. A világ vezető hatalma SZTAKI-tól vesz ABM rendszerhez valamit. Megalol...

    Soha életemben nem halottam olyan ABM rendszerről, ami nem radaros. A cél paraméterei miatt kizárt más módszer, ugyanis az ütközési pontot megállítani máshogy nem lehet. Ugyanis a rakéta nem a cél felé, hanem előre számított ütközési pont felé repül?

    kvp megőrült, vagy mi az jóisten történt...?
  • Papichulo
    #137
    "Nem vettek komolyan, hogy a sztaki-tol beszerzett technologia infratartomanyban limitaltabb mukodesre kepes csak. "

    Aruld mar el pontosan ennek a ABM rendszernek a pontos tipusat! Azt meg aztan vegkepp tamaszd mar valamivel ala, hogy barmilyen amerikai SAM rendszernek koze van a SZTAKI-hoz!

    "Ez van a raketakon is, csak kisebb latoszoggel es eredetileg osszesen 2 szenzorral."

    Pontosan melyik raketa seeker-enek van barmifele koze az AAQ-37-hez? Pontos tipust szeretnek!

    "A celkereso algoritmus egyebkent magyar fejlesztes a sztaki-bol. "

    Ezt alatamasztanad valamivel?

    "Aztan anno meg en csinaltam egy demot arra, hogy a gep alakjanak felismere utan megnezte a farkan a legitarsasag jelet es ha passzolt akkor elolrol leszamolta a megadott szamu ablakot es abba vezette a kamerat hordozo jarmuvet"

    Hogy milyen jarmunek, milyen kamerajanak, a milyet? Legitarsasag jelet felismeri a raketa algoritmusanak a szimulacioja es ez ablakokat szamolja? Hogy a fenebe ismer fel egy infravoros kamera egy masszinu festeket? Es komolyan azt akarod bizonyitani, hogy ennek a rejtelyes US ABM rendszernek a celkereso algoritmusahoz neked kozod van? NDA???

    "Vegul az amerikaiak vettek meg az egeszet tovabbfejlesztesre."

    Forrast!

    "persze itthon mindenki tudta, hogy mivel esos idoben nem hasznalhato se a lathato, se az infra kep, ezert semmi ertelme az egesznek"

    Ezt mindenki tudta MO-on, de a DOD-nek fogalma sem volt rola? Oszinten kerdezem, te most be vagy rugva? Vagy csak trollkodsz? Esetleg azt nezed, hogy mekkora hulyeseget hisznek el neked az emberek? Remelem ez az utolso...

    "Arrol nem beszelve, hogy a kinai tulero ellen semmit sem er"

    Milyen szituacioban nem er semmit sem? Mert ha arra gondolsz, hogy emelnek 300 J7-et egy flight Raptorra minden letezo iranybol, akkor valoban nem er semmit. De ha arra gondolsz, hogy joint networked warfare kornyezetben egy set-piece osszecsapasban, ahol minden fel a sajat megszokott harcmodora szerint kuzd, akkor szarra sem megy a PLAAF. Van peldaul fogalmad arrol, hogy csak a USN VLS csoveiben tobb, mint 5 ezer SM2+ van? Es ezek nagy resze egy all-out osszecsapasban ott lenne a kornyeken!

    "Igazabol jelenleg nincs olyan komoly ellenfel ami ellen hasznalhato lenne valamire, ahhoz kepest viszont draga."

    Na latod ebben maximalisan egyetertunk!


    Plusz latom, hogy a mikrofonos+gazos(wtf?) kerdeskorben keptelen voltal barmilyen realis engagement profile-t osszehozni... sejtettem.

    ps: alatamasztas/forras == barmilyen authority site!
  • Molnibalage
    #136
    <i>Kozelharcgepnek gyenge. Mivel direkt nem arra epitettek, ezert ez elnezheto neki. </i>

    Ne vicceljünk már. Az F-15C manőverező képességét TVC nélkül is űberelné, nemhogy TVC-s hajtómávek. T/w arányának max. földközelben van a közelében bármi, közepes és nagy magasságban meg semmi. A gép a fegyverzetét belső térben hordozza, a gép mindig aerodinamikailag perfekt. MÉG nincs hozzá HOBS, de AIM-9X már egyes szériákon igen. Az EF a HOBS + IRST - ez sincs miden EF-en - semmi előnyt nem tud felmutatni. A HOBS nélküli gépek ellen minden téren fölényben van az F-22.


    A kommented másik fele is nettó hülyeség. A kínai légierőből a lowtech gépek nagy részét már kihajugálták. A '90-es évek eleje óta gyárott J-7 változatokat leszámítva minden kőkorszaki ócskavasat kukáztak.

    Az nagy mennyiségű saját gép eszementül küdelemebe dobásának sincs sok értelme, mert a végén még egymást lövik le... Erre is volt már a történelemben nem egy példa.
  • Molnibalage
    #135
    Az a cikk tömény bullshit...
  • kvp
    #134
    "Azt akarod mondani, hogy az Egyesult Allamok olyan raketavedelmi rendszert epitett ki, ami esoben es kodben nem mukodik? Hat ez nagyon vicces... :)"

    Igen az. Nem vettek komolyan, hogy a sztaki-tol beszerzett technologia infratartomanyban limitaltabb mukodesre kepes csak. Aztan korrigaltak az algoritmusok megtartasaval es a szenzorok cserejevel, de viharos idoben meg mindig gyenge a rendszer.

    "Amugy ha mar FLIR-rol van szo, az azert eleg impressziv, hogy
    a DAS 1300km+ latja az ICBM inditast."

    Ez van a raketakon is, csak kisebb latoszoggel es eredetileg osszesen 2 szenzorral.

    A celkereso algoritmus egyebkent magyar fejlesztes a sztaki-bol. Egyszeru szegmentacios es targykovetesi problema neuralis halos optical flow-val megoldva. Az eredeti tesztadat a regi dunateves halak az akvariumban video volt, ahol a novenyek moge beuszo halak jelentettek az egyik kovetesi problemat (marmint amikor kijon meg kell ismerni, hogy ez ment be) meg a stikusan mozgo novenyek elkulonitese a mozgo, sebesseget valtoztato halaktol. Aztan anno meg en csinaltam egy demot arra, hogy a gep alakjanak felismere utan megnezte a farkan a legitarsasag jelet es ha passzolt akkor elolrol leszamolta a megadott szamu ablakot es abba vezette a kamerat hordozo jarmuvet (persze csak virtualisan es oldaliranyu, repter melloli inditast feltetelezve). Vegul az amerikaiak vettek meg az egeszet tovabbfejlesztesre. (persze itthon mindenki tudta, hogy mivel esos idoben nem hasznalhato se a lathato, se az infra kep, ezert semmi ertelme az egesznek)

    "A F22-nek most derült ki egy hiányossága."

    Kozelharcgepnek gyenge. Mivel direkt nem arra epitettek, ezert ez elnezheto neki. Mondjuk a gond ott van, hogy ha olyan a terep es alacsonyan repul, akkor meglephetik barhol, viszont ilyen helyzetekben egyszeruen nem kell bevetni. Arrol nem beszelve, hogy a kinai tulero ellen semmit sem er, mert egyszeruen nincs rajta annyi raketa amennyi low tech gepet kuldenenek ellene. Igazabol jelenleg nincs olyan komoly ellenfel ami ellen hasznalhato lenne valamire, ahhoz kepest viszont draga.
  • Bannedusermail
    #133
    A F22-nek most derült ki egy hiányossága. A németekkel gyakorlatoztak, és a szimulációs gyakorlaton fele-fele arányban nyertek, miután kiismerték a raptort. Optimistán úgy tervezték, hogy majd messziről lelő mindent. Közelharcban viszont alul maradt a typhonokkal szemben, mert azok mozgékonyabbak.
  • Bannedusermail
    #132
    "Ja. Ha jól emlékszem a szerb radarosok (Dani Zoltán százados parancsnokságával) csak egy-egy pillanatra merték bekapcsolni a tűzvezérlő radart, nehogy kilőjék őket a radarelhárítók, aztán, ahogy te is írtad az előre ismert útvonalon telepített rakétát az utolsó pillanatban kilőtték, és az egyébként sem túl magasan repülő lopakodót nem is találták telibe, (pont a nagy hullámhosszú radar pontatlansága miatt), de a pilóta katapultált a súlyosan sérült gépből, és ennyi volt a történet. Egyet értek, hogy elbizakodottak voltak az amcsik, és megszívták."

    Ja, a 20 évnyi több tízezer bevetésből egy gépet leszedtek. Totál kudarc, ahogyan Móriczka elképzeli.
  • johnfly
    #131
    Ja. Ha jól emlékszem a szerb radarosok (Dani Zoltán százados parancsnokságával) csak egy-egy pillanatra merték bekapcsolni a tűzvezérlő radart, nehogy kilőjék őket a radarelhárítók, aztán, ahogy te is írtad az előre ismert útvonalon telepített rakétát az utolsó pillanatban kilőtték, és az egyébként sem túl magasan repülő lopakodót nem is találták telibe, (pont a nagy hullámhosszú radar pontatlansága miatt), de a pilóta katapultált a súlyosan sérült gépből, és ennyi volt a történet. Egyet értek, hogy elbizakodottak voltak az amcsik, és megszívták.
  • Papichulo
    #130
    "Az irakiaknak például nem sikerül egy F-117-est sem lelőni. "

    Tegyuk hozza, hogy a szerbek eleg komolyan tanulmanyoztak a Desert Storm-ot es ez is hozzajarult a "sikereikhez"...
  • csimmasz
    #129
    Öröm olvasni a kommenteket csak kicsit leült a topik!
    Ha valaki otthon van a témában ne fogja vissza magát, légyszi!
  • teddybear
    #128
    És ez még csak ideális körülmények esetén igaz. Elég egy felhő, hogy az infra kamera ne lásson semmit. A fülelő gépek sem váltak be a világháborúban. Az, hogy halljuk a gépet, nem elég a célzáshoz.

    Ami "a távolfelderítő radar látja a lopakodógépeket" kezdetű hülyeséget illeti, az sem igazán igaz. A szerb légvédelem által lelőtt gépet illeti annak elvesztésében alaposan ludasak voltak az amerikaiak is. Rutinból repültek, mindig azonos útvonalon és magasságban, akár egy postagép. Kiszámíthatók voltak, ami már fél vereség.

    A "csodálatos képességű radar" mindössze 17 kilométerről érzékelte a várt irányból érkező F-117-est. Ez szánalmasan kevés, egy ilyen gép szűk két perc alatt kikerül ebből a távból, és ha egy Wild Weasel alakulat a közelben portyázik, még ez sincs.

    A gép lelövése éppen ezért lett világszenzáció, mert még így sem volt egyszerű dolguk. Igazi kapáslövés volt, ami talált. Az irakiaknak például nem sikerül egy F-117-est sem lelőni.
  • Papichulo
    #127
    "Pár km-ről HD infrakamera is a gép mögött pár tucat méterig lát melegett fütsgázt"

    Bizony, bizony, de ebbol max kozelsegi gyujto lesz egy Spiritnel es tegyuk hozza, hogy ez is hot erzekel es nem magat a "gazt" - barmit is jelentsen ez :)
    A mid-course-guidence element-et valahogy nem latom ebben a fantazmagoriaban, amit "kvp" itt felvazolt... ilyeneket meg Tom Clancy sem almodott, pedig o aztan...

    Amugy ha mar FLIR-rol van szo, az azert eleg impressziv, hogy
    a DAS 1300km+ latja az ICBM inditast.


  • caius marius
    #126
    "meg nincs nukleáris tél, meg ilyenek."
    A nukleáris tél az égő városokból felszabaduló korom és por, hosszan tartó árnyékolása miatt jöhet létre tudtommal. A sugárzásnak ehhez semmi köze.
    Kiszámolták már, hogy kis világunkon kialakult civilizáció nem élné túl. Egyszerűen éhen halnánk a napfény hiánya miatt.
  • Molnibalage
    #125
    A gázos részen jót röhögtem. Pár km-ről HD infrakamera is a gép mögött pár tucat méterig lát melegett fütsgázt és annyi..

    http://www.youtube.com/watch?v=PLzD1SCk__g

    Miért van az, hogy HT analfabéták olyan bártan kommentelgetnek HT témában..?
  • Sir Ny
    #124
    nem ment kimondottn rosszul a monarchiában a magyaroknak
    Sõt, mintha abban az idõben Magyarország egy rahedli másik országon terpeszkedett vala.

    Az akkor kifejlõdött kultúra és szokások pedig eltartottak egészen a kommunista rezsimig, gondolok itt a híres íróköltõkre, mûvészekre és tudósokra, mely örökség egy, individuumot és egyéniséget támogató, modern rendszerbõl származott.

    Aki aranykort akar keresni, annak szerintem 48 és 56 közt kéne körülnéznie. ( jó, Napoleon után volt, de szerintem akkoriban is a legjobb választás Ausztria lehetett )
  • Willenbrock
    #123
    Hiába volt az ISZ-nek 125 mm-es kalibere ha a páncél áttörő képessége gyengébb volt a Királytigris 88/L/72-esénél.A csőhossz ezeknél a huzagolt lövegcsöveknél fontosabb volt a kalibernél a torkolatsebesség miatt.Ezért volt az hogy a Panther 75 mm-es L/71-es lövege valamivel jobb páncéltörő képességű volt mint a TigerI 88 mm-es de csak L/56-os lövege.
  • NEXUS6
    #122
    "Viszont végül elérte azt, hogy Hitler agyonlője magát, miután szembesült a totális vereséggel."

    Ja, csak egy olyan háborút, aminek elötte max pár 10 000 fős áldozata volt sikerült még 3-4 évig elhúznia, hogy felmenjen az áldozatok száma több 10 millióra. Amiben persze a RAF tevékenyen részt vett, mert ők kifejezetten a polgári célpontokra mentek rá. Pl Drezda ugye.

    Ami Napoleont illeti, azért sok féle diktatúra létezik. Rossznyelvek szerint a demokrácia is az, csak abban lepapírozzák a döntéseket.
    Mondjuk Napoleon ezt üzente a magyaroknak Bécs elfoglalása után:
    "Magyarok! [...] Eljött az a szempillantás, mellyben visszanyerhetitek régi függetlenségteket. Fogadgyátok el a békességet mellyet ajánlok: maradgyon-fenn egész épségben Országotok és szabadságotok;, maradgyon-fenn Hazátoknak Constitutiója, - akár azon állapottyában, a mint eddig val, akár pedig azon változtatásokkal, a mellyeketabban Ti magatok, tellyes tetszéstek szerént az idöknek mostani környülállásaihoz képest jóknak, és saját polgártársaitok hasznára nézve talán szükségesnek itélni fogtok. Semmit sem kívánok Én Tí tőletek: egyedül tsak azt akarom látni, hogy szabad és valósággal független Nemzetté legyetek."
    De természetesen a magyar vezetés mindíg is híres volt arról, hogy az utolsó utáni pillanatig állhatatosan azt a segget nyalta, amit már rég nem kellene.
  • Papichulo
    #121
    "A legolcsobb es bizonyitottan mukodo megoldas a passziv audio rendszer, tehat egy mikrofonhalozat hallgatozik es jelzi a gep belepeset az adott cellaba. Ez pontatlan, de tobb cella atlepes alapjan alkalmas egy elfogo raketa kilovesre"

    Ki bizonyitotta ezt es hol? Es ilyennel dolgoznal ki inditasi vektort egy SAM-nek? Vagy hogyan mukodne egy cellekuzdes pontosan?

    "Elonye, hogy a sugarhajtomu kiaramlo gazait is kovetheti."

    A gazait koveti? Nem az altala keltett hot? Van benne egy gazkromatograf, vagy mi? Milyen tavolsagbol tud ez erzekelni "hajtomugazokat"? Szamomra nagyon sci-fi ez az egesz...

    "Hatasos meg az optikai celkereses, tehat ha emberi szemmel lathato a gep, akkor egy kepfeldolgozo rendszer is kepes kovetni. Amennyiben ez a rendszer a raketan van, akkor egesz jol celra tudja vezetni. Az amerikai raketavedelmi rendszer is erre epul"

    Milyen tipusu amerikai raketavedelmi rendszer epul emberi szem altal lathato hullamhosszon valo vezerlesre?

    "bar sajnos rossz idoben (nagy eso, kod) nem mukodik rendesen."

    Azt akarod mondani, hogy az Egyesult Allamok olyan raketavedelmi rendszert epitett ki, ami esoben es kodben nem mukodik? Hat ez nagyon vicces... :)
  • Molnibalage
    #120
    Aha. És hogyan kölönbözteti meg a barátit az ellenséges géptől? Annyira egyedi tucat km-ről is a gépek spektruma? Hát erősen kétlem. A többi is gyak. gondolatkísérlet sziten mozog.

    Minden szájkarata ellenére a jól működő alacsony észlelhetőség ellen ma szinte semmit sem tudnak tenni. Hiába van pl. király felbontású Sniper TGP-d, ha nincs automatikus pásztázó célkereső üzemmódja és a nagyítás miatt baromi lassan tudna csak pásztázni. Ezen felül egy célt képes csak követni és időjárási korlátja van. Ja, a mikrofonos rendszernek is. Kis szél, viher és hajadra kenheted, ahogy a többi gondolatkísérletes megoldás felét...
  • Molnibalage
    #119
    Ezt Churchill nélkül is elérte volna bárki a jenki hadbalépés után. Ahhoz sem volt rá szükség. Innentől fogva nem értem, hogy miért ő a szent tehén. Teljesítményével annyira voltak elégedettek, hogy a győzelem kapujában a saját polgárai hajtották el a francba és választottak más miniszterelnököt...
  • Molnibalage
    #118
    Itt csuklottam egy nagyot.
  • kvp
    #117
    Ha mar lopakodo gep bemerese es leszedese, akkor tobb dologgal is lehet probalkozni a radaron kivul. Audio szenzorok, ultrahang, lidar, optikai celzas, stb. Mindez statikusan telepitve es a raketakba szerelve is hasznalhato. A legolcsobb es bizonyitottan mukodo megoldas a passziv audio rendszer, tehat egy mikrofonhalozat hallgatozik es jelzi a gep belepeset az adott cellaba. Ez pontatlan, de tobb cella atlepes alapjan alkalmas egy elfogo raketa kilovesre. A raketa ilyenkor sajat celkereso rendszerrel van felszerelve. A megkozelites lehet szembol, de ez nehezebb vagy hatulrol, tehat a raketat a gep athaladasa utan inditjak utanna. Elonye, hogy a sugarhajtomu kiaramlo gazait is kovetheti. Hatasos meg az optikai celkereses, tehat ha emberi szemmel lathato a gep, akkor egy kepfeldolgozo rendszer is kepes kovetni. Amennyiben ez a rendszer a raketan van, akkor egesz jol celra tudja vezetni. Az amerikai raketavedelmi rendszer is erre epul, bar sajnos rossz idoben (nagy eso, kod) nem mukodik rendesen. A lenyeg alapvetoen minden megoldasnal az, hogy attol, hogy egy gep a radarok szamara lathatatlan vagy csak kis mertekben lathato, meg a tobbi erzekelesi mod szamara nem valik azza.
  • caius marius
    #116
    Merígyaztánterem...
  • teddybear
    #115
    Nem kell hisztizned! Utálod Churchillt, na és? Divat mostanában.

    Viszont végül elérte azt, hogy Hitler agyonlője magát, miután szembesült a totális vereséggel.

    Ami a napóleoni Egyesült Európát illeti, az csak egy diktátor álma volt, szerencsére. Az elfoglalt országokat felosztotta a családtagjai között, kinevezve őket királyoknak, hercegeknek. Nem sok fű termett volna nekünk egy francia tartomány részeként.