• kvp
    #134
    "Azt akarod mondani, hogy az Egyesult Allamok olyan raketavedelmi rendszert epitett ki, ami esoben es kodben nem mukodik? Hat ez nagyon vicces... :)"

    Igen az. Nem vettek komolyan, hogy a sztaki-tol beszerzett technologia infratartomanyban limitaltabb mukodesre kepes csak. Aztan korrigaltak az algoritmusok megtartasaval es a szenzorok cserejevel, de viharos idoben meg mindig gyenge a rendszer.

    "Amugy ha mar FLIR-rol van szo, az azert eleg impressziv, hogy
    a DAS 1300km+ latja az ICBM inditast."

    Ez van a raketakon is, csak kisebb latoszoggel es eredetileg osszesen 2 szenzorral.

    A celkereso algoritmus egyebkent magyar fejlesztes a sztaki-bol. Egyszeru szegmentacios es targykovetesi problema neuralis halos optical flow-val megoldva. Az eredeti tesztadat a regi dunateves halak az akvariumban video volt, ahol a novenyek moge beuszo halak jelentettek az egyik kovetesi problemat (marmint amikor kijon meg kell ismerni, hogy ez ment be) meg a stikusan mozgo novenyek elkulonitese a mozgo, sebesseget valtoztato halaktol. Aztan anno meg en csinaltam egy demot arra, hogy a gep alakjanak felismere utan megnezte a farkan a legitarsasag jelet es ha passzolt akkor elolrol leszamolta a megadott szamu ablakot es abba vezette a kamerat hordozo jarmuvet (persze csak virtualisan es oldaliranyu, repter melloli inditast feltetelezve). Vegul az amerikaiak vettek meg az egeszet tovabbfejlesztesre. (persze itthon mindenki tudta, hogy mivel esos idoben nem hasznalhato se a lathato, se az infra kep, ezert semmi ertelme az egesznek)

    "A F22-nek most derült ki egy hiányossága."

    Kozelharcgepnek gyenge. Mivel direkt nem arra epitettek, ezert ez elnezheto neki. Mondjuk a gond ott van, hogy ha olyan a terep es alacsonyan repul, akkor meglephetik barhol, viszont ilyen helyzetekben egyszeruen nem kell bevetni. Arrol nem beszelve, hogy a kinai tulero ellen semmit sem er, mert egyszeruen nincs rajta annyi raketa amennyi low tech gepet kuldenenek ellene. Igazabol jelenleg nincs olyan komoly ellenfel ami ellen hasznalhato lenne valamire, ahhoz kepest viszont draga.