• teddybear
    #149
    Keveri a szezont a fazonnal. Stealth kategóriás gépeket(egy ezrednyi B-2-es, az F-117-eseket már kivonták a hadrendből) csak az amerikaiak tartanak rendszerben. Másnak nincs, főleg olyannak nincs, amelyik veszélyeztetni tudná őket. Ezért csak azoknak kellene védekezni ezek ellen, akiket az amerikaiak meg akarnak támadni. Ilyen ország meg nem sok van.

    A kvp által felvázolt stealt gépek elleni integrált légvédelem olyan piszok sokba kerülne, hogy arra az amerikaiaknak sincs elég fölös forrásuk. Ráadásul okuk sincs felállítani. Másnak még nincs lopakodója, a kínaiaknak sincs, pedig szeretnének építeni. "Sajnos" amikor szert tehettek volna egy roncs F-117esre, "véletlenül" eltévedt egy-két bomba Belgrádban.

    Ami a zajérzékelő rendszert illeti, olyat építettek, csakhogy nem repülőgépek ellen, hanem az orosz tengók miatt. Izland magasságában, a tengerfenéken több sorban helyeztek el szonárérzékelőket, hogy korai riasztási rendszerként működjenek egy esetleges európai konfliktus alatt.

    Viszont egy repülőgépet akusztikus érzékelővel felderíteni egészen más, sokkal nehezebb feladat. A két világháború között az angolok építettek néhány betonszörnyet Dover közelében a keletről érkező gépek felderítésére, de nem nagyon váltak be. Például lesüketítette a rendszert a közelben hajózó halászhajók motorzaja, a farmerek traktorja, stb.

    Ami az IR-érzékelést illeti, itt keményen csúsztatott. Először a repülőgépek érzékeléséről volt szó, amiről terelt az ICBM kilövések érzékelésére. A kettő egészen más tészta, egy ICBM akkora hőteljesítmény produkál a kilövéskor, amit nagyon könnyű érzékelni. Ráadásul az erre szolgáló szenzorok többnyire műholdakon vannak elhelyezve, márpedig az űrben nincs ami elnyelje az infrasugárzást, csak a távolság gyengíti.
    Egy stealth jellegű repülőgép, de a legtöbb normál gép tervezésekor is már eleve ügyelnek a minél kisebb infra, és egyéb kisugárzásra. Arra is, hogy lehetőleg ne zajongjon annyira. Úgyhogy egy repülőgépet sokkal nehezebb infrával észrevenni és követni, mint egy több tucat méteres lángnyelvet okádó ICBM rakétát. Ráadásul ezeket az érzékelőket a földfelszínen helyeznék el, mert a szükséges érzékelő-sűrűséget másképp lehetetlen lenne biztosítani, márpedig az infra-sugárzást a vízpára erősen elnyeli. Egyetlen esős időszak alatt az egész előjelző rendszer használhatatlanná válna, amíg újra ki nem sütne a nap.