49
  • Athlon64
    #49
    Érdekes a megszokás. A Linux ellen ha mást nem akkor azt szokták mondani, hogy más mint a Windows másképp kell csinálni mint a Windowsban.
    És ez így volt a feleségem esetében is. Annak idején nem akart Ubuntura váltani. Aztán miután ha nekem kellett a gép akkor Ubuntut futtattam és dologba voltam (pl. torrent) így kénytelen volt Ubuntu alatt internetezni és nyomtatni ki oldalakat. És amikor elkezte az asztalomat meg egyebeket a saját cuccaival megpakolni akkor mondtam, hogy csinálok egy saját fiókot neki.
    És most amikor valami miatt winXP-n volt bootoltatva a gép és oda tévedt, akkor oda szolt nekem, hogy "mi ez ami most megy a gépen? Valami Windows?" mondom igen, erre Ő meg mondja, hogy akkor újra indítja mert itt nem találja még a Firefoxot se.

    Na persze rendesen testre szabtam az Ubuntut.
  • gforce9
    #48
    Nem tudom, én windows-os környezetben szervizelek, szinte kizárólag windowsos gépekkel hoz össze a sors, de mégse utálom a linuxot. Sőt, kifejezetten vallom, hogy bizonyos területeken az a jobb. Bizonyos területeken a win, és ezen kívül sok területen átfedés van, thát mindkettő használható, ízlés szerint. De ilyen indok, hogy mert a "linux stabilabb mint a win7" hát én láttam már linuxot is keresztbe akadni, pedig ritkán kerül a kezeim közé. Ennek ellenére, nem vagyok egyik rendszernek sem "hater"-je vagy "fan"-ja.
  • lordsithlord
    #47
    A Win7 megjelenése óta nem nagyon akad driver probléma, mivel a gyakrabban használtakat beleépítették a webes Update rendszerükbe, így ha a hálózatod él, az eszközök legtöbbje automatikusan fel is települ.

    Egyébként valóban, Win 7 alatt ritka a kékhalál, mint a fehér holló, ha komoly problémát észlel, akkor már le tudja állítani a bajt okozó folyamatot. A kezelhetetlen problémákat a régebbi, XP-s programok okozhatják, illetve az én esetemben valami nagyon érdekes, láncolatos probléma. Az újabb programoknál viszont még nem sikerült kékhalált előidéznem, kivéve persze, ha valamelyik hardverrel probléma adódott.
  • lordsithlord
    #46
    Foglalkoztam korábban ezzel az LDAP megoldással, valóban, sok dolgot tud, amit az AD is, de jóval komplikáltabb kezelni, ráadásul még mindig feleannyi tudása sincs, mint az AD-nek.

    Egyébként LDAP megoldás van ingyenes is, fde mint mondtam, a tudása csak töredéke az AD-nek.
  • Sir Ny
    #45
    " Én pl windowson nem is tudom mikor láttam utoljára kékhalált, ami nem hardver hiba miatt volt. Stabil lett, könnyen kezelhető, felhasználóbarát és megfelelő hardver gyors is.
    Linuxnak is vannak előnyei mint mondtam, de egyes Linux fanokon tényleg ki tudok akadni."

    Akkor élj boldogan, ásó kapa nagyharang kedvenc oprendszereddel. Nekem fagyokat, nem áll kézre, nem jó drájver, cmd shell nemtetszik, stbstb. Én szív LINUX
  • finizlik
    #44
    Részben egyet értek veled DE

    "Windows több mindenre képes, felhasználóbarátabb, nehezebb elrontania a usernek"

    A Windows hülyére korlátolt míg a Linux nem (mivel opensource), felhasználóbarátabbal sem értek egyet mivel egy Ubuntu pontosan annyira felhasználó barát mint mondjuk az Xp vagy a 7, és a Linuxot nehezebb elrontani mivel itt mindent 2x kell megerősítened. Illetve szükséges file-oknál jelszavazni is kell ugye
  • t0ma
    #43
    AD vs linux? -> http://www.novell.com/products/edirectory/overview.html
    oke, ez nem ingyenes, de kizartnak tartom, hogy valaha is megjelenik ingyenes DS.
  • finaltrekker
    #42
    Az MS és a Linux alapítvány mindig is együtt működtek és az MS tudásának egy részét mindig is átadta a Linuxnak. Először is törvény kötelezi őket erre, másodszor a két cég sosem volt konkurenciája egymásnak. Nagyon eltérnek egymástól a céljaikat tekintve.

    Az Windowsnak inkább az Apple a konkurenciája (Amerikában) és majd az Android. Az Android az első olyan Linux ami mögött egy óriás cég áll és kimondottan az MS versenytársa akar lenni.

    Összességében véve Linuxokat azért nem érdemes Windowsokkal összehasonlítani, mert a Windows több mindenre képes, felhasználóbarátabb, nehezebb elrontania a usernek, viszont a Linux mindig új, sosem kell újra telepíteni, a Windows 7 pedig már 5 éves és csak az akkori újdonságok vannak benne. Pl. a Linux alapú Ubuntuban már van Szoftver központ, ami a Windowsban csak a 8-as verziótól lesz benne, persze más néven, ahogy az Apple-ben is Apple Store-ként van. Vagy másik pl. az ingyenes felhő szolgáltatás, ami már van Linuxban, így a merevlemez helyét lassan egy bárhonnan elérhető tárhely veszi át (és ez nem összetévesztendő a labilis ftp tárhelyekkel), de ez nem biztos, hogy belekerül a Win8-ba, csak az utána következőbe.

    De persze ezek nem veszélyeztetik a Win sikerét, a veszélyt a Google jelenti, ami már az asztali gépekre is fejleszti az Androidot és konkrét célja, hogy játékokat fejlesszenek rá, ezzel biztosítva a nagy felhasználói bázist.
  • finizlik
    #41
    Jó hogy fejleszti mivel a szervereik nagyrészén linux fut.. Illetve kb majdnem minden "okos" dolgon is linux fut
  • Piel
    #40
    Érdekes dolog ez a kékhalál, de évek óta nem láttam ilyet Windows alatt. Nem olyan rossz a Windows, mint aminek a fikázók kikiáltják. A Flash önmagában szép dolog, de nem a stabilitásáról híres. Az mindig az adott böngésző bűne ha magával tudja rántani a Flash. Viszont az új 10-es tűzrókámat még soha nem tudta magával rántani, nemhogy a win-t. A 9-est még egyszer-egyszer befordította, de az is csak belassult.
    Üdvözítő dolognak tartom ha a Microsoft foglalkozik a dologgal. Valószínű ezzel csak a Windowst akarják megvédeni, ha dual bootos vagy virtuális gépen futtatott rendszere van az embernek. Nem gondolom, hogy innentől az emberek rohannak Linuxra váltani, de igen nagy dolog, hogy egy általános felhasználású gépet otthonra ingyen ki lehet hozni Linux op. rendszerrel. Ha valaki játszik, biztos nem cserél. Nekem semmi bajom a Linux-al, igaz volt amikor összevesztem vele, mert az integrált intel VGA driver nem igazán jött össze nekik. De az vesse rájuk az első követ akinek nem volt még win alatt driver problémája. A következő informatikai könyvem úgyis Linuxos lesz!
  • sola
    #39
    Azért azt a Linux-desktop évét még nem kell leírni.

    Nekem a szélesebb család döntő része informatikai írástudatlan. Ennek ellenére mindenkinél szépen elműködik az Ubuntu, amit mindenki gépeire feltunkoltam/tunkolok (6-8 gép, változatos korú használók). Pl.: vírus írtás még egyiknél sem volt, pedig némelyik installáció már 4-5 éves.

    Persze ehhez hozzátartozik, hogy némelyikük kérne Win-t, csak szó nélkül megmondom nekik, hogy törött/lopott Windows-t, Office-t nem rakok fel senkinek. 30-40 ezret nem adnak érte, úgyhogy marad a Linux és az Open/LibreOffice :). Webezésre, email-re szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre tökéletes nekik. Általában alapból felnyomom nekik a Skype-ot és az Emesene-t (ez szokott jönni második körben).

    Ráadásul az Ubuntu For Android-al ez a desktop-éve dolog azért lehet, hogy fog változni kicsinykét. Az Android elterjedtsége óriási és folyamatosan növekszik. Eszetlen olcsó hardvereket tudsz venni vele (okostelefonok, Mele A1000...stb). Ha ezeken menne majd az Ubuntu párhuzamosan futva, az nagyot lök majd a Linux desktop elterjedtségen. Én most azt nyomozom, hogy egy Transformer Prime-ra, hogyan lehetne felnyomni.

    Szervernek pedig én nem nagyon látom értelmét Windows-t rakni (ha egyébként nem vagy tele MS-függő cuccokkal). Az adminisztrációs költségek az életben nem fogják kihozni a licencdíjat. Ha nagyban akarod csinálni, akkor rendszergazda mindkettőhöz kell, és nem drágább a Linuxos. Otthoni low-power NAS-nak vagy háziszervernek, vagy magán-VPS-re pedig megintcsak ott az ingyenes Linux (meg azt sem tudom, hogyan tenném fel pl.: a Pogoplug-ra vagy a Mele A1000-re Windowst. Illetve tudom: sehogy).
  • sanyicks
    #38
    vindóznál sok hiba ami nem végzetes, mégis végzetes. Pl sok hibánál kékhalál. Linuxon ilyenkor az adott komponens nem fog működi. Pár éve linuxra sikerült úgy letöltenem egy videodrivert hogy letöltés közben hibás lett. Ezt feltelepítve persze nem fagyott meg vagy kernel panicolt, hanem egyszerűen paranccsorba indult. Megkerestem a logfájlt megnéztem mi a baj (hibás memóriacímre hivatkozás), csomagkezelőnek megmondtam hogy reinstall driver, restart (bár elvileg restart nélkül is el lehet indítani csak nem volt meg a parancs, karakteres böngészőzni meg nem akartam), és ment a grafika. Winnél ilyenkor fekete kép, fagyás kékhalál, aztán lehet csökkentett módban vadászni az "informatív" üzenetes event logban.
    Az is gáz a winnel, hogy ha bármi történik a guival akkor annyi, mert még a wines paranccsor is csak a gui-n belüli ablakon tud megjelenni, nincs tiszta paranccsor. Vannak régi játékok amik a win7 desktopot be tudják feketíteni véglegesen, semmi sem jelenik meg rajta sehogy. pedig közben látni a ledeken hogy megy a torrent pl, de teljes vakság, és nincs más csak a reset.
  • lordsithlord
    #37
    Valóban, mivel informatikus vagyok, így én is elég sokszor találkoztam az összeférhetetlen hardverek esetével, sőt, sajnos az otthoni gépeimnél is akadtak már olyan furcsaságokkal, hogy csak néztem, miért akad össze két teljesen különböző eszköz drivere. Jó példa erre a PCI-os TV tunerem és az USB-s infrám. A kettőnek ugyan semmi köze egymáshoz, de csak úgy hajlandóak működni, ha a másikat letiltom az eszközkezelőben. Pedig nem használnak azonos erőforrást, nincs semmiféle ütközés, de ha mindkettő engedélyezve van, egyik sem működik rendesen. Ezek azok a tipikus informatikai rejtélyek, amiken már meg sem lepődik az ember és meg sem próbálja a lelki világukat megérteni

    Amit leírtam, azt egy HP notinál tapasztaltam, Win7 Ultimate alatt. A probléma alapon az, hogy a rendszer az illesztőprogikkal és a segédprogikkal beeszi a memória 50%-át, így az egyéb folyamatokra nem sok marad. Azért nem tartom valószínűnek a driver hibáját, mert ha az lenne, akkor az minden böngészőnél ugyanazt okozná. De mint írtam, itt csak a FireFox-nál sikerül bármikor reprodukálni a hibátt, az egyéb böngészőknél a rendszer gond nélkül megakadályozza a foglalt memóriához való hozzáférést. Az is érdekes probléma, hogy az összeomlást már egyszer megnéztem naplozó progival, a memóória még közel sem volt a tele állapothoz, kb. 80%-os használatnál próbált a rendszer által használt memóriacímhez nyúlkálni a FireFox.

    Lehet, hogy valamelyik progim is hozzájárul a hibához, nem tudom, de azt tudom, hogy az valahogy nem normális, hogy 5 böngészőnél le tudja kezelni a memóriafoglalást, 1 böngésző meg lazán omlasztja a rendszert. Már nemegy hibajelentést küldtem a Microsoftnak, angolul találtam is rá "megoldást", ők azt javasolták, hogy tiltsam le a FLASH-t.
  • gforce9
    #36
    Egy hibásan működő driver csudákat tud csinálni. Van amikor egyszerűen nem lehet ellőni, hogy a driver rossz, a hardver rossz, vagy csak az adott konfigurációban nem férnek össze. Külön külön átnézve hibátlan, de együtt mégsem óhajt menni. Szerintem aki sok számítógépet szervizelt már, tudja miről beszélek :)

    Azt gondoltam, hogy a szokásos flash+unicrome vga-ak által generált hibára, amit megold a hardveres gyorsítás lekapcsolása, arra 1 perc kereséssel rájöttél volna, illetve írtad is, hogy ezzel a jelenséggel tisztában vagy. Egyébként sok régi vga kapcsán előjön ez sajnos. Közel sem tökéletesek a driverek a flash sem és persze winxp vagy a win7 sem. Mindazonáltal, a flash+win7+2gb ram önnmagában nem ok a hibára, pláne nem a kékhalálra. Ez nem szükségszerképp egy halálos kombináció :) Valami egyéb árulás van ott. Szerintem a kutya elásva a vga vagy a drivere környékén van valahol. Ha friss driver van fenn, meg lehet próbálkozni egy régebbivel is. Persze látatlanban nehéz ezt ellőni.
  • lordsithlord
    #35
    A driver hiba nem indokolná ,hogy a rendszer által használt memóriacím elérhető legyen.
    Valóban, van ilyen hiba, ami driverből adódik, azzal már találkoztam is, de az minden böngésző alatt előjön. Nálam a gépen van vagy 6 különböző webböngésző a gépen, mivel bizonyos esetekben a weblapoknál sajnos böngésző-függő eszközöket használnak és nem mindegyik böngészőben jelennek meg a dolgok, amik nekem kellenének. A lényeg, hogy végig próbáltam mindegyik böngészőt és valóban, akad némi hiba a driverrel, de azt pl. Crome alatt a böngésző vagy a FLASH leállításával oldja meg, IE alatt a FLASH-t zárja le egyből, a többiek szintén a FLASH-t omlasztják össze, hogy védjék a rendszert. Egyedül a FireFox az egyetlen, aminél a rendszer egyszerűen nem tud mit kezdeni és kékhalálba menekül.

    Elismerem, valóban lehet valami a driver és a FLASH között, sőt, valami hibának a FireFox-ban is lennie kell, hogy csak alatta omlik a rendszer, de szerintem egy szimpla programhiba nem fajulhatna el odáig, hogy azt a rendszer ne tudja kezelni és kékhalál következzen be.
  • Balumann
    #34
    Egyébként talán a leggyakoribb eset, hogy a belső hálózatra (főleg ugye az AD, meg egyéb belső szolgáltatások miatt) Windows szerver van, kifele nézve (webszerver, ftp, stb.) meg egy linux van beállítva. Ezen a területen tényleg jobb a linux, ingyenes, gyors, jól konfigolható, nem kell grafikus környezet sem hozzá.

    Otthoni felhasználásra tényleg szépen fejlődik - legalábbis fejlődött egy ideig, de ez a Unity felület szerintem borzasztó (ráadásul lassú is), az egész baromság helyett inkább a hagyományos gnomeot fejlesztették volna tovább (optimalizáció, beállítási lehetőségek).

  • gforce9
    #33
    Ja, hogy a kártya drivere és a flash összeakad? Az előfordul. Az adobe tesztelés szempontjából egyre felületesebb. De ez nem tipikus probléma. Ez nem attól van, hogy win7+firefox+flash=fagyás. Ez attól van, hogy szar driver+flash=fagyás. Nagyon nem ugyanaz :)
  • nextman
    #32
    Rakerestem neten, van ilyen problema, tipikusan megoldhato, ha az adobe flashben kikapcsolod a hardware acceleration-t.
  • gforce9
    #31
    Szerintem ez hardverhiba(esetleg driver). Nem gyakori eset, de előfordul, hogy egy hardver úgy hibázik, hogy csak bizonyos szoftverkörnyezetben jön elő. A tesztek jónak mutatják. Ilyenkor nehéz ellőni mi a gond. Az általad leírt kékhalál, hogy win7+firefox+flash+youtube nem generál kékhalált. Ha ez így lenne, ezzel lenne tele minden fórum.

    Mondom ezt úgy, hogy magam is szoktam firefoxot, több ablakban flash-t megniytni win7-alatt és rengeteg helyen ahol melózok, sosem hallottam ilyen gondról. Egyébként nem vagyok win párti vagy fan, de amit írsz az egyedi eset.
  • lordsithlord
    #30
    Windows-on kékhalált szeretnél látni?

    Próbáld meg, hogy mit kezd a géped pár YouTube videó megnyitásánal Windows 7 és Firefox alatt

    2GB ramnál, Windows 7 alatt nekem egy időben sorozatosan volt kékhalál, mert a rendszer hagyta, hogy a FLASH olyan memóriacímeket birizgáljon, amiket maga a rendszer használt. Majdnem 1 hónapon át szenvedtem vele, már minden hardveremet teszteltem terheléses teszttel, aztán kipróbáltam másik böngészővel.
    Valóban, az alap hiba nem a Windows-ban volt, hanem a Firefox-ban, ezt elismerem. Az azonban a Windows hibája volt, hogy hagyta a rendszer által előre lefoglalt memóriát birizgálni és nem jelzett semmiféle hibaüzenetet, hanem már csak a kékhalál tájékoztatott a hibáról.
  • lordsithlord
    #29
    Webszerver és fájlszerver piacon, igen.

    Csakhogy a ma működő szerverek közel 80%-át ez a két felhasználás teszi ki...

    De tovább megyek, egyre több helyen uinkább Linuxot használnak egyéb szervereknek is (DHCP, proxy, tűzfal, levelező, stb.), mivel jelentősen stabilabb rendszer, mint a Windows.

    Amiben valóban nagyon le van maradva, az a felhasználói- illetve munkacsoportok (Windowsban az Active Directory feladatai közül pár) kezelése. Ebben valóban többéves elmaradásban van, de minden egyéb feladatot azonban akár jobban is el tud látni, mint egy Windows-os szerver. És valóban, nem mindenhez van Varázsló meg egyéb grafikus segédeszköz, így sokszor a kezelőnek bele kell nyúlnia könyékig a konzolba.

    Megjegyezném, én se vagyok egy nagy Linux guru, nem is igazán szeretem, de elismerem, hogy nagyon sok tekintetben a szerveres feladatokban sokkal jobb, mint a Windows. Asztali gépeknél valóban, a Windows még mindig felhasználóbarátabb sokszor, de ebben is szépen fejlődött az elmúlt években (pl. már a legtöbb drivert nem kell befordítgatni, hanem automatikus telepítőket adnak ki).
  • cateran
    #28
    Linux...vagy 15 eve minden ev a Linux eve lesz....Sikerult mar problemantesen megoldaniuk flashdriverol valo telepitest? Ugy 1 eve meg nem tartottak ott....
  • narumon
    #27
    Azért az eladási adatokon ez jól mérhető; mennyi szervert adnak el, és annak hány (80%+) százalékához vesznek win szervert.
  • bdzsana
    #26
    Én rohadtul nem értem ezt a nagy linux fanatizmust. Szerintem a windows mára igenis jó operációs rendszer lett. Lehet azzal érvelni, hogy a linux ingyenes, na de ki az akit windowsért is fizet. A Microsoft megtehetné azt, amit IOS-ék, de nem teszi. Kb lesz@rj@, hogy a világon minden 10. ember fizet csak nekik.
    Linux nagyon jó pl. bizonyos szerver alkalmazásokhoz, de ezért nem isteníteném.
    Én pl windowson nem is tudom mikor láttam utoljára kékhalált, ami nem hardver hiba miatt volt. Stabil lett, könnyen kezelhető, felhasználóbarát és megfelelő hardver gyors is.
    Linuxnak is vannak előnyei mint mondtam, de egyes Linux fanokon tényleg ki tudok akadni.
  • xyl
    #25
    Dreamworks serverpark
    Az Avatarnál használt szerverfarmról leírás itt
    Ebben a cikkben meg sem említik, hogy Linux fut a gépen, de szó van róla itt
  • nextman
    #24
    Levelezo szerver, sql szerver, alkalmazas szerver, etc.
  • Yv@n
    #23
    Mi az a minden más?
    Úgyértem van a webszerver, és van az intranet szerver, ezzel kb kifújt, nem?

    Webszerveren linux túltengés hisz alacsony a bekerülési költség, vállalati intraneten pedig win a menedzselhetőség miatt. Csak a webszerveres statisztikákat szeretik lengetni a megvadult linux rajongók lévén az jól mérhető, míg a zárt vállalati háló rohadtul nem, így csak tippelni lehet, hogy mennyi win szerver üzemel.
  • narumon
    #22
    "hiszen egyre több területen (kiváltképp természetesen a szerverpiacon)"

    A webszerver piacon esetleg. Minden más szerverpiacon kb 10 évnyi hátrányban van a linux és ha jól tudom akkor nem is nő a részesedése.
  • narumon
    #21
    "Szüleimnek pl. nemsoká összerakok egy új netezős-filmezős gépet."

    Kínácsi leszek, hogy boldogulnak, az enyémek elakadtak a linuxban teljesen, és hozzá tartozik, hogy guru nem lévén én sem tudtam segíteni sokszor én is eltévedtem, így ment vissza a win. Abban könnyeben eligazodnak.
  • nextman
    #20
    Jelentem, tegnap telepitettem egy Kubuntut, teljesen kezdokent, es igen, bonyolultabb volt, mint egy win telepites. A wifi-hez amig tudtam csatlakozni, kb. 3-szor olyan bonyolult volt, mint win eseteben. Ezutan a muon sw center nem volt hajlando elindulni, kapasbol hibauzenettel kihalt. Felora forumozas, parancssorozgatas, telepites utan rendbejott.
    Most tok jol mukodik, tehat elegedett vagyok, de nagy mertekben bonyolultabb barmit is beallitani nekem, ugy hogy a win-t mar ismerem, ebben meg kezdo vagyok.
  • atomkrumpli
    #19
    egyedül azért ügyködik az MS a linux kernel egyes részein, hogy a virtualizációs megoldásai tökéletesen működjenek linuxszal is, szó nincs aktív részvételről meg meglepő dologról, semmiféle vezetést nem vesz át a linux pláne nem a desktop piacon (a szervereken sem mert ott nincs mit átvenni mégegyszer)
  • lordsithlord
    #18
    Nincs ebben semmi meglepő. Mióta lehet tudni, hogy a Microsoft szervereinek közel a fele Linuxos Redmond-ban, azóta lehet azt is sejteni, hogy aktívan részt vesznek a fejlesztésben is, mint sok más felhasználó.

    Túl ezen érdekük is, hogy segítsék a fejlesztést, hiszen egyre több területen (kiváltképp természetesen a szerverpiacon) a Linux átveszi a vezetést, ezért érdekük, hogy a termékeik együtt tudjanak működni vele fennakadás nélkül.
  • hunwhite
    #17
    Big Like ! :P
  • gforce9
    #16
    Megkaptam, ment válasz.
  • kvp
    #15
    A linuxos problemak jo resze a felhasznalo tudatlansagara vezetheto vissza. Ezzel szemben a windows sokkal tobbet tud magatol, tehat nem igenyel akkora hozzaertest a felhasznalok reszerol. Cserebe ezen nagyobb tudas mellett tobb lehetosege van hibazni, amit a bonyolultabb kod miatt neha meg is tesz. Minel egyszerubb es butabb egy program, annal kevesebb hibalehetoseg van benne es annal nagyobb tudas kell a felhasznalo reszerol a mukodtetesehez. Ez alol kivetelek az apple termekek, mert ott a funkciokat butitjak addig amig egyszeru es keveset tudo, tehat aranylag hibamenetes termeket kapnak. Ezert van az, hogy amikor az apple hibazik, az egy latvanyosan nagy hiba...
  • Mardekár
    #14
    Hey, force! Írtam privátot! Nem kaptad meg, megkaptad csak lexarod, vagy nem jelzi az sg ha privátot kap valaki? ^.^
  • gforce9
    #13
    Nem értem, ha a vga tudja a felbontást és a driver is megfelelő, még ha a monitor nem is képes rá akkor is rá lehet erőltetni a kívánt felbontást illetve frissítési frekvenciát. Ha ilyen átalakítón keresztül nem tudja megmondani a vga, hogy milyen felbontást támogat a monitor, nyilván nem fogja felajánlani a lehetőségek közé a 1440x900-at. De akkor is be lehet állítani a dirverek erre lehetőséget adnak. Nem sok köze van máshoz, csak a vga-hoz. Ha rossz felbontást állítasz be és a monitor nem bírja nem ad képet. Ennyi.
  • item
    #12
    Próbáld ki,elég jó cucc és multi platformos: MIXX

    Egy rakás midi vezérlőt is támogat.
  • Lucy in the Sky
    #11
    X viszi gond nélkül, túróst vga probléma, te zseni :)
    Pláne hogy másik kártyával is ugyanez volt (egyik Radeon másik Gef, nem mai darabok).
    Analóg (DE-15) átalakítós, gondolom ez a "hiba", ha felhívnám a supportot, nyilván oda lyukadunk ki h hüje júzer, mit képzel, futtasson MSDOSt ilyen ósdi szaron, vagy vegyen új hardvert, lehetőleg MS certified matricásat, mer az jó. Vagy akkor már lehetőleg egész gépet, biztos ami biztos. Koszos lehúzás.
  • gforce9
    #10
    Jól mondja orbano, ez vga probléma.