• sola
    Azért azt a Linux-desktop évét még nem kell leírni.

Nekem a szélesebb család döntő része informatikai írástudatlan. Ennek ellenére mindenkinél szépen elműködik az Ubuntu, amit mindenki gépeire feltunkoltam/tunkolok (6-8 gép, változatos korú használók). Pl.: vírus írtás még egyiknél sem volt, pedig némelyik installáció már 4-5 éves.

Persze ehhez hozzátartozik, hogy némelyikük kérne Win-t, csak szó nélkül megmondom nekik, hogy törött/lopott Windows-t, Office-t nem rakok fel senkinek. 30-40 ezret nem adnak érte, úgyhogy marad a Linux és az Open/LibreOffice :). Webezésre, email-re szövegszerkesztésre és táblázatkezelésre tökéletes nekik. Általában alapból felnyomom nekik a Skype-ot és az Emesene-t (ez szokott jönni második körben).

Ráadásul az Ubuntu For Android-al ez a desktop-éve dolog azért lehet, hogy fog változni kicsinykét. Az Android elterjedtsége óriási és folyamatosan növekszik. Eszetlen olcsó hardvereket tudsz venni vele (okostelefonok, Mele A1000...stb). Ha ezeken menne majd az Ubuntu párhuzamosan futva, az nagyot lök majd a Linux desktop elterjedtségen. Én most azt nyomozom, hogy egy Transformer Prime-ra, hogyan lehetne felnyomni.

Szervernek pedig én nem nagyon látom értelmét Windows-t rakni (ha egyébként nem vagy tele MS-függő cuccokkal). Az adminisztrációs költségek az életben nem fogják kihozni a licencdíjat. Ha nagyban akarod csinálni, akkor rendszergazda mindkettőhöz kell, és nem drágább a Linuxos. Otthoni low-power NAS-nak vagy háziszervernek, vagy magán-VPS-re pedig megintcsak ott az ingyenes Linux (meg azt sem tudom, hogyan tenném fel pl.: a Pogoplug-ra vagy a Mele A1000-re Windowst. Illetve tudom: sehogy).