Berta Sándor

A Microsoft is részt vesz a Linux-kernel fejlesztésében

A redmondi társaság neve először bukkant fel azon a listán, amely a Linux legnagyobb fejlesztőit sorolja fel. Mindez néhány évvel ezelőtt még alighanem elképzelhetetlen lett volna.

A Linux Foundation által kiadott Linux Development Report nevű dokumentumban feltüntetik azokat a cégeket és szervezeteket, amelyek a legnagyobb mértékben járultak hozzá a Linux-kernel továbbfejlesztéséhez. A Top10-ben olvasható többek között a Red Hat, az Intel, a Novell, az IBM, a Texas Instruments, a Broadcom, a Nokia, a Samsung, az Oracle és a Google neve. Emellett megtalálható még az AMD, a Fujitsu, az Atheros Communications, a Freescale és a Microsoft neve is.

Az alapítvány az összeállításban azt tüntette fel, hogy a Linux-kernel 2.6.36-os verziója óta - egészen a 3.2-es kiadásig - hány módosításra került sor és ezek kiknek a nevéhez fűződnek. Kiderült, hogy a Microsoft munkatársai a Linux forráskódjában eddig 688 változtatást hajtottak végre. Ugyan ez csupán az összes módosítás 1 százalékának felel meg, de így is figyelemre méltó eredmény. Emellett a kernelcsoport tagjai 2174 olyan változtatást vizsgálnak, amit a Microsoft fejlesztői kezdeményeztek. Ez a szám az összes módosítási javaslat 1,1 százalékát teszi ki. Összehasonlításul: a Red Hat nevéhez a Linux-kernel módosításainak 10,7 százaléka köthető. Ez az arány az Intelnél 7,2 százalék.

A legtöbb változtatás a forráskódnak azokat a területeit érinti, amelyeket a konszern különösen támogathat. Ide tartoznak például azok a megoldások, amelyek lehetővé teszik a Linux használatát a Microsoft virtualizációs rendszerei mellett. A jelentésben ismertté vált az is, hogy tavaly több, mint ezer fejlesztő vett részt a Linux-kernel módosításában. A szakemberek 75 százaléka már nem egyetemi vagy főiskolai hallgató, illetve hacker, hanem olyan szoftverfejlesztő, akik különböző vállalatok alkalmazottai. "A Linux-közösség a világ legjobb szoftverfejlesztő tehetségeinek globális, professzionális hálózata" - áll a dokumentumban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Athlon64 #49
    Érdekes a megszokás. A Linux ellen ha mást nem akkor azt szokták mondani, hogy más mint a Windows másképp kell csinálni mint a Windowsban.
    És ez így volt a feleségem esetében is. Annak idején nem akart Ubuntura váltani. Aztán miután ha nekem kellett a gép akkor Ubuntut futtattam és dologba voltam (pl. torrent) így kénytelen volt Ubuntu alatt internetezni és nyomtatni ki oldalakat. És amikor elkezte az asztalomat meg egyebeket a saját cuccaival megpakolni akkor mondtam, hogy csinálok egy saját fiókot neki.
    És most amikor valami miatt winXP-n volt bootoltatva a gép és oda tévedt, akkor oda szolt nekem, hogy "mi ez ami most megy a gépen? Valami Windows?" mondom igen, erre Ő meg mondja, hogy akkor újra indítja mert itt nem találja még a Firefoxot se.

    Na persze rendesen testre szabtam az Ubuntut.
  • gforce9 #48
    Nem tudom, én windows-os környezetben szervizelek, szinte kizárólag windowsos gépekkel hoz össze a sors, de mégse utálom a linuxot. Sőt, kifejezetten vallom, hogy bizonyos területeken az a jobb. Bizonyos területeken a win, és ezen kívül sok területen átfedés van, thát mindkettő használható, ízlés szerint. De ilyen indok, hogy mert a "linux stabilabb mint a win7" hát én láttam már linuxot is keresztbe akadni, pedig ritkán kerül a kezeim közé. Ennek ellenére, nem vagyok egyik rendszernek sem "hater"-je vagy "fan"-ja.
  • lordsithlord #47
    A Win7 megjelenése óta nem nagyon akad driver probléma, mivel a gyakrabban használtakat beleépítették a webes Update rendszerükbe, így ha a hálózatod él, az eszközök legtöbbje automatikusan fel is települ.

    Egyébként valóban, Win 7 alatt ritka a kékhalál, mint a fehér holló, ha komoly problémát észlel, akkor már le tudja állítani a bajt okozó folyamatot. A kezelhetetlen problémákat a régebbi, XP-s programok okozhatják, illetve az én esetemben valami nagyon érdekes, láncolatos probléma. Az újabb programoknál viszont még nem sikerült kékhalált előidéznem, kivéve persze, ha valamelyik hardverrel probléma adódott.
  • lordsithlord #46
    Foglalkoztam korábban ezzel az LDAP megoldással, valóban, sok dolgot tud, amit az AD is, de jóval komplikáltabb kezelni, ráadásul még mindig feleannyi tudása sincs, mint az AD-nek.

    Egyébként LDAP megoldás van ingyenes is, fde mint mondtam, a tudása csak töredéke az AD-nek.
  • Sir Ny #45
    " Én pl windowson nem is tudom mikor láttam utoljára kékhalált, ami nem hardver hiba miatt volt. Stabil lett, könnyen kezelhető, felhasználóbarát és megfelelő hardver gyors is.
    Linuxnak is vannak előnyei mint mondtam, de egyes Linux fanokon tényleg ki tudok akadni."

    Akkor élj boldogan, ásó kapa nagyharang kedvenc oprendszereddel. Nekem fagyokat, nem áll kézre, nem jó drájver, cmd shell nemtetszik, stbstb. Én szív LINUX
  • finizlik #44
    Részben egyet értek veled DE

    "Windows több mindenre képes, felhasználóbarátabb, nehezebb elrontania a usernek"

    A Windows hülyére korlátolt míg a Linux nem (mivel opensource), felhasználóbarátabbal sem értek egyet mivel egy Ubuntu pontosan annyira felhasználó barát mint mondjuk az Xp vagy a 7, és a Linuxot nehezebb elrontani mivel itt mindent 2x kell megerősítened. Illetve szükséges file-oknál jelszavazni is kell ugye
  • t0ma #43
    AD vs linux? -> http://www.novell.com/products/edirectory/overview.html
    oke, ez nem ingyenes, de kizartnak tartom, hogy valaha is megjelenik ingyenes DS.
  • finaltrekker #42
    Az MS és a Linux alapítvány mindig is együtt működtek és az MS tudásának egy részét mindig is átadta a Linuxnak. Először is törvény kötelezi őket erre, másodszor a két cég sosem volt konkurenciája egymásnak. Nagyon eltérnek egymástól a céljaikat tekintve.

    Az Windowsnak inkább az Apple a konkurenciája (Amerikában) és majd az Android. Az Android az első olyan Linux ami mögött egy óriás cég áll és kimondottan az MS versenytársa akar lenni.

    Összességében véve Linuxokat azért nem érdemes Windowsokkal összehasonlítani, mert a Windows több mindenre képes, felhasználóbarátabb, nehezebb elrontania a usernek, viszont a Linux mindig új, sosem kell újra telepíteni, a Windows 7 pedig már 5 éves és csak az akkori újdonságok vannak benne. Pl. a Linux alapú Ubuntuban már van Szoftver központ, ami a Windowsban csak a 8-as verziótól lesz benne, persze más néven, ahogy az Apple-ben is Apple Store-ként van. Vagy másik pl. az ingyenes felhő szolgáltatás, ami már van Linuxban, így a merevlemez helyét lassan egy bárhonnan elérhető tárhely veszi át (és ez nem összetévesztendő a labilis ftp tárhelyekkel), de ez nem biztos, hogy belekerül a Win8-ba, csak az utána következőbe.

    De persze ezek nem veszélyeztetik a Win sikerét, a veszélyt a Google jelenti, ami már az asztali gépekre is fejleszti az Androidot és konkrét célja, hogy játékokat fejlesszenek rá, ezzel biztosítva a nagy felhasználói bázist.
  • finizlik #41
    Jó hogy fejleszti mivel a szervereik nagyrészén linux fut.. Illetve kb majdnem minden "okos" dolgon is linux fut
  • Piel #40
    Érdekes dolog ez a kékhalál, de évek óta nem láttam ilyet Windows alatt. Nem olyan rossz a Windows, mint aminek a fikázók kikiáltják. A Flash önmagában szép dolog, de nem a stabilitásáról híres. Az mindig az adott böngésző bűne ha magával tudja rántani a Flash. Viszont az új 10-es tűzrókámat még soha nem tudta magával rántani, nemhogy a win-t. A 9-est még egyszer-egyszer befordította, de az is csak belassult.
    Üdvözítő dolognak tartom ha a Microsoft foglalkozik a dologgal. Valószínű ezzel csak a Windowst akarják megvédeni, ha dual bootos vagy virtuális gépen futtatott rendszere van az embernek. Nem gondolom, hogy innentől az emberek rohannak Linuxra váltani, de igen nagy dolog, hogy egy általános felhasználású gépet otthonra ingyen ki lehet hozni Linux op. rendszerrel. Ha valaki játszik, biztos nem cserél. Nekem semmi bajom a Linux-al, igaz volt amikor összevesztem vele, mert az integrált intel VGA driver nem igazán jött össze nekik. De az vesse rájuk az első követ akinek nem volt még win alatt driver problémája. A következő informatikai könyvem úgyis Linuxos lesz!