157
-
#77 "Én pl. csak szimplná játszom nem nézem a skilleket."
Jah lehet nekem is így kellett volna. Majd a következőnél talán. Wikit már most sem nagyon néztem, de azért egy-két dolgot, mert az is eléggé haza tudja vágni. Megnézi az ember, hol van a vasból aranyat csináló varázslat... :)
"Csak azt nem értem minek játszik valaki olyan játékkal, ami neki egyébként nem jó?"
Én nem írtam ,hogy nem jó, csak azt, hogy egyes részei nem jók, monotonok, legalábbis nekem, de szerencsére raktak bele developer consolet, úgyhogy ez megoldotta. -
Artyy #76 A játékhoz annyit mondanék, hogy engem lefoglal, szívesen eljátszogatok vele. Bár fejlettebb játékot vártam így lassan 2012 fele, de még mindig maradt az Oblivion szint. A fizikai mozgások is elég bugyuták maradtak. A texturában se sok változást vagy kidolgozottságot nem tapasztaltam. Realisztikusság vagy a mesterséges intelligencia sem fejlődőt és elég élményromboló időnként.
Mikor ültem egy fogadóban a közelemben lévő emberek meg mereven engem bámultak, mint valami Tv-t, sőt aki mellettem ült és miközben bámult megemelte a poharát, hogy igyon és a nyakába öntötte, már ha lett volna benne valami. Ez már röhejes. Ez a jelenség az Oblivion-ban is megvolt. Gyanítom, hogy sok dolgot csak átmásoltak az Oblivion-ból. Persze sorolhatnék még bugokat, idegesítő dolgokat, mint szinkronhangok, egymásba folyó tárgyak stb. Ami még nagyon gagyi lett az a lovaglás, elképesztő a ló futása. Az Oblivion-ba ez sokkal jobb volt.
A mai gépekhez viszonyítva lehetett volna kidolgozottabb, fejlettebb is. Én egy 7 ezer forintos HD5450-es kártyán, Ultrán tudok játszhatóan játszani. Persze kis felbontásban, de FXAA-val még pixeles se csak homályos. De jól tükrözi, hogy nincs nagy kidolgozottság a grafikában.
-
#75 Leszedtem a grafikámat nullára, minden vagy None, vagy Low, mindenből pipa ki, és még így sem átlátszó a víz, szóval gőzöm nincs mi okozza. HD4850-es videókari. -
#74 Milyen rekord? Nem értem. Leszedsz egy növényt, típusától függően 6-14 játéknap míg "újraterem".
Most én nem a vadállományról beszéltem, hanem a banditákról, akik NPC-k. A vadállomány hidegen hagy, pontosabban kifejezetten zavarna, ha nem találnék eleget a kiváló vadászterületként emlegetett területen Whiterun és Rorikstead között. -
KopaszIsten #73 "Bethesda fórumon olvastam, hogy a respawn ideje a szedett virágoknak 6-14 játéknap."
Egy konkrét játékosnak ez a rekordja?
"Az hogy az előzőleg kipucolt bányába/őrtoronyba stb. visszaköltöznek napok múlva a banditák az szerintem logikus."
1-2 nap alatt pont, hogy nem logikus. Kérdezz meg egy vadászt, ha teljesen kiirtanának egy adott erdő területet, akkor 2 nap múlva hány vadat találnának ott? Néhány biztos lézengene, mert áttévedt onnan, amit nem tisztítottak meg, nem ugyanaz a létszám lenne. Szóval itt az idő rövidsége zavar, és az, hogy a legkönnyebb megoldást választották, mert így nem kell figyelnie a programnak erre.
Ez csak engem zavar emberek? :D
Legyen ez egy közvélemény kutatás, mert ez engem minden fantasy RPGben zavar. (Mellesleg régen a Mights & Magic-ben igen is figyelt erre a program, bár ott sem volt tökéletes. Ott fixen egy hónap múlva full újra benépesítették a megtisztított részeket (ládákat is), de addig semmi. Ez sem volt túl életazonos.) -
#72 Átlátszóságot nem, tükrözést lehet, hogy mit tükrözzön vissza. Más miatt átlátszó. -
#71 Bethesda fórumon olvastam, hogy a respawn ideje a szedett virágoknak 6-14 játéknap. Az hogy az előzőleg kipucolt bányába/őrtoronyba stb. visszaköltöznek napok múlva a banditák az szerintem logikus. -
Artyy #70 A víz átlátszóságát lehet elvileg állítani, nem lehet átállítottál valamit? Ez az Oblivion-ban is lehetett csinálni. -
#69 Gratulálok a játékélmény tönkrevágásához, de mindenki úgy játszik ahogy neki jó. Csak azt nem értem minek játszik valaki olyan játékkal, ami neki egyébként nem jó?
Én pl. csak szimplná játszom nem nézem a skilleket. Csinálgatom a questeket, baranbgolok, felderíték, játszom a választott kasztnak megfelelően (tolvaj, assassin, harcos vagy mágus) és fejlődik ami fejlődik.
Nem versenygrindelős MMO ez. -
KopaszIsten #68 "Gondolom te órákat töltesz azzal, hogy bányászol, craftingolsz meg varázsolsz, virágot szedsz, lepkét fogsz :)"
Igen én tényleg így szoktam. Oblivionban meg is untam egy idő után (pár óra gyűjtés, persze szakaszosan) a zölség és virág gyűjtést. Főleg, mikor felfedeztem, hogy visszanőnek, csak el kell menni messzire és el kell telnie 1-2 napnak, esetleg alvás.
Ez sajnos az ellenfelekre is igaz, ami viszont már kiábrándító. Nem emésztene fel nagy számítási erőforrást (processzor idő), hogy számon tartsa a promram (le is mentve a mentéseknél), hogy melyik ládát pucoltam ki, melyik területet demilitarizáltam, és csak napok, hetek múltán szállingóznának vissza a dögök a területre szépen lassan. Tehát eleinte csak 1-2 mászkálna ott, és mondjuk egy hónap múlva (játékidő) már nem lenne nyoma.
Szerintem ezt nem tartana sokba leprogramozni, és hatalmasat dobna a játékon (a szememben).
[Trolloknak: tanultam programozást, tudom miről beszélek.] -
#67 Nem értem ...
Screenshot ugyanott. -
sanyicks #66 vízen max beállításokon, mindent tükröz(nie kéne). -
#65 Max grafikán TES V-tel, ennyi. Semmi egyéb extra ami módosítaná.
Szerk: Tényleg gáz! Jesszusom! Milyen beállításokkal ilyen? -
sanyicks #64 ha 404-el faszkodik másold ki a linket és úgy. -
sanyicks #63 nem tudom te mivel játszol, de egyébként az meg a ló másik oldala. A kettő között kéne lennie.
Nálami ilyen és ilyen meg ilyen -
#62 Nem személyeskedek, ha nem hozzák ki belőlem! :D
Hunglish nem probléma, ennél a műfajnál meg főleg nem! Képet meg már csak azért is linkeltem be, mert sok helyen értetlenkedve olvasom, hogy átlátszó, tükörtiszta a mélyvíz (ahogy sanyicks is írta itt)! Nekem így néz ki, és nincs semmiféle grafikai addonom hozzá, egyedül a szaturáció van megemelve egy minimális értékkel. -
KopaszIsten #61 Jó, akkor ezt tisztáztuk. :)
Az a baj, hogy eltértünk a tárgytól, és nem a játékkal foglalkozunk, hanem egyesek (mint te is) személyeskednek. Ha bug van, nyilvánvaló, hogy a cheat nem csalásra van használva, hanem továbbjutásra. Van aki a mentés visszatöltését is csalásnak tartja, ha jobban akarsz valamit megcsinálni, mint elsőre. Én nem.
A vizes rész nagyon szép, amit bevágtál. Az én gépemen örülök, ha laggolás mentesen elfut low beállításokkal (bocs az idegen kifejezésekért, de már szinte mindenki hunglishül beszél. :)) -
#60 Igaz tényleg nem a favorit műfajom ,de azért tetszik a történet is meg a megoldások, de sajna elég hamar meguntam a repetitív dolgokat. Például azt, hogy mindig átnézek minden ládát, és átkutatok minden hullát, hogy aztán eladhassam. Aztán meg vegyek összetevőket, hogy a craftingot növeljem. Nem szoktam csitelni, de itt mégis inkább nem csesztem el órákat unalmasan, hanem csittel adtam magamnak goldot, amikor már amúgy is sok volt és növeltem a crafting képességeket. Kihívásnak nem lett volna kihívás, ha csit nélkül csinálom akkor sem. Meg trainingeseket sem volt kedvem kinézni a wikin, hogy hol vannak, úgyhogy néha karakter szintenként hozzáadtam magamnak + 5 képesség szintet, kb a 20-adik szint után. Nem tudom mi ebben a rossz. Gondolom te órákat töltesz azzal, hogy bányászol, craftingolsz meg varázsolsz, virágot szedsz, lepkét fogsz :) ... csak hogy növekedjen az a képesség. De így utólag lehet jobb lett volna, ha csak a talált tárgyakkal játszom, mert nem lett úgy sem lett volna, olyan nehéz, hiába raktam nehézre. -
#59 1: Nem idéztél vissza.
2: Általánosítottál.
Az oké, hogy te tudod mire reagáltál, de ha közösségi oldalra írsz hadd ne másnak kelljen a kisujjából kiszopnia hogy te mit akarsz mondani! A kisebbségi komplexushoz meg csak azzal a közhellyel élnék reakcióként, hogy "mindenki magából indul ki". -
-
KopaszIsten #57 Furán torzan látod a körülötted lévő virágot barátom. Te csak fikázol mindenkit. Te játszod itt a fasza gyereket.
Én tudom mire reagáltam, te nem.
Erre:
"Szerintem jobb inkább csittel időnként felemelni csak a craftingot, ha nem akarsz órákat tölteni itemek eladásával és hozzávalók vételével valamint gyűjtögetésével."
További jó trollkodást! (Kisebbségi komplexusod van, hogy bizonyítani akarsz?) -
#56 "2 centis víz is úgy látszik át mint egy 5 méteres"
Nekem 40 centis már nem látszik át, akkor most mi van?
"na meg az számgombbal elővehető itemek sincsenek már"
előveszed a "favorites" menüt q gombbal, és megnyomsz egy számgombot - társítva van
"100 méterre még mindig elíjászkodom fölé célzás nélkül, oblivionban már itt is rendesen fölé kellett célozni."
40+ méteren már fölé kell céloznom
Tovább nem olvastam, kössz a spoilert b+! -
#55 íneken lehet barangolni,A mászkálás abszolút nem unalmas,sőt! Gyönyörű helyszíneken lehet kolbászolni, van élővilág,lehet vadászni (pl fejlődik acéllövés skill ha nyilazol, az állatról bőrt húst,egyebet lefejtve tudsz kereskedni, kovácsolni, kotyvasztani), rengeteg kisebb nagyobb eseménybe lehet belefutni (van, hogy akar rabolni egy útonálló,van hogy egy nagyobb varázsló csatának lehetsz szemtanúja,van hogy rabot kísérnek,stbstb), és számtalan felfedezésre váró katakomba,barlang és egyéb építmény van szerte a térképen. Verhetetlen és megunhatatlan ilyen téren a játék!
Fejlődni pedig az fejlődik AMIT HASZNÁLSZ (+ levelenként adható 1 perk pont). Tehát ha sokat nyilazol, a céllövés,ha kardozol a kardozás, ha varázsolsz a varázslás,ha akár mindhárom egyszerre akkor mindhárom egyszerre fejlődik.
Nekem például jelenleg egy tolvaj besurranó harcos karaktere van, akivel bármit kilopok bárkinek a zsebéből,bárhova besurranhatok észrevétlenül,ugyanakkor medvéket fogyasztok karddal reggelire.:) És szerintem még varázsolni is fogok mire oda jutok hogy csinálja a fő küldetéseket.:) -
sanyicks #54 Optimalizáció nagyon jó lett, egy radeon3850-el nyomom, high-ultra mixelt beállításon, bőven 30 fps felett.
Grafika nagyon szép, bár a whiterun körül lévő pusztaság, eléggé gyér és a távoli sziklák rondák, na meg a víz laposabb szögekből egyszerűen ocsmány, ugyanis annyira átlátszó, hogy az nem reális. Főleg hogy akármilyen tiszta lehet egy természetes víz, ahogy mélyül azért egyre kevésbé átlátható, itt ilyen nincs, 2 centis víz is úgy látszik át mint egy 5 méteres, olyan mint a csapvíz. És emiatt az átlátszóság miatt távolabb, nagyon rondák a mederben gyakran ismétlődő textúratileok, mert onnan már látszik mennyire ismétlődik..
A menü röviden konzolszar, na meg az számgombbal elővehető itemek sincsenek már, csak a lassú favourites menü, questlog egy nulla lett, igaz nincs is szükség rá, mert a legtöbb questnél nem kell gondolkozni, így nincs szükség bővebb leírásra.
Ballisztika butítva lett, 100 méterre még mindig elíjászkodom fölé célzás nélkül, oblivionban már itt is rendesen fölé kellett célozni.
Néhány helyen pl sziklákon a lassú kúszás eléggé idegesítő, mintha vajon csúszna minden.
Skill rendszer gáz, már nem kell figyelni mit fejlesztesz, mert ugye kivették az alaptulajdonságokat (strenght, intelligence, stb), simábban lehet mindenes karaktert(értsd pl sneakes íjászvarázslóharcoskovácsenchantert) csinálni mint az oblivionban lehetett.
Több "unique" dungeon van mint mint az oblivionban, de a randomgenerált tipikus random dungeonok itt is befigyelnek. Pl van a csöpögős mohás várromos dungeon, a földes barlangos, meg a jeges barlangos meg, ayleid helyett dwemer dungeon.
AI kísérő elképesztően hülye. Ha mondom neki hogy wait here, leszarja ahogy meglátok egy enemyt, odarohan és üti, sneakelés kizárt dolog egy ilyen hülyével. Ha lopok és csak a társam lát frankón kapom kapon a bountyt... szóval még besúgó is.
Scriptek, játéklogika nagyon gáz. pl kiszabadítok 2 embert, ugye vagy meztelenek, vagy van rajtuk egy sima ruha. Mit csinálnak? Rohannak megtámadni a frost trollt ököllel. 1 ütéstől fekszenek, majd amikor kilépek a barlangból, látom ahogy elrohan az előbb meghalt és kifosztott ember...
Jön Alduin felébreszteni a másik sárkányt, 20 nyilamba tellett mire rájöttem, hogy mivel script, "cutscene" ezért átmennek rajta a nyilak, nem csak nem találom el.
Vagy megyek az úton, látok egy npc-t, ami nem támad odamegyek hozzá, nyomok egy beszélgetést, erre szó nélkül elkezd támadni.
Elején fél óránként jöttek a dark brotherhoodos assasinok megölni, majd később mintha mi sem történt volna beléptem a db-be, arról hogy ki akart megölni nem tudni semmit, na meg az is fura hogy simán belépek egy szervezetbe ami fél órája meg akart ölni.
Oblivionban dialógusban megállt az idő, itt már nem... finom is amikor pofázik fél órát az npc közben meg 3 frost troll kaszabol engem.
Sárkányt meg vicc, ezzel együtt az ellenfelek is. Akkora szórás van hasonló egységek között azonos helyen erősségben hogy hihetetlen. Van amit sima 1x sebzéssel megölök, és van amire vagy 10 3x-os sebzést kell bevinni hogy kifeküjön. Van ami akkorát üt hogy kisebb mint a hp regenem tehát nem tud megölni soha órák után sem, van amelyik 3 ütéssel lezúzza a 320hp-mat, 200-as armor ratingnél.
Sárkány meg gyengébb mint sok úton kószáló ellenfél, ellenben kibaszott idegesítő. Nem jön sehonnan, csak úgy ott terem a fejem fölött, pl meghalok egy nem sárkánytól, újratöltöm az állást, újratöltve meg rögtön a fejem fölött a sárkány, ami néha összevissza repül, nekem kell szaladgálni utána, mert elrepül. Eközben instant irányváltoztatásra képes, nincs átmenet, akár hátrafelé is repül.
Jó játék, de eléggé érezni rajta a konzolszarosítást, ahhoz képest hogy konzolon katasztrófa lett, ps3mon szaggat, és mind2 konzolon bugosabb és csúnyább mint pc-n. -
gombabácsi #53 honosításról: morrowindet úgy játszottam, hogy csak beleolvastam az angol szövegekbe. aztán mikor meglett a full magyarítás, jobban elolvastam a dolgokat. hát hatalmas csalódás volt. számomra kb barátok közt szinvonal....
szóval épp ezért a skyrim szövegeibe se nagyon olvasok bele :)
(itt most a könyveket, sztori jobban kifejtését értem, párbeszédekbe beleolvasok azért sűrűbben) -
#52 A "csaló kódok" azok SZÜKSÉGESEK egy-egy alkalommal, bugfix gyanánt. Vagy az neked például nem bug, ha leszállsz a lóról, az meg rakétaként repül le a hegyről, téged is majdnem fellökve? Vagy hogy az NPC megakad végtelen ciklusban, és nem lehet tovább csinálni a küldetést?
Ha nem tudod mihez szólsz hozzá, akkor ne játszd itt a faszagyereket! -
KopaszIsten #51 "Csak nem túl tömör játék, így sok időt el lehet cseszni vele."
Ha így állsz hozzá, akkor ez nem a te játékod (műfajod). Pont az a lényeg, hogy nagy legyen a játékidő, és hetekig (hónapokig) tudj vele játszani, kiélvezve minden apróságot. (Én átlag 2 hét alatt végzek ki egy RPG-t, de ez napi 6-8-10 órát jelent. És mikor végigjátszom [szinte minden mellékküldetést végigtolva, minden szöveget értelmezve, nem csak next-next] azon sajnálkozok, hogy "már" végig is játszottam, pedig még úgy tolnám. Legutóbbi RPG-knél átlag 100 óra játékidőm volt.) [Trollok kíméljenek meg a beszólásoktól, hogy kocka vagyok, mert semmi közük hozzá.]
gomba: Oblivionnal egyetértek, de azért így sem volt egy rossz játék. :) Bár egy idő után néhol már untam egy kicsit, stb. Mindenesetre megérte végigtolni.
szirmos: gomba szerintem nem foglalkozott ilyen extrákkal, hogy házvásárlás, és unique fegyverek. :)
yesname: nem ismerem az eladási mutatókat, de tény, hogy többen veszik, ha honosítva van. Én is megvárom a magyarítást hozzá.
hdo: Képzeld el tudok angolul. (Nem rég szereztem középfokot.) Viszont RPGvel nem vagyok hajlandó csak és kizárólag magyarul játszani, mert csak úgy tudom élvezni. Ahhoz nekem nincs kedvem, hogy játék közben szótárazzak, ha nem értek valamit, az RPGnél meg pont a történet a lényeg. Más stílusú játékhoz nekem sem kell magyarítás, mert megértem, amit kell.
kornan: Aki csaló kódokat használ az ne játszon RPGvel. Nem neki való, és a műfaj meggyalázása. Azok játszanak az agyatlan lövöldékkel (FPS) [Ezzel nem azt mondom, hogy mind az.]. Azt pár óra alatt végig lehet tolni. -
gombabácsi #50 én szinte minden játékban csak a mászkálást, pálya felfedezést szeretem
ebben pedig ez nagyon jó, mivel marha nagy a pálya és tényleg nem randomgenerált hatású általában -
#49 ON kérdéseidre reagálva:
A felfedezés, mászkálás egyáltalán nem unalmas, rengeteg véletlenszerű esemény történik, néha túl sűrűn is, úgy érzed minden ötödik lépésnél. Én ezért nem használom a fast travel lehetőséget, mert útközben felszedek egy csomó cuccot.
Maga a küldetésrendszer meg annyira nem lineáris, hogy tucat feletti dolgot tudsz művelni, még akár azelőtt is, hogy betennéd a lábad a második főküldetés városába, Whiterun-ba.
SZERK: Max karakterszint meg nincs, akkor lesz kimaxolva, mikor már minden skilled maxon van, és nincs mi szintet adjon, így karaktert sem tudsz elcseszni. Amúgy ez 81-es szintnél következik be kb. -
#48 "egy mai gyereknek ez a szint nehéz"
Ha ez igaz, akkor meg is érdemlik. Ezek szerint a mai gyerekek retardált nyáladzó kretének.
Ma minden adott a nyelvtanuláshoz, számtalan tévécsatorna, internet, idegen nyelvű könyvesboltok. Csak az nem tanul meg használható szinten angolul, aki nem akar. A nyelvvizsgával meg nekem ne jöjjön senki, mert semmit sem jelent. Tudom, mert én is vizsgáztattam. Gyereknek megvan a pontszint, megvan a vizsga, da az igazán használható nyelvtudása nem volt jó. Ez van, szar a rendszer.
Én sem az iskolában tanultam meg angolul, a számítógép, játékok és filmek marha sokat segítettek. Akkoriban fel sem merült, hogy az Időrégészen kívül más játék magyarul legyen. A fenébe is, ne panaszkodjanak, hanem tanuljanak meg angolul. Ha az nem megy, akkor játszanak jojóval, komolyan. -
BrockSamson #47 1. menurendszernel mindossze arra a felismeresre van szukseg, hogy nagyreszt billerrel es nem egerrel megy, utana kenyelmes a hasznalata
2. kivettek dolgokat, ami egyszerusitesnek tunik, ez igaz, de kozben viszont kikerulek olyan dolgok, amikkel 2 es fel ora alatt erinthetetlen tapos karit lehetett epiteni (m
varazslatok osszereakasa pl hatalmas lyuk volt Obki rendszereben)
3. most legalabb 10-15 ora legyozhetetlen tapos karit epiteni :D (mar smithing is eleg, legendaryra tapolt cuccokban hozzam sem ernek master szinten)
4. nem nagyon akartam hinni nekik, de tenyleg igenyesek es tobbe kevesbe kezzel keszultek a katakombak
5. az attribokat en is hianyolom, de tul lehet elni
6. a sarkanyokkal harcolni epic, de eleg gyengek a dragaim, neha varazslokat tovabb puffolok
7. questek tobbsege szegenyes loottal jar es meg csak nem is segit kari fejlodeseben, ezeket csak akkor csinalja meg az ember, ha megvan a szerepjatekos beallitottsaga
8. tenyleg bugos, konzolt nem egyszer kellett emiatt hasznalni
9. mashol is irtam mar, hogy nekem bejon, hogy barmilyen fajbol lehet barmilyen kaszt es nem csak a sablonokat jatszhatja az ember -
#46 Jah sajna, nem mindenki fog ki normális angol tanárt. Nekem elég sokszor cserélődött és volt olyan év, hogy szinte semmit nem tanított, de volt normális tanárom is szerencsére, valamit azért felszedtem. Nyelvvizsgán meglehet szerezni úgy, hogy minimálisan értesz csak a nyelvhez, bemagolod a típusfeladatokat és kész. És úgy is el lehet bukni, hogy elég jól beszéled és megérted, de a nyelvtanhoz nem értesz. Most szerintem elbuknám már, ha felkészülés nélkül kéne menni. :)Pedig már nem jelent gondot, hogy angolul nézem a filmeket felirat nélkül vagy , hogy megértsem a játékokat. De ezt a tudást nagyrészt itthon szereztem meg, nem az iskolába. -
#45 Többet, mint Witcher 2-ből és társaiból, mégis azokból nyugodtan vehettél bármikor... -
Yv@n #44 "A magyar oktatás sajnos nem tart ott, hogy nagy százalékban neveljen ki angolul (más nyelveken meg pláne) jól értő embereket."
Esetleg szándék kellene hallgató oldalról. Amíg a túlművelt arcok a warez oldalakon azon vinnyognak, hogy a mocskos kiadó hogy képzeli, hogy az ő ingyen letöltött játékához nem készít magyar fordítást, addig nem igen van miről beszélni. -
#43 Térképen/Lóval bárhova pillanatok alatt eljuthatsz de akár gyalog is bejárhatod az egész térképet. Csak rajtad áll, ha jobban lekötnek a küldetések mint a kóborlás akkor térképen oda teleportálsz a legközelebbi ismert helyhez majd onnan lóháton 1-2 perc alatt eléred a célod. Ha szeretsz felfedezni és barangolni akkor pedig hanyagolod a térképet és bejárod a területet. Amúgy is olyan a játék hogy magadnak kell megtalálni a határokat elég szabad minden tekintetben. -
Gvik #42 Akkor egy kis OFF:
"Aki nem tud idegen nyelvet 17 évesen, az már ne is haragudj, de számomra analfabétának minősül! :D"
Nem tudom, ezt mire alapozod; de a fogalmazásodból tényleg elég negatív dolgok szűrhetők le. Azzal izmozni, hogy nyolcadikosan nyelvvizsgázni mentél... az se mostanában lehetett. Csapj fel mai nyelvvizsga felkészítő könyvet, olyan témák vannak benne mint a környezetvédelem, politikai eszmerendszer, fogyasztói társadalom, harmadik világbeli országok, stb. Nem tudom nektek mi volt akkor a követelmény hogy ennyire lazán sikerült átmenni, de egy mai gyereknek ez a szint nehéz - nem csak azért mert olyan szak-szókincset kíván, de ennyi idős korban még az átlagműveltséghez nem tartoznak ilyen témák. Az hogy valaki 17 évesen nem tud idegen nyelvet, és ezért analfabétának minősíteni - ez szerintem megint erős túlzás. Én 16 évesen raktam le a középfokút, most vagyok 19, nemsoká megyek felsőfokon is. Mindezt úgy, hogy 2. osztálytól nyelvtagozatos osztályba, gimiben meg nyelvprofilú iskolába jártam + 4 év külön-tanár. Nálunk érettségire mindenkinek volt nyelvvizsgálja, az osztály kétharmadának felsőfokon is (a maradék egyharmadot azok alkották akiknek vagy két nyelvből volt középfokú, vagy olyan selejtek voltak mint én, hogy nem tudták megcsinálni a felsőt...). Hangsúlyozom, mindezt nyelvprofilú suliban. Szóval akiknek nincsenek ilyen lehetőségei, azoktól mire fel várod el, hogy 17 évesen perfektül tudjanak. Illetve nem is az elvárás, inkább miért nézed le őket? (választ légy szíves privátba, gondolom már a többiek unják ezt a témát...)
És akkor ON:
Engem ebben a játékban az érdekelne, hogy a bejárható szabad terület itt hogyan nyilvánul meg? Mármint úgy értem, pl a GTA:SA-ban tök jól el tudtam szórakozni küldetésen kívül, a Just Cause-ban meg sokkal nagyobb játéktér volt, mégis küldetésen kívül csak mászkáltam a dzsungelbe, ami öt perc után már baromira unalmas volt. Szóval mennyire mentek rá a játéknak erre a részére, ami nem küldetésfüggő, hanem ilyen szabad botorkálás alapú? Rpg-vel még egyedül a KotOR 1/2-vel volt szerencsém, azt mondjuk baromira élveztem, bár nekem már az is elég összetettnek tűnt, valahogy nem vagyok hozzászokva az ilyen fejlődésrendszerű játékokhoz... mindig rájövök, hogy öt pályával ezelőtt inkább mást kellett volna fejleszteni -
Szartúriusz #41 hdo neked mekkora az arcod ... Ritka beképzelt egy tuskó kis geci vagy te.
"szakmabeli" te ... Ha valaki lennél, nem itt jártatnád a pofád. -
#40 Butul? Inkább javul. A mellék küldetések sokszínűbben aMorrowind és az Oblivion id után MMORPG szintűre süllyedő mellékküldetéseihez képest. Az pedig hogy kivetek egy rakat felesleges hülyeséget nem gáz,amúgyis nevetséges volt az ugrálva közlekedés hogy fejlődjön az akrobatika. Az inventoryval sem volt gondom,átlátható 1szerű hibátlan. Az egyetlen ami hiányzik a fegyverek elhasználódása. Ennyi. Egyébként minden tekintetben a legjobb ES rész..
Gombabácsi: Talán nem easy-ben kéne játszani és úgy véleményt mondani mert ez a játék még alap fokozaton is könnyű,tegye expertre vagy masterre és lesz sok sok kihívás.:) -
gombabácsi #39 "Aki nem tud idegen nyelvet 17 évesen, az már ne is haragudj, de számomra analfabétának minősül! :D"
Ilyen szöveget eddig csak semmihez se értő magolós, sosedolgozott bulizósfiataloktól hallottam. -
#38 Ez meg a másik, hiába beszél itt bárki is magyarításról, vagy annak a hiányáról, elég követni a kis nyilat HUD-on és tudni fogod mi a francot kell művelni.
HP/Stamina/Magicka is mehetett volna külön perk fára, a perk képességeket automatikusan is megkaphatnád, amint eléred a megfelelő skill szintet, és így teljesen mellőzni lehetett volna a karakterszintet is, mivel már ennyire nincs értelme.