117
  • hurkaur
    #117
    "Ez nincs így, mivel egy élettapasztalattal nem rendelkező, szülei csöcsén lógó hülye gyerek nem fogja fel, hogy mi is az a költség."
    au fail
  • grizzly21
    #116
    Szerintem nem irt soha olyat ami arra utalt volna hogy az AIR-es fejlesztes semmilyen szituacioban nem lehet jo.

    Hat nem tudom te hany eves vagy, de amit tudok rola azalapjan elegge melle lottel azzal amit irtal, masreszt a szemelyeskedest tenyleg nem kene..
  • Papichulo
    #115
    "Ez nincs így, mivel egy élettapasztalattal nem rendelkező, szülei csöcsén lógó hülye gyerek nem fogja fel, hogy mi is az a költség."

    Ha az ervek elfogynak, marad a szemelyeskedes. Ennyit tudsz, ennyit ersz.
  • Komolytalan
    #114
    "Azt gondolom igazi ellentet nincs, "Komolytalan" elismeri hogy flash-ben nem lehet barmit megcsinalni"
    Ez így van, sőt hangsúlyoztam is, hogy a Flash=UI.

    "es "Papichulo" is, hogy vannak olyan helyzetek, amikor erdemes Flash-t hasznalni koltseghatekonysag miatt"
    Ez nincs így, mivel egy élettapasztalattal nem rendelkező, szülei csöcsén lógó hülye gyerek nem fogja fel, hogy mi is az a költség.
  • M2 #113
    "Az Apple a hibás a mobil Flash haláláért"

    Ha ezt szegény Stevie megérhette volna... :-)
  • grizzly21
    #112
    Sracok, kicsit eltertunk a tematol, de szerintem ennek mar tenyleg nincs ertelme, legalabbis en nem latom itt mi is a nem-egyetertes oka?:)

    Azt gondolom igazi ellentet nincs, "Komolytalan" elismeri hogy flash-ben nem lehet barmit megcsinalni, es "Papichulo" is, hogy vannak olyan helyzetek, amikor erdemes Flash-t hasznalni koltseghatekonysag miatt. Innentol kezdve nincs mirol beszelni! Nyilvan a ketto kozott vannak elteresek, egy adott problemarol nem biztos hogy elsore evidens eldonteni hogy mit erdemes hasznalni, de itt most nem errol van szo, hanem hogy melyik megoldas a "jobb", amikor nyilvanvalo, hogy mindegyik lehet "jo" valasztas egy adott esetben.
  • Papichulo
    #111
    Latom a szemelyeskedes az mar remekul megy, ellenben ezer megy egy dologra nem tudsz valaszolni, vagy hulyeseget beszelsz. AAA kategorias jatekok vagy 3D modellezes/render flash-ben? Come on! Mar latom, ahogy a kovetkezo Pixar film flash-ben keszul. Vagy ahogy az F35 statikai szamitasait flash-ben vegzik. Vagy az Airbus pilotafulkejeben Flash UI-k vannak a kepernyokon... Rohejes... Tudom, ezekben nincs eleg penz, mert a hadiipar meg a legikozlekedes az egy szegenyhaz... Orvosi muszerek vagy gyogyszerkutatasok flash-ben? Es ezek utan azt mondod, hogy nem beszukult a gondolkodasod?!

    Elismetlem, korites nelkul: olyan dolog nincs, amit csak flash-ben lehet megcsinalni! Olyan dolog viszont rengeteg van, amit flash-ben nem lehet megcsinalni. Hihetetlen, hogy ennek ellenkezojerol akarsz meggyozni.

    Mas szavakkal: Ha akarom, akkor megirom C-ben az egesz flash-t (ahogy az Adobe is tette). Ellenben ha te megszakadt sem fogsz flash-ben egy Visual Studio-t osszehozni. Meg meg ezer mas dolgot. Ennyi...

    Es azt sem tudom, hogy miert nem tudod felfogni, hogy egy atlagos felhasznalo napi munkajaban/tevekenysegeben - foleg, de nem kizarolag offline - szinte semmi flash programot nem hasznal. Az online reklamokon kivul (ahol azert szorongatja az (anim)gif :)) sehol sem piacvezeto! Hogy lehet ezzel egyalalan vitatkozni?
  • Komolytalan
    #110
    "Akkor megkerdezem megegyszer, milyen olyan desktop alkalmazast tudsz mondani, amiben a flash/flex megoldas piacvezeto?"
    Nahát, most már csak desktop alkalmazás kell? Köszi, hogy feladatad a szoftver piac 3/4 részét (web, hordozható). Nekem elég lesz az is.

    "Raadasul semmiben sem tud - adott platformon!!! - tobbet nyujtani, mint egy arra native-ben megirt alkalmazas es semmiben sem nyujt kiemelkedot!"
    Ó, már csak kizárólag egy platformos szoftverekről beszélsz? Azt is meghagyom neked. Ugyanis ma már nem sok ilyen van...

    "SW renderer? Az biztos vilagsiker lett. Milyen merteku bevetelekrol beszelunk ezeknel?"
    Jelenleg van fent 46K játékos. A többit csak saccolni lehet, de ha nagyon pesszimista számokat nézünk:
    Legyen átlag 30K játékos (éjjel-nappal átlag). Egy játékos ilyen játékokkal jellemzően nem játszik napi fél óránál többet (2-3 naponta leül elé, és játszik 1-1.5 órát). Ez 30*24*2=1.44millió aktív játékos. Ez nagyjából szinkronban áll az oldalon megadott 5.8M total playerrel. Az ilyen játékoknál változó, hogy mennyien fizetnek, de 1%-ot simán feltételezünk (ismerek olyan micropaymentes játék üzemeltetőt, ahol ez 14%, de csitt!). Vagyis 14400 fő fizet kb 3 havonta 10eFt-t, ez 144MFt, vagyis éves szinten 576MFt. Minimum, valójában ettől valószínűleg jóval magasabb a bevétel, simán lehet 10x is. A kiadás meg egyszeri fejlesztési költség (max 100-200MFt), plusz 20 szerver üzemeltetési költsége - ez bérleti díjjal együtt is kb havi 30-40eFt*20, ami évi 9.6MFt. Persze ez aprópénz, mondjuk a WoWhoz képest, de:
    1. Nézd meg mennyi pénz kell az induláshoz, és mennyi pénz kell egy WoW szintű MMO játék indításához.
    2. Nézd meg hogy ez a pénz hányszorosan térül meg 1 év alatt.
    3. Most add össze, hogy hány bukott MMO van (Warhammer Online megvan pl?), vagyis hány fejlesztést kell megfinanszírozni, hogy egy bejöjjön.

    "Arrol meg ne is beszeljunk, hogy meg az altalad emlitett jatekoknal is feltetelezem, hogy a server-side resznek, koze sincs a flash-hez."
    Igen, erről nem kéne beszélni, ha minimális fingod is lenne a témához, nem csak levegőbe puffogtatnál. Tudod kettőnk között az a marha nagy különbség, hogy ha olyan feladat van, akkor én előkapom a PHP-t, JAVA-t, C#-ot, vagy éppen ami kell. Te meg csak a partvonalról fintorogsz olyasmire, amiben a hello worldon se vagy még túl.

    "Adatbazis szerverbol lehet, hogy keves van, de azert az Oracle az gondolom eleldegel belole."
    Az Oracle el, de pl a 2. legjobb Sybase-t éppen tavaly vásárolták fel, mert ő pont nem éldegélt el belőle olyan jól. Azt is elmondhatjuk, hogy mondjuk 2000 után _SENKI_ se csinált új, sikeres, fizetős adatbázis szervert. Adatbázis szervert bevezetni k.rva nehéz, mert még verziót se nagyon mernek migrálni a cégek, nemhogy egy másik gyártó termékére váltani.

    "Photoshop Express? Ezt hany hivatasos fotos vagy grafikai studio hasznalja a Photoshop CS helyett?"
    Valószínűleg több, mint ahány megvette a PS-t fél millióért.

    ""A preview-k alapján már rágják a küszöböt a vásárlók"
    Excel analogia? Detto... Gondolom a Microsoft mar retteg, hogy mikor leszel kesz a te valtozatoddal, mert akkor aztan csunyan bukni fog az MSFT ;)"
    Excel kiváltás. Az nem excel analógia. Egyébként nyilván nem kell rettegnie, de engem nem is az érdekel, hogy az MS-től ne vegyenek meg több excelt, inkább az hogy nekünk kifizessék az excel árának több tízszeresét a mi cuccunkért.

    "Gondolom a tobbi altalam emlitett teruletre (3D render/vago/zeneszerkeszto/CAD/CAM) meg azert nem reagaltal, mivel a flash maximalisan alkalmatlan a megvalositasra."
    Ezekből mind van felhős változat, ahol a flex simán alkalmas a felület megvalósítására. Tudom nehéz felfogni: flex=UI.

    "Vicces fiu vagy te... Most pont openAT-re fejlesztek egy flottakoveto rendszert egy Sierra Wireless eszkozre. Lenne esetleg otleted, hogy ezt, hogyan tudnam flash-re atultetni? Gondolom pikk-pakk kesz lennek a fejlesztessel. Nyugi, csak ironia volt, nem kell valaszolni :)"
    Egyrészt nem csinálsz te lóf.szt se, mert ilyen realitás érzék nélkül nem dolgozhatsz, mert már éhen haltál volna. Másrészt felhozhatod sokadszor is a HW közeli programozást, úgy látom másra nem futja. Arra mondjuk kíváncsi leszek, hogy az űberf.sza flotta követő rendszernél a bitek miután eljutottak a szerverre hogy fognak megjelenni az operátoroknál. Gondolom nekiállsz ehhez C programot írni, lol. Mert amit én írtam 2000 környékén hasonló rendszert ott bizony erre szintén flash szolgált (és persze volt még használva php, pearl, meg C is).
  • Papichulo
    #109
    Eleg kemeny fanboy hozzaallassal rendelkezel. Vicces, hogy engem nevezel szuklatokorunek, amikor te nem latsz a flash-en tul :)

    Akkor megkerdezem megegyszer, milyen olyan desktop alkalmazast tudsz mondani, amiben a flash/flex megoldas piacvezeto? Konretan! Hany ilyen terulet van a native code-dal osszehasonlitva?

    Ismetlem, nem mondom azt, hogy a flash mindenre alkalmatlan. De sokmindenre igen! Raadasul semmiben sem tud - adott platformon!!! - tobbet nyujtani, mint egy arra native-ben megirt alkalmazas es semmiben sem nyujt kiemelkedot!

    MMO(RPG)s:
    SW renderer? Az biztos vilagsiker lett. Milyen merteku bevetelekrol beszelunk ezeknel?
    Legalabb olyan szinten, mint a kevesbe ismert WoW? Merthogy szamomra az szamit sikeres MMORPG-nek, nem pedig a szinten mindenki altal ismert Shakes&Fidget. Tanki Online nevu MMO? Nem ismerem de feltetelezem, hogy ebbol is rendeznek vilagversenyeket, mint a Countstrike-bol, meg a Starcraft-bol. Jol latom? En nem azt mondtam, hogy nem leteznek flash-re MMO-k, hanem, hogy ezek meg sem kozelitik az igazi vilagsikereket. Arrol meg ne is beszeljunk, hogy meg az altalad emlitett jatekoknal is feltetelezem, hogy a server-side resznek, koze sincs a flash-hez.

    Adatbazis szerverbol lehet, hogy keves van, de azert az Oracle az gondolom eleldegel belole. Flash-ben eselytelen lennel betorni a piacra, pedig az 1000< portok alkalmasak erre is.

    Photoshop Express? Ezt hany hivatasos fotos vagy grafikai studio hasznalja a Photoshop CS helyett? Amikor meg sem lehet vele nyitni barmilyen kepet a kameran vagy a HD-n, csak azt ami be van masolva a konyvtaraba?

    "A preview-k alapján már rágják a küszöböt a vásárlók"
    Excel analogia? Detto... Gondolom a Microsoft mar retteg, hogy mikor leszel kesz a te valtozatoddal, mert akkor aztan csunyan bukni fog az MSFT ;)

    Gondolom a tobbi altalam emlitett teruletre (3D render/vago/zeneszerkeszto/CAD/CAM) meg azert nem reagaltal, mivel a flash maximalisan alkalmatlan a megvalositasra.

    Vicces fiu vagy te... Most pont openAT-re fejlesztek egy flottakoveto rendszert egy Sierra Wireless eszkozre. Lenne esetleg otleted, hogy ezt, hogyan tudnam flash-re atultetni? Gondolom pikk-pakk kesz lennek a fejlesztessel. Nyugi, csak ironia volt, nem kell valaszolni :)

    "Szóval ha nem haragszol megint csak hiszek a saját szememnek - tégy te is így"

    Esetleg tudnal valami linket is adni, vagy az egyetlen letezo dobozos peldany a te asztalodon van?

    "A szerver oldalát megírták C++-ban, a felületet meg flexben."

    Errol sehol sem talaltam adatot. Tudom, hogy a wikipedia tevedhet, de te ezt semmivel nem cafoltad, kiveve a sajat velemenyeddel.
  • Komolytalan
    #108
    "Tudod miert fizetnek peldaul jol, peldaul MMORPG-ert, vagy adatbazis szerverekert, vagy a Photoshop-ert, vagy az Excel-ert, vagy a Word-ert, vagy 3D render programokert, vagy profi vago/zeneszerkeszto programokert, vagy CAD/CAM programokert, vagy az SAP-ert, soroljak meg?"
    MMO:
    Tanki Online. Nem RPG, de 3D - már a Stage3D előtt 3D volt, szoftver rendererrel. A 2.0 meg már HW renderes, ha jól tudom.
    Shakes&Fidget. Ok, ez egy poén játék, de de sokan játsszák, nagyon sikeres.
    Nadirim. Digital Reality fejleszti, idén nyáron fog megjelenni, publikus teszt már volt belőle, és hát mondhatni beszarás (én is nyomtam jobb gombot rajta, hogy ez tényleg flash-e). És az is csak SW renderer volt.

    Adatbázis szerver:
    Hány fizetős, elterjedt is van? 3? Te majd megírod a negyediket?

    PS: röhögni fogsz, de van flash alapú változata... Úgy hívják hogy Photoshop Express.

    Excel: megint csak röhögni fogsz, de éppen azt írok... Igaz hogy DB az alja, és nem egy az egyben Excel, de Excel-t kell kiváltania. A preview-k alapján már rágják a küszöböt a vásárlók).

    Most hadd ne soroljam tovább, mivel szerintem ebből látszik, hogy szűk látókörű vagy. Persze, lehet felhozni 1-1 példát, ahol a Flex nem alternatíva. Pl driver. De mondjuk ha "igazi" szövegszerkesztőt kellene írnom, amihez kevés lenne én akkor se a natív kódot választanám, hanem a JAVA-t. Mivel akkor már legalább 2 fontos platformon jól futna (OSX, WIN). A natív meg örökre marad 1 platformos móka, amely akkor, amikor a fizetőképes kereslet ilyen szinten szét van forgácsolódva különböző platformokra nem vicces.

    ""Oracle BI elég dobozos?"
    Errre gondolsz, mint Oracle BI?"
    Nem, én arra gondolok aminek a 20G virtuális gépét ideadta az Oracle-s csóka, hogy nézzük meg. És amin a táblázatokon, diagramokon jobb gombot nyomva feljött a flash helyi menüje. Szóval ha nem haragszol megint csak hiszek a saját szememnek - tégy te is így (kérj tőlük demot, indítsd el a virtuális gépet, és csodálkozz).

    "Nekem nagyon ugy tunik, hogy ok ezt megirtak C++-ban jopar OS-re, kulon-kulon. Vagy te arra vagy olyan buszke, hogy ennek valami kis reporting feluletet megcsinaltak flash-ben is, mely termeszetesen nem mukodhetne a C++-ban megirt core nelkul?"
    A szerver oldalát megírták C++-ban, a felületet meg flexben. Na vajon miért? Mert így költséghatékonyabb.
  • Papichulo
    #107
    "És 1000+1 dologban drágább és fölösleges a natív megoldás, mert hozadéka semmi sincs."

    Ezt remekul demonstraltad is az alabbi sorban:
    ""Mi is maradt? Ja, a multimedia es a jatekok..."
    Meg a multiplatform üzleti alkalmazások kliens oldala."

    Magyarul marad a multimedia, az egyszerubb jatekok es "a multiplatform üzleti alkalmazások kliens oldala"

    "Mert azokért aztán jól fizetnek."

    Tudod miert fizetnek peldaul jol, peldaul MMORPG-ert, vagy adatbazis szerverekert, vagy a Photoshop-ert, vagy az Excel-ert, vagy a Word-ert, vagy 3D render programokert, vagy profi vago/zeneszerkeszto programokert, vagy CAD/CAM programokert, vagy az SAP-ert, soroljak meg?

    Ezek kozul melyikben tud a flash alternativat jelenteni?

    btw: Megneztem az SAP Visual Composer-t. Ez tulajdonekeppen egy modellezo felulet, melyben a GUI-t lehet megtervezni egyszeruen, de a kesobbiekben ezt at kell rakni rendes formokra. Ez nem helyettesit semmit. Raadasul ebben is csak egy opcio a flex!

    "Oracle BI elég dobozos?"
    Errre gondolsz, mint Oracle BI?
    http://en.wikipedia.org/wiki/Oracle_Business_Intelligence_Suite_Enterprise_Edition

    Merthogy itt ez van irva:
    "Developer(s) Oracle Corporation
    Written in C++, Java
    Operating system Windows, Linux, Solaris, HPUX, AIX, MACOSX"

    "De ők szerinted miért választották a flashes felületet a szoftverükhöz?"

    Nekem nagyon ugy tunik, hogy ok ezt megirtak C++-ban jopar OS-re, kulon-kulon. Vagy te arra vagy olyan buszke, hogy ennek valami kis reporting feluletet megcsinaltak flash-ben is, mely termeszetesen nem mukodhetne a C++-ban megirt core nelkul?

    Akkor megegyszer: tudsz dobozosan kaphato (mint peldaul a Windows) flash-ben irt programot mondani?

    "Mivel bárki, aki dolgozik, az tudja, hogy a költség, és a fejlesztési idő az k.rva nagy úr ám."

    Nagyon sok fejlesztes nem multiplatform vagy pedig a kotottsegek miatt nem megfelelo ra a flash. Ha azonban szerinted a flash jelenti a "be all end all" technologiat a software-fejlesztesben, akkor miert nem arasztottak el minden teruletet a flash programok? Hiszen szerinted mindenre ez a legjobb platform, nem? Barmit gyorsan ki lehet fejleszteni benne es egybol multiplatform is... vagy nem ezt akartad mondani?

    "azért még nem tudnád ugyanazt megcsinálni natív kódban, amit éj fejlesztek jelenleg flexben. "

    Ahhoz mar nagyon elvakultnak kell lenni, hogy valaki ilyen kijelentest tegyen. Amugy grizzly21 mar remek valaszt fogalmazott meg erre a #104-ben. Ahhoz mar semmit sem tudok hozzatenni, bar egy dologban tevedett, ebben:"Ezt nem hiszem, hogy barki mashogy gondolna. " :)

    ps: az ad-hominem-tol tekintsuk el legyszives!
  • Komolytalan
    #106
    "Az en olvasatomban - adott platformon - a native code felulrol kompatibilis a flash-sel. Ergo, native-code-ban mindent meg lehet csinalni, amit flash-ben, mig ez forditva nem igaz. Ennyi a mondandom lenyege."
    Ez vagy egy tapasztalatlan, szülei csöcsén lógó gyerek, vagy egy valóságtól elrugaszkodott egyetemen tanító "nagy gyerek" véleménye. Mivel bárki, aki dolgozik, az tudja, hogy a költség, és a fejlesztési idő az k.rva nagy úr ám. És ha ezzel tisztában van, akkor nem von le olyan logikai logikai bakugráson alapuló következtetést amit te is levontál. Mert nem, attól hogy 1 platformon kvázi ekvivalens a fejlesztési idő, azért még nem tudnád ugyanazt megcsinálni natív kódban, amit éj fejlesztek jelenleg flexben. Méghozzá azért nem, mert ha bejelentenéd mikor én 100%-on vagyok, hogy 1 platform megvan, most elkezded a másik 3-at, és 1 éves project esetén további 3 évre van szükséged, akkor a főnököm úgy rúgna ki páros lábbal, hogy egy hétig a s.ggedet borogatnád utána.
  • Komolytalan
    #105
    "Alabb bebizonyosodott, hogy ezer meg egy dologra nem alkalmas a flash."
    És 1000+1 dologban drágább és fölösleges a natív megoldás, mert hozadéka semmi sincs.

    "Mi is maradt? Ja, a multimedia es a jatekok..."
    Meg a multiplatform üzleti alkalmazások kliens oldala.

    "Probalj meg egyetlen napot csak flash alkalmazasokkal tulelni! De persze mar a browser-t sem hasznalhatod, mert az is native code."
    Igen. És hány van belőle? PCn van mondjuk... 4. Akkora orbitális szopás böngészőt írni - nyilván natív fejlesztő eszközben, mert más nem alkalmas rá -, hogy 1 milliárd felhasználó 4, azaz 4 db program kifejlesztését tudja "finanszírozni".

    "Par AIR alkalmazas? Amiben nem tudosz emailt irni, vagy filemuveleteket vegezni, vagy programozni, vagy FTP-zni, vagy barmilyen videot/zenet lejatszani?"
    Mert azokért aztán jól fizetnek. Nem baz, tudod mit lehet írni Flexben? Raktárkezelő klienst. És ugyanazokat az osztályokat lehet használni PC-s kliensen, mint amit a raktáros használ a mobil kütyüjén a targoncán ülve.

    "ps: commercial alkalmazas = "dobozos" program. Van ilyen flash-ben?"
    Oracle BI elég dobozos? Tudod, rám mondhatod, hogy azért Flash, mert máshoz nem értek (értek, de mind1). De ők szerinted miért választották a flashes felületet a szoftverükhöz? Nem tudtak tán cézni? Lol. Azért választották, mert meglátták mit tud, lefosták a bokájukat, és megtanultak benne programozni. Ennyi...
  • grizzly21
    #104
    "native-code-ban mindent meg lehet csinalni, amit flash-ben, mig ez forditva nem igaz."

    Ezt nem hiszem, hogy barki mashogy gondolna. Mivel az AIR a mobilon egy nativ lejatszo az adott platformon (mi mas is lehetne), evidens, hogy egy absztrakcios szinttel feljebb van a nativnal, ezert csak ugyanannyit, vagy kevesebbet hasznalhat abbol amit a nativ tud, mivel a vegeredmeny az nativ lesz. Tobbet marcsak azert sem hasznalhatna, mert a nativ a minden ami elerheto, annal nincs tobb:)
  • Papichulo
    #103
    "pick the right tool for the right job"

    Nicely put...

    Summa summarum: Az en olvasatomban - adott platformon - a native code felulrol kompatibilis a flash-sel. Ergo, native-code-ban mindent meg lehet csinalni, amit flash-ben, mig ez forditva nem igaz. Ennyi a mondandom lenyege.
  • Papichulo
    #102
    Esszencialis = Mit lehet megcsinalni native-code nelkul es mit lehet megcsinalni Flash nelkul?

    Alabb bebizonyosodott, hogy ezer meg egy dologra nem alkalmas a flash. Mi is maradt? Ja, a multimedia es a jatekok... Probalj meg egyetlen napot csak flash alkalmazasokkal tulelni! De persze mar a browser-t sem hasznalhatod, mert az is native code. Sot, a flash player-t sem hasznalhatod, mert az sem flash. Mi marad? Par AIR alkalmazas? Amiben nem tudosz emailt irni, vagy filemuveleteket vegezni, vagy programozni, vagy FTP-zni, vagy barmilyen videot/zenet lejatszani? Pillanatnyilag tenyleg ugy nez ki, hogy ez a platform fogja meghoditani a vilagot...

    ps: commercial alkalmazas = "dobozos" program. Van ilyen flash-ben?
  • grizzly21
    #101
    Felreerted, en itt komolysag alatt csak a kliens oldali dolgokat ertem. Nyilvan a hatterben dol el az uzleti alkalmazasoknal minden, ezert is a kliens oldali egyszeru html, szinte semmit nem tud. De ezzel nincs is baj, itt a kliens oldalrol beszelek csak, ha kliens oldalon akarsz valami latvanyosat csinalni, ebben jo nagyon a flash.

    Ezek szerint ezt rosszul tudtam, en CIB-et hasznalok, es lattam meg 1-2 hazai netbankot, mindegyik JAVA-s volt.

    Google: mert jol meg tudtak csinalni html5-ben is. Itt a bizonyitek, hogy nem lehetetlen, de az biztos, hogy koltsegesebb sokkal. Egy ilyen alkalmazashoz joval nagyobb erofeszites kell mintha Flash-ben kellett volna megcsinalni. Egy nagy ceg megteheti maganak.


    A nativ VS AIR temahoz pedig: szerintem ezen semmi ertelme vitatkozni, "pick the right tool for the right job". Egy egyszeru alkalmazas nehany view-val es form-mal pikk pakk nehany kattintassal megcsinalhato AIR-ben, ugy hogy aztan egy gombnyomasra lehessen minden mai rendszerre exportalni. Meg lehet csinalni nativban is egy verziot ios-re, egyet android-ra, egyet web-re, egyet blackberry-re, egyet desktopra (vagy azon belul egyet windowsra, egyet mac-re), nagysagrendekkel nagyobb koltsegen, es meg az is lehet hogy view valtaskor 0.2 masodperc helyett csak 0.1 mp lesz a varakozasi ido, es amikor az ugyfel valtoztatast ker, akkor minden platformon meg kell csinalni kulon-kulon, de a kerdes, hogy megeri-e ?
    Es ugyanigy, meg lehet probalni egy sebessegkritikus fizikai jatekot mint pl a Labyrinth lefejleszteni AIR-ben nativ helyett, de egyszeruen nem lesz eleg jo a vegeredmeny.
  • Komolytalan
    #100
    "Ugy latom itt mar csak magyarazkodas megy, hogy mi es miert es hogyan megy/nem megy a flash-ben, ki-mi miatt eroforrasigenyes, miben kell kompromisszumot kotni, mi lesz majd a jovoben, stb..."
    Úgy látom ott már csak a magyarázkodás megy, hogy miért is jó a natív kód. Igaz hogy portolhatatlan, mert már a nyelv se ugyanaz egyes OSeken, igaz hogy 1-1 eszközre jó csak, és 1-1 eszköz ma már csak a piac töredékét fedheti le, igaz hogy emiatt horror árú a fejlesztés, de az ettől függetlenül kompromisszum mentes. Lol.

    "Elfogadom, hogy eleg sok dolgot meg lehet oldani a flash-ben, meg ennel is tobbet nem."
    Elfogadom hogy van amit csak natív kódban lehet megcsinálni, és hogy a piacnak ez a szelete folyamatosan csökken, ennek az aktuális koporsószöge az iOS/Android/egyéb hordozható kütyük térnyerése.

    "Azt is alairom, hogy van amikor ez a legjobb megoldas az adott problemara, de nem veletlen, hogy commercial alkalmazasokat nem keszitenek ra."
    Ez szimplán hülyeség. Egy Oracle BI az mi a tök, ha nem üzleti alkalmazás? Lentebb volt az SAP modul. Ott van a google Analytics. És még más céget nem is említettem, csak azokat, amiket te felhoztál.

    "Mit is irtam? Ezt: "hagyjuk mar azt, hogy a flash az esszencialis az SAP hasznalatahoz!"
    Az esszencialis szo jelentesevel feltetelezem, hogy tisztaban vagy. Akkor ertelmezd ujra legyszives!"
    Értelmezem. Levelező kliensnek is lehet használni puttyot, mert lehet vele 25-ös portra kapcsolódni. Esszenciálisan alkalmas, és esszenciális balf.sz az, aki ezt használja, a kényelmes UI helyett.
  • Papichulo
    #99
    Ugy latom itt mar csak magyarazkodas megy, hogy mi es miert es hogyan megy/nem megy a flash-ben, ki-mi miatt eroforrasigenyes, miben kell kompromisszumot kotni, mi lesz majd a jovoben, stb...

    Elfogadom, hogy eleg sok dolgot meg lehet oldani a flash-ben, meg ennel is tobbet nem. Azt is alairom, hogy van amikor ez a legjobb megoldas az adott problemara, de nem veletlen, hogy commercial alkalmazasokat nem keszitenek ra.
    Nagyon messze van ez attol, hogy az XCode/Visual Studio/stb... vegezete legyen! :)

    ps: "Olvasd csak el a #92-t, és csodálkozz :-D"

    Mit is irtam? Ezt: "hagyjuk mar azt, hogy a flash az esszencialis az SAP hasznalatahoz!"
    Az esszencialis szo jelentesevel feltetelezem, hogy tisztaban vagy. Akkor ertelmezd ujra legyszives!

    pps: Ha valaki kepes ra, az megcsinalhatna a Gemcraft Labyrinth iOS portjat! En biztosan megvennem!

  • Komolytalan
    #98
    Olvasd csak el a #92-t, és csodálkozz :-D
  • Komolytalan
    #97
    ""Ez sem igaz."
    Nem igaz, hogy a native code kevesebb kotottseget tartalmaz? Na ne viccelodjunk mar!"
    Félreolvastam - kötöttség helyett költségre gondoltam (arra is válaszoltam). Szerintem a költség sokszor fontosabb tényező, mint a kötöttség.

    ""Nem, én arról beszélek hogy amit xcode-ban csinálsz, az nem lesz platformfüggetlen."
    Ketsegtelen, de az adott platformon nagyobb flexibilitast biztosit!"
    Amire vagy szükség van vagy nincs. Rengeteg esetben nincs. Én is nagy ASM hívő voltam, 20 éve. Utána meg rájöttem, hogy lóf.szt se ér, hogy 100x teljesítményt tudok elérni egy Pascalhoz vagy C-hez képest (90-es évek elejéről beszélünk), mikor erre speciális eseteket leszámítva már egy 20-30Mhz-s gépen se volt szükség.

    ""És pont leszarom hogy kik mit cikkelnek almán fagyó flashről"
    Csak - ismetelten - megjegyeznem, hogy Bertrand Serlet, akitol az idezet szarmazik, az Apple szoftverfejlesztesi reszlegenek az igazgatohelyettese. Szoval nem csak egy noname webes blogger."
    És pont leszarom, ha nekem és a partnereimnek nincs vele gondom. Nehogy már a saját tapasztalatot felülírja egy bérblogger véleménye (almás fejlesztő mint autentikus forrás, lol).

    "Semmitol nem szabadna megugrania! Abnormalisnak tartom, hogy egy nevetseges flash animacio vagy jatek le tudja foglalni a CPU 90-100%-at. Ezt egyszeruen semmi sem indokolja. Ehhez hasonlo mertekben csak az AAA kategoria jatokok terhelik le a gepet, melyek ossze sem hasonlithatoak barmilyen flash alkalmazassal."
    1. A flash bannereket nem programozók készítik, hanem grafikusok.
    2. Egy grafikus C-ben is ugyanúgy lerohasztaná a géped, ha ugyanazt az animációt össze akarná küzdeni. Csak nem 2 óra alatt végezne vele, hanem 2 év alatt.
    Egyébként egy AAA kategóriás játék teljesítményét - amely alatt a futásakor jóformán oprendszer sincs, de az OS UI-ját pont lesz.rja - nem tisztességes összehasonlítani egy sandboxban futó, erőforrásokat nem is az OS-től, de egy fatengelyes böngészőtől kapó programéval.

    ""És ehhez egy szaros kis alkalmazásnak mi köze volna? Nehogy már a személyes dolgaim között turkáljon."
    Es ha egy kepfeldolgozo programrol van szo?"
    Feltölti az általam kiválasztott képet http-n keresztül szerverre, ott manipulálja - a flashes kliensen keresztül - majd letölti vissza az eszközre a kész cuccot. Ez a felhős megoldások lényege. File browse hívás meg kb ugyanúgy van minden platform alatt. Be is b.szna ha magától keresgélhetne a telefonomon.

    "Vagy egy mass sms mailer-rol?"
    Ezt most nem teljesen értem, de mi mass sms küldésre nem a telefont használtuk, hanem webes elérésű szolgáltatást. Ami annyi, hogy egy http:// akármit meghívok, megfelelő paraméterekkel, és az majd kiküldi 3 óra alatt a 30K SMS-t.

    "Vagy egy ujszeru email kliensrol?"
    Na azt pont nem lehet, mert 25-ös portot nem lehet kezelni flexből. De ha áttunelezi az ember valami 1024 fölötti+ portra, akkor az csak bitek jobbra-balra. Mondjuk levelező klienst tényleg perverz dolog flashben írni - tudod mit? A levelező kliens piacot meghagyom neked natív C-ben, de szerintem ettől még fel fog kopni az állad :-D

    "Vagy egy jatekban az ember a sajat fotoit akarja hatternek latni (tolem kertek ilyet egy fejlesztesnel)?"
    Ez szintén file browse, feltölti, és csókolom.

    "Magyarul nem fer hozza a teljes filerendszerhez? Ennel nagyobb korlatozast el sem tudok kepzelni."
    Magyarul igen. Én meg azt nem tudom elképzelni, hogy egy szaros program hozzáférjen a teljes fájlrendszeremhez mondjuk okos telefonon. Ezért nincs fent 10 megbízható programnál több PCn, és ezért telepítek bármi szir-szart tableten.

    ""de egységes API van az AIRben hozzájuk."
    Kijon egy uj telefonmodell a hozza valo SDK-val. Ennek az SDK-nak minden hardware-specifikus funkciojat azonnal portoljak flash-be?"
    Nem, még mielőtt kijön, az Adobe már megkapja az SDK-t, és a telefon már úgy jön ki, hogy az alma/android/rim/samsung boltból azonnal tölthető rá az AIR futtató környezet, esetleg eleve elő van telepítve. Mikor te hozzájutsz az SDKhoz és megírod benne az első programsort akkor már fel is raktam az AIR-es alkalmazásomat a store-ba, mivel lehet hogy újra se kell fordítanom az új készülékhez az általam készített programot. Egy gyorsan fejlődő piacon ez elég komoly előny.

    ""Van egy Stage3D API, azt lehet használni, oszt jónapot. Az hogy az alatt D3D, OpenGL, vagy linuxf.szom fut, az pont nem érdekel."
    Teged lehet, hogy nem erdekel, de hogyan akarsz peldaul egy komolyabb jatekot irni anelkul, hogy az osszes DirectX vagy OpenGL fuggvenyhez/eventhez hozzafernel?"
    Megelégszem azzal, hogy a s.ggem alá tolnak egy Unreal 3 motort (ami Stage3D API-ra épül), és amit az tud, azt használom, többet meg nem.

    "hogy egy flash-es oldalon ne tudjak szoveget keresni/kijelolni! Milyen kretenseg ez mar!"
    Akkor nem tudsz kijelölni/másolni, amikor az oldal tulajdonosa azt nem szeretné. Az hogy a html esetén ilyen megoldásra nincs lehetőség az nem a flash gyengeségét mutatja...
  • Komolytalan
    #96
    "Ez egyénként nem baj, mert van némi betekintésem a hazai fejlesztői közösségbe, és tudom, hogy a Flex fejlesztők gennyesre keresik magukat. Jó ez így."
    Ne árulkodj waze :-D
  • Papichulo
    #95
    Na hagyjuk mar azt, hogy a flash az esszencialis az SAP hasznalatahoz! Ennek mar csak az iPad-es SAP kliensek is erosen ellentmondanak!
  • Papichulo
    #94
    "Ez sem igaz."

    Nem igaz, hogy a native code kevesebb kotottseget tartalmaz? Na ne viccelodjunk mar!

    "Nem, én arról beszélek hogy amit xcode-ban csinálsz, az nem lesz platformfüggetlen."

    Ketsegtelen, de az adott platformon nagyobb flexibilitast biztosit!

    "Lehet hogy desktop kliens mondjuk C#-ban ugyanannyi idő alatt meg lehet írni mint flexben, de hogy lesz abból normális, böngészőben futó, és ios, android alkalmazás?"

    Sehogy, gyakorlatilag elorol kell kezdeni a fejlesztest. Ezt senki nem is vitatta.

    "És pont leszarom hogy kik mit cikkelnek almán fagyó flashről"

    Csak - ismetelten - megjegyeznem, hogy Bertrand Serlet, akitol az idezet szarmazik, az Apple szoftverfejlesztesi reszlegenek az igazgatohelyettese. Szoval nem csak egy noname webes blogger.

    "Mert mi mástól ugrana meg? Hyakorlatilag ez az egy aktív kliens tartalom van széles e weben?"

    Semmitol nem szabadna megugrania! Abnormalisnak tartom, hogy egy nevetseges flash animacio vagy jatek le tudja foglalni a CPU 90-100%-at. Ezt egyszeruen semmi sem indokolja. Ehhez hasonlo mertekben csak az AAA kategoria jatokok terhelik le a gepet, melyek ossze sem hasonlithatoak barmilyen flash alkalmazassal.

    "És ehhez egy szaros kis alkalmazásnak mi köze volna? Nehogy már a személyes dolgaim között turkáljon."

    Es ha egy kepfeldolgozo programrol van szo? Vagy egy mass sms mailer-rol? Vagy egy ujszeru email kliensrol? Vagy egy jatekban az ember a sajat fotoit akarja hatternek latni (tolem kertek ilyet egy fejlesztesnel)? Soroljak meg a szamtalan helyzetet, amiben ez fontos lehet? Ezeket hogyan oldod meg AIR-ben?

    "Ez PC desktopra fordított flashnél sem elérhető. A saját könyvtárában tud serte-pertélni (jellemzően csak olvasni), plusz tud tárolni dolgokat un. shared objectsben, ami 1 db fájl alkalmazásonként. "

    Magyarul nem fer hozza a teljes filerendszerhez? Ennel nagyobb korlatozast el sem tudok kepzelni.

    "de egységes API van az AIRben hozzájuk."

    Kijon egy uj telefonmodell a hozza valo SDK-val. Ennek az SDK-nak minden hardware-specifikus funkciojat azonnal portoljak flash-be? Vagy egy ideig nem tudod kihasznalni annak a hardware-nek minden lehetoseget? Vagy lehet, hogy soha?

    "Van egy Stage3D API, azt lehet használni, oszt jónapot. Az hogy az alatt D3D, OpenGL, vagy linuxf.szom fut, az pont nem érdekel."

    Teged lehet, hogy nem erdekel, de hogyan akarsz peldaul egy komolyabb jatekot irni anelkul, hogy az osszes DirectX vagy OpenGL fuggvenyhez/eventhez hozzafernel?

    Mint mondtam, nekem az eddigi tapasztalataim (leginkabb a szarul megirt flash plugin a wintel-tol kulonbozo rendszereken) miatt vannak averzioim a flash-sel szemben. Ha az AIR mindezen problemakat tokeletesen megoldja, akkor annal jobb. De az - esetlegesen szarul megirt - flash-sel szuksegtelenul telerakott weboldalak szeretnem ha kihalnanak, csakugy, mint az, hogy egy flash-es oldalon ne tudjak szoveget keresni/kijelolni! Milyen kretenseg ez mar!
  • Papichulo
    #93
    "Komoly dolog alatt latvanyos, mozgasban, videoban, hangban, interakcioban, technikai szempontbol kimagaslo dolgokat ertek: jatekok, 3d-s alkalmazasok (itt meg jo lehet a canvas), webkameras dolgok."

    Szamodra a jatek es a "webkameras dolog" a komoly webes alkalmazas? Ami miatt a flash nelkulozhetetlen? Hmmm... erdekes vilagnezet :)

    "Nezd meg a thefwa.com-ot peldaul,"

    Nyomkodtam egy kicsit, de szamomra eleg kaotikusnak tunt.

    btw: mikor oldjak meg vegre flash-ben, hogy lehessen barmilyen szoveget kijelolni es a clipboard-ra masolni?

    "banki oldalak sem komolyak, a webes bank kliens max, de az nem is html hanem megintcsak egy masik plugin.."

    Termeszetesen ezekre gondoltam. Ami bankokat en hasznalok (bofa.com, bncr.fi.cr, paypal.com, scotiabank.com) sehol sem szukseges, sem plugin, sem flash. Bar lehet, hogy pont ezek a kivetelek, de ezt ketlem

    "Goggle cuccok: igen, azok tenyleg komolyak, mocskos nehez is lehetett megcsinalni. "

    Akkor miert nem flash-ben csinaltak oket? Csak kerdezem...
  • Attila1234
    #92
    Az SAP már régóta használ Flex-t. A Visual Composerben is Flex alapú felhasználói felületeket lehet készíteni. Sajnos magyar fórumokon a legtöbbször nem igazán lehet értelmesen beszélgetni a Flex-ről, mert a legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mire való, hogyan működik, stb. Csak odáig jutottak el, hogy a Flash szar, mert Steve Jobs azt mondta nekik. (Ez egyénként nem baj, mert van némi betekintésem a hazai fejlesztői közösségbe, és tudom, hogy a Flex fejlesztők gennyesre keresik magukat. Jó ez így.)
  • Komolytalan
    #91
    A google-nak gyakorlatilag végtelenek az anyagi forrásai - ez egy átlagos fejlesztésnél nem mondható el. Egyébként pl a google is használ ám flasht - összes oktató cucca abban van megcsinálva, meg mondjuk az analytics is.

    Banki szoftverek között van ám flashes UI (mert nem biztonságos, lol). Ha már SAP-t említed azt pont nem tudom (de majd megkérdem a cimborám, aki ott dolgozik), de pl az Oracle-nek van szintén Flexben készült felülete, csicsás adatbázis megjelenítésre, turkálásra.
  • Komolytalan
    #90
    "Ha mar eldontott kerdes a fejlesztes, akkor a native code - adott platformon - kevesebb kotottseget tartalmaz."
    Ez sem igaz. A Flash Builder egy Eclipse, fejlett UI osztályokkal - gyakorlatilag nem bonyolultabb összerakni benne egy UI-t mint mondjuk C#-ban. Igaz nem is egyszerűbb. Az UI meg tipikusan olyan, hogy User sebességét ha tudja, akkor jó. Tökmind1 hogy egy datagrid 1/100 vagy 1/1000 sec alatt reagál - mindkettő megfelelő. Nyilván ha kell egy csak Win-en futó, csak desktop alkalmazás, akkor nem Flash Buildert fog az ember választani, hanem mondjuk .net alatt összedobja.

    "Amugy ugy allitod be, mintha egy xcode-ban olyan rettenetesen bonyolult lenne fejleszteni."
    Nem, én arról beszélek hogy amit xcode-ban csinálsz, az nem lesz platformfüggetlen.

    "Az meg, hogy egy gepkozeli kornyezetben vagy, az csak tobb lehetoseget ad."
    Amire vagy szükség van vagy nincs.

    "a cross-platform deployment - viszonylagosan - rovid ideje miatt. Mert azert ismerjuk be, ez az egyetlen elonye."
    Viszonylagosan rövid? Ha valamiből akarsz egy böngészőben futó, és egy tableten (telefonon, tökmind1), alkalmazásként futó változatot, az mennyi idő plusz? Gyakorlatilag ezek új alkalmazások. Lehet hogy desktop kliens mondjuk C#-ban ugyanannyi idő alatt meg lehet írni mint flexben, de hogy lesz abból normális, böngészőben futó, és ios, android alkalmazás?

    "A bongeszoknek is vannak gondjaik, nem vitatom, de meg igy is a flash plug-in jelenti a legnagyobb hibaforrast."
    Mivel más komoly plugin nincs.

    ""Almás gépen meg megy jól"
    En egesz eddig az OSX-rol beszeltem."
    Én is. És pont leszarom hogy kik mit cikkelnek almán fagyó flashről, ha az én almás gépes megrendelőimnek az én általam készített alkalmazás tökéletesen, fagyás nélkül működik, és nekem az árát kifizetik.

    "A masik nagy gond, amikor flash hasznalat kozben iszonyatosan megugrik a CPU terheles. Ez foleg notebook-nal eleg zavaro, hogy valami osszecsapott swf miatt egy cikk olvasasa alatt porog a ventillator, mint egy gazturbina."
    Mert mi mástól ugrana meg? Hyakorlatilag ez az egy aktív kliens tartalom van széles e weben? Ha html5+JS bannert raknának fel, akkor 5x annyi CPU időt fogyasztana. Értsd scrollozni se tudnál, mert fossá fagyna az egész böngésződ. Ja, és az nem is plugin, szóval annak a lefagyását egy fokkal szarabb kezelni.

    "Peldaul iOS alatt mashogy kell elerni a gepen tarolt fenykepeket, zeneket, emaileket vagy sms-eket, mint android alatt."
    És ehhez egy szaros kis alkalmazásnak mi köze volna? Nehogy már a személyes dolgaim között turkáljon. Ez PC desktopra fordított flashnél sem elérhető. A saját könyvtárában tud serte-pertélni (jellemzően csak olvasni), plusz tud tárolni dolgokat un. shared objectsben, ami 1 db fájl alkalmazásonként. A többire meg ott van neki a http protokoll, meg az egyéb socketes protokollok, szigorúan 1024 fölötti portokkal.

    "A kulobozo szenzorokat?"
    Ezek meg lehet hogy különböznek, de egységes API van az AIRben hozzájuk. És adott készüléken vagy van ilyen szenzor vagy nincs, vagy engeded az AIRnek hogy használja vagy nem.

    ""van Timer osztály, és van direkt szinkronizációra használatos esemény is"
    Peldaul hozzafersz az openGL osszes eventjehez is?"
    És ennek most mégis mi köze van a különböző futási sebességekhez, amelyekre a Timer osztályt írtam? Van egy Stage3D API, azt lehet használni, oszt jónapot. Az hogy az alatt D3D, OpenGL, vagy linuxf.szom fut, az pont nem érdekel.
  • G_ArchAngel #89
    Igen, szobahozni lehet vele, mert nyilvanvaloan reszt vett a kiteljesules felgyorsitasaban. Kiemelet feleloseggel felruhazni ellenben ostobasag.
    Foleg akkor mikor mar kezd beallni a piac es latszik, hogy az Apple az aktualis 2-3 forgalomban levo eszkozevel eleg kicsit szazalekot fog birtokolni. (talan 10% ha megmarad a legvegen nekik)
  • 5c0rp330n
    #88
    no offense, teljesen laikus vagyok a temaban, de nem tudom nem eszrevenni, hogy milyen elkepeszo nagy segg barom vagy a temaban. megis mi visz ra, hogy ennek ellenere megmutasd a vilagnak, hogy milyen tudatlan degeneralt barom vagy? oszinten erdekel.
  • grizzly21
    #87
    Ja igen:
    banki oldalak sem komolyak, a webes bank kliens max, de az nem is html hanem megintcsak egy masik plugin..
    Goggle cuccok: igen, azok tenyleg komolyak, mocskos nehez is lehetett megcsinalni.
  • grizzly21
    #86
    Nem portalokra gondolok, ahol sok a szoveg es a tartalom ott html-t KELL hasznalni. De kliens-oldali szempontbol nem tul bonyolult egy amazon vagy ebay, persze szepen van rendezve, de gyakorlatilag allo tartalom az egesz szovegekbol es kepekbol. Minimalis interakcio van JS-tel es ennyi. Persze szerveroldalon eszmeletlenul bonyolult dolgok vannak, de most nem arrol beszelunk.

    Komoly dolog alatt latvanyos, mozgasban, videoban, hangban, interakcioban, technikai szempontbol kimagaslo dolgokat ertek: jatekok, 3d-s alkalmazasok (itt meg jo lehet a canvas), webkameras dolgok.
    Lehet elni flash nelkul, a flash nem arra valo hogy informaciot szerezz egy honlaprol, hanem azert hogy kimagaslo elmenyt adjon mikozben tajekozodsz valamirol. Nezd meg a thefwa.com-ot peldaul, ott van html5 is mostmar eleg sok, de ilyen stilusu oldalakra gondolok
  • Papichulo
    #85
    "szinte minden komoly dolgot weben flash-ben irnak"

    Ezt komolyan mondod? Neked mi szamit "komoly"-nak?

    A Google suite az nem komoly? Vagy banki oldalak? Vagy a Yahoo osszes dolga? SAP? iCloud? eBay? Paypal? WordPress? Dropbox? Mi az a komoly dolog ami flash-ben van es nincs ra mas megoldas? Miert van az, hogy en tokeletesen tudok elni flash nelkul? Mi az amirol le kell mondanom ezert?
  • grizzly21
    #84
    *canvas-t kiveve
  • grizzly21
    #83
    "A bongeszoknek is vannak gondjaik, nem vitatom, de meg igy is a flash plug-in jelenti a legnagyobb hibaforrast."

    Ennek az oka az, hogy szinte minden komoly dolgot weben flash-ben irnak. Ha majd html-ben lesz irva akkor ugyanez lesz a helyzet. Ha visszaszorul a flash, eveket fog visszafejlodni a webfejlesztes. Nezzetek meg a html5-os fasza kis oldalakat: a flash 10 eve tudta ezt a szintet kb. (esetleg 3d-s canvas-os dolgokrol beszelve).
  • DjDano
    #82
    Az Apple-t az SG-n kívül legalább 5 oldalon hozták még össze a Mobil Flash halálával... Tehát szó nincs arról, hogy ez csak egy újságíró fejáből kipattant fikció.
  • Papichulo
    #81
    Ha mar eldontott kerdes a fejlesztes, akkor a native code - adott platformon - kevesebb kotottseget tartalmaz. Te mindig masra tereled a szot, de itt peldaul tipikusan a jatekok kerultek szoba (nem en hoztam fel), ott pedig ha valami cutting-edge dolgot akarsz csinalni, a flash nem opcio.
    Amugy ugy allitod be, mintha egy xcode-ban olyan rettenetesen bonyolult lenne fejleszteni. Szerintem maga az IDE az kb. olyan lehet, mint a Flash. Az meg, hogy egy gepkozeli kornyezetben vagy, az csak tobb lehetoseget ad.
    Mindazonaltal kivancsian varom, hogy az AIR-nek milyen jovoje lesz es, hogy mennyien fognak atallni ra kizarolag a cross-platform deployment - viszonylagosan - rovid ideje miatt. Mert azert ismerjuk be, ez az egyetlen elonye.

    "Vagyis a böngészők szarok - erről beszélek. Fagynak azok más plugintől is - lásd feljebb."

    A bongeszoknek is vannak gondjaik, nem vitatom, de meg igy is a flash plug-in jelenti a legnagyobb hibaforrast.

    "A linux nem desktop oprendszer."

    Ezt emlitetted mar az Ubuntu vagy a SUSE fejlesztoinek is?

    "Almás gépen meg megy jól"

    En egesz eddig az OSX-rol beszeltem. De ha nekem nem hiszel:
    "Serlet* explained that, based on data from the Crash Reporter application built into Mac OS X — the thing that asks if you’d like to send crash data to Apple after a crash — the most frequent cause of crashes across all of Mac OS X are [...] “plugins”.

    Serlet didn’t name any specific guilty plugins. Just “plugins”. But during the week at WWDC, I confirmed with several sources at Apple who are familiar with the aggregate Crash Reporter data, and they confirmed that “plugins” was a euphemism for “Flash”." (http://daringfireball.net/2010/01/apple_adobe_flash)
    *:Apple senior vice president of software engineering

    Regota hasznalok OSX-t es sajnos ezt en is megerosithetem. A masik nagy gond, amikor flash hasznalat kozben iszonyatosan megugrik a CPU terheles. Ez foleg notebook-nal eleg zavaro, hogy valami osszecsapott swf miatt egy cikk olvasasa alatt porog a ventillator, mint egy gazturbina.

    "Mit kellene implementálni?"

    Peldaul iOS alatt mashogy kell elerni a gepen tarolt fenykepeket, zeneket, emaileket vagy sms-eket, mint android alatt. Ezt hogyan lehet megoldani AIR-ben? Vagy a proprietary protokolokat, mint peldaul iOS-nel az airplay? A kulobozo szenzorokat? Vagy az egyedi filetipusokat (pl. .aac vagy .avi)?

    "van Timer osztály, és van direkt szinkronizációra használatos esemény is"

    Peldaul hozzafersz az openGL osszes eventjehez is?

    "Ahonnan én másoltam ott igen."

    Akkor errol a magyarazatrol lecsusztal :)
  • Komolytalan
    #80
    Te a témához hülye vagy, leülhetsz.
  • Komolytalan
    #79
    "Akkor inkabb igy mondom: adott platformra native-code-ban - cca. a hardware limitacion belul - barmit meg lehet csinalni, mig a flash hasznalataval kenytelen vagy kompromisszumokat is kotni."
    Natív kódban is kompromisszumot kell kötni fejlesztési költség és idő terén. Ezek a szempontok _mindig_ számítanak, ellentétben a futási sebességgel. Idő és pénz terén ugyanúgy többszörös a natív kód hátránya, ahogy futási sebesség területén többszörös az AS3 kódé.
    Egyszerűen vannak olyan projectek, amelyek _NEM_ valósulnának meg natív kódban, mert túl drágák, és túl hosszú időt vesznek igénybe. Illetve nem futnának böngészőben, stb-stb. Persze van amikor jó a natív kód böngészőbe is, lásd mondjuk IKEA tervező programok. Nekik volt rá pénzük. Igaz hogy 3 gépből 2 összeomlott tőle nekem, de végül is csak találtam olyat, amin futott jól, és nem fagyott. Flashben ugyanazt megfelelő sebességgel 1/10 áron meg lehetne úgy csinálni, hogy nem 4-ből 3 windowson futna, hanem 100-ból 99-en, ezenkívül minden Macen, Galaxy Taben és egyéb Androidos tableteken, RIM tableten, sőt talán még iPadon is.

    ""Maradjunk inkább annál, hogy vagy a böngésző volt szar, vagy a plugin. Mivel egy böngészőnek egy plugin összeomlása miatt nem kéne kifagynia."
    Attol, hogy csak a plug-in fagy ki, az meg fagyasnak tekintheto. Raadasul nem regota vannak sandbox hasznalo browser-ek."
    Vagyis a böngészők szarok - erről beszélek. Fagynak azok más plugintől is - lásd feljebb.

    "A weben is megtalalhato crash-reportokbol egyertelmuen latszik, hogy a flash plug-in a hibas."
    Meg pl a Firefox balfasz programozói, akik mikor bevezették a plugin-containeres mókát, "véletlenül" 15 msec response timeoutot állítottak be rá 15 sec helyett. Az ember felrakta a 3.x FF-ot, és azok az oldalak amelyek tegnap még jók voltak úgy omlottak össze, hogy öröm volt nézni. A javítás is mindössze 1 hónapig tartott - nem csoda hogy az Adobenak tele lett a töke az ilyen hátulgombolósokkal.

    "De megkerdezhetsz egy linux felhasznalot is a flash tapasztalatairol! Egyedul a wintel platformon mukodik normalisan."
    A linux nem desktop oprendszer. Almás gépen meg megy jól, legalábbis az almás ügyfeleim sose panaszkodtak se fagyásra, se inkompatibilitásra (1 kivétellel - az egér görgőt ios alatt valami huncut módon lehetett működésre bírni, de ez volt már vagy 5 éve).

    ""Mivel legyen kompatibilis? Önmagával?"
    Igen, onmagaval. Peldauk a kulonbozo platformok kozti valtozatok."
    Ezen túl vagyunk.

    ""Az AIR futtató környezet egy natív program, tehát ugyanazt tudja kihasználni és ugyanolyan biztonsági beállításokkal amit egy natív program tud."
    De ezt gondolom az AS-ben is implementalni kell. Vagy abban mar meg van irva minden osztaly ami az osszes client-OS-ben megtalalhato?"
    Mit kellene implementálni? Kamera kezelés kell? Van egy Camera osztály, amely mindenhol tök ugyanaz - Camera.get() adja a kamera példányt, amelynek tök ugyanazok a propertyjei ios mint win vagy AIR alatt (na jó, van pár AIR only). Geoloc megint kb 3-4 sor, ami tök ugyanaz, platform függetlenül. Ami difi lehet az mondjuk a felbontás - de ezt ugye flas/flex elég jól tudja kezelni - meg lehet pár hw specifikus dolog (ezen van ilyen gomb, azon nincs).

    ""Nyilván ahol jobb videochip van, vagy magát a natív AIR futtató környezetet gyorsabb programnyelven lehet megírni, ott gyorsabb lesz."
    Ez egy jateknal akar hatranyt is jelenthet."
    Ez minden programozási nyelvben így van, hogy a program gyorsabb gépen gyorsabban fut, lassabbon meg lassabban. A játékoknál a megjelenítést szinkronizálni szokták valamihez, amelyre a flashben is van lehetőség (van Timer osztály, és van direkt szinkronizációra használatos esemény is).

    ""Amugy ha jol latom - nem mintha erintene, csak te hoztad fel - BlackBarry telefonokon nem mukodik"
    Rosszul látod."
    Wiki-rol tajekozodtam. Ott ezt irtak"
    Jó, lehet hogy csak a tableten megy, de majd az új QNXen fog. Viszont a Samsung Smart TVket meg kihagyta a wiki, szóval ők se tudnak mindent.

    ""Nem volt következő mondat."
    Ez volt az utolso mondat a post-omban? Akkor nyomj egy refresh-t, mert van ott meg!"
    Ahonnan én másoltam ott igen.
  • sanyicks
    #78
    Ezt úgy mondod mintha a többi nyelv nem gyorsult volna közben. Igen vicc és kamu kategória amíg nem látom egy normális gépen futni. Hány ilyen kamu volt már a játékvilágban... bejelentettek mindent mutogatták majd a vége vagy az lett hogy meg sem mozdult egy átlaggépen, vagy kiderült hogy rendereltek egy videot, és valójában futás közben nem is úgy néz ki :)