117
  • sanyicks
    Nem olyan, mivel egy JVM-en futó java kód sokkal sokkal gyorsabban fut mint egy flashes actionscript. Javara létezik egész komoly játék, és .netre is ami szintén virtuális gépes, és jól is fut, míg flashnál csak erős vicc szerű játékok vannak, és azok sem futnak valami jól.
  • asgh
    " Ezzel szemben életrajzi könyve szerint az egész egy kicsinyes bosszú azért, mert az Adobe tíz évvel korábban Jobs kérése ellenére sem írta meg iMacre a Premiere videószerkesztő programot."

Ez konkrétan hülyeség. Ráadásul referenciának a cikkíró egy indexes (szintén bulvár) írást jelöl meg, ami szintén félerefordításon/félremagyarázáson alapul. Eleve hogy lehet bármit is iMac-re írni? (Ez a mondat ugyanígy szerepel az index cikkben, innen látszik, hogy a cikkíró utána sem nézett, hogy mi szerepel a könyvben, csak copy-pastelte az indexes állítást.)

Ami igaz: Jobs komolyan presszionálta az Adobe-t, hogy adja ki OSX-re a premiere-t és tényleg ekkor romlott meg a két cég viszonya.
    Ugyanakkor az, hogy ezt tíz évvel később bosszulta meg Jobs, úgy baromság ahogy van.
    Az Apple ugyanis a sikertelen tárgyalások után megvette a Macromediától a Final Cut Pro-t (illetve annak elődjét) és gyakorlatilag piacvezető video-editor alkalmazássá futtatta fel. Ez volt Jobs válasza az Adobe-nek, nem tíz évvel később a Flash kitiltása.
  • Papichulo
    Viccnek szantam a megjegyzesemet, de ha mar belemegyunk...

"Az Actionscipt kb pont olyan mint a JAVA. Az sem normalis nyelv ezek szerint?
    Ellenben a JS viszont az?:)"

Hogy jon ide a JAVA es a JS? :)

Mindazonaltal nem veletlen, hogy C-t hasznalunk - szinte - minden eroforras- es teljesitmeny-kritikus alkalmazasra (most hagyjuk az ADA-t, meg a microcontrollereket). Meg a flash editort, playert is C-ben irtak. Van amire egyesek szerint jo az AC, de azert ne hasonlitsuk mar egy C-hez! Ahhoz kepest jatekszer... Ahogy a kollega is irta: "Egy animációs szoftvertől nem rossz, amit tud!"
  • noland
    Mindent meg lehet oldani ;)
  • 5c0rp330n
    "Ezzel szemben életrajzi könyve szerint az egész egy kicsinyes bosszú azért, mert az Adobe tíz évvel korábban Jobs kérése ellenére sem írta meg iMacre a Premiere videószerkesztő programot."

ez meg igaz is lehet, nem volt szazas az oreg, azt mindenki tudja. emellett az appstore uzletet is feltettek gondolom, mivel annak is rivalisa lett volna a flash.
    aki a flash teljesitmenyet szidja: amikor egy galaxy s ii ugy viszi az 1080p flash videokat, mint a vajat akkor mi a faszrol beszelunk? egy szaros telefonon se rezzen meg az elerheto legnagyobb felbontason. milyen gepen nezitek ti, 286-oson? :D ami azt illeti, a a nagy html oldalak rendszerint sokkal jobban leterhelik a gepem, mint a nagy flash oldalak es cserebe meg sokkal szarabbul is mutatnak. a html5 jopar even belul nem is lesz kesz, amig pedig hasznalhato is lesz minden bongeszon, es tenyleg valos alternativa lenne, arra aztan varhatunk. szerintem sokan vissza fogjak meg sirni azt a szar, eroforraszabalo flash-t.
  • Watchmen
    Közvetlen videókat mármint rámegyek bármire nem játssza le a gépem. Csak akkor, ha egy felhasználó nevére rákattintok, és látom a feltöltött videóit. Akkor viszont megy simán a dolog.
  • grizzly21
    Az Actionscipt kb pont olyan mint a JAVA. Az sem normalis nyelv ezek szerint?
    Ellenben a JS viszont az?:)
  • grizzly21
    De tudja kezelni, a C meg nem tudom hogy jon ide, web-re nem tudsz fejleszteni C-ben.
  • Tetsuo
    http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/media/8880347/Victory-for-Apple-as-Adobe-abandons-Flash-for-mobiles.html

Azert vannak meg hasonlo irasok komolyabb ujsagokban is. ;)
  • Papichulo
    "Gyakorlatilag nincs alternatívája ezen a szinten, csak a C lehetne, abban meg programozzon az akinek két farka van!"

Szerintem a legtobb flash fejleszto is igy gondolkozik. Nem tudunk megtanulni egy normalis programnyelvet, ezert inkabb flash-t hasznalunk :)

ps: "Az Apple a hibás a mobil Flash haláláért" -> good riddance
  • Szartúriusz
    Nem azért szólnak be, mert androidos telefonod van, hanem mert segghülye vagy.
  • phare
    A pc-s verzióba már az unreal 3 engine is belekerült.
  • phare
    Pont akkor sz@rt bele Steve Jobs a levesbe, mikor a flash egyre jobb lett, egyre több fejlesztés került bele.
  • grizzly21
    Tenyleg, hogy hivjak az adobe-s baratodat?:)

Aki ilyeneket mond, hogy tul sokat eszik a flash az egyszeruen nincs tisztaban alapveto technikai dolgokkal. Egy flash honlap az gyakorlatilag egy alkalmazas, folyamatosan futo kodja van. Hogy is enne sokat egy egyszeru statikus html oldal, amin nincs semmi? Ha pedig a mozgasokat, animaciokat intenziven hasznalo html5 oldalakat megnezitek akar mobilon akar pc-n, akkor sokkal rosszabb a helyzet: nem csak hogy nincs tamogatva minden bongeszoben, de bongeszokent mas a teljesitmeny, de mindenhol sokkal rosszab a flash-nel.
    Egy flash honlap azert eszik sokat, mert tele van mozgassal (kulonben nem kellene flash-ben csinalni).
    Hogyha tegyuk fel visszaszorul a flash, es html-ben lesz megoldva szinte minden, akkor ugyanez, vagy rosszabb lesz a helyzet a hasonlo honlapoknal.

Az teny hogy tul sok bena flash honlap van, mert konnyu benne dolgozni, ezert az is hasznalja akinek nem kene. De ez nem a flash hibaja, en mobilon is sok jol futo flash honlapot lattam.

Az adobe-nak ez a dontese foleg azert volt, mert sok energiat igenyelt a mobilos flash player, illetve azert mert mobilon mostanaban az a szokas, hogy honlapot csak informacioert latogat a user, jatszani, szorakozni app-okon keresztul akar, tehat ha valaki komolyabb alkalmazast akar mobilra fejleszteni, az ne web-re keszitse el, hanem alkalmazaskent.
  • reconka
    engem erdekel milyen youtube-os videot nem jatszik le ios masinad, mert nalam minden youtube-os videot visz (kiveve ha feltolto megjelolte hogy mobilon ne legyen elerheto)
  • G_ArchAngel #22
    Elso komment: 16%-ert adtak fel a piac nagy reszet? Sokkal tobb Androidos telefon van, az Android market oriasira hizott. Miert huztak ki a tobbseg alol a szonyeget?
  • bracsek #21
    Ez a cikk arról szól amiről a címe is beszél, szóval szerintem nagyon mellé fogtál mikor ilyen stílusban megírtad hozzászólásodat. Ha az apple nem állt volna bosszút rajta lenne mobil flash.
  • G_ArchAngel #20
    A cikk valojaban kesobb kiter a Flash egyeb gyengesegeire es az Adobe donteset is tobb oldalrol megmagyarazza, de az IT bulvar leginkabb az Apple-vel tudja eladni magat es szerezni kattintasokat.
    Ezt hasznaljak ki az amator ujsagirok.
  • LaMeRick
    Rühellem a flasht is, meg az apple-t is, akkor most hova álljak?
  • woar
    Hát nem is tudom...
    Sok esetben a flash a feleslegesnél is rosszabb. Rengeteg reklám szarul megírt flash-es dobozzal jelenik meg, ami zabálja a villanyt és aminek lenne alternatívája. Ebből az aspektusból valóban felesleges, sőt káros.
    Viszont rengeteg alkalmazás van amire egyszerűen nincs vagy nehézkes lenne más megoldást találni. Igaz, ez nem annyira profitorientált szegmens. És így kizárjuk, a mostanában divatos hozzáállást, miszerint a nem számításigényes feladatokat oldjuk meg mobil eszközökkel.
  • G_ArchAngel #17
    Nezd a felhasznalo szemszogebol, aki szinten lefosozza, mert akarmilyen bongeszon, akarmilyen oprendszeren egy rosszul osszerakott animacio, banner vagy maga a honlap lefagyasztja a browsert vagy felporgeti maxra a CPU-t.

Es most desktop-rol beszelek. Ez ellen a vegfelhasznalo hogyan vedekezzen? 'Click-to-Flash' vagy hasonlo, de ugye te sem hiszed, hogy ez a normalis.
  • noland
    Szerintem leginkább azok fosozzák le a Flasht akik nem értenek hozzá eléggé, azt hiszem nem is kell nagyon belemélyedni, hogy rájöjjünk ez egy prémium megoldás.
    Egy animációs szoftvertől nem rossz, amit tud! :) Asszem alapból nem is tudja kezelni az érintőképernyőt csak AIR-rel, uh tökmindegy az Adobe-nak ez a lépése.
    Gyakorlatilag nincs alternatívája ezen a szinten, csak a C lehetne, abban meg programozzon az akinek két farka van! :)
  • Attila1234
    Sokan elfelejtik, hogy a Mobile Flash Player ingyenes és opcionális futtató környezet a mobiltelefonokon. Nem egészen világos számomra, hogy miért kell olyan miatt nyüszíteni, amit nem kötelező használni, ráadásul ingyen adják. :) Erről ennyit. Az Adobe-nak meg oly mindegy, hogy nem lesz Flash player a mobilokon, ugyanis nem ebből él, hanem a kreatív szoftvereiből. Ezután is el fogja adni a Flash Buildert, a Dreamweavert és a Muse-t, mint eddig.
  • Watchmen
    Vagy akkor semmi köze, hozzá?:D

Azért kérdem csak mert a yutobos videók közül semmit se játszik le.
  • Chris05
    Ez iOS 5 hiba, javítani fogják.
  • Chris05
    Ez mekkora :D
  • Watchmen
    Most akkor ezért nem mennek nekem a yutubon a videók?
  • Petka
    Akárki, akármit mond, én nem fogom siratni a flasht, ha végleg kihal. Mind mobilon, mind PC-n, stb-n. Gyakorlatilag a videomegosztó portálokon kívül más érdemi dolog nincs, amit felmutathatna. Reklámok és idióta flash játékok... Na meg az a 0.1%, ami szépen megcsinált flash weboldal.
  • vision5
    Akksi idő: ezzel az erővel az iOS is egy nagy rakás szar volna (pedig nem az), mivel naponta tölthetem a mobilomat, akár fut Flash akár nem.
  • vision5
    A döntés igazi oka meg a Stage3D, amit mobil platformon böngészőn keresztül nem lehet megfelelően megvalósítani. Az Adobe-nál inkább arra fognak koncentrálni ezentúl hogy ami lehet jobban fusson és ne legyenek kitéve különféle mobilos böngészők kénye-kedvének. Helyes döntés.
  • vision5
    Csak tudnám minek kell kiforgatni Mike Chambers szavait, saját szájízűen fogalmazva :-/
    EGYÁLTALÁN NEM a Flash haláláról van szó, csupán arról a tényről hogy mint böngésző pluginnal nem fognak foglalkozni a különféle mobilplatformokon. Gyengébbek kedvéért az AIR UGYANAZ mint a Flash player, csak annak natív portolt változata és mivel nincs köztes réteg ami lassítaná, gyorsabb és valamivel több funkciót képes nyújtani. A legtöbb alkalmazásnak eddig is (pl. Facebook) megvolt a mobilos natív megfelelője, most a Flash beáll a sorba. Tévedés, hogy az iOS alatt nem futnak Flash alkalmazások. Elég csak megnézni az AppStore pár toplistás játékát, pl. Machinarium. A különbség ezeknél abban rejlik hogy AIRrel csomagoltak. Elég szomorú mi? :-)

• paradan
    És tényleg felhívtam egy, az adobenál dolgozo amerikai barátom, és egyedül az a mérvadó, hogy a flash többet eszik, mint kéne.

Az akku meg ugye a 1st prioritásu szempont, OS ÉS hw szemponjabol is...
    Ergo: a flash alapjaiban "rossz", vagyis mivel alapjaiban másképp kéne felépülnmie nem éri meg ugy továbbfejleszteni, hogy ne zabáljon indokolatlanu sokat egy, kettő amikor ez a "motor" megszuletett, baromira nem voltak még többmagos procik, a latency-rol idozitesrol egy egyeb aprosagokrol ami szinten a kod "buta" strukturajanak koszonheto ne is beszeljunk.

• paradan
    Amitől röhögő görcsöt kaptam, az a következő szavak tömkelege csak párat említenék :D

"magatartása" (többször is) "Apple a hibás" (ó, de megható :D), "kicsinyes bosszu" ...
    Meg ez a tudományoskodó pontokba szedés , írjuk ki az érzelmeinket, rakjuk precízkedő, fontoskodó, pontoskodó keretbe és akkor majd létjogosultásgot nyer , és bólogat az olvasó

Á-Á! Nem bólogat.
    Röhög és a fejét rázza! :D
  • paradan
    Mert érzelem egyedül a Te cikkedben volt, ennek következménye a csusztatás amit elottem fogalmaztak meg. :)

Elég gagyi cikk, ha én vezetném az sg-t páros lábbal repíteném a T. cikkírót, és még ki sem fizetném :D
  • paradan
    Kedves cikkíró: csak nem elvesztetted az állásodat és vagy 1,2 5, 10 X évet amit a flashbe öltél?

Kac-kac laca-fac!

Az Apple a király!:) Jobs pedig egy zseniális látnok volt. Természetesen az Androidot is szeretem, van mindkettő.:P

Éljen a minőség, és a felhasználó barát filozofia!
  • [HUN]FaTaL
    Persze, hogy csúsztatás.

A flash azért haldoklik, mert egy rakás szar.

Ja és mielőtt valaki beszólna: Androidos telóm van flash támogatással.
  • G_ArchAngel #1
    A masik SG cikket olvasva ez nekem furcsa.

16% miatt dontottek igy? Ez eleg durva csusztatas. Siman kielegithettek volna a smartphone piac nagyobb reszet, ignoralva az Apple-t.