Komolytalan#97
""Ez sem igaz."
Nem igaz, hogy a native code kevesebb kotottseget tartalmaz? Na ne viccelodjunk mar!"
Félreolvastam - kötöttség helyett költségre gondoltam (arra is válaszoltam). Szerintem a költség sokszor fontosabb tényező, mint a kötöttség.
""Nem, én arról beszélek hogy amit xcode-ban csinálsz, az nem lesz platformfüggetlen."
Ketsegtelen, de az adott platformon nagyobb flexibilitast biztosit!"
Amire vagy szükség van vagy nincs. Rengeteg esetben nincs. Én is nagy ASM hívő voltam, 20 éve. Utána meg rájöttem, hogy lóf.szt se ér, hogy 100x teljesítményt tudok elérni egy Pascalhoz vagy C-hez képest (90-es évek elejéről beszélünk), mikor erre speciális eseteket leszámítva már egy 20-30Mhz-s gépen se volt szükség.
""És pont leszarom hogy kik mit cikkelnek almán fagyó flashről"
Csak - ismetelten - megjegyeznem, hogy Bertrand Serlet, akitol az idezet szarmazik, az Apple szoftverfejlesztesi reszlegenek az igazgatohelyettese. Szoval nem csak egy noname webes blogger."
És pont leszarom, ha nekem és a partnereimnek nincs vele gondom. Nehogy már a saját tapasztalatot felülírja egy bérblogger véleménye (almás fejlesztő mint autentikus forrás, lol).
"Semmitol nem szabadna megugrania! Abnormalisnak tartom, hogy egy nevetseges flash animacio vagy jatek le tudja foglalni a CPU 90-100%-at. Ezt egyszeruen semmi sem indokolja. Ehhez hasonlo mertekben csak az AAA kategoria jatokok terhelik le a gepet, melyek ossze sem hasonlithatoak barmilyen flash alkalmazassal."
1. A flash bannereket nem programozók készítik, hanem grafikusok.
2. Egy grafikus C-ben is ugyanúgy lerohasztaná a géped, ha ugyanazt az animációt össze akarná küzdeni. Csak nem 2 óra alatt végezne vele, hanem 2 év alatt.
Egyébként egy AAA kategóriás játék teljesítményét - amely alatt a futásakor jóformán oprendszer sincs, de az OS UI-ját pont lesz.rja - nem tisztességes összehasonlítani egy sandboxban futó, erőforrásokat nem is az OS-től, de egy fatengelyes böngészőtől kapó programéval.
""És ehhez egy szaros kis alkalmazásnak mi köze volna? Nehogy már a személyes dolgaim között turkáljon."
Es ha egy kepfeldolgozo programrol van szo?"
Feltölti az általam kiválasztott képet http-n keresztül szerverre, ott manipulálja - a flashes kliensen keresztül - majd letölti vissza az eszközre a kész cuccot. Ez a felhős megoldások lényege. File browse hívás meg kb ugyanúgy van minden platform alatt. Be is b.szna ha magától keresgélhetne a telefonomon.
"Vagy egy mass sms mailer-rol?"
Ezt most nem teljesen értem, de mi mass sms küldésre nem a telefont használtuk, hanem webes elérésű szolgáltatást. Ami annyi, hogy egy http:// akármit meghívok, megfelelő paraméterekkel, és az majd kiküldi 3 óra alatt a 30K SMS-t.
"Vagy egy ujszeru email kliensrol?"
Na azt pont nem lehet, mert 25-ös portot nem lehet kezelni flexből. De ha áttunelezi az ember valami 1024 fölötti+ portra, akkor az csak bitek jobbra-balra. Mondjuk levelező klienst tényleg perverz dolog flashben írni - tudod mit? A levelező kliens piacot meghagyom neked natív C-ben, de szerintem ettől még fel fog kopni az állad :-D
"Vagy egy jatekban az ember a sajat fotoit akarja hatternek latni (tolem kertek ilyet egy fejlesztesnel)?"
Ez szintén file browse, feltölti, és csókolom.
"Magyarul nem fer hozza a teljes filerendszerhez? Ennel nagyobb korlatozast el sem tudok kepzelni."
Magyarul igen. Én meg azt nem tudom elképzelni, hogy egy szaros program hozzáférjen a teljes fájlrendszeremhez mondjuk okos telefonon. Ezért nincs fent 10 megbízható programnál több PCn, és ezért telepítek bármi szir-szart tableten.
""de egységes API van az AIRben hozzájuk."
Kijon egy uj telefonmodell a hozza valo SDK-val. Ennek az SDK-nak minden hardware-specifikus funkciojat azonnal portoljak flash-be?"
Nem, még mielőtt kijön, az Adobe már megkapja az SDK-t, és a telefon már úgy jön ki, hogy az alma/android/rim/samsung boltból azonnal tölthető rá az AIR futtató környezet, esetleg eleve elő van telepítve. Mikor te hozzájutsz az SDKhoz és megírod benne az első programsort akkor már fel is raktam az AIR-es alkalmazásomat a store-ba, mivel lehet hogy újra se kell fordítanom az új készülékhez az általam készített programot. Egy gyorsan fejlődő piacon ez elég komoly előny.
""Van egy Stage3D API, azt lehet használni, oszt jónapot. Az hogy az alatt D3D, OpenGL, vagy linuxf.szom fut, az pont nem érdekel."
Teged lehet, hogy nem erdekel, de hogyan akarsz peldaul egy komolyabb jatekot irni anelkul, hogy az osszes DirectX vagy OpenGL fuggvenyhez/eventhez hozzafernel?"
Megelégszem azzal, hogy a s.ggem alá tolnak egy Unreal 3 motort (ami Stage3D API-ra épül), és amit az tud, azt használom, többet meg nem.
"hogy egy flash-es oldalon ne tudjak szoveget keresni/kijelolni! Milyen kretenseg ez mar!"
Akkor nem tudsz kijelölni/másolni, amikor az oldal tulajdonosa azt nem szeretné. Az hogy a html esetén ilyen megoldásra nincs lehetőség az nem a flash gyengeségét mutatja...