Az Apple a hibás a mobil Flash haláláért
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Vedd hozzá a JAVA-t is, ne szarakodj. Végül is a for ciklus abban is kb ugyanúgy néz ki.
A natív kódban van értelme mobil eszközre fejleszteni, csak picit macerás portolni platforomok között. Értsd amit megírsz iOS-re, az nem lesz jó Androidra, és pláne nem lesz jó RIM-re. Az AIR alkalmazás meg gyakorlatilag minimális energiával portolható bárhová (valószínûleg figyelembe veszed az adott készülék HW sajátosságait, de ennyi). Szóval megint ott tartunk, mint a böngészõknél - lehet html+JS-t használni, és utána lehet böngészõnként optimalizálni. Itt annyival sz.rabb a helyzet, hogy egy Objective-C meg egy JAVA között kevesebb a hasonlóság mint egy exploreres meg egy firefoxos html/JS kód között.
Ezzel azert par ceg vitatkozna (EA, Square Enix, stb...)
"En soha nem mondanam, hogy a Flash-ben irt jatek szepseg es teljesitmeny szempontjabol felvehetne a versenyt a nativval, mert az baromsag."
En is ezt mondtam. Orulok, hogy vegre atment 😊
"Mondjuk a nativ egyik esetben sem C, iOS-nel objective-c android-nal meg JAVA, esetleg van lehetoseg C-ben irt kodot is futtatni de alapvetoen nem abban irnak ra."
Szamomra, az obj-c, c#, c++ mind C-nek szamit. Ilyen megfogalmazasban egy kalap ala veszem oket. Pedig hidd el, az objective-c-t kelloen utalom. Eleg sokat feljesztettem iOS-re 😉
"Machinarium peldaul az egyik vezeto alkalmazas ipad-en, es Flash-ben lett irva."
Tudom, meg is van. Tenyleg egy remek jatek, de sajnos a top10 kozeleben sincs. Megerdemelne pedig. Amugy meg ez leginkabb egy kirakatalkamazas az Adobe-nak. Nem veletlen, hogy annyira nyomjak ok is. Es az sem, hogy a sikeres alkalmazasok - szinte kivetel nelkul - obj-c(+opengl) segitsegevel keszultek. Csodalkoznek ha egy Need for Speed vagy Final Fantasy flash-ben kerulne fel az app-store-ba 😊
Ne zavarjanak a tények elvtárs: a html5 nem programozási nyelv. A JS programozási nyelv, amivel tudod a html5 által leírt weboldalt baszkurálni kliens oldalról, újratöltés nélkül. A html5 nem végleges szabvány, az elõdje a html 4.0.1 1999-es szabvány ha jól emlékszem, vagyis az AS3-nál elég nehéz modernebb változatnak lennie, merthogy nem az az alapja. A JS nem objektum orientált, még csak nem is erõsen típusos nyelv - fejlesztõeszközként nem igazán lehet a flashhez hasonlítani.
"A html5 még gyerekcipoben van pár év és a flash teljesen hatterbe szorul."
A bátor jóslatok is azt mondják, hogy a html5+JS 4-5 év múlva fogja tudni ugyanazt, mint amit a flash most tud.
En soha nem mondanam, hogy a Flash-ben irt jatek szepseg es teljesitmeny szempontjabol felvehetne a versenyt a nativval, mert az baromsag. Eleve a Flash limitalt kb opengl es2 szintet tamogat csak.
Mondjuk a nativ egyik esetben sem C, iOS-nel objective-c android-nal meg JAVA, esetleg van lehetoseg C-ben irt kodot is futtatni de alapvetoen nem abban irnak ra.
A kerdes viszont az mobilon is, hogy megeri-e a plusz gyorsasag a fejlesztes pluszkoltseget? Pl Flash-ben megirva egy alkalmazast azt gyakorlatilag egy az egyben publikalhatod web-re, iOS-re, android-ra, AIR-re, blackberry-re, gyakorlatilag mindenre. Es itt nem ocska lassu hasznalhatatlan eredmenyrol beszelunk, a Machinarium peldaul az egyik vezeto alkalmazas ipad-en, es Flash-ben lett irva.
Azért nem olyan sokkal. Maga a számítási teljesítménye nagyon sokat fejlõdött AS1/2 óta, és folyamatosan jönnek olyan osztályok, amelyek további sebességnövekedéseket hoznak (pl típusos Vector tipizálalan Array helyett, stb).
"Javara létezik egész komoly játék, és .netre is ami szintén virtuális gépes, és jól is fut, míg flashnál csak erõs vicc szerû játékok vannak, és azok sem futnak valami jól."
Unreal Engine 3-at portolták - ez neked vicc kategória?
A Flash Builder JAVAban van írva. Ezzel nem azt mondom hogy ugyanazon fejlesztõ kezébõl származó JAVA kód gyorsabb futást eredményezne, mint a C, de azért nem igaz az, hogy amibõl relatíve gyors kell, csak a C jöhet számításba.
Nem ez lenne az elso eset. A Duke Nukem Forevernek is mar vagy 10 eve meg kellett volna jelennie, ha a fejlesztokre hallgatunk 😊
Amugy jol ertem, hogy te azt feltetelezed, hogy belathato idon belul barki is fog AAA kategorias jatekot csinalni flash-ben, mely browser-ben fog futni? Es ez fel fogja tudni venni a versenyt a native code-ban - tkp. C-ben 😉 - irt alkalmazasokkal? Ugye nem te vagy az az ember, akivel par honapja ugyanitt, arrol vitatkoztam, hogy szerinte flash-ben meg gyorsabbak is lesznek a jatekok, mint native-ben, mivel az annyira jol meg van irva? 😊
Vicces lenne ha pont en kritizalnalak ezert 😊
"Senki nem vitatja a C-t, de koze nincs a web-hez, nem is ertem hogy jott elo."
Elolvastad az erre szuletett reakciomat? Vagy egyaltalan a cikk cimet?
Ime megyegyszer (#41):
"<...>a cikk tematikajabol kifolyolag a mobil fejlesztesekrol beszelunk es mobilon igenis lehet native-ben is fejleszteni, ennek minden elonyevel egyetemben."
Eleve "noland"-nek cimzett valaszom - amire te ragaltal - az ezzel foglalkozott: mobil-fejlesztes->AIR<->native-code<-C
Tessek itt a video, teker 13:27-re, ahol maga Tim Sweeney mutatja be:
http://tv.adobe.com/watch/max-2011-keynotes/gaming-and-3d/
Igen, ugy gondolom, hogy amiket linkeltem azok komoly 3D-s, es te ugy tunik nem tudsz mutatni ilyet sot semmilyet java oldalrol, innentol kezdve lezartnak tekintem ezt a java temat.
"Amúgy az elterjedtebb 3d webes cuccok a NATÍVOT választják, lást unity player" Ezt te irtad. Mit ertettel nativ-on, ha nem a nativ plugin nelkulo bongeszos 3d-t (azaz webGL-t)?
"Ian Hickson, editor of the HTML5 specification, expects the specification to reach the Candidate Recommendation stage during 2012.<22>22> The criterion for the specification becoming a W3C Recommendation is “two 100% complete and fully interoperable implementations”.<22>22> In an interview with TechRepublic, Hickson guessed that this would occur in the year 2022 or later."
(wikipedia)
A html5-tel mindig nehany ev mulva lesz jo, ezt halljuk mar tavaly. Ne erts felre, ketsegtelenul atveszi a helyet nehany helyen, amire eddig flash volt, es ezzel nincs is baj. En nem egy technologiat hajszolok mindenaron, hanem hogy azt hasznaljuk ami az adott feladatra a legjobb. Es van amire a html5 nagyon nehezen lesz jo. Egy pelda csak a video:
http://apiblog.youtube.com/2010/06/flash-and-html5-tag.html
Lehet hogy 6 username, de nem biztos hogy ugyanennyi ember😊 Legalabb arra figyeltel volna, hogy azzal a nickeddel valaszolsz amire a valaszt irtam, vagy hogy 10 percnel kicsit tobb szunetet hagyjal a 2 valaszod kozott hajnali 2 kor, amikor a kutya se jar erre...
Nezd, nekem nem celom bizonygatni, hogy szakmailag ertek-e hozza vagy sem, eleg jo cegeknel megfordultam mar, es vannak referenciaim hogy ne erezzem ennek szukseget, szoval ezt inkabb ne tereljuk szemelyeskedesre, maradjunk a temanal.
"azt gondolja, hogy a weben csak JS es flash letezik... ami lassuk be, nevetseges ignoranciarol tanuskodik". Alapvetoen webes 3D-rol beszelgettunk, mondj meg elterjedt megoldast ezeken kivul.
Senki nem vitatja a C-t, de koze nincs a web-hez, nem is ertem hogy jott elo.
Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)
Az mar kurva eros schizophrenia lenne ha Sanyicks es Papichulo ugyanaz az ember lenne. Arra mar kulon orvosi terminologiat kelkene bevezetni 😊
Es most kivetelesrn egyetertek vele, a flash egy szarkupac es "grizzly21" keveri a szezont a fazonnal. Peldaul a client-side, helyett frontend-et ir es azt gondolja, hogy a weben csak JS es flash letezik... ami lassuk be, nevetseges ignoranciarol tanuskodik. A C-t meg tisztelni kell, anelkul megallna a vilag. Elmondhato ugyanez a flash-rol? Na ugye?
A html5 még gyerekcipoben van pár év és a flash teljesen hatterbe szorul.
Ha fogalmatlan vagy, legalabb ha baromsagot irsz, azt ne okoskodo stilusba tedd, mert azt akarmekkora huylesegre ra lehet huzni.
De nem etetem tovabb a trollt, ha nem vetted volna eszre kb 6 ember van per pill ellened érvelésben csak.
Nyilván ez is véletlen.
"Az unreal 3 demot maguk az unreal keszitoi csinaltak, nem valoszinu hogy kamuztak volna."
Ja ha az unreal készítõi csinálnak valamit az akkor színigaz? (egyébként abban sem vagyok biztos hogy közük van hozzá, az adobe szeret hazudozni, és így hypeot generálni, lehet csak odaírták a nevüket...)
Amúgy én olyan vagyok, hogy hiszem ha látom 😉 (nem csak videot)
"A unity player tudhatnad, hogy egy plugin, ugyanugy mint a Flash Player."
És mondta valaki az ellenkezõjét?
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Ehem, nyilván a YouTube is azért kezdte a videókat átpakolni ezerrel HTML5 alá.
http://www.adobe.com/devnet/flashplayer/stage3d.html
Az unreal 3 demot maguk az unreal keszitoi csinaltak, nem valoszinu hogy kamuztak volna.
A unity player tudhatnad, hogy egy plugin, ugyanugy mint a Flash Player.
Amúgy az elterjedtebb 3d webes cuccok a NATÍVOT választják, lást unity player 😊
Igen a quake2 portot hozom fel javaban (amit ráadásul nem ma írtak hanem sok éve), mert a csak videokon létezõ unreal3 flash port mellett ez is elég 😄
A weblg tényleg nem lassú, csak a JS 😊 bár mihez képest. A flashhoz képest tény hogy gyors 😄D
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
A JAVA mint 3d-s fejlesztoeszkoz szerintem nincs weben, komoly dolgokat nem csinalnak benne, en legalabbis nem lattam. Mutass egy komoly, nepszeru es elterjedt jatekot, alkalmazast weben, amire javat valasztottak volna. WebGL + JS-eset tudsz maximum, abban vannak jo kezdemenyezesek, es az abszolut nem lassu.
Komolyan a quake2 port-ot hozod feljava-ban az flash-es Unreal3 port mellett?😊ugyanmar..
http://www.youtube.com/watch?v=jXiJwpDU2Gw
Biztos egy rakás szar butított fos lehet az a flashes unreal engine.
Mellesleg gpu támogatással is rohadtul lassú, egy egyszerû autós játéknál nem olyan szép grafikával kis pályával is szépen beszaggat stage-el.
Ha lenne fogalmad mirõl beszélsz azt is tudnád hogy a javanak már évek óta vannak opengl kiterjesztései, jó pár éve megírták rá a quake2-t, ami már egy akkori gépen is száguldott, mindössze 10%-al lassabban mint a natív változat...
A webgl pl sokkal lassabb mint egy java opengl-el, viszont az elõbbihez nem kell plugin.
Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)
Hogy jon ide a webfejlesztes???
En "noland" felvetesere viccesen reagaltam, majd te ezt komolyan veve, elkezdted vedeni az AS-t. Amugy a cikk tematikajabol kifolyolag a mobil fejlesztesekrol beszelunk es mobilon igenis lehet native-ben is fejleszteni, ennek minden elonyevel egyetemben.
http://alternativaplatform.com/en/demos/crash/
Amit irsz az pedig hulyeseg, egyreszt JAVA gyakorlatilag nincs web-en tehat nincs mirol beszelni, masreszt ha tajekozottabb lennel (es lent is irtak) nemreg portoltak az unreal engine-t flash-re, es most hogy GPU tamogatasa van 3d teren is kiemelkedo teljesitmenyu, (a JAVA labdaba se rughat mellette, egyedul a webGL jo alternativa)
csak egy pelda, de rengeteget lathatsz neten:
http://www.nissan-stagejuk3d.com/
Nem ertem miert jon ide a C amikor webre nem lehet fejleszteni. Azt irod, hogy azert fejlesztenek az emberek flash-ben, mert nem tudnak egy normalis nyelvet megtanulni. Aki web-re akar fejleszteni az nem tud C-ben fejleszteni, marad a JS az meg csak egy kis scriptnyelv.
Ez konkrétan hülyeség. Ráadásul referenciának a cikkíró egy indexes (szintén bulvár) írást jelöl meg, ami szintén félerefordításon/félremagyarázáson alapul. Eleve hogy lehet bármit is iMac-re írni? (Ez a mondat ugyanígy szerepel az index cikkben, innen látszik, hogy a cikkíró utána sem nézett, hogy mi szerepel a könyvben, csak copy-pastelte az indexes állítást.)
Ami igaz: Jobs komolyan presszionálta az Adobe-t, hogy adja ki OSX-re a premiere-t és tényleg ekkor romlott meg a két cég viszonya.
Ugyanakkor az, hogy ezt tíz évvel késõbb bosszulta meg Jobs, úgy baromság ahogy van.
Az Apple ugyanis a sikertelen tárgyalások után megvette a Macromediától a Final Cut Pro-t (illetve annak elõdjét) és gyakorlatilag piacvezetõ video-editor alkalmazássá futtatta fel. Ez volt Jobs válasza az Adobe-nek, nem tíz évvel késõbb a Flash kitiltása.
"Az Actionscipt kb pont olyan mint a JAVA. Az sem normalis nyelv ezek szerint?
Ellenben a JS viszont az?😊"
Hogy jon ide a JAVA es a JS? 😊
Mindazonaltal nem veletlen, hogy C-t hasznalunk - szinte - minden eroforras- es teljesitmeny-kritikus alkalmazasra (most hagyjuk az ADA-t, meg a microcontrollereket). Meg a flash editort, playert is C-ben irtak. Van amire egyesek szerint jo az AC, de azert ne hasonlitsuk mar egy C-hez! Ahhoz kepest jatekszer... Ahogy a kollega is irta: "Egy animációs szoftvertõl nem rossz, amit tud!"
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
ez meg igaz is lehet, nem volt szazas az oreg, azt mindenki tudja. emellett az appstore uzletet is feltettek gondolom, mivel annak is rivalisa lett volna a flash.
aki a flash teljesitmenyet szidja: amikor egy galaxy s ii ugy viszi az 1080p flash videokat, mint a vajat akkor mi a faszrol beszelunk? egy szaros telefonon se rezzen meg az elerheto legnagyobb felbontason. milyen gepen nezitek ti, 286-oson? 😄 ami azt illeti, a a nagy html oldalak rendszerint sokkal jobban leterhelik a gepem, mint a nagy flash oldalak es cserebe meg sokkal szarabbul is mutatnak. a html5 jopar even belul nem is lesz kesz, amig pedig hasznalhato is lesz minden bongeszon, es tenyleg valos alternativa lenne, arra aztan varhatunk. szerintem sokan vissza fogjak meg sirni azt a szar, eroforraszabalo flash-t.
Ellenben a JS viszont az?😊
Azert vannak meg hasonlo irasok komolyabb ujsagokban is. 😉
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Szerintem a legtobb flash fejleszto is igy gondolkozik. Nem tudunk megtanulni egy normalis programnyelvet, ezert inkabb flash-t hasznalunk 😊
ps: "Az Apple a hibás a mobil Flash haláláért" -> good riddance
Aki ilyeneket mond, hogy tul sokat eszik a flash az egyszeruen nincs tisztaban alapveto technikai dolgokkal. Egy flash honlap az gyakorlatilag egy alkalmazas, folyamatosan futo kodja van. Hogy is enne sokat egy egyszeru statikus html oldal, amin nincs semmi? Ha pedig a mozgasokat, animaciokat intenziven hasznalo html5 oldalakat megnezitek akar mobilon akar pc-n, akkor sokkal rosszabb a helyzet: nem csak hogy nincs tamogatva minden bongeszoben, de bongeszokent mas a teljesitmeny, de mindenhol sokkal rosszab a flash-nel.
Egy flash honlap azert eszik sokat, mert tele van mozgassal (kulonben nem kellene flash-ben csinalni).
Hogyha tegyuk fel visszaszorul a flash, es html-ben lesz megoldva szinte minden, akkor ugyanez, vagy rosszabb lesz a helyzet a hasonlo honlapoknal.
Az teny hogy tul sok bena flash honlap van, mert konnyu benne dolgozni, ezert az is hasznalja akinek nem kene. De ez nem a flash hibaja, en mobilon is sok jol futo flash honlapot lattam.
Az adobe-nak ez a dontese foleg azert volt, mert sok energiat igenyelt a mobilos flash player, illetve azert mert mobilon mostanaban az a szokas, hogy honlapot csak informacioert latogat a user, jatszani, szorakozni app-okon keresztul akar, tehat ha valaki komolyabb alkalmazast akar mobilra fejleszteni, az ne web-re keszitse el, hanem alkalmazaskent.
http://gaborszantai.co.uk/
Ezt hasznaljak ki az amator ujsagirok.
http://gaborszantai.co.uk/
Sok esetben a flash a feleslegesnél is rosszabb. Rengeteg reklám szarul megírt flash-es dobozzal jelenik meg, ami zabálja a villanyt és aminek lenne alternatívája. Ebbõl az aspektusból valóban felesleges, sõt káros.
Viszont rengeteg alkalmazás van amire egyszerûen nincs vagy nehézkes lenne más megoldást találni. Igaz, ez nem annyira profitorientált szegmens. És így kizárjuk, a mostanában divatos hozzáállást, miszerint a nem számításigényes feladatokat oldjuk meg mobil eszközökkel.