117
-
sanyicks #77 Igen. Majd akkor hiszem el ha látom hogy az én gépemen flashben fut, nem videon ;) Azt sem tudom kicsoda a "Tim Sweeney" de nem is érdekel egyébként.
Mondom, keresd meg a javas quake2-t. Jó pár éves cucc, de még is van egy bejárható pálya, és csak állsz egyhelyben és jön 5*3 poligonból álló zombi. igen nincs sok javas 3d cucc, mert főleg vállalati felhasználású a dolog, de sokkal többet tud még így is mint a flash. A .net-ről és az XNA-ról meg ne is beszéljünk...
Natívnak meg általában ugyan az a jelentése: gépi kód, a unity fő részei abban futnak, csak a scriptek mennek vm-ben. A JS sem natív meglepő módon, de legalább nem kell plugin hozzá. -
Papichulo #76 "A jövő éppen abban van, hogy a készülékek is elég tingli-tanglik, és a komoly számítások felhőben futnak. "
Persze mindezek mellett sem lenne alkalmas peldaul eroforraskiritikus alkalmazasokra. Akkor inkabb igy mondom: adott platformra native-code-ban - cca. a hardware limitacion belul - barmit meg lehet csinalni, mig a flash hasznalataval kenytelen vagy kompromisszumokat is kotni.
"Maradjunk inkább annál, hogy vagy a böngésző volt szar, vagy a plugin. Mivel egy böngészőnek egy plugin összeomlása miatt nem kéne kifagynia."
Attol, hogy csak a plug-in fagy ki, az meg fagyasnak tekintheto. Raadasul nem regota vannak sandbox hasznalo browser-ek. A weben is megtalalhato crash-reportokbol egyertelmuen latszik, hogy a flash plug-in a hibas. De megkerdezhetsz egy linux felhasznalot is a flash tapasztalatairol! Egyedul a wintel platformon mukodik normalisan.
"Mivel legyen kompatibilis? Önmagával?"
Igen, onmagaval. Peldauk a kulonbozo platformok kozti valtozatok.
"Az AIR futtató környezet egy natív program, tehát ugyanazt tudja kihasználni és ugyanolyan biztonsági beállításokkal amit egy natív program tud."
De ezt gondolom az AS-ben is implementalni kell. Vagy abban mar meg van irva minden osztaly ami az osszes client-OS-ben megtalalhato?
"Nyilván ahol jobb videochip van, vagy magát a natív AIR futtató környezetet gyorsabb programnyelven lehet megírni, ott gyorsabb lesz."
Ez egy jateknal akar hatranyt is jelenthet.
""Amugy ha jol latom - nem mintha erintene, csak te hoztad fel - BlackBarry telefonokon nem mukodik"
Rosszul látod."
Wiki-rol tajekozodtam. Ott ezt irtak (http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Integrated_Runtime):
"Operating system
Microsoft Windows
Mac OS X
Android
iOS
BlackBerry Tablet OS
Linux (Discontinued since v2.6)[1]"
En itt nem latom az aktualis BlackBerry OS 7-et.
"Nem volt következő mondat."
Ez volt az utolso mondat a post-omban? Akkor nyomj egy refresh-t, mert van ott meg! -
Komolytalan #75 ""Osszes hardware feature: van/lesz lehetoseg nativ kodot futtatni szubrutin szerusegkent."
"Szubrutin szeruseg"? Erdekesen hangzik... Ne faradj, nem kell kifejteni, majd utananezek :)"
Ami alap, az teljesen általános. Multitouch, kamera, geoloc, stb - ezekhez ugyanazokat az osztályokat használhatod, HW függetlenül. Van egy hívás, ami megmondja hogy mik a lehetőségek, utána meg használnod. Ami nagyon OS függő, de natív alkalmazások által használható extra, arra lesz ez a plusz hívási lehetőség. -
Papichulo #74 "szubrutin: azert nem tudom pontosan mirol van szo, mert meg nem elerheto."
Komolyan gondoltam, hogy megnezem. Tenyleg nem kellett volna faradnod! -
Komolytalan #73 "Ez a multi-platform dolog valoban jol hangzik, foleg egy tingli-tangli alkalmazasnal, de ha peldaul szamit a teljesitmeny, akkor sokra nem jutsz a flash-sel."
A jövő éppen abban van, hogy a készülékek is elég tingli-tanglik, és a komoly számítások felhőben futnak. Egyébként azért ez a tingli-tangli relatív, mert ha van mondjuk 1 sec alatt 1 millió műveletre lehetőséged, az már sokmindenre elég. Ha van 10 millióra, az nyilván többre.
"OSX-en a legtobb browser fagyast es lassulast a flash-plugin okozza."
Maradjunk inkább annál, hogy vagy a böngésző volt szar, vagy a plugin. Mivel egy böngészőnek egy plugin összeomlása miatt nem kéne kifagynia.
"Ez az AIR amugy - bevallom, hogy nem ismerem - minden platformon 100% ugyanazt tudja nyujtani?"
Nyilván nem fog kamerát varázsolni egy olyan készülékre amin nincs, de ha van akkor ugyanúgy kell kezelni mindkettőn.
"Kompatibilitasban is?"
Mivel legyen kompatibilis? Önmagával?
"Ki tudja hasznalni peldaul az osszes hardware feature-t?"
Az AIR futtató környezet egy natív program, tehát ugyanazt tudja kihasználni és ugyanolyan biztonsági beállításokkal amit egy natív program tud. Egyébként ez is az egyik oka, hogy AIR-re tértek át flash plugin helyett, mert így pl tudnak multitoucht használni, ami böngészőben nem ment, mivel a böngésző magának tartotta meg.
"Teljesitmenyeben is konzisztens?"
Amennyire a készülékek teljesítménye konzisztens... Nyilván ahol jobb videochip van, vagy magát a natív AIR futtató környezetet gyorsabb programnyelven lehet megírni, ott gyorsabb lesz.
"Amugy ha jol latom - nem mintha erintene, csak te hoztad fel - BlackBarry telefonokon nem mukodik"
Rosszul látod.
""Vedd hozzá a JAVA-t is, ne szarakodj. Végül is a for ciklus abban is kb ugyanúgy néz ki."
Vicces... a kovetkezo mondatot is elolvastad?"
Nem volt következő mondat. Egyébként komolyan gondoltam amit írtam: ha a C, C#, C++, Objective C egykutya, akkor ezek mellé nyugodtan oda rakhatod a JAVAt, vagy akár az AS3-at is. Az R-t, PL/SQL-t meg mondjuk nem. -
#72 szubrutin: azert nem tudom pontosan mirol van szo, mert meg nem elerheto. November vegen lesz azt hiszem. Itt van tobb info:
http://www.adobe.com/devnet/flex/articles/whats-new-flex-flash-builder-46.html
The Native Extensions feature enables developers to complement their Flex application with native C, Objective-C, and Java libraries. This new feature opens a world of new possibilities for mobile and desktop applications alike. With access to Apple iOS, Google Android, and BlackBerry Tablet OS APIs, your applications can take advantage of native features like notifications and the calendar. Flash Builder provides complete support for both managing and packaging Native Extensions. To learn more about the possibilities and how to build your own native extension, see Oliver Goldman's article.
-
Papichulo #71 "Es jo a machinarium? Sose lattam meg sajna. Lassu vagy miert nem eleg jo szerinted?"
Felreertettel. Szerintem nagyon jo es otletes a jatek, de a tenyleges app-store top10-ben nincs benne. Valami miatt retegjateknak szamit. En is jartam igy. Irtam egy logikai jatekot iOS-re es az Apple be is valasztotta a legjobbak koze az iTunes nyitokepernyore. Viszont uzletileg nem volt sikeres, mivel - feltetelezem - tul sokat kellett benne gondolkodni :) Referencianak viszont nagyon jo volt. Tobb allasajanlatot is kaptam az USA-bol.
"Osszes hardware feature: van/lesz lehetoseg nativ kodot futtatni szubrutin szerusegkent."
"Szubrutin szeruseg"? Erdekesen hangzik... Ne faradj, nem kell kifejteni, majd utananezek :)
"Viszont rengeteg olyan van, hogy csak egy egyszeru GUI alkalmazas nehany view-val"
Erre valoban jo lehet, ha normalisan mukodik! En sajnos a flash ota nem bizom az Adobe-ban. Kizarolag wintel platformra sikerult megcsinalniuk a flash playert, mindenhol mashol sok sebbol verzik... es ez nagyon nagy hiba!
Es igy akkor visszakerultunk oda, hogy jatekfejlesztesre, pont nem ez a legjobb megoldas.
"Sok labdanal persze besszaggat, kivancsi vagyok egy nativ alkalmazas mennyivel birja jobban egyebkent."
Nem tudom te milyet csinaltal, de valami hasonlo iOS-re, obj-c/opengl:
http://www.youtube.com/watch?v=JQoqsbHAuVA -
#70 Es jo a machinarium? Sose lattam meg sajna. Lassu vagy miert nem eleg jo szerinted?
Az AIR-ben tenyleg az a jo, hogy koltseghatekony, write once - run everywhere. Nem a platformok kulonbsegei veszik el a fejlesztesi idot, hanem a tenyleges problema megoldas. De meg egyszer mondom, nem jo mindenre, van amire nativat kell hasznalni. -
#69 Ha szamit a teljesitmeny, akkor nem erdemes AIR-ben irni ez teny.
Viszont rengeteg olyan van, hogy csak egy egyszeru GUI alkalmazas nehany view-val, egy olyat irni pl megtordeli a koltseget, ha AIR-re irjak. De interaktiv dolgokra sem rossz amugy: nekem Galaxy S-em van, irtam kb 2 ora alatt egy box2d-s tesztet, (ugy hogy a legtobb idot az tette ki hogy a box2d-t megismertem), annyi hogy kattintasz a kepernyon akkor elkezd egy szines labdat noveszteni, ha elengeded akkor megall akkoranak amekkora es lepattan a tobbi koze, tudod forgatni is, meg minden, es teljesen jol fut, abszolut nem vartam! Sok labdanal persze besszaggat, kivancsi vagyok egy nativ alkalmazas mennyivel birja jobban egyebkent.
AIR ugyanazt nyujtja a kinezet szempontjabol, a teljesitmenyben van kulonbseg. Ami en teszteltem az jol futott, semmi bajom nem volt vele.
Osszes hardware feature: van/lesz lehetoseg nativ kodot futtatni szubrutin szerusegkent. -
Papichulo #68 Ez a multi-platform dolog valoban jol hangzik, foleg egy tingli-tangli alkalmazasnal, de ha peldaul szamit a teljesitmeny, akkor sokra nem jutsz a flash-sel. Nem mondom, hogy nincs letjogosultsaga, de az eddigi tapasztalataim alapjan, eleg negativ velemennyel vagyok rola. OSX-en a legtobb browser fagyast es lassulast a flash-plugin okozza. Remelem az AIR-rel remedialjak ezt a hianyossagot es fognak irni olyan alkalmazast, amit fogok is majd akarni hasznalni. Peldaul a Gemcraft Labyrinth-nak lehetne stand-alone desktop vagy mobil valtozata!
Ez az AIR amugy - bevallom, hogy nem ismerem - minden platformon 100% ugyanazt tudja nyujtani? Kompatibilitasban is? Ki tudja hasznalni peldaul az osszes hardware feature-t? Teljesitmenyeben is konzisztens? Amugy ha jol latom - nem mintha erintene, csak te hoztad fel - BlackBarry telefonokon nem mukodik
"Vedd hozzá a JAVA-t is, ne szarakodj. Végül is a for ciklus abban is kb ugyanúgy néz ki."
Vicces... a kovetkezo mondatot is elolvastad? -
Komolytalan #67 "Szamomra, az obj-c, c#, c++ mind C-nek szamit."
Vedd hozzá a JAVA-t is, ne szarakodj. Végül is a for ciklus abban is kb ugyanúgy néz ki. -
Komolytalan #66 "a cikk tematikajabol kifolyolag a mobil fejlesztesekrol beszelunk es mobilon igenis lehet native-ben is fejleszteni, ennek minden elonyevel egyetemben."
A natív kódban van értelme mobil eszközre fejleszteni, csak picit macerás portolni platforomok között. Értsd amit megírsz iOS-re, az nem lesz jó Androidra, és pláne nem lesz jó RIM-re. Az AIR alkalmazás meg gyakorlatilag minimális energiával portolható bárhová (valószínűleg figyelembe veszed az adott készülék HW sajátosságait, de ennyi). Szóval megint ott tartunk, mint a böngészőknél - lehet html+JS-t használni, és utána lehet böngészőnként optimalizálni. Itt annyival sz.rabb a helyzet, hogy egy Objective-C meg egy JAVA között kevesebb a hasonlóság mint egy exploreres meg egy firefoxos html/JS kód között. -
Papichulo #65 "a web-re es mobilra nem kell AAA jatekot fejleszteni."
Ezzel azert par ceg vitatkozna (EA, Square Enix, stb...)
"En soha nem mondanam, hogy a Flash-ben irt jatek szepseg es teljesitmeny szempontjabol felvehetne a versenyt a nativval, mert az baromsag."
En is ezt mondtam. Orulok, hogy vegre atment :)
"Mondjuk a nativ egyik esetben sem C, iOS-nel objective-c android-nal meg JAVA, esetleg van lehetoseg C-ben irt kodot is futtatni de alapvetoen nem abban irnak ra."
Szamomra, az obj-c, c#, c++ mind C-nek szamit. Ilyen megfogalmazasban egy kalap ala veszem oket. Pedig hidd el, az objective-c-t kelloen utalom. Eleg sokat feljesztettem iOS-re ;)
"Machinarium peldaul az egyik vezeto alkalmazas ipad-en, es Flash-ben lett irva."
Tudom, meg is van. Tenyleg egy remek jatek, de sajnos a top10 kozeleben sincs. Megerdemelne pedig. Amugy meg ez leginkabb egy kirakatalkamazas az Adobe-nak. Nem veletlen, hogy annyira nyomjak ok is. Es az sem, hogy a sikeres alkalmazasok - szinte kivetel nelkul - obj-c(+opengl) segitsegevel keszultek. Csodalkoznek ha egy Need for Speed vagy Final Fantasy flash-ben kerulne fel az app-store-ba :) -
Komolytalan #64 "ha van egy kod, keplet, es egy eredmeny, aztan azt megirod flshre utana okosabb es MODERNEBB valtozatra, ami a HTML5, akkor az utobbi kevesebb muveletbol oldja meg, ergo kevesebbet fog enni."
Ne zavarjanak a tények elvtárs: a html5 nem programozási nyelv. A JS programozási nyelv, amivel tudod a html5 által leírt weboldalt baszkurálni kliens oldalról, újratöltés nélkül. A html5 nem végleges szabvány, az elődje a html 4.0.1 1999-es szabvány ha jól emlékszem, vagyis az AS3-nál elég nehéz modernebb változatnak lennie, merthogy nem az az alapja. A JS nem objektum orientált, még csak nem is erősen típusos nyelv - fejlesztőeszközként nem igazán lehet a flashhez hasonlítani.
"A html5 még gyerekcipoben van pár év és a flash teljesen hatterbe szorul."
A bátor jóslatok is azt mondják, hogy a html5+JS 4-5 év múlva fogja tudni ugyanazt, mint amit a flash most tud. -
#63 nem fog senki, a web-re es mobilra nem kell AAA jatekot fejleszteni.
En soha nem mondanam, hogy a Flash-ben irt jatek szepseg es teljesitmeny szempontjabol felvehetne a versenyt a nativval, mert az baromsag. Eleve a Flash limitalt kb opengl es2 szintet tamogat csak. -
#62 Ja rendben, ha nem web-rol beszelunk az mas. Teny, hogy a nativ a leggyorsabb, ezzel sosem vitatkoznek.
Mondjuk a nativ egyik esetben sem C, iOS-nel objective-c android-nal meg JAVA, esetleg van lehetoseg C-ben irt kodot is futtatni de alapvetoen nem abban irnak ra.
A kerdes viszont az mobilon is, hogy megeri-e a plusz gyorsasag a fejlesztes pluszkoltseget? Pl Flash-ben megirva egy alkalmazast azt gyakorlatilag egy az egyben publikalhatod web-re, iOS-re, android-ra, AIR-re, blackberry-re, gyakorlatilag mindenre. Es itt nem ocska lassu hasznalhatatlan eredmenyrol beszelunk, a Machinarium peldaul az egyik vezeto alkalmazas ipad-en, es Flash-ben lett irva. -
Komolytalan #61 "Nem olyan, mivel egy JVM-en futó java kód sokkal sokkal gyorsabban fut mint egy flashes actionscript."
Azért nem olyan sokkal. Maga a számítási teljesítménye nagyon sokat fejlődött AS1/2 óta, és folyamatosan jönnek olyan osztályok, amelyek további sebességnövekedéseket hoznak (pl típusos Vector tipizálalan Array helyett, stb).
"Javara létezik egész komoly játék, és .netre is ami szintén virtuális gépes, és jól is fut, míg flashnál csak erős vicc szerű játékok vannak, és azok sem futnak valami jól."
Unreal Engine 3-at portolták - ez neked vicc kategória? -
Komolytalan #60 "Meg a flash editort, playert is C-ben irtak."
A Flash Builder JAVAban van írva. Ezzel nem azt mondom hogy ugyanazon fejlesztő kezéből származó JAVA kód gyorsabb futást eredményezne, mint a C, de azért nem igaz az, hogy amiből relatíve gyors kell, csak a C jöhet számításba. -
Papichulo #59 "Komolyan gondolod, hogy az unreal fejlesztoi hazudoznanak?"
Nem ez lenne az elso eset. A Duke Nukem Forevernek is mar vagy 10 eve meg kellett volna jelennie, ha a fejlesztokre hallgatunk :)
Amugy jol ertem, hogy te azt feltetelezed, hogy belathato idon belul barki is fog AAA kategorias jatekot csinalni flash-ben, mely browser-ben fog futni? Es ez fel fogja tudni venni a versenyt a native code-ban - tkp. C-ben ;) - irt alkalmazasokkal? Ugye nem te vagy az az ember, akivel par honapja ugyanitt, arrol vitatkoztam, hogy szerinte flash-ben meg gyorsabbak is lesznek a jatekok, mint native-ben, mivel az annyira jol meg van irva? :) -
Papichulo #58 "A kovetkezo az lesz, hogy nem irok ekezetet?"
Vicces lenne ha pont en kritizalnalak ezert :)
"Senki nem vitatja a C-t, de koze nincs a web-hez, nem is ertem hogy jott elo."
Elolvastad az erre szuletett reakciomat? Vagy egyaltalan a cikk cimet?
Ime megyegyszer (#41):
"[...]a cikk tematikajabol kifolyolag a mobil fejlesztesekrol beszelunk es mobilon igenis lehet native-ben is fejleszteni, ennek minden elonyevel egyetemben."
Eleve "noland"-nek cimzett valaszom - amire te ragaltal - az ezzel foglalkozott: mobil-fejlesztes->AIR<->native-code<-C -
#57 Hihetetlen dolgokat irsz. Komolyan gondolod, hogy az unreal fejlesztoi hazudoznanak? Eleg komolytalan ember vagy, hat mi a jo franc vinne ra oket erre?
Tessek itt a video, teker 13:27-re, ahol maga Tim Sweeney mutatja be:
http://tv.adobe.com/watch/max-2011-keynotes/gaming-and-3d/
Igen, ugy gondolom, hogy amiket linkeltem azok komoly 3D-s, es te ugy tunik nem tudsz mutatni ilyet sot semmilyet java oldalrol, innentol kezdve lezartnak tekintem ezt a java temat.
"Amúgy az elterjedtebb 3d webes cuccok a NATÍVOT választják, lást unity player" Ezt te irtad. Mit ertettel nativ-on, ha nem a nativ plugin nelkulo bongeszos 3d-t (azaz webGL-t)?
-
#56 ismered egyaltalan a html5-ot? Mert en veled ellentetben igen. Mitol hiszi azt mindenki, hogy a html5 lesz a megvaltas, amikor gyakorlatilag ugyanaz mint a html4, leszamitva hogy van nehany hasznos uj tag (video, canvas, nav, uj input tagok, stb), alapvetoen ugyanaz, arrol nem is beszelve, hogy csak jovore kerul "Candidate Recommendation" statuszba, ami meg messze van a vegleges verziotol. A w3c tempojat nezve erre meg varhatunk jonehany evet..
"Ian Hickson, editor of the HTML5 specification, expects the specification to reach the Candidate Recommendation stage during 2012.[22] The criterion for the specification becoming a W3C Recommendation is “two 100% complete and fully interoperable implementations”.[22] In an interview with TechRepublic, Hickson guessed that this would occur in the year 2022 or later."
(wikipedia)
A html5-tel mindig nehany ev mulva lesz jo, ezt halljuk mar tavaly. Ne erts felre, ketsegtelenul atveszi a helyet nehany helyen, amire eddig flash volt, es ezzel nincs is baj. En nem egy technologiat hajszolok mindenaron, hanem hogy azt hasznaljuk ami az adott feladatra a legjobb. Es van amire a html5 nagyon nehezen lesz jo. Egy pelda csak a video:
http://apiblog.youtube.com/2010/06/flash-and-html5-tag.html
Lehet hogy 6 username, de nem biztos hogy ugyanennyi ember:) Legalabb arra figyeltel volna, hogy azzal a nickeddel valaszolsz amire a valaszt irtam, vagy hogy 10 percnel kicsit tobb szunetet hagyjal a 2 valaszod kozott hajnali 2 kor, amikor a kutya se jar erre...
Nezd, nekem nem celom bizonygatni, hogy szakmailag ertek-e hozza vagy sem, eleg jo cegeknel megfordultam mar, es vannak referenciaim hogy ne erezzem ennek szukseget, szoval ezt inkabb ne tereljuk szemelyeskedesre, maradjunk a temanal. -
#55 client-side helyett front-end: en ugy tudom ezeket weben szinonimakent hasznaljak, en mindenesetre igen (lehet hogy rosszul) de mindenesetre erted amit mondani akarok. A kovetkezo az lesz, hogy nem irok ekezetet?
"azt gondolja, hogy a weben csak JS es flash letezik... ami lassuk be, nevetseges ignoranciarol tanuskodik". Alapvetoen webes 3D-rol beszelgettunk, mondj meg elterjedt megoldast ezeken kivul.
Senki nem vitatja a C-t, de koze nincs a web-hez, nem is ertem hogy jott elo.
-
#54 igy van, sry -
KopaszIsten #53 Ezt a reagálást nyilván félrekattintottad, mert más írt ilyesmiről. -
Papichulo #52 "szerintem mind a 6 ember te vagy egy szemelyben mert ennyi baromagyu segg a vilagon nincsen az qrvaisten."
Az mar kurva eros schizophrenia lenne ha Sanyicks es Papichulo ugyanaz az ember lenne. Arra mar kulon orvosi terminologiat kelkene bevezetni :)
Es most kivetelesrn egyetertek vele, a flash egy szarkupac es "grizzly21" keveri a szezont a fazonnal. Peldaul a client-side, helyett frontend-et ir es azt gondolja, hogy a weben csak JS es flash letezik... ami lassuk be, nevetseges ignoranciarol tanuskodik. A C-t meg tisztelni kell, anelkul megallna a vilag. Elmondhato ugyanez a flash-rol? Na ugye? -
#51 szerintem mind a 6 ember te vagy egy szemelyben mert ennyi baromagyu segg a vilagon nincsen az qrvaisten. -
paradan #50 Fogalmatlan vagy! ha van egy kod, keplet, es egy eredmeny, aztan azt megirod flshre utana okosabb es MODERNEBB valtozatra, ami a HTML5, akkor az utobbi kevesebb muveletbol oldja meg, ergo kevesebbet fog enni.
A html5 még gyerekcipoben van pár év és a flash teljesen hatterbe szorul.
Ha fogalmatlan vagy, legalabb ha baromsagot irsz, azt ne okoskodo stilusba tedd, mert azt akarmekkora huylesegre ra lehet huzni.
De nem etetem tovabb a trollt, ha nem vetted volna eszre kb 6 ember van per pill ellened érvelésben csak.
Nyilván ez is véletlen. -
sanyicks #49 Ez neked komoly 3d? Ez NULLA.
"Az unreal 3 demot maguk az unreal keszitoi csinaltak, nem valoszinu hogy kamuztak volna."
Ja ha az unreal készítői csinálnak valamit az akkor színigaz? (egyébként abban sem vagyok biztos hogy közük van hozzá, az adobe szeret hazudozni, és így hypeot generálni, lehet csak odaírták a nevüket...)
Amúgy én olyan vagyok, hogy hiszem ha látom ;) (nem csak videot)
"A unity player tudhatnad, hogy egy plugin, ugyanugy mint a Flash Player."
És mondta valaki az ellenkezőjét? -
Inquisitor #48 "Ugyan a HTML5 sem tökéletes, különösen, ha fejlettebb videotartalmakról van szó, mégis a jövőt jelenti ..."
Ehem, nyilván a YouTube is azért kezdte a videókat átpakolni ezerrel HTML5 alá. -
#47 Kapasbol lent van 2, amit linkeltem, de tucatjaval lehet talalni:
http://www.adobe.com/devnet/flashplayer/stage3d.html
Az unreal 3 demot maguk az unreal keszitoi csinaltak, nem valoszinu hogy kamuztak volna.
A unity player tudhatnad, hogy egy plugin, ugyanugy mint a Flash Player. -
sanyicks #46 Persze hogy nem csinálnak komoly dolgokat, vele jelenleg weben ugyanis NINCS komoly 3d-s program semmilyen nyelven. Tehát akkor mutass egy olyan flashes komoly 3d alkalmazást ami nem egy fos, és nem akkora kamu mint ez az unreal 3 izé amit persze csak videokon látni, mint évek óta. Mert nem ez az első világmegváltó flash kamu, volt már sok ilyen :)
Amúgy az elterjedtebb 3d webes cuccok a NATÍVOT választják, lást unity player :)
Igen a quake2 portot hozom fel javaban (amit ráadásul nem ma írtak hanem sok éve), mert a csak videokon létező unreal3 flash port mellett ez is elég :D
A weblg tényleg nem lassú, csak a JS :) bár mihez képest. A flashhoz képest tény hogy gyors :DD -
#45 A lenyeg, hogy teljesen hasonlo nyelv a java-hoz, mindegy hogy mi honnan jon. Az actionscript 3 mar nem az a scriptnyelv, ami hajdanan volt, nyilvan nem ismered, ezert nincs is ertelme rola beszelni (en hasznaltam mindegyiket azok kozul amiket te emlitettel, van osszehasonlitasi alapom).
A JAVA mint 3d-s fejlesztoeszkoz szerintem nincs weben, komoly dolgokat nem csinalnak benne, en legalabbis nem lattam. Mutass egy komoly, nepszeru es elterjedt jatekot, alkalmazast weben, amire javat valasztottak volna. WebGL + JS-eset tudsz maximum, abban vannak jo kezdemenyezesek, es az abszolut nem lassu.
Komolyan a quake2 port-ot hozod feljava-ban az flash-es Unreal3 port mellett?:)ugyanmar..
http://www.youtube.com/watch?v=jXiJwpDU2Gw -
sanyicks #44 A hülyeségeket te beszéled. A Java szintaxis a C++-ból jön mint ahogy a C#-é is (amit meg a javaról copyzak), a javanak semmi köze nincs az actionscripthez, max az adobe abból is nyúlt. Nincs java weben? De van de van!
Biztos egy rakás szar butított fos lehet az a flashes unreal engine.
Mellesleg gpu támogatással is rohadtul lassú, egy egyszerű autós játéknál nem olyan szép grafikával kis pályával is szépen beszaggat stage-el.
Ha lenne fogalmad miről beszélsz azt is tudnád hogy a javanak már évek óta vannak opengl kiterjesztései, jó pár éve megírták rá a quake2-t, ami már egy akkori gépen is száguldott, mindössze 10%-al lassabban mint a natív változat...
A webgl pl sokkal lassabb mint egy java opengl-el, viszont az előbbihez nem kell plugin. -
#43 Ja hogy akkor szerinted azert lesz valaki flash/webfejleszto mert "komoly" nyelvekhez nem ert? Ezt nem tudom, lehet hogy van aki igy van vele, de alapvetoen azert van sok webfejleszto, mert a web a legfelkapottam medium mostanaban, ezert igeny van ra. -
KopaszIsten #42 Ezzel kezdek egyetérteni, mármint hogy kaksi, mert nekem is az elqrt flash miatt hal a böngészőm és miatta a gép. A youtube oldalon találtam meg rá a megoldást (ki kell kapcsolni a hardveres támogatást), ahol nyíltan elismerték a flash hibáját. Még így is lefagy tőle néha a gépem. Lehet hogy csak némelyik videokártyánál jön elő ez a hiba, de ez engem nem igazán boldogít. -
Papichulo #41 "Nem ertem miert jon ide a C amikor webre nem lehet fejleszteni. "
Hogy jon ide a webfejlesztes???
En "noland" felvetesere viccesen reagaltam, majd te ezt komolyan veve, elkezdted vedeni az AS-t. Amugy a cikk tematikajabol kifolyolag a mobil fejlesztesekrol beszelunk es mobilon igenis lehet native-ben is fejleszteni, ennek minden elonyevel egyetemben. -
#40 Itt egy masik egesz jo:
http://alternativaplatform.com/en/demos/crash/ -
#39 Magarol a nyelvrol beszeltem. Ugyanaz a JVM szemlelet van meg mint ott, a szintakszis is teljesen hasonlo.
Amit irsz az pedig hulyeseg, egyreszt JAVA gyakorlatilag nincs web-en tehat nincs mirol beszelni, masreszt ha tajekozottabb lennel (es lent is irtak) nemreg portoltak az unreal engine-t flash-re, es most hogy GPU tamogatasa van 3d teren is kiemelkedo teljesitmenyu, (a JAVA labdaba se rughat mellette, egyedul a webGL jo alternativa)
csak egy pelda, de rengeteget lathatsz neten:
http://www.nissan-stagejuk3d.com/ -
#38 A JS peldaul ugy hogy az egyetlen alternative flash mellett frontend webfejleszteshez. A JAVA pedig ugy jon ide, hogy a Flash kb ugyanolyan, ezert ha szerinted (annak ellenere hogy biztos vagyok benne hogy nem ismered, sose hasznaltad) az AS3 nem "normalis" nyelv, akkor a JAVA sem, aki pedig ilyet mond, azzal nincs is mirol beszelni.
Nem ertem miert jon ide a C amikor webre nem lehet fejleszteni. Azt irod, hogy azert fejlesztenek az emberek flash-ben, mert nem tudnak egy normalis nyelvet megtanulni. Aki web-re akar fejleszteni az nem tud C-ben fejleszteni, marad a JS az meg csak egy kis scriptnyelv.