Ubuntu - cél a 200 millió felhasználó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Strogg, nem tudom, magamat hova kellene besorolnom, azt hiszem egy kicsit átlag feletti felhasználó vagyok, például ha a nejemmel vagy a lányaimmal hasonlítom össze magamat. De azt is tudom, hogy a felsorolt programok nem különlegesek, mégis teljes körûen képesek engem kiszolgálni. Pont azért írtam le részletesen, hogy az, aki olvassa, lássa, mire jó már a Linux. Nyilván ha grafikus lennék vagy az eredeti mérnök szakmámban dolgoznék és rajzolnom kellene, akkor nem lenne megfelelõ a Linux. Köszönöm a tapasztalat megosztást, a Thunderbirdön már egy ideje gondolkodom, azt a tanácsot lehet, hogy hamarosan meg is fogadom. Laci

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

"de a LibreOffice/OpenOffice újabb verziói nem mentek a 10-04-en, ezért váltottam."
-Akkor ott valami gubanc lehet, mert simán megy. 😉.
Hát erre a hp nyomtatós témára kérnék egy bizonyítékot, ugyanis a firmware-hez max firmware író fér hozzá... amit akarni kell. És történetesen nekem is hp nyomtatóm van, és használhatóbb ubin mint winen (nem kell a driverrel szenvedni).
A wd lemez parkoltatás pedig wd firmware probléma, uh rossz helyen keresgélsz 😉 Egyébként van rá fix.

Hangkártyát meg úgy simán nem használ átlagfelhasználó.... 10 éve van integrált minden lapon. A creative kártyák helye pedig: kuka (winen is folyton driverproblémáik vannak, ha jó emléxem vista driver sem volt évekig egyes kártyákra).

Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)

DontKillMe: eddig én is a 10.04-es használtam (a 10.10-es frissítést kihagytam), de a LibreOffice/OpenOffice újabb verziói nem mentek a 10-04-en, ezért váltottam.
.
Mivel nekem fõként munkára kell a gép, kénytelen vagyok elviselni a korai váltás minden kényelmetlenségét (az régi tapasztalat, hogy Ubuntu esetén az elsõ hónapot a legjobb kihagyni, de utána azért már viszonylag kevés zavaró dolog marad).
Polló László
Ha nem adsz neki idõt, hogy megismerd, hogyan várod el, hogy "uzer frájendli"-nek tartsd? Te magad írtad. "Néha használom is". Ha az MS-nek is ennyi esélyt adnál, szerinted hol tartanál? Most õszintén. Gondolj bele egy kicsit. A linux esetén meglehetõsen sok (talán) mindenre is van megoldás, csak bele kell kissé ásni magad.
hdo
Win7 is full ingyen van - legálisan -, már több cikkhez odaírtam a mikéntjét! 😄

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

ipollo:
Csak megosztottam pár tapasztalatot, ami évek hosszú ideje alatt géppark+szerver üzemeletetés során felmerül. 😊
Tudom, hogy átlag felhasznlásra megfelel az ubuntu is, de azt is látni kell, hogy az átlag felhasználás is eléggé személyre szabott definicióval rendelkezhet. Ami egy power usernek átlag flehasználás, az egy kezdõnek az erõ sötét oldala 😊))))
(Hosszú távon egyébként thunderbird lesz a nyerõ, tudom elõre 😊))
Sziasztok!

Számomra nem ellenszenves az Ubuntu, de amíg megtörténhet hogy tönkretesz HP nyomtatókat (firmware), vagy 8mp-enként parkoltat WD merevlemezeket, illetve több éves hangkártyát nem képes buherálás nélkül normálisan kezelni (alsa), nem feltétlenül érzem úgy, hogy átlagos, mezei felhasználóknak, hétköznapos felhasználásra Ubuntut kellene használniuk, Windows XP vagy 7 helyett. Nekem is van fönn egy 32 bites Ubuntu, néha használom is, nem utolsó megoldás, de én úgy érzem, a legfõbb vonzereje az ingyenességében rejlik.

C2D [email protected], Asus P5Q, Radeon HD4890 1GB, SB X-Fi Titanium, 4x2GB 1066Mhz Kingmax, Samsung 226CW, Chieftec BA-01, Corsair HX-520W, Zalman CNPS9900LED, Razer DeathAdder, Win7 Pro x64

Bár csak idézõjelbe tettem volna a nyelvet, elfogok futni szégyenembe 😊

Strogg úr, én berendezkedtem a Linux-szal, elsõsorban munkára használom, nem tökéletes, de nekem megfelel, mert a szükséges termelékenységet biztosítja. A Kyocera régi szerelmem, mert költségtakarékos nyomtató, ezért is azt választottam, nemcsak a Linuxos kezelõ program miatt. A vírusok terjedési sebessége itt össze sem mérhetõ a vindóz vírusokkal, így még a clamav is megfelel (ha lesz több száz millió felhasználó, akkor majd átgondolom, mit használjak). A Unity koncepciója tetszik, most jóval gyengébb, mint amilyen a Gnome 2 volt, válthatnék Gnome 3-ra vagy Kubuntura, de tényleg tetszik a Unity és kivárom, amíg jó lesz (mert már most is használható). Az Evolution és Thunderbird nálam versenyez, hol ezt, hol azt használom, most már több mint egy éve az Evolution-t nyúzom. Ez sem hibátlan, de nem okoz annyi gondot, hogy emiatt váltanom kellene. A memória meg tényleg nem tétel, még van is bõvítõ hely a notebook-ban, de még nem kell, s bármennyire is megró ezért, bátorkodtam megemlíteni... Polló László
laca103
A WINE szerintem nem mérvadó stabilitás szempontjából, hisz egy alapvetõen teljesen más operációs rendszerre írt programot akarunk futtatni, és z semmiképpen sem mondható "hagyományos" felhasználásnak.

Ki a rákot érdekel a gép konfigurációm?

Aranyszabály!! Külön /home partició!!!!! 😊)))))))))))).
Megint csupa csupa olyat írsz ami winen is pont úgy van (a bafagyó programot anyukád ott sem zárja be, sõt sokszor te sem amikor úgy berakad hogy nyomogathatod az end processzt 😄).
A deb csomag hiánya után még ott szokott lenni egy bin is 😉
utána jön a fordítás, kár hogy minden stabil programnak van legalább binárisa, tehát megint a rendszergazdai dolgot kevered az átlagfelhasználóval. Átlagusernek soha nem kell forrásból fordítania.
A te analógiádra mondhatnám azt is hogy de szar a bootmenüt win7-en bcdedittel kell parancssorban konfigolni, na hát az sem megy az átlagfelhasználónak (ja nincs is rá szüksége, mint a fordításra 😄DD).

Hát ha létezne ilyen hiba, akkor tele lenne minden vele, nem csak 1-2 win fan sírna miatta aki olyan hibákat tud (állítólag) kihozni linuxból, amin a linux guruk is csak néznek hogy ezt hogy.

"Ellenben én olyat nem tapasztaltam, amit te, mondjam azt, hogy ez nem a rendszer hibája?" nekem még nem fagyott le az explorer, viszont minden extended desktopra kapcsoláskor mindig megõrül és 100%-on járatja az egyik magot desktop szaggattással, amíg nem restartolom.
A win ilyen annyi hiba és bug van benne, hogy lehet olyan hibákkal találkozni amivel más nem, és fordítva. Azért vannak olyan részei amik eléggé problémásak, ilyen pl az egész hálózati rendszere, az sokféle hibát produkál.

Szerintem sehogy sem stabil a win, még passziánsz offcie kombózás mellett sem. Ez nem az jelenti hogy hetente összeomlik és újra kell rakni, hanem mindig van valami kisebb nagyobb probléma. nekem is másfél éves a win7-em, még is majdnem minden héten szolgál valami "meglepetéssel". De valahogy az az ubi 3 éve megy és nem kell hozzányúlni.

Sajnos részben ugyan, de stroggal kell egyetértenem. Meglehetõsen rég linuxozom, de azt kell hogy mondjam, a linuxot nem az ubuntuval kellene reklámozni, az MS OS-t megszokott embereknek nem ezt kellene mutogatni, mert még nagy baj lesz. Teljesen jó indulatból mondom, hogy aki linuxot akar a gépére (mert mindentõl függetlenül szerintem akkor is sokkal jobb választás - csak sok idõ kell hozzá, mire magától rájön az ember) az tegyen fel vagy Debiant (a neki tetszõ ablakkezelõvel) vagy Open Suse linuxot. Ha ubuntuzni akar, akkor a mindenkori aktuális verziónál mondjuk kettõvel fiatalabbat. Jelen pillanatban a legstabilabb több szempontból is a 10.04 LTS Ez a 11.04 ritka szar lett, nem is emlékszem ennyire szar kiadásra.
Nem érted? opengl -> directx wrapper van a játékok nagy részében, tehát opengl-ben írták és futás közben fordul directx-re. Ahogy hallom a két api között már nincs programozási különbség nehézségben (úgy látom te sem programoztál rá ugyanis nem nyelv, hanem api a kettõ 😊 ), na meg a directx olyan is... (lassú, pazarló, ez erõsen érezhetõ az átkapcsolható játékoknál).

ipollo:
Pár javaslatom volna önnek.
Én a hp-t választottam volna, mert hplip driverrel még a multifunckiós hp eszközök is mennek, ami egyúttal faxot, vagy akár remote scannert is jelent. A legjobb játékokra a xbox való, hidd el 😊 A gimp tényleg remek program.
Az ubuntuban ne bizzon meg, alap telepitésben hardveres tûzfalon keresztül is szétnyomják. Sokat kell faragni, hogy tényleg biztonságos legyen. :///
Virusokkal gáz van, amennyiben a clamav-ot használja. Sajnos volt olyan virus, ami 5(!!!) nap után került be a clamav adatbázisába. Mázli volt, hogy volt egy wines gép, amin kaspersky futkosott, és kiszúrta idõben :/
A libbrevéel tényleg lehet knyvet szerkeszteni za valóban nagyon jó.
A memóriára meg ne hivatkozzon, nem is olyan régen még az volt linxos körökben is a hivatalos álláspont, hogy a nem használt memória rossz memória 😊)))
A unity meg egy istenverése, fõleg ha véglelg aláteszik majd a wayland-et, ami jelen formájában csak a semmire sme jó nyilt forrású kártya drivereket fogadja el. (trágya 3D teljesitmény az eredmény, és mondjuk intel i915-ös kártyával már most is baj van 11.04-en)
Evolution-al óvatosan, raccsol imap-al, és szeret önkéntesen hülyesget szinkronizálni, fõleg ha a szerveren dovecot fut 😊))))

A mentést nagyon büölcsen teszi, fõleg ubi alat....
😊))))))))))))))
hdo
1005HA-n mindenféle programot illetve hardverkorlátozást bevetve sem sikerült 6 és fél óra fölé tolnom az üzemidõt, míg Win7 alatt önként és dalolva, mindenféle noszogatás nélkül megy 11 órát ha úgy van rá szükségem. Ebben egyet kell értsek tmp-vel.

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

Balumann
Ekkora különbség azért nincs nálam, nálam Win alatt 3 és fél óra, debian alatt 3 és negyed.

Csak a windowsos segédprogram miatt nagyobb az üzemidõ. Valószínûleg az adott disztródra nincs, vagy nem telepítetted fel az akkukímélõ segédprogramokat.

Na végre egész normális hangnemben vannak a hozzászólások! Én kb. 2,5 éve váltottam át végleg Linuxra. Eleve egy Ubuntu LiveCD-vel felfegyverkezve mentem el notebook-ot vásárolni és azt vettem meg, amelyiken eleve nem volt Windows és ezzel tökéletesen ment. Ha valami hardvert veszek (legutóbb egy duplexes színes lézerprintert), megnézem melyiknek van Linuxos támogatása és azt veszem (így lett HP helyett Kyocera). Játékot játszom, de nekem a FreeCiv (Civilisation), OpenTTD (Transport Tycoon) és Cgoban (ez egy táblás GO játék) elég; ezek meg normálisan futnak. Hobbiból fényképezek, megtanultam a GIMP-et használni, így utólag azt mondom, megérte a befektetett idõt, mert a GIMP zseniális program (tanulás közben azért sokat anyáztam). Munkára a LibreOffice Writer tökéletes, nemrég fejeztem be a 280 oldalas új könyvemet tele ábrával, táblázattal, tartalomjegyzékkel, láb- és végjegyzetekkel, tárgymutatóval - mégis egész pofásra sikerült megformáznom és nyomtatáshoz a LibreOffice által készített PDF-et lehet használni (11 éve a StarOffice-ra éppen azért váltottam, mert a nagy terjedelme miatt az MS Word folyton összeomlott). A Calc eddig minden táblázatkezelési gondomat megoldotta, pedig egyes ügyfeleimnél vannak nagy Excel guruk, akik az fkeres()-sel, makrókkal és pivot táblákkal ébrednek és fekszenek. Elõadást ritkán tartok, az Impress több annál, mint amire szükségem van. Viszont a Draw nagyon jó kis rajzoló program, rengeteg ábrát, feliratot, még logót is készítettem vele. A LibreOffice egy rakás (akár fejlett SQL!) adatbázishoz is hozzáfér, ezt leggyakrabban körlevelekhez szoktam használni. Az ugyancsak vektorgrafikus Inscape-et tanulom: ez is nagyon tetszik a Linuxban, hogy kiváló programokhoz jogtisztán jutok hozzá néhány kattintással. Én már a 90-es években is csak jogtiszta programokat használtam (még a játék CD-ket is megvettem), nem vesz rá a lélek szoftver lopásra. Levelezés, idõpont egyeztetés az ügyfeleimmel az Evolution-nal megy. Internetet FireFox/Chrome-on keresztül érem el, ma már ritka az olyan honlap, ami ezekkel hibásan nyitható csak meg. Korábban telepítettem egy Wine-t, de több mint egy éve már egyáltalán nem használom, minden számomra szükséges nagy és kis programot már megtaláltam magamnak Linux alatt is. Videós beszélgetésre eddig a Skype volt, most hogy a Microsoft megvette, valami más után kell majd néznem, mert nyilván meg fogja szüntetni a Linuxos támogatást (bõven van kínálat). Zenével ritkán foglalkozom, mikrofonos hangfelvételekre az Audacity-t, CD/DVD lemez írásra a Brasero-t használom. Az új 11.04-es Ubuntu Unity felületével ismerkedek, néha anyázok is, de elismerem, hogy ha minden program ehhez rendesen lesz illesztve, akkor könnyebb lesz vele az életem. Eddig az a tapasztalatom, hogy minden önkéntesség, nem tervezettség ellenére a számomra fontos frissítések néhány hónapon belül megérkeztem és addig is kis korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel (pl. egyes program funkciókat csak kerülõ úton tudtam elérni), de folyamatosan tudtam dolgozni. Eddig vagy 10-15 alkalommal akadtam el valamilyen problémán, de némi angol nyelvû fórum olvasás után (ezek néha órákig tartanak) eddig mindig magam meg tudtam oldani a gondot (talán egyszer segített egy magyar fórumozó olyanban, amit máshol nem találtam meg). Rendszergazdám nincs, senkihez sem járok karbantartatni a gépet, a frissítéseket magam végzem (persze elõtte mentek egy külsõ HDD-re, amit egyébként is rendszeresen megteszek, mert már kétszer lopták el a notebook-omat - és a mentésbõl néhány nap veszteséggel, de mindig vissza tudtam állítani az adataimat). Szerintem technikailag érett az Ubuntu komoly munkákra is, én megszerettem. Ez is le tud fagyni, mint egy vindóz, de vírust eddig összesen egyet láttam (fent van tûzfal, víruskeresõ, minden ami kell), és nagyon takarékos a hardverrel (pl. 1 GB memóriával még nekem nem swap-el, amit azért egy 7-es vindózzal valószínûleg ennyi program feltelepítése mellett nem tudnék elérni. A szabványos dokumentum formátumokat 11 éve használom, azóta nincs kompatibilitási gondom. Persze nagy testvír' mindent elkövet, hogy azért ne aludjak nyugton és egyre újabb formátumokat talál ki a Word-höz, de a Google cloud ezekkel is egyre ügyesebben bánik el és formázza át nyílt formátumra. Én mindenkinek nyugodtan ajánlom desktop környezetbe is az új Ubuntu Linuxot, ha van egy csöpp kitartása az elsõ néhány hónap átvészelésére (nekem úgy volt, hogy eleve nem telepítettem vindóz partíciót, így kényszerítettem magamat), az nem fogja megbánni a választást. Polló László
Ha programoztál volna mind a két nyelvben, láthattad volna saját szemeddel is a hatalmas különbségeket. Jó pár évvel ezelõtt még lehettek versenytársak de manapság, nem lehet egy kategória alá venni a két rendszert.

ubuntun 90%-ban egy olyan idióta bug, amit az elõzõ verzióban egyszer már kijavitottak... 😊
A natty megjelenésekor a céges gépeket firssitettük, és egy kivételével összeborultak a rohadt graf. idiótasága miatt. Winre frissitettük mindet, és itthon is vissza migráltam winre.
Játkre meg már 1,5 éve xbox-ot tolok, mert arra meg az való.
Ez a szomorú tény. A linux, és kiváltképp az ubuntui féle bughalmaz még mindig nem alkalmas desktopra. Egyelõre netkávézóban "ezt gyaluld ha tudod" operndszernek ajánlanám :/// Ennyit a 200 miliüóról. Kedves cannonical nem kénem minden kiadásvban "forradalmai" bughalmazokkal telerakni a kiadást, és végre egy stabil, ámde fix api kéne. Amig a w2000-re irt programok döccenés nélkül mennek w7-en, de egy játék már nem biztos, hogy static lib nélkül megmoccan egy 6 hónapos friss linux disztrón, ott nincsen mirõl beszélni!
(És igen, láttam már linuxot, 12 évig aktivan linuxoztam, 2 évig voltam a linuxvilág újságirója, és majd nem 3 évig linuxportál tv adást vezettem a fix.tv -n, szintén strogg néven.) Ennyit az ubunturól.
"sokféle hardveres környezetet, szoftveres igényeket, és mindent."

pontosan ezért egy szar. Ezért nem biztonságos és ezért instabil (linuxhoz képest), míg windowsban 1 hiba esetében 60%-ban a rendszer hibázik, addig linux alatt 99%-ban a user.

Carmack: Direct3D is now better than OpenGL
http://www.bit-tech.net/news/gaming/2011/03/11/carmack-directx-better-opengl/1

Ugyan nem az xbox alatt lévõ APIra gondol és még mindig kitart az OpenGL mellett, de nem kell nagyon lehúzni a Direct3Dt, Microsoftnál sem hülyék dolgoznak.

Úgy tûnik a Direct3D legnagyobb "problémája" napjainkban csak annyi, hogy csak winen elérhetõ.

Külön érdekes az AMDs mukis rész:
The actual innovation in graphics has definitely been driven by Microsoft in the last ten years or so, OpenGL has largely been tracking that, rather than coming up with new methods.

https://twitter.com/foodlfg

lck
Winre ATI HIVATALOS oldalán külön kiválasztható az AGP-s. Aztán Next Next Ok. 😊 Linux meg nagyvonalúan PCIExpress-esnek hiszi és dob egy fekete ablakot. Oszt jó napot. Xorg.conf-ot meg szerkesztheted akárhogy. ( legalábbis megoldást eddig nem találtam sehol )
Ez a különbség. Pedig én esküszöm használnám.
Balumann
Persze, leghangosabb linux gyûlölõk vagyunk mindannyian, már hiányoltam a hülyeségeidet 😄

A csomagkezelõ használata valóban egyszerû, ellenben nekem akadt nem is egy, ami nem volt benne a kezelõben, még is szerettem volna használni. Amibõl találtam DEB csomagot, azzal sem volt baj, de volt azért, hogy forrásból kellett telepítenem.
Többször láttam lefagyni ubuntut/debiant, mint Windowst, és nem tudtam visszahozni konzolból sem, lehet, hogy csak kernel panic miatt van, mindenesetre jópárszor össze találkoztam már ilyennel. Az alkalmazások is szépne meg tudnak fagyni azért, volt már olyan is nemegyszer, hogy CLI (altf2) -bõl kellett kilõnöm terminálból. Megnézném anyám mikor fog ilyeneket csinálni, ha mondjuk neki is lefagyna 1-2x a libreoffice, meg nem is tudom melyik szokta még. (nálam mondjuk a wineos cuccok szokták a leggyakrabban).

"Nekem és még rohadt sok embernek, nincs baja az ntfs3g-vel... talán nem resettel kéne meg hálózatból kihúzással kikapcsolni a gépet, ugyan is az nem mindig jó VINDÓZON sem (én már jártam úgy hogy áramszünet után kékhalál fogadott, miszerint az xy sys hibás memóriacímre hivatkozott), sõt 1 éve enélkül rendes win7 leállítás után szállt el a particiós tábla, amit ubunutuból állítottam vissza, mert az particiós tábla nélkül is képes olvasni a vinyót amire a win7 csak simán boot errorral tudott reagálni 😉"

Tehát ha nálad éppenséggel nem jelentkezik ilyen hiba, akkor nem létezik, én meg nyilván olyan hülye vagyok, hogy állandóan resetelem, mikor írja oda a fájlokat, hát persze. Nekem az összes fontosabb cuccom NTFS -en van tárolva (nyilván, hogy elérjem a fájlokat windowsról is), és elég sokszor elbassza, mindkét rendszeren, több linuxal is. Ha nem így lenne, garantáltan pozitívumként hoznám fel, hogy gond nélkül használható NTFS fájlrendszerek mellett is. A tapasztalataim viszont egyértelmûen mást mondanak, ha nagyon szeretnéd, lefényképezem legközelebb. (egyébként pozitívumként mondva, eddig minden fájlt meg tudott javítani a windows chkdsk, nem volt még semmilyen adatvesztésem).
Tavaly jegyzeteltem debian alatt netbookon, elõadásokon, Microsoft word -el, ntfs partícióra, 7 alkalommal 3x kellett chkdsk -el visszaállíttatnom. Természetesne, nem reseteltem közben.

Ellenben én olyat nem tapasztaltam, amit te, mondjam azt, hogy ez nem a rendszer hibája?
Hálózati kezelõm se fagyott le még így, maximum az explorer.exe , amit szintén 10mp leállítani és újra indítani (de ha megvárod míg kiadja az erõltetett leállítást, vissza is állítja magától).

Windows sem tökéletes, messze nem az, de én továbbra is sokkal stabilabbnak, megbízhatóbbnak tartom ÁLTALÁNOSSÁGBAN VÉVE, beleértve a sokféle hardveres környezetet, szoftveres igényeket, és mindent.

tmp
Laptop üzemidõ windowson 4óra, ubuntuval 2 óra (ráadásul nem is megy a szellõzõ rendesen).

vlala egy szaros kiírtásraérett zsidó

Gondolom ugyanúgy megy ahogy winen, valami hackelt driverrel. Ugyanis a agp ha jól emléxem a hd2xxx széria óta egyáltalán nem támogatott, se vindózon, se linuxon, se semmin.

hdo
"Szóval aki azt állítja linuxon több hiba van, és megbízhatatlanabb, az hazudik."

Ez igaz. A megbízhatatlan kb. annyit jelent, hogy "felmerült egy hiba, de új a linux, és nem tudom hol lehet a hiba".

ez a #10-re ment.

Hát ez nagyon nemigaz. A leghangosabb linux gyûlölõk azok akik feltelepítették, de nem találták meg a start menüt, vagy nem tudták elindítani a windows live messenger telepítõjét.
Te is egyébként elég cifrákat hordasz össze. Pl az állandó next next finishel jövést aminél a csomagkezelõ és pipa egyértelmûen egyszerbb, meg a winnél nem kell paranccsor, holott kell ha ott is olyan mélyen turkálsz ahol linuxon is kell terminál... a fagyást ráfogod a linuxra, pedig linux hibája csak akkor lehet ha kernel panic van. A fagyás már géphiba.

Nekem és még rohadt sok embernek, nincs baja az ntfs3g-vel... talán nem resettel kéne meg hálózatból kihúzással kikapcsolni a gépet, ugyan is az nem mindig jó VINDÓZON sem (én már jártam úgy hogy áramszünet után kékhalál fogadott, miszerint az xy sys hibás memóriacímre hivatkozott), sõt 1 éve enélkül rendes win7 leállítás után szállt el a particiós tábla, amit ubunutuból állítottam vissza, mert az particiós tábla nélkül is képes olvasni a vinyót amire a win7 csak simán boot errorral tudott reagálni 😉

Eléggé nyúzott gépen fexik 3 éve egy ubi, mindennek ki van téve, csoda hogy még elindul alapból a vinyó fele már használhatatlan, de valahogy az általad említett fagyások, hibák elmaradnak... pedig csak egy mezei ubuntu desktop telepítés 8.04-rõl 10.04-re frissítve.

Ellenben tegnap kivettem a pipát a virtualbox bridged networkról a hálókártyámon win7-alatt, majd befagyott a hálózati beállítások ablak, és az egész hálózati rész, még a processzeit sem lehetett leállítani, és még le is frapseltem majd be is kódolom 😉 csak full restart segített.
Szóval aki azt állítja linuxon több hiba van, és megbízhatatlanabb, az hazudik. Rajtakaptam én már "minden rendben nálam a winnel" embert aki anyázott egy probléma miatt amikor ott voltam és el is mondta hogy rendszeres 😊 Szóval egyik oldalon feltûnõen nagy a feledékenység.

Igazad van! Terminalba irkalni felemelo! Sokkal jobban szeretek kis scripteket irkalni, mint turni a Windows registry, hogy hova a retekbe irta be magat az a kis rohadek trojai.
Nem mondtam, hogy rakjon fel mindenki Ubuntut vagy mas disztibuciot, ha valamin nem mukodik megfeleloen, akkor ertelemszeruen nem kell rajta hasznalni, vagy ha anyagi kerete engedi, akkor tegye kompatibilisse! Notebooknal erdemesebb elore gondolkodni a dolgon.
Amugy ha valaki 2-3 eves (vagy regebbi) hardverrel rendelkezik 99%ig biztos vagyok benne, hogy minden hardverelemet felismer. Nyomtato, Scanner mas teszta, de ismetlem megint, hogy a driver hianya nem a Linuxos kozosseg sara.

Ez mondjuk pont köze nincs a linuxhoz hiba, nálam win7-en is ez van operán... sõt néha flashnél is.

lck
Ja - ha valaki esetleg tudja itt, az ATI HD3600-as AGP-s kártya 3D-s elindításának titkát újabb linux disztrók alatt, ossza már meg velem !!! Please !
Ebben az a szép, hogy a multiplatform (50%+) játékok nagy része opengl-> directx wrapperrel megy(mert ami ps3-on vagy macen megy az már tuti opengl-es)... tehát a directx egy felesleges lépés a játék futásakor. opengl directx-re fordítás mégpedig azért szükséges, mert az intel pl képtelen normális opengl drivert írni winre, meg valószínûleg az ms fizet is érte hogy az opengl rész rejtve maradjon a userek szeme elõl...

hdo
Én speciel windows-t használok asztali gépen, és linuxot hordozható gépen. Sokkal jobban megfelelnek így a célukra mintha mindkét gépen csak windows, vagy csak linux futna.

lck
Végre ! Az elõttem szólók körülbelül tükrözik a saját linux tapasztalataimat, és nem halál elégedett linuxfelhasználók tömkelege írogat ide.
Persze természetesen továbbra is szorítok a linuxnak és minden félévben kipróbálom az új ubi verziót. Hátha majd egyszer....
wraithLord
Jah, és ez Ubuntu volt, ami állítólag "olyan, mint a Windows"... Én Debiant használok, apám gépén van Ubuntu.
Balumann
Csak az a baj, hogy Windowson a regisztry matatás sem olyan azért, mint Linuxon a terminálba irogatás, meg konfig fájl szerkesztés. Windowson bármi nem megy, általában annyi a megoldás, hogy drivert letörlöd, föltelepíted (setup.exe elindít, next, stb.), Win7 -en már gyakorlatilag ennyi sem kell, mert online letölti a legtöbb dolgot, csak videó és hangkártyát érdemes külön. Linuxon ha nem megy a wifi (nem tartalmazza a kernel a megfelelõ modult), akkor elõfordulhat, hogy forrásból kell feltelepítened, vagy ndiswrapperrel kell szarabb megoldással használni (windowsos drivert használ). Az én 900HA -mon pl. alapból mûködik, ha úgy indul a rendszer, hogy be van kapcsolva, aztán ha kikapcsolom majd vissza, utána már "eszköz nem áll készen", persze megtaláltam a megoldást egy jókis default-grub szerkesztéssel. Amit már majdnem lehetne grafikus felületen, egy grafikus szövegszerkesztõvel, csak éppen jogosultság nincs szerkeszteni 😄
Nem cska wifivel volt már baj...

wraithLord
Pl. egy átlagfelhasználó örül, ha fel tudja telepíteni az eredeti DVD-rõl a WLAN-kártya driverét, és nem kezd el matatni "alternatív" driver-megoldások után a neten, és kezd el gányolni a terminálban, csak hogy végre mûködjön az a rohadt wireless LAN és tudjon netezni.
Konkrétan már nem emlékszem mit csináltam, mert régen szarakodtam utoljára vele... de ilyesmire gondoltam. És tényleg, azt ki is felejtettem, hogy a Windowst biztosan minden támogatja, a Linuxokat viszont nem. Fentebb a példa.
hdo
<#nyes><#eljen>

Pontositanad az atlagfelhasznalo fogalmat? Mert az en olvasatomban az atlagfelhasznalo Windows alatt nem turja a registryt, es nem telepit programokat sajat szorakoztatasara, hanem azt, es ugy hasznalja amit masok megcsinaltak neki. Ugyanez ervenyes a popularis Linux disztribucioknal. A User nem matat a terminalban, nem hekkeli a NASAt, es nem fordit sajat kernelt, mert 5 masodpercet meg faragni kellene a bootolasi idobol! 😄

gothmog
"Nem maguknak csinálják (, mint a Linux disztribúciókat úgy általában), hanem átlagembereknek."
Kb ez az a filozófia, amibe Shuttleworth belerántotta a linuxot. Nyígnak is miatta a sértett büszkeségû hárdkór linuxerek.

hdo
"... s egy csomó idõbe telik mindent megcsinálni rajta, hogy minden normálisan mûködjön .."

De ha ráfordítod ezt az idõt, akkor _jobban_ fog mûködni mint a windows. Ez a linux nagy elõnye, a mély testreszabhatóság!

"... kb. mint egy orosz kocsi, batárnagy, csörög, zörög, sokat zabál, ..."

... és ha odavágsz neki kettõt, lehet magától meg is javul! <#zavart1>

PsyhoApu
Nem utolsó sorban egy vállalatnak azt is figyelembe kell vennie, hogy egy Linux szakember (mégpedig egy jó), nem gyenge órabérért dolgozik. Míg Windows-os rendszergazdát bármikor fel lehet venni. Egy Linux gurut nem olyan egyszerû elõteremteni.

http://kutyuszoba.blog.hu/

wraithLord
Az az alapvetõ különbség a Windows és a Linux között, hogy a Windowsért fizetni kell, ergo kötelesek támogatni (folyamatos hivatalos javítások, kiegészítések), a Linux meg ingyen van, és ezzel együtt amolyan "csináld magad mozgalom" is. Nem mûködik valami? Írd meg magadnak a szükséges programot, vagy várj, amíg valaki méltóztatik megcsinálni / másnak is baja lesz vele, és ráadásul ért is a programozáshoz... 😊

Jó a Linux, nagyon jól össze van rakva, de állandóan valami akadályba ütközök, ha használni akarom, és egy csomó idõbe telik mindent megcsinálni rajta, hogy minden normálisan mûködjön. És talán ezt az idõt másra is lehetne fordítani. Bár az is igaz, hogy sokat lehet belõle tanulni, viszont nem mindig szeretnék... 😄

Ezzel szemben a Windows olyan, kb. mint egy orosz kocsi, batárnagy, csörög, zörög, sokat zabál, stb., de legalább mûködik, és a "gyártója" a felhasználók minden hasfájására reagálva küldik a tapaszokat, mint a jógyerek.
És ez az "orosz effekt" azért van, mert megtalálták az egyensúlyt a informatikához hülye emberek, és a használhatóság között. Kb. Nem maguknak csinálják (, mint a Linux disztribúciókat úgy általában), hanem átlagembereknek.
Verd az asztalt az eszkoz keszitojenel illetve az Adobenal, hogy nem irt normalis Linux drivert, illetve plugint. 😊

passatgt
a moonlight(silverlight) meg máig nem mûködik, csak akkor van a videón kép, ha görgetem az ablakot, különben csak fekteség látszik, pedig a hang szól😊