182
  • DontKillMe
    "én is rendszeresen használom" -lejjebb nem ezt mondtad..:).
    "Hogy őszinte legyek, nem igazán érdekel az elvakult linux fanok ilyen típusu véleménye"
    -Nem tartom magam annak. Sőt, a linuxhoz sem értek annyira, amennyire szeretnék. De eleve nem kezdek el fikázni valamit, - vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy láthatóan lejön, az illetőnek fingja nincs arról, amit fikáz - ha nem ismerem annyira, hogy ezt megtehessem. Teszem hozzá itt is, hogy szerintem. Sok év kellett ahhoz, hogy egyáltalán belássak a falak mögé, hogy rájöjjek, hogy amit keresek, az nem az. pontosabban mondva, nem jól és nem jót keresek nem jó helyen..:). Használni kell, még ha nehéznek is tűnik, mert ennyi év távlatából azt mondom, megéri, és most már kijelenthetem, hogy amire én használom a linuxot, arra jobb, mintha ugyanerre ms.-t használnék. Az a baj, hogy itt nincs jobb és rosszabb. De a legnagyobb baj az, hogy akik szénné flémelik a topicokat, azok nem látják, hogy elbeszélnek egymás mellett. Kb olyan ez, mintha egy traktort és egy teherautót "versenyeztetnénk" tisztán egyoldalú tesztben. Holott nem lehet, mert a két eszköz teljesen másra való. Itt is pontosan ez a szitu.
    "Elvakult" linuxosként én is leírtam, hogy szerintem miért tart ott a linux, ahol. És miért nem lesz áttörés még jó darabig. Az igényekből fakadóan még jó sokáig. Nekem sem tetszik, ahogy rá akarja(ák) erőltetni az emberekre a liunuxot anélkül, hogy megnéznék az igényeiket, a szokásaikat. Szerintem.
  • Balumann
    Hogy őszinte legyek, nem igazán érdekel az elvakult linux fanok ilyen típusu véleménye. Én világosan leírtam, hogy nem vagyok egyáltalán a Linux ellen, én is rendszeresen használom, tanulom is, sok mindenre nagyon jó alternatíva. Ettől függetlenül rengeteg problémával találkoztam, amikkel Windowson nem, akármennyire is "égetem magam", a problémák akkor is ott voltak. Mostmár lassan 2 éve olvasom rendszeresen a linuxos (ubuntu) topikot is, így képben vagyok, hogy milyen problémák jelentkeznek időnként rajta. Windowson milliószor több tapasztalatom van, ez tény. (persze nyilván csak hazudok, hogy közel sem tapasztaltam annyi gondot rajta, mint linuxokon...).
    Ha nem lenne ingyenes, mindenki agyon szidná, hogy egy bughalmaz (így is, akinek olyan tapasztalatai vannak, mert éppen olyan hardverkörnyezetben próbálta, amit nem szeret), és kurva messze van a Windowsoktól. Igen, a Windowsoknak meg van a hátrányuk, hogy idővel teli szemeteli magát, és így másfél 2 évente (korábban ez fél vagy 1 év volt) újra érdemes tenni. Túl sok problémát ez sem jelent, nem véletlenül vannak kitalálva a partíciók, meg a regisztry kimentés lehetőség, stb.. (elvesz kb. 3-4 órát a 2-3 évből). Munkahelyi környezetben, ahol nem telepítgetnek rendszeresen, erre még ritkábban kerül sor, de arra meg ott van a lehetőség, hogy image fájlból újrakapják az egész rendszert seperc alatt.
  • DontKillMe
    Ez full igaz. De van rá gyógyszer. Játszani ott a konzol, erőlködés nélkül, akár debileknek is..:D. Nettel kapcsolatos desktop dolgokra and/or server meg linux. Tény, hogy a linux HW érzékeny, de összességében elmondható, hogy a brand-ek fejlesztenek linuxra, tehát ha nem egy gagyi hw-t teszel alá, jó eséllyel menni fog minden. ELŐTTE kell észnél lenni és akkor semmi gond. Mivel nem játszunk, grafikailag elég egy gyengébb rendszer.
  • DontKillMe
    Az Asus 35-ös "csipszetes" lapodban az USB Legacy support be van kapcsolva, avagy sem? (Biosban) Mindegyik porton generálja a hibát, vagy csak egy HUB-on? USB boot szerepel a boot istában? Ha igen, hol (hierarchiailag).
  • lamer the true
    Jee na akkor most vegyünk egy mély lélegzetet.

Nézzük a jót:

Linux: jó mert ingyen van. Iszonyú stabil lehet egy célrendszeren, ami nagyon konkrét dolgokra szolgáló pl. router, NAS vagy egyéb célhardveres okosság.

Windows: jó mert mindenfélét lehet vele csinálni mivel iszonyú elterjedt. Igaz használhatatlan tartós működésre célrendszereken a nagysága miatt. Itt a tartós alatt 5-10 évet értek. Továbbá az ára miatt iszonyú drága lenne egy ilyet támogató hardver.

Na akkor a rossz:

Linux: Nem lehet vele játszani. Wine-t hagyjuk. A nativ linuxon futó játékokról beszélek. Pár nagy cég utál rá fejleszteni ADOBE, MS, és társaik. Ezzel komolyan hátráltatni lehet. Amíg a usernek bármit is be kell kézzel konfigurálnia halott ügy a desktopon. Sok egyéb apró de annál bosszantóbb hiányoság driverek stb.

Windows: Böhöm és lassú lesz az év végére, egy átlagos usernek, de azért menni fog. Vírus hegyek. Magas ár. Ha nem veszed meg kis szorongás pár szükséges update előtt :). Szokásos MS-es szivatások, pl ismeretlen belső folyamatok. A kiváló alkalmazások illegális beszerzésének folyamatos kényszere :)

Téma lezárva :P

DE! Utálom mindkkettőt, mert dolgozni kell velük :P
  • DontKillMe
    A #93-ast neked szántam és továbbra is fenntartom..:))).
  • Balumann
    Már nemazért, de hol a f****ba kezdene hasonlítani a windows Linuxra, miről beszélsz te?! A Linux az, ami egyre inkább törekszik utolérni a Microsoftot, minél inkább elrejteni a grafikus felület mögé a parancssort és a konfigfájl szerkesztgetéseket (tehát minél több mindent el lehessen érni igényesebb grafikus felületről, érthetően leírva mellette, hogy mi micsoda, átlaguserek számára érthetően fogalmazva), hogy minél több szolgáltatást beleintegráljanak ne a felhasználónak kelljen szenvedni vele, zárt meghajtó telepítése egyszerűbben (ne kelljen fordítgatni, bár még mindig vannak hiányosságai e téren sajnos).
    Mi az, amiben szerinted a windows a linuxhoz közeledik...?
  • egynyári üröm
    a legkevésbé expert felhasználóknak fel sem tűnik, hogy a kölcsöngépen nem windowst használnak, hanem linuxot. szerintem tök reális hogy elterjedjen, elég könnyen kezelhető, és ez a lényeg
  • socheater
    A nyomtatós sztorit még egy szervizes mesélte, és már nem is ma volt, úgyhogy ha gyűjtöd a strigulákat, be is húzhatod magadnak. Nekem egy HP1020-asom van, Asus P5Q-hoz csatlakoztatva, és ha Ubuntuból indítom újra a rendszert, az USB-s eszközök ellenőrzésénél leáll, mindaddig amíg a nyontatót ki nem húzom, vagy ki nem kapcsolom. Ezt most nem veszem fel telefonnal, bízom benne hogy elhiszed. :)
    Ha Ubuntuzni akarok, még előtte kikapcsolom a nyomtatót.

WD téren tisztában vagyok azzal, hogy a firmware tájékán van a fő probléma, ami homályos az az, hogy milyen OS-ek, és milyen programok esetében, milyen gyakorisággal jelentkezik a probléma.

Az hogy ki milyen hangkártyát használ, részesít előnyben, illetve hogy az holy helyezkedik el az értékrendeszében, nem feltétlenül informatikai témakör. Nyilván vannak jó linuxos programozók, ezért nem értem, hogy miért nem kap normális támogatást egy-két hangchip. Azt, hogy a linux programozók kukába kívánják a creative kártyákat, nem fogadom el válasznak... :)

Egyértelmű, hogy a linuxra nem szentelek annyi időt, mint amennyit windowsra, és az is igaz, hogy mindezek előtt dosra is sokkal több időt szenteltem, de nekem az utóbbi időben nincs időm egész nap apró problémák megoldásával szöszölni. Ha windows alatt van valami probléma, arra általában fórumokon mindig van könnyebb megoldás. Linux alatt, mivel a rendszerek sokfélék, nem mindig elegendő egy fórumtémát végigolvasni ahhoz, hogy az eredmény siker legyen.

Nyilván ezen a fórumon csupa informatikai beállítottságú ember található. Valószínűsítem hogy te is fejből tudtad a WD firmware problémáját. (Mondván elterjedt, kedvelt modellekről van szó) Azokat a véleményeket, amelyekben arra céloznak hogy a linux így vagy úgy jobb egy átlagfelhasználónak mint egy másik, egyszerűen nem tudom komolyan venni. A gondolatmenetem arra épül, hogy (már) én is (csak) átlag felhasználó vagyok. Most akkor vagy nem lehet creative kártyája egy átlagfelhasználónak, (nyilván több hasonló probléma is felmerülhet) vagy megbukik a feltételezés. Hogy miért? Egy átlag felhasználó ad időt az oprendszernek, de nem bíbelődik komolyabb konzolos parancsokkal, nem olvas fórumtémákat, különböző, oprendszerhez köthető problémákkal kapcsolatban.

Ha a barátnőm megkérdezi hogy mit csinálok, és én erre azt mondom hogy valamiért csak az első hangfalak szólnak, bütykölnöm kell az alsaval mert felcserélődtek, hiányoznak a kimenetek, akkor lehet leesik a székről.

Nem arról van szó, hogy (kinek) melyik hangkártya jó, vagy melyik rossz, hanem arról, hogy ameddig alapvető, oprendszerhez köthető problémákba lehet botlani, addig szerintem nem terjedhet el pl. az Ubuntu széles körben. Mivel a Linux nem kap akkora támogatást a hardvergyártóktól, mint a windows, kénytelenek (lennének)szerintem a problémát a linux programozók megoldani. Leegyszerűsítve, a saját esetemben a hangkártyáról és a nyomtató ki-be kapcsolgatásról van szó. Ha lenne húsz eltérő életem, meglehet hogy egyéb problémákkal is találkoznék. Megtisztelnél, ha a válaszból kimaradna az offense, inkább hozz egy sört (magadnak) és pár zenét, megmutatom hogy működik az Audigy4 minden funkciója win7 64bit alatt is.
  • DontKillMe
    ..figy, ne égesd magad..komolyan kérlek. ;).
  • Balumann
    "Megint csupa csupa olyat írsz ami winen is pont úgy van (a bafagyó programot anyukád ott sem zárja be, sőt sokszor te sem amikor úgy berakad hogy nyomogathatod az end processzt :D)."

De épp ez az, hogy Windowson ha "nem válaszol" a program, akkor szinte azonnal rá lehet kattintani, és erőltetve leállítani (winxp -n egy kicsit lassabban, de ott is általában, de ott mindenképpen gyorsabb processzek között), ha explorer.exe -vel történik, akkor újra is indítja magát ilyenkor. Persze nem mindig célszerű ilyenkor leállítani, mert lehet, hogy pár mp után visszajön, csak gondolkodik. Linux alatt már megtanultam, hogy ki kell tenni felülre a rendszerfigyelőt, amiben ki lehet lőni a dolgokat, bár ott is előfordult már, hogy megjelent az erőltetett kilépés, de olyan gyakrabban, hogy nem.

Ez az NTFS -es dolog érdekes, én se találom, hogy bárkinek is problémája lenne ezzel. Ismerőseim között nincs ilyen probléma, rendszergazda ismerőseim többsége maximum szerveren használ linuxot, aki használ, az meg nem használja így NTFS -es partíció mellett. Nekem mint említettem, desktopon és netbookon is nemegyszer volt problémám, ubi és debian alatt is. De akkor lehet, hogy nem az ntfs3g -ben van a hiba, csak akkor miben? ^^

Én az elmúlt 2-3 évben folyamatosan olvasom a windows és ubuntu topikot is, így nagyjából képben vagyok mindkét rendszer hibáiról. windowsal milliószor több tapasztalatom van, mégis jóval kevesebbszer futottam nagyobb akadályba, legtöbb rendszeren hibátlanul futott, mindenféle random hiba nélkül. A Windows hálózat kezeléséről egyetlenegy rendszergazdát nem hallottam még panaszkodni baszki, sem kezdőtől, sem profi mérnökinformatikustól, nekem se volt még soha vele problémám. Explorer.exe fagyott már le, mikor próbáltam leokézni a kapcsolatbeállításokat (bár lehet, csak én voltam türelmetlen), de akkor is elmentette, csak nem tudom mire várt. (de ez a jelenség is jó ha 2x volt).
    Nálam is van fennt pedig minden szar, Virtualbox, vmware workstation, openvpn, windows vpn beállítás is, tehát bőven van lehetősége összegabalyodni. Nem volt még semmi problémám vele.

• DontKillMe
    Konkrétan:

Ubuntu esetén: Rendszer-->Adminisztráció-->Szoftverforrások--(jelszót kér)-->FRISSÍTÉSEK fül. Na, itt. ;). Jó éjt.
  • DontKillMe
    Most olvasom a rendszerkövetelményét a librének:

-2.6.10-es kernel.
    A mostani legfrissebb valahol 2.6.3.x-nél jár, tehát simán tudnia kellett volna, tudnia kell naprakész rendszer esetén MINDEGYIK verziónak, verziótól függetlenül. Azaz tök 8, hgy ubi 10.04, vagy 11.04.

A frissítéseknél a beállítások közt - mint a linux esetében legtöbbször - rendkívül sokrétű - számomra hasznos módon - nagy a beállítások tárháza.
    Van ott pipa bőven, csak meg kell nézni..:).
  • lpollo
    hetente két-három automatikus frissítést kaptam, nem tudom mit kellett volna másként állítanom
  • DontKillMe
    A frissítéseket komolyan kell venni ugyanúgy, mint MS esetében. Szinte minden napos a (régi verzióknál is, a support végéig) napi szintű biztonsági és egyéb patch.
  • tricky
    érdekes, a linux nem olyan jó mint a windows, de mégis a windows kwzd a linuxra hasonlítani, és nem fordítva
    én W7 et használok, már csak a játékok miatt is, de ha egyszer elkezdik ba..tatni az átlag embereket is hogy kinek van legális vagy illegális operációs rendszere, akkor váltok linuxra, ez hót ziher

open suse linux

letöltés
  • lpollo
    már nem emlékszem pontosan a dologra, de két olyan viszonylag olcsó nyomtatót találtam, amelyik kétoldalas duplex színes lézeres nyomtatást tudott és nálunk is kapható volt, az egyik egy HP volt, a másik egy Kyocera; nem volt lehetőségem kipróbálni és a rendelkezésre álló információk alapján a Kyocera tűnt a biztosabban nem bukó választásnak (nem mellesleg egy Kyocerát már évek óta használtam és megszerettem a strapabíróságáért) - könnyen lehet, hogy a HP is ugyanolyan jó lett volna, ennyire nem mélyedtem el a problémában
  • DontKillMe
    Ennek az az oka, hogy nincs beállítva a frissítés a gépeden. Különben már az aktuális kerneled lenne. ;).
  • DontKillMe
    Vannak CAD és grafikai programok linuxra is. Van fizetős is. Ugyanúgy, mint Windowson. A progi itt is lehet fizetős, az nem része az OS-nek. Ahogy a CAD sem a windowsnak. Nagyker adatbázis kezelése, raktári programok+számla, szerver, stb mind linux alól mennek egyik kliensünknél.
  • lpollo
    nekem nem ment, azt írta ki, hogy egy meghatározott Linux kernel feletti verziószámra lenne szükség, ami a 10.04-ben még nem volt meg
  • lpollo
    Strogg, nem tudom, magamat hova kellene besorolnom, azt hiszem egy kicsit átlag feletti felhasználó vagyok, például ha a nejemmel vagy a lányaimmal hasonlítom össze magamat. De azt is tudom, hogy a felsorolt programok nem különlegesek, mégis teljes körűen képesek engem kiszolgálni. Pont azért írtam le részletesen, hogy az, aki olvassa, lássa, mire jó már a Linux. Nyilván ha grafikus lennék vagy az eredeti mérnök szakmámban dolgoznék és rajzolnom kellene, akkor nem lenne megfelelő a Linux. Köszönöm a tapasztalat megosztást, a Thunderbirdön már egy ideje gondolkodom, azt a tanácsot lehet, hogy hamarosan meg is fogadom. Laci
  • sanyicks
    itt van a wd firmware hibáról szó
  • DontKillMe
    "de a LibreOffice/OpenOffice újabb verziói nem mentek a 10-04-en, ezért váltottam."
    -Akkor ott valami gubanc lehet, mert simán megy. ;).
  • sanyicks
    Hát erre a hp nyomtatós témára kérnék egy bizonyítékot, ugyanis a firmware-hez max firmware író fér hozzá... amit akarni kell. És történetesen nekem is hp nyomtatóm van, és használhatóbb ubin mint winen (nem kell a driverrel szenvedni).
    A wd lemez parkoltatás pedig wd firmware probléma, uh rossz helyen keresgélsz ;) Egyébként van rá fix.

Hangkártyát meg úgy simán nem használ átlagfelhasználó.... 10 éve van integrált minden lapon. A creative kártyák helye pedig: kuka (winen is folyton driverproblémáik vannak, ha jó emléxem vista driver sem volt évekig egyes kártyákra).
  • lpollo
    DontKillMe: eddig én is a 10.04-es használtam (a 10.10-es frissítést kihagytam), de a LibreOffice/OpenOffice újabb verziói nem mentek a 10-04-en, ezért váltottam.
    .
    Mivel nekem főként munkára kell a gép, kénytelen vagyok elviselni a korai váltás minden kényelmetlenségét (az régi tapasztalat, hogy Ubuntu esetén az első hónapot a legjobb kihagyni, de utána azért már viszonylag kevés zavaró dolog marad).
    Polló László
  • DontKillMe
    Ha nem adsz neki időt, hogy megismerd, hogyan várod el, hogy "uzer frájendli"-nek tartsd? Te magad írtad. "Néha használom is". Ha az MS-nek is ennyi esélyt adnál, szerinted hol tartanál? Most őszintén. Gondolj bele egy kicsit. A linux esetén meglehetősen sok (talán) mindenre is van megoldás, csak bele kell kissé ásni magad.
  • hdo
    Win7 is full ingyen van - legálisan -, már több cikkhez odaírtam a mikéntjét! :D
  • strogg
    ipollo:
    Csak megosztottam pár tapasztalatot, ami évek hosszú ideje alatt géppark+szerver üzemeletetés során felmerül. :)
    Tudom, hogy átlag felhasznlásra megfelel az ubuntu is, de azt is látni kell, hogy az átlag felhasználás is eléggé személyre szabott definicióval rendelkezhet. Ami egy power usernek átlag flehasználás, az egy kezdőnek az erő sötét oldala :)))))
    (Hosszú távon egyébként thunderbird lesz a nyerő, tudom előre :)))
  • socheater
    Sziasztok!

Számomra nem ellenszenves az Ubuntu, de amíg megtörténhet hogy tönkretesz HP nyomtatókat (firmware), vagy 8mp-enként parkoltat WD merevlemezeket, illetve több éves hangkártyát nem képes buherálás nélkül normálisan kezelni (alsa), nem feltétlenül érzem úgy, hogy átlagos, mezei felhasználóknak, hétköznapos felhasználásra Ubuntut kellene használniuk, Windows XP vagy 7 helyett. Nekem is van fönn egy 32 bites Ubuntu, néha használom is, nem utolsó megoldás, de én úgy érzem, a legfőbb vonzereje az ingyenességében rejlik.
  • Major
    Bár csak idézőjelbe tettem volna a nyelvet, elfogok futni szégyenembe :)
  • lpollo
    Strogg úr, én berendezkedtem a Linux-szal, elsősorban munkára használom, nem tökéletes, de nekem megfelel, mert a szükséges termelékenységet biztosítja. A Kyocera régi szerelmem, mert költségtakarékos nyomtató, ezért is azt választottam, nemcsak a Linuxos kezelő program miatt. A vírusok terjedési sebessége itt össze sem mérhető a vindóz vírusokkal, így még a clamav is megfelel (ha lesz több száz millió felhasználó, akkor majd átgondolom, mit használjak). A Unity koncepciója tetszik, most jóval gyengébb, mint amilyen a Gnome 2 volt, válthatnék Gnome 3-ra vagy Kubuntura, de tényleg tetszik a Unity és kivárom, amíg jó lesz (mert már most is használható). Az Evolution és Thunderbird nálam versenyez, hol ezt, hol azt használom, most már több mint egy éve az Evolution-t nyúzom. Ez sem hibátlan, de nem okoz annyi gondot, hogy emiatt váltanom kellene. A memória meg tényleg nem tétel, még van is bővítő hely a notebook-ban, de még nem kell, s bármennyire is megró ezért, bátorkodtam megemlíteni... Polló László
  • laca103
    A WINE szerintem nem mérvadó stabilitás szempontjából, hisz egy alapvetően teljesen más operációs rendszerre írt programot akarunk futtatni, és z semmiképpen sem mondható "hagyományos" felhasználásnak.
  • DontKillMe
    Aranyszabály!! Külön /home partició!!!!! :))))))))))))).
  • sanyicks
    Megint csupa csupa olyat írsz ami winen is pont úgy van (a bafagyó programot anyukád ott sem zárja be, sőt sokszor te sem amikor úgy berakad hogy nyomogathatod az end processzt :D).
    A deb csomag hiánya után még ott szokott lenni egy bin is ;)
    utána jön a fordítás, kár hogy minden stabil programnak van legalább binárisa, tehát megint a rendszergazdai dolgot kevered az átlagfelhasználóval. Átlagusernek soha nem kell forrásból fordítania.
    A te analógiádra mondhatnám azt is hogy de szar a bootmenüt win7-en bcdedittel kell parancssorban konfigolni, na hát az sem megy az átlagfelhasználónak (ja nincs is rá szüksége, mint a fordításra :DDD).

Hát ha létezne ilyen hiba, akkor tele lenne minden vele, nem csak 1-2 win fan sírna miatta aki olyan hibákat tud (állítólag) kihozni linuxból, amin a linux guruk is csak néznek hogy ezt hogy.

"Ellenben én olyat nem tapasztaltam, amit te, mondjam azt, hogy ez nem a rendszer hibája?" nekem még nem fagyott le az explorer, viszont minden extended desktopra kapcsoláskor mindig megőrül és 100%-on járatja az egyik magot desktop szaggattással, amíg nem restartolom.
    A win ilyen annyi hiba és bug van benne, hogy lehet olyan hibákkal találkozni amivel más nem, és fordítva. Azért vannak olyan részei amik eléggé problémásak, ilyen pl az egész hálózati rendszere, az sokféle hibát produkál.

Szerintem sehogy sem stabil a win, még passziánsz offcie kombózás mellett sem. Ez nem az jelenti hogy hetente összeomlik és újra kell rakni, hanem mindig van valami kisebb nagyobb probléma. nekem is másfél éves a win7-em, még is majdnem minden héten szolgál valami "meglepetéssel". De valahogy az az ubi 3 éve megy és nem kell hozzányúlni.
  • DontKillMe
    Sajnos részben ugyan, de stroggal kell egyetértenem. Meglehetősen rég linuxozom, de azt kell hogy mondjam, a linuxot nem az ubuntuval kellene reklámozni, az MS OS-t megszokott embereknek nem ezt kellene mutogatni, mert még nagy baj lesz. Teljesen jó indulatból mondom, hogy aki linuxot akar a gépére (mert mindentől függetlenül szerintem akkor is sokkal jobb választás - csak sok idő kell hozzá, mire magától rájön az ember) az tegyen fel vagy Debiant (a neki tetsző ablakkezelővel) vagy Open Suse linuxot. Ha ubuntuzni akar, akkor a mindenkori aktuális verziónál mondjuk kettővel fiatalabbat. Jelen pillanatban a legstabilabb több szempontból is a 10.04 LTS Ez a 11.04 ritka szar lett, nem is emlékszem ennyire szar kiadásra.
  • sanyicks
    Nem érted? opengl -> directx wrapper van a játékok nagy részében, tehát opengl-ben írták és futás közben fordul directx-re. Ahogy hallom a két api között már nincs programozási különbség nehézségben (úgy látom te sem programoztál rá ugyanis nem nyelv, hanem api a kettő :) ), na meg a directx olyan is... (lassú, pazarló, ez erősen érezhető az átkapcsolható játékoknál).
  • strogg
    ipollo:
    Pár javaslatom volna önnek.
    Én a hp-t választottam volna, mert hplip driverrel még a multifunckiós hp eszközök is mennek, ami egyúttal faxot, vagy akár remote scannert is jelent. A legjobb játékokra a xbox való, hidd el :) A gimp tényleg remek program.
    Az ubuntuban ne bizzon meg, alap telepitésben hardveres tűzfalon keresztül is szétnyomják. Sokat kell faragni, hogy tényleg biztonságos legyen. :///
    Virusokkal gáz van, amennyiben a clamav-ot használja. Sajnos volt olyan virus, ami 5(!!!) nap után került be a clamav adatbázisába. Mázli volt, hogy volt egy wines gép, amin kaspersky futkosott, és kiszúrta időben :/
    A libbrevéel tényleg lehet knyvet szerkeszteni za valóban nagyon jó.
    A memóriára meg ne hivatkozzon, nem is olyan régen még az volt linxos körökben is a hivatalos álláspont, hogy a nem használt memória rossz memória :))))
    A unity meg egy istenverése, főleg ha véglelg aláteszik majd a wayland-et, ami jelen formájában csak a semmire sme jó nyilt forrású kártya drivereket fogadja el. (trágya 3D teljesitmény az eredmény, és mondjuk intel i915-ös kártyával már most is baj van 11.04-en)
    Evolution-al óvatosan, raccsol imap-al, és szeret önkéntesen hülyesget szinkronizálni, főleg ha a szerveren dovecot fut :)))))

A mentést nagyon büölcsen teszi, főleg ubi alat....
    :)))))))))))))))
  • hdo
    1005HA-n mindenféle programot illetve hardverkorlátozást bevetve sem sikerült 6 és fél óra fölé tolnom az üzemidőt, míg Win7 alatt önként és dalolva, mindenféle noszogatás nélkül megy 11 órát ha úgy van rá szükségem. Ebben egyet kell értsek tmp-vel.
  • Balumann
    Ekkora különbség azért nincs nálam, nálam Win alatt 3 és fél óra, debian alatt 3 és negyed.
  • Major
    Csak a windowsos segédprogram miatt nagyobb az üzemidő. Valószínűleg az adott disztródra nincs, vagy nem telepítetted fel az akkukímélő segédprogramokat.