Ubuntu - cél a 200 millió felhasználó

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hdo
Biztos az? 30 ezer forintba került az ATI Radeon HD4850 1GB Vapor-X videókarim mikor vettem, majdnem fél év telt el azután hogy felraktam a Linuxot, és akkor még hónapokat kellett - volna - várnom míg normális driver érkezik hozzá!

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

hdo
"Ti egesz egyszeruen azt szajkozzatok most, amit a MS-nek fel szoktatok roni! Nevezetesen, hogy mi az mar, hogy regebbi gepeken nem fut jol a Win7, hogy kepzeli az MS, hogy a gepnek (es tulajnak)alkalmazkodni kelljen az op. rendszerhez es nem forditva?"

*köhm* ... akkor most hadd írjam le hogy az elõzõleg említett, múlt héten telepített gépnek mi a konfigja: <#zavart1>

AMD Athlon XP 1600+
2 GB DDR400 RAM
ATI Radeon 9550 128 MB AGP
80 GB IDE 7200 RPM
C-Media hangkari

Ezen a konfigon a Windows 7 - azon belül is az ultimate, mert magyar nyelvi csomagot kellett raknom rá, a nyelvi csomagok telepítését meg csak az ulti támogatja - Windows Basic témával, XP-s audio driverrel, Vistás ATI driverrel hibamentesen futtatja a Pinnacle Studio 12-t! <#zavart1><#eljen><#taps>

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

Linuxnak is hót mind1, mert NEM kell driver... Annyi hogy ne a legújabb 23187943237892 ezres dolgokat pakold bele.

hdo
A 4. pontoddal az az apró pici probléma merül fel, hogy Windowsnak hótt mindegy mit raksz alá, mert lesz driver, Linux az ami válogatós! <#eplus2>

Ezek a dolgok akkor kerülnek elõ ha szemponttá válnak. Van akinek a fogyasztás számít, van akinek nem (mindemellett azért természetesen figyelek rá) Van akinek számít a zajszint, van akinek nem. Természetesen minden ilyen tényezõt figyelembe kell venni prioritásokat felállítani és általában kompromisszumokat kötni az ár - teljesítmény viszonylatában. De a fõ sorrend az amit leírtam. Ez véleményem szerint mit sem változott az elmúlt 10-20 évben. Az hogy van most elõtelepített win7? Na és? Win7 nélküli nincs?
mousee
Az a gáz, hogy gforce9 listája szerintem teljesen korrekt, én annyival egészíteném ki manapság, hogy mennyit fogyaszt a gép, mert ha 24/7 megy, vagy csak a nap jelentõs részében, akkor igenis oda kell figyelni erre.
Persze ez egyéni vélemény.

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Nem értem. Mi a gondod velem? Én Windowst használok, azon belül 7 és XP fõként. Egyébként pedig asztali gépeket-, kisebb irodai hálózatokat szervizelek, tartok karban. Általában windowsos, ritkábban Mac környezet alatt. Azért mert ahhoz értek és az ügyfélköröm 98%-ban windowst használ mind otthon, mind a munkahelyen néhány Mac figyel még be. Bármelyik ügyfelem gépet akar vásárolni, nem egy konkrét gépet javaslok neki vagy épp oprendszert. Elsõ kérdésem az, hogy mire akarja használni? (természetesen az is fontos mennyi pénzt szán rá) Majd utána tudok gondolkodni a szoftveres környezeten végül pedig a hardveren.

Ha valakinek arra kel a gép, hogy napi 1x megnézze az emaileket és netezgessen, zenét halgasson, nyilván nem fogok neki sem windowst, sem mac-et javasolni Egy Ubuntu költséghatékonyabb ebben az esetben. A cél határozza meg a szoftveres és hardveres környezetet. Nem fordítva.
???? Ugye tudod, hogy manapsag a legtobb gepet elore feltelepitett op. rendszerrel aruljak? Az a baj a listaddal vagy 30 eve elavult...Mar nem azt az idot eljuk, hogy hmm-hmm 486-os vagy ne adj isten a dragabb Pentium? A mai lista inkabb: mennyim van ra? De mondjuk az is erdekelne, mik azok a kozkeletuen hasznalt programok, amiket ha feltelepitenek, akkor kibukik, hogy a linux jobb lett volna?
Ti egesz egyszeruen azt szajkozzatok most, amit a MS-nek fel szoktatok roni! Nevezetesen, hogy mi az mar, hogy regebbi gepeken nem fut jol a Win7, hogy kepzeli az MS, hogy a gepnek (es tulajnak)alkalmazkodni kelljen az op. rendszerhez es nem forditva? Magyarul: Linuxhoz vegyunk gepet, de a MS kocsog szemet, hogy a win7-hez sem art valami alap felszereltseg? (Csak amig a win7-nel donthetsz ugy, hogy lejjebb maszol a windows evolucioban win xp-re vagy akarmi masra, addig linuxnal az eros hardver limitacio miatt nem teheted meg, hogy op rendszert cserelsz..ott vagy mukodik a hardver vagy nem...)
A szoftverhez megvenni a hw-t nem hülyeség. Mert ha valaki számítógépet vásárol annak a menete:

1. Mire akarom használni?
2. Ehhez milyen szoftverek szükségesek?
3. Ezeknek a szoftvereknek melyik operációs rendszer szükséges?
4. Ezeknek a szoftvereknek és operációs rendszernek mi az optimális hardverkörnyezete?

Csak általában ezt pont fordítva szokták az emberek. Vesznek valamilyen gépet, utána tesznek rá valami oprenszert. Utána bogarásznak programok után, amikkel az adott feladat elvégezhetõ. Így aztán nem csoda, hogy rengeteg hibába, kompatibilitási problémába futnak bele. De a problémák nagy részét az okozza, hogy fordítva kezdtek hozzá. Igaz.. lehet azért jobb hátulról kezdeni, mert ha elb....uk kezdhetjük elõlrõl. 😊
nekem a noti 10.04 lts-sel fogyaszt 6,3w-ot kikapcsolt panellel, bekapcsolttal mondjuk 8-at. célszerû elterjedt, jól támogatott (pl. intel centrino x), picike notival indítani.

én nem akarok 200 millió felhasználót. nekem elég, hogy a 4 családtagnál jól nyomja.

Win 7-es vagyok, szükségbõl.
De hajrá Ubuntu, hajrá Linux 😊
hdo
Egy véleményen vagyunk, én 11 év windows háttérrel szenvedtem 3 hétig Ubuntuval mire beállítottam netbookon, mert arra az felel meg jobban. Most már csak _használom_ nem buherálom.

Elõny, hogy sok beállítás helyét illetve mikéntjét megváltoztatták Windows 7-ben, és meglepõdve tapasztaltam, hogy bizony több dolgot Ubuntuban is ugyanott kellett beállítani, mint újonnan Windows 7 alatt.

Néha legszívesebben asztalin is Linuxot használnék, mert sokkal kényelmesebb illetve gyorsabb egy-egy dolgot elvégezni rajta, de játékot nem futtat, szóval ott még felejtõs.

Azt még például mindig nem bírom felfogni, hogy miért nem lehet Win7 alatt kapásból menteni egy screenshotot, képkezelõbe kell beilleszteni majd elmenteni.

mousee
Szép cél, és szerintem még elérhetõ is.

Én azt tapasztalom, hogy ha egy ubuntut jól beállít az ember, aki tényleg ért hozzá, és itt nem a windowsos szakemberekrõl beszélek (náluk szerintem speciel pont hátrány, hogy a megszokott win-es megoldásokat próbálják ráerõltetni a linuxra), hanem azokról akik mögött tényleg van sok pingvines tapasztalat. Én 3 éve kizárólag ezt használom, pedig nem csak sima desktop dolgokra használom a gépeimet. Videót, zenét, és képeket digitalizálok, vagdosok, retusálok mellékállásban, és ha fizetnének se cserélném le a jól megszokott rendszeremet.
Persze az én gépemen is van win7, egy kis partíción egy netre ki sem engedett starter, ha esetleg kedvem támadna játszani, de elég ritkán van idõm rá.
Párom egyetemista, netbookján õ is ubuntuzik, imádja a gépét, írtam már róla párszor. Anyám szintén ubuntuzik, és nagyon meg van vele elégedve, apám úgyszintén. Nagyszüleim öreg korukra kedvelték meg a számítógépet, mert nekik a windows túl komplikált volt, bele se akartak vágni.
Sok általam üzemeltetett gépen is linux van, és remekül mennek, nagyon meg vannak velük elégedve a középiskolás facebook függõktõl egészen a nyugdíjazott tanárokig.

A lényeg, hogy fel kell mérni, hogy mire van igény, és ha az igényeknek megfelel a linux, akkor azt kell feltenni, és jól beállítani, esetleg HW-t korrigálni. Na ez a lépés szokott kimaradni, és emiatt szidják a legtöbben. A helyi nagy windows guruk is le merem fogadni, hogy szántak rá egy hetet, max kettõt, aztán meg odavágták a falhoz, hogy ez nekik szokatlan, stb. Kérdezem én, ha teljesen nulla alappal nekimész egy windowsnak, két hét alatt mennyit tanulsz meg belõle?

Írta valaki, hogy a cégnél migráltak 11.04-re. Miért? Friss kiadás, tele újítással, ráadásul nem is LTS. Bármelyik fórumba beleolvasol, azt fogják javasolni, hogy várj a frissítéssel, amíg elõjönnek az elsõ nagyobb hibák, és javítják õket. A köztes kiadások azért vannak, hogy az új fícsöröket belepakolják, és kivágják a tömegnek, érkezzenek a bugreportok tonnaszámra, hogy mire LTS-hez érnek, addigra stabil rendszert kapjanak. Én ezért szeretem az ubuntu fél éves rilízeit, mert így mindig kerül be új dolog a rendszerbe, a köztes kiadások túlképp bazi nagy publikus béták, és mire LTS-hez érnek, addigra stabilizálják azokat.

Win Vs Linux: Aki win specifikus programokat használ, vagy játszik, annak nem való a linux. Pont. Kár is lenne erõltetni.
De amit ki lehet váltani, mert van rá megfelelõ alternatív szoftver, ott érdemes egy próbát tenni. Személyes tapasztalatom, hogy aki idáig csak szidta a gépét, és amikor csak tehette kerülte a használatát windows alatt, az linux alatt megszerette a gépét, és jóval több idõt tölt el elõtte.

Van olyan ismerõsöm is, akinek 2-3 havonta feküdt el a gépén a windows (jó, mondjuk ehhez tényleg tehetség kell, de az illetõ rendelkezett ezzel a tudással 😛), most már évek óta probléma nélkül használja a gépét. Kérdeztem tõle hogy milyen, erre azt a választ kaptam, hogy bekapcsolom, és megy. Ennyi.

Szumma: Egy jól beállított ubuntu tényleg remek felhasználói élményt tud biztosítani, de ehhez kell egy szakember, aki elõtte belövi a rendszert, hogy az tényleg jó, és mûködõképes legyen. De ugyanez igaz windowsra is. A 200 millió userhez pedig hajrá, én idáig olyan 60-70 embert tudok a hátam mögött, akik teljesen átálltak linuxra windowsról (és itt csak azokról van szó, akik meg is maradtak a rendszernél), de remélem hogy ezt a számot tudom növelni a jövõben 😊

Hajrá! 😊

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

hdo
Legyen az 4-bõl 4. Erre a gépre múlt héten csak egyet kellett, de volt dolgom még 3 másik eszközzel - XP driverük volt csak, és mûködnek Win7 alatt.

Ez ervenyes Windowsra is. Ha valami dzsunka tajvani gepet veszel, az ziher, hogy szivni fogsz vele.

Ezzel ne viccelodj! 😊 Nem minden regebbi drivert eszik meg a Win7, ezt tapasztalatbol mondom. Az hogy neked sikerult 1bol 1et igy felrakni, meg nem altalanos protokoll a drivereket telepiteset illetoen.

Hihetoen hangzik a "vegyunk gepet az op. rendszerhez" ervelesed...1 ilyen barom tobbet ront a linux helyzeten, mint 100 bug...
hdo
"Ahogy teljes egészében a gyártók sara, ha az összes periférikus hw elemem nem tudnám használni W7 alatt, mert nem írtak drivert. Pedig nem régi cuccokról van szó. XP alatt tökéletes minden."

Szerintem aki égeti magát itt, az TE vagy! Múlt héten telepítettem Win7-et egy olyan régi gépre, hogy elõször is BIOS loader kellett neki hogy felismerje a 4 kb-os bootsectort, aztán _XP_ és Vista drivereket raktam fel hogy felismerje a videókarit, illetve a C-Media hangkarit.

A gép tökéletesen megy mindenféle probléma nélkül, a Win7 kezeli mindkét elõzõ oprendszer driverét!

hdo
Semmi bajom a szövegértésemmel. Ha megfeszülsz sem szerzel mûködõképes opengl drivert tavaly április és november között ubuntu 10.04-re. Azt meg hiába mondod hogy faszán megy minden neked ATI-val, mert most MÁR van mûködõképes driver, tehát nem az én szövegértésemmel van gond.

Azt meg megismétlem, mert úgy látszik elsiklottál felette, hogy _nem_vagyok_hajlandó_ OPRENDSZERNEK hw-t venni, azt MAGAMNAK veszem, az oprendszernek meg kötelessége kezelni!

A szar ügy az, hogy igaza van. Hány OEM win van és hány új gépre raknak linuxot? Most azt ne firtassuk, hogy kellene e a linux, vagy nem, hanem a tényt, hogy arányaiban mennyin van elõre telepített rendszerként.
"de azért valljuk be: egy átlagfelhasználónak egy idõ után az agyára tud menni maga a linuxos felépítés."
-B+, ennél egyszerûbben?..😊)..már a W7 is bonyibb..😄...lassan. SIma nextnextnextnext-el végig lehet nyomni..😊) (Sajnos)

"- mert ha felraksz valamit, annak a fájljait össze-vissza dobálja (ha EGY útvonal lenne minden rendszerfájlhoz, futtathatóhoz, stb.. már sokat segítene)"
- ?..konkrétabban? Megadott könyvtárakba pakol, jogosultságok okán máshova nem is teheti meg, adott user esetén.

"- mert fórumokon még mindig parancsokkal segítenek a geekek"
-Ezt anno én is sérelmeztem, de már úgy érzem, hogy ez azért van, mert hidd, el, így az egyszerûbb megoldani. Tudom, hogy ezt nehéz megemészteni, nekem is sok idõbe tellett, de akkor is így van. A parancsok, amik mindig, mindenhol mûködnek (Alapparancsok)

"- mert a merevlemezek partícióit még mindig fel kell csatolni"
-Valamirõl lemaradtam. egy átlag user esetében alapbeállításként automount van. (Megint sajnos?)

"- mert weboldalakon csak egyféle betûtípust ismer, és nem is könnyû a windowsos fontokat felrakni"
-Ez sem igaz ebben a formában, megoldás van erre is.

"- mert nyomtatót telepíteni rémálom, ez részben a gyártók sara is"
-Ahogy teljes egészében a gyártók sara, ha az összes periférikus hw elemem nem tudnám használni W7 alatt, mert nem írtak drivert. Pedig nem régi cuccokról van szó. XP alatt tökéletes minden. Ugye ne akarjanak rábeszélni egy komplett irodai cucc rebuyra?.😊.

"- mert nem kezeli jól a memóriát, és ezért idõnként a flash vagy maga az asztali környezet lefagyásához vezet"
-Megint lemaradtam valamirõl....

A fõ baj ott van, hogy ki mernek olyan verziót adni (okát lejjebb is említettem) amit én nagyon jó esetben mernék csak bétának nevezni. Stable-nek, vagy még csak RC-nek meg végképp nem. Ilyen rakás szerencsétlenség a 11.04 is.
Szerintem esélyesebb ,hogy a Guglinak lesz meg hamarabb a 200 millió (Android +ChromeBook),mint Canonical-nak ,akik fejlesztik az Ubit.
Talán Shuttleworth bácsi tud valamit ,amit mi nem ,hogy szerzödésbe kerülhet egy nagy hardwer gyártóval vagy kitudja.
Talán kisikerül javitani az Ubuntu elsõ bugját. xD Elsõ Bug
Hihetetlen ,mekkora arc a hapsi.xD Ilyen bugot postolni.
Amúgy, teljesen mellékesen..:Az asztali gépben is ATI vga van és az egyik notimban is. És semmi bajom. A notin 10.04 LTS van. Az asztalin Debian. Nem mondtam sehol, hogy minden ûber fasza, csak azt, hogy ha ELÕRe gondolkodsz, megkímélheted magad egy csomó méregtõl. Még egyszer idézem, mert látom ,nem megy mindig és íly késõn a szövegértés (:_)):"ELÕTTE kell észnél lenni és akkor semmi gond. Mivel nem játszunk, grafikailag elég egy gyengébb rendszer."
-Brand HW+elõre gondolkodva olyan hw vásárlása, ami (bármennyire furcsa, van ilyen lista) rajt van a linux általi hw support listen. Minden más csak nyekergés, meg kifogás, és a user hozzá(nem)értését mutatja.
Szerintem a Firefox után már semmi akadálya, hogy egy újabb open source (linux) nyerjen hatalmas teret. De ez egy ördögi kör: ameddig nincs sok felhasználó, nem mennek az igazi szoftverfejlesztések, és ameddig nem megy a szoftverfejlesztés, nem fognak újabb felhasználók foglalkozni vele. A kezelhetõség a legutóbbi KDE kiadással tulajdonképp már meg is van, de azért valljuk be: egy átlagfelhasználónak egy idõ után az agyára tud menni maga a linuxos felépítés.
- mert ha felraksz valamit, annak a fájljait össze-vissza dobálja (ha EGY útvonal lenne minden rendszerfájlhoz, futtathatóhoz, stb.. már sokat segítene)
- mert fórumokon még mindig parancsokkal segítenek a geekek
- mert a merevlemezek partícióit még mindig fel kell csatolni
- mert weboldalakon csak egyféle betûtípust ismer, és nem is könnyû a windowsos fontokat felrakni
- mert nyomtatót telepíteni rémálom, ez részben a gyártók sara is
- mert nem kezeli jól a memóriát, és ezért idõnként a flash vagy maga az asztali környezet lefagyásához vezet
- stb. stb.

Amúgy teljesen jó!

LZ forever

hdo
drivert=hardvert ... bocs ... csak még mindig röhögök xDD

Balumann
Valóban, ezt konkrétan nem írtam le, hogy "rengetegszer használom" itt, de írtam jónéhány tapasztalatot, ami alapján következtethettél volna arra, hogy nem csak 1-2x próbáltam a rendszert. Mivel rendszergazdának tanulok, 2 éve rendszeresen használgatom, tesztelgetem a linuxot (erre is írtam, hogy 4x is próbáltam dist-upgradeelni, ntfs-re is sokszor írok, mert elsõdleges rendszerem azért még mindig a Win, és el kell érnem a dolgokat).
Én nem fikázom, hanem leírtam a hibáit - elsõ sorban tapasztalataimra alapozva. Ha nem ingyenes lenne a rendszer, akkor ez nyugodtan lehetne fikázásnak nevezhetõ amúgy - bár akkor valószínûleg nem lenne olyan, aki nem szidná. 😄

Az Ubuntuval egyébként nagyon nem vagyok megelégedve, ahelyett hogy egységesítenék a rendszert (ráerõltetnék mindenkire a gnome asztalt például, azt tökéletesítenék, és nem kubuntu xubuntu lubuntu, és most ez az új unity amit még eddig nem hallottam, hogy bárkinek is tetszene). Debian mind stabilitásban, mind sebességben aláássa (csakhogy példát is mondjak, asztalin 720p -s videót nem tudta beleakadozgatás nélkül lejátszani, debian az 1080p -s is tükörsimán viszi, kompizkocka forgatása közben is).
Persze ez meg macerásabb, nem otthoni felhasználóknak való, de legalább ha valami gond van, viszonylag egyszerûbb találni leírást (míg ubuntunál szinte minden verziónál másképp kell megoldani), meg belõni rajta a dolgokat, átláthatóbb is. Csak itt pláne nincs minden benne repoban/szoftverközpontban.

hdo
Jah, hogy linux õfelsége ALÁ vegyek drivert! xDDDD<#idiota><#taps><#banplz>

Hát te kurvára el vagy tévedve hallod. Nem a felhasználónak kell kiszolgálnia az oprendszert hanem fordítva! 😄

..Evidens dolgokról beszélsz. Tudjuk, hogy úgy, általában nem elég jó az ATI(AMD) támogatottsága..
GO TO: "ELÕTTE kell észnél lenni és akkor semmi gond. Mivel nem játszunk, grafikailag elég egy gyengébb rendszer."
Nem játszunk..azt is írtam. 😉. Olyan lapot kell választani..erre meg írtam azt, hogy hw választásnál ELÕTTE kell észnél lenni. Ki lehet váltani egy INT HD 3/4xx rendszert egy pici fogyis nvidia karival, ha akkora bibi.
JoeFromHun
Fejezzétek már be ezt a kezd hasonlítani dolgot mert egy k*rva szarul hangzik és egyben hülyeség is.
Inkább semmit ne írj.

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

hdo
" ... tehát ha nem egy gagyi hw-t teszel alá, ..."

Radeon HD4000-es széria szerintem messze áll a gagyi HW fogalmától, mégsem volt rendes driver neki ubuntu 10.04 alá több mint fél évig!

"én is rendszeresen használom" -lejjebb nem ezt mondtad..😊.
"Hogy õszinte legyek, nem igazán érdekel az elvakult linux fanok ilyen típusu véleménye"
-Nem tartom magam annak. Sõt, a linuxhoz sem értek annyira, amennyire szeretnék. De eleve nem kezdek el fikázni valamit, - vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy láthatóan lejön, az illetõnek fingja nincs arról, amit fikáz - ha nem ismerem annyira, hogy ezt megtehessem. Teszem hozzá itt is, hogy szerintem. Sok év kellett ahhoz, hogy egyáltalán belássak a falak mögé, hogy rájöjjek, hogy amit keresek, az nem az. pontosabban mondva, nem jól és nem jót keresek nem jó helyen..😊. Használni kell, még ha nehéznek is tûnik, mert ennyi év távlatából azt mondom, megéri, és most már kijelenthetem, hogy amire én használom a linuxot, arra jobb, mintha ugyanerre ms.-t használnék. Az a baj, hogy itt nincs jobb és rosszabb. De a legnagyobb baj az, hogy akik szénné flémelik a topicokat, azok nem látják, hogy elbeszélnek egymás mellett. Kb olyan ez, mintha egy traktort és egy teherautót "versenyeztetnénk" tisztán egyoldalú tesztben. Holott nem lehet, mert a két eszköz teljesen másra való. Itt is pontosan ez a szitu.
"Elvakult" linuxosként én is leírtam, hogy szerintem miért tart ott a linux, ahol. És miért nem lesz áttörés még jó darabig. Az igényekbõl fakadóan még jó sokáig. Nekem sem tetszik, ahogy rá akarja(ák) erõltetni az emberekre a liunuxot anélkül, hogy megnéznék az igényeiket, a szokásaikat. Szerintem.
Balumann
Hogy õszinte legyek, nem igazán érdekel az elvakult linux fanok ilyen típusu véleménye. Én világosan leírtam, hogy nem vagyok egyáltalán a Linux ellen, én is rendszeresen használom, tanulom is, sok mindenre nagyon jó alternatíva. Ettõl függetlenül rengeteg problémával találkoztam, amikkel Windowson nem, akármennyire is "égetem magam", a problémák akkor is ott voltak. Mostmár lassan 2 éve olvasom rendszeresen a linuxos (ubuntu) topikot is, így képben vagyok, hogy milyen problémák jelentkeznek idõnként rajta. Windowson milliószor több tapasztalatom van, ez tény. (persze nyilván csak hazudok, hogy közel sem tapasztaltam annyi gondot rajta, mint linuxokon...).
Ha nem lenne ingyenes, mindenki agyon szidná, hogy egy bughalmaz (így is, akinek olyan tapasztalatai vannak, mert éppen olyan hardverkörnyezetben próbálta, amit nem szeret), és kurva messze van a Windowsoktól. Igen, a Windowsoknak meg van a hátrányuk, hogy idõvel teli szemeteli magát, és így másfél 2 évente (korábban ez fél vagy 1 év volt) újra érdemes tenni. Túl sok problémát ez sem jelent, nem véletlenül vannak kitalálva a partíciók, meg a regisztry kimentés lehetõség, stb.. (elvesz kb. 3-4 órát a 2-3 évbõl). Munkahelyi környezetben, ahol nem telepítgetnek rendszeresen, erre még ritkábban kerül sor, de arra meg ott van a lehetõség, hogy image fájlból újrakapják az egész rendszert seperc alatt.

Ez full igaz. De van rá gyógyszer. Játszani ott a konzol, erõlködés nélkül, akár debileknek is..😄. Nettel kapcsolatos desktop dolgokra and/or server meg linux. Tény, hogy a linux HW érzékeny, de összességében elmondható, hogy a brand-ek fejlesztenek linuxra, tehát ha nem egy gagyi hw-t teszel alá, jó eséllyel menni fog minden. ELÕTTE kell észnél lenni és akkor semmi gond. Mivel nem játszunk, grafikailag elég egy gyengébb rendszer.
Az Asus 35-ös "csipszetes" lapodban az USB Legacy support be van kapcsolva, avagy sem? (Biosban) Mindegyik porton generálja a hibát, vagy csak egy HUB-on? USB boot szerepel a boot istában? Ha igen, hol (hierarchiailag).
Jee na akkor most vegyünk egy mély lélegzetet.

Nézzük a jót:

Linux: jó mert ingyen van. Iszonyú stabil lehet egy célrendszeren, ami nagyon konkrét dolgokra szolgáló pl. router, NAS vagy egyéb célhardveres okosság.

Windows: jó mert mindenfélét lehet vele csinálni mivel iszonyú elterjedt. Igaz használhatatlan tartós mûködésre célrendszereken a nagysága miatt. Itt a tartós alatt 5-10 évet értek. Továbbá az ára miatt iszonyú drága lenne egy ilyet támogató hardver.

Na akkor a rossz:

Linux: Nem lehet vele játszani. Wine-t hagyjuk. A nativ linuxon futó játékokról beszélek. Pár nagy cég utál rá fejleszteni ADOBE, MS, és társaik. Ezzel komolyan hátráltatni lehet. Amíg a usernek bármit is be kell kézzel konfigurálnia halott ügy a desktopon. Sok egyéb apró de annál bosszantóbb hiányoság driverek stb.

Windows: Böhöm és lassú lesz az év végére, egy átlagos usernek, de azért menni fog. Vírus hegyek. Magas ár. Ha nem veszed meg kis szorongás pár szükséges update elõtt 😊. Szokásos MS-es szivatások, pl ismeretlen belsõ folyamatok. A kiváló alkalmazások illegális beszerzésének folyamatos kényszere 😊

Téma lezárva 😛

DE! Utálom mindkkettõt, mert dolgozni kell velük 😛
A #93-ast neked szántam és továbbra is fenntartom..😊)).
Balumann
Már nemazért, de hol a f****ba kezdene hasonlítani a windows Linuxra, mirõl beszélsz te?! A Linux az, ami egyre inkább törekszik utolérni a Microsoftot, minél inkább elrejteni a grafikus felület mögé a parancssort és a konfigfájl szerkesztgetéseket (tehát minél több mindent el lehessen érni igényesebb grafikus felületrõl, érthetõen leírva mellette, hogy mi micsoda, átlaguserek számára érthetõen fogalmazva), hogy minél több szolgáltatást beleintegráljanak ne a felhasználónak kelljen szenvedni vele, zárt meghajtó telepítése egyszerûbben (ne kelljen fordítgatni, bár még mindig vannak hiányosságai e téren sajnos).
Mi az, amiben szerinted a windows a linuxhoz közeledik...?

a legkevésbé expert felhasználóknak fel sem tûnik, hogy a kölcsöngépen nem windowst használnak, hanem linuxot. szerintem tök reális hogy elterjedjen, elég könnyen kezelhetõ, és ez a lényeg
A nyomtatós sztorit még egy szervizes mesélte, és már nem is ma volt, úgyhogy ha gyûjtöd a strigulákat, be is húzhatod magadnak. Nekem egy HP1020-asom van, Asus P5Q-hoz csatlakoztatva, és ha Ubuntuból indítom újra a rendszert, az USB-s eszközök ellenõrzésénél leáll, mindaddig amíg a nyontatót ki nem húzom, vagy ki nem kapcsolom. Ezt most nem veszem fel telefonnal, bízom benne hogy elhiszed. 😊
Ha Ubuntuzni akarok, még elõtte kikapcsolom a nyomtatót.

WD téren tisztában vagyok azzal, hogy a firmware tájékán van a fõ probléma, ami homályos az az, hogy milyen OS-ek, és milyen programok esetében, milyen gyakorisággal jelentkezik a probléma.

Az hogy ki milyen hangkártyát használ, részesít elõnyben, illetve hogy az holy helyezkedik el az értékrendeszében, nem feltétlenül informatikai témakör. Nyilván vannak jó linuxos programozók, ezért nem értem, hogy miért nem kap normális támogatást egy-két hangchip. Azt, hogy a linux programozók kukába kívánják a creative kártyákat, nem fogadom el válasznak... 😊

Egyértelmû, hogy a linuxra nem szentelek annyi idõt, mint amennyit windowsra, és az is igaz, hogy mindezek elõtt dosra is sokkal több idõt szenteltem, de nekem az utóbbi idõben nincs idõm egész nap apró problémák megoldásával szöszölni. Ha windows alatt van valami probléma, arra általában fórumokon mindig van könnyebb megoldás. Linux alatt, mivel a rendszerek sokfélék, nem mindig elegendõ egy fórumtémát végigolvasni ahhoz, hogy az eredmény siker legyen.

Nyilván ezen a fórumon csupa informatikai beállítottságú ember található. Valószínûsítem hogy te is fejbõl tudtad a WD firmware problémáját. (Mondván elterjedt, kedvelt modellekrõl van szó) Azokat a véleményeket, amelyekben arra céloznak hogy a linux így vagy úgy jobb egy átlagfelhasználónak mint egy másik, egyszerûen nem tudom komolyan venni. A gondolatmenetem arra épül, hogy (már) én is (csak) átlag felhasználó vagyok. Most akkor vagy nem lehet creative kártyája egy átlagfelhasználónak, (nyilván több hasonló probléma is felmerülhet) vagy megbukik a feltételezés. Hogy miért? Egy átlag felhasználó ad idõt az oprendszernek, de nem bíbelõdik komolyabb konzolos parancsokkal, nem olvas fórumtémákat, különbözõ, oprendszerhez köthetõ problémákkal kapcsolatban.

Ha a barátnõm megkérdezi hogy mit csinálok, és én erre azt mondom hogy valamiért csak az elsõ hangfalak szólnak, bütykölnöm kell az alsaval mert felcserélõdtek, hiányoznak a kimenetek, akkor lehet leesik a székrõl.

Nem arról van szó, hogy (kinek) melyik hangkártya jó, vagy melyik rossz, hanem arról, hogy ameddig alapvetõ, oprendszerhez köthetõ problémákba lehet botlani, addig szerintem nem terjedhet el pl. az Ubuntu széles körben. Mivel a Linux nem kap akkora támogatást a hardvergyártóktól, mint a windows, kénytelenek (lennének)szerintem a problémát a linux programozók megoldani. Leegyszerûsítve, a saját esetemben a hangkártyáról és a nyomtató ki-be kapcsolgatásról van szó. Ha lenne húsz eltérõ életem, meglehet hogy egyéb problémákkal is találkoznék. Megtisztelnél, ha a válaszból kimaradna az offense, inkább hozz egy sört (magadnak) és pár zenét, megmutatom hogy mûködik az Audigy4 minden funkciója win7 64bit alatt is.

C2D [email protected], Asus P5Q, Radeon HD4890 1GB, SB X-Fi Titanium, 4x2GB 1066Mhz Kingmax, Samsung 226CW, Chieftec BA-01, Corsair HX-520W, Zalman CNPS9900LED, Razer DeathAdder, Win7 Pro x64

..figy, ne égesd magad..komolyan kérlek. 😉.<#szomoru2><#awink>
Balumann
"Megint csupa csupa olyat írsz ami winen is pont úgy van (a bafagyó programot anyukád ott sem zárja be, sõt sokszor te sem amikor úgy berakad hogy nyomogathatod az end processzt 😄)."

De épp ez az, hogy Windowson ha "nem válaszol" a program, akkor szinte azonnal rá lehet kattintani, és erõltetve leállítani (winxp -n egy kicsit lassabban, de ott is általában, de ott mindenképpen gyorsabb processzek között), ha explorer.exe -vel történik, akkor újra is indítja magát ilyenkor. Persze nem mindig célszerû ilyenkor leállítani, mert lehet, hogy pár mp után visszajön, csak gondolkodik. Linux alatt már megtanultam, hogy ki kell tenni felülre a rendszerfigyelõt, amiben ki lehet lõni a dolgokat, bár ott is elõfordult már, hogy megjelent az erõltetett kilépés, de olyan gyakrabban, hogy nem.

Ez az NTFS -es dolog érdekes, én se találom, hogy bárkinek is problémája lenne ezzel. Ismerõseim között nincs ilyen probléma, rendszergazda ismerõseim többsége maximum szerveren használ linuxot, aki használ, az meg nem használja így NTFS -es partíció mellett. Nekem mint említettem, desktopon és netbookon is nemegyszer volt problémám, ubi és debian alatt is. De akkor lehet, hogy nem az ntfs3g -ben van a hiba, csak akkor miben? ^^

Én az elmúlt 2-3 évben folyamatosan olvasom a windows és ubuntu topikot is, így nagyjából képben vagyok mindkét rendszer hibáiról. windowsal milliószor több tapasztalatom van, mégis jóval kevesebbszer futottam nagyobb akadályba, legtöbb rendszeren hibátlanul futott, mindenféle random hiba nélkül. A Windows hálózat kezelésérõl egyetlenegy rendszergazdát nem hallottam még panaszkodni baszki, sem kezdõtõl, sem profi mérnökinformatikustól, nekem se volt még soha vele problémám. Explorer.exe fagyott már le, mikor próbáltam leokézni a kapcsolatbeállításokat (bár lehet, csak én voltam türelmetlen), de akkor is elmentette, csak nem tudom mire várt. (de ez a jelenség is jó ha 2x volt).
Nálam is van fennt pedig minden szar, Virtualbox, vmware workstation, openvpn, windows vpn beállítás is, tehát bõven van lehetõsége összegabalyodni. Nem volt még semmi problémám vele.

Konkrétan:

Ubuntu esetén: Rendszer-->Adminisztráció-->Szoftverforrások--(jelszót kér)-->FRISSÍTÉSEK fül. Na, itt. 😉. Jó éjt.
Most olvasom a rendszerkövetelményét a librének:

-2.6.10-es kernel.
A mostani legfrissebb valahol 2.6.3.x-nél jár, tehát simán tudnia kellett volna, tudnia kell naprakész rendszer esetén MINDEGYIK verziónak, verziótól függetlenül. Azaz tök 8, hgy ubi 10.04, vagy 11.04.

A frissítéseknél a beállítások közt - mint a linux esetében legtöbbször - rendkívül sokrétû - számomra hasznos módon - nagy a beállítások tárháza.
Van ott pipa bõven, csak meg kell nézni..😊.
hetente két-három automatikus frissítést kaptam, nem tudom mit kellett volna másként állítanom
A frissítéseket komolyan kell venni ugyanúgy, mint MS esetében. Szinte minden napos a (régi verzióknál is, a support végéig) napi szintû biztonsági és egyéb patch.
érdekes, a linux nem olyan jó mint a windows, de mégis a windows kwzd a linuxra hasonlítani, és nem fordítva
én W7 et használok, már csak a játékok miatt is, de ha egyszer elkezdik ba..tatni az átlag embereket is hogy kinek van legális vagy illegális operációs rendszere, akkor váltok linuxra, ez hót ziher

open suse linux

letöltés

már nem emlékszem pontosan a dologra, de két olyan viszonylag olcsó nyomtatót találtam, amelyik kétoldalas duplex színes lézeres nyomtatást tudott és nálunk is kapható volt, az egyik egy HP volt, a másik egy Kyocera; nem volt lehetõségem kipróbálni és a rendelkezésre álló információk alapján a Kyocera tûnt a biztosabban nem bukó választásnak (nem mellesleg egy Kyocerát már évek óta használtam és megszerettem a strapabíróságáért) - könnyen lehet, hogy a HP is ugyanolyan jó lett volna, ennyire nem mélyedtem el a problémában
Ennek az az oka, hogy nincs beállítva a frissítés a gépeden. Különben már az aktuális kerneled lenne. 😉.
Vannak CAD és grafikai programok linuxra is. Van fizetõs is. Ugyanúgy, mint Windowson. A progi itt is lehet fizetõs, az nem része az OS-nek. Ahogy a CAD sem a windowsnak. Nagyker adatbázis kezelése, raktári programok+számla, szerver, stb mind linux alól mennek egyik kliensünknél.
nekem nem ment, azt írta ki, hogy egy meghatározott Linux kernel feletti verziószámra lenne szükség, ami a 10.04-ben még nem volt meg