182
-
lpollo #62 Na végre egész normális hangnemben vannak a hozzászólások! Én kb. 2,5 éve váltottam át végleg Linuxra. Eleve egy Ubuntu LiveCD-vel felfegyverkezve mentem el notebook-ot vásárolni és azt vettem meg, amelyiken eleve nem volt Windows és ezzel tökéletesen ment. Ha valami hardvert veszek (legutóbb egy duplexes színes lézerprintert), megnézem melyiknek van Linuxos támogatása és azt veszem (így lett HP helyett Kyocera). Játékot játszom, de nekem a FreeCiv (Civilisation), OpenTTD (Transport Tycoon) és Cgoban (ez egy táblás GO játék) elég; ezek meg normálisan futnak. Hobbiból fényképezek, megtanultam a GIMP-et használni, így utólag azt mondom, megérte a befektetett időt, mert a GIMP zseniális program (tanulás közben azért sokat anyáztam). Munkára a LibreOffice Writer tökéletes, nemrég fejeztem be a 280 oldalas új könyvemet tele ábrával, táblázattal, tartalomjegyzékkel, láb- és végjegyzetekkel, tárgymutatóval - mégis egész pofásra sikerült megformáznom és nyomtatáshoz a LibreOffice által készített PDF-et lehet használni (11 éve a StarOffice-ra éppen azért váltottam, mert a nagy terjedelme miatt az MS Word folyton összeomlott). A Calc eddig minden táblázatkezelési gondomat megoldotta, pedig egyes ügyfeleimnél vannak nagy Excel guruk, akik az fkeres()-sel, makrókkal és pivot táblákkal ébrednek és fekszenek. Előadást ritkán tartok, az Impress több annál, mint amire szükségem van. Viszont a Draw nagyon jó kis rajzoló program, rengeteg ábrát, feliratot, még logót is készítettem vele. A LibreOffice egy rakás (akár fejlett SQL!) adatbázishoz is hozzáfér, ezt leggyakrabban körlevelekhez szoktam használni. Az ugyancsak vektorgrafikus Inscape-et tanulom: ez is nagyon tetszik a Linuxban, hogy kiváló programokhoz jogtisztán jutok hozzá néhány kattintással. Én már a 90-es években is csak jogtiszta programokat használtam (még a játék CD-ket is megvettem), nem vesz rá a lélek szoftver lopásra. Levelezés, időpont egyeztetés az ügyfeleimmel az Evolution-nal megy. Internetet FireFox/Chrome-on keresztül érem el, ma már ritka az olyan honlap, ami ezekkel hibásan nyitható csak meg. Korábban telepítettem egy Wine-t, de több mint egy éve már egyáltalán nem használom, minden számomra szükséges nagy és kis programot már megtaláltam magamnak Linux alatt is. Videós beszélgetésre eddig a Skype volt, most hogy a Microsoft megvette, valami más után kell majd néznem, mert nyilván meg fogja szüntetni a Linuxos támogatást (bőven van kínálat). Zenével ritkán foglalkozom, mikrofonos hangfelvételekre az Audacity-t, CD/DVD lemez írásra a Brasero-t használom. Az új 11.04-es Ubuntu Unity felületével ismerkedek, néha anyázok is, de elismerem, hogy ha minden program ehhez rendesen lesz illesztve, akkor könnyebb lesz vele az életem. Eddig az a tapasztalatom, hogy minden önkéntesség, nem tervezettség ellenére a számomra fontos frissítések néhány hónapon belül megérkeztem és addig is kis korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel (pl. egyes program funkciókat csak kerülő úton tudtam elérni), de folyamatosan tudtam dolgozni. Eddig vagy 10-15 alkalommal akadtam el valamilyen problémán, de némi angol nyelvű fórum olvasás után (ezek néha órákig tartanak) eddig mindig magam meg tudtam oldani a gondot (talán egyszer segített egy magyar fórumozó olyanban, amit máshol nem találtam meg). Rendszergazdám nincs, senkihez sem járok karbantartatni a gépet, a frissítéseket magam végzem (persze előtte mentek egy külső HDD-re, amit egyébként is rendszeresen megteszek, mert már kétszer lopták el a notebook-omat - és a mentésből néhány nap veszteséggel, de mindig vissza tudtam állítani az adataimat). Szerintem technikailag érett az Ubuntu komoly munkákra is, én megszerettem. Ez is le tud fagyni, mint egy vindóz, de vírust eddig összesen egyet láttam (fent van tűzfal, víruskereső, minden ami kell), és nagyon takarékos a hardverrel (pl. 1 GB memóriával még nekem nem swap-el, amit azért egy 7-es vindózzal valószínűleg ennyi program feltelepítése mellett nem tudnék elérni. A szabványos dokumentum formátumokat 11 éve használom, azóta nincs kompatibilitási gondom. Persze nagy testvír' mindent elkövet, hogy azért ne aludjak nyugton és egyre újabb formátumokat talál ki a Word-höz, de a Google cloud ezekkel is egyre ügyesebben bánik el és formázza át nyílt formátumra. Én mindenkinek nyugodtan ajánlom desktop környezetbe is az új Ubuntu Linuxot, ha van egy csöpp kitartása az első néhány hónap átvészelésére (nekem úgy volt, hogy eleve nem telepítettem vindóz partíciót, így kényszerítettem magamat), az nem fogja megbánni a választást. Polló László -
Major #61 Ha programoztál volna mind a két nyelvben, láthattad volna saját szemeddel is a hatalmas különbségeket. Jó pár évvel ezelőtt még lehettek versenytársak de manapság, nem lehet egy kategória alá venni a két rendszert. -
strogg #60 ubuntun 90%-ban egy olyan idióta bug, amit az előző verzióban egyszer már kijavitottak... :) -
strogg #59 A natty megjelenésekor a céges gépeket firssitettük, és egy kivételével összeborultak a rohadt graf. idiótasága miatt. Winre frissitettük mindet, és itthon is vissza migráltam winre.
Játkre meg már 1,5 éve xbox-ot tolok, mert arra meg az való.
Ez a szomorú tény. A linux, és kiváltképp az ubuntui féle bughalmaz még mindig nem alkalmas desktopra. Egyelőre netkávézóban "ezt gyaluld ha tudod" operndszernek ajánlanám :/// Ennyit a 200 miliüóról. Kedves cannonical nem kénem minden kiadásvban "forradalmai" bughalmazokkal telerakni a kiadást, és végre egy stabil, ámde fix api kéne. Amig a w2000-re irt programok döccenés nélkül mennek w7-en, de egy játék már nem biztos, hogy static lib nélkül megmoccan egy 6 hónapos friss linux disztrón, ott nincsen miről beszélni!
(És igen, láttam már linuxot, 12 évig aktivan linuxoztam, 2 évig voltam a linuxvilág újságirója, és majd nem 3 évig linuxportál tv adást vezettem a fix.tv -n, szintén strogg néven.) Ennyit az ubunturól. -
Rotyoka #58 "sokféle hardveres környezetet, szoftveres igényeket, és mindent."
pontosan ezért egy szar. Ezért nem biztonságos és ezért instabil (linuxhoz képest), míg windowsban 1 hiba esetében 60%-ban a rendszer hibázik, addig linux alatt 99%-ban a user. -
FoodLFG #57 Carmack: Direct3D is now better than OpenGL
http://www.bit-tech.net/news/gaming/2011/03/11/carmack-directx-better-opengl/1
Ugyan nem az xbox alatt lévő APIra gondol és még mindig kitart az OpenGL mellett, de nem kell nagyon lehúzni a Direct3Dt, Microsoftnál sem hülyék dolgoznak.
Úgy tűnik a Direct3D legnagyobb "problémája" napjainkban csak annyi, hogy csak winen elérhető.
Külön érdekes az AMDs mukis rész:
The actual innovation in graphics has definitely been driven by Microsoft in the last ten years or so, OpenGL has largely been tracking that, rather than coming up with new methods. -
#56 Winre ATI HIVATALOS oldalán külön kiválasztható az AGP-s. Aztán Next Next Ok. :) Linux meg nagyvonalúan PCIExpress-esnek hiszi és dob egy fekete ablakot. Oszt jó napot. Xorg.conf-ot meg szerkesztheted akárhogy. ( legalábbis megoldást eddig nem találtam sehol )
Ez a különbség. Pedig én esküszöm használnám. -
#55 Persze, leghangosabb linux gyűlölők vagyunk mindannyian, már hiányoltam a hülyeségeidet :D
A csomagkezelő használata valóban egyszerű, ellenben nekem akadt nem is egy, ami nem volt benne a kezelőben, még is szerettem volna használni. Amiből találtam DEB csomagot, azzal sem volt baj, de volt azért, hogy forrásból kellett telepítenem.
Többször láttam lefagyni ubuntut/debiant, mint Windowst, és nem tudtam visszahozni konzolból sem, lehet, hogy csak kernel panic miatt van, mindenesetre jópárszor össze találkoztam már ilyennel. Az alkalmazások is szépne meg tudnak fagyni azért, volt már olyan is nemegyszer, hogy CLI (altf2) -ből kellett kilőnöm terminálból. Megnézném anyám mikor fog ilyeneket csinálni, ha mondjuk neki is lefagyna 1-2x a libreoffice, meg nem is tudom melyik szokta még. (nálam mondjuk a wineos cuccok szokták a leggyakrabban).
"Nekem és még rohadt sok embernek, nincs baja az ntfs3g-vel... talán nem resettel kéne meg hálózatból kihúzással kikapcsolni a gépet, ugyan is az nem mindig jó VINDÓZON sem (én már jártam úgy hogy áramszünet után kékhalál fogadott, miszerint az xy sys hibás memóriacímre hivatkozott), sőt 1 éve enélkül rendes win7 leállítás után szállt el a particiós tábla, amit ubunutuból állítottam vissza, mert az particiós tábla nélkül is képes olvasni a vinyót amire a win7 csak simán boot errorral tudott reagálni ;)"
Tehát ha nálad éppenséggel nem jelentkezik ilyen hiba, akkor nem létezik, én meg nyilván olyan hülye vagyok, hogy állandóan resetelem, mikor írja oda a fájlokat, hát persze. Nekem az összes fontosabb cuccom NTFS -en van tárolva (nyilván, hogy elérjem a fájlokat windowsról is), és elég sokszor elbassza, mindkét rendszeren, több linuxal is. Ha nem így lenne, garantáltan pozitívumként hoznám fel, hogy gond nélkül használható NTFS fájlrendszerek mellett is. A tapasztalataim viszont egyértelműen mást mondanak, ha nagyon szeretnéd, lefényképezem legközelebb. (egyébként pozitívumként mondva, eddig minden fájlt meg tudott javítani a windows chkdsk, nem volt még semmilyen adatvesztésem).
Tavaly jegyzeteltem debian alatt netbookon, előadásokon, Microsoft word -el, ntfs partícióra, 7 alkalommal 3x kellett chkdsk -el visszaállíttatnom. Természetesne, nem reseteltem közben.
Ellenben én olyat nem tapasztaltam, amit te, mondjam azt, hogy ez nem a rendszer hibája?
Hálózati kezelőm se fagyott le még így, maximum az explorer.exe , amit szintén 10mp leállítani és újra indítani (de ha megvárod míg kiadja az erőltetett leállítást, vissza is állítja magától).
Windows sem tökéletes, messze nem az, de én továbbra is sokkal stabilabbnak, megbízhatóbbnak tartom ÁLTALÁNOSSÁGBAN VÉVE, beleértve a sokféle hardveres környezetet, szoftveres igényeket, és mindent. -
#54 Laptop üzemidő windowson 4óra, ubuntuval 2 óra (ráadásul nem is megy a szellőző rendesen). -
sanyicks #53 Gondolom ugyanúgy megy ahogy winen, valami hackelt driverrel. Ugyanis a agp ha jól emléxem a hd2xxx széria óta egyáltalán nem támogatott, se vindózon, se linuxon, se semmin. -
#52 "Szóval aki azt állítja linuxon több hiba van, és megbízhatatlanabb, az hazudik."
Ez igaz. A megbízhatatlan kb. annyit jelent, hogy "felmerült egy hiba, de új a linux, és nem tudom hol lehet a hiba". -
sanyicks #51 ez a #10-re ment. -
sanyicks #50 Hát ez nagyon nemigaz. A leghangosabb linux gyűlölők azok akik feltelepítették, de nem találták meg a start menüt, vagy nem tudták elindítani a windows live messenger telepítőjét.
Te is egyébként elég cifrákat hordasz össze. Pl az állandó next next finishel jövést aminél a csomagkezelő és pipa egyértelműen egyszerbb, meg a winnél nem kell paranccsor, holott kell ha ott is olyan mélyen turkálsz ahol linuxon is kell terminál... a fagyást ráfogod a linuxra, pedig linux hibája csak akkor lehet ha kernel panic van. A fagyás már géphiba.
Nekem és még rohadt sok embernek, nincs baja az ntfs3g-vel... talán nem resettel kéne meg hálózatból kihúzással kikapcsolni a gépet, ugyan is az nem mindig jó VINDÓZON sem (én már jártam úgy hogy áramszünet után kékhalál fogadott, miszerint az xy sys hibás memóriacímre hivatkozott), sőt 1 éve enélkül rendes win7 leállítás után szállt el a particiós tábla, amit ubunutuból állítottam vissza, mert az particiós tábla nélkül is képes olvasni a vinyót amire a win7 csak simán boot errorral tudott reagálni ;)
Eléggé nyúzott gépen fexik 3 éve egy ubi, mindennek ki van téve, csoda hogy még elindul alapból a vinyó fele már használhatatlan, de valahogy az általad említett fagyások, hibák elmaradnak... pedig csak egy mezei ubuntu desktop telepítés 8.04-ről 10.04-re frissítve.
Ellenben tegnap kivettem a pipát a virtualbox bridged networkról a hálókártyámon win7-alatt, majd befagyott a hálózati beállítások ablak, és az egész hálózati rész, még a processzeit sem lehetett leállítani, és még le is frapseltem majd be is kódolom ;) csak full restart segített.
Szóval aki azt állítja linuxon több hiba van, és megbízhatatlanabb, az hazudik. Rajtakaptam én már "minden rendben nálam a winnel" embert aki anyázott egy probléma miatt amikor ott voltam és el is mondta hogy rendszeres :) Szóval egyik oldalon feltűnően nagy a feledékenység. -
MiZY #49 Igazad van! Terminalba irkalni felemelo! Sokkal jobban szeretek kis scripteket irkalni, mint turni a Windows registry, hogy hova a retekbe irta be magat az a kis rohadek trojai.
Nem mondtam, hogy rakjon fel mindenki Ubuntut vagy mas disztibuciot, ha valamin nem mukodik megfeleloen, akkor ertelemszeruen nem kell rajta hasznalni, vagy ha anyagi kerete engedi, akkor tegye kompatibilisse! Notebooknal erdemesebb elore gondolkodni a dolgon.
Amugy ha valaki 2-3 eves (vagy regebbi) hardverrel rendelkezik 99%ig biztos vagyok benne, hogy minden hardverelemet felismer. Nyomtato, Scanner mas teszta, de ismetlem megint, hogy a driver hianya nem a Linuxos kozosseg sara. -
sanyicks #48 Ez mondjuk pont köze nincs a linuxhoz hiba, nálam win7-en is ez van operán... sőt néha flashnél is. -
#47 Ja - ha valaki esetleg tudja itt, az ATI HD3600-as AGP-s kártya 3D-s elindításának titkát újabb linux disztrók alatt, ossza már meg velem !!! Please ! -
sanyicks #46 Ebben az a szép, hogy a multiplatform (50%+) játékok nagy része opengl-> directx wrapperrel megy(mert ami ps3-on vagy macen megy az már tuti opengl-es)... tehát a directx egy felesleges lépés a játék futásakor. opengl directx-re fordítás mégpedig azért szükséges, mert az intel pl képtelen normális opengl drivert írni winre, meg valószínűleg az ms fizet is érte hogy az opengl rész rejtve maradjon a userek szeme elől... -
#45 Én speciel windows-t használok asztali gépen, és linuxot hordozható gépen. Sokkal jobban megfelelnek így a célukra mintha mindkét gépen csak windows, vagy csak linux futna. -
#44 Végre ! Az előttem szólók körülbelül tükrözik a saját linux tapasztalataimat, és nem halál elégedett linuxfelhasználók tömkelege írogat ide.
Persze természetesen továbbra is szorítok a linuxnak és minden félévben kipróbálom az új ubi verziót. Hátha majd egyszer.... -
#43 Jah, és ez Ubuntu volt, ami állítólag "olyan, mint a Windows"... Én Debiant használok, apám gépén van Ubuntu. -
#42 Csak az a baj, hogy Windowson a regisztry matatás sem olyan azért, mint Linuxon a terminálba irogatás, meg konfig fájl szerkesztés. Windowson bármi nem megy, általában annyi a megoldás, hogy drivert letörlöd, föltelepíted (setup.exe elindít, next, stb.), Win7 -en már gyakorlatilag ennyi sem kell, mert online letölti a legtöbb dolgot, csak videó és hangkártyát érdemes külön. Linuxon ha nem megy a wifi (nem tartalmazza a kernel a megfelelő modult), akkor előfordulhat, hogy forrásból kell feltelepítened, vagy ndiswrapperrel kell szarabb megoldással használni (windowsos drivert használ). Az én 900HA -mon pl. alapból működik, ha úgy indul a rendszer, hogy be van kapcsolva, aztán ha kikapcsolom majd vissza, utána már "eszköz nem áll készen", persze megtaláltam a megoldást egy jókis default-grub szerkesztéssel. Amit már majdnem lehetne grafikus felületen, egy grafikus szövegszerkesztővel, csak éppen jogosultság nincs szerkeszteni :D
Nem cska wifivel volt már baj... -
#41 Pl. egy átlagfelhasználó örül, ha fel tudja telepíteni az eredeti DVD-ről a WLAN-kártya driverét, és nem kezd el matatni "alternatív" driver-megoldások után a neten, és kezd el gányolni a terminálban, csak hogy végre működjön az a rohadt wireless LAN és tudjon netezni.
Konkrétan már nem emlékszem mit csináltam, mert régen szarakodtam utoljára vele... de ilyesmire gondoltam. És tényleg, azt ki is felejtettem, hogy a Windowst biztosan minden támogatja, a Linuxokat viszont nem. Fentebb a példa. -
#40 -
MiZY #39 Pontositanad az atlagfelhasznalo fogalmat? Mert az en olvasatomban az atlagfelhasznalo Windows alatt nem turja a registryt, es nem telepit programokat sajat szorakoztatasara, hanem azt, es ugy hasznalja amit masok megcsinaltak neki. Ugyanez ervenyes a popularis Linux disztribucioknal. A User nem matat a terminalban, nem hekkeli a NASAt, es nem fordit sajat kernelt, mert 5 masodpercet meg faragni kellene a bootolasi idobol! :D -
#38 "Nem maguknak csinálják (, mint a Linux disztribúciókat úgy általában), hanem átlagembereknek."
Kb ez az a filozófia, amibe Shuttleworth belerántotta a linuxot. Nyígnak is miatta a sértett büszkeségű hárdkór linuxerek. -
#37 "... s egy csomó időbe telik mindent megcsinálni rajta, hogy minden normálisan működjön .."
De ha ráfordítod ezt az időt, akkor _jobban_ fog működni mint a windows. Ez a linux nagy előnye, a mély testreszabhatóság!
"... kb. mint egy orosz kocsi, batárnagy, csörög, zörög, sokat zabál, ..."
... és ha odavágsz neki kettőt, lehet magától meg is javul! -
#36 Nem utolsó sorban egy vállalatnak azt is figyelembe kell vennie, hogy egy Linux szakember (mégpedig egy jó), nem gyenge órabérért dolgozik. Míg Windows-os rendszergazdát bármikor fel lehet venni. Egy Linux gurut nem olyan egyszerű előteremteni. -
#35 Az az alapvető különbség a Windows és a Linux között, hogy a Windowsért fizetni kell, ergo kötelesek támogatni (folyamatos hivatalos javítások, kiegészítések), a Linux meg ingyen van, és ezzel együtt amolyan "csináld magad mozgalom" is. Nem működik valami? Írd meg magadnak a szükséges programot, vagy várj, amíg valaki méltóztatik megcsinálni / másnak is baja lesz vele, és ráadásul ért is a programozáshoz... :)
Jó a Linux, nagyon jól össze van rakva, de állandóan valami akadályba ütközök, ha használni akarom, és egy csomó időbe telik mindent megcsinálni rajta, hogy minden normálisan működjön. És talán ezt az időt másra is lehetne fordítani. Bár az is igaz, hogy sokat lehet belőle tanulni, viszont nem mindig szeretnék... :D
Ezzel szemben a Windows olyan, kb. mint egy orosz kocsi, batárnagy, csörög, zörög, sokat zabál, stb., de legalább működik, és a "gyártója" a felhasználók minden hasfájására reagálva küldik a tapaszokat, mint a jógyerek.
És ez az "orosz effekt" azért van, mert megtalálták az egyensúlyt a informatikához hülye emberek, és a használhatóság között. Kb. Nem maguknak csinálják (, mint a Linux disztribúciókat úgy általában), hanem átlagembereknek. -
MiZY #34 Verd az asztalt az eszkoz keszitojenel illetve az Adobenal, hogy nem irt normalis Linux drivert, illetve plugint. :) -
#33 a moonlight(silverlight) meg máig nem működik, csak akkor van a videón kép, ha görgetem az ablakot, különben csak fekteség látszik, pedig a hang szól:) -
#32 - az bizony kernelpánik volt, mint az enyém, nekem is automatikus kernel frissítéskor
- hiba volt telepítéskor személyessé tenni a home mappádat, az letitkosítota az adataidat
- "sudo nautilus" a terminálba, és olyan nincs hogy nincs jogod -
#31 aztán egy canon scannert szerettem volna rákötni, win-en, mac-en plug&play ment, ubuntun meg mindenféle programot kellett volna letölteni, meg parancssorozni, ezt fel is adtam...:D -
cateran #30 Hehh neked legalabb elindulnak:D Anno mikor kiprobaltam az Ubit par eve, semmilyen flash nem ment..ahh semmi gond, ujra felrak (igaz, ami igaz, nem volt bonyolult, pedig kb akkor lattam eloszor linuxot) Megint nem mukodik..ahh semmi gond, bongeszo csere.."nincs flash telepitve"..hmm...ujra felrak, meghozza bongeszon keresztul (a felajanlott frissites gyanant)..."nincs flash telepitve" hmm-hmm...Win fel... -
MiZY #29 Nem lehet, hogy te vagy keves az Ubuntuhoz? -
#28 nálam 10.04-en kezdtem frissíteni 11-re, majd 2 percel a vége előtt lefagyott a frissítés, csak reset segített, ami után nem indult el a rendszer, csak a kurzor villogott. Utána livecd-vel próbáltam lementeni az adatokat, de nem lehetett lemásolni a fájlokat mert nem volt hozzáférés. Utána fél óra terminálozás után(amiről fogalmam nem volt mit csinál, csak másolgattam mindenféle fórumokról a parancsokat) sikerült lemásolni:)
Aztán új telepítés után létrehoztam 2 felhasználót, és szerettem volna hogy 1 mappához mindketten hozzáférjenek, szépen beírtam a mappa nevét a beállításokban, utána ismét nem indult el a rendszer, mert nem volt valami jogosultság...
Szintén grub-ban kellett valamit terminálozni hogy működésre bírjam.
Jó egyébként, tetszik, de aki azt mondja, hogy átlag felhasználónak jó, az hazudik, vagy nem tudja, hogy egy átlag felhasználó mennyire ért a gépekhez:) -
#27 Úgy ahogy mondod, kaptam már kernel pánikot automatikus frissítésnél! -
Ahoy #26 Ja és 10.10 ben még mindig összeomlik anyám gépe a hibernáláskor,
és a 2800 mhz-es celeronon szaggatnak a 480p youtube videók... XP alatt tökéletesen mentek. -
#25 Hát, akkor a nagyon szerencsések közé tartozol :D -
#24 Egy véleményen vagyunk. De addig amíg "Eredeti windows - valódi előny!" néven van XP alatt, és simán ki lehet pipálni, illetve Win7-en annak ellenére hogy fontos frissítésnek van kategorizálva alapból nincs bepipálva, addig nem lesz illegális win felhasználó megszivatva! -
#23 Hát igne, valamit lehet tolni, de a legtöbb mindent nem. Érdemes egyébként megpróbálni a PlayOnLinux -ot, ami szintén Wine alapú, csak előre bekonfigurált cuccot szed le hozzá, és nagyobb eséllyel működik. Én a Microsoft Office -t használom, most Debian alatt írom a szakdogámat, mivel itt van elég memóriám futtatni virtuális gépeket. Most legutóbb a betütipusok hülyültek meg, de előtte is volt szívás, nem tudtam netről bemásolni semmit, mert teljesen más karakter kódolással jelent meg.
Nagyobb játékokra még mindig nem alkalmas, és tényleg nincs értelme, mert sokkal rosszabbul mennek, mint Win alatt.