1846
Akusztikai szórakoztató elektronika
-
#922 És még mielőtt kapnék a fejemre, hogy mi köze a THD-nak az erősítő alapzajához..
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!..nagyon is sok.
A THD (teljes harmonikus trozítás) ugyanis úgy alakul ki, hogy a hangjelek ahogy végighaladnak az elektronikus áramkörökön és ahogy haladnak egyre közelebb a hangfalak irányába, úgy torzulnak el.
Ennek a torzulásnak a mértéke a THD.
Nyilván minél alacsonyabb az érték, annál jobb az mindenkinek,
de azért azt se felejtsük el, hogy igen kevesen érzékelik a 2% ! (és nem 0,00akármi) alatti torzításokat.
Viszont az erősítő alapzaja meg még tovább növeli a THD-t.
Csak ennyi a köze hozzá
Tehát akkor kérdem én: miről is beszélünk?
Ez természetesen nem Amaximus-nak szól. Ő ezt már ősidők óta tudja
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.11.09. 21:10:33 -
#921 Nos ennek örülök
..mármint a szakdisszertációdnak. Rettegned sem kell,
igyekszem érthető maradni. Talán sikerül is
Ezekkel az általad mutatott (egyébként szép és biztos igen jó is) erősítőkkel kapcsolatban
én csak egy tanácsot adhatok bárkinek akit érdekel:
ezeket mindig személyesen és ha van rá mód, otthoni környezetben a legjobb kipróbálni.
Másként szól egy szupi 4 utas kis retro Vidi hangdobozka a szomszédom szekrényének a tetején,
és megint másként nálam a nappali közepén.
És persze megint másként ha kitolom a fal mellé őket valahová.
Most csak fejből idézek, de majd kijavít aki akar és aki tud,
az egyik (a Sanyi) házimozim THD-ja 4 Ohmon kb. 1 vagy 2%,
a másik (a Lédzsi) 6 Ohmon 10% (nem elírás, tényleg ennyi)
de van egy komolyabb (márkát nem írok, úgyis fikáznád) ami szintén 6 Ohmon már csak 0,7%.
Miközben a közel 20 éves MHC tornyom (házimozis) meg 100+100 watt véggel 8 Ohmon 0,9%-ot tud.
És folytathatnám még.
Tarts őskövületnek, a Zephyr féle tökös THD-t alkalmazom mindig, mindenkinél tesztelésre.
Ennek a következő a menete:
Erősítő(k) vagy végfokok bekapcs, asztali cd lejátszó (vagy minőségibb dvd lejátszó) ráköt,
lehetőleg rca-val (mivel most zajokat nézünk)
audio cd elindít, hangerőt (0 bass, 0 treble, 0 loudness) fokozatosan felteker 50%-ig,
aztán pause....és fülelés.
Fülelés távolról, majd egyre közelebbről a hangfalhoz.
Van olyan erősítőm, ahol (most kapaszkodj meg!) 100%-ig feltekerheted a hangerőt,
cd play - pause állásban, majd rátapadhatsz teljesen a hangfalaimra,
akkor sem fogsz az égvilágon semmit sem hallani.
Maradjunk annyiban, ezt a világon! is csak igen kevés erősítő tudja.
Amikor ezt a produkciót személyesen mutatom be itthon a zeneszakiknak,
szokott ám lenni hű, meg há
És én szerényen csupán annyit jegyzek meg ilyenkor: "nesze neked THD!" -
#920 Üdv.
A csillapítási tényezővel (damping faktor) kapcsolatos álláspontom gyakorlatilag megegyezik
Ágota János és fia Balázs itt olvasható véleményével.
Nagyon nem is tennék hozzá semmit.
Ráadásul nálam egész biztosan jobban is értenek hozzá
Azért kedves tőled, hogy az én véleményem is érdekelt
Hálám jeléül mutatok egy tuti kis nekem való totyikot.
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.11.09. 19:56:37 -
#919 hm,ez érdekes, de miért akartam volna ilyet írni? volt aki korábban ezzel erősködött?!
nyilván a helyén kell kezelni ezt a témát is. persze, hogy komoly jelentősége van, de mivel ez az adat úgymond nem került szabványosításra,így csak általánosságban lehet róla beszélni, mindenesetre minél nagyobb a hangfal,annál jobban lesz fontos szempont a df, na de zeff hájgend dobozoknál ennek konkrétan nincs földtani jelentősége.
várhatóan ZR mester ki fogja fejteni ebben az álláspontját? én már előre rettegek!
ebből is írtam a szakdisszertációmat. -
#918 Például azt, hogy kifejted, hogy miért is felesleges a damping factorral foglalkozni, mivel az csak parasztvakítás, vagy valami hasonlók...
Várom már ZR mestert, mit ad elő a témában.
Utoljára szerkesztette: Musachy, 2016.11.09. 10:15:53 -
#917 te most megint játékos kedvedben vagy?! és ha nem titok, mit vártál? -
#916 Akkor a sejtésem nem volt jó. Más választ vártam. ;) -
#915 egyébként egész életemben talán te vagy a 3. ember, aki feltett ilyen kérdést.
ezek szerint sejtésre alapozva úgy sejtem, te már haladó vagy a témában. -
#914 sejted?? miből, a színéből vagy a súlyából,bocs tömegéből, vagy látnok vagy?
ezt nem lehet sejteni,vagy megadják valamilyen formában,vagy valaki megméri.
van neki az is, de ezt az értéket a mai napig nem szívesen osztják meg a típusok 99%-nál.ennek több oka is van.
ez a cucc ebből a szempontból az átlag felett van jóval.az átlag pedig , de azt te úgyis tudod, hogy mennyi. -
#913 (igaz, már sejtem is a választ) -
#912 Nagyon faxa. És mennyi a damping factor?
Utoljára szerkesztette: Musachy, 2016.11.08. 20:34:43 -
#911 na hozok már valami tényleg érdekeset is, ami azért nem nagyon sok helyen lát napvilágot.
egy zenehallgatáshoz így vagy úgy, de nélkülözhetetlen eszközről van szó, mely a megjelenésekor minimum is nagy döbbenetet váltott ki minden konkurenciából,de átütő sikert mégsem hozott, nyilvánvalóan a gyér marketing és komoly árazás miatt, de borsos áron még most is beszerezhető a szerkentyű. mondhatom, hogy azóta is olyan komoly paraméterekkel és gyönyörű belső tervezéssel bírt,ami napjainkig is igen előkelő helyen tartaná a modellt, már ha ismernék sokan, de nem ismerik.
a gyártó pedig egyáltalán nem a hifi oldaláról ismert, sőt inkább a nyomtatók, fénymásolók ipari szegmensben volt a nagyobb érdekeltsége, na ugye, még mindig passz,miről is lehet szó?! persze néhány tipp már megfordulhat a fejekben, de ne találgass.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
nos, a Kyocera egy olyat csapott még 1985-ben a hifisták asztalára erősítő vonalon, hogy arról csak úgy repkedtek a Philips, a Sony és sok más kortárs usa,német,dán,japán márka tömegipari hifi cuccai.
nem sok erősítőt csinált, nem is tudok többről, de ezt úgy megcsinálta, hogy nehéz rajta fogást találni,főleg akkori szemmel vagy füllel.
(ma már nyilván másként fognám fel vagy élném meg a hangját, de az egy másik történet lesz)
maradjunk a nyers adatoknál,amikkel akkor és azóta is szeretik sokkolni a vásárlói célközönséget a gyártók (pedig sokkal kevesebbet számít,mint azt én is feltételeztem korai kis hififan éveimben), és amikben ez az erősítő már akkor is fényévekkel előbb járt szinte mindenkinél.
tényleg csak néhány adat, hogy mit is tudott papíron a 18,5kg-os dobozba zárva, a mai napig csak ámulok, hogy ezt akkor már mind így hozta, ráadásul egy hifikörökben nem túl ismert gyártótól:
toroid transzformátor és 22,000μF elektrolit kondenzátorok,kifulladás nem veszélyeztette. :)
-akár 4 hangfal kezelés,
-akár 1Ω terheléssel is lehett hajtani (!) rövid ideig
-RIAA eltérés 20Hz ~ 20kHz ± 0.25dB (!)
-S/N 105dB vonalin (MM 83dB) (!)
-freki 10Hz ~ 100kHz 0 -1dB (!!)
-teljesítmény (a THD tükrében bámulatos!)
20Hz ~ 20kHz:
140W + 140W (4Ω, THD 0,06 %)
120W + 120W (6Ω, THD 0,04 %)
100W + 100W (8Ω, THD 0,03 %)
1kHz: 160W + 160W (4Ω, THD 0,07 %)
- THD 0,005% (8Ω, 1kHz)
Utoljára szerkesztette: amaximus, 2016.11.07. 20:55:46 -
#910 ebben lehet valami, de zeffnél szemétből (bocsánat hájgendből) is van egy csomó,majd beledarálja azokat. -
#909 Elment hajcsizni, mert szeret korán kelni. Mondta, hogy adjam át: "Pápá!" -
#908 De az alján hagyni kell egy kis szemetet, biztos jobban szól. Nehogy kongjon... -
#907 jegyeket, bérleteket!
Te, Zeff hájgend mester, a mai műsor ingyenes? már nem emlékszem,mit egyeztettünk? -
#906 szerintem egyértelműen a kerek!
vagy a szögletes!
de igazából attól függ, hogy a kerekbe szögletes vagy a szögletesbe kerek hangszórót raksz-e!?
-
#905 Korai lesz az! Pedig épp kezdtem élvezni a műsort, ti nagyon jól toljátok a dumcsit! -
#904 Erre majd holnap reflektálok.
Köszönj el a nevemben Amaximustól is.
Pizsiosztás van -
#903 Javaslom a cefréshordót, szigorúan közvetlenül a rendeltetésszerű használat után átalakítva...
Jut eszembe: nagykukát próbáltad már? Tapasztalat? Melyik szól szebben, a kerek vagy a szögletes? -
#902 kreatív, de úgy látom ez egy 1.1-es rendszer, 1 monó fokozattal és egy szubbal! -
#901 -
#900 mindig mindenki elköveti azt a hibát az ilyen meghallgatásoknál, hogy nem viszi el a kedvenc cuccát és nem rakja be mellé, hogy mit is tud valójában bármelyik a bármelyikhez képest. de hát ezek a hifisták már csak ilyen hóbortosak. -
#899 Te legalább elképzelted. Kár,hogy aztán a teszkóban nem találtál hasonlót. De pár akciós cédét remélem vettél még a többihez. Sebaj, majd a legközelebbi lomizáskor szerzel pár ládát hangfalnak. -
#898 Na ja, bár az élőben és helyszínen történő meghallgatástól
azért még ez is fényévekre van -
#897 na ezen már hallani valamit, de pont annyit,mint bármely más jobb kétutasból egy hasonló helyiségben,hasonló zenén.
hogy ehhez meg a szomszédok mit szólhattak,azt nem tudom, de önmagában is vicces 2 ekkora böhöm koncertet is kiszolgáló hangfalat építeni ebbe az alig 20nm-be. ennek már semmi köze a hangminőséghez, ez pusztán megalománia japcsi módra.
Utoljára szerkesztette: amaximus, 2016.11.07. 19:42:11 -
#896 ezek legalább kortalanok, 100 évesen is tudják majd azt,amire megteremtődtek.az unitra pedig még néha jókat is csinált, bár nyilván nem remegtette meg a korabeli japán gyártókat. -
#895 hát ahogy arra korábban regáltam,már el is képzeltem. de az nem fest túl jól. -
#894 ....csak nálam olyan hájgend márkákban gondolkozz, mint..
...leírni is alig merem...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!SOKOL
UNITRA
vagy épp a JUNOSZTY!
És azért ez nem semmi! -
#893 Majdnem...
Nem szívesen fényezném magam, mert még félreértenék egyesek..
de valami ilyesmit képzelj el nálam is analóg-live alatt -
#892 az "analóg-live" az olyan megoldás,amikor te énekelsz a tükör előtt?
de gondolom a hangvisszaverő felület (az igazmondó tükröd) egy speciális króm-vanádium ötvzetes acélkeretbe van építve lágyzselatin csillapítással, hogy a rezonanciafrekvenciád szét ne csessze az egész műremeket.
-
#891 A sehonnan a valahová..
Nyilván az 5.1 DTS zenéket és a barázdabillegetőimet analóg-live-ban azért nem ezeken hallgatom
Muchi napok óta álmatlanul forgott, hogy ugyan milyen hangszórókon hallgatom a Sanyit
Hát ezeken...mármint jelenleg ezeken.. -
#890 mielőtt hűen szívnám magamba és égetném örökere a tudástáramba a rengeteg sok okosságot,amit eddig (mióta a semmiből megjelentél) mindenhonnan mindenhová összehordtál a nagyelméleti audiofil zenehallgatásról, azért csak úgy csendben megkérdezem (de választ nyilván nem várok! mondom NEEEEEM,az istenért se!) nálad milyen relációban (szimbiózusban) valósul meg a hifi, a highend, a sztereó,monó,8D térhatású, vinyl,sacd és a többi nagy minőségjelző fokozat visszacsatolása ezekben az egyedülállóan különleges audiotechnikai rendszer megoldásokban?
és kérlek,vegyél már ahelyett a játék Lumia helyett valami értelmes fotógépet,mert kifolyik a szemem,ezen hájgend fotók láttán.
Utoljára szerkesztette: amaximus, 2016.11.07. 18:19:52 -
#889 ezek már a kicsi átépítések továbbfejlesztett változatai, és csak a nem sztereó, nagyonsok (11.9.87) csatornás felvételekhez használja,ahol nem kell összekötni a szubkimenetet a frontokkal! -
#888 Sajnos nem. Az enyémek nem ennyire dizájnosak
Egyébként rossz képre küldted a hangfalakat, mert az csak egy player
A Sony retro s-master házimozi a #885 alatt van.
A Sony gyári dobozkáit természetesen már rég kukáztam.
Most a régi 1PF 067-es szériából építettem neki egy pár kis dobozkát...
A subkimenetet az alaplapon visszacsatoltam a frontokhoz, a kimeneteket átalakítottam csíptetős sztereóra.
Ezeken inkább sztereó audio cd-ket, és bakelitől bedigizett, saját írású sztereó audio dvd-ket hallgatok..
Az audio cd csak a méretszemléltetés miatt került a tetejére.
Azért meg kell hagyni, így fa alapú dobozokkal már egész kellemes hallgatni
102 cm magasak lettek...(és csak a fotó kedvéért tettem egymás mellé őket, nehogy szó érje a ház elejét)..
-
#887 Ezek a hangfalak vannak hozzá, igaz?
-
#886 -
#885 -
#884 -
Egy régi digizős szettem részei asztali cd íróval..
..és itt meg minidisc íróval..