Hi-Fi Choice
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
köt engem minden,már csak a lelkem nincs eladva, és van némi anonimitási tényező is benne (mert nem P.S. néven van), tehát ez ennyi, azért kértem, hogy konkrétumot kérdezz,de mivel ez 3x sem sikerüt, így lépjünk tovább. isten ments, hogy ide kezdjek el hosszú,fárasztó leírásokat írogatni vagy publikálni, ennek itt nincs se közönsége, se értelme. a rögtönnőzzés viszont jó ötlet <#vigyor0>#vigyor0>, 1-2 órán belül sort is kerítek rá, csak még azt nem tudom, hogy digitális vagy analóg módon. <#vigyor>#vigyor> <#integet2>#integet2>
mára kiléptem a hálózatból.<#felkialtas>#felkialtas>
Az biztosan egy hivatalos ekvalézer<#hehe>#hehe>
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
A szándék a fontos...úgymint:
például te mikor szándékozol végre bemutatni itt (is) azt a twin cassette Sharpot amit említettél?
Cserébe talán én is előhalászom valamelyik compact studio boomboxomat amit bemutatok...
és így mindenki jól járt<#law>#law>
imo :) science fiction is science fact
Szerzőként (ha csak erről írásban másként nem szerződtetek) jogod van minden cikkedet máshol is publikálni.
Ha szerződés köt, akkor persze más a tészta.
Ezen esetekben át is fogalmazhatod a cikked, sőt spoiler alá is teheted (mármint újrafogalmazva, vagy átírva)
De ha ennyire macerás vagy, akkor írj róla (az említett digitális erősítőről) egy új exkluzív Hi-Fi (még) csojsz cikket<#nyes>#nyes>
Vagy rögtönözz. Vagy rögtön nőzz, de csinálj már valami hasznosat is az ég szerelmére<#hehe>#hehe>
abban a hivatkozott hszedben,ami tőled szokatlanul komoly szerkezetű lettt, <#nevetes1>#nevetes1> jó volt látni egy kis statisztikát, na ahhoz képest néhány év alatt teljesen felfordult a teljes zenepiac és a jelenlegi helyzetben és arányokban szerintem sokat már nem fognak változni (erősödni) a fizikai hanghordozók helyzete,sőt az elmúlt évek adatai alapján én 5-10 éven belül további jelentős gyengülést várok.
Diókával volt pár eszmecserém és ennyi.
Azért még úton-útfélen nem hivatkozom rá<#nyes>#nyes>
Beugrott, hogy egyszer ő javasolta a Hi-Fi barlang elnevezést, ennyi.
Néha hiányzik (mert hozzád hasonlóan őt is sok minden érdekelte annó)..de azért szerelmes nem vagyok bele.
Volt itt is, meg másutt is csak már régebben.
Valamikor azután bukkant fel, hogy ezt írtam egy másik totyikban annó<#vigyor>#vigyor>
Régi szép idők<#rinya>#rinya>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.11.10. 18:44:18
a dencsi szép, ahah, aztán nagyjából ennyi is. <#nevetes1>#nevetes1> és még mennyi sok szép hasonlót teszteltem már, meg sem tudom számolni. jó,kicsit szőrös szívű vagyok,ez így csak egyszerűsítve igaz.
a digitálisról milyen infót szeretnél? típust ne kérdezz,tech okokból nem adhatom meg. most másoljam be ide a teljes teszt szövegét vagy van konkrét kérdés? te bele vagy zúgva ebbe a diókába? te tanár vagy, ő meg a diákod volt,vagy mi? úton útfélen emlegeted,meg rá hivatkozol, aztán még egyszer sem volt itt. nem beteges ez picit? <#hehe>#hehe> csak kérdezem,nekem már furcsa,bár a te dolgod.<#wow3>#wow3>
Alkalomadtán majd bemutatom a "csojszban" az én kis Dencsi lejátszómat.
Semmi komoly, csak egy prémium kategóriás arany-pezsgő kis HQ lejátszó...<#vigyor5>#vigyor5>
Apropó csojsz..
Ma kezdeményezem (volt tanítványom - dióka- emlékének szentelve a totyiknévváltoztatást Hi-fi barlangra.
Talán lágyszívűek lesznek hozzám a modik és segítenek ebben<#nyes>#nyes>
Az apró digitális erősítőről amit csekkoltál, is kaphatnék némi infót?
Ha nem túl nagy kérés..<#worship>#worship>
bár a tíz, 10%thd azért sokat elárul a "mi a hifi" életérzésről, annyi biztos, ez már nem az!
nyilván a teljesítményt (toljad b+ gazsi!) beáldozták a thd ellenében, így már fél hangerőn is szanaszéjjel tudja torzítani a nem tudom milyen jbl-eket.<#nevetes1>#nevetes1>
naponta annyi hülyeséget lenyomsz, hogy engem már nyomasztott az a 2 nap,amíg ennek hiányában szenvedtem, álmatlan éjszakáim is voltak.
a lényeg, hogy már mindent kitárgyaltunk,amin a hifilógusok éveket tudnak töketlenkedni, és végre megint lehet-ne zenélni is. <#vigyor>#vigyor>
"qrvára mindegy, hogy 0.007% avagy csak 0,7% a kibeb..szott THD, ha egyszer 1% alatt a fene sem hallja"
a THD-ét is többféle módon mérik, fix frekin vagy teljes sávszélen,és teljesítményfüggően, a kapott érték függvényében nagyon nem mindegy az eredmény,akkor sem,ha neked a hallásküszöböd 1% alatt nem érzékel, de most ezzel csak azért nem tudok, inkább nem akarok vitatkozni,mert hangtechnikában erre irányuló vizsgálattal nem rendelkezem, ezért ma legyen a te napod, és legyen úgy,ahogy te gondolod!<#nevetes1>#nevetes1>
nem igazán értem, ha úgysem lehet hallani,akkor miért nem csak annyit írnak rá mindenre, hogy 1% felett vagy alatt?! <#hehe>#hehe>
bár ha jól belegondolok, az az egy % simán belefér ide-oda,kb. annyira,mint sn-nél néhány (1-5) dB ide-oda. <#vigyor>#vigyor> ebből a szempontból én sosem foglalkozok a thd adatával, de nyilván leírva nagyon szépen tud mutatani. a legjobb ennél is az, ha meghallgatja az ember a dolgokat,ahogyan azt én is szoktam gyakorolni,mármint a zene hallgatást. <#vigyor0>#vigyor0>
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Bár amúgy sem értem, mit értesz hosszú csend alatt pontosan<#vigyor>#vigyor>..vagy inkább csak sejtem mit érthetsz alatta...
Guglizgatni szoktam persze (a neten ki nem) de nem emiatt vártam a válasszal.
Érdekelt volna mások véleménye is a témával kapcsolatban, de..
vagy másokat nem érdekel ez a téma,
vagy érdekel ugyan, csak érdemben nem tudnak hozzá szólni,
esetleg ők is vártak valakire vagy valamire<#nevetes1>#nevetes1>
de akár annyi is lehet a történet,
hogy van 3 hülye (az vegye magára akit érint) aki benéz ide,
mond valami nagy okosságot, oszt jónapot<#hehe>#hehe>
Egyébként (szokás szerint) megint biztosan csak félreértettük egymást,
(lassan már ez is a tévedések vígjátéka lesz, vagy az SG szomszédok következő epizódja<#nyes>#nyes>)
mert én mindössze annyit kívántam volna reflektálni a szipiszupi erősítődre amit kitettél,
hogy qrvára mindegy, hogy 0.007% avagy csak 0,7% a kibeb..szott THD, ha egyszer 1% alatt a fene sem hallja<#falbav>#falbav>
A THD és az alapzaj kapcsolatát már ecseteltem, nem ismétlem el.
Ha elfogadod oké, ha nem, akkor is továbbléphetünk a kövi témára..
Zeffnek sosem volt és sosem lesz hájgend rendszere, de ami van, az teljesen rendben van.
20 cm-es mélyes részeddel is egyetértek, bár kiegészíteném annyival,
hogy azért az a mély legyen inkább 30 cm. Biztos, ami biztos<#nyes>#nyes>
Prológusként ha nem haragszol még egy szösszenet:
Évszázadokig is élhetsz és tapasztalhatsz meg dolgokat, a hifik világában akkor sem szín, hanem inkább hang alapján
kellene döntést hoznod<#hehe>#hehe>
És mielőtt döntést hoznál te vagy bárki a hifik világában, mindenképpen javaslok egy ingyenes sztk-s hallásvizsgálatot
annak érdekében, hogy van e szükség egyáltalán egy komolyabb HQ hájtek erősítőre,
vagy megteszi egy olcsóbb kommesz Sony esetleg Aiwa vagy egyéb is.
Na nem a THD miatt, mert azt mint már említettem,
(a)maximu(s)m csak az űrlények hallják meg1% alatt<#vigyor5>#vigyor5>
"Az általad mutatott (egyébként szép és biztos igen jó is) erősítőkkel kapcsolatban"
amelyik meg nem tudja,az ettől eltekintve meg még simán odaverhet mindenben egy olyannak,ami "csendben van". ez sem fekete vagy fehér téma. kivéve a zeff-hűha rendszerben.<#vigyor>#vigyor>
ha csak 2 szín közül kéne dönteni a hifiben,nekem sem kellett volna évtizedekig nagyon sok mindent megélnem,megtapasztalnom és kipróbálnom.mostanra azért már összeállt a kép,ami elég összetett.
a téma azért nem ennyire fekete vagy fehér, és az is hozzátartozik a dolgohoz, hogy az ő erősítője egy komolyabb darab (a df szempontjából),nem olyan,amivel egy átlag hifista életében sokszor összefut itt-ott otthoni rendszerkhez. df-et ahogy ő is írja rengeteg féleképpen és helyen lehet mérni, erre is írtam korábban, hogy nincs szabványosítva egy egységes rendszerben értelmezve, hogy adott gyártó mikor mit és hol mérjen, és adjon meg, valamint hogy hozzá kell érteni egy hangszórót vagy hangfakat is a teljes képhez, és pont ezért is írtam, hogy minél nagyobb méretű,teljesítményű egy hangfal,annál lényegesebb lesz a df értékei. amiknek elsősorban az alsó frekvenciás ,tehát mélyhangoknál van írtózatos fontossága, és többnyire ezeken mérve is adják meg (50-200Hz-es tartományban mérve 8 Ohmon), ettől határozhatók meg a mélyekben a hifi szleng egyik kedvenc kifejezése a "gyors,pontos mélyek témakörben", bár olyan rendszerben, ahol nincs legaláb 20centis mély,ott én csak vigyorgok akár a gyorsaságon,akár a mélységen is.
a zeff féle akármilyen párosítás vagy összeállításnál ennek a gyakorlatban nincs értelmezhetősége, lehet az bármilyen típus is.<#nevetes1>#nevetes1>
"de az újabb félvezetős erősítőké már magasabb mint 100. " ez meg bár csak idézet, de hülyeség, illetve ez így nagyon pontatlan.
A THD (teljes harmonikus trozítás) ugyanis úgy alakul ki, hogy a hangjelek ahogy végighaladnak az elektronikus áramkörökön és ahogy haladnak egyre közelebb a hangfalak irányába, úgy torzulnak el.
Ennek a torzulásnak a mértéke a THD.
Nyilván minél alacsonyabb az érték, annál jobb az mindenkinek,
de azért azt se felejtsük el, hogy igen kevesen érzékelik a 2% ! (és nem 0,00akármi) alatti torzításokat.
Viszont az erősítő alapzaja meg még tovább növeli a THD-t.
Csak ennyi a köze hozzá<#nyes>#nyes>
Tehát akkor kérdem én: miről is beszélünk?
Ez természetesen nem Amaximus-nak szól. Ő ezt már ősidők óta tudja<#vigyor>#vigyor>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.11.09. 21:10:33
..mármint a szakdisszertációdnak. Rettegned sem kell,
igyekszem érthető maradni. Talán sikerül is<#vigyor3>#vigyor3>
Ezekkel az általad mutatott (egyébként szép és biztos igen jó is) erősítőkkel kapcsolatban
én csak egy tanácsot adhatok bárkinek akit érdekel:
ezeket mindig személyesen és ha van rá mód, otthoni környezetben a legjobb kipróbálni.
Másként szól egy szupi 4 utas kis retro Vidi hangdobozka a szomszédom szekrényének a tetején,
és megint másként nálam a nappali közepén.
És persze megint másként ha kitolom a fal mellé őket valahová.
Most csak fejből idézek, de majd kijavít aki akar és aki tud,
az egyik (a Sanyi) házimozim THD-ja 4 Ohmon kb. 1 vagy 2%,
a másik (a Lédzsi) 6 Ohmon 10% (nem elírás, tényleg ennyi<#wilting>#wilting>)
de van egy komolyabb (márkát nem írok, úgyis fikáznád<#vigyor>#vigyor>) ami szintén 6 Ohmon már csak 0,7%.
Miközben a közel 20 éves MHC tornyom (házimozis) meg 100+100 watt véggel 8 Ohmon 0,9%-ot tud.
És folytathatnám még.
Tarts őskövületnek, a Zephyr féle tökös THD-t alkalmazom mindig, mindenkinél tesztelésre.
Ennek a következő a menete:
Erősítő(k) vagy végfokok bekapcs, asztali cd lejátszó (vagy minőségibb dvd lejátszó) ráköt,
lehetőleg rca-val (mivel most zajokat nézünk)
audio cd elindít, hangerőt (0 bass, 0 treble, 0 loudness) fokozatosan felteker 50%-ig,
aztán pause....és fülelés.
Fülelés távolról, majd egyre közelebbről a hangfalhoz.
Van olyan erősítőm, ahol (most kapaszkodj meg!) 100%-ig feltekerheted a hangerőt,
cd play - pause állásban, majd rátapadhatsz teljesen a hangfalaimra,
akkor sem fogsz az égvilágon semmit sem hallani.
Maradjunk annyiban, ezt a világon! is csak igen kevés erősítő tudja.
Amikor ezt a produkciót személyesen mutatom be itthon a zeneszakiknak,
szokott ám lenni hű, meg há<#nyes>#nyes>
És én szerényen csupán annyit jegyzek meg ilyenkor: "nesze neked THD!"<#hehe>#hehe>
A csillapítási tényezővel (damping faktor) kapcsolatos álláspontom gyakorlatilag megegyezik
Ágota János és fia Balázs itt olvasható véleményével.
Nagyon nem is tennék hozzá semmit.
Ráadásul nálam egész biztosan jobban is értenek hozzá<#nyes>#nyes>
Azért kedves tőled, hogy az én véleményem is érdekelt<#worship>#worship>
Hálám jeléül mutatok egy tuti kis nekem való totyikot.<#wink>#wink>
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2016.11.09. 19:56:37
nyilván a helyén kell kezelni ezt a témát is. persze, hogy komoly jelentősége van, de mivel ez az adat úgymond nem került szabványosításra,így csak általánosságban lehet róla beszélni, mindenesetre minél nagyobb a hangfal,annál jobban lesz fontos szempont a df, na de zeff hájgend dobozoknál ennek konkrétan nincs földtani jelentősége.
várhatóan ZR mester ki fogja fejteni ebben az álláspontját? én már előre rettegek!<#nevetes1>#nevetes1>
ebből is írtam a szakdisszertációmat.<#hawaii>#hawaii>
Várom már ZR mestert, mit ad elő a témában.
Utoljára szerkesztette: Musachy, 2016.11.09. 10:15:53
ezek szerint sejtésre alapozva úgy sejtem, <#wink>#wink> te már haladó vagy a témában.<#vigyor>#vigyor>
ezt nem lehet sejteni,vagy megadják valamilyen formában,vagy valaki megméri.
van neki az is, de ezt az értéket a mai napig nem szívesen osztják meg a típusok 99%-nál.ennek több oka is van.
ez a cucc ebből a szempontból az átlag felett van jóval.az átlag pedig , de azt te úgyis tudod, hogy mennyi. <#vigyor0>#vigyor0>
Utoljára szerkesztette: Musachy, 2016.11.08. 20:34:43
egy zenehallgatáshoz így vagy úgy, de nélkülözhetetlen eszközről van szó, mely a megjelenésekor minimum is nagy döbbenetet váltott ki minden konkurenciából,de átütő sikert mégsem hozott, nyilvánvalóan a gyér marketing és komoly árazás miatt, de borsos áron még most is beszerezhető a szerkentyű. mondhatom, hogy azóta is olyan komoly paraméterekkel és gyönyörű belső tervezéssel bírt,ami napjainkig is igen előkelő helyen tartaná a modellt, már ha ismernék sokan, de nem ismerik.
a gyártó pedig egyáltalán nem a hifi oldaláról ismert, sőt inkább a nyomtatók, fénymásolók ipari szegmensben volt a nagyobb érdekeltsége, na ugye, még mindig passz,miről is lehet szó?! persze néhány tipp már megfordulhat a fejekben, de ne találgass.<#hawaii>#hawaii>
nos, a Kyocera egy olyat csapott még 1985-ben a hifisták asztalára erősítő vonalon, hogy arról csak úgy repkedtek a Philips, a Sony és sok más kortárs usa,német,dán,japán márka tömegipari hifi cuccai.
nem sok erősítőt csinált, nem is tudok többről, de ezt úgy megcsinálta, hogy nehéz rajta fogást találni,főleg akkori szemmel vagy füllel.
(ma már nyilván másként fognám fel vagy élném meg a hangját, de az egy másik történet lesz)
maradjunk a nyers adatoknál,amikkel akkor és azóta is szeretik sokkolni a vásárlói célközönséget a gyártók (pedig sokkal kevesebbet számít,mint azt én is feltételeztem korai kis hififan éveimben), és amikben ez az erősítő már akkor is fényévekkel előbb járt szinte mindenkinél.
tényleg csak néhány adat, hogy mit is tudott papíron a 18,5kg-os dobozba zárva, a mai napig csak ámulok, hogy ezt akkor már mind így hozta, ráadásul egy hifikörökben nem túl ismert gyártótól:
toroid transzformátor és 22,000μF elektrolit kondenzátorok,kifulladás nem veszélyeztette. 😊
-akár 4 hangfal kezelés,
-akár 1Ω terheléssel is lehett hajtani (!) rövid ideig
-RIAA eltérés 20Hz ~ 20kHz ± 0.25dB (!)
-S/N 105dB vonalin (MM 83d😎 (!)
-freki 10Hz ~ 100kHz 0 -1dB (!!)
-teljesítmény (a THD tükrében bámulatos!)
20Hz ~ 20kHz:
140W + 140W (4Ω, THD 0,06 %)
120W + 120W (6Ω, THD 0,04 %)
100W + 100W (8Ω, THD 0,03 %)
1kHz: 160W + 160W (4Ω, THD 0,07 %)
- THD 0,005% (8Ω, 1kHz)
Utoljára szerkesztette: amaximus, 2016.11.07. 20:55:46
Te, Zeff hájgend mester, a mai műsor ingyenes? már nem emlékszem,mit egyeztettünk? <#hehe>#hehe>
vagy a szögletes!
de igazából attól függ, hogy a kerekbe szögletes vagy a szögletesbe kerek hangszórót raksz-e!?
<#nyes>#nyes>
Köszönj el a nevemben Amaximustól is.
Pizsiosztás van<#nevetes1>#nevetes1><#wave>#wave>
Jut eszembe: nagykukát próbáltad már? Tapasztalat? Melyik szól szebben, a kerek vagy a szögletes?
azért még ez is fényévekre van<#nyes>#nyes>
hogy ehhez meg a szomszédok mit szólhattak,azt nem tudom, de önmagában is vicces 2 ekkora böhöm koncertet is kiszolgáló hangfalat építeni ebbe az alig 20nm-be. ennek már semmi köze a hangminőséghez, ez pusztán megalománia japcsi módra.
Utoljára szerkesztette: amaximus, 2016.11.07. 19:42:11