271
-
#191 Arról megfeledkezel, hogy közben átadták az M0-s északkeleti részét és a Lágymányosi hidat. -
#190 Erről a forgalomról egy ősi bölcsesség jut eszembe, amely asszem a Karate kölyök 3-ban hangzott el:
Karatekid: De hát mester, ha odamegyek megölnek!
Miyagi szan: A problémád így is megoldódik!
Érdekes, mióta a Margit híd lezárása óta gyakorlatilag kiesett a nagykörút jelentős része és ugye ott ezért nincs is dugó, de az emberek még is eljutnak Pestről Budára és viszont, anélkül, hogy máshol viszont végzetes dugókat okoznának.
A belvárosba, a Petőfi és az Árpád híd közé én pont ezért nem tennék új hidat, sőt valamelyiket még le is zárnám és gyalogoshidat csinálnék belőle, ebben végül is egyetértünk.:)
Takarodjon ki mindenki a belvárosból, aki csak átutazna rajta és nem ott a célállomása, mert csak dugót okoz, ami neki sem érdeke!
Szerintem. -
#189 Lényegében most leszarjuk budapestet.
Jut eszembe erről az Indul a bakterház, mikor a kaj leesik a földre, és szedik össze:
"Majd megeszik a pesti úri népek". -
#188 Két új budapesti híd pénzben nem lenne annyira drága, de akár hídpénzt is lehetne szedni 2-3 évig. -
#187 lényegében az Erzsébet-híd és a Petőfi-híd között félúton -> lényegében az Erzsébet-híd és a Ferenc József-híd között félúton. -
#186 Na, általában hétpecsétes titokként őrzöm mostanában a forradalmi ötleteim, és mindenféle szerzői jogi kikötéssel körülbástyázom őket, de muszáj valamit néha kiszivárogtatnom, mert alapvetően nem vagyok egy zárt rendszer. :-)
Egyik ilyen titkom most megosztom veletek, tehát érezzétek magatokat kivételezett helyzetben!
A titok misztikumát némileg csökkenti, hogy most döbbentem rá a hétvégén, hogy mások is agyalnak hasonló forradalmi dobásokon, tehát ha nem sietek, elhappolják előlem az elsőbbség jogát. Ez sem vicc!
Szóval, hallgattam a rádiót (már nem emlékszem melyik adót, de mostanában a Kossuthról leszoktam mert elgagyisodott; talán a Lánchíd volt az) a hétvégén, amelyben Finta József az építész beszélt erről-arról.
Szóhoz sem tudtam jutni, amikor elárulta, hogy egy (gyalogos)hídról álmodik a Dunán át, mégpedig a Budapesti Műszaki Egyetem folyamkilométerénél valahol. Megáll az ész!
Én nemrég töprengtem Budapest katasztrofális közlekedési helyzetén, és a főváros térképe fölé görnyedve, mint Napóleon, próbáltam valamiféle megoldást kigondolni.
A szűk keresztmetszet lényegében a Petőfi híd és az Árpád híd közötti zóna, így egyértelműen logikus, hogy ott újabb hídra, hidakra lesz szükség a közeljövőben. Vagy esetleg alagutat lehet fúrni a Duna alatt az autós forgalom számára. Az alagút drágább, nagyobb a felhajtás is, így a hídépítést tartom jobb választásnak.
Nos, anélkül, hogy diplomás közlekedési szakember lennék hipp-hopp rájöttem, hogy alapvetően két új hídnak lenne értelme:
1. a Batthyány tér és a Parlament mögötti Duna-part összekötése
2. egy második híd valahol ott, ahol Finta úr is javasolta, lényegében az Erzsébet-híd és a Petőfi-híd között félúton.
A Batthyány tér - Parlament esetében persze tovább kell vezetni a forgalmat, mert ha kizárólag a Moszkva tér felé kanalizáljuk vissza, akkor nem csináltunk semmit.
A hidaknál olyan technológiát kellene választani, amely gyors, olcsó kivitelezést tesz lehetővé, de külső megjelenésben illeszkedni kellene a környezethez. Ez főleg a Parlament elé tervezett hídnál lenne fontos, a Parlament látványát ugyanis nem szabad elcsúfítani semmilyen magas építménnyel, tehát alapvetően olyan hídra gondolok, mint pl. a Petőfi-híd vagy a Margit-híd, szépen megmunkált korlátokkal, de semmi magasra emelkedővel. -
#185 Szeretek új utakat kitaposni, és sok mindent kipróbálni. -
#184 "... de félek tőle, hogy hozzám hasonló koponyák nélkül ez nem fog menni."
A szerénység közepes tehetségeknél puszta becsületesség, nagy talentumoknál képmutatás.
Arthur Schopenhauer
Arról mondjuk nem írt, hogy ezzel szemben a szerénység hiánya a különböző szinteken micsoda.
-
#183 Mém -
#182 offocska
A következő 4 évben majd kiderül, hogy mennyire élhető bolygó Budapest a lakóinak. Tény, hogy a lakható zónán belül van, de a világegyetem olyan, hogy minden állandó mozgásban van; itt ha nem vagy észnél, akkor hamar a padlón találod magad, mert pl. a szomszédos naprendszerek/országok fővárosai leköröznek, kitúrnak gazdasági, kulturális, politikai stb. helyedből. Ez nem vicc!
Tarlós nem tudom mennyire tud itt újat mutatni (nem ujjat!), villantani, de félek tőle, hogy hozzám hasonló koponyák nélkül ez nem fog menni. Az öreguras modor nekem speciel tetszik, de az nem elég a boldogsághoz. Jól mondom, agytankok? -
#181 Nem tudni magyar? -
tntmax #180 Szuper, ha hozzávesszük a 4-es metró kiépítési sebességét, akkor jó eséllyel oda is telepíthetik a végállomást egy wormholeon keresztül. -
#179 Gyerekek!
Ha nem egyéb, előbb-utóbb sikerül terraformálni Budapestet is. :-)))) -
Vers #178 nincs igazad, mert a dns mukodik , csak vissza kell fejteni
ugyanugy ahogy mas termeszeti jelenseget is lemasoltak, megfejtettek, pl a szembol lett a fenykepezo
rgy olyan kodot ami nem mukodik es nem tudod hogy mit csinal , iszonyat nehez visszafejteni vagy lehetetlen, de a dns kozel sem ilyen
-
kukacos #177 "Hawking és társai" azt állítják, hogy MINDEN természeti törvény lehetséges. Egymás mellett létezik csilliónyi Univerzum, csak mi épp egy olyanban vagyunk, ami így sikerült. Ez se tetszik? -
kukacos #176 Csak a népszerűsítő sajtó szokta isteníteni a DNS-t, hogy "ha azt megértjük, akkor hű meg ha", azért a tudományos életben dolgozók ezen csak mosolyognak. De bárki belegondolhat fél perc alatt, hogy annak se lenne semmi értelme, hogy az idegeneknek felsugárzunk egy C++ kódot, mert az azt értelmező számítógép nélkül semmi teteje. -
kukacos #175 A kód nem egységes, vannak variációk:
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_code#Variations_to_the_standard_genetic_code -
#174 Nekem nem volt új, de szerintem itt a nagy többségnek igen. -
Doktor Kotász #173 Egy embernekm tehát nekem vagy neked ezres nagyságrendű, de legalább több száz mutációja van. -
#172 Akkor innentől fogva mindegy, hogy az örökké létezőt törvényeknek nevezzük, vagy istennek. Hiszen a kettő egyenlő lesz.
És akkor már inkább a törvényeket választom:
1. Mert látom és érzem őket.
2. Nem valami szeszélyes dolog, hogy ha akar majd leesik az alma 10 m/s^2 gyorsulással, ha nem akar, akkor nem. -
philcsy #171 "egyedul az EPR jelensegnel van fenysebessegnel gyorsabb informacio atadas"
Az EPR kísérletekben mindig van egy hagyományos módon történő információátvitel, amellyel az elvégzendő mérés paramétereit küldik át az egyik helyről a másikra. Maga az információ addig értelmezhetetlen amíg ezt nem teszed meg. Bár az állapot változása azonnal megtörténik, ezzel nem tudsz mit kezdeni amíg nem tudod hogyan kell megmérni (a pontos mérési paraméterek a küldő oldalán keletkeznek). Információ abban az értelemben ahogy mi használjuk nem tud fénynél gyorsabban terjedni EPR kísérletben sem.
Az említett elméletek pedig innentől kezdve nem labilisak. Nem lép fel paradoxon a relativitás elméletben, stb ... -
gombabácsi #170 Az isten elméletek szerint Isten öröktől fogva van, nem keletkezett. Ha meg akarod érteni ezt, akkor ne materialista módon próbáld...
Amúgy meg ha a természeti törvények öröktől fogva vannak, akkor Isten miért ne lehetne? És most ne gyere azzal a baromsággal, hogy a Nagy Bumm alakította ki a természeti törvényekek - ahogy ezt pl. Hawking és társai állítják - mert ott is kellett hogy legyenek valami alap törvények amik nem a semmiből lettek és nem is kialakultak hanem öröktől fogva voltak. És azzal se gyere amit szintén ők állítanak, hogy akkor még idő se volt, ezért nincs értelme időről beszélni, mert ez is egy hatalmas nagy baromság. :) Ha nem is idő, de valami hasonló kellett hogy legyen. -
gombabácsi #169 nagyon fontos dolgokat írtál, ami furcsa, hogy még a tudományos "közvélekedésben" sincs ennek a dolognak megfelelő súlya -
gombabácsi #168 Valójában tényleg furcsa, hogy csak ilyen kód van a Földön. Ha jól tudom az evolúcióelmélet szerint ez volt a legjobb és ezért szorította ki a többit (ha egyáltalán volt több). Viszont szerintem ez hülyeség. Simán megférne többféle kód/kódolás is, ahogy az elefánt se szorította ki az egysejtűeket pl. -
philcsy #167 "Itt a Földön ugyanabból a 20 aminosavból épülnek fel az élő szervezetek" 20 db fehérjeépítő L-aminossav, de ezek csak a legfontosabbak. De nem csak ezek az aminosavak léteznek és találhatók meg a szervezetekben. A magyar wiki idevágó része ("Az élő szervezetekben 25-féle α-aminosav található, ezek közül 20 fehérjeépítő.") hülyeség!
", és minden sejtnek ugyanaz a genetikai kódja. Egyetlen piciny sejt sincs a Föld felszínén, amelynek ettől eltérő lenne, ennek az okaira csak tippelgetni tudunk." Hát ez meg egyértelműen LOL:)?
-
kukacos #166 Azért is szólnék, hogy a DNS önmagában marhára nem elég. A kód nagy része a mama fehérjéiben van, valódi többsége pedig a fizikai környezetben.
Képzelj el egy gigantikus zajgenerátort, ami minden lépésben módosítható pár inputtal, ezután lényegében random produkál eredményt, de lefolyása közel determinisztikus, ha az inputok ugyanazok voltak. A DNS egy ilyen inputlista, ami fehérjetriggereket tartalmaz a test fizikai környezetének.
Extrém tömörített információ, amelynek semmi értelme a kialakított környezet 100%-os ismerete nélkül. Azt meg lényegében képtelenség próbálkozás nélkül kideríteni. Ezért is aligha fogunk DNS-t programozni, legfeljebb a meglévő géneket cserélgetni. -
teddybear #165 Engem csak az érdekelne, hogy a Tervező hogyan keletkezett?
Mert legyen igazad, megterveztek minket. (Bár ezt semmi sem bizonyítja, csak te mondod! Viszont az Evolúciós Elméletet annál több bizonyíték támasztja alá!) De, a Tervezőnek is létre kellett jönnie valahogy! És ne mond, hogy saját magát hozta létre, mert az logikai paradoxon. -
teddybear #164 Ez neked új?
Már több, mint egy hete felavatták! -
#163 Nocsak! -
#162 Az USA gazdaságában nem az az elvont, hogy magánkézben van, hanem hogy pénzügyi szempontból nem igazán szabályozott. Amilyen pénzügyi lufikat tudnak létrehozni az pont ezt bizonyítja.
Valamelyik bank, vagy holding cég, vagy mifene, amelyik telesírta a médiát, hogy most aztán ő is össze fog omlani, ha nem segítenek rajta nemtom hány milliárd dollárral, amikor megmondta neki a kormányzat, hogy akkor szigorúbb ellenérzést stb-t, kell bevezetnie a pénzügyi tevékenységét illetően, erre azt válaszolta, ja akkor mégsem kell az a pénz! Röhej.
Másrészt a Kínai is elég szabályozatlan tulajdonviszonyok szerint. Azonban szerintem nem igazán gondolkodnak olyan hülyeségekben, hogy a stratégiai szektorok, energia, közmű, akármi állami kontrollját gyengítsék.
Pl az USA is elkövette azt a hibát, hogy az energia szektorban csökkentette az állami befolyást. Eredmény pl. a pár évvel ezelőtti nagy áramszünetek, meg olajfinomító kapacitás hiány, kvázi benzin hiány.
Az állami szektor lehet, hogy nem költséghatékony, de nem is ezek szerint épül fel, hanem hogy bizonyos a társadalom számára nélkülözhetetlen funkciókat biztosítson, nagyjából bármilyen áron. Csak mert a funkció nem működése beláthatatlan következményekkel járna.
Amúgy csak körül kell nézni Magyarországon, hogy milyen pusztítást képes csinálni a magánszektor, hogy kótyavetyélte el azt a hatalmas tőkét, amit puszira megkapott az privatizációkor. Mert itt nem az volt a gond, hogy és ahogy lezajlott a privatizáció, hanem az ami utána a privatizált vállalatokkal történt.
Aztán amikor a magyarországi magántőke már nem számíthat az ilyen ingyen forrásra, amit a privatizáció jelent, akkor megtalálja a következő lépcsőt, az állami megrendeléseket, az outsourcingot, amivel tovább fejheti azt az államot, amit szinte kizárólag a bérből és fizetésből élők adója tart fenn.
A modern világban mindenkinek annyi követelése lehet, amennyit nem szégyell és ha jó ügyvédei vannak, vagy jó politikai háttere van ezeket a követeléseket nyakló nélkül érvényesítheti is. Lásd a parkoló társaságok, közművek irreális és hamisított követelései, bankok kockázatáthárítása az ügyfélre, a dzsipók nyaklónélküli támogatása csak mert szaporodnak és szegények, de akár az állam elvonási rendszere is, vagy a politikához közel álló vállalkozók hihetetlen összegű állami megrendelései, támogatásai. A piac, mint olyan, a versenyre épülő gazdaság nagyjából halott, max a Józsefvárosi szintjén működik.
Egyetlen dologban lehet bízni, hogy a politikai vezetés milyen prioritásokat tűz ki célul. Ha a prioritások a saját és a támogatók követeléseinek realizálása, akkor az történik, ami Amerikában is van, vagy nálunk volt az utóbbi 20 évben, és ami a világválságot okozta. Ha a reálgazdaság fejlesztése a cél, akkor meg az lesz ami Kínában van, vagy máshol. Nem kell nekünk Kínát lemodellezni, ott van Svédország, Ausztria stb. pl. -
speed2006 #161 Igazad van, de a lényeg ugyan az marad. -
Amergin #160 Szerencsére nem érdekel a véleményed -
Vers #159 az emberisegnek meg tudasra van szuksege, a dns felepitese, a tudat , es az agy mukodesenek megertese hozhat csak uj elmeleteket, addig csak talalgatni lehet
igazabol jelenlegi szinten teljsen mindegy hogy evolucio, isten, programozott evolucio, vagy a tervezesben hisz valaki -
#158 Mondtam már, hogy valszeg nincs Isten? Nem? Akkor most mondom.
Tessék bebizonyítani. biblia nem ér, mert ilyen-olyan hamisított, ember által írt könyv semmit nem ér.
Az hogy meg valaminek nagyon-nagyon pici az esélye, az nem egyenlő a lehetetlennel. Vili?
Bizonyítsd! -
#157 A penicillin antibiotikum, nem antivirális szer. -
kukacos #156 Érdekes, mégis úgy becsülik, fejenként úgy 100-150 új mutációt hordozunk... -
kukacos #155 Ha valami gyorsabb lenne, abból sok minden más is következik. Pl. az időutazás vagy az időben visszafelé üzengetés.
A fény nem azért érdekes, mert gyors, hanem mert minden fizikai rendszerben *ugyanolyan* gyors, határ volta ebből következik. -
speed2006 #154 Na de nem egy sejtről van szó. Hanem öszetett organizmusról. De éppen a kisebb dolgok mutálódnak leggyorsabban. Vedd alapúl a vírusokat. Éppen a fejlődésük miatt nem lehet ellenük tökéletesen védekezni. Az is egyfajta evolúció. Ha az nincs akkor egy valakinek kellett alkotni mindent, ami nem valószínű. Nem hiszem hogy eleve el volt tervezve hogy egy bizonyos ember feltalálja a penicilint, és a vírusok alkalmazkodni fognak hozzá.
Nem tudjuk hány fajta élet létezik, és hogy hol. Még az élet se egy fix definíció. Azt csak a mi eddigi ismereteinkre alapozzuk. Beszélgetni lehet róla, de vitatni nem érdemes, mert úgy sem tudjuk kinek van igaza. Lehet hogy egyik tézis sem állja meg a helyét és egy egész más dologról van szó. -
Vers #153 ja hat logikabol eleg gyatra vagy :D , ha a homokban megvaltoznak a atomok helyzete akkor meg ugyanugy homok marad, viszont ha a dns-ben valtozik meg valami mar nem ember lesz belole
-
Juszufka #152 A merevlemezem bitjeinek 2^8790000000000 féle variációja létezhet (ez iszonyatosan sokkal nagyobb szám, mint amit te említettél).
Egy homokszemben kb. 7800000000000000000 szilíciumatom található. Mivel bármelyik atom bármelyik helyen elhelyezkedhet, ezért ekkora homokszemekből 7800000000000000000! különböző létezhet. Ahányszor ez a szám nagyobb az én merevlemezem jellemzőjénél, az egy olyan szám, hogy leírod, hogy 1 és utána írsz még nagyságrendileg 100000000000000000000 nullát.
Akárki is tervezte a homokszemet, sokkal okosabb volt, mint aki az életet alkotta meg.
De az is lehet, hogy egy kurvanagy szám semmit sem bizonyít.