271
  • endrev
    Ezzel csak az a gond, hogy van 1 vevő és 1 adókészülék, de "a jel nem a térben terjed". Ergo ez nem jó egy "SETI 2.0" programnak, mert ez nem lehallgatható kommunikáció, mert magát az átvitt jelet nem lehet elkapni: "nincs sehol".
  • endrev
    Ez a spintronika egy határterülete. Van egy neutron, ami gerjesztés hatására hidrogénné bomlik. Innentől kezdve EZ a proton, és AZ az elektron mindig mindenhol azonnali kapcsolatban fog állni egy mással, akkor is, ha fényévekre távolítjuk őket egymástól. Az egyik spinjét kell modulálni, és a másik spinje is modulálódik: azonnal. Mert ezek még mindig csak egyetlen nukleon, ami gerjesztett állapotában protonnak és elektronnak: látszik.

Persze mérnöki kihívás a moduláció és a moduláció érzékelése, de az alapmechanizmus ismert és adott.
  • Kara kán
    Endre!

Áruld már el nekem melyik az a műszaki csoda, amely gyorsabb kommunikációt biztosít, mint a rádióhullámok. Nem mondom el senkinek!
  • endrev
    És eleve egy olyan civilizációnak, amely csillagközi utakra képes, biztos hogy esze ágában sem lesz tohonya lassú rádióhullámokat használni. Biztos hogy kifejlesztettek valami annál sokkal gyorsabbat, akár késésnélkülit. Már ma is ismert ennek a technikai alapja, csak mindenki kussol és azt hajtogatja, hogy nem-nem-nem lehet, meg jönnek a törvényekkel.

Nem, nem üzennénk vele a múltba, a jelenbe üzennénk vele.. :D Bocsi..!
  • NEXUS6
    Mégegyszer mondom, a Földi civilizáció is eljut 30 éven belül oda, hogy a használt kommunikációs eszközei a seti által használt detektorokkal észlelhetetlenek lesznek. Pl már kísérleteznek a kis hatótávolságú fényen alapuló wireles kapcsolattal, mert az nagyobb sávszélességet tesz lehetővé. Ha a kommunikáció 99%-a átáll, üvegszálra, meg ilyen fény adatátvitelre, akkor mit mérsz a rádió távcsővel.

Szóval máshogy megfogalmazva a válaszom a következő, ha feltesszük, hogy hozzánk hasonlóan, egy adott civilizáció a rádió alapú kommunikációt dúrván 100 évig használja és a technikai civilizációk átlagos várható élettartama az előbb említett kb 10 000 év, akkor ez azt jelenti, hogy bármely civilizáció észlelésének valószínűsége, minden más tényezőt leszámítva, és figyelmen kívül hagyva maximálisan 1%!

Lehet, hogy ott van abban az irányban az adott civilizáció, akkor is amikor vizsgáljuk, de még egyszer írom, így is maximum 1% a valószínűsége annak, hogy detektáljuk.
  • Kara kán
    Én egyébként ferdén nézek a szurkos kezűekre. Remélem nem baj. Szóval, az ilyen ET-k inkább maradjanak otthon.
  • endrev
    Egy apró érdekesség: Szerezzétek meg a Star Trek TNG 4x15-öt, a címe Kapcsolatfelvétel. A sorozatnak ez az epizódja lényegében egy nagyon jó exoszociológiai tanulmány arról, hogy egy fejlett földönkívüli faj milyen szempontokat mérlegelne a kapcsolatfelvétel előtt, és MIÉRT. Csak ebben a részben az EMBER a "fejlett földönkívüli faj". :) Akinek kell forrás hogy honnan szerezze meg, szóljon privátban.

Megérthető belőle az, hogy ha a földönkívüliek itt vannak, miért rejtőzködnek. Azon túlmenően, hogy mindenre lövünk ami repül és nem válaszol, és mindentől félünk ami más. Amíg ferdén nézünk egy feketére, mit várjon egy tőlünk akár csak kicsit különböző humanoid, akinek mondjuk csak nagyobb a szeme?
  • Kara kán
    Akkor ezekkel a statisztikai módszerekkel légszíves számold ki, hogy a Tejútrendszerben hány olyan technikai civilizáció van, amelynek a rádiójeleit épp most fognunk kellene.
  • NEXUS6
    Nem beszélve arról, hogy nagy valószínűséggel a civilizációk többsége is idősebb a miénknél.
    Ugye itt arra kel gondolni, hogy mekkora lehet egy technikai civilizáció "várható élettartama", ez szerintem jó pár ezer évben mérhető. Miközben a mi technikai civilizációnk kora szűken értelmezve inkább csak pár száz évben. Ha feltesszük hogy a jelenleg létező technikai civilizációk azonos arányban oszlanak el és mondjuk 10 000 évig maradnak fenn átlagban, akkor is a civilizációk 90%-a a mienknél idősebb/fejlettebb.
    Ha kb 2000 év kell a csillagközi utazáshoz történő eljutásig, akkor is a civilizációk 80%-a képes meglátogatni bennünket!

Ergó egy faxság az egész SETI.
    Na ma is "leromboltam" valamit, asszem elégedetten fexem le.
  • NEXUS6
    Az elmélet szerintem igen is működik.
    Amúgy az hogy nem találsz egyetlen repülő embert nem bizonyítja, hogy nincsenek itt a zuffók! A kettő között nincs összefüggés.

Szóval csak az kell, hogy adott időben legyen a közelünkben hozzánk képest annyival fejlettebb civilizáció, ami az csillagközi utazáshoz kell. És ennyi.
    Az hogy hány milliárd életre alkalmas bolygó van a galaxisban, ebből hány hordoz is életet, hányon fejlődött ki értelmes élet a mi civilizációnk alatt csak a statisztikához kell, annak megbecsléséhez, hogy körülbelül milyen valószínűséggel vannak itt. Ez a szám szerintem kb. százalékokban mérhető, még az, hogy a jelenlegi módszerekkel értelmes életet találunk az a nullához nagyon közeli számban.

A rádiócsillagászós módszer azért nem jó, mert pl. eltelik 30 év és a saját bolygónkat sem tudjuk ezzel a módszerrel detektálni, mert nem olyan rádióadásokat használunk.
  • Kara kán
    Ez a statisztika nem müxik.
    Statisztikailag 6 milliárd emberből egynek tudnia kellene repülni, de egyikünk sem tud.
  • NEXUS6
    Megnéztem, de tényleg nem sok infó volt benne.

Azonban ha követjük azt a logikát, ami a filmben volt, ami az univerzum végtelenségéből, és az élet viszonylagos ritkaságából indul ki, akkor pontosan arra a következtetésre jutunk, hogy az idegeneket itt a Földön kell keresni!

Egyszerűen egyrészt azért, mert előbb fogunk egy tűt megtalálni egy szénakazalban, mint bármilyen bizonyítékra lelni az eddig alkalmazott módszerekkel.

Másrészt és ez a fontosabb, ha az élet ennyire ritka, bár nem kivételes és valóban vannak intelligens lények, akiknek egy része nálunk fejlettebb, akkor pusztán statisztika, hogy ők a fejlettebb eszközeik révén előbb ránk akadnak, mint mi rájuk, ennek elfogadásához nem kell nagy ész.
    Ha feltesszük azt is, hogy ők már megoldották a csillagközi utazás problémáját velünk ellentétben, akkor ráadásul ők előbb jönnek ide, mint, hogy mi megépítsük az első csillagközi űrhajónkat.
    És ha a Földi élet ismert ebben a kozmikus közösségben, akkor talán már évmilliók óta itt is vannak.

És ez mind pusztán statisztika, nem tételezünk fel róluk többet, mint amit mi el szeretnénk érni.
  • Kara kán
    Bocs, itt is megtalálható, de fent van a Youtube-on is. Én azonban ez utóbbiról most ezt linkelem be, csak a változatosság végett.
  • NEXUS6
    Ez az életkialakulásával foglalkozó rész volt, megkeresem a setis részt is.

Érdekes volt, hogy pl. a kis membráncellák nekiálltak maguktól osztódni, meg most már nem csak aminosavakat, hanem nukleinsavakat is elő tudtak állítani az ős Föld légkörét utánzó kísérleti berendezésben. Ez számomra viszonylag új infó volt. Meg hogy a meteorbecsapódások, hogy segítették az egyszerűbb aminosavláncok kialakulását.

Most már egyre több építőkő létrejöttét tudjuk modellezni, lépésről lépésre közeledünk az élet kialakulásának megértéséhez. És tök érdekes, hogy sok folyamat magától, önszervező módon hozza létre a bonyolultabb formákat.
  • Kara kán
    Nos, megnéztem a kb. 50 perces angol filmet (magyar feliratot nem találtam, igaz, nem is nagyon kerestem).
    Érdekes, de megint jön a refrénem: nekem sok újat nem mondott.
    El kell azonban ismernem, hogy az amcsik tudnak jó tudományos ismeretterjesztő filmeket készíteni. Azt meg külön díjazom, hogy mindjárt a film elején amerikai néger fiatalok derűs nyári estén az eget kémlelik, és arról ábrándoznak, hogy egyedül vagyunk-e a világűrben.
    Beh jó is lenne, ha így lenne... :-))
  • Kara kán
    De angolul itt megvan.
  • Kara kán
    Az ET-s téma sajnos épp a tegnap volt.
  • Kara kán
    A filmsorozat több témát boncolgat, érdemes lenne egyszer végignézni. Angolul a cucc több helyről letölthető, ha nagyon érdekel, magyar szinronos verzióra még nem akadtam rá.
  • NEXUS6
    Vagy 4 éve nem nézek tv-t még a diszkóverit sem.:) Amúgy jó ez a műsor, miről szól? Úgy nagy vonalakban.

Ez az ekszobolygós dolog azért értelmetlen egy szinten, mert mi van, ha egy haldokló csillag mellett 500 fényévre felfedezzük, hogy épp most pusztultak ki a hozzánk marhára hasonló lények? Semmi!
    És ezekkel a módszerekkel max idáig juthatunk.

Nem az a lényeg, hogy tudjuk, hogy ott vannak, hanem hogy mi is oda tudunk menni.

Amúgy valamikor megálmodtam egy tök jó sci-fi sztorit, aminek az volt a lényege, hogy makro-méretekben is érvényesül a kvantummechanika. Ezért amikor valaki térben utazik jó messzire, az nem csak az időben utazik, ha visszajön, a relativitás elméletnek megfelelően. Hanem ráadásul még más téridő síkra is kerül.
    Akiket mi ufóknak látunk, azok lehet, hogy csak olyan csillagközi űrhajók, amelyek most térnek vissza, de egy hozzánk képest alternatív idővonalról indultak, most meg néznek nagy ufó-szemekkel, hogy mi a fax történt a Földön!?
  • Kara kán
    Nem tudom felfigyeltél-e rá, hogy hétfőnként a Discovery Science-n este 8 körül megy Morgan Freeman műsora a Féreglyukon át.

Aszem ma volt a 2. rész, de sajnos ezt is csak felétől követtem, mert megfeledkeztem róla, a Híradót néztem, hogy mán megint mi történt Ajka környékén.
    Számomra ezek a témák kicsit unalmassá váltak. Majdnem mindent olvastam, hallottam már, új nem nagyon van. Most az ismeretek felhalmozásának korát éljük, és komolyabb áttörésekre úgy min. 25, vagy inkább 50 év múlva lehet számítani, ugyanis akkorra éri el az exobolygók kutatása azt a szintet, amikor már részletekbe menő adatokkal tud szolgálni, nemcsak ilyen általános, csak csillagászok számára érdekes infókkal.
  • NEXUS6
    Hát nem tudom, én viszonylag sokat foglalkoztam ezekkel az ufós dolgokkal, volt 1-2 OBE-m is.
    Ördöggel viszont még nem találkoztam, hacsak az előző főnököm nem az volt.
    De az biztos, hogy semmi nem úgy van, mint ahogy az esti hétkor leadott Aktív és társai c. műsorokban van.
  • Kara kán
    Na igen, de ezeknek semmi alapjuk nincs.
    Az angyalokról is könyvtárnyi irodalom jelent meg, de még senki sem látott egy fia kerubot sem.
    Ördög az néha akad.
  • NEXUS6
    Na ugye, hogy most jönne jól egy kis CO2 a levegőbe!
  • NEXUS6
    Hargitai kb az, ami a Vágó a másik oldalon. Nagyon jól el is tudnak vitatkozni, ha egymással szembe kerülnek, de alapvetően inkább azért érdekesek, amit nem tudnak és ahogy égetik magukat, ahogy bohócot csinálnak magukból, mintsem a tudásuk miatt.

A '90-es évek közepén volt egy magyar csoport, ami kb ugyan úgy dolgozott, mint a belinkelt könyv szerzője. Persze lehet vitatkozni azon, hogy mennyire tudományos, a "tudományos távolbalátás" módszere, de hát a CIA is használta pl. rakétasilók helyének megállapítására és elég jó eredményeket értek el. Na mindegy.

Csak azt akarom kihozni, hogy a magyar csoport eredményei és a könyvben, főleg annak második részében ismertetett dolgok nagyjából egybevágnak.

Azt lehet látni egyfelöl, hogy létezik valami galaktikus ENSZ, aminek vannak alapszabályai. Ezek egyike az, hogy a csatlakozást hivatalosan és egységesen kell kérnie a bolygónak. Másrészt az egyes civilizációk is csak akkor avatkozhatnak be a bolygó sorsába közvetlenül, ha erre asszem ugyan így, hivatalosan és egységesen felkéri felkéri őket a bolygó.
    Ez a két szabály valóban egyfajta karantént eredményez és azt, hogy a környezetünkben tevékenykedő erők rejtőzködnek. De nem alapvetően előlünk, sőt kifejezetten érdekük, hogy lássuk őket és pont őket kérjük majd fel. Sokkal inkább a galaktikus ENSZ miatt dolgoznak rejtve, mert nem sérthetik meg a be nem avatkozás elvét. Innen a kettősség, mutatják is magukat, de pl. ő nekik kell eltakarítani az esetleg lezuhant gépek roncsait, nem adhatnak át így közvetve technológiát, nem hagyhatnak nyomokat, emlékeket az emberek fejében. Sőt nekik az a jó, ha a hatóság a közvélemény bagatelizálja, vagy elutasítja azokat, akik ezzel a témával foglalkoznak. Legalább is részben, mert a vezetőinket meg afelé kéne és igyekeznek terelgetni, hogy velük, és lehetőleg csak velük vegyék fel a kapcsolatot. Előbb csak rejtve, majd hivatalosan is.

Szóval a könyv szerint is mégis csak be akarnak avatkozni, mert szemet vetettek a Föld erőforrásaira. Főleg az élet, a biodiverzitás jelent számukra értéket.
    Az ítik messze nem olyan egységesek és egységesen jóhiszeműek, vagy egységesen ellenségesek, mint korábban gondoltuk. Tényleg kb az lehet a helyzet, mint a Star Trekben, vagy a Csillagkapuban.
    Egyes fajoknak is vannak különböző nagyobb csoportjai, a társadalmuknak van tagozódása.
    Annak a fajnak, akik ránk veszélyt jelentenek a társadalma nagyjából hármas tagozódású, vajilag meg ők is valami dinó leszármazottak. Van egy erősen központosított kulturálisan egységes rész, ez analóg lehet a mi államinkkal. Van egy egymáshoz és az előbbihez lazábban kapcsolódó részekből álló réteg, ez egyfajta civil szféra. És van a ránk leginkább veszélyes, egymással versengő, önálló érdekeltségi rendszerekkel rendelkező csoportokból, szervezetekből álló réteg, na ők meg a mi versenyszféránk.

Szóval lehet, hogy nagyjából igaz, amit Cameron bemutatott az Avatarban, hogy van egy cég, ami szemetvetett egy bolygó erőforrásaira, és mivel az őslakosok nem túl együttműködőek, ezért akár ki is irtják őket. Úgy tűnik ez lehet, hogy igaz, csak mi nem a céges csákók vagyunk, hanem a navik!

A könyv szerint, amit bőven 2001. 09. 11. előtt írt a szerző, a kormányzat a terrorizmust használja majd ki arra, hogy az embereket megijessze és amire hivatkozva lehet majd pont ennek az ítí csoportnak a segítségét kérni. De ez valójában nem is a kormányzat, hanem az ítik érdeke.
    Egyelőre úgy tűnik, hogy a terrorizmus elleni nagy harc visszaszorulóban van, és még hivatalosan nem kérte fel senki az idegeneket a segítségnyújtásban (szerencsére), bár azért egyre több ufó anyag kerül a napvilágra, főleg az angoloktól, akik gyakorlatilag az USA egyetlen európai tagállama - ezt ők szokták mondani:) - szóval még bármi lehet.
  • Kara kán
    Plusz 1
  • Kara kán
    Vagy ki tudja...
  • Kara kán
    A mindenit!

A Batthányi tér és a Kossuth tér között a II. világháború után már volt egy ideiglenes híd, a Kossuth híd. Amikor a lerobbantott hidakat helyreállításával végeztek, a Kossuth hidat lebontották.
  • Kara kán
    Hargitai is mondott ilyesmiket, hogy az ET-k több faj, amelyek harcolnak egymással. Vannak rosszak is, meg jók is közöttük. Arra már nem emlékszem, hogy a zöldek vagy a szürkék a rosszabbak. Ez azonban ellentmond a galaktikus NATO hipotézisnek. Mert akkor valszeg nincs egységes konföderáció, vagy van ott is Varsói Szerződés...? Nemtom.
  • Kara kán
    Én 1990-ben hallgattam egy elődadást a magyar ufológia nagy öregjétől, Hargitai Károlytól.
    Utána is voltak megszólalásai a médiában. Egyszer azt mondta, hogy mi emberek kiirtanánk egymást, de ezt a galaktikus NATO nem fogja engedni. Mit ne mondjak, nem lettem nyugodtabb. :-D
  • NEXUS6
    Én hallottam már ilyesmiről, csak olyan körökben kell mozogni, akik a tudomány számára nem szalonképesek.

Meg olyat is, hogy a viszonylagos zavartalanságunkat az biztosítja, hogy a nálunk nagyobbak egyelőre nem tudták eldönteni egymás között, hogy velünk mi legyen.

Link

Az író mellesleg elég színes személyiségnek tűnik, nem lineáris matematikával, politológiával, meg minden "hülyeséggel" foglalkozik.
  • Kara kán
    Veres iszap ide vagy oda, közben találtam egy érdekes cikket ET ügyben, amelyet Cãtãlina Oana Curceanu román vezető kutató írt (jelenleg a Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare, Róma, Olaszország, kutatója).
    Ebben ír egy olyan feltevésről, amelyről eddig nem hallottam: lehet, azért nem tudunk kapcsolatba lépni ET-kel, mert kvázi karanténba vagyunk zárva, így gondoskodnak arról, hogy a fejlődésünk ne törje meg egy sokkszerű kapcsolat.
  • Kara kán
    most meg olyant olvastam, hogy hírlapi kacsa volt az egész. A tudósok nem mondtak ilyent, csak az orosz muzsikok fantáziáltak.
  • NEXUS6
    Kicsit siess a fejlesztéssel! Az egyik kolléganőm pl ilyen ultrahangos kezelésre járt a tavasszal, ő az ízületeire kapta. Szóval pár éve már rendszerben lehet ez a dolog.:)
  • NEXUS6
    Az MTA tagjainak átlagéletkora valami 60 év körül van.
    Társadalmi szervezetként szerintem ez OK, de ha mint tudományos szempontból kompetens állásfoglalásra is képes testületet nézzük, akkor már csak ebből az adatból is levonhatunk következtetéseket. Annál is inkább, mert a vezetők átlagéletkora így még magasabbra tolódik értelemszerűen.

Ha hozzávesszük, hogy azért eléggé kézi vezérléssel működött a szoc időkben ez a szervezet is (az MTA elnök központi bizottsági tag is volt, meg ilyenek), és a rendszerváltáskor egyszercsak nem bukkant fel hirtelen egy nagy csomó őszhalántékú "ellenzéki" tudós, mint ahogy politikus sem, akkor szerintem is megkérdőjelezhető a szervezet hírnevének és kompetenciájának összhangja, hogy finoman fogalmazzak.

Nem értem, hogy minek keverik bele egyáltalán az akadémiát, az egészet valszeg a VITUKI-nek kéne vinnie, és valszeg a méréseket ők is végezték, és így az akadémia sem égetné magát olyan dolgokkal, ami végül is nem rá tartozik.

Valami pártállami reflexből adódóan elkezdik nyalni a vezetés seggét, vagy legalább is, amit annak gondolnak, és kiadnak ilyen, nem kell bexarni jellegű sztenderd dumát, miközben jelenleg OV valszeg azon gondolkodik, hogy a MAL vezéreit melyik faluban dobja a nép közé, hogy meglincseljék őket.
  • Kara kán
    Basszus!!!
    Megvan a módja a csontritkulás elkerülésének hosszú űrutazásoknál.

Koppintrájt!
  • Kara kán
    Korrektnek tűnik a francot!
    Most nagyon pipa lettem.
    Egyébként nekem krónikusan rossz a véleményem a Magyar Tudományos Akadémiáról, gyakorlatilag a hülyék gyülekezőhelyének tartottam mindig, és ez alól nem kivétel az általa működtetett intézményrendszer sem, de hogy egy sima kis laborelemezést se tudjanak rendesen elvégezni... Felháborító!
  • Kara kán
    Te, ez már kezd zavaró lenni, hogy megint egyet kell értsek veled. :-)
  • NEXUS6
    Kicsit azt látom, hogy adott szituban, amikor ilyen szinten egyedül marad egy erő, nincs kihívás, nincs kényszer, ami összekovácsolja, akkor szépen neki áll bomlani. Akár a rendszer váltás is felfogható, mint az MSZP, az egységes magyar politikai-gazdasági elit differenciálódása egységes szervezetének szétesése.

Marha kevés vezető jött igazán kívülről a rendszer váltás után, Strumpf is a Hazafias népfront (kvázi mesterséges ellenzék) egyik utolsó elnöke volt, OV is a rendszerbe betagozódva, kisztitkárként kezdte.
    A 80-as évek végén azonban a Szu már nem várta el a politikai egységet, és az elit már nem az imperialisták összesküvését megakadályozó világforradalom előkészítésén munkálkodott, hanem nekiállt mindenki a saját kis pecsenyéjét sütögetni.
    Na mi meg ezt nevezzük rendszerváltásnak.:D

Ki tudja, a ciklus végére akár még a KDNP is visszanyerheti függetlenségét, vagy még előbb is.
  • NEXUS6
    Miután már elvitte a fél OTP-t, gondolta valamit visszaad.:)
    De ugye OV, Kövér, meg Strumpf is néhány szállal kapcsolódnak hozzá.
  • Merces
    ..könyörgöm robbantsuk fel