6708
mudrunnersnowrunner
expeditionsroadcraft
  • Jóózsf István #2903
    Ha belevakulok se találom azt az egy nyüves autót!
  • RJoco
    Végre sikerült a 3. részt is HD-ra átdolgozni.
  • Jóózsf István #2901
    Vontatást engedjük el.

Akkor is kicsúsznak a rönkök, ha rájuk teszem a csipeszt. Max lassabban.

Az úton levő "gallyak" - ágak - stb már picit másképp néznek ki nálunk. Itt írtak rá egy furcsa algoritmust. Miszerint: Megakaszt először, másodszor, de talán harmadszor is, de egy adott számú próbálkozás után "összeomlik" és semmissé válik. Ez sokaknak nem tetszett. A valósághoz nyilván semmi köze, de nekem az sem tetszett, ami a MR-ben volt!
    Most annyira nem rémlik, de már mintha több fajta is lenne, mint akkor volt!
    Van a legáltalánosabb, ami egy viszonylag egyszerű szálfa. Ez tudja előbb leírtakat és ha már említjük, akkor csörlőzésre is alkalmas. ha egészen odahúzod magad, akkor szintén összeomlik és megsemmisül. Ezt csak bosszantásra, vagy épp segítségképp rakják ki a fejlesztők.
    A következő fokozat a "nagy fehér" ami már ágasabb, nagyobb és kifejezetten azért rakják ki, hogy arra ne nagyon akarj menni. De nem áthatolhatatlan, mert ha az ágasabbik végével kitartóan próbálkozol, vagy jármű képességei jobbak, akkor át lehet rajta kelni.
    Viszont van az űr fa, ami egy elszáradt fenyőre hasonlít és ritkán van egyedül. Ezt kifejezetten azért rakják ki, hogy "Márpedig te itt nem mész át!" És valóban. A fa maga olyan anyagból van, amit még a Star Trek-ben sem találtak fel! Úgy tudnám leginkább szemléltetni és magyarázni, hogy az a fa az elejétől a végéig, maga HIT BOX. A hitboxok hitboxa!!! Erre írtam nemrég, hogy egy két kilométeres tehervonatot is egy milliméteren belül megállít! Akár a hegyével is!
    Az utolsó kettő nem biztos, hogy csörlő pont.
    Jaaaaaaaaa, és vannak a gyökerek. Most a gyökerek töltik be azt a szerepet, amit anno a gallyak. Rohadt utálatos dolgok. Nem rombolhatók, de hajlanak. Leginkább a pótoknál szoktak érvényesülni. Úgy akadnak beléjük, mint egy kampó, de a gépeknél is tudnak fejfájást okozni.

De minek is magyarázom ezeket, amikor a héten, de legkésőbb a jövő héten úgyis megveszed a SR-t?!?!?

Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2021.09.08. 06:29:22
  • RJoco
    Majd rálesek. De nem ma, mert ma menni kell dolgozni.

A "csináld azt, amit én"-re úgy értettem, hogy gyere velem. Ha pontosan, szinkronban azt csinálná, amit én, akkor káosz lenne. De pl. konvojnál az lenne a jó, ha jönne a nyomomban. Akár szó szerint is. Bár ilyenkor, ha bénázok, akkor ő is. Amúgy meg követi a keréknyomom.

A rönkökre még az jutott eszembe, hogy lehet már másképp kezeli a játék a mozgatható elemeket.
    Voltak ilyen jellegű játékok.
    Bizonyos állapotukban van egy fix pozíciójuk. Aztán akármit csinálhatsz, az úgy marad. Ha nekimész, akkor megállít, ha magadra rakod és elindulsz, akkor az egy helyben marad, max leesik a földre. Gravitáció ugye.
    Amíg nem rögzíted, addig igazán nem tudod mozgatni. Illetve vannak feltételek, pl daruval odébbteheted.
    De ez csak elmélet és ez sem teljesen igaz a játékra. De valami hasonlót tudok elképzelni.
    Ha otthagyod a darut a rönkökre nyomva, akkor is lecsúsznak a kocsiról?

MR-ben vannak azok az idegesítő gallyak az úton. Ha pl. pont velem szembe van a gally vastagabbik fele, akkor egyszerűen megállít. A harckocsit is. Asszem benne is van a videóban, hogy ki kell kerülnöm. De lehet, hogy az a 3. részben van.
    Ha keresztben van az úton és ráakasztok egy kötelet, akkor magamat oda tudom vonni, illetve el tud fordulni a középpontja körül. Aztán vissza is tud fordulni magától is. De odébbcibálni nem tudom. De odébbtolni sem.
    Viszont van az a piros dög az elején a tolóval. Azzal úgy emlékszem, hogy odébb lehet tolni. Egyszer legalábbis megnéztem, hogy mire jó a toló.
    De lehet, hogy csak "összeroppantotta". Ha elég nehéz verdával mentem át rajta, akkor láthatóan megroppant. És mintha a pót már könnyebben átjött volna rajta.

Van sok apró érdekesség a játékban, amit azért észre veszek, de nem foglalkozom vele és később el is felejtem.
  • Jóózsf István #2899
    És hogy mennyire fordul el. Illetve pontosan hova mutat?!?!?

Ezt akartam bizonyítani, vagy cáfolni: "Másrészt viszont egy kétállású kapcsoló szerepét is betölti, amivel megmondod a második vontatónak, hogy, akkor csináld azt, amit én."

Mert nem azt csinálja amit én. Tehát, ha eltekerem a kormányt, akkor ő még nem tekeri el a kormányt,...
    (Ezt ugyan nem mutattam be, de egy másik felvételen rajta van. Azon meg nem ennyire szépen látszik a kormányszög. És úgy döntöttem, hogy ezt töltöm fel. Ez rövidebb is volt sokkal. Szóval, csak simán hidd el! )
    ...csak akkor, ha kitérek az ő egyes középvonalából a vontatóm tömegközéppontjával! A videó ezt példázza bámulatos egyértelműséggel! Ehhez nem kellett megmozdítanom.
    Valóban van esély arra, hogy a két játékban különböző módon van megoldva, és esetleg elbeszélünk egymás mellett, De amennyire a fejlesztőket "ismerem": 0.000000000001%

A rönkök tapadása tutira más, mert itt be vannak vajazva!
  • RJoco
    Itt most mi volt a lényeg? Hogy a vontatott jármű kereke merre fordul ráakasztás után?
    Vontatni is kellett volna. Nagyon kíváncsi lettem volna, hogyan indul el a második jármű, de meg nem mozdítottad volna.

És még mindig nem szabad elfelejteni, hogy mi most két különböző játékról beszélünk.
  • RJoco
    Tudnak csúszkálni és a platós teher nyitott hátul, de hosszirányban egy ilyen nehéz és rücskös dolog azért nehezen csúszik.
    Ahogy a kerék tapadási is más SR-hez képest úgy lehet, hogy a rönkök tapadása is más.
  • Jóózsf István #2896
    Drága Jocó!
    Szeretném, ha a jövőben nem vitatkoznál velem! Most pedig szépen bocsánatot kérsz, vagy becsönget hozzád dzséjésnémabob!
    Szóval hova is kormányoz az a k.rva "B"????? PONTOSAN az "A" tömegközéppontjába! Nem a végébe, sem az elejébe.
    Istenem, csak ne lennék ekkora zseni!

A dejó nem nyilvános. Csak erről a linkről tudjátok megnézni!
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2021.09.07. 20:13:34
  • Jóózsf István #2895
    Az jutott eszembe, az utolsó dejód kapcsán, hogy ezt a fa hordási módszert már nem lehet alkalmazni az SR-ben, mert kicsúsznak a rönkök a gépesről is és azt hiszem a pótkocsi végei sem zártak már!
    Furcsa, hogy neked a hosszú rönkök is milyen szépen megmaradnak. Én itt száz métert nem tudnék megtenni és kicsúsznának hátul. Pont a most megjelenő egyik pályán próbáltam.
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2021.09.07. 17:23:07
  • Jóózsf István #2894
    Ezt könnyen tudjuk igazolni, vagy cáfolni. Még az is lehet, hogy neked van igazad a vontatott jármű viselkedésével kapcsolatban. Csak annyit kell tenni valami nagyon nagy területen, hogy elkezdünk szinusz jeleket rajzolni és figyelni, hogy mikor merre kormányoz a "B" jármű. Ha az "A" tőle balra van, de jobbra fordul és a "B" is elkezd jobbra fordulni, akkor nálad a pont. Ha megvárja amíg az "A" átér a az ő meghosszabbított hosszanti tengelyén, akkor nekem.
    De ez rajtunk nem fog segíteni. Sőt! Ha neked van igazad, akkor ez a ficsőr sokkal butább, mint gondoltam. És akkor jajj nekünk!
  • RJoco
    Az a baj ezzel a kábellel, hogy egyszerre két feladatot kell ellátnia, de nem erre való.
    Egyrészt, mint minden kábel, meghatároz egy maximális távolságot.
    Másrészt viszont egy kétállású kapcsoló szerepét is betölti, amivel megmondod a második vontatónak, hogy, akkor csináld azt, amit én.
    Ha a két vontatót így egymás mellé állítod, de ellentétes irányban, akkor a második vontató azt fogja csinálni, amit te. Elindul abba az irányba, amerre te.
    De, ha a kapcsolót átbillented, akkor úgy fogja kezelni a második kamiont, mint egy tárgyat, vagyis el kell tudnod húzni, fordítani.
    Ilyen kábelhossznál esély sincs arra, hogy a második kamion utánad kanyarodjon. Nincs elég hely ahhoz. Ha még rántasz rajta, a kerekek tapadása és a tömegközéppontos helyzet alapján simán borulna fordulás helyett. Főleg, hogy még ő is rásegít a kerekek pörgetésével. Húzásnál esetlegesen meg tudod fordítani. Bár ez sem életszerű, de végül is csak egy játék.
  • RJoco
    Értem miről beszélsz, volt is olyan, hogy a mögöttem lévő vontató a trélerem mellé került és kicsit lökdöste, de talán csak egyszer-kétszer. Az is akkor, mikor olyan helyzetben kapcsoltam őket össze.
    Viszont a videóban a harckocsi, ha először nagyon is kiment a tréler mellé, utána szépen beállt mögé és követte. Bár szerintem egyáltalán nem volt vészes.
    Elkészült a Grizzly Creek HD feldolgozása, bár a stúdió szerint még tart. FHD-ban megtekinthető és mivel ebben a felbontásban vettem fel, nem hiszem, hogy jobb lesz.
    Itt is megyek konvojban párszor.
    Mert a vontatásnál nem a vontatás a fő szempont, hanem, hogy konvojban megyünk. (Erre még kitérek.) Emellett természetesen a gyengébb járművet tudjuk magunk után húzni. Illetve a nem megfelelően megválasztott sebváltó fokozat vagy, ha épp egy erősebb kocsi van mögöttünk, akkor képes kicsit megtaszigálni, ha nem akarnánk haladni. És sajnos vissza is tud tartani a mögöttünk lévő. A videóban a kéket ezért hagytam az út szélén.
    A harckocsis részben viszont nincs igazad.
    Egyrészt billentyűzettel is lehet finoman manőverezni. Ezért írtam az elején, hogy szokni kell. Ugyanis a nyomogatással finoman el lehet fordítani a kereket és nem tér azonnal vissza egyenesbe, illetve nem is fordul azonnal ki. Szóval van neki játéktere. Így akár nagy ívben is tudok fordulni. Egy idő után visszaáll egyenesbe a kerék, de, ha megfelelő ütemmel nyomom a kanyar billentyűt , akkor íven tud maradni. Nagy sebességnél ez kevésbé látható. Ahhoz nem játszottam eleget, hogy megtanuljam az érzékenységet kezelni.
    Szóval visszatérve a harckocsira vagy bármely más vontatóra és annak ívére.
    Mindegyiknek van egy. Teszem azt, mondjuk egy 20 méteres körben tud megfordulni. Csak írtam valamit.
    Hogyan is szemléltessem neked ezt a legjobban?
    Fogsz egy darab papírt, meg valami kör alakú tárgyat. Poharat, kupakot. Vagy fogsz egy körzőt.
    Csinálsz egy kört a papírra.
    Majd a kör középpontjától mondjuk felfele pár centire csinálsz még egy kört. Vízszintesen kettévágod őket egy-egy egyenessel. Mondjuk pont a felénél.
    A körök középpontja közti távolság a két vontató közti távolság.
    Haladsz egyenesen a járművekkel, majd eléred az a pontot, ahol a kör metszi az egyenest. Mindegyik vontató a saját metszetén van.
    Eltekered a kormányt és elindulsz a kör ívének a mentén a következő metszéspontig. Ilyenkor megvolt a megfordulás, 180 fok.
    Ha igaz az, amit írsz, akkor a mögötted lévő vontatónak előtted kellene lennie, mert ő pont ugyanakkora íven fordult, mint te, de a fordulást hamarabb kezdte meg.
    A játékban ez valahogy úgy nézne ki, hogy a hátsó vontató elhúzná a te pótkocsid, mivel össze vannak kapcsolva.
    De itt a kötél a konvoj megjelölését tölti be. Igazság szerint kötél nélkül kellene ennek mennie. Emiatt egyrészt nem tud a hátsó vontató eléggé kitérni, másrészt megvan szabva a két egység közötti távolság is. Ez okozhat némi galibát.
    Szerintem mikor a hátsó vontató lökdöste a vontatmányom, akkor pont úgy kapcsoltam össze őket, hogy a vontató a vontatmány mellett és kicsit előtt volt. Mikor elindultam egyenesen, a másik azonnal be akart állni mögém, de még nem volt hely.

Mondjuk az egy sajnálatos dolog, hogy a csörlőt csak feltekerni lehet, leengedni nem.

Amit a mai videóban csinálsz, az teljesen természetellenes. Nem is csoda, hogy ilyenre nem gondoltak a fejlesztők. Lehet, hogy nem egy szimulátor, de ez így akkor is

A második videódban egyértelmű, amit már korábban más videódban is láttam. A hátsó kamionod teljesen más íven fordul, mint te. Itt majdnem érvényesülne a fentebb említett előzési effekt, ha nem lenne kábel és nem piszkálták volna meg a dolgot. Csak nem sikerült nekik eléggé megpiszkálni.
    A másik dolog, amit észrevettem, hogy te mindig bő lére eresztett kábellel konvojozol. Ha megfigyeled a videóimban, akkor én nagyon rövid kábelen tartom a mögöttem lévőt. Lehet, hogy emiatt működött nálam jobban a dolog.
    Ha lesz kedvem, akkor keresek egy pályát, ahol le tudom tesztelni.
  • Jóózsf István #2891
    Mert nem jól figyelted! Itt a megfordulásnál amikor elkezded a manővert látszik, hogy a hátsó harckocsi ki akarja kerülni a pótkocsit, amihez hozzá van kötve! Aztán azért nem teszi meg, mert a lehető legszűkebb íven fordulsz az elsővel is és így már a második ami ugyanolyan jármű nem tud szűkebben fordulni, ,mert már elérte a maximális kormányszöget. De próbáld meg ugyanezt úgy, hogy nem teljesen Jahhh. Billentyűzet!!! Szóval ha valami vezérlővel játszanál, akkor lehetne, hogy nem tekered alá teljesen a kormányt és akkor szembetűnőbb lenne a jelenség. De van más módja is. Köss össze egy szarul forduló járművet pótkocsival és ahhoz egy nagyon jól fordulót. Mondjuk akár egy személyautót. Látni fogod, hogy mi a bajom.
    Elvileg ez nem lenne akkora probléma. A "FUTÓK" 90%-ának le sem jön. De én sokat használom úgy a játékot, hogy két szerelvényt összekötök. És ha rakva vannak a pótok, (De ha nem akkor is) a második szerelvény emiatt a HIBA miatt felborítja az elsőnek a pótját, vagy az egész szerelvényt!
    Hidd el, hogy bár szoktam felelőtlenül nyilatkozni, de jobbára tudom, hogy miről beszélek. Majd ebben (egyszer) jobban látni fogod...
    És itt van egy másik probléma is. Az OKOS VÁLTÓ! Ha megnézitek a dejó elején a vontatott jármű hátrafelé akar elindulni. Ezt később be is mutatom, hogy miért. Ugyanis ez egy ficsőr!!! Hiszen vontathatunk hátulról is egy járművet, ha mondjuk azt a végét tudjuk csak megközelíteni. Igen ám, de ha mint a dejó elején is, a vontatott jármű azt gondolja. Már pedig vas logika mentén gondolkodik, mert ő csak a vektorokat veszi figyelembe, és úgy valóban azt gondolhatná, hogy mi azt szeretnénk, ha tolatna. Pedig csak egy hosszú szerelvény végén van, amin az erőhatások úgy adódnak össze, hogy az eredő vektor, ha nem is pontosan, de hátrafelé mutat. Hiszen a váltó szempontjából a 90 fokon túl bármely irányba már hátra felé van!
    Szóval ez egy ficsőr, ami hiba! De bele sem tudok kötni, mert fingom nincs hogyan lehetne intelligensebb.

De igen. Tudom. Ugyan az a baj, mint az aláfordulással. A vontatott jármű egyszerűen NEM VESZ TUDOMÁST a közte és a vontató közti pótkocsiról. Ami szarvas hiba!!! És ez megint csak a fejlesztők "túlképzettségére" utal.
    mindkét esetben az lenne a megoldás, ha a vontatott jármű csak egyetlen dologra koncentrálna, mégpedig arra, hogy a kötél, amire rá van kötve HONNAN JÖN?!?!??!
    Ezt elmagyaráztam a játék fórumában a fejlesztőknek is. Nekik ezzel demonstráltam. Erre írtam azt, hogy látszólag megértették, de gondolom mivel dolgozni kell vele, nem holnap lesz rendbe téve. Se holnapután.
  • RJoco
    A vontatást láttam, hogy SR-ben így működik. Szerintem MR-ben nem így működik. Legalábbis nekem ezzel sosem volt gondom. És direkt nézegettem is.

Kormányom nincs, nyilatkozni nem tudok. Mostanában nem is lesz, mert nincs hova felszerelni, a tartójának meg nincs hely.
    Még a 360 kontrollert is lusta voltam rádugni. Pedig ki akartam próbálni.

Az MSI programja nem ennyire hülye. Nem lehet levenni a fényerőt 0-ra. Így marad a kikapcsolási opció. Amúgy, ha program nélkül egyiket sem jegyzi meg, akkor teljesen mindegy. És ezek szerint a mocsok bekapcsolásnál szintén világít, ha van program, ha nincs.

A tömegközépponton dolgozhattak volna még egy kicsit a fejlesztők. Ez így elég gyatra.
  • Jóózsf István #2889
    Még egy dolog a kormánnyal kapcsolatban. Az oké, hogy az autó irányítása és az erőhatások megkérdőjelezhetetlenek. De amikor daruzni kell, akkor egy kontroller állva hagyja a csillió forintos kormányt is!
    ha csak nem magyarázod el a játéknak, hogy te ezt is és azt is szeretnéd használni...
    Mire ezt leírtam, már meg is született a fejemben a gondolat, hogy ugyan miért ne próbálhatnám ki ebben a pillanatban...
    Semmit nem kellett magyaráznom semminek. ahogy input jön valamelyik vezérlő eszközről, a játék automatikusan átáll rá. Egy így eléggé rendben van!
    Nem fogadtam volna rá, hogy ez működik.
  • Jóózsf István #2888
    És akkor a tömegközéppont.
    Ezeknek az objektumoknak, amiket nevezhetünk járműveknek, vagy épp pótkocsiknak is, van egy geometriai középpontja. Amihez mérnek mindent. Ez a pont ha hiszitek, ha nem, a modell kellős közepén van. Az okosabbak már itt sejthetik hol lesz a kutya elesve!
    Kicsit még magyarázom, de ez már csak félrevezetés: Ha egy valamit, ami leginkább bármi, de el szeretnénk helyezni egy autón, akkor meg kell adni a koordinátáját, az autóhoz képest. Vegyünk egy első lámpát. Ugye a 0;0;0-ból indulunk. Menjünk előre, mert mondjuk első lámpa. Az akkor így kezd alakulni: -3.123 (figyeltél a mínuszra????) tehát -3.123; 0; 0 a -3.123 mondjuk, hogy a kocsi eleje, de így még csak egy darab lámpánk van elöl középen. Akkor legyen ez egy jobb oldali: -3.123; 0; 0.123 a 0.123-al eltoltuk jobbra a kocsi széle felé. Mivel minden egyes elhelyezett ojjektumnak saját koordinátája van, ezért ezt meg kell ismételni, de már negatív előjellel: -3.123; 0; -0.123 ez így a balos. De legyen ez egy mercédesz teherautó, ahol imádják a lökhárítóba tenni a lámpákat és akkor legyen a jobbos: -3.123; -0.111; 0.123 és így már mondanom sem kell, hogy a -0.111 a tömegközépponttól lejjebb lesz valamivel. Nnnna, én így szoktam magasabbra, előre, vagy épp hátra tolni a nyergeket a vontatókon. Ha épp nem találom megfelelőnek a pozícióját.
    Miért regélem ezt a sok sületlenséget?
    Hát azért, mert ez a gyökér banda nagyon sokszor, (ha nem mindig) az autók TÖMEGKÖZÉPPONTJÁT is oda teszik a 0; 0; 0-ra. Miért baj ez?
    Hát képzelj el egy teherautót magad elé oldalnézetben. Azt látod, hogy van a fülkéje, eleje, és a vége, meg az a határvonal, ahol a kerekek érintkeznek a talajjal. Még mindig nem ring a bell?
    Ha most ennek a jelenségnek megkeresed a mértani közepét, az a fülke teteje, a kerekek alja a jármű eleje és vége között lesz pontosan középen! Azt meg ugyan ki a f.sz meri állítani, hogy egy teherautónak ott van a súlypontja???? (emlékezzünk dzséjre és néma bobra!!!!)
    HÁT PERSZE? HOGY JÓVAL (ha nem is jóval, de valamivel) MINDENKÉPP LEJJEBB LESZ!!! És ezt az okos modderek tudják is..., (Én is tőlük tudom. Na, nem azért, mert felhívtak telefonon, hogy figyemá' JóskaPista! Nézd má' meg, hogy mi nem a 0, 0, 0-át használjuk, hanem a 0; -0.6(!!!!) ;0-át! Hanem mert kisasoltam az ő autóiknál!!!)
    ...csak az ostoba fajános fejlesztők nem. Vagy leszarják, mert őket akkor is kifizetik, ha te úton-útfélen felborulsz a tetves autóddal a játékban! Hisz az a játék lényege! Nem? NEM! De! De nem!

Egy újabb szeg a fejlesztők koporsójába. Vagy az enyémbe. Mert ha még sok ilyennel találkozom, akkor elvisz az agyérgöcs!
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2021.09.06. 22:42:40
  • Jóózsf István #2887
    Na vájjá! A pótkocsi vontatással nincs gond, mert az követi a madzag kiindulási pontját. Ez így rém egyszerű. A gond ott kezdődik, hogy egy autó, amit magad mögé kötsz, de főleg úgy, hogy köztetek még van egy pótkocsi, már nem azt a pontot követi, hanem valahol egy képzeletbeli pontot, ami nagyjából a vontató jármű elejére, vagy tömegközéppontjába esik. (A tömegközéppontra majd még egyszer visszatérek!!!)
    Ezáltal létrejön egy jelenség, hogy a vontatott AUTÓ meg akarja előzni, azt a pótkocsit, amihez hozzá van kötve a belső íven.
    ezt már jeleztem a fejlesztőknek is, azzal az ígérettel, hogy a belüknél fogva lógatom fel őket, ha nem javítják ki. Látszólag meg is értették a problémámat.
    Ezt most engedjük el.

Kormányosok!
    Prezentáljatok nekem egy képet az általatok természetesnek ítélt erővisszahatás beállításokról.
    Visszaszereztem a kormányomat. Már ahhoz, hogy rábeszéljem a játékot, hogy normálisan kezelje sem kevés kitartás kellett. Így ahhoz már nem maradt, hogy a FFB-et kikísérletezzem!
    Szóval kérlek szépen benneteket, hogy széles sebességgel csináljatok képernyőmentést ezekről a beállításokról. Ne kelljen titeket is megkeresnem, mint Jay és Néma Bob a film végén a negatív kommentelőket!

A fényárról annyit, hogy nekem ASUS kártyám van. Ahhoz csak egy programot kellett letöltenem, ami viszont kezeli a memóriákat is.
    A programot engedem futni, viszont a fényt úgy állítottam be, hogy NULLA FÉNYERŐT engedélyeztem a csúszkával. A program úgy tudja hogy világítunk, csak épp NULLA fényerővel! Tehát.: SEHOGY!
    Nekem az alaplapom MSI, de szerencsére annál a biosban le lehet tiltani...!
  • RJoco
    Szerintem nem volt szar a vontatás. Legalábbis az SR videóidhoz képest elég jól követett a mögöttem lévő kamion, nem akadt fenn fán meg egyéb helyeken. Mondjuk nem jött teljesen a nyomvonalamba, szóval becsúszhatott kis hiba, ha nagyon kicentiztem valamit. De még így is sokszor jól követett.
    Szerintem a két garázs pótkocsit is szépen elhúztam. A vezetési bénázás, meg pont az, ami. Bénázás. Nagy kerék lassan fordul. Meg, ha nem az utat figyelem, hanem nézelődöm...

A Kamazzal az volt a helyzet, mint az összes többi járgánnyal. Elsőre nem vettem észre, hogy görgethető az a vacak. Ezért nem gördítettem le. Sokszor volt, hogy vagy a kocsi vagy valami fa némileg kitakarta a feliratokat is. Úgyhogy arra is figyelnem kellett, hogy épp merről nézem a járgányt.

Nem volt egyik videómban sem, mikor kis teher platóján vittem a rövid fát?
    Pedig csináltam ilyen műveletet nem is egyet. Az a kis teher nagyon tetszett. Csak valamivel rá kellett pakolni a fát.

A kis tápos négykerekű szerintem a színes kamionokkal együtt érkezhetett a DLC keretén belül.
    A Ford-ok is nagyon jók.
    A zöld katonai viszont horror.

A további videó még mindig HD feldolgozás alatt.

Közben utánanéztem hogy lehet a VGA-n kikapcsolni a világítás. Rémesen és nem is működik rendesen.
    Először le kell szednem egy 300 MB-os programot az MSI-től. Ezután jön az install, ami további dolgokat tölt le az MSI-től.
    Miután kész, a programban nincs semmi egy csomó lehetőségen kívül, amiket fel kell még telepíteni. Vagyis letölteni. Kiválasztod a megfelelőt és miután kész a telepítéssel, indíthatod.
    Mint kiderült a kártyán elvileg 4 régióban vannak LED-ek elhelyezve. A régiók külön állíthatók. És ki is kapcsolhatók. Meg is tettem. Meg kikapcsoltam azt is, hogy ez a vacak mindig elinduljon a rendszerrel. Úgyhogy következő bekapcsolásnál ismét fényárban úszott a kártya.
  • Jóózsf István #2885
    Csak az az egy vigasztal a dejód kapcsán, hogy a vontatás már a MR-ben is szar volt. Ha ott működött volna, úgy elküldtem volna a fejlesztőket dolgozni, hogy csak na!
    Tetten akartalak érni, a terepgumival kapcsolatban. Amikor bementél a garázsba a rönkös sárga Kamazzal, (Vagy Liaz?) akkor nagyon néztem a listát, de nem találtam benne. És nem tetted meg azt a szívességet, hogy lejjebb gördítsd.

Közben eszembe jutott még valami. A MR-ben fel lehetett tenni sima platóra rövid rönköket ugye?

Azt azért jegyezzük meg, hogy amikor mi játszottunk A MR-el, akkor még nem volt ilyen kis tápos négykerekű. Vagy ha igen, az már inkább a végén, de én soha nem használtam.
  • RJoco
    Közben elkészült az első videó nagyfelbontású változatával is a YT. Annyira nagy lett, hogy 5K-ban is megtekinthető.
    Érdekes, hogy mennyivel többet ült rajta, pedig csak 10 perccel lett hosszabb. A 3. rész még várat magára.
    The Ridge 1. rész
    The Ridge 2. rész

A Grizzly Creek volt az utolsó, amit meg akartam csinálni. Majd arról is lesz videó, FHD-ban, de még ül rajta a YT.
    Lényegében a játékot kivégeztem. Ideje valami mást kezdeni.
    Jó volt, tetszett.
  • RJoco
    Mentem egy igazi hardcore karikát.
    A legelső pályát nem sikerült hardcore-ban megcsinálni és a garázs sem lett feloldva.
    Úgyhogy most újra csináltam.
    A térképet egyáltalán nem szedtem elő, így meglett az acsi is.
    A hard rész ilyenkor az, hogy nem ugrálhatsz az autóid között, ami a közelben van, arra tudsz átülni.
    A másik hard rész, hogy nem látod, melyik faállásban van fa és milyen. Látótávolságra kell lenned.
    Ha elakadsz, akkor magadra vagy utalva. Szerencsére ez nem egy nehéz pálya, sőt, talán inkább a legkönnyebb. Összkerekes járgánnyal nagyon nehéz elakadni. (István, ez rád nem vonatkozik. :)) )
  • RJoco
    Fél napos feltöltés után csak felment az a sok giga YT-ra.
    De vagy egy órája ül az SD feldolgozáson.
    A 2. részt már fel is dolgozta HD-ba, de csak 15 perc volt.
    Gyanítom, hogy nemsokára meglesz az első is, csak 25 perc.
    Az 1 óráson meg lehet megint ül pár napot.
    Lehet, hogy 15 perces részeket kellene felraknom, akkor hamarabb meglenne a dolog.

Közben a sógor is erre járt az új lappal és hűtővel. Természetesen nem stimmeltek megint a dolgok.
    Az új lap éppen befért a házba, nagyon ki volt millizve. Centik már nem voltak.
    A CPU hűtő meg 3 mm-rel magasabb lett, mint ami a gépházba fér. Még előtte meg is kérdeztem, milyen magas a hűtő. 14 cm. És mi fér a gépházba? Azt nem tudja. Szerencsére lefényképeztem a dobozt, amin a sok kínai írás között a CPU így volt kiírva, a mellette lévő adat meg 155 mm. Mondom akkor jó, simán belefér. Bár kicsit fura volt a magassági adat, mert én magasabbnak gondoltam a hűtőt, mint 14. Beleraktam lapostul, szépen le is csavaroztam, aztán nézem, hogy eléggé egy vonalban van a hűtő teteje (természetesen az RGB csíkos műanyag miatt, ami majd 1 cm vastag a fémen). Kérdem hol a hűtő doboza? Nézem, 158 mm a hűtő magassága. Rápróbálom a plexi oldallapot, hajlik. Príma, akkor maradhat.
    Viszont nem világít. Ugyanis az alaplapon csak RGB csatlakozó van, a hűtő meg ARGB csatlakozós. Úgyhogy rendel hozzá egy távirányítós ARGB vezérlőt, mert más lehetőség nincs.
    Ha már ilyen jól haladtunk az átépítéssel (3 óra elment vele minimum), akkor mondom, tegyük bele a világítós VGA tartót.
    Viszont az olcsó házaknál annyira spórolnak az anyaggal, hogy a VGA rögzítése házon kívül történik és egy fedlappal takarják el azt az üres részt, ami a VGA berakásához kell. A tartónak a rögzítésre szolgáló része meg van vagy fél centi vastag. Szóval ez kilőve. Amúgy is ARGB csatlakozójú volt.
    A proci hűtése legalább jó lett. CinneR23 alatt 65 fokig ment csak el. Mondta, hogy korábban volt 85 fokos is és le kellett cserélnie a fülesét, mert zavarta a zaj. Azt hitte elrepül az egész. Intel és a gyári hűtései...
  • Jóózsf István #2881
    Jogos az észrevételed, hisz egy vido szerkesztő programnak ez lenne a lényege, hogy a lehető legjobban használja ki vas lehetőségeit. Ha el akarnám adni, akkor mindent elkövetnék, hogy ezt domborítsam.
  • RJoco
    Ez az. De, ha egyszer a program cseszi kihasználni a csillió magot és szálat, akkor cseszhetem.
    És nem értem, hogy miért van ez így.
    De, ha nem is a procit használná, hanem a VGA-t, ott sem lehetne gond. Mondjuk annak a kihasználtságát nem néztem. És a 3 venti ellenére igencsak halk. Viszont AMD-nél nem láttam eddig olyan lehetőséget, hogy a VGA-t használja. Ami van AMD-s lehetőség, az meg valamiért nem megy.
    Most a Premier-en gondolkodom. Olcsón kipróbálnám. Bár ott is van aki írja, hogy a legújabb drága verzióval gondja volt. Másnak meg pont előrelépést jelentett. Szóval oké, hogy olcsó, de akkor is melyik?
    Sajnos a BandiCut-ból nincs olcsó verzió, csak a 30 eurós. De így, hogy olyan lassú, mint a másik, nem kell. A másiknak amúgy is jobban tetszik a kezelőfelülete.
  • Jóózsf István #2879
    Azt akartam is mondani, hogy nálad baromira nem kellene, hogy kérdés legyen. Már a százcsillió mag/szál viszonylatában!
  • RJoco
    Bezártam a BandiCut-ot, feldobott egy oldalt, hogy, ha tetszik, akkor vásároljam meg, mert a teljes verzió sokkal gyorsabb. Ehh. Mit jelent a sokkal gyorsabb? Ez így nagyon gáz. Eleve az lett volna az érdekes, hogy milyen gyors. És mivel nem gyorsabb, mint a VideoPad, így miért venném meg?
    Míg konvertált a kis aranyos, addig letoltam a Rocky Hill pályát.
    Utoljára szerkesztette: RJoco, 2021.09.04. 10:32:04
  • Jóózsf István #2877
    Tegnap éjszaka összedobtam magamnak egy végszükség Kraz-t (Tajga). Cseppet megemeltem, mert állandóan levertem a tankot. Akkor már adtam neki egyel nagyobb kerekeket (51 vs 55 hüvelyk) és egy kis tapadást is. Áttettem egy másik váltócsoportba, a speciális öt gangost kapta. Ja igen és pár százalékot toltam a motor nyomatékon is. Eddig rém egyszerű művelet volt. Alig kellett pár paramétert átállítanom. Legjobban a gumi tetszett. Megfigyeltem a módosított Twinsteer-nél, hogy ugyanaz a gumi sokkal nagyobb azon a járművön. (Micsoda megfigyelés! Kiszúrja az ember szemét!) Na az egyetlen kis számocskán múlik. Ennek is van egy szorzója: A tajgákon a nagyobbik kerék 0.6-os a twinen 0.8. Adta magát a 0.7-es érték. Így lett 51"-ből 55".
    Ami viszont nem ilyen egyszerű és nagyon bánt, (Azzal lenne tökéletes!) hogy a minidarut nem tudom lecserélni az amerikai verzióra, mert sok helyen kell átírni és ezt egyszer már próbáltam. Ha nem jól csinálom, akkor többnyire törlődik a jármű a világból, és/vagy el sem indul a játék.

Csináltam is neki egy külön mappát, hogy végszükség esetén azokat a fájlokat másolom be az eredetiek helyére és aztán jöhet nekem bármilyen elborult agyú "térképész", pont nem is fog zavarni, hogy mit kóklerkedett össze!

És akkor az ideológia hozzá. Nekem a Kraz kábé így jelenik meg az emlékezetemben. Katonáéknál volt hozzá szerencsém. Vezetni nem vezettem, de láttam mire képes. Na ez a Tajga gyerek, annak a megcsúfolása. (Merthogy tulajdonképp így ebben a formában annak a Kraz-nak az utódja.) A valóságban nem, csak itt a játékban tűnik a többi jármű között olyan csenevésznek. Na ebből kiindulva lett egy kicsit combosabb. Majd egymás mellé teszek kettőt, hogy ilyen volt, olyan lett.

Nem konkrétan neked címeztem Jocó, de így sikerült.
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2021.09.04. 08:57:34
  • RJoco
    Mondjuk a billentyűzetem világítós.
    De ez inkább hasznos, mint hátrány.
    Minden billentyűre más színt konfigurálhatok, a nem kellőket meg sötétíthetem.
    A játék elején, míg tanulom a kiosztást, nagyon hasznos tud lenni.
    Amúgy meg ritkán nézek rá.
    És látom, ha a gép nincs kikapcsolva.

Mégis csak lekonvertálom a videókat.
    A második feltöltés alatt.
    Fáradt fejemmel éjjelre nem az egy órás részt állítottam be konvertálásra, hanem a 15 percest.
    Az egy órásra most úgy 2 és fél óra konvertálási időt ír és jelenleg 66 GB-ra saccolja a méretét, de ez még változhat.
  • Jóózsf István #2875
    Horror.
    Az én memóriáim is világítanának, ha hagynám. És elméletileg tényleg elkerülhető lenne a vásárlással, de örültem, hogy sikerült olyan specifikációjút vennem, ami tetszett.
  • RJoco
    Hajjaj.
    Kipróbáltam a Bandicam-mal az MJPEG felvételt.
    600 GB lett úgy 1 óra 40 perc.
    Azt írta rá az oldal, hogy ez a legjobb a videószerkesztőnek.
    A lejátszás biztos, hogy problémás, mert némileg akadozik.
    Be akartam tenni VideoPad-ba, de baromi lassan dolgozott. Az SSD-t sem használta ki rendesen, először 330 MB/s olvasással indult, később felment 440 MB/s-re. És ez még csak egy 143 GB-os 25 perc-es rész, mert 3 darabban lett felvéve.
    Úgyhogy leállítottam és leszedtem a BandiCut-ot. Ez kicsit gyorsabban kezelte, már megy a konvertálás.
    Jelenleg 0.55x sebességgel és úgy 8 GB lesz a 143-ból.
    A kódolás mp4 (H264). A procit alig használja, 5-6% a rendszerrel együtt. Ez mondjuk szégyen és gyalázat.
    Lehet be kellene tennem a PCIe 3.0-ás SSD-met. Az kicsit gyorsabb lenne VideoPad esetén. Talán.

@István: Van, aki így szereti, van aki meg úgy.
    Én sem szeretem a csili-vilit. GTA-ban oké. Ebben a játékban igazán nem érdekel. MR-ben amúgy sincs.
    Amúgy igen, baromi nehéz úgy alkatrészt venni, hogy ne legyen rajta fényorgia.
    Az új kártyámra is tettek egy csíkot. Csak azért nem kapcsolom ki, mert nem látom, csak, ha a gép fölé hajolok. És fogalmam nincs, hol kell kikapcsolni. Amilyen barbár vagyok, előbb forrasztanám le az ellenállásokat a LED sor elől, mint, hogy megkeressem a beállítást.
    És akkor van, aki a memóriát is LED csíkosan veszi. Gyakran nehéz olyat találni, amin nincs.
    Sőt, van olyan alaplap, ami több részre osztva, részenként variálható színkavalkádra képes, plusz részenként más effekt állítható be.
    Pont tegnap néztem.
    A sógor vett pár cuccot és én építettem át neki.
    60 euróért olyan házat vett, amihez kapott 6 világítós ventit távirányítós szabályzó egységgel. Alaplapra rá sem lehet dugni, csak táp kell neki. A hely miatt csak 5 ventit tudtam beépíteni.
    Olyan tuti világítós CPU hűtőt vett, hogy nem lehetett felrakni, mert a kampója annyira hosszú volt, hogy útban voltak a VRM alkatrészek.
    Úgyhogy holnap hoz egy másik alaplapot meg hűtőt, mert egy készre szerelt Acer Predator gépből lett átrakva, amibe egészen egyedi, nem szabványos alaplapot gyártottak. Kicsit görbül is a házban. Nincs rajta Front Panel csatlakozási lehetőség, éppen csak a bekapcs gombot sikerült bekötnöm. Se USB, se Audio. Minden csak hátul. És LED csatlakozó sincs rajta, pedig direkt hozott világítós VGA tartót, de nem szereltem be, mert úgysem volt hova dugni. Holnap ezt is megtehetem, mert olyan alaplapot vett, amin van pont egy csatlakozó a számára. Amúgy a lap nem csili-vili világítós, mint, amit én néztem neki. De a CPU hűtő az lesz 34 euróért.
    Az egésznek az a hibája, hogy a szép plexi lap mögött látható a kábelrengeteg, amit nem tudok hova tenni, mert nincs hely, sem elrejtő lemez.
    Jah, majd elfelejtem, a táp is világít. A hátulján lehet egy gombbal változtatni a színt, meg effekteket. De raktak rá extra csatlakozókat, elvileg alaplapról is állítható szoftveresen (nem olyan lapot vett, amin lenne neki csati), illetve be lehet kötni mondjuk a rezet gombra - mert az ugye tök fölösleges -, így be is kötöttem neki.
    Azért megnéztem működés közben.
    Ami azt illeti nem rossz cucc és tényleg jól néz ki. Mutogatásnak teljesen jó. Az, hogy az asztalon a monitor mellett nekem ott fényt adjon, ki van zárva. A gép amúgy is a földre megy, ott hűvösebb van. És kevésbé hallani a zajt is. Meg az asztalon amúgy sincs neki hely.

Közben megy a kódolás és már 28 GB-ot ír várható méretnek. 10GB-nál tart.
    Asszem ez nem lesz feltöltve és az egész megy a kukába.
    600 GB brutál. Most nézem, hogy már csak 782 GB szabad helyem van a 3,6 TB-ból. Túl sok a tömörítetlen videó.
  • Oldgamer
    No problem, ne vitázzunk ezen, hiszen minden variáció ( szerencsére ) opcionális a játék/ok/ban.
    A felmatricázások is sokszor gagyinak tűnhetnek.. Sőt nem egy színvariáció amolyan szivárványos jelleget ad a kocsiknak. Lakatos Márk stylist-nak mindenesetre tetszene.
  • Jóózsf István #2872
    Üveglapos ház teljes sötétségben! Csak a két számjegyes hibakijelző világít. A többi kikapcsolva, vagy egyszerűen leragasztva. Ha valaki azzal érvelne valami mellett amit meg szeretnék vásárolni, hogy az világít, valószínűleg elvágnám a torkát!
    Azért kell programokat futtatnom, hogy ne világítson. (Föld. 21. század.) Gratulálok!
    Vajon mikor érjük el azt a pontot, amikor fizetünk a prostituáltnak, hogy ne részesítsen minket valamelyik szolgáltatásában?
  • RJoco
    Naná. Hiszen ez is csak egy játék, még csak nem is szimulátor.
    És ki ne szeretne egy karácsonyfát vezetni?!
    Főleg, ha eleve egy karácsonyfa futtatja.
  • Jóózsf István #2870
    A valóságban nőttük ki. Egy olyan játékban mint egy NFS, vagy épp a GTA szinte kötelező. Valószínűleg én is használnám!
    Na de a hófutó lenne a megfelelő közege ennek a butaságnak?
  • RJoco
    Mit nőttünk ki?
    GTA-ban minden kocsimra teszek. Még a gumi füstölés színét is hozzáállítom.
  • Oldgamer
    Nem olyan biztos az! :)
    Egyik nap egy Buggy volt így kivilágítva a városban ahol lakom, valamint többször látni motorokat is hasonló módon fényleni. Ha nincsen túlzàsba véve a pilácsok száma, még vállalhatóak is.

Igen, sokszor megejtem én is, hogy üresben nem megyek, ha van depo ahol megpakolhatom a vasam, akkor szállítok eztazt, majd lerakom a olyan telepre, ahol valószínűleg pont kellhet a cumó. Van persze ahol a depók korlátozott számú áruval rendelkeznek, erre figyelni kell, igaz ez utólag szokott kiderülni.
  • Jóózsf István #2867
    JÉZUSMÁRIA! Egyszer ezt már kinőttük tizen-huszonévvel ezelőtt!
  • Jóózsf István #2866
    A második azért nem nyílt meg, mert egy csomó feladatot meg kell előtte csinálni és el kell érni a10-es szintet. Egyszer csak elérhetővé válik egy céges küldetés, ami kinyitja a kaput. Mint az Amúr egyes pályán!
    Igen. Az a megfelelő logika. Hidak, kőomlások, hihetetlenül szilárd fa halom, aminek a hegyében is elakad egy két kilométeres vasúti szerelvény is! Egyszer a hajamat is kitéptem egy miatt!
    És valahol közben az ellátó egységekre is kell gondot fordítani, garázs, pót kölcsönző, gyárak, üzemek, fatelep, stb
    Csak én már akkor szeretem odahordani a leendő feladatokhoz is a motyót, amikor azok még esetleg nem is aktívak, vagy épp nem megközelíthetők. Főleg, ha olyan helyről kell hordani, ami szintén zűrös. helyről kell hozni. A félpótnak mindegy, hogy kettőt-hármat, vagy épp ötöt-hatot rakok fel valamiből. Na így nehéz előre gondolkodni. Itt ráadásul sok holmi kell. Ha két sorba rakom a rakományt (12 egység) Akkor is logisztikázni kell. Ha másért nem a lerakási sorrend miatt, hogy ne kelljen átpakolni az egész pótot.
    És akkor ejtsünk szót arról is, hogy vannak olyan mod pályák, ahol az első küldetéssel rögtön megkapod a 30-as szintet. Itt a faluban pont az ellenkezője. Még csak 17-nél tartok. Ezzel úgy kellett szembesülnöm, hogy amikor a kedvenc tátrámat akartam felszerelni egy órája, akkor nem engedte a legtutibb csörlőt rátenni, mert az csak 20-as szinttől jár!
  • Oldgamer
    Az szép...
    A Falu második pályája nekem anno nem nyílt meg, akkor amit írsz felköthetem a gatyómat. :)
    Az én hibám (?) de nem szoktam túl sokat agyalni a logisztikán, talán csak egy adott térkép első 5-10-órájában, hogy minél hamarabb megfelelő kreditem legyen, amiből használhatóbb járművet vásárolhassak. Utána a hidak/kőomlások helyrehozatala ami fontos. Ezek után arra fektettem mindig is a hangsúlyt, hogy a hozzám eső legközelebbi feladatokat teljesítsem. Így haladtam előre egyről a kettőre. Mivel nagyon sokáig élveztem a dagonyát nem igazán érdekelt, hogy többet kell lavírozzak. Persze egy év elteltével ez a szisztémám megváltozott, mostanra én is jobban megnézem mit és hogyan... ( főleg mivel mod, nehezített pályákon haladok )
  • Jóózsf István #2864
    A falu második pályája még rátesz egy lapáttal. Mintha messzebb gurult volna az emberünk gyógyszere. Itt nem annyira a talajjal van a gond, mint inkább azzal, hogy rengeteg zsákutcát tett bele. Meg kéne nyitni ezt, vagy azt, de ahhoz meg kell oldani előbb ezt a feladatot, ahhoz meg kellene a híd, ahhoz meg megint egy másik. Amikor szeretnéd a legkevesebb kószálással megoldani mindezt ahhoz meg olyan mélyen kell gondolkodni, hogy szétrobban az agyam.