374
Mondjunk le az aug. 20-i tűzijáték élményéről az árvízkárosultak javára!
-
#54 Átolvasva a topikot, a véleményeket, bennem egyetlen kérdés fogalmazódott meg: nagyszüleink hogy a rákba tudtak felnőni tűzijáték nélkül? -
#53 Igen, a mi kertünk is évről-évre olykor tavasszal menetrendszerűen víz alá kerül. De azt is hozzá kell tenni, hogy a folyó inkább arra öntsön ki, mint a város felé, utóbbihoz még sosem volt szerencsénk, lekopogom. Persze, "érdekes" dolog az árvíz; most, hogy a túlpartra, a kertek mellé épülnek a szebbnél-szebb, jómódú házak, ott is frekventáltabban kell védekezni, csak az ember agyát felbassza kicsit, hogy ott robotol a gáton, nem a városért, mert az védve van, hanem a pár gazdag suttyóért ingyen, az meg csak sétál kézenfogva a feleségével, és nézi a munkát...
na, mindegy, nem téma ez, csak eszembe jutott. :) -
#52 mamáméknál szerencsére már építettek azóta töltést (pedig van még olyan kép a 80as évekből amin fateromék a töltés helyén sütik a szalonnát a krasznaparton), így a házakat ANNYIRA nem fenyegette ez az egész... (bár... a pincében azért állt a víz), de a meggyesük és a föld nagyrészét rendesen elárasztotta a víz. és ez nem a "borsodi" vonal szerencsére, "csak" szabolcs... -
#51 ez megint hülye érv. a tűzijáték a miénk, így nekünk lenne jogunk lemondani róla. ne másra mutogassunk. ez nem az a téma most. -
#50 Bocs a dupláért.
Hogy "miért kell árvízveszélyes helyre költözni", arról pedig annyit, hogy nem egy ember van, aki megélni akar a földből. A föld pedig ott van, esetleg a beton alatt, de ott egy fokkal nehezebb dolgozni. Arról ők nem tehetnek, hogy anno, amikor még volt pénz is és akarat is Magyarországon újítani és jobbá tenni, egyszóval haladni, akkor megvolt a mérnöki tudás ahhoz, hogy gátat emeljenek, de nem volt még meg a fenntartható fejlődés filozófiája ahhoz, hogy normális árteret hagyjanak a folyóknak. ...egyszerűen azért, mert ha kijjebb rakod a gátat, azzal a termőföld elől veszed el a helyet. Hitték akkoriban ezt, legalábbis. Most már persze szívesen termelne a jóember a gát mögött is akár, gondolom én, inkább a kukoricát vigye a víz, mint a házat, de már késő, a gátak állnak, ahogy a házak is. -
#49 a /popcornnal meg a #34-el?
hagyjuk már... -
#48 Ne hogy már mi mondjuk le a tűzijátékról...legalább egy kevés szórakozás legyen. Mondjanak le a politikusok!!! Vagy legalább is a fizetésük egy részéről és meg van oldva. Ők is csinálhatnának vmit. pofázás helyett. -
#47 jó mondjuk ez is nehéz hogy min spóroljon az állam.
mert egy családapa pl. aki 8 órát gürizik évközben hogy eltartsa a családját, aztán nyáron menne nyaralni és a család (akiknek pl. semmi közük a pénzhez) mondják hogy inkább spóroljanak, ne menjenek. de ha csak ennyi öröme van a tagnak? most akkor kinek van igaza?
lehet hogy hülye hasonlat, de nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt ilyen kérdésekben hogy tényleg mi a helyes és mi a helytelen intézkedés -
#46 Wolfsnack, engem rohadtul meglep, hogy ez is átment Budapest-vidék vitába. Én laktam/ok Budapesten is, vidéken is, láttam a tűzijátékot is, voltam gyerek is meglepő módon, de amire a legbüszkébb vagyok, ún. "hagyományőrző" is évekig. Úgy hiszem, láttam már módokat ünneplésre, melyek méltóbbak egy "vurstli"-szerű szájtátásnál. Vagy ha te tényleg a tűzijáték megtekintésének közepette azon tűnődsz, hogy "Hát igen, államalapítás", akkor őszintén megemelem a kalapomat... csak nem hiszem el. Azt is tudom, hogy vidéken nem egy rendezvényt szponzorokkal, közadakozásból stb. csinálnak végig, mert a nagynevű Állam arra sem ad pénzt, hogy az iskolákat fenntartsák, de azért kultúrforradalomról pofázik. Ennek tükrében - hangsúlyozom, mint jelenleg túlnyomórészt Pesti! - nehezményezem, hogy amolyan alanyi jognak tartod a pestiek tűzijátékát, azon pedig mosolygok, hogy az államalapítást ezzel kell megünnepelni.
Ja, meg redbullerrésszel, mi? -
varax #45 megpróbáltam ráébreszteni az embereket arra, hogy mit csinálnak. na de asszem nem sokat tudtam segíteni, úgyhogy by -
syberia2 #44 Igazad van. Szerintem sem olyan jó dolog, főleg, mivel nem maradandó és nem mindenki örül neki. Másrészt emlékezni kell arra, amikor még csak felgyújtottak minden falu főutcájában egy fa bábut :D
Az mennyibe került? -
tomonor #43 aha, szóval mindenki pesten születik, és utánna költöznek ki folyó menti falukba. -
#42 próbál felzárkózni -
#41 már csak az a kérdés hogy akkor Te mit keresel itt?:D -
Szabi1991 #40 szerintem több bevétele van az országnak a tűzijáték és egyéb eseményekből, mint amennyibe kerülnek..
szóval csak mégtöbb pénzt buknánk.. -
varax #39 Kb ő az egyetlen aki gondolkozik is. -
#38 asszem az Astórián a templomnál van is egy árvíz szint jelző. komoly lehetett -
#37 ne hogy azt hidd, de kacagj csak magadban. én tényleg álláspontokra vagyok kíváncsi, eddig csak a #24 rengetett meg a véleményem hitében. -
#36 ja és bocsi a történelmi kioktatásért, de 1838-ban meg pesten árvíz... (Wesselényi, árvízi hajós stb)
akkor most mindenki hülye? vagy a víz a hülye mert kiárad? pf -
#35 Valaki már alapból oda születik és nincs lehetősége elköltözni. -
varax #34 Megint elkezdődött a vita a fotelhuszárok között, akik azthiszik mindenkinél jobban tudnak mindent. -
#33 Marie Antoinette, a francia éhinség idején üzent a lázadóknak: „Ha nincs kenyér, egyenek kalácsot!”
gratulálok, post of the day -
#32 Mondjunk le a tűzijátékról az árvízkárosultak javára! Szerintem szép kezdeményezés! -
#31 Tűzijáték mindig is felesleges volt. Inkább kapnák meg a pénzt a kórházak.
De a hülye pestiek mindig máshogy látják a dolgokat.(akinek nem inge...)
Minden évben előjön ez a téma mindig másik fórumon és mindig az van, hogy nem lenne rendes a megemlékezés tűzijáték nélkül. Felesleges pénzköltés. -
#30 nem hiszem h egy államalapítást pont ezzel kellene ünnepelni, hogy kilőnek 200 milliót a levegőbe. ennyi erővel szórják szét az utcán annak több haszna lenne. -
ShaiHulud #29 na kivancsi vagyok, ha annyria erdekel tobb ezer ember sorsa gyerekkent, akkor mit is tettel meg ertuk ? alszentseg rulz. -
#28 Egyetértek,nem kell a tűzijáték!Mondjuk én azt sem értem ki az a hülye aki olyan helyre költözik ahol áradásveszély van:S -
#27 így van. szerintem meg nem vágná haza a gyermek szellemi fejlődését, ha kimarad egy tűzijáték az életéből (majd pótolják aznap este extra vitaminos neszkvik kakaóval, hogy egészséges felnőtt legyen belőle) -
ShaiHulud #26 mondom fuggetlenul irtam a topictol, a post amire reagaltam azt feszegette hogy felesleges az egesz tuzijatek (MINDEN EVBEN), mert o mar latta eleget es nem erdekli tobbet, szoval nem az zavart, hogy iden elmaradna es akkor szegeny gyerekekkel mi lesz, ez ertheto hogy iden a katasztrofa miatt elmaradna (szerintme el is fog), de hogy egy atlagos evben is elmaradjon, csak azert mert a gazdagpistikek fellonek neha 4 tuzijatekot es mert xy mar 30 eve nezni szokta, szerintem onzo kijelentes. -
varax #25 aa
-
#24 Persze, ennyi erővel a karácsonyi világítás árát is küldjük el az árvízkárosultaknak.
Nem hiszem, hogy az egyik legfontosabb magyar ünnepen kéne spórolni, mivel amellett hogy rengeteg pénzt visz el (persze az állam költségvetéséhez képest mikrozkópikus összegről van szó), rengeteget is hoz. Viszonylag sok turista jön a tűzíjáték miatt, a TV-k megveszik a közvetítés jogát, stb. Ezer más dolog van, amivel lehetne spórolni. Példákat nem hoznék fel, mivel tudtommal tilos a politizálás az sgn. -
#23 Teljesen egyetertek. Van nekünk eleg bajunk nem kell szorni a penzt meg a lövöldözesre is, de meg ha ettöl eltekintünk akkor sem a tüzijatekkal kellene összefonodnia aug 20-nak. -
#22 Szerintem full felesleges a tüzijáték. Ha évente lenne egyszer (pl: Szilveszter), akkor sok pénz meg lenne spórolva, s nem is lenne így elkoptatva a dolog...
A pénzt megkaphatnák a károsultak, vagy kaphatnák a kórházak, menhelyek, stb.
#19: Gyerekként se érdekelt a tüzijáték. Legalábbis nem annyira, mint több ezer ember sorsa.
#17: Szerintem ünnep != Tüzijáték, ha neked igen, akkor gondolkozz el. Tipikus pesti hisztéria. -.- Egy országban lakunk, vedd már észre. -
#21 már bocs, de ez elég instabil lábakon álló érv.
Édesanyám például máig emlékszik 1970-es fehérgyarmati nagy árvízre (pedig kb. 6 éves volt), amikoris helikopterrel mentették ki őket, és azóta ott több épületen is szép táblákon meg van jelölve az akkori rekord vízállás.
Egy gyermek pedig fel tényleg tudja fogni, hogy na ebben az évben mit lehet, mit nem, mit lehet megengedni, mit nem (saját magamon tapasztalva, de biztos minden családnál volt ilyen amikor a csoki vásárlás is valami szülői ígéretbe torkollott)
Az a kérdés hogy jogunk van-e ehhez, és mi lenne a helyes ilyen esetben. Mivel ez közpénz, szerintem az lenne a legjobb ha szavaznának az emberek erről a kérdésről. Mondtam, én nagyon büszke lennék a polgártársaimra ha ez a gesztus összejönne
-
#20 ez is egy meglátás, de másfelől meg nézd úgy hogy:
sok ilyen településen valószínüleg semmi sem lesz, pesten meg ugyanúgy legyen hacacáré?
a nemzeti ünnep nekem is jelent valamit, de vidékiként meg nekem tényleg nem jelent semmit hogy pesten van ott valami.
de ha majd kimész a rakpartra, és a nevemben is megemlékezel akkor nemtudom mi fog változni.
csak szerintem ha lakosságarányosan lennének elosztva a közpénzek akkor másabb lenne pesten is. mert most nekem semmit nem jelent pl. a metró sem. az pedig ugye igazi pénznyelő, a tüzijáték hozzá képest hamburgerpénz... -
ShaiHulud #19 #14 es #15
igazabol ez a topik temajatol fuggetlenul, csak azert kerdeztem, mert ez szep es jo hogy xy-t mar nem erdekli a tuzijatek, de nem kene elfelejteni hogy gyerekkent mennyire vartuk mi is az augusztus 20.at, szoval ugygondolom onzoseg azt mondani, hogy nem erdekel mar senkit a tuzijatek, csak azert mert te mar 30 even at nezted.
viszont tolem is elmaradhat az idei tuzijatek, en se jarok mar ki. viszont butasag azt gondolni, hogy a gyerekeket pl nem erdekli.(termeszetesen nem a 8honapos babakrol van szo) -
#18 bár javarészt nem a földről van szó ezesetben, csak egy nézőpont volt. -
Wolfsnack #17 az államalapítás ünnepét már ne vegyük el ilyen-olyan címszóval, a tűzijáték ennek a megemlékezésnek a "fénypontja"
attól még fog jutni az árvízkárosultak megsegítésére, de hogy jön össze ez a két dolog?
tipikus vidéki hisztéria ez az egész, ha nem Budapesten lenne hanem mondjuk Ópusztaszeren akkor senkinek sem jutna eszébe leállítani a tűzijátékot az tuti
csak vidékieknek mindig fáj ha valami van Budapesten
meg tudom sok korlátoltnak nem jelent semmit egy nemzeti ünnep, pedig igencsak fontos egy nemzet életében hogy méltóképpen emlékezzen -
#16 ez is igaz, de az már nem rajtunk múlik, ezt jobban lehet befolyásolni. de akkor meg ők vesztenének rajta. inkább ne költsünk semmire a tüzijátékból, sztem az a legtisztább, mert most tényleg arról van szó hogy pl. a termőföldek nagyrésze is tönkrement, és a termelők (akik etetik pl. a budapesti lakosságot is) nem tudnak jövőre invesztálni, sőt még sokszor a saját lakhelyük is veszélyben van. nemhogy a földjük amivel a pénzt keresik
(hozzátenném, pont annyit keresve hogy épp tudjanak jövőre is vetni valamit)
szóval ez mindenkinek az érdeke lenne, hogy megsegítsük ezeket az embereket -
#15 kérdezzük meg a nyagyanyját