1543
United States of America
-
DIESEL DOG #515 Nyugodtan szóljatok ha valami nem tetszik, szívesen fogadom a kritikákat, igyekszem minél jobbat nyújtani! :) -
DIESEL DOG #514 Annyi baj legyen, bár nem tudom hogy ez mennyire lehet zavaró tényező, azért gondolom csak nincs ott olyan tumultus mint New York-ban a Times Square-en délidőben... :D -
#513 És mi ezzel a baj? Nem a turistáknak nézni mennék oda... -
stain #512 Jók ezek a helyek, csak a képeken nem látni, hogy ezer turista nyüzsög a környéken. -
#511 +1 voks Diesel Dog nak :) -
DIESEL DOG #510 Egy számomra nagyon magával ragadó táj, a Navajo Indiánok földje, a Monument Valley:
-
DIESEL DOG #509 Jómagam is végignéztem már egy jópár dokumentumfilmet, olvastam sokat az akkor történtekről, és engem is nagyon meglepett egy-két dolog... -
#508 Én nem tudom,de túl sok az egybeesés.Meg amúgy sem ez lenne az első eset hogy usenka ilyet csinál. -
st3ve #507 Azt mondják ,hogy az izraeliták is azért nem mentek aznap a WTC tájára se. -
#506 Sep. 11-ről érdemes megnézni egy pár dokumentumfilmet..aztán rögtön nem biztos hogy "terroristák" voltak 1db késsel fegyver nélkül. -
#505 Ellenzék:
0
Dog:
+3 -
#504 Ok. -
#503 Legyél legyél!
+1 voks:) -
#502 jaja neked jár, egy igazán jó kis topicot hoztál össze és tolod be az adatokat :) -
DIESEL DOG #501 Örülök annak hogy tetszik a topik, remélem hogy a későbbiekben is a törzslátogatók között tisztelhetlek... :)
Ám elértük az 500 HSZ-t, ami azt illeti ha Ti a topik látogatói belegyeztek akkor szívesen vállalom ezen topik házigazdai posztját, és igyekszem egy kis színt csempészni ide, hogy még barátságosabb legyen... ;) -
#500 Én nem hibáztatok senkit, max az SG keresőt, te amúgy is egy jobb topikot hoztál össze, amott ahogy nézem csak a flame ment. :) -
DIESEL DOG #499 A World Trade Centerről (WTC, [szin=blue]Világ Kereskedelmi Központ) bővebben...[/szin]
A Világkereskedelmi Központ (angolul World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében. A WTC-t Raymond Hood álmodta meg és vázolta fel futurisztikus művében a Manhattan 1950-ben. Minoru Yamasaki japán-amerikai építész és segítőtársa, Emory Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a 110 emeletes ikertornyok voltak (World Trade Center 1 és 2).
Az épületkomplexum az 1970-es években épült és egyszer már kibírt egy terrortámadást (1993. február 26.) Az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásban az ikertornyok megsemmisültek.
A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).
A WTC bizonyos részei a katasztrófa ellenére részben még tovább üzemeltek, ahogy a szomszédos, a Központtal szinte egybeépült World Financial Center is. A tornyok helyét körülkerítették és már a tragédia után közvetlenül elhatározták, hogy új, a korábbinál magasabb tornyot építenek a helyére. Később statikai és egyéb okokból úgy döntöttek, hogy lebontják a megmaradt sérült épületeket is és egy új központot építenek a helyére. A leendő Freedom Tower (Szabadság torony) megtervezésére nemzetközi pályázatot írtak ki, alapkövét 2004. július 4-én rakták le és várhatóan 2011-re készülhet el. A terület többi részén emlékparkot és egy új, nagyrészt föld alatti közlekedési csomópontot (vasúti-, metró- és buszpályaudvart) alakítanak ki. A tornyok helyét Ground Zero-nak (Nulladik szint) nevezik, jelenleg egy összefüggő, kb. 7 emelet mély gödör. Az újjáépített 7-es épületet 2006-ban adták át, a World Financial Center 2001 óta is folyamatosan üzemel.
Az épületkomplexum története:
A WTC alapötlete 1962-ben született, majd 1964-ben kezdett konkrét formát ölteni. A központ életre hívásának kiötlője a Port Authority of New York and New Jersey (PA) (magyarul: Kikötői Hatóság) volt, melyet 1921-ben alapítottak. A kikötői hatóság pénztárában elegendő pénz halmozódott fel az 1960-as évekre. A kereskedelmi központot emelett bankok, ingatlanügynökségek és a pénzügyi szektor is támogatta. Egész negyedek sorvadoztak Manhattanban a pénzügyi válság következtében. A project ellen legerélyesebben tiltakozók a boltosok és az ott lakók voltak, akikre kényszerű kiköltözés várt. A hatóság felvásárota a földterületet és kitelepítette az ott lakókat.
Az építkezés 1966-ban kezdődött meg. Az üvegdoboz stílust képviselő tagolatlan épületegyüttes jellemzői közé sorolható a geometrikus osztatok és vertiksíkok, az üvegfalak és az óriási teherbírású gyámoszlopok. A felhőkarcoló acélszerkezete 1971 tavaszán készült el, az első bérlők 1972-ben költöztek be az északi toronyba. 1973 nyarán a déli tornyot is átadták. Alapterülete 6 hektár volt, a tornyok tövében létesített tér kiterjedése pedig meghaladta a 20 ezer m²-t
Tecnikai adatok a WTC-ről:
A két tornyon kívül a komplexumhoz öt további épület és egy föld alatti bevásárlóközpont tartozott. A hármas számú épületet a Skidmore, Owings és Merill tervezte és a Marriott szállodalánc hotelje volt, melyet 1971-ben adtak át a Vista Szállodával együtt. A kilencemeletes WTC IV-ben, a Southeast Plaza Building adott otthont az árutőzsdének a szintén 9 emeletes Northeast Plaza Building pedig szállítmányozási cégek, tőzsdeügynökségek, bankok és ingatlanirodák székhelye volt. A WTC VI elnevezést a vámhivatal nyolcszintes épülete kapta. Az összeomló ikertornyok ezeket az épületeket is maguk alá temették.
Az ikertorony kettős hasábja 414 méter magas volt. Az égig érő dobozok oldalai 63 méter szélesek voltak. A két, 110 emeletes épületben 104 lift működött. Az alapzat 20 méter mélyen ágyazódott be Manhattan sziklatalapzatába. Az építkezéshez 200 ezer tonna acélt használtak fel és összesen 4800 kilométernyi elektromos vezetéket fektettek le, hogy ellássák a toronyház napi 80 ezer kilowattórányi áramigényét. A két tornyon 13 ezer, egyenként 50 cm széles ablakot alakítottak ki. Összesen a külső falak burkolása 19 970 négyzetméternyi üvegfelületet vett igénybe. Az alapozásnál 1,115 millió négyzetméternyi földterületet mozgattak meg. New York és New Jersey összekötő helyiérdekű vasútvonalait részben átirányították, metróalagutakat csatlakoztattak be és gyalogos átjárókat építettek ki.
Yamasaki több mint százféle modellt terjesztett elő, amíg a választás az ikertornyot is magába foglaló változatra esett. Az építész szakított a felhőkarcolóépítés korábban bevált elveivel és szabályaival, és merőben szokatlan módon alkalmazta a rendelkezésére álló technológiákat és nyersanyagokat. A 63 méter széles homlokfalak acélelemekből és 9×3 méteres, előre gyártott modulokból összetevődő rácsozatra kúsztak fel, melyek ellenálltak a heves széllökéseknek és a földrengések okozta rezgéseknek, méghozzá úgy, hogy a megterhelést maguk a külső falak terítették szét és nyelték el.
A 2001. szeptember 11-ikei terrortámadásról bővebben:
2001. szeptember 11-én terroristák egyidejűleg négy utasszállító repülőgépet kerítettek hatalmukba az Amerikai Egyesült Államokban. A négy gép közül az első New York-i idő szerint 8:46-kor, a második 9:03-kor a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, a harmadik Washingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon épületébe csapódott (ezt eredetileg a Fehér Házba vezették volna bele, ám az utolsó pillanatban a gép tett egy közel 270°-os fordulatot, ezzel a Pentagonba irányítva azt); a negyedik, amelyet valójában akartak a Pentagonnak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban lezuhant.
Noha a WTC-t úgy tervezték, hogy felhőkarcolói kivédjék a viharos erejű légköri mozgások és a külső tényezők okozta jelentős roncsolások – beleértve egy utasszállító repülőgép becsapódása – hatását, a két épület nem tudta feldolgozni és túlélni azt az óriási hőt, amelyet a nekik irányított repülőgépekből kiömlő és lángba boruló 60-70 tonnányi üzemanyag termelt. Az irtózatos hőség megolvasztotta és leválasztotta a betonelemeket a belső acélvázról és a külső rácsozatról. A forróság következtében az utóbbiak szintén elveszítették ellenállásukat, így végül összeomlottak saját súlyuk alatt.
Érdekes azonban, hogy később, a romok között még mindig sokkal magasabb hőmérsékletet mértek, mint ami az üzemanyag égési hőmérséklete. Ez a tény egyesek szerint arra utal, hogy a támadás előtt szisztematikusan robbanóanyagot helyeztek el az épületben, elősegítve annak összedőlését.
Manhattan és a WTC tornyai 1976-ban:
A World Trade Center égbenyúló óriása
A World Trade Center és környéke:
A 2001. szeptember 11-ikei terrortámadás néhány kiragadaott képkockája:
-
DIESEL DOG #498 Hát furamódon én többféle képpen rákerestem itt az SG-n hogy van-e már ilyen létező topik, de nekem a kereső egy kukkot sem dobott ki erről, ergo ne engem tessék hibáztatni... -.- -
#497 Inkább egy pont az A után. De nem is azért írtam, csak vicces volt, hogy a topik nagy népszerűségének ellenére ott leledzik egy másik USA topik is kihalva. :) -
#496 1 szóköz a különbség... -
#495 Nem tudom írta-e már valaki, de már van ilyen topik. -
DIESEL DOG #494 Nem árt már egy kissé modernizálni a tradíciókat... :DD -
USAMEN POWER #493 Most volt az esküvő South Carolina egyik strandján (tengarpartján), nagyon király volt. Esküvőt tengerparton kell tartani, szandálban, a templom már túl morbid... :D -
DIESEL DOG #492 thx! :))) -
#491 A történelem folymán mindig is a pénz és érdek diktált. Ha a város nem menti meg turista látványosságát, akkor meg hülye is... -
USAMEN POWER #490 -
USAMEN POWER #488 Szánalmas hogy mindig a pénz diktál... -
USAMEN POWER #487 Akit érdekel, nézze franket. Miamiból, South Carolinába megy egy esküvőre. Legalábbis nekem ezt mondták. Link ! -
DIESEL DOG #486 No akkor egy újabb érdekesség ezúttal Dél-Dakotából... :)
A Rushmore-Hegy
A Rushmore-hegy az amerikai Dél-Dakota államban található. A hatalmas nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között, azaz 14 év alatt készült el. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték: az elsőt, George Washingtont, a harmadikat, Thomas Jeffersont, a tizenhatodikat, Abraham Lincolnt és a huszonhatodikat, Theodore Rooseveltet.
Az emlékhely ötlete Doane Robinsontól, egy dél-dakotai történésztől származik. 1923-ban jött a gondolat, hogy a Tűhegyekből, amely a Fekete-hegyekben található, nagy vadnyugati hősök szobrait faragják ki, mint például Buffalo Bill Codyt. John Gutzon Borglum, dán származású szobrász, aki a terveken dolgozott, úgy vélte, hogy sem a helyszín, sem az alakok nem megfelelőek. Az volt a véleménye, hogy egy ilyen monumentális vállalkozásnak országos jelentőségűnek kell lennie.
Borglum az 1745 m magas Rushmore-hegyet választotta a mű kivitelezéséhez, finomszemcsés gránitja miatt. A megfelelő kőzet megtalálásához mégis több méternyi követ kellett lerobbantani. Roosevelthez, akinek a feje leghátrébb található, 37 m-t kellett faragni a sziklába. A munkálatok során mintegy 450 000 tonna követ hasítottak le a hegyről. A szobrász úgy döntött, egyenként készíti el a fejeket, nem pedig egyszerre dolgozik mindegyiken, mert így egymáshoz és a környezethez is illesztheti azokat. Borglum 1:12 méretarányú gipszmakettet készített. A fejek tetejére egy fokbeosztású lapot helyezett. Közepére egy forgatható acélrudat szerelt, ezen pedig egy letekerhető mérőón lógott, ezzel a szerkezettel jelölték ki a helyszínen a faragási területet. A szobrász ezt a műszert kijelölőmércének hívta, míg a munkásokat, akik ebben segítettek neki kijelölőknek.
Miután meghatározták a faragási területet, kirobbantották a sziklából a felesleges részeket. Az egész munka nagy részét dinamittal végezték, csak az apróbb részletekhez használtak fúrót. Ennek két fő oka volt. Az egyik, hogy a dinamittal könnyebben lehetett megalkotni az arcok fő vonásait, a másik, hogy a szikla tetejéről 70-80 m-es magasságban nagyon nehéz volt a légfúróval dolgozni.
A négy fej mindegyike 18 m magas, az orrok átlagban 6 m hosszúak. A szájak 5,5 m, a szemek pedig 3,5 m szélesek. Ahhoz, hogy az arcok ekkora méretben is ilyen jól mutassanak, óriási mérnöki tudás szükséges. Borglum nem sokkal műve befejezése előtt, 1941. március 6-án meghalt. Így sosem láthatta teljesen készen művét. A munkálatokat fia, Lincoln Borglum fejezte be, aki már 15 évesen is segített apjának, kijelölőként.
A Mount Rushmore Monument, a négy politikus faragott arcképével
-
DIESEL DOG #485 Hmm... szvsz a felirat szerves részét képezi a Los Angelesi látképnek, én mindenesetre ha tehetném a felirat meghagyását preferálnám... -
#484 Már bocs, de ezek szerint a városnak sem fontos szimbóluma. Többször hagyták már lerohadni. Ez olyan, mintha a csehek hagynák szétesni a Kárly Hidat. Nem teszik, mert fontos. Se a mozisok, se a város nem mozdult a jelek szerint.
Akkor ki is a "hibás"? -
USAMEN POWER #483 Elmehetnek a jó édes anyjukba !!! Mekkora szánalom már, az Amerikai mozivilág, Los Angeles egyik szimbólumát lebontását fontolgatni, pár kibaszott ingatlanért !! Az eszem megáll... -
stain #482 Philadelphia belvárosa elég jó hely. Van egy óváros rész a folyó fele, meg a magas házak, aztán azon túl egy marha nagy parkos rész egészen a múzeumig, aminek a lépcsőén Rocky is futott. Viszont két utcányira a fő résztől simán vannak olyan 15 emeletes házak, amiken minden ablak be van deszkázva. Igazából a zűrös részeket nem nagyon láttam, azt mondják, hogy Camden (a Delaware másik partján) nagy gettó.
Mindenhonnan Ben Franklin folyik. Anno elbontották a házát, aztán rájöttek, hogy nem ártana valami történelmet gyártani, és kiásták a ház alapjait. Most egy park van ott, ahol minden egyes budi gödre be van jelölve... már nem maradt meg, ugyanis.
Ez meg itt én a Rocky szobornál, ami a filmhez készült, aztán végül a lépcsőtől nem messze felállították, mint turista látványosság:
-
USAMEN POWER #481 -
stain #480 Amerikai zenék viszonylag random válogatva olyan sztároktól, akik odaát sokkal nagyobb sztárok, mint ideát.
Videó
Videó
Videó
Videó
Videó
Videó
Videó
Videó
Videó
Videó -
#479 Seattle.
Csodálom, hogy eddig ez nem volt. :)
-
DIESEL DOG #478 Na újra itt, ne haragudjatok hogy nem tudtam itt lenni, kórházban voltam, meg feküdtem... :/
#477: USAMEN: Nagyszerű képek! -
USAMEN POWER #477 Cincinnati
-
#476 Nekem ez ugrott be elsőnek. :D -
#475 Budapest, Georgia
New Buda, Iowa
vannak (/voltak) ilyenek is :)