1543
United States of America
  • USAMEN POWER
    Háth nem tom, én részemről felszálnék a tömegközlekedésre, végülis MO se jobb, buszmegállóban megkésel a cigány 200 Ft -ért. A feketékre szerintem meg nem úgy kell tekinteni mint a cigányokra, a feketék egy külön rasszt alkotnak, köztük is van rendőr, tűzoltó, ápoló, stb... ami viszont a romákról nem mondható el, főleg hogy egy szedett vedett élősködő népcsoport. Viszont annyiban egyet értek, hogy a feketék nem feltétlenül a kultúráltság megtestesítői, meg háth te amúgy is jobban vágod hogy mi van a tengerentúlon, viszont ahol ténylegesen a niggerek bűnözése virágzik oda még kocsival se érdemes bemenni.

De viszont az utóbbiról mesélhetnél egy kicsit, hogy pl. egy amerikai nagyvárosban milyen helykre, területekre nem érdemes menni, mert esetleg kinyírnak. Vagy akár New York / Bronx is szóba jöhet. Amúgy imádom a hip-hop -ot, és a rap -et.
  • stain
    According to the 2006-2008 American Community Survey, the racial composition of Baltimore was as follows:

White: 31.9% (Non-Hispanic Whites: 30.6%)
    Black or African American: 63.4%
    Native American: 0.2%
    Asian: 1.9%
    Native Hawaiian and Other Pacific Islander: <0.1%
    Some other race: 0.9%
    Two or more races: 1.6%
    Hispanic or Latino (of any race): 2.6%
  • USAMEN POWER
    "itt nem merek felszállni a buszra" ---> Mert ? :D
  • stain
    Az a fura, hogy amúgy fogalmam sincs, hogy otthon hogyan kell az ilyesmi intézni, mert nincsen kocsim, BKV-zom :) De itt nem merek felszállni a buszra.
  • Palinko
    érdekes dolgok, köszi hogy leírtad.
  • USAMEN POWER
    Kemény, azért néhányat ezek közül bevezethetnének MO -n is.
  • stain
    Kocsit bérelni lehet külföldi jogsival. Viszont a bérelt kocsi biztosítása iszonyat drága (20-30 dolcsi naponta). Az amcsiknak általában a hitelkártyához jár olyan biztosítás, ami a bérelt kocsira vonatkozik, vagy egyéb biztosításhoz tartozik ilyen szolgáltatás (pl. kocsi felelősség biztosításhoz). Más kocsiját csak akkor vezetheted, ha a te nevedet is ráiratják a biztosításra, és kifizetik a plusz díjat. A felelősség-biztosítás itt per fő per kocsi alapon megy, nem a kocsira vonatkozik. Ezért van, hogy ha a 16 éves csemetét az apja engedi vezetni, akkor a gatyáját rá fogja fizetni a biztosításra. Ja, kocsit bérelni 25 év alatt is elég necces, dupla árban van kb. Azt hiszem van valami olyan szabály, hogy 1 hónap után kell amcsi jogsit csináltatni. Viszont állítólag ez utóbbi elég macerás lett, és újabban rá van írva, hogy külföldié. Én két éve csináltattam, akkor az volt a macera, hogy összeszedjem hozzá a papírokat (bizonyítanod kell, hogy ott laksz, ahol, és ehhez két számlát kérnek, de mivel nekem minden a lakbérben volt, csak egy számlám volt havonta...) Szóval a szokásos bürokrácia megy ezerrel. Kocsit venni lehet jogsi nélkül, viszont a kötelezőt azt hiszem nem lehet megkötni, vagy csak rossz feltételekkel. Én is csak onnan tudom ezeket, hogy egyszer-kétszer már végigcsináltam, de olyan nagyon nem tudom, hogy hogy mennek a dolgok. Pl. az egészségbiztosítást otthon szoktam megkötni.
  • DIESEL DOG #723
    Jó hogy van a topikban egy olyan ember akinek már bőven tapasztalata az USA-t illetően...
  • Palinko
    és külföldi jogosítvánnyal is lehet pl kocsit bérelni, vagy másét hajtani? vagy kell ott is vizsgázni? :D
  • USAMEN POWER
    Te aztán alaposan képbe vagy az USA -val kapcsolatban, én kis pöcs korom óta oda vágyom de ennyi infót nem tudok. Egyszer talán lesz alkalmam nekem is kitapasztalni a dolgokat.
  • stain
    Nem nagyon van olyan, hogy amcsi kresz. Pl. a jobbkézszabály sem nagyon ismert, csak megállnak, aztán bámulnak, hogy mi van. Az a helyzet, hogy az közlekedés színvonala a nagymamákhoz van beállítva, így elég nyugis az egész, nem tolnak le az útról, mint otthon. (Na jó, tegnap egy Dodge RAM letolt, de az valami idióta volt...) Amúgy a szabályok egy része államonként változik, pl. az, hogy jobbra kisívben mikor lehet bekanyarodni pirosnál. Minden más meg ki van mindig írva, majdnem annyi a tábla, mint otthon. Az elején picit szokni kell, mert elég picik a táblák, meg azt sem nagyon tudod, hogy mit nézz, úgyhogy könnyű elszúrni a lehajtókat, főleg, ha közben a tájat bámulod. NY-ban és SF-ban szerintem felejtsd el a vezetést. NY-ban iszonyat drága a parkolás, SF-ban meg elmebaj a sok meredek utca, még automata váltóval is. Mindkét helyen van jó tömegközlekedés. A SF->Seattle út kb. egy hét a 101-esen, ha ki akarod használni a lehetőségeket. Azt konkrétan tudom, hogy az I-5-on le lehet döngetni 12 óra alatt, mert tavaly páran megcsinálták. Különben Seattle nem sokat ér azon kívül, hogy lefényképezkedhetsz Jimi Hendrix szobrával. De meg lehet nézni a Boeing múzeumot meg a gyárat is. Van egy akvárium, de az annyira nem nagy szám, egy sci-fi múzeum + zene múzeum, amit akkor kell megnézni, ha látni akarod Kurt Cobain mustangját. Seattle-től kicsit keletre van Bellevue, ott a fél város a microsoft-é, és van egy csomó geek-eknek való hely (profi go-kart, bowling stb.). Seattle-től északra lehet menni bálnát nézni (az egy napos program, kár kihagyni. Amit mindenképp kötelező megnézni a környéken: Mt. St. Helens, Mt. Rainier, Olympic National Park: esőerdő és Mora beach. Ott van Forks is, ha netán twighlight-ot olvasol :) Keletre kb. egy óra kocsival a Cascades hegység. Ott a 2-es utat vagy még inkább az északon menő utat javaslom. A hegyektől keletre a sivatagban mindenképp kötelező a Dry Falls és a Sun Lakes. Ha épp ráérsz, akkor érdemes egy koncertet megnézni a Gorge amfiteátrumban, hátha épp RHCP van aznap este :) Ha geek vagy, akkor elmehetsz a gravitációs hullám detektorhoz is, de meg kell nézni előre, hogy ott mikor van nyílt nap, mert csak két hetetnte fogadnak látogatókat. Ja, és július vége, augusztus, amikor arra szép idő van. Sajnos ez pont nem az az idő, amikor délen elviselhető idő van, mert pl. Las Vegas környéke áprilisban szép, akkor virágzik a sivatag. Amúgy szerintem az ideális nyugat túra Salt Lake City-ből indul, Utah, le Arizona, Nevada (Grand Canyon, Las Vegas), aztán Death Valley, LA, fel San Francisco, 101-on Portland (van ott egy Astoria nevű város, amit nem láttam, de állítólag klassz), aztán Tacoma, Seattle, Vancouver, Victoria, és Seattle-ből haza. Ja, lehet ám simán sátorral is, mindenhol vannak kempingek. Érkezéskor bemész az első Targetbe, és 60 dolcsiért megvan a kemping felszerelés.
  • Papirzacsi
    Köszi az infókat. Egyelőre ez még csak terv és nagyon képlékeny. Az eredeti ötlet (nem is annyira eredeti). A régi 66-os út végigautózása volt, pár kitőrével különböző nemzeti parkokba és városokba. Aztán ez idővel kiegészült egy esetleges new yorki indulással, meg egy san franciscoi kitérővel (a pacific Coast Highway-en persze). Jó hogy említed Seattle-t. Oda is szeretnék elmenni. Jelenleg egy egy hónapos "túrában" gondolkodom, de mint említettem még nagyon képlékeny a dolog.

Apropó, nincs vmi magyar oldal, ahol pl. írnak az amcsi KRESZ és az itthon alkalmazott különbségeiről, mir kell figyelni, miben más? Mert még régebben olvastam vhol vmit az autópályák belső sávjának használatáról, stb. Hasznos lenne iyleneket elolvasni.
  • DIESEL DOG #718
    Szépek!
  • stain
    Most ilyenek vannak, majd megyek még fotózni, csak iszonyat meleg van... Ezek annyira nem jellemző képek mondjuk, bár a híd elég tipikus Amerikában. Ezek szabvány hidak voltak régen, amiket fix méretben gyártottak, és ha kellett valahol, akkor felállították egy hét alatt.
    Amúgy már kinéztem a tuti fotózós helyeket, csak kicsit fosok a nigáktól. :)

• USAMEN POWER
    Annyira nem rossz az. :)

• Palinko
    oks, várjuk.
  • stain
    Na majd valamikor lefényképezem. Kívülről annyira nem gáz, mert 2001-es, de van benne 140k mérföld, meg valami kakamarcié volt, úgyhogy belülről elég koszos. Amúgy egy 2 ajtós Chevrolet Cavalier 2.2-es motorral, szóval menni legalább megy, csak nagy a hangja, mert kicsit el van rozsdásodva a kipufogódob. Remélem, valahogy le tudom majd vizsgáztatni az ősszel, amikor el kell adnom, mert különben bukta van. Most legutóbb valahogy átvarázsolták a vizsgán.
  • stain
    Én nem javaslom egy menetben mind a két partot. Másrészt meg keresztben átautózni sincsen sok értelme, hacsak nem a kis utakon mész, akkor viszont marha sokáig tart.

Ja, és ha nyugati part, akkor mindenképp érdemes felmenni északra, Seattle környékére, mert az is nagyon szép. Motorral 101-on :)
  • Papirzacsi
    Azthiszem ez a cikk még nem volt. Kellemes olvasmány volt, főleg GE-ben panoramios képekkel követve az útvonalat. Tervbe van véve egy majdnem ilyen autós túra, csak a keleti partról indulva.
  • USAMEN POWER
  • Palinko
    csak tedd fel nyugodtan, nem járhat mindenki bentlyvel... motortérről is ha kérhetjük :)
  • stain
    Hát a verdát annyira nem erőltetném... :) Remélem nem esik szét, amíg itt vagyok.
  • USAMEN POWER
    Verdáról is képet !
  • stain
    No akkor itt van pár kép Washingtonból. Még sok fele nem jártam, mert csak múlt hét végén lett meg a kocsim, és hétköznap meg melózni kell. De majd...

No jó, ezek nem a szokásos turista képek lesznek, arra azért számítsatok.

• DIESEL DOG #706
    erre gondoltam én is am... :D
  • Zsolek123
    szerintem írd oda azt is, hogy ez washingtoni idő, mer' jönnek a lámik hogy rosszul jár :D
  • DIESEL DOG #704
    Az idő Washington D.C-hez igazitva...
  • Zsolek123
    Az lenne a logikus választás
  • DIESEL DOG #702
    hmm... ez sem rossz ötlet, nekem eszembe se jutott volna... persze lehetséges ez a megoldás, én most Washington D.C-re gondolok... :-)
  • Zsolek123
    nem lenne jobb ötlet az idő számlálót amerika egyik városához igazítani?
  • DIESEL DOG #700
    Jó utat, képeket várjuk! :-)
  • stain
    Na császtok, én elhúztam baltimoreba, majd posztolok képeket.
  • DIESEL DOG #698
    Már azonnal szaladok... O_o
  • byzhouse
    álmomban talán voltam :)
  • kotapis10
    közületek volt már valaki valamelyik államában az usanak?
  • byzhouse
    Dizel akkor mikor veszed meg nekünk a jegyeket USA-ba? :(
  • DIESEL DOG #694
    Banano! Moderáld magad!
  • USAMEN POWER
    Van köze hozzá, de félig igazad van. :) (Esetemben valóban téves.)
  • I.C.ram
    USA =/= Yankee
  • USAMEN POWER
    A provokáló hozzászólásodat megtarthattad volna magadnak, senki se kíváncsi rá. Akár a VB topikjában is elsüthetted volna, ott hamarabb eltűnik.