U.S.A

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

szabii98
Látom te lettél a házigazda!Gratulálok, remélem jól fog menni a topic!

I met God. She's black

Elég nagy szerencséje volt...
RS
Apum húga is élt régebben New York-ban, ott volt amikor terrortámadás érte a World Trade Centert, szerencsére elég távol. 😊
Amúgy jó topik, +fav.

King of the Road - SCANIA A svédek büszkék az acéljukra. A magyarok is - a svédek acéljára. Pláne, ha ez az acél némi műanyaggal karöltve kamionná áll össze.

Nyugodtan szóljatok ha valami nem tetszik, szívesen fogadom a kritikákat, igyekszem minél jobbat nyújtani! 😊
Annyi baj legyen, bár nem tudom hogy ez mennyire lehet zavaró tényezõ, azért gondolom csak nincs ott olyan tumultus mint New York-ban a Times Square-en délidõben... 😄
Molnibalage
És mi ezzel a baj? Nem a turistáknak nézni mennék oda...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Jók ezek a helyek, csak a képeken nem látni, hogy ezer turista nyüzsög a környéken.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

sovatalevi
+1 voks Diesel Dog nak 😊

Kamion szív, kamion lélek, kamionos leszek amíg élek. http://neverwinter.picturepush.com/---Kicsim Szeretlek!--

Egy számomra nagyon magával ragadó táj, a Navajo Indiánok földje, a Monument Valley:

Jómagam is végignéztem már egy jópár dokumentumfilmet, olvastam sokat az akkor történtekrõl, és engem is nagyon meglepett egy-két dolog...
Banano
Én nem tudom,de túl sok az egybeesés.Meg amúgy sem ez lenne az elsõ eset hogy usenka ilyet csinál.

\"A repülést hagyd a madarakra\":)) PS3 ID_USA: b4n4n0x_xVcL PS3 ID_EU:mrbananox007

Azt mondják ,hogy az izraeliták is azért nem mentek aznap a WTC tájára se.<#eljen>

Banano
Sep. 11-rõl érdemes megnézni egy pár dokumentumfilmet..aztán rögtön nem biztos hogy "terroristák" voltak 1db késsel fegyver nélkül.

\"A repülést hagyd a madarakra\":)) PS3 ID_USA: b4n4n0x_xVcL PS3 ID_EU:mrbananox007

szabii98
Ellenzék:
0
Dog:
+3

I met God. She's black

Molnibalage
Ok.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

szabii98
Legyél legyél!<#eljen>
+1 voks😊

I met God. She's black

Palinko
jaja neked jár, egy igazán jó kis topicot hoztál össze és tolod be az adatokat 😊
Örülök annak hogy tetszik a topik, remélem hogy a késõbbiekben is a törzslátogatók között tisztelhetlek... 😊

Ám elértük az 500 HSZ-t, ami azt illeti ha Ti a topik látogatói belegyeztek akkor szívesen vállalom ezen topik házigazdai posztját, és igyekszem egy kis színt csempészni ide, hogy még barátságosabb legyen... 😉
zvaragabor
Én nem hibáztatok senkit, max az SG keresõt, te amúgy is egy jobb topikot hoztál össze, amott ahogy nézem csak a flame ment. 😊

Chaos Anno Domini

A World Trade Centerrõl (WTC, Világ Kereskedelmi Központ) bõvebben...

A Világkereskedelmi Központ (angolul World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületbõl álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében. A WTC-t Raymond Hood álmodta meg és vázolta fel futurisztikus mûvében a Manhattan 1950-ben. Minoru Yamasaki japán-amerikai építész és segítõtársa, Emory Roth tervezte meg. Legismertebb épületei a 110 emeletes ikertornyok voltak (World Trade Center 1 és 2).
Az épületkomplexum az 1970-es években épült és egyszer már kibírt egy terrortámadást (1993. február 26.) Az Egyesült Államok legfontosabb és a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja volt, ezenkívül New York legmagasabb és az Egyesült Államok második legmagasabb épülete. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásban az ikertornyok megsemmisültek.
A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot rendeltek hozzá (10048).
A WTC bizonyos részei a katasztrófa ellenére részben még tovább üzemeltek, ahogy a szomszédos, a Központtal szinte egybeépült World Financial Center is. A tornyok helyét körülkerítették és már a tragédia után közvetlenül elhatározták, hogy új, a korábbinál magasabb tornyot építenek a helyére. Késõbb statikai és egyéb okokból úgy döntöttek, hogy lebontják a megmaradt sérült épületeket is és egy új központot építenek a helyére. A leendõ Freedom Tower (Szabadság torony) megtervezésére nemzetközi pályázatot írtak ki, alapkövét 2004. július 4-én rakták le és várhatóan 2011-re készülhet el. A terület többi részén emlékparkot és egy új, nagyrészt föld alatti közlekedési csomópontot (vasúti-, metró- és buszpályaudvart) alakítanak ki. A tornyok helyét Ground Zero-nak (Nulladik szint) nevezik, jelenleg egy összefüggõ, kb. 7 emelet mély gödör. Az újjáépített 7-es épületet 2006-ban adták át, a World Financial Center 2001 óta is folyamatosan üzemel.

Az épületkomplexum története:

A WTC alapötlete 1962-ben született, majd 1964-ben kezdett konkrét formát ölteni. A központ életre hívásának kiötlõje a Port Authority of New York and New Jersey (PA) (magyarul: Kikötõi Hatóság) volt, melyet 1921-ben alapítottak. A kikötõi hatóság pénztárában elegendõ pénz halmozódott fel az 1960-as évekre. A kereskedelmi központot emelett bankok, ingatlanügynökségek és a pénzügyi szektor is támogatta. Egész negyedek sorvadoztak Manhattanban a pénzügyi válság következtében. A project ellen legerélyesebben tiltakozók a boltosok és az ott lakók voltak, akikre kényszerû kiköltözés várt. A hatóság felvásárota a földterületet és kitelepítette az ott lakókat.
Az építkezés 1966-ban kezdõdött meg. Az üvegdoboz stílust képviselõ tagolatlan épületegyüttes jellemzõi közé sorolható a geometrikus osztatok és vertiksíkok, az üvegfalak és az óriási teherbírású gyámoszlopok. A felhõkarcoló acélszerkezete 1971 tavaszán készült el, az elsõ bérlõk 1972-ben költöztek be az északi toronyba. 1973 nyarán a déli tornyot is átadták. Alapterülete 6 hektár volt, a tornyok tövében létesített tér kiterjedése pedig meghaladta a 20 ezer m²-t

Tecnikai adatok a WTC-rõl:

A két tornyon kívül a komplexumhoz öt további épület és egy föld alatti bevásárlóközpont tartozott. A hármas számú épületet a Skidmore, Owings és Merill tervezte és a Marriott szállodalánc hotelje volt, melyet 1971-ben adtak át a Vista Szállodával együtt. A kilencemeletes WTC IV-ben, a Southeast Plaza Building adott otthont az árutõzsdének a szintén 9 emeletes Northeast Plaza Building pedig szállítmányozási cégek, tõzsdeügynökségek, bankok és ingatlanirodák székhelye volt. A WTC VI elnevezést a vámhivatal nyolcszintes épülete kapta. Az összeomló ikertornyok ezeket az épületeket is maguk alá temették.
Az ikertorony kettõs hasábja 414 méter magas volt. Az égig érõ dobozok oldalai 63 méter szélesek voltak. A két, 110 emeletes épületben 104 lift mûködött. Az alapzat 20 méter mélyen ágyazódott be Manhattan sziklatalapzatába. Az építkezéshez 200 ezer tonna acélt használtak fel és összesen 4800 kilométernyi elektromos vezetéket fektettek le, hogy ellássák a toronyház napi 80 ezer kilowattórányi áramigényét. A két tornyon 13 ezer, egyenként 50 cm széles ablakot alakítottak ki. Összesen a külsõ falak burkolása 19 970 négyzetméternyi üvegfelületet vett igénybe. Az alapozásnál 1,115 millió négyzetméternyi földterületet mozgattak meg. New York és New Jersey összekötõ helyiérdekû vasútvonalait részben átirányították, metróalagutakat csatlakoztattak be és gyalogos átjárókat építettek ki.
Yamasaki több mint százféle modellt terjesztett elõ, amíg a választás az ikertornyot is magába foglaló változatra esett. Az építész szakított a felhõkarcolóépítés korábban bevált elveivel és szabályaival, és merõben szokatlan módon alkalmazta a rendelkezésére álló technológiákat és nyersanyagokat. A 63 méter széles homlokfalak acélelemekbõl és 9×3 méteres, elõre gyártott modulokból összetevõdõ rácsozatra kúsztak fel, melyek ellenálltak a heves széllökéseknek és a földrengések okozta rezgéseknek, méghozzá úgy, hogy a megterhelést maguk a külsõ falak terítették szét és nyelték el.

A 2001. szeptember 11-ikei terrortámadásról bõvebben:

2001. szeptember 11-én terroristák egyidejûleg négy utasszállító repülõgépet kerítettek hatalmukba az Amerikai Egyesült Államokban. A négy gép közül az elsõ New York-i idõ szerint 8:46-kor, a második 9:03-kor a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, a harmadik Washingtonban az USA hadügyminisztériuma, a Pentagon épületébe csapódott (ezt eredetileg a Fehér Házba vezették volna bele, ám az utolsó pillanatban a gép tett egy közel 270°-os fordulatot, ezzel a Pentagonba irányítva azt); a negyedik, amelyet valójában akartak a Pentagonnak vezetni a terroristák, Pennsylvania államban lezuhant.
Noha a WTC-t úgy tervezték, hogy felhõkarcolói kivédjék a viharos erejû légköri mozgások és a külsõ tényezõk okozta jelentõs roncsolások – beleértve egy utasszállító repülõgép becsapódása – hatását, a két épület nem tudta feldolgozni és túlélni azt az óriási hõt, amelyet a nekik irányított repülõgépekbõl kiömlõ és lángba boruló 60-70 tonnányi üzemanyag termelt. Az irtózatos hõség megolvasztotta és leválasztotta a betonelemeket a belsõ acélvázról és a külsõ rácsozatról. A forróság következtében az utóbbiak szintén elveszítették ellenállásukat, így végül összeomlottak saját súlyuk alatt.
Érdekes azonban, hogy késõbb, a romok között még mindig sokkal magasabb hõmérsékletet mértek, mint ami az üzemanyag égési hõmérséklete. Ez a tény egyesek szerint arra utal, hogy a támadás elõtt szisztematikusan robbanóanyagot helyeztek el az épületben, elõsegítve annak összedõlését.

Manhattan és a WTC tornyai 1976-ban:

A World Trade Center égbenyúló óriása

A World Trade Center és környéke:

A 2001. szeptember 11-ikei terrortámadás néhány kiragadaott képkockája:
Hát furamódon én többféle képpen rákerestem itt az SG-n hogy van-e már ilyen létezõ topik, de nekem a keresõ egy kukkot sem dobott ki errõl, ergo ne engem tessék hibáztatni... -.-
zvaragabor
Inkább egy pont az A után. De nem is azért írtam, csak vicces volt, hogy a topik nagy népszerûségének ellenére ott leledzik egy másik USA topik is kihalva. 😊

Chaos Anno Domini

szabii98
1 szóköz a különbség...

I met God. She's black

zvaragabor
Nem tudom írta-e már valaki, de már van ilyen topik.<#idiota>

Chaos Anno Domini

Nem árt már egy kissé modernizálni a tradíciókat... 😄D
Most volt az esküvõ South Carolina egyik strandján (tengarpartján), nagyon király volt. Esküvõt tengerparton kell tartani, szandálban, a templom már túl morbid... 😄

thx! 😊))
Molnibalage
A történelem folymán mindig is a pénz és érdek diktált. Ha a város nem menti meg turista látványosságát, akkor meg hülye is...

Szánalmas hogy mindig a pénz diktál...

Akit érdekel, nézze franket. Miamiból, South Carolinába megy egy esküvõre. Legalábbis nekem ezt mondták. Link !

No akkor egy újabb érdekesség ezúttal Dél-Dakotából... 😊

A Rushmore-Hegy

A Rushmore-hegy az amerikai Dél-Dakota államban található. A hatalmas nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között, azaz 14 év alatt készült el. A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték: az elsõt, George Washingtont, a harmadikat, Thomas Jeffersont, a tizenhatodikat, Abraham Lincolnt és a huszonhatodikat, Theodore Rooseveltet.
Az emlékhely ötlete Doane Robinsontól, egy dél-dakotai történésztõl származik. 1923-ban jött a gondolat, hogy a Tûhegyekbõl, amely a Fekete-hegyekben található, nagy vadnyugati hõsök szobrait faragják ki, mint például Buffalo Bill Codyt. John Gutzon Borglum, dán származású szobrász, aki a terveken dolgozott, úgy vélte, hogy sem a helyszín, sem az alakok nem megfelelõek. Az volt a véleménye, hogy egy ilyen monumentális vállalkozásnak országos jelentõségûnek kell lennie.
Borglum az 1745 m magas Rushmore-hegyet választotta a mû kivitelezéséhez, finomszemcsés gránitja miatt. A megfelelõ kõzet megtalálásához mégis több méternyi követ kellett lerobbantani. Roosevelthez, akinek a feje leghátrébb található, 37 m-t kellett faragni a sziklába. A munkálatok során mintegy 450 000 tonna követ hasítottak le a hegyrõl. A szobrász úgy döntött, egyenként készíti el a fejeket, nem pedig egyszerre dolgozik mindegyiken, mert így egymáshoz és a környezethez is illesztheti azokat. Borglum 1:12 méretarányú gipszmakettet készített. A fejek tetejére egy fokbeosztású lapot helyezett. Közepére egy forgatható acélrudat szerelt, ezen pedig egy letekerhetõ mérõón lógott, ezzel a szerkezettel jelölték ki a helyszínen a faragási területet. A szobrász ezt a mûszert kijelölõmércének hívta, míg a munkásokat, akik ebben segítettek neki kijelölõknek.
Miután meghatározták a faragási területet, kirobbantották a sziklából a felesleges részeket. Az egész munka nagy részét dinamittal végezték, csak az apróbb részletekhez használtak fúrót. Ennek két fõ oka volt. Az egyik, hogy a dinamittal könnyebben lehetett megalkotni az arcok fõ vonásait, a másik, hogy a szikla tetejérõl 70-80 m-es magasságban nagyon nehéz volt a légfúróval dolgozni.
A négy fej mindegyike 18 m magas, az orrok átlagban 6 m hosszúak. A szájak 5,5 m, a szemek pedig 3,5 m szélesek. Ahhoz, hogy az arcok ekkora méretben is ilyen jól mutassanak, óriási mérnöki tudás szükséges. Borglum nem sokkal mûve befejezése elõtt, 1941. március 6-án meghalt. Így sosem láthatta teljesen készen mûvét. A munkálatokat fia, Lincoln Borglum fejezte be, aki már 15 évesen is segített apjának, kijelölõként.

A Mount Rushmore Monument, a négy politikus faragott arcképével
Hmm... szvsz a felirat szerves részét képezi a Los Angelesi látképnek, én mindenesetre ha tehetném a felirat meghagyását preferálnám...
Molnibalage
Már bocs, de ezek szerint a városnak sem fontos szimbóluma. Többször hagyták már lerohadni. Ez olyan, mintha a csehek hagynák szétesni a Kárly Hidat. Nem teszik, mert fontos. Se a mozisok, se a város nem mozdult a jelek szerint.

Akkor ki is a "hibás"?

Elmehetnek a jó édes anyjukba !!! Mekkora szánalom már, az Amerikai mozivilág, Los Angeles egyik szimbólumát lebontását fontolgatni, pár kibaszott ingatlanért !! Az eszem megáll... <#boxer>

Philadelphia belvárosa elég jó hely. Van egy óváros rész a folyó fele, meg a magas házak, aztán azon túl egy marha nagy parkos rész egészen a múzeumig, aminek a lépcsõén Rocky is futott. Viszont két utcányira a fõ résztõl simán vannak olyan 15 emeletes házak, amiken minden ablak be van deszkázva. Igazából a zûrös részeket nem nagyon láttam, azt mondják, hogy Camden (a Delaware másik partján) nagy gettó.

Mindenhonnan Ben Franklin folyik. Anno elbontották a házát, aztán rájöttek, hogy nem ártana valami történelmet gyártani, és kiásták a ház alapjait. Most egy park van ott, ahol minden egyes budi gödre be van jelölve... már nem maradt meg, ugyanis.

Ez meg itt én a Rocky szobornál, ami a filmhez készült, aztán végül a lépcsõtõl nem messze felállították, mint turista látványosság:

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E

Amerikai zenék viszonylag random válogatva olyan sztároktól, akik odaát sokkal nagyobb sztárok, mint ideát.

Videó

Videó

Videó

Videó

Videó

Videó

Videó

Videó

Videó

Videó

Molnibalage
Seattle.

Csodálom, hogy eddig ez nem volt. 😊

Na újra itt, ne haragudjatok hogy nem tudtam itt lenni, kórházban voltam, meg feküdtem... :/

#477: USAMEN: Nagyszerû képek!
Cincinnati

Fresh Duke
Nekem ez ugrott be elsõnek. 😄

A heavy cost. I pay it gladly.

Dragooon
Budapest, Georgia
New Buda, Iowa

vannak (/voltak) ilyenek is 😊

MY NAME IZ BOXXY!%!%% tudom hogy szeretitek, hááá

Molnibalage
Én az ilyentõl iknább hányok. Az egyik munkatársam hallgat rádiót. Amin lelép már lövöm is le a pékbe. Addig meg kihúzom valahogy fejhallgatóval a fejemen...

Waczkor
Nekem a legfurcsább az volt a kinti rádióadásokban,hogy még durvábban ugyanazt nyomják,mint itthon a radio1.Tehát a radio 1 se valami változatos,de kint meg vége a számnak,egyszer végigmész a csatornákon és tuti hogy máshol meg akkor kezdik azt a számot.Sõt kb egész héten minden nap ugyanabban az idõben leadják ugyanazt a számot😊

Akaratlanul is megkedveled azt a számot,mert belédrögzül.

XBOX Live Gamertag:Waczkor

Molnibalage
Légyszíves ne kritizáljuk más zenei ízlését, mert akkor hamar köpködésbe menne át a dolog. (Meg special amit ma "zene" alatt értenek, arra nagy átlagba én csak sugárban tudok hányni...)

szabii98
<#zavart1>

I met God. She's black

Na a kantriról annyit érdemes tudni, hogy minden iskolázott ember húzza a száját rá, ennek ellenére mindenhol van legalább három kantri rádió, amin ugyanaz a nyál megy egész nap. Az elõbbi szabály alapján, ahol csak három, vagy annál kevesebb rádióadó van, ott mind kantri. Déli határ mentén van amúgy még veszélyesebb is: mexikói mariachi rádió.

Amúgy a rádióban menõ zenék eléggé mások, mint európában. Általában van minden városban 2-3 rock adó. A klasszikus rock adókon nagyrészt persze brit zenéket nyomnak, szóval egész nap Zeppelin meg Pink Floyd megy, amitõl azért idõvel besokall az ember.

Általában mindenütt sok adó jön be, de kis teljesítménnyel adnak, úgyhogy nagy országos rádiók nincsenek, városonként változik a mûsor. Kocsiban utazva folyton tekergetni kell a rádiót. Nekem eddig a legnagyobb sokk az volt, amikor a kanadai határhoz egész közel vezettem a hegyekben. Ott fent már csak AM adók jöttek be, úgyhogy azt tekergettem, és két spanyol nyelvû adó között megszólalt valami magyar népzene, aztán magyarul kezdtek el dumálni. Kiderült, hogy valami kanadai magyar rádió, de csak pár órát nyomják egy nap, úgyhogy nem sokára az is átváltott spanyolra.

szabii98
Ez csak Country, az egy mûfaj, ez pedig az egész kontinenst és államot foglalja ösze.KB. ennyi😄

I met God. She's black

Remek, köszi szépen! <#eljen>