1543
United States of America
  • DIESEL DOG #637
    Be kellene újitani egy hátteret... valami egyszerűbbet mert igy eléggé problémás a betűk olvashatósága...
  • USAMEN POWER
    #634: Jó ez, szerintem kezdhetsz még egy sort a linkeknek, biztos lesz még nem egy. (Meg nem árt láthatóvá tenni a betűket.) :)
    #635: Ja végigvittem, és egész sokat szórakoztam arrafele.
  • DIESEL DOG #635
    Amúgy ha már játszottál a GTA: San Andreassal akkor ismerős lehet, mert abban a játékban egészen élethűen le van modellezve a Hoover gát... :D
  • DIESEL DOG #634
    Na ez megyen ki a banner alá!
  • USAMEN POWER
    Niagara Live !
  • sovatalevi
    de joooooooooooo
  • DIESEL DOG #631
    A Hoover Gát

A Hoover gát egy hatalmas völgyzáró gát az Amerikai Egyesült Államokban a Colorado folyón. A gát két állam, Arizona és Nevada határán áll, de több állam elektromos árammal történő ellátásában is fontos szerepet játszik. Elkészültekor 1935‐ben a világ legnagyobb beton építménye és a legnagyobb vízierőműve volt.
    Tervezés és egyezmények
    A Colorado folyó szabályozására először 1902‐ben hozott Theodore Roosevelt elnök törvényt (Reclamation Act). 1905‐1907 között, valamint 1916‐ban is súlyos áradások voltak a Colorado folyón, így egyre sürgetőbbé vált a folyó szabályozása. 1922‐ben alapítottak egy bizottságot, amelyben képviseltették magukat a vízgyűjtő terület államai és a szövetségi köztársaság képviselője is. A szövetségi képviselő Herbert Hoover volt, aki később Warren Harding elnöksége alatt a kereskedelmi miniszteri tisztet töltötte be. 1922 januárjában Hoover Arizona, California, Colorado, Nevada, Új‐Mexikó, Utah és Wyoming államok kormányzóival találkozott, hogy kidolgozzanak egy fenntartható megállapodást arról, milyen mértékben osztozzanak az államok a Colorado folyó vizéből. A szerződést (Colorado River Compact) 1922. november 24‐én írták alá, ez alapján a folyó medencéjét alsó és felső részre osztották, elosztva az érintett államok területei között a vízmennyiséget. Ez az egyezmény Hoover megállapodás néven vált ismertté, a Boulder Dam Project (Boulder‐gát projekt) útját kövezte ki.

A gát építéséhez el kellett terelni a folyót. Négy alagutat vájtak a sziklafalba, amelyeken keresztül folyt az építkezés ideje alatt a víz. Az építési területet alulról és felülről ideiglenes gátakkal védték meg. Miután a gát elkészült az ideiglenes gátakat elbontották és elkezdhetett felgyülemleni a víz a gát mögött.
    A beton négy fő alkotóelemből áll. Homokból, kavicsból, vízből és cementből. Ezeket a megfelelő arányban kell jól összekeverni, hogy kellően szilárd betont kapjunk. Talán a kavics a legfontosabb összetevője, hiszen a gát tömegének háromnegyedét ez az anyag adja. A kavicsnak agyagtól és szerves anyagoktól mentesnek kell lennie. Hogy a szállítás ne legyen túl hosszú, a gát közelében kellett egy kavicslelőhelyet találni.
    A Bureau of Reclamation (az építésért felelős szövetségi hatóság) lehetséges ügyfelei hónapokig kutattak a Black Canyon körüli sivatagban megfelelő kavicslelőhely után. Végül alig 6 mérfölddel feljebb a folyó arizonai oldalán egy hordaléklencse lett a kavicsforrás. Az árvizek évmilliók alatt rengeteg kavicsot raktak itt le. A kavicslencse több mint 100 acres (404686 m²) nagy és 35 láb (10.67 m) vastag volt.

A Hoover‐gát erőműjében 17 fő turbina található. Az első 1936. október 26‐án kezdte termelni az áramot. Ezután sorban kapcsolták bele a generátorokat az áramtermelésbe. Az utolsó generátor 1961. december elsején indult el. A generátorokat 1986 és 1993 között felújították, így összesen 2236 megawatt teljesítményt tudnak termelni. A gát 1947 és 2005 között évente 4400 GWh energiát állított elő. 1984‐ben termelte a legtöbbet, 10 348 GWh‐t. (a Paksi Atomerőmű évente átlagosan 14000 GWh energiát állít elő)[
    A Hoover‐gát, nemcsak árammal lát el közel 1,3 millió embert, de megóvja a lejjebb fekvő területeket az árvíztől. Évente 8‐10 millió ember látogat el a gáthoz, illetve a körülötte lévő nemzeti parkba. A gát a Nyugati part fejlődésének egyik fontos mérföldköve volt. A legnehezebb időkben nyújtott megélhetési lehetőséget az építése, majd ivóvízzel és elektromos árammal látta el a környező sivatagos területeket, amelyek így gyors fejlődésnek indulhattak

A Hoover Gát napjainkban:

És régen:
  • USAMEN POWER
    Tornádók után itt a Mexikói - öböl környéke:

#628 - 29: Tubák voltak Bp. környékén is, de egyet se láttam még...
  • szabii98
    Am [URL=http://www.idokep.hu/keptar/users/crisis/kidvv2ki6rri5x0p.gif]Kiszely Krisztián videója(2009.március 30.13:50) az úgy nevezett "tubáról" Csór közelében.[/URL]
  • szabii98
    Ez itt volt tőlünk úgy 10kmre Pétfürdőn:D(nem biztos hogy az, de itt is volt) innen ahol lakok(Csór) lehetett látni egy picit a tetejét, először nem hittem a szememnek:O
  • Waczkor
    Piát azt valóban nem bírják,pedig gyakran isznak,de nagyon nem való nekik:)
  • USAMEN POWER
    A parás meg hogy hazánkban is egyre gyakoribbak: Ez a kép a Balatontól nem messze készült.

Viszont szerintem F1 max 2 -nél sose fognak nagyobbra nőni, azért akkora viharfolyosó nincsen nálunk mint Kanadától az amerikai prérin keresztül a Mexikói-öbölig ... A kanadai hideg levegő itt ugyanis könnyedén tud találkozni a Mediterrán légtömegekkel, és ez okozza a gyakori tornádókat az usa -ban. De viszont egy kisebb házat egy F1 - 2 -es is szét tud kapni. Kíváncsi lennék egy forgószélre élőben is !
  • DIESEL DOG #625
    Jó ég... O.O
  • stain
    A jobb egyetemek tele vannak kínaival meg indiaival. Az amcsik nem nagyon akarnak tanulni. Én egyetemi bulit nem nagyon láttam, ahova én szoktam menni, ott nyaranta elég nagy a hullaszag.

Egyszer voltam haloweenkor, de sajna másnap hajnalban repültem haza, úgyhogy nem tudtam sokáig maradni. A város étterem utcáján már este 9-kor volt vagy 10000 ember. Meg egy nagy csomó egyenruhás fogd-meg (nem rendőrök). Nem nagyon tudtam mire vélni a dolgot, de aztán mesélték, hogy éjfélre a társaság nagy része mattrészeg lesz a bud light-tól, és sokszor összeverekedik a tömeg. Nem nagyon bírják a piát az ismerőseim, azt mondják, hogy nem nagyon lehet inni, mert buli után mindig haza kell vezetni. Elvileg egy sör után még szabályos vezetni, a kettő után nem árt várni egy órát. Egyszer-kétszer én is vezettem haza sörözés után, de inkább maradok az itthoni gyakorlatnál, nem volt valami nagy élmény.
  • USAMEN POWER

Egyik kedvenc videóm:

• ahti
    Sziasztok, jovo nyaron 3 honapra Bostonba latogatok osztondijjal, remelhetoleg. Van itt valaki aki ismeros arrafele? erdekelne a varos stb... Koszi :)
  • lippet
    Akkor egyszer ki kell próbálni! =) 18 múltam meg szvsz. van egy 5-6 évem erre a lehetőségre! =)
  • I.C.ram
    Hogy ne lenne? Ahol laktam kertvárosi részben, Michiganben, ott minden pénteken volt valamelyik házban házibuli, pont olyan, mint a filmekben.
  • DIESEL DOG #619
    Nem dehogy, ne érts félre...

Csak pont azt akarom nyomatékositani hogy odaát a tengeren túlon még szigorúbban büntetnek bizonyos dolgokat mint itt, vagy bárhol Európában...
  • Molnibalage
    Mert be kell tartani a törvényeket? Szörnyű...
  • DIESEL DOG #617
    Nem véletlen illetik Amerikát a "rendőrállam" jelzővel...
  • Waczkor
    Olyan:)

Kérdeztem is pár amcsit mikor kint voltam.Persze nem mindenhol olyan a suli,mint a filmekben,de sok dolog hasonló.Például a klikkesedés az megvan,sportolók(jocks),pompomlányok(cheerleaders)stb.Akkor ugye autóval járnak suliba,iskolai bál(prom).
    Buliban sajnos nem voltam,de volt szerencsém a Berkeley egyetemet megnézni,hatalmas parkos területen van,fasza koleszok vannak,akkor ezek a béta,gamma stb házak is megvannak,tehát ezek létező dolgok,sajnos nem volt részem igazi tipikus egyetemi bulihoz.

De jó pár szabadnapot töltöttem amcsikkal motelban.Ilyenkor úgy hazavágták magukat,mint amiket neten lehet látni videókban:)Csajok elmesélték hogy ki hogy szokta kielégíteni a barátját,lenyeli e stb.
    Mindenki mindenkivel kavar,volt egy csaj aki pompomlány volt,minden héten mással kavart.De gondolom ez is ember,suli,állam függő.Azt nem mondom,hogy mindenhol ugyanaz van.
  • Molnibalage
    Nem nagyon hiszem. Elég szigorúan veszik az 21 év alatt no alkoholt. Konkrétan, ha valaki 3-szor lebukik akkor soha többé nem kap alkohol árusítási engedélyt, de már a 2. alkalommal is elég durván rendszabályozzák.
  • lippet
    Az USA-ban szerintetek valójában is vannak olyan gimis/fősulis bulik, mint amilyeneket a filmekben látunk? Gondolok itt a Party Gimi, Amerikai Pite filmekre!
  • Molnibalage
    :)
  • USAMEN POWER
    Mivel a tornádókról még nem nagyon esett szó ! Kezdeném a legnagyobbal...

Az elmúlt évszázadokban rengeteg pusztító tornádóval kellett szembenéznie az emberiségnek. A legerősebb és legpusztítóbb tornádók kétségkívül az Egyesült Államok térségében fordulnak elő, de Európában, sőt hazánkban is figyeltek már ilyen felhőtölcsért.

A legveszedelmesebb és az Egyesült Államok legpusztítóbb tornádója a "három állam tornádója" (Tri-State Tornado) volt, amely 1925 március 18-án söpört végig Missouri állam keleti, Illinois állam déli és Indiana délnyugati részén. A három és fél óráig tomboló tornádó több mint 350 kilométert tett meg, 689 ember halálát okozta, 2027 sérültet hagyott hátra és elpusztított 15 ezer lakóházat.

1925-ben a tornádó szó még nem szerepelt az amerikai meteorológiai szolgálat szótárában. Miután 1887-ben a katonaság átvette az ország meteorológiai szolgálatának irányítását a tornádó szó tiltott szó lett. Ekkoriban ugyanis még nem tudták előre jelezni ezeket a légörvényeket, és úgy gondolták, hogy említésükkel csak fölösleges pánikot keltenének a lakosság körében. A meteorológusok nem tanulmányozhatták a tornádókat és a nyilvánosság előtt a létezésüket sem ismerhették el.

A Tri-State Tornado névre keresztelt tornádó ezért teljesen váratlanul érte a lakosságot.
  • stain
    Mondjuk a Dodge Charger jobban néz ki rendőrautóként :)
  • sovatalevi

• sovatalevi

• sovatalevi

• sovatalevi

• sovatalevi

• sovatalevi

• sovatalevi

• USAMEN POWER
  • RelakS
    sajnos van háttér -_-'
  • stain
    Majdnem minden városban ilyen hajóméretű autók a taxik. Akkora hely van bent hátul, hogy aludni lehetne. Meg centis plexi az utasok és a söfőr között... vajom miért?

Szerintem a toyota valami hibrid lesz, és környezetvédelmi kirakatprogram gyanánt állították üzembe. Amúgy pl. a Microsoftnak vannak ilyen toyotái, ott a cég kb. 100 épülete között ilyenekkel lehet utazni, csak szólni kell a portán, hogy hova akarsz menni, és felvesznek.
  • DIESEL DOG #600
    Háttér csak nálam nincs, vagy nálatok se?
  • I.C.ram
    De az nem is USA...
  • szabii98
    Eléggé kihaltunk:(