1543
United States of America
  • sovatalevi
    Nemzeti Park,Montana

• sovatalevi
    Csak az alcatrazba ne keruljunk :D Mar zarva van szerencsere xD
  • DIESEL DOG #554
    No én még maradok egy kicsit Kaliforniában, de ezúttal az Alcatraz szigeten:

Az Alcatraz-sziget (vagy egyszerűen Alcatraz, a popkultúrában elterjedt neve szerint „a Szikla”) egy kis sziget a San Francisco-öböl közepén, Kalifornia államban.[/b] Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely. A Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service – NPS) gondozza és a Golden Gate National Recreation Area része.
    Mai neve a környéket felfedező spanyol Juan Manuel de Ayala hajós által adott La Isla de los Alcatraces ("A pelikánok szigete") angolosodott formája.
    A nagyközönség számára leginkább az 1934 és 1963 közt a szigeten működött maximális biztonságú börtönről nevezetes, aminek falai közt töltötte büntetését két világháború közti időszak nagy gengsztereinek "színe-java", mint Al Capone vagy George R. Kelly.
    A kaliforniai San Franciscótól északra, a San Francisco-öböl vizében magasodik a kréta korú homokkőből és palából felépülő sziget. Területe: 90 000 m² (9 hektár). A homokkő és pala kőzetek miatt nehezen művelhető, terméketlen terület. Ezért és különleges fekvése miatt mindig speciális feladatot látott el.
    1972-ben létrehozták a 75 000 hektáros „Golden Gate National Recreation Area”-t, aminek Alcatraz is része lett különleges természeti és történelmi értékeire való tekintettel. A nagyközönség számára 1973 októberében nyitották meg a szigetet, első évében 50 000 látogatót fogadott. Mára az évenkénti forgalom eléri az 1,3 millió főt.
    A korábbi börtönépületeken állagmegóvás folyik és földrengésbiztossá tették őket és az ismert veszélyforrásokat kiiktatták.
    A vadvilág, így a tengeri madarak is újult erővel népesítik be a szigetet. Tojásaikat az év 8 hónapjában önkéntesek figyelik, számlálják. A sziget egyes részeit szeptembertől februárig lezárják a látogatók elől, hogy a költési időszak zavartalan lehessen.
    A kertek művelését, az épületek karbantartását és a látogatók körbevezetését szintén önkéntesek végzik, akik az Alcatraz VIPs nevű közösségbe tömörülnek.
    A világítótorony és a ködkürtök ma is üzemelnek, biztonságosabbá téve az öböl közlekedését.

Történelmi háttere:

Feltehetően az indián őslakosok horgászhelyként és tojások gyűjtésére használták a szigetet, hiszen az egyik legmegfelelőbb hely e célokra az öbölben. Egyes elképzelések szerint ide száműzhették a törvényeket megszegő társaikat is. Két jelentősebb törzs szálláshelye volt a terület, a miwok és az ohlone indiánoké, akik száma az európaiak érkezésekor 10 000 körül lehetett.
    Mivel a sziget az öböl bejáratának közepénél helyezkedik el nagyobb távolságból úgy tűnik, mintha nem is szakadna meg a partvonal, ami számos európai hajóst megtévesztett. Juan Rodriguez Cabrillo, Francis Drake és Sebastián Rodriguez Cermeo is elhaladt mellette anélkül, hogy észrevette volna. Cermeo adta a területnek a San Francisco nevet. Végül Gaspar de Portolá volt az első, aki behajózott az öbölbe 1769. október 31-én.
    1775-ben a spanyol Juan Manuel de Ayala hadnagy több hetet töltött az öböl feltérképezésével és nevezte el a szigetet Pelikán-szigetnek augusztus 11-én.
    1821-ben a Spanyolországtól függetlenedő Mexikó része lett egészen 1848. május 19-ig, amikor az amerikai-mexikói háború után Kaliforniával együtt az USA fennhatósága alá került.

Az Alcatraz Sziget látképe:

Egy cella a sok közül:

A folyosó:

Az udvar rész:

Végül pedig a világítótorony napjainkban:
    [center]

[center]A Világítótoronyról néhány szó:

Egy év alatt 1 000-ről 25 000-re nőtt a lakosság és még ezután is folyamatosan áramoltak be a szerencsevadászok. A megnövekedett forgalom miatt szükségessé vált a vízi közlekedés biztonságossá tétele. A Baltimore-i székhelyű Gibbons and Kelly vállalat kapta meg a jogot, hogy világítótornyokat építhessen a nyugati parton, összesen hét darabot. [b]Az Alcatrazi Világítótornyot 1853-ban adták át, amellyel a legöregebb világítótorony az Egyesült Államok Csendes-óceáni partvidékén. 1854-ben hármas osztályú Fresnel-lencsékkel, 1856-ban ködharanggal szerelték fel. 1904-ben fejlesztették tovább és négyes osztályú lencséket kapott, amelyekkel már öt másodpercenként tudott fényjelzést adni, amelyet 41 kilométeres távolságból is láttak a hajósok. Az 1906-os földrengésben súlyosan megrongálódott épületet 1909-ben lerombolták, és az eredeti helyétől délebbre egy magasabb, 25 méteres tornyot építettek fel, hogy ezzel helyet adjanak a kiépülő börtönnek.[b] Az új, 1909. december 1-jén átadott épületben egészen 1963-ig voltak lámpaőrök, az automata berendezés felszereléséig.
  • sovatalevi
    Szeeep :)
  • szabii98
    Szerintem is,egy álom
  • Jeff Gordon
    Szép ez-az Eleanor:)
    Bár,nekem vászontetővel nem jönne be,ez így az igazi, amit linkeltél. Szerintem:)
  • DIESEL DOG #550
    Csinos darab lehetett!
  • LordVenom
    Mustang GT 500.

Nice. :)
  • szabii98
    Tegnap egy ilyet láttam:

Vászon tetős változat, teli minden cuccal, az M7esen, a Völgyhíd előtt 2-3 kmel.Gyönyörű gép volt, arany-ezüst színű(kevert).
  • DIESEL DOG #547
  • DIESEL DOG #546
    Üdv!
  • USAMEN POWER
    Ehhez még hozzáfűzném ezt. (Előzőt töröld dog.)
  • LordVenom
    Szép estét cowboy-ok! :))
  • DIESEL DOG #542
    Egy gombostűt sem lehet leejteni akkora a tömeg, pedig maga a Central Park nem kicsi...
  • stain
    Mondjuk szájharmonikából az echte Hohner a király.

Egy ilyen koncertet megnéznék, bár a tömeg ultrabrutál lehet (400k ember a central parkban)

• USAMEN POWER
    Az biztos !
  • DIESEL DOG #539
    És kész az amerikai érzés! :DDD
  • USAMEN POWER
    Jaja, holnap kapok soco aromát, kíváncsi vagyok hogy milyen. :) Szivarból meg akkor egy jó kis kubait, meg háth itt van kb. 300 m -re a puszta, egy nagy kocka szénát kell szerezni valahonnan, és elharmónikázni. :DD
  • DIESEL DOG #537
    Már csak egy kis whiskey kellene, hozzá egy szivar, no meg a hamisítatlan farmer környezet... :D
  • USAMEN POWER
    ÁÁ én se tudok még rajta játszani, de majd próbálgatom. De jó a tudat hogy egy kis usa van a kezemben. :DD
  • DIESEL DOG #535
    Egy szájharmonikának én is tudnék örülni, habár még sosem játszottam rajta, de kipróbálnám szívesen :D
  • USAMEN POWER
    Comfort*
  • USAMEN POWER
    Szereztem Jack Daniel's, és Southern Confort baseball sapkát, és Jack Daniel's szájharmónikát. De kibaszottúl örülök nekik ! :DD
  • DIESEL DOG #532
    Alcatraz szigeten volt szerencséd járni? :)
  • stain
    Lehet érezni, elég határozottan.
    A szél meg ott mindig fúj, lent a híd lábánál jönnek a nagy hullámok, és ott nyomulnak a szörfösök is. Meg van egy csomó oroszlánfóka. San Francisco elég jó hely.
  • DIESEL DOG #530
    Mindenesetre kirakom a fejlécbe ezt a linket is, köszi a tippet! :)

ám most épp úton van lehet nézni!
  • Zsolek123
    Óje, kamion onboard!
  • USAMEN POWER
    Jó hogy kiraktad franket a fejlécre, ha érdekel itt van trucker james is, habár ő elég sokat laggol.
  • USAMEN POWER
    Jó lett a topik, grat.
  • Molnibalage
    Ebből te nem érzékelsz semmi komolyat szerintem a nagy időállandójú lengések miatt. Pl. ha egyenles oldalszél van, akkor kb. 15 cm középértékkel tér el az egyenestől és +/-5 cm-t leng. (Ez csak egy példa). Viszont mintommán percenként jó, ha 1-2 lengés végezhet a híd.
  • sovatalevi
    JKurva jo lehet majdnem 3KM hid xD
  • DIESEL DOG #524
    Érezhető is ez a lengés egyébként ha éppen a hídon állunk?
  • stain
    Középen leng vagy 20 centit. Elég para.
  • DIESEL DOG #522
    Ha megengeditek akkor teszek egy kis kitérőt Californiába, San Francisco városába... a Golden Gate Híd:

A Golden Gate (magyarul Aranykapu) híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, ami a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szorost íveli át. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom.
    A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig a világ leghosszabb hídja volt. A híd egy lehorgonyzott függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik.
    A híd elhelyezkedése: é. sz. 37° 49′ 12″, ny. h. 122° 28′ 43″. A két óriási torony közt feszülő híd két fő kábele egyenként 11 000 tonnát nyom, és 25 572 önálló huzalból áll. Amellett, hogy megtartják a hídpályát, a nyomást és a feszítőerőt a tornyokon át a híd két végén lévő horgonyokhoz továbbítják.
    A híd elkészülte után igen sikeres vállalkozásnak bizonyult: 1971-re megtérült az építkezés 75 millió dolláros költsége, pedig csak a dél felé, a San Franciscóba tartó utasok fizetnek rajta díjat. Az elmúlt hét évtizedben számtalan földrengést is kiállt, köztük az 1989-es, megsemmisítő erejű, 7,1-es fokozatú rengést. Fennállása óta csak háromszor kellett lezárni – erős szél miatt.
    A 227 méterrel a víz felett húzódó építmény – átadása idején a világ legmagasabb függőhídja – az öngyilkosok kedvelt helye lett: eddig körülbelül 1200-an ugrottak át a híd gyalogos járdájának korlátján, és zuhantak a mélybe.
    A híd közlekedési és biztonsági hatósága kétmillió dolláros pályázatot írt ki a védőkorlát tanulmányára, amelyet négy pályázó készített el 2006 augusztusára. A hatóság ezek közül választja majd ki a nyertes elképzelést annak érdekében, hogy lezárhassák a mindeddig megoldhatatlannak tűnő problémát. Az öngyilkosok elriasztására már több terv is született az utóbbi évtizedekben, azonban eddig egyik sem valósult meg.

A híd tervezői: Joseph Strauss, Charles Ellis és Leon Moissieff

Elhelyezkedése: San Francisco, Kalifornia
    Szerkezettípus: függőhíd
    Funkció: közúti híd
    Legnagyobb támaszköz: 1280 m
    Nyílások száma: 3
    Teljes hosszúság: 2737 m
    Szélesség: 27,43 m
    Magasság (víztől a pilon tetejéig): 227 m
    Sávok száma: 8 + gyalogos
    Áthidalt akadály: Golden Gate Szoros
    Átadás ideje: 1937. május 27.

A Golden Gate Bridge 1926-ban:

A híd napjainkban:

Végül pedig a Golden Gate Bridge éjszakai pompájában:

• DIESEL DOG #521
    Köszi srácok, igyekszem minél jobbat összehozni...
  • Jeff Gordon
    Csatlakozom, nekem is nagyon tetszik. Grat Diesel
  • Zsolek123
    atom a háttér Diesel.
  • szabii98
    Látom te lettél a házigazda!Gratulálok, remélem jól fog menni a topic!
  • DIESEL DOG #517
    Elég nagy szerencséje volt...
  • RS
    Apum húga is élt régebben New York-ban, ott volt amikor terrortámadás érte a World Trade Centert, szerencsére elég távol. :)
    Amúgy jó topik, +fav.