1543
United States of America
-
#556 Nemzeti Park,Montana
-
#555 Csak az alcatrazba ne keruljunk :D Mar zarva van szerencsere xD -
DIESEL DOG #554 No én még maradok egy kicsit Kaliforniában, de ezúttal az Alcatraz szigeten:
Az Alcatraz-sziget (vagy egyszerűen Alcatraz, a popkultúrában elterjedt neve szerint „a Szikla”) egy kis sziget a San Francisco-öböl közepén, Kalifornia államban.[/b] Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely. A Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service – NPS) gondozza és a Golden Gate National Recreation Area része.
Mai neve a környéket felfedező spanyol Juan Manuel de Ayala hajós által adott La Isla de los Alcatraces ("A pelikánok szigete") angolosodott formája.
A nagyközönség számára leginkább az 1934 és 1963 közt a szigeten működött maximális biztonságú börtönről nevezetes, aminek falai közt töltötte büntetését két világháború közti időszak nagy gengsztereinek "színe-java", mint Al Capone vagy George R. Kelly.
A kaliforniai San Franciscótól északra, a San Francisco-öböl vizében magasodik a kréta korú homokkőből és palából felépülő sziget. Területe: 90 000 m² (9 hektár). A homokkő és pala kőzetek miatt nehezen művelhető, terméketlen terület. Ezért és különleges fekvése miatt mindig speciális feladatot látott el.
1972-ben létrehozták a 75 000 hektáros „Golden Gate National Recreation Area”-t, aminek Alcatraz is része lett különleges természeti és történelmi értékeire való tekintettel. A nagyközönség számára 1973 októberében nyitották meg a szigetet, első évében 50 000 látogatót fogadott. Mára az évenkénti forgalom eléri az 1,3 millió főt.
A korábbi börtönépületeken állagmegóvás folyik és földrengésbiztossá tették őket és az ismert veszélyforrásokat kiiktatták.
A vadvilág, így a tengeri madarak is újult erővel népesítik be a szigetet. Tojásaikat az év 8 hónapjában önkéntesek figyelik, számlálják. A sziget egyes részeit szeptembertől februárig lezárják a látogatók elől, hogy a költési időszak zavartalan lehessen.
A kertek művelését, az épületek karbantartását és a látogatók körbevezetését szintén önkéntesek végzik, akik az Alcatraz VIPs nevű közösségbe tömörülnek.
A világítótorony és a ködkürtök ma is üzemelnek, biztonságosabbá téve az öböl közlekedését.
Történelmi háttere:
Feltehetően az indián őslakosok horgászhelyként és tojások gyűjtésére használták a szigetet, hiszen az egyik legmegfelelőbb hely e célokra az öbölben. Egyes elképzelések szerint ide száműzhették a törvényeket megszegő társaikat is. Két jelentősebb törzs szálláshelye volt a terület, a miwok és az ohlone indiánoké, akik száma az európaiak érkezésekor 10 000 körül lehetett.
Mivel a sziget az öböl bejáratának közepénél helyezkedik el nagyobb távolságból úgy tűnik, mintha nem is szakadna meg a partvonal, ami számos európai hajóst megtévesztett. Juan Rodriguez Cabrillo, Francis Drake és Sebastián Rodriguez Cermeo is elhaladt mellette anélkül, hogy észrevette volna. Cermeo adta a területnek a San Francisco nevet. Végül Gaspar de Portolá volt az első, aki behajózott az öbölbe 1769. október 31-én.
1775-ben a spanyol Juan Manuel de Ayala hadnagy több hetet töltött az öböl feltérképezésével és nevezte el a szigetet Pelikán-szigetnek augusztus 11-én.
1821-ben a Spanyolországtól függetlenedő Mexikó része lett egészen 1848. május 19-ig, amikor az amerikai-mexikói háború után Kaliforniával együtt az USA fennhatósága alá került.
Az Alcatraz Sziget látképe:
Egy cella a sok közül:
A folyosó:
Az udvar rész:
Végül pedig a világítótorony napjainkban:
[center]
[center]A Világítótoronyról néhány szó:
Egy év alatt 1 000-ről 25 000-re nőtt a lakosság és még ezután is folyamatosan áramoltak be a szerencsevadászok. A megnövekedett forgalom miatt szükségessé vált a vízi közlekedés biztonságossá tétele. A Baltimore-i székhelyű Gibbons and Kelly vállalat kapta meg a jogot, hogy világítótornyokat építhessen a nyugati parton, összesen hét darabot. [b]Az Alcatrazi Világítótornyot 1853-ban adták át, amellyel a legöregebb világítótorony az Egyesült Államok Csendes-óceáni partvidékén. 1854-ben hármas osztályú Fresnel-lencsékkel, 1856-ban ködharanggal szerelték fel. 1904-ben fejlesztették tovább és négyes osztályú lencséket kapott, amelyekkel már öt másodpercenként tudott fényjelzést adni, amelyet 41 kilométeres távolságból is láttak a hajósok. Az 1906-os földrengésben súlyosan megrongálódott épületet 1909-ben lerombolták, és az eredeti helyétől délebbre egy magasabb, 25 méteres tornyot építettek fel, hogy ezzel helyet adjanak a kiépülő börtönnek.[b] Az új, 1909. december 1-jén átadott épületben egészen 1963-ig voltak lámpaőrök, az automata berendezés felszereléséig. -
#553 Szeeep :) -
#552 Szerintem is,egy álom -
#551 Szép ez-az Eleanor:)
Bár,nekem vászontetővel nem jönne be,ez így az igazi, amit linkeltél. Szerintem:)
-
DIESEL DOG #550 Csinos darab lehetett! -
#549 Mustang GT 500.
Nice. :) -
#548 Tegnap egy ilyet láttam:
Vászon tetős változat, teli minden cuccal, az M7esen, a Völgyhíd előtt 2-3 kmel.Gyönyörű gép volt, arany-ezüst színű(kevert). -
DIESEL DOG #547 -
DIESEL DOG #546 Üdv! -
USAMEN POWER #545 Ehhez még hozzáfűzném ezt. (Előzőt töröld dog.) -
#543 Szép estét cowboy-ok! :)) -
DIESEL DOG #542 Egy gombostűt sem lehet leejteni akkora a tömeg, pedig maga a Central Park nem kicsi... -
stain #541 Mondjuk szájharmonikából az echte Hohner a király.
Egy ilyen koncertet megnéznék, bár a tömeg ultrabrutál lehet (400k ember a central parkban)
-
USAMEN POWER #540 Az biztos ! -
DIESEL DOG #539 És kész az amerikai érzés! :DDD -
USAMEN POWER #538 Jaja, holnap kapok soco aromát, kíváncsi vagyok hogy milyen. :) Szivarból meg akkor egy jó kis kubait, meg háth itt van kb. 300 m -re a puszta, egy nagy kocka szénát kell szerezni valahonnan, és elharmónikázni. :DD -
DIESEL DOG #537 Már csak egy kis whiskey kellene, hozzá egy szivar, no meg a hamisítatlan farmer környezet... :D -
USAMEN POWER #536 ÁÁ én se tudok még rajta játszani, de majd próbálgatom. De jó a tudat hogy egy kis usa van a kezemben. :DD -
DIESEL DOG #535 Egy szájharmonikának én is tudnék örülni, habár még sosem játszottam rajta, de kipróbálnám szívesen :D -
USAMEN POWER #534 Comfort* -
USAMEN POWER #533 Szereztem Jack Daniel's, és Southern Confort baseball sapkát, és Jack Daniel's szájharmónikát. De kibaszottúl örülök nekik ! :DD -
DIESEL DOG #532 Alcatraz szigeten volt szerencséd járni? :) -
stain #531 Lehet érezni, elég határozottan.
A szél meg ott mindig fúj, lent a híd lábánál jönnek a nagy hullámok, és ott nyomulnak a szörfösök is. Meg van egy csomó oroszlánfóka. San Francisco elég jó hely. -
DIESEL DOG #530 Mindenesetre kirakom a fejlécbe ezt a linket is, köszi a tippet! :)
ám most épp úton van lehet nézni! -
#529 Óje, kamion onboard! -
USAMEN POWER #528 Jó hogy kiraktad franket a fejlécre, ha érdekel itt van trucker james is, habár ő elég sokat laggol. -
USAMEN POWER #527 Jó lett a topik, grat. -
#526 Ebből te nem érzékelsz semmi komolyat szerintem a nagy időállandójú lengések miatt. Pl. ha egyenles oldalszél van, akkor kb. 15 cm középértékkel tér el az egyenestől és +/-5 cm-t leng. (Ez csak egy példa). Viszont mintommán percenként jó, ha 1-2 lengés végezhet a híd. -
#525 JKurva jo lehet majdnem 3KM hid xD -
DIESEL DOG #524 Érezhető is ez a lengés egyébként ha éppen a hídon állunk? -
stain #523 Középen leng vagy 20 centit. Elég para. -
DIESEL DOG #522 Ha megengeditek akkor teszek egy kis kitérőt Californiába, San Francisco városába... a Golden Gate Híd:
A Golden Gate (magyarul Aranykapu) híd az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja, ami a Csendes-óceánt és a San Franciscó-i öblöt elválasztó szorost íveli át. A hatsávos út mellett a hídon gyalogosan is lehet közlekedni. A híd alatt nagy a hajóforgalom.
A Golden Gate híd építését 1933. január 5-én kezdték el, és 1937. május 27-én adták át a gyalogos forgalomnak, ezt követően 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd elkészültéig a világ leghosszabb hídja volt. A híd egy lehorgonyzott függőhíd, melynek két hatalmas acélkonzolja közt 1280 méternyi víz húzódik.
A híd elhelyezkedése: é. sz. 37° 49′ 12″, ny. h. 122° 28′ 43″. A két óriási torony közt feszülő híd két fő kábele egyenként 11 000 tonnát nyom, és 25 572 önálló huzalból áll. Amellett, hogy megtartják a hídpályát, a nyomást és a feszítőerőt a tornyokon át a híd két végén lévő horgonyokhoz továbbítják.
A híd elkészülte után igen sikeres vállalkozásnak bizonyult: 1971-re megtérült az építkezés 75 millió dolláros költsége, pedig csak a dél felé, a San Franciscóba tartó utasok fizetnek rajta díjat. Az elmúlt hét évtizedben számtalan földrengést is kiállt, köztük az 1989-es, megsemmisítő erejű, 7,1-es fokozatú rengést. Fennállása óta csak háromszor kellett lezárni – erős szél miatt.
A 227 méterrel a víz felett húzódó építmény – átadása idején a világ legmagasabb függőhídja – az öngyilkosok kedvelt helye lett: eddig körülbelül 1200-an ugrottak át a híd gyalogos járdájának korlátján, és zuhantak a mélybe.
A híd közlekedési és biztonsági hatósága kétmillió dolláros pályázatot írt ki a védőkorlát tanulmányára, amelyet négy pályázó készített el 2006 augusztusára. A hatóság ezek közül választja majd ki a nyertes elképzelést annak érdekében, hogy lezárhassák a mindeddig megoldhatatlannak tűnő problémát. Az öngyilkosok elriasztására már több terv is született az utóbbi évtizedekben, azonban eddig egyik sem valósult meg.
A híd tervezői: Joseph Strauss, Charles Ellis és Leon Moissieff
Elhelyezkedése: San Francisco, Kalifornia
Szerkezettípus: függőhíd
Funkció: közúti híd
Legnagyobb támaszköz: 1280 m
Nyílások száma: 3
Teljes hosszúság: 2737 m
Szélesség: 27,43 m
Magasság (víztől a pilon tetejéig): 227 m
Sávok száma: 8 + gyalogos
Áthidalt akadály: Golden Gate Szoros
Átadás ideje: 1937. május 27.
A Golden Gate Bridge 1926-ban:
A híd napjainkban:
Végül pedig a Golden Gate Bridge éjszakai pompájában:
-
DIESEL DOG #521 Köszi srácok, igyekszem minél jobbat összehozni... -
#520 Csatlakozom, nekem is nagyon tetszik. Grat Diesel -
#519 atom a háttér Diesel. -
#518 Látom te lettél a házigazda!Gratulálok, remélem jól fog menni a topic! -
DIESEL DOG #517 Elég nagy szerencséje volt... -
#516 Apum húga is élt régebben New York-ban, ott volt amikor terrortámadás érte a World Trade Centert, szerencsére elég távol. :)
Amúgy jó topik, +fav.