256
Játékok és az életkor kérdése
-
#176 Már reggel mikor megláttam a topikot biztos voltam benne, hogy a sok hyper cube megfogja egymást nyugtatni, hogy semmi gond nincs abban ha az életedet a gép előtt éled le. -
#175 Hát bocs, de szerintem pont te nem olvastad el amire reagáltál, vagy nem értetted meg. -
#174 Miben komplexebb? Egy logikai jellegű vagy esetleg absztrakt gondolkodást igénylő valamit, hogy vetsz össze egy térérzékelés, figyelmmegosztást stb. igénylő játkkal?
Akkor fps vs. remszim vagy tanszim összevetés sokkal reálisabb. Egy repszimhez képest egy FPS elég primitív.
- Nincs látótávolságon kívűli harc, mikor csak szenzorok útján nyersz korlátozott információt és ez alapján kell fejben összerakni azt, hogy mi zajlik körülötted.
- Egy repszimhez képest nagyon "síkbeli" az egész.
- A mozgás és relatív helyzetváltozás sokkal lassabb ez FPS-ben.
- Műszerek kezelése nincs feladatként.
stb. Ilyen szemmel nézve hiperprimítv egy FPS. Egyszer egy srácot próbáltam oktani. Az megoldhatalan feladat volt neki, hogy vizuálisan szemmel tartson engem mikor nem csináltam igazából semmit... -
#173 Majd az atomháború után, ha a zombikkal is végeztek, akkor az éhező túlélők már sportosak lesznek:?! -
#172 Amit a civilizáció elősegít, ami - mivel fenntarthatatlanul működik - lassan össze fog majd omlani. -
#171 Olvasod is amit írok?! -
#170 Mi a faszság? A mozgáshiány kurva nagy problémákat okoz. Plána ha már gyerekkorban se mozognak,később még annyit se fognak. -
#169 Csodálod?! Abból nem élnek meg, ha parkban lógnak. -
#168 De itt komplexebben vesz részt az agy különböző területekben, mint egy kalandjátékban levő logikai feladványnál ahol mindig csak 1 részre koncentrálsz, és még reagálnod sem kell feltétlenül rövid idő alatt, míg a másik erősebb nyomást gyakorol rád. -
#167 de, játszottam TF2-vel (eggyel is :D ) és szerettem, meg a BF-el is ökörködtem keveset, szoktam multihentelni haverokkal (csak Quake/Unreal cuccokhoz nem nyúltam egyedül), de ettől függetlenül egyik sem annyira gondolkodtató (nemhogy gondolkodtatóbb) mint egy frankón felépített kalandjáték...amiről beszélsz azt elég könnyen bevered a fejedbe, csakúgy mint a pályákat, és ezekben a játékokban a gyakorlottság sokkal hangsúlyosabb... -
#166 Te nem játszottál akárcsak pl. Team Fortress 2-vel / taktikai FPS-ekkel ahol taktikázni kell és tudni milyen kasztoknak Együtt vagy Külön milyen lehetőségeik vannak, és Te hol szerepelsz a játszmában, és gondolkodás közben aki felbukkan arra közben késznek kell lenni.
Arról van szó hogy nagyon megdolgoztatja az agyat, miközben csak az elsődleges dolgot látod csak, hogy ébernek kell lenni és csak lőni aki felbukkan (és itt az sem mindegy hogy hogyan, mert észnél kell lenni) -
#165 kalandjáték alatt most ne az RPG-kre kell gondolnod, hanem amiket
'Adventure' cimkékkel látnak el, és nem +2 sebzéses kardokkal kell mészárolni, hanem (mint írtam már párszor) logikai feladatokat kell megoldani (nyomozni, puzzle feladványok, item combination, etc)
Ahhoz hogy valakinél ügyeseben lőjj nem az agyadat kell fejlesztened, hanem a szem-kéz koordinációdat és a reflexeidet..ettől nem lesz gondolkodtatóbb...na meg attól sem hogy mondjuk 6v6-ban vagy akár 24v24-ben megy a hent, egy pályán, amit pár kör után nagyjából megtanulsz, és kitaláld most vajon honnan jönnek (szintén már írtam, de mégegyszer akkor: ha nem jön A-ból, akkor majd B-ből, esetleg egy batár távcsövön keresztül lesve bújik a sarokba) Az hogy gyorsan reagálj, válassz megfelelő fegyvert vagy tudd hogy melyik cserép alá guggolt be a haver snipeolni, feleannyira sem gondolkodtatóbb mint egy logikai feladvány.
@Sir Quno: az egyáltalán nem mozgás és a rossz fizikum kettő...akinek rossz a fizikuma is elcsattoghat egy parkba haverokkal, csak menni egy kört, mozogni egy keveset, levegőn lenni...én sem vagyok egy ugrabugra emberke, de nem poshad rám a szoba, egyszerűen a szabadban levés élménye miatt...na és ez a késztetés hiányzik rengeteg fiatalból... -
#164 talán azért mert emberek ellen kell játszani, az ő agyukon és ügyességükön kell túljárni
ha a kalandjátékok is multisok lesznek (most nem a mmorpg-re gondolok), talán olyan szinten mintha egy színdarabban vennél részt akkor lehet azok is gondolkodtatóbbak lesznek -
#163 Na ez faszság! Sosem vagyok betegállományban szinte és nem vagyok táppénzen sem, pedig van két halálos betegségem és egész életemben dolgoztam/tanultam, mint a güzü, több helyen is. Ez egy orbitális faszság amit a Norbifékék terjesztenek, akik amúgy INGYENÉLŐ, hazug adócsalók. Köszi!
Akinek rossz afizikuma, az lehet 100000X hasznsoabb tagja a társadalomnak, mint a sok ugrabugrász izomagy. CSAK ma divat fikázni a túlsúlyosokat (akik amúgy is többen vannak, így vicces). -
#162 most hallottam egy műsorban, hogy ma 1.600.000 iskolás van. ebből 1.500.000 NEM mozog egyáltalán, de állítólag olyan szinten, hogy még az iskolai tornaórákon sem. szomorú. ez a generáció hónapokat fog táppénzen tölteni, majd amikor dolgozni kell...
topikhoz visszatérve: én általában három dolgot keresek/értékelek egy játékban: az egyik a jó történet (pl. most a MW2 single), a másik az adrenalin-löket (pl. egy jó pár kör battlefield2), a harmadik a realizmus (arma és elődjei, vagy az össze taktikai fps, ami egyébként a kedvenc műfajom)
hogy most fps vagy stratégia, rpg, autós játék... nekem mindegy. én amikor a kis időmben, egy egész napi meló, család után leülök játszani, akkor szórakozásra vágyom, ha bármelyik műfaj tudja azt nyújtani, akkor jöhet. tulajdonképpen pont csak a szimulátorokkal nem játszom soha. bár az első számú kedvencem az fps. -
#161 érdekes, mert kölyökkoromban is pörgött a virtuál, és kb ugyanúgy beleéltük magunkat a C64 grafikai csodáival megjelenített ikszezredik platformjátékba mint most egy hiperrealisztikus csúcsgrafikájú GTAba mondjuk, mégsem okoztott gondot a valóságtól különválasztani..de mi emellett olvastunk, lejártunk bandázni, gördeszkázni, stb...ez viszont már múlik a szülőkön is, mert ha úgy vannak a gyerekkel, hogy megkapja a gépet aztán elvan kussban, nem csoda hogy szilikoncsemetékké válnak:
Esplanade: nevethetsz rajtam, de emellett azért kiváncsi lennék miért is kell egy FPSben többet gondolkodni, mint mondjuk egy kalandjátékban, amiben nem 'told ezt ide és vedd azt ki onnan és vadássz össze még nyolc tárgyat pixel alapján' fejtörők vannak... -
FickDeineStory #160 Én 21 éves vagyok és kb 6-7 éves koromtól 10-11-ig nintendo-n és kb 12 éves korom ótan pc. Elolvasva, a legelső kommentet, hogy pontosan mi is volt a topic célja, azt gondolom, hogy ezek a játékok inkább felnőtteknek valók, mégha van is olyan amit esetleg gyerekesebb formában van ábrázolva. Az a baj, hogy ezt sok szülő szerintem nem látja át és engedi a gyerekeit sokszor GTA-t, Carmageddon-t, Manhunt-t, Tekken-t vagy MMO játékokat játszani már nagyon kis gyerek koruktól. Ezeknek a mai játékoknak meg már a grafikájuk is sokkal magasabb szinten van mint 10-15 éve szóval a gyerekek számára szerintem mégnagyobb gondot jelent különbséget tenni a realizmus és a virtuális világ között. Sok gyerek szerintem manapság inkább tekken kombókat gyakorol egymáson minthogy fociznának mondjuk. Szóval szerintem nekik elég lenne a különböző sport, logikai illetve szintjükhöz mért ügyességi játékokat játszani.
Illetve azt gondolom MMO játékokat meg egyeltalán nem képes a 18 év alattiak 90-95%-ka normálisan játszani amihez csapat munka szükséges, max fps deathmatch-eket.
Egyébként virtuális játékokkal játszani ugyan olyan szórakozás vagy hobbi mint tv nézés, szalvéta gyűjtés, barkácsolás vagy a grafitizés:) -
#159 egyébként vannak tanulmányok hogy melyik korosztály mit keres a játékban
legkisebb korban a pontok gyűjtése okozza a legnagyobb örömöt, Mario és társai
itt sok okos beszélgetés van a témáról -
#158 Eltértünk a témától! -
#157 Írjatok amúgy még sok okosat, mert jó olvasni. Én most lelépek pár órára, de még visszatérek (mintha ez bárkit érdekelne :)) -
#156 Tényleg elég vicces, hogy az FPS a 'legösszetettebb'. -
#155 és ez így is van én is csak nevetek rajtad -
#154 hehe...nem az van hogy én most gyűlölöm az FPSeket és lenézem azokat akik lövöldözni szeretnek...mivel én is játszom, szinte mindennel ami megtetszik vagy látok benne fantáziát, de az a 'vita' valójában innen indult:
'már nem azért de az fps a legösszetettebb műfaj, a legtöbb döntést kell hoznod benne, más műfajokhoz fele annyi gondolkozás se kell ' ahogy a #89-es hozzászólásban olvashatjuk tanult kollegánk álláspontját a játékokról és a gondolkodásról :DDD -
Rundstedt17 #153 én se többet,és már ezer éve:D -
#152 Ne azt nézd... egyébként spec rakétás egysége a nyulaknak van, vagy nem tudom mire gondolsz.
Én am nem fedeztem fel ezt a balansz hiányt, de akkor lehet bennem van a hiba.
És ha jól emlékszek, akkor multiban nyúl is harcolhat nyúl ellen, ki is van küszöbölve a probléma (össz kétszer multiztam vele, szóval ez nem biztos :)). -
Rundstedt17 #151 A Swine rossz példa lévén hogy ott a balance hiányzik,a disznók erősebbek mint a nyulak,a rakétás egységek úgy emlékszek mindenki favja volt... -
Rundstedt17 #150 Erről beszéltem hogy singlében értelmetlen mert a gép pofátlanul csal,multiban meg túl bonyolult.... -
#149 Végigolvasva a topicot az rts-ek védelmére a swine-t hoznám fel. Nem tudsz rush-olni, mert igazából nem gyártod az egységeket, nincsenek nyersanyagok, gyárak, védelmi egységek, stb. Kapsz az elején x pontot, amiből vásárolhatsz egységeket, majd a játék folyamán bizonyos időközönként kapsz megint pontokat, amiből megint vásárolhatsz. Mindenki ugyanannyi pontból gazdálkodik. Persze itt is a tapasztaltabb nyer valószínűleg, de nem azzal, hogy öt perc után lerohanja a kezdőt, mert ő még csak az első olajkutat építi, neki meg már birodalma van. De cáfoljatok meg.
A másik meg hogy azért egy rushnál is lehet saját célokat kitűzni, pl minél kevesebb egység elvesztése (ami később még jól is jöhet), az ellenfél (akár gépi, akár valós) összezavarása, hogy az se tudja, hogy fiú e vagy lány (gép esetében 0 vagy 1), stb. Aki egy stratégiára/rts-re rámondja, hogy egyszerű, mint a bot, az ugyanúgy nem ért az ilyen játékokhoz, mint mi az fps-ekhez.
De amúgy ahogy elnézem ez meddő vita. Az fps-es az mondja, hogy az rts csak arról szól, hogy minél gyorsabban klikkelsz, követsz egy betanult stratégiát stb, míg az fps nem az, h csak mész és lősz, hanem annál több. Az rts-es meg azt mondja, hogy az rts nem csak annyi, hogy minél gyorsabban klikkelsz és követsz egy betanult stratégiát meg egyebek, hanem annál több, míg egy fps-ben csak mész és lősz. Ennyi. Az egyiknek ez jön be, a másiknak az, és csak ritkán értik meg, hogy a másiknak miért az tetszik jobban (és még ritkábban fogadják el). -
#148 Attól függ, hogy milyen sebességen nyomod. Egyébként én is leszoktam a Civ-ről évekkel ezelőtt, mert megelégeltem - ahogy írod - hogy csal. A diplomácia minden játéban amit eddig láttam, csak dísz. Egyetlen kivétel volt talán, az Imperium Galactica II. Soha nem segít a szövetséges, de jellemzően inkább megtámad, mikor más is rámront. Adhatok neki bármit, lehet bármilyen jó viszony.
Egyetlen módon van értelme tolni. Csak multiban. Viszont elég időigényes és nehezen leszervezhető mindig egy 8-16 fős multi és kicsit sok időbe telik. A repszimekkel is igazából úgy jó játszani, hogy ember tolod és nem 'MI' ellen vagy legalább a kísérőd nem 'MI'. -
#147 persze, de egyikünk sem volt olyan botor hogy ezt az összehasonlítást meg merje kockáztatni :DDDD egyetlen szgépes játékstílust sem (FPS-t meg aztán főleg nem) -
#146 a gép mindig csal mindenben :D szóval ez nem új...
a játékmenet meg tényleg nem egy gyors reflexcucc, de én szívesen elszöszölök vele ha van időm...ha meg nincs, akkor nem ezzel nyomom egyértelműen, mert idő az kell rá rendesen...lényegesen tartalmasabb viszont mint egy 6 órás játékmenettel büszkélkedő hentfesztivál :DDD -
Rundstedt17 #145 A sakk összetettségéhez képest az RTS és az RPG-é nulla -
Rundstedt17 #144 túl lassú játékmenet,gép meg csal.... -
#143 nekem meg a Civ...gazdaság, kultúra, politika, harcrendszer...egészséges egyensúlyban, és megadja az érzést, hogy tényleg egy birodalmat igazgatsz :D -
#142 fúha fps-t a sakkhoz hasonlítgatni ?! -
#141 Hú, kapásból sok helyen rossz a hasonlatod, mert a sakk a legelemibb dolgoban eltér egy igazi harchelyzettől, de még egy szimulálttól is.
- A helyszín mérete előre le van korlátozva, tökéletesen ismert és totálisan homogén mindkét fél és minden egység (bábu) számára.
- Az ellefél összes egységének ereje és tulajdonsága ismert, minden látható és nem is fogod elveszteni a helyzetképet. A bábuk "harcértéke nem változik".
- stb.
Egy igazi taktikai "játékban" vagy hardcore repszimben már alapvetően az a kihívás, hogy a "situational awareness" meglegyen legalább körülbelül. És akkor még a fenti pár tényet húzzad rájuk... -
#140 A Stronghold nem jobb? -
#139 csakhogy a sakkban minden helyezet egyedi a számodra, FPS-ben meg jól betanulsz egy páylát, és ha nem balról jön, akkor majd jön jobbról...szerintem ne is nagyon próbáld ezt a kettőt összehasonlítani, mert elég röhejes -
#138 Nekem a best game forever az a AGE OF EMPIRE 2. nem tudom megunni , meg 34 eves fejjel sem.
Szamomra az ilyen jatek a strategia jatek.
-
#137 szerintem egy vadászgép szimulátor is lehet stratégiai ki mit tart annak
számomra az fps a sakkra hasonlít, ismerem a pályát, tudom hol lehet ellenfél, lépek, ő is lép és leütöm (lelövöm) ha tudom