69
-
én vártam a witchert, de pont ugyanezzel nem voltam megbarátkozva, egyik nézet sem tetszett. ha belemerülnék a világába, akkor nem érdekelne pl. a harcrendszer egyszerűsége/bonyolultsága, de a nézetek miatt egyszerűen képtelen voltam rá. -
az biztos, hogy manapság én minden játékot a legnehezebb fokozaton indítok, sőt, ha modolható játékról van szó, akkor általában nehezítéseket is teszek bele. és sokszor még így sem elég kihívás a játék (igaz, 20 éve játszom). életem két legnehezebb játéka az operation flashpoint és a commandos első része meg a kiegje volt. na ebben a kettőben szerintem többször reloadoltam, mint az összes többiben összesen (kis túlzással).
úgyhogy ebben van valami. szerettem pl. a tomb raider legendet, de abban találkoztam először ezzel a "push x button" megoldással, amivel látványos lett a játék, már szinte filmszerű, de mégis furcsának hatott számomra. miért nem lehetett volna azokat a részeket is valós időben megoldani?
a multis egyensúly témában meg? nem tudom, sok játék multiját kipróbáltam már, de a battlefield 2-nél jobbat még nem találtam. ott meg úgyis a skill számít. -
galocza #27 nekem a witcher nagyon szimpatikus, de pont a nézetek (igen, mind!) idegesítettek benne. 3rd perszónával még ki lennék békülve, favorit a 1st, de ez a gyerek válla fölött nézegetek dolog nagyon zavart - a felülnézetesről nem is beszélve: hol a belemerülés?
ha már ennyi energiát belefektettek a nézetekbe, vmi hagyományosat is tehettek volna bele (a diablóson kívül)... -
A Witcher hardon, közeli nézetben sem kihívás, megfelelő builddel (OP Igni) kifejezetten sétagalopp. Normal módban a lángoló kard kurzor egy vicc. -
Komoly játékot a mai költségek mellett nem kifizetődő fejleszteni, ilyen egyszerű. Nyilván a fejlesztők sem élvezik, hogy primitív a termék, amin éveken át dolgoznak, de tehetetlenek. Az easy to learn, hard to master koncepció túlértékelt és nehéz megvalósítani.
A lenti cikk meg érdekes, Witcher, mint bonyolult játék? Na neee. A mostani érában még nem jött ki komplex (hibrid)RPG (voltak kiváló darabok, de a fejlődésrendszerük egy nulla), a jó FPS-eket meg mind moddolni kell, hogy mélységük legyen. Kedvenc példám a "fejlődésre" a CSS -> TF2 -> L4D trió. -
A legtöbb FPS-ben vagy a legkisebb célkeresztet választom, vagy teljesen kikapcsolom... pl.
-
Hát igen - és persze felülnézetben játsszák nagyon sokan. Pedig hát kicsi oldalról, váll feletti nézetben [tehát nem klasszikus TPS] még nehezebb a cucc.
A harc időzítéssel kapcsolatban pedig a topikban is érkeztek panaszok - számomra érthetetlenül: a játék szinte kinyalja az ember hátsóját... a színes kurzor, az üzenetek...
Tényleg az kell az embereknek, hogy fél képernyős fegyverek és célkereszt, két tüzelési mód, félszáz fegyver, de a "sátgán" legyen ám benne???
Durva...
-
L3zl13 #22 Nagyon egyet értek a lenti elemzéssel.
Érdekes módon a Witcherrel kapcsolatban egyaránt lehetett hallani, hogy a harcrendszer túl bonyolult, meg azt is, hogy túl primitív.
Aki szerint túl bonyolult (értsd nem volt elég minél gyorsabban nyomkodni a bal gombot) azt csak sajnálni tudom.
A másik oldallal folytatott beszélgetések pedig rendre ott kötöttek ki, hogy hiába volt 3 választható fokozat a játékban ami a csapások időzítésében segít, ők rendre a legkönnyebbre rakták és utánna nekiálltak panaszkodni, hogy túl könnyű...
-
17-én fordítottam a "The Witcher" topikba - ide illik:
Ten Games That Will Kick Your Ass
The guys at HellForge have taken a closer look at the recent trend to make video games ridiculously easy, then follow up their analysis by listing ten games that are actually somewhat difficult. CD Projekt's The Witcher scores a mention:
Are games getting easier?
It’s a legitimate question that has been asked by many old school gamers over the past few years, and sadly the answer seems to be “Yes!” With each new release, games seem to be getting dumbed down more and more, to the point where “Press X to win!” almost sounds like work.
Take the most recent Prince of Persia game. Yes, it was beautiful and fun, but a wheelchair-bound burn victim could play it with his mouth and beat it! It was that easy, you barely needed to think… or even look at the screen! Just push the “jump” key at equal intervals. All the acrobatics felt more like Dance Dance Revolution on a keyboard then a challenging puzzle game with combat.
Then we go to the opposite end of things: The Witcher. An awesome game, but many people deemed it “too complicated”. Why? Because it had two different sword types – one for humans, one for monsters – and then three different styles within them: fast, strong and group style? Maybe it’s the part where you actually need to read books or talk to people in order to learn about plants and animals parts, which you can then collect to make into potions that are useful in battle? OMG CONFUSING! FOUR BUTTONZ ONLY PLZ! GIB ME ITEMZ WUG!
When did gamers; the “brains” of society, become so thick? Are we all degenerating into the computer equivalent of football players? How did this come about, and why? Perhaps it was about the same time internet gaming took off, and any old jock could pick up a mouse, pwn a few actual people, and think he’s 1337est player on the webz?
ANGOLUL NEM ÉRTŐKNEK, lefordítottam (IMYke2.0.0.0):
=======================================================
"Tíz játék, mely megizzaszt"
A HellForge-os srácok vizsgálata szerint az elmúlt időszak játéktermés a nevetségesen könnyű trendet követi, majd felsorolnak 10 játékot, mely mostanában - valamiképp - nehéznek minősül. A CD Projekt "The Witcher"-je így kerül szóba:
''A játékok egyre könnyebbek lesznek?
Indokolt a kérdés, amit sok régivágású játékos feltesz/tett az elmúlt években, és szomorú, hogy a válasz minduntalan "Igen" volt! Minden egyes új játék egyre idiótább és idiótább, szinte már csak a "Nyomd meg az X gombot a gyözelemhez" irány felé mutatnak.
Vegyük szemügyre a legújabb Prince of Persia játékot! Igen, gyönyörű volt és jó, de még egy lángoló ház megégett, tolószékhez kötött áldozata is végigjátszhatta a szájával irányítva! Olyan könnyű volt, hogy alig kellett gondolkodnod... vagy a képernyőre nézned! Csak az "ugrás" gomb megnyomásának idejére. Minden akrobatikus mozdulat olyan volt, mintha a Dance Dance Revolution-t nyomnád egy billentyűzeten, egy keményebb kirakós játék egy kis harccal.
Aztán nézzük meg az ellenkezőjét: The Witcher. Egy csodálatos játék, de sokan azt állítják róla, hogy "túl bonyolult". Miért is? Mert két, külöböző kard típusa van - egy az Emberek, egy a Szörnyek ellen - és három mindegyik esetében 3 különböző harcstílus: Gyors, Erős és Csoportos stílus? Talán az, hogy könyveket kell olvasgatni, vagy beszélgetni az emberekkel, hogy megtudj valamit a növényekről és az állatokról, melyek révén később italokat hozhatsz létre a harcokhoz? Ó, Istenem, milyen zavaros! CSAK NÉGY GOMBOT, KÉREK! ADJ NEKEM TÁRGYAKAT DE GYORSAN! (ironizálnak)
Mikor lettek a játékosok, a társadalom "elméi" ilyen ostobák? Mindannyian olyan degeneráltak leszünk a számítógépek világában, mint a futbalisták a valós életben? Hogy jutottunk el idáig és miért? Talán akkor kezdődött, amikor az internetes játék belbukkant, és minden öreg pacák egeret rántott, és elkezdte hinni, hogy ő a legmenőbb játékos a neten?''
Eddig az idézet és a fordításom.
Érdemes elolvasni a link alatti cikket. Ebbe a témába vág.
-
Szerintem ha valaki PvE szereti az akor WoWozon, ha a pvp warhammer, ha mind kettőt akor Age of Conan.Amúgy a cikk az egy nagy baramság látszik aki írta egyiken sem játszott mert ha szerinte a wow kiegyensúlyozott akkor én vagyok a pápa. A wow azért sikeres mert jó időpontba jelent meg ha hamarabb jelenik meg a war vagy a AoC akkor most azon játszanának 12 millió ember. -
Azorut #19 A WoW-ban az egyensúly arról szól, hogy az egyik patchben az egyik kaszt túl erős, a másikban a másik, tehát ilyen szempontból tök mindegy mit választasz a játék elején, előbb utóbb rád kerül a sor. Másik pedig, ahogy korábban írták, a csapatmunka a lényeg (igen 2v2-ben is nagyon fontos), 1v1-nél kő-papír-olló helyzet van. Az igazi erőssége a WoW-nak szerintem a PvE, semmilyen más MMO-ban nem láttam olyan kidolgozott boos encountereket, mint ott, midenhol máshol csak tank&spank az egész. A guild wars is ilyen, legalábbis a videok alapján. Mondjuk az egyébként is csak fél-MMO. -
Te játszottálmár Multy-t,próbálj meg más játékmódokat,cod 5 ben a "war"ilyen
Crysisba,warheadba a hatalmi harc ilyen!capcure the flag ilyen,egyébként ha egyedül nyomod nem lesz csapatjáték soha ,én csak csapattal játszom(HUNterClan)
és szerintem nemigaz amit mondasz.A cikk iroja meg egy kicsit el van tévedve,amikor a kezdö és profit taglalja,egyébként ezért csalnak a kezdök érzelmileg nem viselik el azt,hogy mennyire bénák!! -
Ez elég áltudományos cikk. Nagyon egyszerű a képlet: azok a játékok a népszerűek, amik egyszerűek mint a bot. A wow is ilyen. Persze magasabb szinten már kezd kicsit bonyolulttá válni, de hol van ez bonyolultságban a Guildwars-hoz képest? Ráadásul a GW sok pontban grafikailag is lövi a wow-ot. Persze a GW-ban gondolkodni kell, már alacsony szinten is, és az nem erőssége a 12 éves vérpistike korosztálynak. -
Sajna én csak Multy-t játsom,Crysis,farcry1-2,Warhead,Cod4-Cod5,stalker,Call off juarez,meg még sorolhatnám ,a legnagyobb csalodás A FARCRY2-volt,de nem a játék,miatt,hanem mert nem játszák,szerintem a pályaszerkesztő beszarás jó,és a játékélmeny sztm teljesen király,ja nincs csalás,de gondolom kevesen játszák azért.
Crysisba nincs fair play,nagyon sok csaló van !warhead-ba semmit nem változott
cod 4 és 5 ben annyi hacker van legalább 30%egy pályán...
hát kurva szar !monjatok már jo fps-t ahhol mindenki egyformán játszik,ésmég jó is!és nincs csalás
megveszek egy játékot(pl COD5 12900.-ért ,rengetek csaloval játszak ,kicsit lehuzásnak érzem a dolgot)de gondolom ezt a konzolok terjedése miatt csinálják,ténleg konzolos cod4-5 ben is csalnak?vagy van e egyantalán csalás conzolra?
-
galocza #15 hát igen, pont ezen gondolkoztam el valamikor. a megyünk/lövünk/új fegyver/nagyobb ellenfél/nagyobb boss recept már eléggé lejárt.
sokakkal együtt én is a wolfenstein3d-vel kezdtem fps pályafutásomat, és a fenti recept halálosan unalmassá vált, még az amúgy rengeteg + ötlettel megspékelt hl2-ért sem voltam oda.
ahogy én látom, 4felé fejlődtek ezek a játékok:
1. a fenti koncepciót maximalizálva, akár paródiasznten pl. serious sam.
2. multiplayer. itt az izgalmat az adja, hogy a "vonal" végén is humán játékos ül, a maga képességeivel, a győzelem is édesebb, a vereség is keserűbb.
3. fokozott realizmus és taktika
4. fejlődésrendszer
én a magam részéről veled ellentétben pont a 4. pontot favorizálom (bár cs:s-ezem is), már régóta az fps-rpg keverékek a kedvenceim. lehet rpg fp nézetből (morrowind, oblivion, fallout3, vtm-bloodlines) vagy fps rpg beütéssel (deusexek, no one lives forever2, dark messiah, bioshock), bár a fene nem mondja meg, hol a határ.
szerintem még egy egyszerűsített karakterfejlődés is izgalmasabbá teszi a játékot + rendesen megemeli az újrajátszási értéket.
nem kell egy ad&d összetettségű dolog - a fentiek közül akadnak olyanok, ahol nagyon egyszerű a fejlesztés, de visszatérve a jutalmazás kérdésére, sokkal többet ér, ha érzed, jobb lettél, mint a klasszikus na-megtaláltam-a-rejtett-részt/lelőttem-a-bosst-nagypáncél-health-ammo... -
Nemtudom ki hogy van vele, én nagyon utálom azt amikor egy játékban ilyen módon kell fejlődni, mint a wow-ban vagy a cod 4-ben (utóbbit pláne nem értem, mire volt jó). Ez helyett inkább azon törnék magukat, hogy minél jobban a rendes tapasztalaton, gyakorlaton (ehhez szükségszerű lenne úgy kialakítani, hogy ésszel kelljen mozogni a játékban, célzás realisztikusabb legyen, stb.), és a csapatjátékon múljon (legyenek benne olyan lehetőségek, amik előnyt adnak ha jól össze tudnak játszani, támogató funkciók, stb.). Olyan játék már milió van, amiben ész nélkül kell lövöldözni és lehet sok pontot szerezni, mostmár igazán áttérhetnénk a csapat alapu játékokra.
RS Vegas 2-ben van egy nagyon jó multiplayer játékmód, Team leader a neve, az nekem például nagyon tetszett. Mind2 csapatban van egy leader, a 2 leader látja egymást, ha meghal a leader nem tudnak a csapattársak respawnolni (akkor sem, ha még él de az ellenség leadere öli meg!), cél a leadert bejuttatni az ellenség oldalán lévő pontra. Emellett a patcel bekerült hardcore mód realisztikusabbá is teszi a játékot, fedezékbe bújáskor nem lehet úgy kilátni, és hamar meg is halnak (sajnos azon a szörnyű találati rendszeren nem segít, és ha az nem lenne nagyon jó játék lehetne, a -ne csak azért, mert kevés a pálya és nincs pályaszerkesztő). Ilyenek kellenének még, sok... és nem fejlődésrendszer.
Az is jó alap, amikor több páncél közül lehet választani (pl. SWAT 4, RS Vegas 2, Tribes Vengeance), a nehezebbel nehezebb mozogni így az inkább védelemre jó, szintén akkor hatásos ha jól összejátszik az adott csapat.
És igazán átvehetnék részben pl. az Armed Assaultból a nagyobb távolságokat, és a fegyverhasználatot (aki ismeri, tudja milyen nehéz eltalálni egy távolabbi ellenséget, és kétlem, hogy valaki 10/10 fejest lőne benne...
Rengeteg lehetőség van, ne ezt az idióta fejlődéses rendszert folytassák. Far Cry 2-től azthittem hülyét kapok, az alapfegyverek multiban szinte hatástalanok, sniperből 2 kelljen valakibe ha nem fejes, hát vicc. -
cateran #13 hihi...láthatóan a WoW közelébe se szagoltál...már a kezdetek kezdetén sem volt semmiféle egyensúly benne,de ez azóta a béka segge alá került..a blizz kezéből már régesrég kicsúszott az irányítás,most nagyjából patchenként változtatják az OP és nerfed to the ground kasztokat...A WC3 pl az ork tornyokkal minden csak nem kiegyensúlyozott...igaz multiban nem tudom milyen,de singleben kicsit OP(az orkoknak nem kell upgrade a tornyokhoz,hogy lőjjenek,mindenki másnak kell...hol a balance?) -
Librarian #12 Blizzardos stratégiák is azért a legjobbak, mert hihetetlenül jól ki vannak egyensúlyozva, még akkor is ha teljesen különbözőek az egymással szemben álló felek. A WoW is ennek a precizitásnak a szellemében készült. Jó is lett. -
szombi #11 f*ck wow -
Carbine #10 Egy újabb WoW reklám... remek.
Már úgyis hiányoltam. -
Én pvp-s voltam amíg játszottam tesom meg pve-s, osztottuk is egymást irl. :)) -
cateran #8 Bah..a WoW és a PvP 2 külön fogalom:D Pusztán arra mutattam rá,hogy nem lehet ennyire egyszerűen általánosítani még a WoW esetében sem (ami lassan már alulról súrolja a Hello Kitty nehézségi szintjét és 1 szinten van a Rayman Raving Rabbids-al) -
Jubei #7 szintugy pve. Sokkal jobban elvezem a pve-t mint a ruhes pvp-t -
daswalker #6 Az jó, mert PvE párti vagyok :P -
Dodo55 #5 Tipikus PvP-s... :) -
daswalker #4 Egy MMO sikerénél maga a játék csak másodlagos dolog (baromi fontos az is, de nem ez a legelső dolog, ami meghatározza, hogy akkor most sikeres lesz-e, vagy sem).
A siker azon múlik, hogy mennyire tudja magára felhívni a figyelmet, mennyire érdekli a játékosokat.
Vegyük például a WoW esetét. Emlékszünk még rá, hogy hogyan kezdték adagolni?
A Warcraft széria hosszú szüneteltetése után jött a Warcraft 3, és miközben mindenki meg volt őrülve, hogy jön egy folytatás, megemlítették,. hogy jön egy World of Warcraft nevű játék is, amiről előtte egy szót se szóltak, senki sem tudta hogy mi az, de a Warcraft-láznak köszönhetően, és a titokzatos előadásnak köszönhetően egy kérdéstől voltak hangosak a fórumok: mi az a World of Warcraft?
Aztán szépen lassan csepegtették az infókat, és azt is megtudtuk, hogy ez egy MMO lesz, ami még elég szokatlan volt ekkoriban, nem volt túltelítve a piac, így természetes volt, hogy nagyon sokan kételkedtek is és alig várták, hogy kipróbálhassák, megnézhessék, hogy mi is ez.
Azt, hogy ennek mi lett a vége, szerintem mindenki tudja ;)
Persze, ha sz@r a játék akkor ugyanolyan nagy játékosszámmal indul a dolog, csak ezek a játékosok elég hamar el is tűnnek.
Van egy olyan sejtésem, hogy a KOTOR MMO nem lesz világsiker, holott még nem sokat tudunk róla, viszont közel sem kapott akkora figyelmet eddig, ami ahhoz kéne, hogy lealázza a WoW-ot.
A BattleForge nevű (jelenleg béta állapotban lévő) MMO RTS viszont az elképesztően sajátos játékmechanikájával elég hamar felhívta magára a figyelmet és meg is lett az eredménye: a béta szerver szinte mindig tele van.
A nyakamat rá, hogy befutó lesz a játék. -
cateran #3 "Szerintem a wow népszerűségének az az oka, hogy a fejlesztők nem fukarkodnak azzal, hogy jutalmazzák azt a játékost, aki sok időt tölt el a játékkal"
Így van:)
"Rengeg féle kombinációja van a jól összeválogatott felszerelésnek, ami ugyan nehézzé teszi a kiegyensúlyozást, de erre azért odafigyelnek és rendszeresen frissítik a játékot."
Nem,igen és nem...
"Másrészt ez egy teljesen kooperatív jellegű játék. Nincs legszuperebb karakter, igazi sikereket csak csapatmunkával lehet elérni."
So-so,de,nem...(hacsak nem a 2fő coopot már csapatmunkának nevezzük) -
Szerintem a wow népszerűségének az az oka, hogy a fejlesztők nem fukarkodnak azzal, hogy jutalmazzák azt a játékost, aki sok időt tölt el a játékkal. Rengeg féle kombinációja van a jól összeválogatott felszerelésnek, ami ugyan nehézzé teszi a kiegyensúlyozást, de erre azért odafigyelnek és rendszeresen frissítik a játékot.
Másrészt ez egy teljesen kooperatív jellegű játék. Nincs legszuperebb karakter, igazi sikereket csak csapatmunkával lehet elérni.
De nem pusztán a kiegyensúlyozáson múlik a dolog, persze el lehet baxni is az egészet és nem adni ki patchet később sem, hogy kijavítsák. De akkor ne sírjon az akinek nem veszik a progiját.
A singleplayernél is fontos, hogy az ember mindíg kapjon valami extrát, egy rész teljesítés után.
Nem a nehézségen múlik önmagában, hanem hogy adott játékkal eltöltött időért milyen és mennyi jutalmat kap a "kísérleti egér".
A jutalom lehet jelképes/dekoratív jellegű, de jutalom az is, ha valami előnyt ad a többi játékossal szemben. Az utóbbi többet ér.
Érdekes módon a Resistance2 multija igen csak fukarkodik ezekkel, de az emberek nem is szeretnek vele igazán játszani. Mert ugyan nagy szopás kezdőnek lenni, de profiként a kezdőket szopatni viszont nagyon jó és megéri végig szenvedni azt a pár órát.:DDD
Különben is, amikor valaki, igaz virtuálisan, naponta emberek százait gyilkolja le, akkor elég megmosolyogtató a fair play elveit számonkérni.
Mindenkinek vannak apróbb kis trükkjei, max a túl dúrvák miatt kizárják.
Ez egy ilyen műfaj, szerintem. -
Szefmester #1 én inkább játszom az olcsó fogással:D
bár érdekesebb lenne ha bizonyos fajokat/kasztokat csak később lehetne választani -amolyan reborn funkcióval, teszem azt egy drabál ork harcost csak 20as szinten tudjunk indítani, és akkor is visszaesünk elsőre..- és akkor nem lesz az hogy mindenki azt indít... amolyan achievment rendszer lenne.. és akkor a balanszra sem kell annyira odafigyelni.. ki látott már olyat hogy egy nagydarab orkot könnyedén lever egy varázslónövendék csak mert mindketten első szintűek, és az ork játékos még csak akkor kezdi a játékot, vagy a másiknak szerencséje volt egy resistnél..
sztem..