170
Milyen zenéket szeretesz, vagy épp miért nem szeretsz?
-
FrancescoTotti #90 Te meg saját bevallásod szerint sem tudod, hogy miért nevezik Tiestot zseninek. Ugyanis 1-2 számot hallottál tőle összesen.
Hogyan ítélhetsz meg valakit, ha nem hallgattad meg egy CD-jét az elejétől a végéig legalább háromszor???? -
#89 Jogos. Elég ha én tudom, mennyire értek hozzá, nem is fogom ilyenre pazarolni az időmet, majd rendes zenét fogok összerakni nyáron, ha lesz több időm :) Illetve ha minden igaz, jövőre nekem már zeneszerzés gyakorlati órám is lesz. -
#88 Higyjétek el, hogy nagyon sok objektív oldala van a zenei tetszésnek, nagyon sok mindenen múlik, hogy mit szeretünk. Most már többen is bebizonyítottátok, hogy igazából fogalmatok sincsen a komolyzenék összetettségéről, nehézségeiről, és igazából tényleg nem is hallgattátok még úgy, ahogyan azokat kell. A klasszikus zenékben ráadásul azt sem árt tudni, hogy a zeneszerzőnek milyen élete volt, vagy milyen alkalomból írta a művét.
Akár hiszitek, akár nem, én is hülyeségnek tartottam ezeket, már TUDOM hogy nem így van. Ez az, amiért én azt gondolom, hogy van értelme az ilyen vitáknak.
A #67 -es hozzászólásomban leírt kérdések még mindig érvényesek. -
RAMyMamy #87 Ha te összeraksz egy kva jó elektronikus zenét, ami húdekönnyű, akkor elhiszem neked, hogy értesz hozzá. Amúgy nem. :) -
#86 "Nagyon sok elektronikus zenében nem 1 dallam van, hanem akármennyi is lehet, egymás !mellett! ÖSSZEILLŐEN(ez az ami iszonyú nehéz)"
De miért olyan iszonyú nehéz az, különböző dallamokat egymás mellé rakni :) Sőt 2 szólamig nem is kell figyelni a harmóniákra.
"Annyira voltak zsenik annak a 90%-nak a szerzői mint amennyire én a pápa vagyok. Teljesen random összevissza hangjegyeket lekottáztak, és azt nyikorgattatták egy zenekarral."
Akik fenntmaradtak, kb. 90%-a nagyon is zseni volt, ha jobban ismernéd nem mondanál ekkora bődületes hülyeséget! Ha nem hiszed, kezdj el olvasgatni egy Kesztler: Összhangzattan könyvet, és meg tudod, hogy mennyire nehéz harmóniákat (tehát 3 vagy 4 szólam elett) úgy egymás után fűzni, hogy ne legyen hallgathatatlan, zenekar mellett meg pláne. Úgy felrakni rá a dallamot a kíséretre, hogy hangnemen, harmónián belül maradjon, rá vezessen a következő harmóniára, és még el is tudja játszani/énekelni a zenész.
Nah ezek azok, amikhez vagy 10 év kemény szolfézs-zeneelmélet gyakorlat, vagy zsenialitás kell, már pedig régebben nem tanultak ilyet.
Ha azt nézzük mennyi ember volt, nagyon kevés jó zene szerző volt (ma már jóval több van, mert lehet tanulni! Zeneakadémián zeneszerzés óra is van). A romantikáig mindig nagyon keveset fogadtak el a hallgatók, aki nem volt zseni az eltűnt.
A korai zenéket én sem nagyon szeretem, pont azért mert túlságosan szabályosak, de későbbieket már igen.
"Régen én is azt mondtam hogy zene csak hangszerrel lehet, de mióta beleástam magam az elektronikus zenébe, rájöttem hogy nagyon nem." hát én eléggé úgy veszem észre, hogy csak abba ástad bele magad inkább :)
A komoly zenébe sokkal jobban bele kell, hogy meg tudd érteni. -
msstz #85 De figyelj, te úgy akarod kezelni az elektrót, mint a komolyzenét, mikor semmi közük egymáshoz. Az elektronikus zenében ismétlődések vannak, és ez törvényszerű. Persze vannak kivételek, pl 4. perctől, de általában ismétlésre alapszik. Általában mindegyik egy hangulatra, egy tripre akar "belőni" téged és ezt ismétléssel tudja fenttartani. Másrészt az elektro nagy részére lehet táncolni és egy részüket azért is készítik, és ezért nem olyan komplex ütemei vannak. -
msstz #84 Igen, korlát nincs. Míg más stílusokban a gitár vagy vmi szól úgy ahogy, max effektpedállal, x megszámlalható lehetőségel, addig elektróban minden egyes ütemet, basszust, effektet, stbit ki kell keverni (illetve az, aki nem akarja ugyanazt játszani), ami nem olyan egyszerű, mint megrántani a gitárt vagy húzni a hegedűn és hadd szóljon. Egy átlagos rockzenekarban minden számban ugyanúgy szól a gitár, elektróban pedig számról számra változik általában. -
msstz #83 walking on clouds -
RAMyMamy #82 FL Studioval próbálkozz, ne az eJay-jel... xD -
#81 juj ne az ejay-el gyere :D az a legegyszerűbb (és legbutább szerkesztő) akármilyen akarással is csak igen gyenge zenét lehet benne létrehozni.
zenei tudás nem kell hozzájuk ezek a kották meg dórémifá hülyeségek elavult izék, amik az 1700-as években még talán hasznosak voltak. Most már nincs szükség rájuk, csak annyi elég hogy a kockás csíkon húzogatod a csíkokat különböző hangfrekvenciánál... de tehetség nélkül egy fülsértő hallgathatatlan fost lehet így összehozni.
Nagyon sok elektronikus zenében nem 1 dallam van, hanem akármennyi is lehet, egymás !mellett! ÖSSZEILLŐEN(ez az ami iszonyú nehéz), emellé még az effektek(a szám hangulatától függően, bizonyos nem odaillő effektekkel rommá lehet zúzni egy jó zenét is. Dob ütem, úgy hogy a dallam és a dob ütem, akár több percenként tér csak vissza (vagy akkor sem). Egyes breakbeat számokban igazából bonyolultabb dob ütem van mint bármelyik rock zenében, emellett folyamatosan változhat. És mellesleg rohadt nehéz jót csinálni, 1 hajszállal rossz az időzítés már az is elronthatja az egészet, úgy hogy még a többi rész jóságát se hallani.
Én próbálkoztam már, összehoztam egy viszonylag jó dallamot, de az kevés. Más dallamokkal, és a dobbal összehozni úgy hogy jól hangozzon nagyon nehéz.
BTW azt nem írtam le, hogy én a klasszikus zenék 90%-át utálom. Annyira voltak zsenik annak a 90%-nak a szerzői mint amennyire én a pápa vagyok. Teljesen random összevissza hangjegyeket lekottáztak, és azt nyikorgattatták egy zenekarral. Aztán a sznobizmus zsenikké tette őket. Olyan ez mint a vászonra hányunk képek. Kitalálnak valamit rá hogy miért jó, és elkezdik dicsérni orrba szájba. Ezt ma hype-olásnak hívják.
Pazarlás és hülyeség amikor egy nagyzenekart ilyen nyihogásra használnak fel. Filmzenéknél gyakran hallható hogy lehet normálisan felhasználni egy nagyzenekart, nem random nyihogásra.
Egyébként az igazi hangszerekbe korlátozott lehetőségek vannak. Elektronikusba, nincs korlát.
Régen én is azt mondtam hogy zene csak hangszerrel lehet, de mióta beleástam magam az elektronikus zenébe, rájöttem hogy nagyon nem. -
FrancescoTotti #80 Elektronikus zene, amit szeretek
Tiestot most nem akartam linkelni, mert az senkinek nem hat már az újdonság erejével. Remélem, ez azért igen. -
FrancescoTotti #79 Hát ez elég kiábrándító.
De csodálkozom, hogy mégsem épülnek le. -
#78 De ezzel igazából nincs is baj, rengeteg nagy zenész (szinte az összes) drogozik, amelyik nem az alkoholista. -
#77 pedig nyugodt lehetsz, drogosok :) -
FrancescoTotti #76 Hát azért abban nem vagyok bizto, hogy benyomva készülnek a zenék :)
Nehezen tudom elképzelni, hogy ezek a nagy DJ-k drogosok lennének.
Én szerencsére tudom élvezni a produktumot anyag nélkül is :) -
FrancescoTotti #75 Ezzel a hozzászólással az a gond, hogy te megpróbálod megmagyarázni az ízlésedet. Holott nem kell ezt magyarázni, egyszerűen neked az tetszik, és kész. -
#74 ez az elektronikus vs hangszer téma lassan felér a pc vs konzol témával. :) tehát egy végeláthatatlan örökös vita, amiben próbálják egymást meggyőzni a felek arról, hogy mennyire jobb az élő hangszeres zene, mint a tuc tuc, vagy mennyire is könnyű egy elektronikus zenét összehozni, és így tovább amiről épp szó van. nem tök mindegy igazából? :) szerintem nem attól lesz ténylegesen zene a zene, mert rendes hangszerekkel van előadva. az elektronikus zene is tudja ugyanazt a szintet produkálni, még ha a kívülállónak csak egy zaj. és ez lehet egy szolíd dance, vagy egy speedcore szám én azért szeretem azokat a stílusokat amiket hallgatok, mert azokban találom meg önmagam, azoknak a stílusoknak a számaival tudok eggyé válni , azok a stílusok indítják be a fantáziámat, azok gondolkodtatnak el, azok kapcsolnak ki, avagy pörgetnek fel, és így tovább. lehet valaki a 50 centben találja meg önmagát, akár divatból, akár nem. jó, mondjuk aki ténylegesen szereti azt a műfajt, az azért tovább lép 50 centen, és jobban beleássa magát a témába. nekem nem jön be nagyon a rap, hip-hop, rnb (jó, van pár szám azért ami tetszik), de nem is mondom rá hogy szar. akinek tetszik hallgassa. bár amikor kis tinik majmolják az amcsi divatot (térdig lelógó nadrág, ilyen olyan sapkák kendők, hajóláncok a nyakban, hatalmas G-Unit feliratok, stb), akkor már azért mondom magamban hogy bakker ez már megint mi. de valahol minden stílusban megvannak a stílusra jellemző dolgok, amiket sokan követnek. zenei nem tetszésem pedig egyenlő a #26-os kommentben leírtakkal. tehát nem nagyon szeretem az ilyen huszadrangú fél évente megalapuló együtteseket, akik kiadnak 2 albumot, és eltűnnek a porondról. meg azt "bírom" még, mikor valakitől megkérdezem, hogy milyen zenét szeretsz, és azt válaszolja, hogy mindenfélét. ilyenkor visszakérdezek, hogy a country-t, mulatóst, heavy metalt is? válasz általában az, hogy hát ezeket azért már nem. :D ezután nagy nehezen felsorol pár stílust az ember, de annyira keverednek ezek, hogy a végeredmény az, hogy nincsen zenei stílusa. azt hallgatja, ami megy a VIVA-ban, vagy a rádióban. hála az égnek nem nagyon tudom mi megy ott, mert nem nézem se a VIVA-t, és nem hallgatok rádiót sem. próbálom magamat kímélni az aktuális slágerektől, elég ha az utcán hallom ahogy megy az eszmecsere ezekről. :) -
#73 A technikai része a nehéz (megtanulni kezelni ezeket a programokat), de ehhez nem kell igazából tudás meg zenei tehetség, csak sok idő, meg szeretni a zenét. Az igaz, elhet hogy túl könnyen beszélek, hisz én suliban is tanultam kezelni a CubAse-t, nekem is megvan, amiben nagyon jó midi kezelés van, VST támogatás, de külön programmal is nagyon durva effekteket tudok előhozni. Akit érdekel annak meg is tudom mutatni akár MSN-en is, hogy milyeneket... (de szóval millió van...). -
#72 Komolyan azt hiszitek, hogy egy ilyen össze rakása olyan nagy tehetséget, tudást, meg gyakorlatot igényel? :) Emlékszem mikor egyszer próbáltam a Dance eJay vagy mit még régen (még midi nélkül), simán összeraktam a jingle bells dallamára egy ilyesmit (2-3 perces, olyan fél vagy 1 óra alatt, de próbálkoztam minden félét). Szerintem fogalmatok sincs, milyen egyszerű így berakni egymás után beállított dobokat, feljátszani 1-2 dallamot. Hallgatom amiket belinkeltél, ugyan az ismétlődik egy darabig, nagyon egyszerű dallammal, aztán váltakozás, 1-2 effektel. Ne mond már, hogy ebben kemény színvonalas munka van!
Próbáltatok már így felvenni bármit, meg összekeverni, több sávba, effektelni, stb.?
Ez nem nagyképűség, hanem valamilyen szinten tapasztalat, hiszen ilyen dallamokat simán fel tudok játszani ritmus alá, midi-vel még a ritmust is fel lehet játszani (dob hangszínt hozzáadva a midi jelekre), az ráadásul még be is ütemezi rendesen, ha nem sikerülne elég egyenletesen :D Milyen programokat ismertek ti, amikkel ilyen "igényeset" szerintetek nem lehet összerakni? Persze az ének az más kérdés, ahhoz tényleg mindenképpen kell egy énekes. A vokál tényleg jó a 3.-ban amit linkeltél.
"Hozzáteszem, hogy butaság azt mondani, hogy csak az a zene élvezhető, amely zeneileg komplex, és 70 ember, valamint 30 év tapasztalat kell hozzá, hogy megalkossák."
Azért ne túlozzunk, ilyet nem mondtam, tényleg van ellenpélda, hogy 1 ember is képes nagyon jó zenéket létrehozni (Hans Zimmer, Vangelis, egyéb filmzenék megintcsak :P).
"Ilyenkor persze a "mesterek" szeretnek azzal védekezni, hogy bizonyos zenei stílusokhoz fel kell nőni..."
Az hogy milyen zenét szeretünk, változik idő folyamán, ahogy változik egyéniségünk, gondolkodásmódunk is, több mindent megismerünk, kell egy bizonyos élet tapasztalat is. Régebben én sem hallgattam komoly zenéket (csak akkor amikor én is előadók között voltam).
A komoly zenék nehezebben emészthetők, mint a könnyűzenék (nem véletlen ez a kategória elnevezés sem), jobban oda kell figyelni, át kell érezni és követni a zenét (tudom hülyén hangzik), emellett az sem árt ha megérted a harmóniákat, hogy mitől szól valami úgy ahogy (bár ez már inkább az előadásuknál fontos).
Amúgy "mesterek", zenészek szerintem soha nem mondanak ilyet, én inkább felnőttektől hallottam akik tényleg kb. annyit értenek a zenéhez hogy... (nem részletezem :D).
És a 3. példádat tekintve, mennyi esély van, hogy jobban tetszene, ha az a szép ének alatt valami normális, akusztikus hangszer általi zene szólna :) -
#71 Hiába tűnik könnyűnek zeneszerkesztő programmal alkotni, mégis lekell tenni valamit az asztalra, hogy elismert legyél. Ha ennyire könnyű lenne, mint ahogy itt egyesek gondolják, akkor minden nap érkezne egy új, elismert noname ember, aki 2 nap múlva Tiesto szintre gyúrja fel magát. Hogyne, persze. Ez már megint csak arról szól, hogy okosak akarunk lenni egy számunkra nem nagyon ismert zenei stílusban, sőt, egy olyan zenei stílusban amit igazából lenézünk. Sokan lenézik az elektronikus zenei stílusokat, gondolván hogy milyen egyszerű összehozni egy számot. Kíváncsi vagyok ha valakit innen leültetnénk egy Reason elé, akkor mit mondana. Addig biztos eljutna, hogy elindítja a programot, na de hogy utánna semmit sem tudna kezdeni, az is biztos. :) -
RAMyMamy #70 Fúú, a 2. szám nagyon jó! D.D.A. is király! -
Fbn Lx #69 már megbocsáss, de nagyképűség azt állítani, hogy egy zeneszerkesztő programnak nekiülve te összehozol egy ilyet, netán ha jobb napod van, egy ilyet is.
Végighallgatni ám! :)
Igen, programmal viszonylag könnyű "zenét" csinálni, rengetegen hivatkoznak erre. Viszont az nem lesz olyan színvonalú, hogy az ember, ha leül zenét hallgatni, azt nyomja be, és élvezettel hallgassa. Színvonalasat alkotni minden "platformon" nehéz.
Remélem érzed, hogy ezek mögött a számok mögött pl. elég kemény, színvonalas munka áll.
Hozzáteszem, hogy butaság azt mondani, hogy csak az a zene élvezhető, amely zeneileg komplex, és 70 ember, valamint 30 év tapasztalat kell hozzá, hogy megalkossák.
Hogy az elektronikus zenénél maradjunk, ez pl. zeneileg jóval "primitívebb" mint egy klasszikus szimfónia, mégis sokszorosát nyújtja számomra élvezeti faktorban. Saját vélemény. Talán csak a vokál miatt :)
Ilyenkor persze a "mesterek" szeretnek azzal védekezni, hogy bizonyos zenei stílusokhoz fel kell nőni...
a hozzáértéssel járó EGO. -
#68 Ez tényleg egész jó :-)) -
#67 Mi számít flamenek, itt szerintem nyugodtan lehet erről vitatkozni, én próbálom normális vita irányba terelni a témát (érvekkel, magyarázattal, hogy én miért gondolom így). A zenei ízlés egy részben szubjektív, de nagyon befolyásolja, hogy mit vagyunk egyáltalán hajlandóak befogadni a hozzáállás, a tágabb zenei ismerettség, hogy milyen élmények (esetleg képi élményék) kapcsolódnak 1-1 zenéhez.
Akik többet hallgattok ilyen trance, és egyéb zenéket, azoktól kérdezem, hogy mennyire ismertek klasszikus illetve komolyzenei műveket (filmzenéket, klasszikusokat, modernebb szimfonikus zenéket akár XXI. századiakat), illetve hallottatok-e már élőben zenekart, vagy csak akusztikus hangszert? (úgy, hogy nem csak valahonnan kihallatszott, meg fél füllel hallottátok, tehát úgyértem, hogy odafigyelve a zenére)
Próbáljátok meg részletezni, hogy miért szeretitek azt amit szerettek, milyen élményt nyújt hallgatni (akár hosszabb távon). Ez most nem csak az elektronikus zenére vonatkozik, hanem pl. rap, hip-hop -ra is. Illetve azt is, hogy miért szeretitek jobban, illetve miért nem szerettek 1-1 zenei stílust.
Látta valaki az Egyiptom hercegét (rajzfilm, Hans Zimmer írta a zenéjét). Érdemes megnézni szerintem, és a zenéjére odafigyelni, nah abban minden van :)
The Prince of Egypt-The Plagues (egy kis részlet belőle)
Vagy Disney -től a Fantázia 2000 -et ismeri vki? Zene és kép kapcsolata miatt érdemes megnézni :) (szintén érdemes ezeket is jobb minőségbe, Egyiptom hercege -t HD-ban is le lehet tölteni!). -
Fbn Lx #66 őket szeretjük nagyon.
ritka a jó magyar banda, be kellett raknom, mert megfogott -
Fbn Lx #65 nem tudtok tágabb körben olyan zenei stílust mondani, aminek legalább egy előadóját ne szeretném.
Ja bocs, egy van: az RNB. azt nem tudom megszeretni.
mostanában nagyrészt chillout, ambient, és egyéb lágyabb zenék jönnek be. De volt már nekem mindenféle korszakom, mindössze pár év alatt -.-' -
RAMyMamy #64 Miért szívatok én mindenkit -
#63 No meg nem is olvastam végig a topicot :D -
#62 Amúgy te pedig szivatsz itt mindenkit :D , csak én hülye későn nyomtam a profilodra :P -
#61 Alapesetben benyomott állapotba készül, így úgy is kell hallgatni. Erről bármelyik nagyobb dj-t meg lehet kérdezni. Viszont vannak olyan emberek, akiknek ez drog nélkül is bejön. Minimálisan, de vannak. Én csak annyit fűznék az egész topikhoz, hogy hála a jó Magyar "hozzáállásnak" csak flame lesz belőle. De ha már itt járok leírom, hogy rengeteg műfajt meghallgatok, de az Amerikai SkatePunkot favorizálom. Azért itt egy jó öreg kis nóta, amikor a diszkózenének még sokkal nagyobb színvonala volt: Dj Supreme (ezt még bakeliten csinálták). Az ilyen zenéket egyébként ajánlom minden mai diszkós figyelmébe ;) -
RAMyMamy #60 A techno nem hallgatható (max a drogosoknak), az egy rakás f0s. -
#59 Kire gondolsz itt, hogy egyféle zenét hallgat? :) Hallgatok én sok mindent (komolyzenék, filmzenék, pop, punk, rock, korábban felsoroltam több egyéb zenészt/együttest is). Az idétlent visszavonom, tényleg nem jó szó rá (bár sokra igaz, disco műfajban főleg).
Az elektromos hangzást én nem fikázom, csak arra próbálok utalni, hogy sokkal "jobb" (korábbian kifejtettem) a nem elektronikus. Nem állítom, hogy nem lehet meghallgatni, akár valami miatt szeretni némelyiket (én mondjuk nem tudom) más műfajban.
Abban egyet értek, hogy nem szabad csak egyféle zenét hallgatni, meg kell ismerni minél több zenét. Én nagyon sokat hallgatok zenét, sok fajta zenét ismerek (klasszikusoktól kezdve ugyebár, a Zeneművészeti szakközépiskola miatt, még Operában is énekeltem régen, tehát abból a műfajból is ismerek párat).
Én azt remélem inkább, hogy többen rájönnek - nem zenészek is - hogy mik az igényesebb, szép zenék.
Higyjétek el, előbb rak össze valaki egy "hallgatható" techno-t meg trance-t (ha tud midi-n pötyögni, és ért az ilyen zeneszerkesztéshez), mint mondjuk egy klasszikus zenét, vagy filmzenét :)
A rock tényleg primitívebb, és egyszerűbb műfaj, mégis szükséges, hogy jól tudjanak a hangszeren játszani, és egy jó énekes is kell. Persze hála a sok kevésbé igényes hallgatóknak, már elég ütni a dobot, zúzni a gitárt, meg beleordibálni valamit a mikrofonba. -
RAMyMamy #58 Tiesto 2004-ig jó zenéket csinált, az azutáni zenéi nem igazán jönnek be... Nagy kedvenceim: Walking On Clouds, Just Be, Love Comes Again. -
#57 Tudsz olyat mondani vagy linkelni (youtube-ról akár), amiről azt gondolod, hogy nem lehet csak úgy egyszerűen (bár sok idő alatt) összerakni, tehát ami olyan nagy tudást igényelne, tényleg kifejez valamit? :) Tehát nem olyan, ami egyszerű dallamokból áll, viszonylag egyszerűen váltakozó ütőskísérettel, illetve effektekből. Van 1-2 effektelő program, ami olyan effekteket ad ki, hogy én is csak néztem, midivel vezérelve meg tényleg érdekes volt. (szépnek megint csak nem mondhatnám, bár vmilyen zene töltelékként már el tudnám képzelni).
"Midivel gagyi prünyögést lehet összerakni" MIDI-vel gagyi prüttyögést??!! Ez azért nagyon nagy baromság! Filmzenéket csinálnak midivel. -
msstz #56 vagy hát a mára már kult -
msstz #55 Mert igaz? Tiesto inkább remixer, mint eredeti előadó, az agyonhájpolt Adagio for Strings sem az övé eredetileg pl. Baromi jó a szám, de olyan, mint az újraformatervezett sótartó: nagyon jó tud lenni, de a formatervezőnek nem kellett kitalálnia a sótartót, mert azt sok száz évvel ezelőtt kitalálták. -
msstz #54 Persze, nem azt mondom, hogy mindenki rájön, inkább csak remélem. Nem szabadna (de lehet, mint látjuk) csak egyféle zenét hallgatni, mert az csőlátáshoz vezet, olyan kijelentésekhez, hogy a "trance idétlen". Én is fikáztam az elektrót, aztán elkezdtem hallgatni és nagyon megtetszett. Ma meg már mindent meghallgatok.
Az elektronikus zene ugyanolyan zene, mint a többi, és nem kell hozzá kevesebb tudás, mint pl a hűdenagy rockzenéhez (ami szerintem sokkal primitívebb bizonyos szempontból). Azt meg ne felejtsd el, hogy nem csak trance van, később esetleg rátalálsz arra az elektróra, ami tetszik. :) Pl: trip-hop. -
RAMyMamy #53 Hát, nem minden új zenéjük. -
FrancescoTotti #52 Miért mondod ezt? Mert nem tetszik? -
#51 nem mixelésről volt szó. Midivel gagyi prünyögést lehet összerakni. Tuti nem raksz össze csak úgy egy normális elektronikus zenét.