170
Milyen zenéket szeretesz, vagy épp miért nem szeretsz?
-
#50 Nem tudom... valahogy az elektronikus zene nem tudja visszaadni annak a zenének a varázsát, amit hangszerrel játszanak. Ráadásul manapság tele van a média olyan szemetekkel amikben még csak egy kevés munka sincs... -
#49 Tudom nem nekem írtad, de látsz reményt arra, hogy én pl. rájövök? :)
Tanulok hangkultúrát, hangtechnikát, zeneelméletet, zongorát (kb. 10 éve), zeneirodalmat, esztétikát is és még sok mindent :P Ráadásul elektromos zongorám van (bizonyos szempontból sajnos, de több okból ezt választottam), amit MIDI -ként is tudok használni (és szoktam is, bár felvenni még nem nagyon, csak effektekkel próbálkoztam). Szóval azért van egy kis tapasztalatom, nem csak össze-vissza beszélek (mégha kicsit kevésbé ismerem ezeket az említett műfajokat). -
#48 "számot rohadtul nem egyszerű összerakni"
Próbáltál már összerakni, illetve eleve valamilyen zenét össze mixelni, MIDI -vel? :) Nehéznek tűnik, de igazából nincsenek benne olyan részek, harmonia kötések, amiktől igazából nehéz lenne, csak idő igényes összerakni.
Háttérhangulatadóknak lehetnek viszonylag jók, de külön hallgatva - elvonatkoztatva a játéktól - milyen hangulatot ad a zenéje? (gondolom nagyon jó hangulatot... :D).
Hogy miért kell akusztikus, hát több oka is lehet; sokkal szabadabban lehet játszani rajtuk (jóval nagyobb gyakorlat is kell hozzájuk), kellemesebb és természetesebb hangzásuk van (nyugtatóbb hatás), együtt szólva sokkal szebb hangzást képesek alkotni, mint az elektronikus.
Sok féle képpen le tudod tesztelni, játsz el valami egyszer űdallamot szintetizátoron, majd egy jó akusztikus zongorán. Vagy hasonlíts össze 2 hasonló filmzenét, úgy hogy az egyik teljesen MIDI -vel készült, másik pedig zenekarral (Hans Zimmernek van mindenféle, pl. midi-s a Szikla zenéje, zenekaros a Karib tenger kalózai). Elég csak megnézni, hogy kik lettek a híresebbek, akik zenekarral (is) készítették a filmzenéiket, sokkal igényesebben (Hans Zimmer, Ennio Morricone). 1 kivételt tudok aki tényleg nagyon jól összerakta elektronikusan a zenéit; Vangelis. Ettől függetlenül az ő zenéi is jobbak zenekarral :) -
#47 Nem beszóltam, csak különböző ízléseink vannak. -
msstz #46 Pedig ugyanolyan jó, majd rájössz. -
msstz #45 Ebből a a topikból kis eséllyel lesz nem rap vs rokk, tüctüc vs rokk topik, tehát. -
#44 Azért én jobban tudok értékelni egy gitárszólót, mint egy géppel generált hangsort. -
RAMyMamy #43 Ott a pont! ;) -
#42 "Részben azért is mondtam kevésbé igényesnek, mert ilyet ha lenne sok időm (ilyenre szánható), én is összetudnék rakni, bizonyos időnként változó basszus (midivel feljátszok néhányat, és berakom egymás után), aztán szintén midi-vel feljátszok ilyen dallamokat ritmusban, valamilyen hangeffektet (hangszínt) rájuk vagy végig játszok így valamit amíg megy, és kész is van egy ilyen."
mindenki azt hiszi... aztán aki kipróbálja rájön hogy egy igényes dallamos trance (vagy bármilyen elektronikus) számot rohadtul nem egyszerű összerakni. Sok gyakorlat kell hozzá, minden hanggeneráló eszközt ismerni kell, aztán jön az ihlet fejben és ott jön a legnehezebb: megvalósítani.
"valamilyen érzelmet, hangulatot fejeznek ki és adnak át, esztétikai élményt nyújtanak."
ehhez me, kell akusztikus hangszer. Elektronikus zenék sokszor hangulat szerint is osztályozva vannak. Erre gyönyörű példa a stalker játékok zenéi direkt hangulatkeltésre vannak... és nagyon jól is csinálják.
Minden jobb zene ad egy hangulatot, és élményt, nem csak a valós hangszeres... -
#41 Hát, számomra általános, én saját véleményt mondtam :-) -
#40 Nálam RHCP a kedvenc! -
#39 nemszabad ám így általánosítani, vannak ám jó számok trance műfajban is :) Sőt én mostanába találtam egy két rap számot ami hallgatható.. :D -
RAMyMamy #38 Magadra gondolsz? :) -
#37 az a helyzet az ilyen hosszú hozzászólásokat senki se olvassa el -
#36 Najah, ezzel abszolut egyet értek, csak annyi különbséggel, hogy én a régebbieket sem szeretem :) -
#35 kieg: Mondjuk a filmzenék egy nagy részénél már nincsenek akusztikus hangszerek, csak midivel játszák fel, de azokon mégse annyira érezhető elektronikus hangzás, tehát az akusztikust utánozzák. -
#34 Ezt amúgy inkább érdekesnek mondanám. Részben azért is mondtam kevésbé igényesnek, mert ilyet ha lenne sok időm (ilyenre szánható), én is összetudnék rakni, bizonyos időnként változó basszus (midivel feljátszok néhányat, és berakom egymás után), aztán szintén midi-vel feljátszok ilyen dallamokat ritmusban, valamilyen hangeffektet (hangszínt) rájuk vagy végig játszok így valamit amíg megy, és kész is van egy ilyen.
Én mondjuk már eleve az elektronikus hangzást sem szeretem, már az elektromos gitárt se nagyon.
Az jó zene én számomra az akusztikus hangszereknél, és normális énekhangoknál van, harmónia szempontból megtervezett zenék, amik valamilyen érzelmet, hangulatot fejeznek ki és adnak át, esztétikai élményt nyújtanak.
Hallgassd meg amit ajánlottam, Yanni koncert DVD-jét (lehetőleg 4.1 -ben :P, ha be tudjátok szerezni akkor javaslom a Taj Mahal -i felvételt), ne úgy hogy közbe már írjátok, milyen hülyeségeket mondok, hanem odafigyelve. Nehezen hiszem el, hogy utána valaki meg tudja hallgatni ezt élvezettel, pl amit belinkeltél :)
Vagy Loreena McKennitt is nagyon jó, azt meg lehet szerezni normális hanganyagban is :) (érdemes nem mp3 -ban azt is, hanem vmi lossless :D)
Nem akarok senkit sem meggyőzni, de tudom, hogy sokan már csak azért sem hallgatnak komolyabb zenét, mert az nem divatos meg stb.. Pedig szerintem nagyobbrészt aki igényesebb az egyet értene velem (mert ahogy látom egyedül vagyok sajnos ezzekkel a véleményekkel), de ha már a topik indítója a véleményünket kérdezte :P -
RAMyMamy #33 Pont, hogy Buuren meg Tiesto játszák mostanában a nagy f0s divatzenéket, az már nem is trance... -
#32 Hát, ez tényleg nem olyan rossz, bár én azért nem sorolnám az igényesebbek közé :) Had ne kezdjem el művészeti, zeneelméleti, és esztétikai irányból elmagyarázni, hogy miért! :-) De igazad van, ez már hallgathatóbb kategoria, és nem idétlen. Én Tiesto-t, Armin von Buren vagy mit hallgattam 1-2 számig (meg többet hallottam másoktól, részleteket), de valahogy azok sem, pedig azokat istenítik néhányan, azokból vontam le a következtetésem.
A rappel én is voltam így, hogy szerettem meghallgatni néhány számot így időnként (főleg Animal cannibals :P, és még néhány), de szóval nem mint zene. -
FrancescoTotti #31 Eszméletlen jó!
Arnej már-már tiestoi magasságokba emelkedett. :) -
#30 ezt támogatni tudom,szinte csak ilyen zenéket hallgatok :) teljes mértékben a lenézem a mostani "rap"-nek nevezett szemetet.. a mai magyar rapzene is elég gagyi (pl. siska,fluor -.-) de van 1-2 régebbi magyar rapszám amit szívesen hallgatok (MC Gőz vagy Sub Bass).
aztán van a techno amit nem nagyon szeretek,1 van amit ki nem állhatok az a hardstyle :|
a rockot nem nagyon szeretem szintén és nem mondom h utálom vagy szar mert van 1-2 szám (főleg metalban) ami egészen tetszik :) -
Daza500 #29 Említsük meg a Beastie Boys-t is. ;-) -
#28 De még mielött félreértenének: a hip hop műfajt én nagyon is szeretem csak nem azt amit manapság annak hívnak. 1983-1999 között szinte csak jót lehet találni ebben a műfajban (2Pac, Dr. Dre, Snoop, Public Enemy, Gang Starr, Eazy E stb.) -
Daza500 #27 Részvétem. -
Daza500 #26 Utálom a Mainstream zenéket, azt amit a népre erőltetnek, azt amit a magyar Viva TV ad, és azt amiben férfiak nem férfias hanggal énekelnek. -
RAMyMamy #25 Húgom mindig emo zenét hallgat, rohadtul idegesítő. XD -
#24 dnb se, disco se, csak vannak olyanok. Az emo az alapvetően igénytelen. -
RAMyMamy #23 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A trance zene nem új stílus, és egyáltalán nem igénytelen/idétlen, te még ezek szerint nem hallottál egy jó számot se belőle. :) pl. http://www.youtube.com/watch?v=xoscbisJ3HE&fmt=18 -
#22 Hasonlóan érzek én is ezek iránt, hip hop -ot, reppet, és ezeket az újabb igénytelen, idétlen műfajokat (disco, dnb, trance, emo, meg fogalmamsincs hogy hívják a többit...) inkább kerülöm.
Nagyon sok jó zene, zenész van, én is nagyon sok stílust hallgatok, klasszikusok, filmzenéktől rockzenékig (meg nem tom hogy nevezik, dallamos metál?), amiben van zenei "mondanivaló", szép dallamok, mindig attól függően hallgatom hogy milyen hangulatban vagyok. Utóbbiakban az igényesebb pop zenéket is szoktam hallgatni.
Magyarok közül amiket így viszonylag szeretek hallgatni, az a Kárpátia, Ossian, Nox, Kormorán (illetve Aljas kúszobab, de nem tartozik azokhoz, amiket így zeneként szeretek hallgatni :-) )
Egyébként, nagyon szeretem pl. Yanni -t (rá lehet keresni youtube-on, de engem csak akkor fogott meg, mikor letöltöttem 2 koncert DVD-jüket), Loreena McKennitt-et, Rachid Taha-t, Lisa Gerrard-ot, Celine Dion-t (ezek azok, amiket így nem nagyon tudok műfajba besorolni, mindegyikben van valami különleges :-) ), persze mint írtam ezek mellett még sok mindent (főleg filmzenéket). Keményebb műfajban is sokmindent, bár azokat már inkább háttérzeneként hallgatom (Rhapsody, Green day, Stratovarius, Rammstein, Sonata Arctica, Nightwish, Witin temptation, és még sok más). -
RAMyMamy #21 10-12 évesen Evanescence-ot meg Eminemet hallgattam sokat (utóbbit már nem szeretem).
12 éves koromtól szoktam rá a trance zenére, akkor még azt se tudtam, hogy így hívják. :) Aztán megismerkedtem a house-zal is, ebből inkább a funky-s a nyerő. Jöhet még hard rock, hands up, dnb, hip-hop, progressive, goa, psytrance, meg hasonlók.
Amiket szeretek: Alex M.O.R.P.H., Armin Van Buuren, Markus Shulz, Yahel, Yoji Biomehanika, Nitrous Oxide, Orjan Nilsen, Deadmau5, Paul Miller, Chicane, 4 Strings, Real Booty Babes, Ronski Speed, Rachael Starr, Phynn, Arnej, Paul Van Dyk, Tiesto (régi zenéi), stb.
Amiket utálok: emo, pop, nyálas rnb, 'hörgősmetál'. Nem mondom, hogy szar, mert másnak biztos jó, de nem az én világom.
A magyar zenét tiszta szívből gyűlölöm, főleg a disco/dance zenét. Ilyeneket, amiket már felsoroltatok: Spy the Gost, Josh & Jutta, Dance 4 Ever, broáf. XD Egy olyan együttes van, amit meghallgatok, ez a Unique. -
#20 ha hallottál már ilyet, nem kell lefordítani... -
#19 Utálom azt a szart, ami manapság megy mindenhol (rádió, tv, cigánygyerek mobilja etc.) "Rapzene" néven. souljahboy,young jeezy,fiftifillér, és még sorolhatnám.... Sanyixhez hasonlóan R&B-től is hányok, szvsz undorító hogy manapság fekák így bebuzulnak, r&b a csajok stílusa volt...(jorégen)
Igazából manapság minden szar ami a médiába kerül, persze vannak kívételek: Duffy, Amy Winehouse, Gabriella Cilmi etc. tehát énekes nők terén még nem annyira fos a helyzet.
U.I.: "utálom az ilyen szpájdögószt(hogy rohadna meg az a tetű aki csinálja) szerű idióta szarságot, és minden ilyen tojng-tojng-tijng-tojng szerű fospunepát (tehát a tipikus magyardiscos szarokat)." ezt a mondatot lefordítanád ? :D -
RAMyMamy #18 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A techtonik az tánc, nem zenei stílus. :) -
#17 Utálom az árenbít:
-mert szar
-mert összevissza visítoznak, meg nyáladzanak
-mert a csapból is ez folyik
-mert mostanában ez a "menő", én meg a "menő" ("trendy") dolgoktól alapból hányok :D
utálom az ilyen szpájdögószt(hogy rohadna meg az a tetű aki csinálja) szerű idióta szarságot, és minden ilyen tojng-tojng-tijng-tojng szerű fospunepát (tehát a tipikus magyardiscos szarokat).
Ezeken kívül kb mindenfélét hallgatok, olyanokat hogy:
Armin van Buuren, Hybrid, PMT(False Prophet) remixek, Sunlounger, The Crystal Method, Prodigy, Depeche Mode, Iron Maiden, Metallica, Iced Earth, Black Sabbath, Pink Floyd, Deep Purple. -
#16 na látod, én ennyire vagyok képben! :D -
FrancescoTotti #15 Az dzsoss és jutta! -
#14 Hird, Plej, Sade, De-Phazz, Lemongrass, Madrid de los Austrias, Sofa Surfers....
roger sanchez, desyn masiello, Tonka, terry lee brown Jr, pryda, timewriter, anorganik...
sok van!!!
amit kifejezetten utálok, az a gagyi VAVA tv-s germéán pumpálós fos zene
dzsoss és dzsutta féle ótvar!
lakodalmas-, cigány-, rockzene...
szóval többet utálok, mint amit szeretek! -
#13 Ó, és kifelejtettem a Red Hot Chilli Peppers-t. Hogy is felejthettem el azokat a remek basszus gitározásokat. :D -
#12 Úgy 6. - 7. táján kezdem el komolyan ízlelgetni a zenét, ha jól emlékszem. Igazából akkor még csak abból éltem amit apám mutatott: Madness, Police, LGT, Tankcsapda, Depecke Mode... Azóta megismertem rengeteg együttest, szinte minden héten mást hallgatok, főleg punkot, rockot, meg hát ami éppen megtetszik. Nagyjából egy éve szerettem bele piszkosul az Offspringbe. Azzal a lendülettel el is mentem a VOLT-ra, amit azóta sem bántam meg. :D
Azóta már egyre kevesebbet hallgatom őket. Amit viszont nem tudok megúnni az az AC/DC, és a Tankcsapda. Újabban Supernem-et, meg hát a jó öreg magyarokat - Beatrice, Bikini - hallgatom. Természetesen szeretem a Kispál-t is, ezt egyik barátom által ismertem meg. Aztán néha még Foo Fighters, Blink-182, Billy Talent, és Elvis Presley. :D
Nemrég kezdtem el gitározni is. Hát szerintem az élet egyik alapfeltétele a zene. Nem is tudnám elképzelni az életet enélkül. -
#11 főleg punk/rock/metal/alter/hardcore
A.F.I., Blink 182, Deftones, Foo Fighters, Metallica, Raunchy, Sikth, Soilwork,SR-71, Subscribe, Supernem, SOAD, The Cure, The Killers, Underoath
hirtelen ezek jutottak eszembe, mint kedvencek, amiket szeretek
de olykor trance is jöhet (Alex Morph, Markus Schulz, Above @ Beyond)