A pályakezdők között az informatikusok a legjobban fizetettek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Köztisztviselõket nem kell félteni..... Muter állami cégnél dolgozik intézményvezetõ, szarrá szivatják, idegileg kikészítik (õ közalkalmazott csak). Ahhoz képest hogy mennyit dolgozik a ~400 bruttót kevésnek mondanám. Felelõsség persze csak az övé. Namármost õ belelát dolgokba (hagyj ne mondjak konkrétumot) és igen fel szokta cseszni az agyát a képviselõk meg köztisztviselõk dolgain. Arról nem is beszélve hogy effektív munkát alig csinálnak, és muteréknál építik le létszámot hogy ne kelljen a köztisztviselõ rokonokat kirúgni (akik mellesleg nem igazán dolgoznak)...
BSc-rõl (bolognai képzés) meg annyi hogy ez próbálja komplexitásra tanítani az embereket. Sajnos nem fogja (és nem is tudja, de törekednie kéne rá) az összes szakmabeli dolgot átfûzni. Az viszont szerintem már gáz ha a tanárok mondják hogy szerintük is szar a rendszer.... Amúgy vicc hogy ahol létrehozták ezt a rendszert már nem alkalmazzák, mert rájöttek h sz@r.
Te rolika, miért vagy az, hogy az összes hozzászólásodból az süt, hogy mindenki helikopter, csak te vagy mindennek a megdönthetetlen szakértõje?
Egyébként no offense topiktársak, de félelmetesen sok az önigazolást keresõk és az utólag megmagyarázók száma. Bele kéne törõdni, hogy nem mindenki képes elvégezni az adott egyetemet / fõiskolát / gimnáziumot (menjek még lejjebb?😊), vannak jobb és rosszabb képességû emberek köztünk. Ez tény. Lehet magyarázkodni, kifogást keresni, másokat hibáztatni, de túl sok értelme nincs.
Én végzõs BME-s vagyok, és az elején néha úgy éreztem, nem nekem való ez a sok elmélet. De szakirány, meg önálló munkák során, amikor azzal foglalkozhattam ami érdekelt, azért éreztem, hogy nem véletlen, hogy ilyen erõs elméleti alapot adtak nekünk. Egy részére mindenkinek szüksége van, ha érteni akarja, amit csinál. Ilyen széles rálátás miatt lehetsz jó szakember, aki nem csak használni tudja a meglévõ eszközöket, hanem újat is alkotni, tervezni is képes, EZ a lényege az egyetemi oktatásnak. A fõiskolai ehhez képest még gyakorlat orientáltabb.
Infósoktól is hallottam (én nem az vagyok), hogy nem arra mennek rá, hogy minden nyelv nyavajáját leadják nekik. A suli csak a tudást, az eszközt adja a kezedbe, hogy utána te magad legyél képes arra, hogy megtanuld, amit kell. Aki úgy áll az egészhez, hogy minimum legyen meg, az tényleg semmi gyakorlati tudással kerül ki onnan. Mindenkinél magán múlik, hogy mire viszi. Ha vmibe jó akarsz lenni, felveheted az arra specializált választható tárgyakat Mivel megalapozták a tudásod, ha meg akarsz tanulni egy nyelvet, elmész kiveszed a könyvet, és pár hónap alatt jó lehetsz benne, aztán jelentkezhetsz szakmai gyakorlatra, hogy még jobb légy. Mindenkinek magának kell keresnie az utat, mert ez nem középsuli, hogy mindent az öledbe tesznek...
De nem ez a kihívás, ez a könnyebb része, egy nyelvet megtanulni nem olyan nagy kunszt! De komplex gondolkodásmóddal rendelkezni, tervezni, újat alkotni, na az ami különlegessé tesz egy mérnököt.
Haha. Azt nem mondtam, hogy soha nem is programoztam és soha nem is tanultam 😉 Ne flémeljünk. Thx.
Nem kód optimalizálásról beszélek, mert oké arra odafigyelnek, de az tuti, hogy az utólagos kódoptimalizálás nem azt jelenti, hogy az egész modellt alapjaiban változtatod meg, annak érdekében, hogy gyorsabb legyen a kód. Mert én errõl beszéltem. Igen utólag lehet optimalizálni, de bizonyos esetekben egy jobb modell sokkal hatékonyabb mint az utólagos foltozgatás.
\"Az internet tiszta gáz lett, amióta felfedezte magának a média, a pénzvilág, meg a sok idióta user. Ameddig a kockák voltak többségben nem volt semmi gond.\" - shenmuedc
Na mind1 a lényeg, hogy amikor csóka aszonnya, hogy fölösleges matekkal tömni a programozó fejét akkor abbahagytam... Jó szórakozást😊
Igaz már terjednek a Java alapú megoldások is, de Javaban épp az a jó, hogy nem kell a memória kezeléssel szarakodni. Arra ott van a GC.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Mi az eredmény? Mindkettõnél ugyanaz látszik. Lesz egy kimenet ami tökre megegyezik (remélhetõleg). Csak az egyik "kicsit" lassabb lesz mint a másik. Ha 100 ilyen favágó programozó dolgozik mondjuk egy játékon, akkor el tudjuk képzelni mi lehet az eredmény, aztán lehet gondolkozni hogy hol kellene optimalizálni stb. Lehet fel sem tûnik az, hogy egy-egy rész lassú és csak közvetve lesz rossz hatással az egész projectre és soha senki nem fog rájönni, hogy talán ha rendes matematikai tudással rendelkezõ programozót vettek volna fel ez nem így történt volna.
Amelyik vezetõ ezzel tisztában van, az nem mondja azt hogy az egyetemi matek/programozó diploma felesleges. Felvesz X számú ilyen embert, meg 4X favágó programozót és megpróbálja õket csapatmunkára ösztönözni (én legalábbis valami ilyesmit tennék). Szóval befektet - bár talán sosem tudja meg, mi lett volna, ha csak egyszerûen felvesz 5X favágó programozót.
Egyébként nem programozok amúgy 😄
\"Az internet tiszta gáz lett, amióta felfedezte magának a média, a pénzvilág, meg a sok idióta user. Ameddig a kockák voltak többségben nem volt semmi gond.\" - shenmuedc
Ez valahogy úgy van, hogy anélkül is mûködik, a dolgokat többféleképpen lehet csinálni. A különbség ott van hogy a) mennyibe kerül, b) mit hoz. A recesszió ebbõl a szempontból jó dolog, szelektál a modelleket alkalmazók között...
Starcraft + Diablo III - esemve
Ha annyira programozni akarsz, akkor menj programtervezõ infora. Bár matek ott is lesz, nem is kevés. Viszont ha azt nem tudod, akkor lehet, hogy rövid idõ alatt meg tudsz írni valami egyszerûbb programot, de ha szembefutsz egy bonyolultabb problémával, akkor még azt sem fogod tudni, hogy egyáltalán hogyan kezdjél hozzá, mik a lehetõségeid, vagy hogy egyáltalán megoldható-e.
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
fleezeum...tudom. Tegnap hagytam õket ott a csába. Mondták páran, hogy gagyi, és ott az oktatók próbálták elhitetni, hogy nem az, és fejlõdött az iskola...nos a vezetés azonos, és van pár...na inkább az oktatókat nem minõsíteném. Páran vannak azért haveri körben akik elvégezték és megvannak vele elégedve...de szerintem a diplomának örülnek csak. GDF...ugye volt egy idõ mikor azt mondták ott szinte ingyen adnak diplomát. Ennek a korszaknak valóban vége. Most 1es tárgyakból megy a szivatás, és olyan tárgyak vannak melyek köszönõ viszonyban sincsenek az informatikával. Persze aztán lehet magyarázni hogy ez kell meg aziskell egy jó informatikusnak, hiszen ma így általánosságban az informatika akkora terület, hogy bármit rá lehet húzni. De ez olyan mintha azt mondanák..most orvosokat képzünk...levan szarva milyen orvos..orvos. Na ilyen a mérnök infó is...a progterv infó meg full matek...1 évig gépet sem láttunk...igen azt is kipróbáltam nem jött be 46-an kezdtük, félévre 6an maradtunk. Így hát csalódottan de ott kell hagynom a felsõoktatást, nem ér semmit.
Nem...én eddig nem szidtam a felsõoktatást és nem szoktam inni tehát részegen sem beszéltem ilyesmirõl. De ez a töketlenkedés nekem már sok.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Az iskolának a neve lehet jobb, de a tananyag ugyanaz. Nem saját maguk állítják össze az iskolák.
Azért ne általánosítnuk kéremszépen. Ott ahol én dolgozom nagyon nem ez látom. A nagy öregekhez képest egyes elméleti felmerülõ kérdésekben (érdekes módon, erre nem számítottam..) jobb vagyok, de másban simán agyonvernek.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
olyan hirdetéseket láttam,h bárki jöhet,csak a gdf-esek felejtsék el a dolgot! egy BME-s diploma sokat ér (persze nem elég,kell hozzá gyakorlati tudás is,de nem véletlenül érik el azt a BME-sek amit elérnek..)
MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD 3700X 3.6GHz, GIGABYTE 2070 WINDFORCE 2X 8G, HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz, Samsung 860 EVO 250GB, SATA3 WD1000GB 7200rpm Black 64MB, Fortron FSP600W-50ARN, Zalman Z3
Ez az igazság
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Egy példát szeretnék felhozni. Vesegörcsel mész orvoshoz, és két doki közül választhatsz. Az egyik diplomás, a másik meg otthon tanulta a szakmát. Melyikhez mész be?
MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD 3700X 3.6GHz, GIGABYTE 2070 WINDFORCE 2X 8G, HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz, Samsung 860 EVO 250GB, SATA3 WD1000GB 7200rpm Black 64MB, Fortron FSP600W-50ARN, Zalman Z3
Pedig elvileg tudna, nem?
informatikában ugyanez van, a probléma pedig az, hogy a kõmûves-munkára is mindenki diplomást akar, aztán meglepõdik, hogy hiányzik a gyakorlati tudás, de pénzbeli igény meg van. mit gondolsz, ha építészt akarnál kõmûvesnek felvenni, akkor nem kérne építészi fizetést? pedig az csak kõmûves-munka!
Csak hogy az nem egy kategória.
+ miért hazudnék a saját fizetésemrõl lefele????????????? Felfele szoktak hazudni.
+ sokkal jobban szeretném azt írni, hogy hú de jó nekem diploma nélkül is 300 nettóm van. DE csak 86000 nettóm van.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Mert arra vannak tanfolyamok, amikkel meg lehet tanulni gyorsan programozni, jobban és gyorssabban is mint fõiskolában.
De a 4 év diplomával és a programozós okj-s képzéssel a végeredmény ég és föld szerintem. De programozni is meg fog tudni jól tanulni aki diplomával rendelkezik, de minden más amit tud a diploma nélküli programozó csak a diploma megszerzésével fogja tudni.
Nagyszerû. Soha nem voltam fõiskolán, de a kommenteket elnézve, már nem is fogok. Öt éve programozok kisebb cégeknél fõleg weboldalakat (nem, nem csak vebsoppokat...) Az elsõ fizetésem jóval a cikkben említett alatt volt, viszont már az elsõ pár hónapban elérte azt (OKJ-val). Visszatérve az idézetre: ha a diploma csak erre való, akkor üzenem az összes diplomával de tudással nem rendelkezõnek, hogy töröljék ki a papírjukkal a ... . Több diplomás embert is interjúztattam, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a diplomán kívül mást nem tudtak felmutatni, viszont a nagy fizetést nagyon szerették volna (tisztelet a kivételnek, viszont õk nem a diploma miatt értenek a munkájukhoz).
mcganyol: "már gimnáziumba is hülyeség járni, hisz egy szakképzõ, vagy méginkább egy szakmunkás képzõ suli sokkal több gyakorlati ismeretet ad. a többiek meg tanuljanak csak emeletes törteket, vagy kamatos kamat számítást, meg vektorokat, az mégis mire jó..."
A probléma ott van, hogy eltûntek a SZAKEMBERek. Senki nem ért semmihez (sic!), csak a fõnöknek elõadott bullshithez (amivel általában magukat védik), a "marketing stratégia meghatározásához", a "projekt auditáláshoz" és az "informatikai tanácsadáshoz". A többi meg dolgozik, valakinek azt is kell...
Aztán a többi az mind csak adható, tehát mi pl kapunk helyijáratos bérletet, de én konkrétan kocsival járok(mert igy gyorsabban beérek Kaposváron.)
Szóval minden külön juttatást, amit kaphatnánk, azzal együtt kb fele annyi a bruttóm, mintha frissen diplomázott informatikus lennék egy olyan helyen, amirõl a cikk szól (és jó lenne ha Kaposváron lenne ilyen, mert akkor oda mennék dolgozni.) Remélhetõleg 2009-ben meglesz a diploma.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
Állami szférában dolgozom, itt teljesen mindegy, hogy milyen munkaterületen dolgozol, közalkalmazott vagy köztisztviselõ bértáblába leszel besorolva.
Ami kezdõ diplomás esetén kb bruttó 120.000 körül van és mindegy mit végeztél.
Ha csak középfokú végzettséged van és nincs nyelvvizsgád meg semmi ammiért fizetnének esetleg akkor 100.000 alatt van a bruttód. Teljesen mindegy hogy mi a munka amit végzel. Pl akár lehetsz nem felsõfokú végzettségû programozó is.
Akkor is ennyi a bruttód. De lehetsz a postán levélbontogat akkor is.
Szóval itt elég gyenge fizetések vannak. 😞((
Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!
Lehet találkoztunk egyszer a Morrisons II-ben? Nem te voltál a srác, aki sakál részegen kifejtette, hogy mekkora gigakamu, az MI bsc? 😄
Na de én nem szidom a GDF-t 😛 mi a web programozó FSZ-re járunk, és szerintem totál jó (lehet a papír nem ér semmit) de nincs anál, meg bsz, meg digit...meg anyám kínja, viszont 2X több Java van mint nektek. PHP, action script, delphi is lesz. Ja és Javan kívül eddig minden megvolt 5ösre...szóval bízom benne nem is kicsi ösztöndíj csurran cseppen majd 😛 A lényeg, hogy sikerélmény legalább van... lehet mellette önszorgalomból azt tanulni amit akarsz /vagy dolgozni. Ami tetszik hogy második év végén elküldenek minket egy webes céghez dolgozni 3 hónapot, gyakorlatra. Ami nemrossz késõbb akár ott is maradhatunk.
Aki meg azt mondja hogy a BME-n jobb az MI... lehet nem zavarják el késõbb mert GDF-en végzett... de ugyan azt a szopóálarc matekot nyomják 90%-ban... meg 10 %-ban c-t. Akinek van kedve hozzá csinálja végig 😛 Van pár ismerõsöm, nem is egy, aki BME-t otthagyta mert szétszopatták...és mégis jólvannak
Csakhogy bátyámat idézzem (aki igen intelligens arc) utolsó év MI-t már nem végezte el, mert kikészült. Átment tanári karra és ott fejezte be. Plusz 2 év OKJ-s prog a Számalknál. Hadd ne mondjam elég faszán keres a cikk beli számokhoz képest. Mert van tudása, és tudja is alkalmazni (nemhinném hogy deriválni kell neki ...vagy mikromakroból kérdezik ki😊
Mind a mai napig úgy terveztem, hogy elvégzem ezt a webes prog-ot, és átmegyek mérnök infóra... ahol beszámítanak 60 kreditet. De most már erõsen megkérdõjelezem, hogy van-e értelme. Matekhoz sosem volt szorgalmam...mégha proghoz van agyam...
Inkább maradok a prog gyakorlatnál, mellette pár filmes/videós/fotós munka.. az legalább kreatív. Ja meg a Roliika által említett ingyenes Java SE képzés, amit GDF meg vmi német cég szervez. Az sem rossz ötlet. A profi Javasokat genyamód megfizetik
A többieknek jó análizálást MI-n 😄
Másrészrõl hiába szeretné sok munkáltató, de olyan informatikust SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN nem fog találni, aki az informatika területén belül MINDENHEZ ért!
Pl: egy neurológus doki valószínüséthetõen nem ért a szívhez vagy a vesékhez, ám az agyat keni - vágja.
Ez az informatikai szakemberekkel is így van. Programozáshoz sok matek kell ez így igaz, de a mai diplomás képzésekben (Programtervezõ informatikus, Mérnök informatikus)oktatott matek aránytalanul sok és felesleges!
Nem beszélve arról, hogy esetleg vannak olyanok, pl: én, aki nem szereti a programozást és nem akar programozással foglalkozni. A programozás csak egy kis szerelt az informatikában!
Sajnos a szocializmus még mindig erõsen tartja magát Magyarországon, sokan (fiatalok is) várják az állambácsitól hogy majd megoldja az életüket.
Különösen gáz a "papír van, tudás nincs" az olyan ágazatokban, mint az informatika, ahol tényleg az van amit már valaki írt: folytonos tanulás!