hát ez nem igaz kisbarátom...
én nekem nincsen "komoly" matematikai tudásom, mégis az optimalizálás megszállottja vagyok(najó annyira nem, mint egyes kockák, akik mondjuk otthon egyéb dolgok helyett inkább optimalizálnak :D). Nemrég is egy kollégám mondta, hogy a lehető legegyszerűbben csináljam a dolgokat, mert úgyse olyan erőforrásigényes a program amit csinálunk. Merthogy én javascriptet is akartam használni, hogy egy csomó mindent a kliens gép oldjon meg, ne kelljen annyi adatot összevissza küldözgetni, ne kelljen minden beállításnál újra generálni az oldalt a szervernek.
Na meg volt egy 10 soros kód amit egyébként 1 adatbázis lekérdezésbe(ami elég bonyolult a háttérben de azt másik program végzi) be lehetett volna nyomni, de mivel ezeket az adatokat már egyszer lekérdezte, és csak keresni kéne benne megoldottam új lekérdezés nélkül 10 sorban, erre nem kell túlbonyolítani. Mondom jóvan de akkor lassabb lesz az egész -> ááh nem olyan fontos ennél.
Ha hagyják nagyon figyelek arra mi mennyi erőforrást használok, az okj-n a tanáraim is idegbajt kaptak, mikor mindig mondogatták, hogy a részeredményeket mentsük már egy új változóba hogy gyorsan átlátható legyen, de én nem tettem, mert minek memóriát használni, ha egy 70 karakteres sorba befér az egész :DDD
De legtöbb helyen a gyorsaság számít, és az hogy a kód minél egyszerűbb legyen LÁTSZÓLAG. Mert ugye lehet hogy van egy 10 soros kód ami jó gyors, és van egy 1 soros ami lassabb, mert benne egy bazibonyolult eljárást hívunk meg, mint a lekérdezéses példám.
Haver is hasonlóan dolgozik, ő is mindent kihasznál hogy a lehető legkevesebb erőforrást használja a programjainál, ő is velem együtt hagyta abba a főiskolát fél év lógás és röhögés után (a tantárgyakon, és egyes tanárok nemtudásán röhögtünk, és ez nem a bmf volt, hanem egy "nagyobb nevű" intézményben).