A pályakezdők között az informatikusok a legjobban fizetettek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tehát kérlek, hogy a minõsitõ jellegû mondataidat tartogasd meg annak, aki ezt elviseli!
Egyébként ezt a mondatod poénnak szántam: "lehet hogy CPU tervezõ mérnök és azt méri fel, hogy mekkora hõ keletkezik a hûtõbordák mentén"...
Ha neked nem tetszik, akkor passzold és haladj tovább az olvasgatásban.
MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD 3700X 3.6GHz, GIGABYTE 2070 WINDFORCE 2X 8G, HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz, Samsung 860 EVO 250GB, SATA3 WD1000GB 7200rpm Black 64MB, Fortron FSP600W-50ARN, Zalman Z3
\"Az internet tiszta gáz lett, amióta felfedezte magának a média, a pénzvilág, meg a sok idióta user. Ameddig a kockák voltak többségben nem volt semmi gond.\" - shenmuedc
Én kb 100 embert már felvételiztettem és sajnos a papírnak semmi köze nem volt a logikai képességhez. Ebben az országban nagyon kevés embernek van sajnos probléma megoldó agya. Olyan mint ha nem akarnának megoldani dolgokat, egyesek már ahhoz is lusták, hogy guglizzanak, kérdezzenek. :-(
Persze az örök kedvenc, az "összeraktam két gépet én már informatikus vagyok" :-)
Ahhoz, hogy összehúzódj, El?bb ki kell tágulnod, Ahhoz, hogy elgyöngülhess, El?bb meg kell er?södnöd, Ahhoz, hogy összeomolj, El?bb fel kell épülnöd,
Tömören anyi a gondom a bsc képzéssel, hogy vannak ezek a sulik..mindenféle szuper használható dolgot oktatnak...rendszer integráció, nyelvenként programozás, szerver karbantartás stb...miért nem lehet megoldani, hogy a programozó bsc tanuljon programozást algoritmus elméletet, a rendszeradmin bsc..ha lenne ilyen tanuljon rendszer integrációt karbantartást hibaelhárítást stb... ezt nehéz megvalósítani vagy így oktatni vagy mi a tököm probléma?
Nem ilyen semmitmondó nevek hogy mérnök informatikus, gazdasági informatikus, informatikus könyvtáros...ez vicc. Rohadt drága vicc. Kell egy ésszerû tanterv... nem pedig szoros illesztést oktatni egy infósnak...abszurdisztán.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Nothing Ever Changes
többször történt meg nálunk is, hogy egy adott problémára a legjobb megoldásnak olyan eszközök használata tûnt, melyet effektív nem ismertünk, de a paraméterek indokolttá tették a használatát. pl ruby on rails... inkább felvettünk egy srácot aki penge volt a RoR-ben, pontosan el tudtuk neki mondani mit szeretnénk, ha csinálna, milyen input, milyen folyamatok, milyen output. kicsit meglepõ módon máshoz nem nagyon értett, egy sima select-es sql lekérdezésnél bonyolultabbat már nem feltétlenül látott át, hogy mit csinál. mondjuk nem is az õ dolga volt. megcsinálta a melót, átvettük, kifizettük, mindenki boldog volt.
kizártnak tartom, hogy õ a komplex rendszert fel tudta volna építeni, mert kb a RoR-on kívûl a html-hez értett (ami lássuk be, nem annyira bonyolult) és itt befejezõdött a tudása, kitekintése sem volt a többi részre.
ha ez a lehetõség nem lett volna akkor valószínû egyébként elõvesszük a kézikönyvet és elkezdjük lapozgatni, ahogy roliika írta. nem tart az olyan sokáig, ha tudod, hogy mit és hol keress. (és felépítésében hasonló rendszereket ismersz)
a nagy baj az okj-sekkel (tapasztalatom szerint), ha valamit nem tudnak csípõbõl, vagy nem találkoztak hasonló feladattal elõzõleg, akkor nem nagyon tudják, hogy hová nyúljanak, a "kézikönyvben" rossz helyen keresgélnek, vagy komplexitásában nagyon rossz megoldást adnak, ami az adott részfeladatban lehet, hogy jó, de másutt hibát/nehézséget okoz.
Azért komolyabb programot nem véletlenül szoktak tervezni. ha másért nem, mert rendes dokumentáció nélkül még egy gyenge auditon sem mehet át a végtermék. utólag, pedig a lehetetlennel határos dokumentálni egy összetettebb programot.
Aki sejti mibe kerül egy audit, az pedig nem szórakozik azzal, hogy párszor esetleg visszadobják a progit 😊
amúgy a kivitelezési technikai nehézségek miatt (amit roliika is írt) egyszer sem volt olyan, hogy ne kaptunk volna pár "sárgát".
nem is tudom, legfeljebb talán a repülésirányítási rendszerek amik figyelmeztetés nélkül tudnak átmenni 4-es vagy 5-ös auditon... megkockáztatom, még a banki külsõ szoftverek sem.
tehát a gond a szakikkal ott van, hogy lehet, hogy az adott emberke nekiugrik a feladatnak, "gyere cipó hamm bekaplak!" alapon, még az is lehet hogy jó lesz a megoldása, csak semmi komolyabb helyen nem fogják elfogadni hiteles megoldásnak. ergo nem lehet eladni. vagy legfeljebb otthoni usereknek, mert majd beleírjuk az eula-ba, hogy ha sz@rul mûkõdik, azért nem vállalunk felelõsséget 😊
Elösször lőjünk rájuk atomot, aztán valami DURVÁT!
Közben meg jössz itt, hogy milyen kemény vagy hogy sparc alapú "banki" servereket debugoltál, mert eltöltöttél 1 hónapot a sunnál valami szaros gyakorlat keretében. Ezek után egy solarissal mit kezdenél, ahol nincs apt, yum, stb... csomagkezelõ ami kinyalja a segged? Vagy felraknád arra is a gnome-ot, vagy jds-t és összekattingatnál valamit?
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
pl azt mondja hogy DBF adattáblát olvasson be a Delphiben megírt program és használja a JET motort...mondná a mérnök...persze csak ha NULLT bekap az adatbázis, behal az egész, mérnök meg néz bután.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
És mit dolgoztál velük? Néha leporoltad?
de engem nem kell picsán rúgni, csak simán vedd át a helyemet, ha Te jobban csinálod.
na megyek, mert fél óra múlva lejára a munkaidõm :-D
természetesen pl. a rendszerüzemeltetés nem ilyen jellegû kihívás, oda kiváló az okj.
egy okj-snek vannak bizonyos eszközei amiket nagyon jól ismer és a felmerülõ problémát azon eszközök felhasználásával igyekszik a lehetõ legjobban megoldani.
egy mérnök ezzel szemben a problémát és a paramétereket felméri, szállít hozzá egy optimális megoldást és azután megkeresi hozzá a megfelelõ eszközöket... sokkal inkább elméleti síkon erõs, a gyakorlatot "hozzá tanulja", az okj-s pedig fordítva mûködik. ez van ahol elõny, van ahol hátrány.
egy kreatív, precíz és óriási kitekintéssel rendelkezõ ember aranyat ér az informatikában.
A GDF szerintem nem mérvadó. A használható mérnökök 80%-át a BME (ha még ez a neve?) adja. bár meglehet ezt csak azért érzem így mert magam is ott tanultam és azokkal értek inkább szót.
legalábbis ezek voltak a tapasztalataim az elmúlt 8évben, amióta egy info céget vezetek és elég sok emberrel találkoztam, dolgoztam együtt.
Nothing Ever Changes
Nothing Ever Changes
Én nem értek hozzá ezért csak megkérdezem. Kódoláshoz?
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ezért léteznek a használható tudást kezedbe adó nemzetközileg elismert pl. microsoft vagy cisco képzések. Ezért is jöttek létre ezek a képzések, mivel a helyzet a világban cseppet sem más mint itthon (legalábbis ebbõl a szempontból)
http://bexter.hu Szép Fényeket!
A cikk azt sugallja, hogy hú de jó lehet diplomásnak lenni ma itthon, pláne IT szakmában, mert akkor dõl a lé, és a diploma aranyat ér! Hát NEM!
Iszonyat rossz az informatikai felsõoktatás! Mindenbe belekapnak kicsit, a tárgyak 80%-a szinte teljesen fölösleges! És még mielõtt valaki itt elkezdi ragozni milyen jó dolog az analízis, had mondjak erre valamit.
A munkaadók 90%-át nem érdekli egyáltalán, honnét van papírod, mennyire vágod az analízist, csak hogy képes vagy-e maximálisan ellátni az adott feladatot! Sõt javaslom, hogy ahol a papír meglétét firtatják, oda nem érdemes elmenni dolgozni! Mert ha esetleg van egy integrál számítás és épp nem tudod..hát megtanulod, és aztán fogod tudni alkalmazni! Az informatika amúgy is a folyamatos tanulásról szól.
Ha minden rendeben lenne az informatikai oktatással, nem lenne ennyi informatikus munkanélküli..mert van. Nem lenne létjogosultsága olyan intézményeknek , mint a NetAcademia, Microsoft vizsgaközpont, Cisco vizsgaközpont, Java és Oracle oktató központok, stb.
Egy mérnök informatikus BSC diploma SZAK diploma. Azaz, a végzõ hallgató rendelkezik azzal a tudással, hogy képes MODERN eszközökkel HATÉKONY rendszereket létrehozni, és üzemeltetni! Tömören ennyi. Nade. Egy végzett hallgató képtelen pl vékonykliensre fejleszteni, rosszabb esetben azt se tudja mi ez. Ez NEM a tanuló hibája! Az oktatási intézményé, aki képtelen mérlegelni az aktuális szakmai elvárásokat, ósdi szoftverekkel, elavult anyagot oktat, esetleg olyat ami káros is lehet adott esetben, félrevezeti a diákot.
A szép az egészben, hogy forintosítva egy BSC képzés 1,5 millió forint!
Cserébe lesz egy papír háttértudás nélkül. Igenis kötelessége egy ilyen intézménylen az elérhetõ leg modernebb eszközöket és tananyagot biztosítani a tanuló felé!
És levezetés képpen szolgálok néhány példával..ha nem éltem volna át nem hittem volna el, hogy van ilyen.
Mérnök infós képzésen Java óra félév vége...kérdezem oktatót, hogy egy rakás dolgot nem tudunk, ugyanmár mikor szeretné elmondani vagy mi az anyag erre a félévre. Aztmondja, hogy a filekezelés majd csak 3. félévben jön 1 félévig közte nem lesz java...csak hogy értsétek ez olyan, mintha általánosban azt mondanák, hogy hát gyerekek a H betûig eljutottunk így elsõben, nade nincs gond, a z betûhöz második év végéig el fogunk ám jutni!
Másik sztori, hogy bejön az oktató/elõadó, és ecseteli hosszan hol oktatott eddig, meghogy 40 éve(lol én meg 26 mert 26 vagyok) informatikával foglalkozik, és õ nekünk egy fantasztikus rendszerszemléletet akar átadni...hát kíváncsian figyeltem mit fog ebbõl kihozni...óra közepe felé ilyeneket mondott, hogy minden megoldható mikrokontrolerekkel, nem kellenek gyors processzorok, mert hogy az rettenet nagy energia pazarlás, és idézem "Egy 'A'betû lenyomása közben a gép több milliárd mûveletet hajt végre FÖLÖSLEGESEN". Na itt gondolkodtam el hogy ki kéne menni errõl az óráról de még maradtam kicsit, bár eléggé vörösödött a fejem...jött a következõ rendkívül eszes megjegyzése: "Nem kell 32 bites processzor, elég a 16, nem lehet kihasználni a 32 bitet!"...és itt egy határozott lendülettel kimentem óráról...rólam annyit, hogy banki szervereken dolgoztam, puszta programozó OKJ a végzettségem és nem szeretném ecsetelni mire használnak akár 128 bitet is, vagy neadjisten 512-t.
Következõ sztori, 2 hónapja szintén itt történt, hogy bementem órára, és valami gépész csávó beszélt a szoros illesztésekrõl, fogaskerekekrõl, furatokról...padtársamtól megkérdeztem, jó helyen járok-e...azt mondja igen mérnök infó...és kimentem...nos a dolog úgy alakult, hogy most vagyok másodéves, még lenne hátra 1,5 év...de a továbbiakban ezt az intézményt nem kívánom támogatni további 1 millió forinttal, a képzés egységes tehát mindenhol ez az oktatás megy, talán nem ennyire dilettáns tanárokkal, de kitudja.
Esküszöm 5* több hasznos dolgot tanultam OKJ-s képzésem alatt mint itt. Januárban megyek Java képzésre(ingyen), és irány külföd...800 000Ft-ot ígérnek és leszarják milyen papírom van.
Összesítve...az oktatás úgy szar ahogy van, NEM a diploma számít, hanem hogy képes vagy-e ellátni a feladatod, és inkább azt mondom, hogy többet ér egy szakképzés...hálózati java programozó, akármi mint egy diploma, és rendkívül fontos legalább 1 idegennyelv tudása! Higgyétek el, ha van nyelvtudás és egy rendszergazdi okj, baromi sok pénzt lehet keresni így! Propagandát meg szarni le magasról!
Voltam pár interjún, és sehol nem kérdezték, van -e diplomám vagy mim van..adtak 1 feladatot, és az esetek többségében megtudtam csinálni, és fel is vettek volna..de inkább idegennyelvet tanultam még mellé és megyek külföldre.
Én is tudok angolul, még sincs középfokú nyelvvizsgám. Miért? Mert leszarom 😄
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Ugyan már! 😄 Akkor miért nincs középfokú nyelvizsgád, de legalább alapfokú?
Ahoz un. "vállalkozónak" kell lenned.
- mondta a medve, és fejbe lőtte magát...
Nothing Ever Changes
középfokkal adnak diplomát, másra nem jó, de alapfokért még azt se, az kb ilyen "jólvanpistikepirospont" szintû.
MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD 3700X 3.6GHz, GIGABYTE 2070 WINDFORCE 2X 8G, HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz, Samsung 860 EVO 250GB, SATA3 WD1000GB 7200rpm Black 64MB, Fortron FSP600W-50ARN, Zalman Z3