Mérnök élet

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gépjármûmérnöki:
-kevés a magyar nyelvû irodalom
-rengeteg elektronikai tudás kapsz, ha akarod ha nem:)
-hegesztéstechnológia, gyártástechnológiai és lemezmegmunkálási ismereteket máshonnét kell begyûjtened...
-nurbsokkal dolgozó CAD alkalmazást nem nagyon tanítanak, csak a hagyományos parametrikus rendszereket Pro Engineer, Solisworks, AD Inventor (esetleg szabadon választhatóként) ezt is magadnak kell megtanulnod.
-elhelyezkedési lehetõséged, nyelvtudás híján nagyon nehéz, autóiparhoz a német és angol nagyon kell
-nem tudom hova akarsz menni, de Debrecenben pénzzel nagyon lehúztak, mindenféle pótdíj a tudás kreativitás másodlagos.

Sok sikert!

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

bazza
Ha a BME-re gondolsz, kemény. Gépész-Villanykar nehézségû. Én még az "osztatlan" közlekedésmérnöki bsc-n vagyok, de tanulunk mi minden istenbarmát. Ha érteni akarsz egy kicsit mindenhez (gépészet, villamosság, építõ, menedzsment stb) akkor gyere. Az elhelyezkedéssel sem lesz gond.

\"Cum Deo pro patria et libertate!\"

bardocz
Jármûmérnöki szakról vélemény? Késõbb meg jármûgépészre mennék szakosodás gyanánt.
Köszi az eddigi válaszokat mindenkinek!
Ami azt illeti, még elég nyitott vagyok a szakirányokkal kapcsolatban.
De nem is baj, az egyetem, és annak minden "tisztelt" oktatója gondoskodik majd róla róla, h ne kelljen hamar döntenem... <#smile>

Molnibalage
A BME-n is félbüfészaknak titulálzák páran. Nem tudom sem megerõsíteni, sem cáfolni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

tigeroo
és a környezetmérnökirõl mi a véleményetek? õk mennyire tudnak elhelyezkedni (gondolom engedélyeztetésnél ellehet) a sulinkban nagyon mondják hogy még a mûszaki menedzsernél is könnyebb szak
PrasCo
Magam mechatronikán épp most húzok el gépészet irányába, egyrészt az érdeklõdési kör, másrészt a "keresettség" okán. Az viszont ziher, ha ismét választhatnék, megint mechán végezném el a BSc-t, attól függetlenül is, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze: onnan aztán lehet tekerni akárhova, ízlés szerint. Gépgyártástól a gépészeti modellezésig, biomechatronikától a "tényleges" mechatronikai berendezésekig, amellett meg lehet minden okosságba is belekóstolni, félvezetõtechnikába, szupravezetõkbe, optikába, kinek mi fekszik.
Az, ismétlem, tény, hogy egyelõre nem keresett, de, ahogy az automatizálás és a szabályozás elõretörését elnézem a vezérlés ellenében, nem félek... :]
nekem bejött..

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

"Mechatronikai és szerszámgépészeti szakirány"
Tapasztalatból mondom, hogy mechatronikára csak akkor menj, ha érdekel az elektronika, legalább egy kicsit a PLC stb...
Szép, de nem túl keresett jelenleg... nem bejött ,

Vegyipar, Gépgyártó sláger és keresett is.

Mióta nem Jakab a szerszámgépek tanszéken a vezetõ ?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
Gépgyártás asszem nagyon menõ és keresett is, de nagyon vágni kell a témát és az anyagtech.-en végzett cimbimnek sem volt semmi baja az álláskeresésnél. Én Áramlástechnikán végeztem. Nekem sem volt. (2008)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Az ME-re járok, gépészmérnöki szakon vagyok, és a majdani szakirány választással kapcsolatban érdeklõdnék, h kinek milyen tapasztalata van, melyiket érdemes, melyiket nem stb.

Nálunk ezek közül lehet választani:

Anyagtechnológia szakirány
Gépgyártástechnológia szakirány
Gépszerkezetek szakirány
Létesítményszerelõ és üzemeltetõ szakirány
Logisztikai és termelésirányítási szakirány
Mechatronikai és szerszámgépészeti szakirány
Vegyipari és energetikai gépész szakirány

dronkZero
Aha, hát akkor még azt kell eldöntened, hogy tervezés, vagy kivitelezés.

Ha kivitelezés, akkor majdnem mindegy, milyen szakirányt csinálsz, nem az fog számítani. Inkább az, hogy mennyire vagy talpraesett, hogyan oldod meg a felmerülõ problémákat.

Ha viszont tervezni akarsz, akkor azt tudom javasolni, hogy ne magasépítés felé menj, abból van a legnagyobb túlképzés. Geotechnikával vagy híddal többre mész, annál is inkább, mert egy hidas tervezési jogosultság magába foglalja mindazt, amit egy magasépítõ tervezhet (legalábbis Magyarországon, a magyar szabályozás szerint).

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

setuh
szerkezet

\"I knew all the rules, but the rules did not know me Guaranteed\"-Eddie Vedder

dronkZero
Infrastruktúra(út,vasút), földmérõ, vagy szerkezet(magasépítés, kivitelezés, geotechnika, híd)? Melyik irányba indulsz?

tigeroo
másodéves.
setuh
hanyad eves vagy?

Molnibalage

tigeroo
nem mindegy. én utálom ha összekevernek az építészmérnök hallgatókkal :D
mármint építõ

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévõ vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

setuh
igen akkor az

setuh
hat akkor szep kis jovo ele nezek :-\

épírõmérnök leszel?

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévõ vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

Molnibalage
Építõmérnök. Azokra is járát itten a rúd. A magyar építõipar alapból egy "betg állat volt". Feketézés, körbetartozás, ki nem fizetések, stb.
A válság erre rátett egy lapáttal...

setuh
romaniaba elek,nagyvaradon vegzem az egyetemet nem tudom pontosan a magyar nevet, tehat nem az architect hanem a mernok...

Van itt aki meg tudott oldani egy problémát a 8D-vel?
A csapat mentalitása milyen volt?

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
Itthon tényleg nem rózsás most a helyzet. Hogy négy év múlv mi lesz, azt nem lehet tudni.

Molnibalage
Az olasz egyetemeken a mûvészeti egyetemeken képzik az építészeket és nem a mérnökin. :)

Most akkor építész, vagy mérnök?
Nem szívatlak, csak mesélem.
Bocs, de szerintem ezt hallani fogod még párszor.<#vigyor3>
Ez már szinte hagyomány, hogy szegény építészeket nem tartják mérnöknek. Cserébe õk is inkább mûvésznek tartják magukat.

Egyébként nem túl rózsás a helyzet munkaügyben....

setuh
Sziasztok!
Idén kezdtem az építész mérnöki egyetemet,érdeklõdnék h jelenleg van e munkájuk és h 4 év múlva beláthatólag lesz-e?

Ezzel semmit, csak letöltöttem kipróbáltam uninstallálatam:).
De asszem ezt kidumáltuk privát:)

Ya amúgy miket rajzolgattok vele?

Lett volna kérdés a constrainnal kapcsolatban, de már megoldódott. Mmásrészt otthon egy 2ghz es gépem van, és kérdés hogy a mostani 64 megás videókártya helyett egy 128 as elég lesz-e. Lehet jobban megérné egy új vasat venni, hogy tudjam otthon is használni?

Alklamaznak, de nem árt szétnézni, hogy mit kérnek a valóságban és mit tanítanak.
Ha tudsz idegen nyelven akkor felvesznek, csak tudj:)

Ismerem. Mert?

Ismeri valaki az Inventor 2011 suite-t?

Molnibalage
Szerinted akkor a mostani fõnökök hogyan lettek azok amik? Ha most ez is van, ez nem tart örökké. Engem is 0 órás gépészmérnökként vettek fel simán csont nélkül nagyon jó fizetéssel.

Köszi a választ. Most már legalább tudom h mit kellene melózni. :)
A gond csak az hogy pályakezdõt sehol nem alkalmaznak.
dronkZero
Hát igen, az a jogosultság, "felelõs mûszaki vezetõ", az tényleg papír+évek. Az ahhoz kell, hogy _önállóan_ vezethess építkezést, meg hogy jogszerûen hozhass döntéseket, írhass alá dolgokat.

Szal ez úgy néz ki gyakorlatban, hogy elmész egy céghez dolgozni. Ott betesznek egy ilyen jogosultsággal már rendelkezõ ember mellé, és az lesz a dolgod, hogy figyeld mit csinál, meg ha õ épp nincs ott, akkor helyettesítsd. Aztán egyre több dolgot látsz, meg egyre több dolgot bíznak rád, és elõbb-utóbb eljutsz arra a pontra, hogy már csak aláírogatni jár oda a fõnök. Ez kb pont annyi idõ, amennyit a kamara elõír jogosultsághoz szükséges gyakorlatnak. (Ez diplomával _ha_minden_igaz_, akkor már csak két év, idén januárban változott meg a dolog, eltörölték a korlátozott jogosultságokat.)

Akkor beadod a jelentkezésed a mérnöki kamarához, kikesseled az éves tagdíjat, meg a vizsgadíjat (ez egyben úgy 100eHUF jelenleg), megcsinálsz egy olyan vizsgát, ahol csak másolni kell az elõre kiadott jogi jegyzetbõl, és örülsz neki, hogy önállóan is csinálhatod a dolgot.

Ha egy cég viszont kifejezetten felelõs mûszaki vezetõt keres, akkor az pont azt jelenti, hogy _nem_ pályakezdõt, hanem már papírral és gyakorlattal rendelkezõ embert. Akkor az nem a te helyed.

Érdemes felsõbb éves arcokkal haverkodni, és amikor eljön az ideje, akkor náluk érdeklõdni, hogy van-e felvétel az õ munkahelyükön. Hatékonyabb tud lenni, mint egy állásbörze...

ya, 22es csapdája :D

Oké, de ilyen állások nincsenek meghirdetve. Akkor az elsõ években mi az amit pontosan el lehetne vállalni, amit pályakezdõként meg tudok majd csinálni? Mert sajna a fõsuli gyakorlati tudást nem ad.
Bucser
Az hogy mûszakvezetsz, vagy valaki olyan mellett dolgozol aki mûszakvezet és látod hogyan mûködik a dolog a gyakorlatban.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Köszi a választ. De ahhoz h építés vagy mûvezetõ legyek kell egy technikusi végzettség+8 év gyakorlat, vagy diploma+ 5 év szakmai gyakorlat. Na az érdekelne hogy ez a szakmai gyakorlat mit takar pontosan?
dronkZero
Mûszakvezetés, építésvezetés a mérnök dolga kivitelben. Terelgetni a munkásokat, meg üvöltözni velük, ha hülyék vagy elbasznak valamit. Heti hat-hét nap, napi 10-12 óra, viszont pénz van benne bõven.

Vagy mehetsz tervezni, az kevesebb pénz, viszont kevésbé macerás.

PrasCo
Hiányos mondat, gondoltam, evidens a végén a "...mennyit keres". Bár mea culpa, nem ilodalomóla, beszélgetünk. :)
Molnibalage
míg ha egy frissen végzett kõmûves vagy burkoló jó helyre áll munkába

Nem tudom, hogy mit akartál írni itt, de nem értem. Nem áll össze a szöveg, akárhogy nézem. Leírnád úja átfogalmazva? Túl hosszú a mondat és még zárójeleztél is gondolatjel mellett. Nem kell mindig kedélyes körmondatokban foglamazni. :)

PrasCo
Természetesen igazad van, de akkor már menjünk mélyebben is bele és nézzük azt is, hogy Magyarországon milyen álláslehetõségei vannak az 55 éves "szakinak" és "vezetõ mérnöknek". Azt én is tudom, hogy ha mérnökként munkába állok, egy idõ után kaszálhaTOK, de semmi nem biztosítja, hogy odáig el is jutok, pláne, hogy az egyetemen mindenki azért sír, hogy mechatronikai irányvonalon MO-n gyakorlatilag csak termelés van, K+F egyenlõ kvázi-zéró (szak.gyakot éppen most egy fémipari helyen végzem, és szeretem ugyan, amit csinálok, de barátok közt is káva messze van attól, amit egy mechás papíron mûvelni képes és hivatott; mech.berendezésekkel irány a gyártósor, mûszaki optikával a MOM legyilkolása óta nincs semmi, a gépészeti modellezés meg - nahát! - gépészet...); míg ha egy frissen végzett kõmûves vagy burkoló jó helyre áll munkába - nem tudom, van-e közvetlen tapasztalatod, de ha nincs, szerintem magad is meglepõdnél...
Nyilvánvalóan, ha a realitásaimat, vagy a fórumozók realitásának zömét vizsgálom, nem az 55 éves vezetõ mérnököket fogom hasonlítgatni akárkihez is. Annak tükrében pláne nem, hogy nem evidens, hogy a mérleg másik oldalán egy "55 éves szaki" áll, hanem mondjuk egy 55 éves, szakiból felküzdött privát kis-, vagy középvállalkozás-vezetõ, ami abban a szférában nem ritkaság.
Molnibalage
Egy kõmûves nem valószínû hacsak nem õ a fõnök, rangidõs és valóban tapasztalt. Viszont egy 55 éves megbízható szaki tényleg jobban kereshet, mint egy pályakezdõ mérnök. A 55 éves szaki fizetését viszont egy 55 éves vezetõ mérnökével vesd össze. Hát igen...

Amennyire hallom egy tapasztalt és kerestt víz/gáz szerelõ elég szép summát kaphat.

PrasCo
Én azért ezt a "nem azért járok egyetemre, hogy..."-ot kicsit halkabbra venném. Azt még halkabban teszem hozzá, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy kõmûves rosszabbul keres nálad manapság... <#vigyor3>
Molnibalage
Hát pedig lehet, hogy ezt fogja jelenteni. Nemzetközi szinten jó dolog ez a szakma, de a magyar építõipar helyzetét ismerve...

sziasztok!!

Építõmérnöknek tanulok, de már most nézegetem az álláshirdetéseket. Mindenhol több éves kivitelezõi gyakorlatot kérnek. Tud valaki segíteni, hogy az pontosan mit jelent? Mégis mit kell a kivitelezésben dolgozni?
Mert nem azért járok egyetemre hogy kõmûvesmunkát vagy hasonlóakat csináljak.

Köszi a felvilágosítást :)