17438
-
Zóanagyvarázsló #4140 Kár, hogy az utóbbi kérdésben nem cáfoltál, azon kívül pedig mi ketten ugyanazt írtuk ;) -
#4139 Sajnos nemtudom egy 10k körüli VGA mennyi fizikát képes számolni, azt viszont tudom, h bonyolult a dolgot megoldani (vistán) és drágább alaplap is kell hozzá... mivel nem értek hozzá, nem tudom h VALÓBAN jobban megéri-e a GPU-s fizikát erőltetni, mint inkább a 3. és 4. magot kihasználni a prociban. H a VGA gyártók erőltetik, azt megértem ...
Majd ha lesz egyszer egy játék, ahol mindkettő mód használható és nem nvidia logoval indul .... -
#4138 A baj itt is a pénzhajhászásból adódik. Optimalizálni időbe és energiába telik. Egyszerűbb telepakolni a játékot reklámokkal, s abból pótolni azt a bevételi összeget, amit az amúgy kisebb géppel rendelkező játékosoktól folyna be. A sok mamlasz úgyis bedől a kampánynak és veszi a hi-tech szemetet orrba-szájba. -
Zóanagyvarázsló #4137 Nem, ez szakmai értelemben akkor sem dizájneri kérdés. Attól pedig, hogy esetleg volt neki is egy előzetes Doom 3-képe, nem vállalt ilyen szerepet annál a játéknál. Ez egy vezetői döntés, állásfoglalás. -
#4136 ?????
Halkan megjegyzem a Wolfenstein masfel evvel korabban jelent meg mint a Doom. -
#4135 Hát el kéne. Fele ennyi hülyeséget nem írnátok. -
#4134 Az, hogy átélted, nem jelenti, hogy az ipari háttérrel is tisztában vagy. Én is átéltem a NATO bombázást, mégis csak pár éve tudtam meg, miről is szólt. -
Zóanagyvarázsló #4133 Számomra nem derült ki, de abból indulok ki, hogy olyan területen aligha tud nagyot alkotni, ami nem igazán érdekli. (Nem fog hátteret kidolgozni egy játékhoz, sem páylákat tervezni.) Persze 4 fős korukban bitonyára jobban megbeszélhettek ilyen részleteket is, de aligha Carmack ambicionálta volna ilyen szempontból a többieket, az utóbbi sok évben pedig egészen biztosan nem.
El kellene olvasni már egyszer azt a Doom könyvet :) -
#4132 Annyiból design kérdése, hogy csupán azért kardoskodott a Doom 3 mellett, mert úgy vélte, az új motorja képességeit csak egy új Doom tudná igazán kiaknázni. Ergo a motorhoz terveztetett játékot, ami már igencsak design dolga. -
#4131 A Wolfenstein annak a motornak a 3. generációja volt... Első változatban textúrázatlanok voltak a falak, aztán EGA grafika. -
Zóanagyvarázsló #4130 Ez egyáltalán nem dizájn kérdése. Ezzel az erővel az is dizájneri döntés, ha egy kiadó egy belsős csapatra bízza egy játék fejlesztését. Arra pedig még véleltenül sem próbáltam célozni, hogy egyáltlaán nem törődik, az id-vel, én a játékokban vállalt szerepvállalásáról bezséltem. -
#4129 Én is abból irtam. De ehez nem diploma kell, hanem belátás: egy tulterhelt komponensre nem bizhatsz extra munkát, mert mindkét feladat megszenvedi.
Olvassak utána??? Átéltem bazz, 20+ éve játszok :D
És ha az emlékeimben kitakodok, akkor a legütősebb a wolf3d volt a gyors 3D miatt, amilyenre azelőttről nem emlékszem (pedig biztos volt).
Doomnak a multi miatt örültünk, meg mert 'véres' volt és ijesztgetős :))
-
#4128 Ja és melyik a praktikusabb? Venni egy 10k ft-s videokártyát a meglévő mellé fizikára, vagy venni többért egy 23434 magos procit, ami úgyis lassabb lesz, mert nem arra való? -
#4127 "Gondolom a Te diplomamunkád volt a "Fizikaszámitás GPU-n a grafikus teljesitmény csökkenése nélkül, optimalizálási megoldásokkal". Nobel dij járt érte?"
Egyébként arról volt szó, hogy ha optimalizálnának, már nem lenne kihasználva az a gpu, és maradna a fizikára... talán még az a 2x az nem is 1,5 hanem még 1 is lehetne a mai optimalizálást elnézve... -
#4126 Bele is szólt. De őt főként a csapat irányítása kötötte le a későbbi időkben. -
#4125 "Gondolom a Te diplomamunkád volt a "Fizikaszámitás GPU-n a grafikus teljesitmény csökkenése nélkül, optimalizálási megoldásokkal". Nobel dij járt érte?"
Nem, de Sanyix grafukából írta a szakdolgozatát. No comment.
"Lassabb volt, mivel erősebb gép kellett alá. Doomnak semmi köze a pécé játékplatformá válásához, ezt egyetlen program nem is lett volna képes kiváltani: csilliónyi játék ment addigra pécén, doom csak csepp volt a tengerben, addigra az ösvényt az XT/286 gépeken joval korább alkotások taposták ki."
Nem volt csepp a tengerben. A 3D-s technika a PC-n nem volt elterjedve, mert mindenki lassú irodai gépnek tartotta. Mellesleg a Doom korának nemcsak a leglátványosabb, de legvéresebb és legegyedibb játéka is volt. Mondom, olvass utána... -
#4124 "Carmacknak a a dizájnhoz lövése nincsen, ha beleszól, az csak rossz."
Ez is kiderült valahogy, nem? Akkor valamikor csak bele kellett szólnia, nem? :D
(Tudom, én beszéltem úgy, hogy Carmack=id, és ez úgy nem igaz) -
#4123 Zóanagyvarázsló,
"inkább arra gondolt, mikor vált trenddé a műfaj"
kicsit későn kapcsolódtam be a témába, ezesetben jogos a doom(2) emlegetése :) hexen, heretic és még ezer másik klón, amire nem is emlékszem, az biztos h elindult a tömeggyártás.
rumkola,
"Abban talán, hogy egy Drillert nem ismert meg az egész világ és nem indított útjára egy lavinát.
De leszarom, akkor legyen a Driller az úttörő, ha neked ez jó.
:))"
anyám sose hallott a doom-ról sem, tehát az egész világ egyiket sem ismeri. a játékosok viszont mindkettőt ismerték - mellesleg a driller csak 1 példa volt, rengeteg ilyen 3d cucc volt 64-en is és biztosan nem a drillert kezdte :P és nem azt mondtam, hogy az az uttörő, csak kérdeztem, hogy mitől pont a doom lenne a gyökér ;)
chocho,
"Látszik, hogy nem értesz hozzá."
Gondolom a Te diplomamunkád volt a "Fizikaszámitás GPU-n a grafikus teljesitmény csökkenése nélkül, optimalizálási megoldásokkal". Nobel dij járt érte?
"Igen, gyorsabb volt, és abban az időben komolyan hozzájárult ahhoz, hogy a PC, mint játékplatform is terjedni kezdjen."
Lassabb volt, mivel erősebb gép kellett alá. Doomnak semmi köze a pécé játékplatformá válásához, ezt egyetlen program nem is lett volna képes kiváltani: csilliónyi játék ment addigra pécén, doom csak csepp volt a tengerben, addigra az ösvényt az XT/286 gépeken joval korább alkotások taposták ki. -
#4122 Ja, a térbeli grafikát még nem fejlesztették ki. Illetve folynak rá kísérletek, de az még korai stádium. Vagy miféle térbeliségről beszélsz? -
#4121 Ez sem teljesen igaz, mert mikor a többi tulajdonos nem akart Doom 3-at, ő azt mondtam, kilép. -
Zóanagyvarázsló #4120 Carmacknak a a dizájnhoz lövése nincsen, ha beleszól, az csak rossz. A beleszóláshoz pedig voltak/vannak más emberek, carmack mindig csak "programmer" volt a stáblistákon (igen, a legelső, még valóban 4 fő által készítettek esetében is), Romero kódolt és dizájnolt is (sőt, kezdetben hivatalosan ő is csak programozott), de inkább az utóbbiról ismert.
Ő különben is elég elvetemült ahhoz, hogy csak a kódolás érdekelje a játékaikból, neki nincsenek ilyen ambíciói. -
#4119 Még a Doom, meg a DukeNukem(Build) is ál3D, a pályák síkok, nem térbeliek. -
#4118 Volt neki, de koránt sem törődött vele annyira, mint Romero. Őt csupán az kötötte le, hogy kihasználják az általa írt technológiát. Persze élvezte a brutális horrorjátékok készítését, de személy szerint régóta el akar szakadni ettől a műfajtól. -
#4117 Ja, kóder, egy (anno) négyfős cégben. Gondolod nem volt beleszólása dizájnba, pályákba, akármibe? Pláne hogy még tulajdonos is? -
#4116 Az volt. A Wolf3D még csak kvázi 3D-s megoldásokkal operált, nem volt magasság és mélységszámítás. A Doom motorja már sokkal kiforrottabb volt, a textúrázásról és a fények dinamikus kezeléséről már nem is beszélve. -
#4115 Igen, gyorsabb volt, és abban az időben komolyan hozzájárult ahhoz, hogy a PC, mint játékplatform is terjedni kezdjen. Ajánlott irodalom: A Doom legendája (Masters of Doom)... -
#4114 Látszik, hogy nem értesz hozzá. -
#4113 Vagy akkor csak nem vágtad, mibe kötsz bele? Mert játékélmény, játéktechnika, sztori, design volt a téma, nem az, hogy akkor most honnantól van FPS korszak, és pláne nem az, hogy melyik játék melyik motornak köszönhető... -
#4112 pff -
rumkola #4111 Abban talán, hogy egy Drillert nem ismert meg az egész világ és nem indított útjára egy lavinát.
De leszarom, akkor legyen a Driller az úttörő, ha neked ez jó.
:))
-
Zóanagyvarázsló #4110 Nekem az FPS-hegyek emlegetéséből az jön le, hogy inkább arra gondolt, mikor vált trenddé a műfaj. Ez pedig tényleg az id korai FPS-einek köszönhető. Mondjuk már a Wolf3D-re is jutott rengeteg klón, a Doom után már csak a mérték emelkedett még tovább. -
#4109 mit optimalizálsz azon, ha van X erejü hardvered, de te 2X számitási igényt támasztasz neki ? (grafika + fizika) -
rumkola #4108 Ez most miért? Én csak annyit mondtam, hogy szerintem Doom indította el a komoly FPS vonalat PC-n, simán nevezhető úttörőnek.
Az meg, hogy leprimitívezel valamit azért mert egyszerű a játékmenet és csak a lövöldözés ill. a monsterek vagy a sima bunnys TDM hozzák a játékélményt... Hát istenem, van aki ezért szeret játszani, nagybetűvel JÁTSZANI. Semmi szimuláció, semmi osonkodás, semmi távcsövespuska csak 100 monszta veled szeben + 1 gatling, vagy féktelen bunny...
-
#4107 rumkola: miben volt áttörés a wolf3d-hez képest? mert szebb volt? vagy mert különböző talajmagasságok voltak??? ez áttörés?
vagy miben volt áttörés a wolf3d egy drillerhez képest? mert szebb volt? mert gyorsabb volt?
-
Zóanagyvarázsló #4106 Nem gyártott ő semmit, ő kóder, a dizájnért más felel. Egyébként nálam a Doom 2 volt az utolsó, ami - a maga idejéban - single-ben csúcskategóriának számított tőlük, sőt szerintem a Wolfenstein 3D-t és az első részt alaposan verte is, sokkal normálisabb volt a pályatervezés. Egyébként a Doom 3 telejsen kimaradt, szóval akár még az is sikerülhetett jól, én csak a felemás véleményeket ismerem. -
#4105 Egyrészt azt nem vitatta senki, hogy id jó motorokat csinál.
Másrészt viszont nem Carmack fosta a spanyolviaszt, az átlagnál primitívebb FPSeket gyártott a motorjai köré. -
#4104 ilyenkor jön be a dolog amit ma nem csinálnak: OPTIMALIZÁLÁS -
rumkola #4103 Mondhattam volna Wolf3D-t is, de az igazi áttörés szerintem a Doom volt. -
#4102 csak azért játék közben elvenni a GPU erejét holmi matekkal, mikor amugy is VGA limites vagy ... necces ;) -
#4101 gpu-t nem csak grafikára lehet használni, nagyjából minden matekozós témában 1 gpu is soxor gyorsabb mint egy többmagos cpu.