17438
-
#4340 El lehet passzolni, de nincs sok értlme... vannak akik gyüjtik a konzolokat, azoknak ott áll, vannak kik nem, azok eladják vagy elajándékozzák hiszen ennyi év távlatában már nem nagy összegekről beszélünk. Manapság egy 60 gbos 360 csak 51 ezer... nem nagy összeg, 3 év mulva ennek a felét sem fogja érni. -
#4339 Zó!
Az alaptétel a konzolosok azon állítása miszerint "konzolon játszani olcsóbb mint PC-n" Ebben a mondatban szó nincs arról, hogy olcsóbban megoldható, vagy hogy Én olcsóbban játszok a konzolomon, mint Te a PC-den. Az alaptétel általánosít. Ha úgy tetszik, az átlagról beszél. Ennek alapján veszem a bátorságot, hogy egy átlagos játékost vegyek alapul.
Nekem kereskedelmi végzettségem van. Ismerem a multik, a "nagy" boltok filozófiáját. Ismerem a kis boltokét is. Nekem az, hogy egy kis bolt 3 ezer forinttal tudja olcsóbban adni a cuccot a megjelenés napján, árulkodik. Arról, hogy szó nincs extraprofitról az MM-ben, vagy 576-ban. Mindössze szeretnének fennmaradni.... Ha extraprofitról lenne szó, a különbség vagy nagyobb, vagy kevesebb lenne...
Így, egyrészt az említett boltok ismertsége, valamint az a tény, hogy a kisboltok valahol umbuldáznak, (ergó nincsen nagy jövőjük) arra enged következtetni, hogy ez az általánosan elfogadott ár. Hozzáértő számára nem vitaalap.
Istencsászár!
Megjelenéskor még 15-öt mondtál, de tökmindegy. Vagy Te, vagy én rosszul emlékszünk.... -
#4338 feltételezem értetted mire utaltam (nem is olyan drága a géfejlesztés ha a régi cuccost elpasszolod, és hogy ez a lehetőség konzolnál nem jellemző. ott porosodik hat ps a gardróbba) csak egyszerűbb hülyének tettened magad ha az ellenkező oldal egy jó ellenérvet hoz fel, mert akkor ignorálhatod amit mondott.
a násik verzió az hogy nem tetteted... -
#4337 Mit kéne kezdeni egy 13 éves géppel? vagy egy 7 évessel? -
#4336 "...Viszont van LÉTEZŐ használtjáték piac és a 13 ezerért megvett cuccot 1 hónappal később eladhatod 9-10 ért, vagy becseréled egy másikra, a Pc-s verziót meg feldughatod a seggedbe, a kutya nem foglalkozik vele."
lehet de PC-seknél van LÉTEZŐ használtgép piac viszont a ps1-ed/xboxodat feldughatod a seggedbe, a kutya nem foglalkozik vele (nekem az új gépem fele kijött abból amit a régiért kaptam és igencsak olcsón adtam haveri alapon) -
#4335 Hát, akinek van ennyi helye... :P
Én örülök, hogy egy polcnál nem foglal többet a hardvertemetőm, bár most kicsit megáradt, kiöntött a medréből, és elfoglalt egy sarkot egy ház... :P De mindenféle dobozokat, kontrollereket transzportálni a szekrény teteje és a tévé közt... hát ahhoz nem lenne türelmem...
DosBOX valahogy még nem 100%, nekem gondjaim voltak pl a VESA kezeléssel, rettenetesen lassú volt az emulációja. Aztán lehet, hogy azóta javították persze... De nincsenek nagy kedvenceim a 320x200-640x480 "átmeneti" időszakból, úgyhogy nem is nagyon izgat...
Részemről emulátorokat és romokat gyűjtök, az fizikailag sem, meg egyébként sem foglal sok helyet, és bármikor két klikk alatt előjön. -
#4334 "Viszont a PC-s nem is akarja eladni, De ha mégis, vevő mindig akad...."
Jah, 2 ezerért. A 8-10 ezres játékodra pár honap után :(
példa - SCDA 1500ft, 2 hete a kutyát nem érdekli. Szerencsével 1 honap alatt elmegy egy ezresért.
Én a boxos SCDA-mat 6 ezerért adtam el anno pár nap hirdetgetés után, előtte 8 ezerért hozattam be kintről... kétezerért végignyomtam, de soha az életben nem venném elő ujra. (és nem azért mert gyak. játszhatatlan boxon, annyira szaggat az a szar, és pécén is végigrohantam rajta még1x pár ora alatt, rendes frémréttel immár :D ) -
Zóanagyvarázsló #4333 Ettől függetlenül konzolon retrózni, prevgenezni mégis drágább, mint PC-n, szóval relatív, hogy mennyire megy ki a divatból. Egy igazán sikeres konzol (NES, SNES, PS1-2) továbbhúzza, később pedig marad retróra (ha nem megy tönkre). De ebből mi a tanulság? Aki tényleg gyűjteni akar, annak fontos hardver is. Amiga, C64 is jó pár gyűjtőnél ott figyel a padláson, játszani pedig marad a PC és az emulátor, de olyanokat is ismerek, akik külön 486-ost tartanak fenn DOSBox helyett.
Az persze nem kérdés, hogy emulációra, múltban élésre a PC a legkézenfekvőbb. -
#4332 *...5-6 év alatt elavul, teljesen "kimegy a divatból", és kihal a játékosai 99.9%-a. -
#4331 Ja, mert a PC-s stuffot még 10 év múlva is el tudod indítani PC-n, míg egy konzol 5-6 év alatt... Másik fele, hogy egy konzolos gyűjtő gyűjtheti a hardvert is. -
Zóanagyvarázsló #4330 *
ha két haver vitatkozik XY... -
Zóanagyvarázsló #4329 Nem tudom a választ, sőt az arányokat sem. Ahogy - bizonyos feltétlezések mentén elindulva - te is csak tippelni tudsz.
A kettőnk megközelítésében az a különbség, hogy más kérdést teszünk fel.
Te ezt:
A(z) - warezt leszámítva - átlagos magyarországi játékos mennyit költ hobbijára, ha konzollal, illetve ha PC-n játszik?
Én ezt (és ez már sokszor le volt írva, de úgy érzem, jobb tisztázni ezt a hajszálnyinak tűnő, de lényeget megváltoztató, újra és újra előkerülő félreértést):
Az egyszeri játékosnak Magyarországon mennyiből hozható ki a hobbija, mind hardvert és szoftvert tekintve, különösebb fáradozás nélkül?
Az első kérdéssel az a gond, amivel kezdtem a hozzászólást: ez empirikus kutatásokat igényelne, nem fórumokon való kitárgyalást, mert adatok nélkül csak sötétben tapogatózunk. Nem elég, hogy megválaszolni nem tudjuk a kérdést, de közvetlen gyakorlati haszna sincsen számunkra az ezirányú "kutatásnak".
Ellenben az utóbbi kérdére adott feleletből tényleg azt tudjuk meg, hogy mit és mennyiért érdemes vásárolni, és lehetséges azt gyakorlatilag bármely tájékozott játékosnak. Maga az árvita is az utóbb leírtak függvényében bír relevanciával.
De megpróbálom még inkább egyértelműsíteni a helyzetet, így egy mondatodra külön is felelek:
Vitánál pedig nem a kiragadott példát, hanem az átlagot vesszük alapul.
Ez egy általános megállapításnak első hallásra akár jól is hangozhatna, de valójában nagyon is keveset mond. Ez attól függ, hogy miről szól a vita. Már taglaltam, hogy nem piackutatunk, tehát éppen az átlag irreleváns. Lehet konkrét esetekről vitatkozni, amikor az átlagnak semmi jelentősége nincsen (szándékosan nagyon távoli, és nehezen megfeleltethető példával élve, kifejezetten az átlag vitabeli irrelevanciájára célozva: ha XY kolléganője csinosságáról, e téren való ízlésről vitaktozik két haver - ilyenkor sem az "átlagos" nő fantomképét kell összehozni).
Azt hiszem ennél kimerítőbben ezt már tényleg fölösleges lenne kitárgyalni.
[Jakuza]:
Viszont ezzel azt is elerik, hogy a jatekok mennyisege ami a birtokukban van az nem novekedik,illetve ha elovennek ujra a jatekot nehany honap mulva, akkor mar nem tudjak, mert elcsereltek vagy olcsobban eladtak.
Én gyűjtő vagyok, tehát abszolút a felhalmozás, "harácsolás" oldalán állok. De attól még nyilván megértem, ha valakinek ez nem lényeg, tiszteletben kell tartani. Tény, hogy ezáltal a végén nem marad meg tulajdonukban a termék, de ha nem a birtoklás, hanem a legális végigjátszás a céljuk, akkor ez aligha keseríti el őket, bár a kedvenceket (pláne gyűjtői kiadásokat) szerintem az ő többségük is a polcra teszi, tehát esetükben kevésbé működhet ez a modell. Egyébként ez nem feltétlen a preferált platformtól függ, igenis sokan válnak a PC-s játékuktól is végigjátszás után - számos játékot vettem így, a hazai aukciós oldalakon pedig a használt PC-s játékok vannak többségben.
A masik amiben nincs igaza, hogy azt gondolja csak a konzolos jatek valik olcsobba, ez nem igaz sot, a PC-s jatekokat kesobb sokkal olcsobban lehet megvenni, mint barmelyik konzolos platformra kiadottakat.
Ezzel ellentéteset senki nem állított. Sőt, éppen ez a gyors és nagy ütemű olcsósodás gyengíti bizonyos mértékben a használtpiacot - 0-day vásárlói és végigjátszás után továbbadói szempontból, nem pedig 1-2 éves játékokra vádászás tekintetében. Ergo: az alapvető szoftverköltségeket nézve a PC-s lehetőségek a gyűjtőknek kedveznek (mint én), a konzolosok a cserélgetésnek. -
#4328 megjelenés napján reggel 9kor vettem meg, 14ért... -
#4327 Pontosan errol beszelek.
A konzolgyartok a bort a vasarlokrol a jatekokon es a kiegeszitoken huzzak le.
DanielT meg amirol beszel az igaz, egyik reszeben a mondandoban masikban viszont nem.
Igen cserelgetik egymas kozott a jatekokat a konzolosok olcsobban hozzajutnak neha hasznalthoz is.
Viszont ezzel azt is elerik, hogy a jatekok mennyisege ami a birtokukban van az nem novekedik,illetve ha elovennek ujra a jatekot nehany honap mulva, akkor mar nem tudjak, mert elcsereltek vagy olcsobban eladtak.
A masik amiben nincs igaza, hogy azt gondolja csak a konzolos jatek valik olcsobba, ez nem igaz sot, a PC-s jatekokat kesobb sokkal olcsobban lehet megvenni, mint barmelyik konzolos platformra kiadottakat. -
Ry0K3N #4326 Na igen, ennyire "minőségiek" a konzol játékok hogy végigjátszás után eladja az ember ami számomra mindent elmond az egész konzol gamingről. Ha megveszek egy játékot azt egy életre teszem és 100 hogy nem fogom eladni a továbbiakban. -
#4325 Akkor csak 1 dologra válaszolj. Hányan vették meg MO-n a GTA4-et, és ebből hány vette 18-ért. Lehet, hogy mind hülye, de ez az átlag. Vitánál pedig nem a kiragadott példát, hanem az átlagot vesszük alapul. Ha erre nem vagy képes / hajlandó, nincs miről vitáznunk.... -
Zóanagyvarázsló #4324 És mindig hangsúlyozom, hogy ha valaki azt állítja olcsóbb, az nem egyenlő azzal, mintha azt állítaná, NEKI olcsóbb.
Erről szó nincsen. Nem NEKEM vagy NEKED van lehetőségem jó áron beszerezni a játékot, hanem mindenkinek. Ez nem sör, hogy egyszer lehet venni 50 Ft-tal (vagy többel) drágábban is. Súlyos pénzekről van szó, és racionális költekezésből kell kiindulni, legyen szó akár egy PC bővítéséről, akár konzolos játék vásárlásáról. Nem az irreális költekezést kell alapul venni. Mindegy, nem írom le többször, de a 18k-s konzoljátékokkal induló felvetés nálam máris minden, csak nem ésszerű vitaalap.
[Jakuza]: Igen, pont arról van szó, hogy 25-30% a különbség. De ha nagy és ismert magyar szoftverboltokat nézed, akkor máris 50-125%. Premier teljes árú játékokról beszélek, mert a használt és budget cuccok terén bőven megvan arányaiban ez a különbség is, más kérdés, hogy ez bizonyos szempontból (értékvesztés) vissza is üthet. -
#4323 Viszont a PC-s nem is akarja eladni, De ha mégis, vevő mindig akad.... -
#4322 Igen, ennyivel drágább a konzolos játék. Viszont van LÉTEZŐ használtjáték piac és a 13 ezerért megvett cuccot 1 hónappal később eladhatod 9-10 ért, vagy becseréled egy másikra, a Pc-s verziót meg feldughatod a seggedbe, a kutya nem foglalkozik vele. -
#4321 Lenyegtelen az osszehasonlitas, mert ha mindket jatekos kulfodrol hozatja, vagy itthon Tescoban veszi a jatekokat, akkor is 25-30% kulonbseg van a ket platform kozott, annyival dragabb egy konzolos jatek. -
#4320 Nekem semmi gondom azzal, hogy valaki az olcsóbb játékokat veszi meg. Annyi a problémám, hogy ezzel a tesco-s, Alienes, és társai árát állítja szembe pc-s oldalról.
Tehát a legalacsonyabbat nézzük itt, a legdrágábbat ott. Ezért mondom azt, hogy igen, sok pc-t ott adnak el, viszont sok konzolos játékot szintén. Tehát azt hasonlítsuk össze, amit lehet, és érdemes.
És mindig hangsúlyozom, hogy ha valaki azt állítja olcsóbb, az nem egyenlő azzal, mintha azt állítaná, NEKI olcsóbb. Mikor arról beszélünk, mi olcsóbb, akkor az átlagot érdemes nézni.
De ha a lehetséges minimum árakat nézzük, akkor is hasonló a helyzet, igaz, akkor az eltérés nem ugyanaz.
Szerintem vitánál senki ne magából induljon ki, hiszen ÉN mindig okosabb vagyok. Viszont ha hozzám hasonlókat nézzük, azok már nem...
(Természetesen az ÉN MINDIG első szám első személy....) -
#4319 kérdés milyen utánhúzást generál a PC az lcdtv-n (bár ez már javuló tendenciát mutat. -
Zóanagyvarázsló #4318 Nem érdekel a sok konzolos, aki nem hallott a külföldi rendelésről. Az átlag sem érdekel. Ő bajuk. Hidegen hagy, ha valaki 20 millióért vesz Polski FIAT 126p-t. Engem az érdekel, hogy egy reálisan gondolkozó, tájékozott játékos, mennyiért tud kényelmesen vásárolni. Magyarul a platformfenntartási lehetőségekről. Ebbe pedig a 15-18k-s konzolos árak nem férnek bele. Mert annyiért vásárolni butaság, én pedig nem a butákból akarok kiindulni, mert nem közvélemény-kutatásról van szó.
A hardveres rendelésnél azért hivatkoztam magamra, mint "példára", mert nincs ezzel tapasztalatom, de azt bárki beláthatja, hogy hardvert távvásárolni macerásabb.
Azt próbáld végiggondolni, hogy ha PC-s lennél, hogyan úsznád meg olcsóbban. Hidd el, megoldható ugyanúgy, mint konzolon.
Remélem, érthető, mi a gondom a szemléletetekkel!
Nem szeretem a matricákat, így magamat "pécésnek" vagy "konzolosnak" beállítani, de tény, én hosszú évek óta kizárólag PC-n játszom, többségében exkluzív címekkel, és nem is költök sokat hardverre. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne érdekelnének a konzolos játékok is, de én még karácsonyra, jövőre tervezek venni PS2-t. (Persze az örök kérdés és visszatartó erő a "minek", hiszen tele vagyok végigjátszatlan játékokkal. Nincs kapacitásom több paltformra, de a változatosság azért kell.) Egész egyszerűen én a platformszimpátiával szemben a tényekben hiszek.
Megjegyzem, korábban korrigáltalak Téged is lefele a PC-s árakkal, szóval igazán nem lehet azt mondani, hogy én nem fair módon nézem az árakat. A PC-s játékok olcsóbb mivoltát szinte mindenki el is ismeri, de a 15-18k-t muszáj költeni játékonként szöveg nem a valóságon alapszik, hanem egy valóságban is létezhető, de könnyen megkerülhető jelenségen. -
#4317 beteg vagy? PLazmára konzolt:) na ezen gondolkodj egy picit:P -
#4316 Ti pécések .... őő ... én is játszok pécén, szal ez igy erős volt :)) -
#4315 dehogynem, ezt csak Ti, pécések nem akarjátok elfogadni, amikor a kis 19-22" colos monitorárakat állitjátok szembe egy 32-40" colos hdtv-vel és megy az árösszehasonlitás :)
mindkető kijelző, mindkettőre lehet kötni konzolt is és pécét is. teljesen lényegtelen egy olyan összehasonlitásban, amikor játékplatformok árait vetjük össze ... a kijelző nem a játékplatform része, egy pécés játék is jobb egy 40" plazmán, mint egy 19" es tft-n (és ez a konzolra ugyan ugy igaz). -
#4314 Így igaz. A Fallout olyan törzsgyökeresen PC-s, ahogy csak lehet. :) Ja és de, jó kis Fallout lesz ez! -
#4313 Már ezer éve írtam róla, nem ártana olvasni a hsz-eket.
Amúgy meg a HDTV nagyon nem = monitor. -
rumkola #4312 Sajnos nem is lesz már az igazi Fallout...
:( -
#4311 Fallout sose volt konzol jatek, az hogy most te multiplatformnak nevezed ezen a tenyen kicsit sem valtoztat, hogy eredendoen PC-s jatek. -
#4310 A fallout3 mióta pcs? Bejentése óta multiplatform. -
#4309 http://x360.ign.com/index/release.html
Hát pont ennyi cím van, de kevesebb a casual játékok aránya... -
#4308 Ezek kozul pont a multik nagy resze ami kuka, alig akad olyan benne ami emlitest erdemel, hiaba jott konzolrol.
Pont a PC-s jatekok amik hasznalhatok benne, de mar azokat is lopkodjak konzolra al'a Fallout 3. -
#4307 X360 meg kellett pl a fable2, a star ocean 4, a final fantasy13, az infinite undiscovery miatt... -
rumkola #4306 Egyért biztosan nem, ebben egyet értünk. -
rumkola #4305 Mellesleg ezek a százalékok konzolnál is ugyanígy néznek ki, csak valószínűleg nincs ennyi cím pár hónap alatt... (nem tudom, lehet, hogy van)
:) -
#4304 Én csak annyit mondok, hogy nekem játékra már nem éri meg pct fejleszteni, régi pc jó netezésre, torrentezére, dvd írásra régi jó pc játékra (pl fallout, age of empires 2, starcraft, warcraft3), de manapság már nincs semmi érdemleges (talán a starcraft2 lenne ami a pcexkluzivok közül érdekel, de egy játékért nem éri meg pct fejleszteni). -
rumkola #4303 persze
:DDDDDDDDDDDDDD
azért mert neked nagyságos úr , nem tetszik valamelyik, az nem jelenti azt, hogy a pc-s játékoknak nincs jövője
:))) -
#4302 Ez a lista viccnek is rossz, 80% alapból kuka, 10% multi, 10% ami ér valamit... -
#4301 Nincs rajta egy jrpg sem, tehát nálam az a platform nem játszik :)