17438
  • rumkola
    klikk

KLIKK 2
  • Bucser
    Az Interplaynél vannak még mindig mindenesetre az eredeti jogok egy online fallout játékra..
  • UUUU
    Igy van, a bétafázis vége után, mégtöbb pénzlevonással.
    Ez egy ilyen rendszer a kiadók diktálják a tempót, éppen ezért marad annyi hiba a mostani játékokban, mert a tesztfázis lerövidül a kiadók rabszolgahajcsár módra akarják kiadatni a játékokat.
    Ez a rendszer rákfenéje, mindenki nagy pénzt akar keresni, lehetőleg minnél hamarabb.
  • Chocho
    Mondjuk ott a pont. Ha nincs kész, akkor kirúgják őket, ahogy tette a THQ a GSC Game World-ösökkel.
  • Zóanagyvarázsló
    Az id-ről volt szó és a Valve-ról. Ők tudnak jó feltételekkel szerződést kötni, a túlnyomó többség valóban nem. Kéretik máskor az előzményeket is elolvasni.
  • Chocho
    Olvass feljebb, mielőtt reagálsz...
  • zola2000
    "addig fejlesszék amíg a fejlesztő azt nem mondja hogy kész"? Én csak egy olyan játékról tudok ez a duke nukem forever :)
  • Zóanagyvarázsló
    Ki beszélt itt AAA kategóriáról? :) Eleve játékokról volt szó. Lehet az akármilyen.

Ok, nevezz meg 10 low-budget játékot, melyekkel az utóbbi években játszottál, és aztán nézd meg, mennyi komoly cím jut ezekre! (Megjegyzem, eleve az NPD-féle TOP10-ből indult ki a téma, nem independent developers forumból...)

Ez volt az egyáni fele. A másik, hogy 200 ezres eladások kevésbé csábítóak a piac számára, mint a milliósak. Ha a Konami számolhatna 2-3 milliós eladáokkal PC-n, akkor idővel kihozná az MGS4-et. Néhány százezerért már presztízsből sem fogja, ha megérné sem. (Ez részben Kojima sértődöttségén alapszik.)

Persze, fogyott belőle elég sok, DE ennek is a nagy részét az Ubi vitte el. Nem mondtam, hogy mekkora összegről van szó.

Ez természetesen igaz, lévén kezdő fejelsztőkről volt szó, így ugye a frencsájzhoz kapcsolódó jogokról is le kellett mondaniuk. Viszont ahhoz a fejelsztéshez kellettek az Ubi dollármilliói - és ugye senki nem hitte volna, hogy 3 millió feletti eladást hoznak össze a semmiből. Annak viszont nagyon örülök, hogy immár tényleg függetlenek, több ilyenre lenen szükség. Mindegy, ebben azt hiszem, egyetértünk.

Az lényegtelen, hogy függetlenek voltak-e, ha tönkremennek a nekik kedvezőtlen feltételek miatt. Az eredmény ugyanaz: a cím marad és talán fejlődik, ám a csapatnak vége.

A rekcióm a felvetés léletszerűségre vonatkozott, egy játék - leegyszerűsítve - többnyire vagy sikeres, vagy nem - és ez a kiadói oldalon dől el. A függetlenek a ritka kivételek, de a te általános érvényűnek szánt példád éppen ő rájuk vonatkozott.
  • Chocho
    Ezt a hatásvadász szart... azt írja, hogy az eredeti fejlesztőktől jön, de szó sincs benne arról, hogy tényleg Fallout témájú lesz. Mindenesetre klassz lenne. :)
  • [Jakuza]
    Semmivel nem kezel maskent, de azert talaljad ki, a balfaszsagot.
    A szerzodes az szerzodes, marpedig ez a bevett gyakorlat.
  • Chocho
    Pontosan. Emiatt is írtam, hogy igaza van.
  • Bucser
    Interplay Fallout MMO confirmed??
  • Micsu
    olvas már el végig a postját

azért egy rockstart vagy egy cryteket már másképp kezel egy kiadó mint egy pitiáner fejlesztőcsapatot ezt azért felfoghatnád
  • [Jakuza]
    ????
    Tisztaban vagy a folyamatokkal te egyaltalan ?
    A kiadok a fejlesztok nyakan elnek. Nem kivetelek akadnak, hanem az osszes minden platformtol fuggetlenul.
    Olyan kondiciokkal nyuljak le toluk a penzt hogy az mar nevetseges.
    A kiado leszerzodik, majd kituz egy ad hoc idopontot a fejlesztocegnek, mar eleve latatlanba, miutan a fejlesztok egy korulbelul idopontot tudnak csak, azt is a legoptimalisabb idore megadva, hiszen senki nem tudja, mi johet kozbe.
    Ezekutan szinte az ostorral hajtja oket a kiado, hogy keszuljenek el, es ha atlepik az idopontot, sulyos dollar tizezreket vonnak le minden nap elteltevel.
    Szoval most eleg nagy suletlensegeket beszelsz.
  • Chocho
    Hmm.. érted mit mondasz, s be kell látnom, rossz irányból közelítettem meg a helyzetet. Igazad van abban, amit a kiadók és fejlesztők viszonyáról írtál. Viszont a Doom 3-ról nincsenek rendes adatok. Valamikor 2005-ben olvastam, hogy az akkori PC-s állás 1,2 millió volt, de mivel az id nem adott ki hivatalos közleményt, sose tudtuk meg. Legalábbis én nem emlékszem, hogy azóta beszéltek volna erről.

A kérdésedre:

Nos, nagyon nem lehet megmondani. Ez főként a konzolok eladásaitól és terjedésétől függ majd. Szerintem még egy generáció várat magára, az lesz majd a döntő, hisz a most utat taposott konzolok következő kiadásai lehet, hogy több háztartásba jutnak el. Ha így lesz, akkor sajnos lehet, hogy a multiplatform rendszertől is meg kell válnunk. Persze ez nem jelent feltétlenül rosszat. Ki tudja? Lehet, hogy akkor a PC is az exkluzív címek gyűjtőtárává válik. Na, az lenne csak a szép háború! :)
  • Dante73
    Ha az átkódoló csapatot átteszik máshová, akkor felvesznek +10 embert, aki átkódol, mert az is bevétel....(nem kicsi!) Max nem 3, hanem 6-8 hónapot késik a játék az alaphoz képest.
  • Zóanagyvarázsló
    A Doom 3-nál? Az azért elég jól fogyott, szóval az nagy teljesítmény lenne.

Ez természetesen érthető, de ha elolvasod a hozzászólásom, érteni fogod miről beszélek.

Itt arra gondolsz, hogy a kiadók "lenyúlják" a pénzt? Egy id-vel, pláne Valve-val szemben már nehezebben diktálnak. Nem rendelkeznek a játékkal kapcsolatos jogokkal, nem sok közük van a finanszírozáshoz, egy várhatóan pár milliós eladásokat hozó játék feletti "kiadóskodásért" megéri olyan szerződést aláírniuk, hogy a fejlsztő is jól járjon. A Crytek még azt is megtehette, hogy a Steamre felteszi a Crysist és a Warheadet, amikor az EA-nek van saját digital store-ja is, és ennek megfleleően nem szoktak oda felkerülni a játékaik.

Mindent a profit irányít, s ha a PC termel, életben marad. Ez ilyen egyszerű. A PC pedig termelt, termel, s mindig fog is.

Ez alapvetően így van. Viszont van még egy faktor: mi van, ha a portolásért feleős munkaerőt jobban megéri befogni egy másik munkára, meggyorsítani egy megaprojektet, vagy némi kibővítéssel összehozni egy másik exkluzív címért felelős csapatot? Egyáltalán egy összedobott olcsóbb port éri meg jobban (DMC3SE) vagy egy extra fél évig fejelsztett (DMC4)? Erre szerintem csak az elkövetkezendő években fogunk választ kapni. Az egyik ilyen válasz lehet (ami persze önmagában keveset mond), ha mégis bejelentik a GoW2-t, illetve az, ha tartják magukat az eddigi kijelentéseikhez.
  • Dante73
    ott a pont....
  • Chocho
    A bankok? Úgy érted azok, amik most tömkelegével zuhannak össze az USA-ban? :D
  • Ry0K3N
    Azt nem csodálom hiszen hamarosan jön mind2 és megjelenés után az egekben lesznek az árfolyamok.
  • Dante73
    Mint játékos írom.
    Át kellene vennie ezt a szerepet a bankoknak. Mármint a finanszírozást. Mert az ami most folyik, elég gáz. Tisztában vagyok a folyamatokkal, de látom, mennyi élménytől foszt meg ez a mai rendszer. Folyamatosan félkész játékok, jó ötletekkel, amiket aztán törölnek, mert a játék nem sikeres. Pedig a félkészség miatt nem az. Az ötlet sokszor isteni! Pl az AitD-nél. Hatalmas is lehetne a játék, Viszont ebben a formában tuti bukás, legalábbis PC-n.
    Persze tudom, így a forgalmazás nem lenne egyszerű, és a mostani kiadók nem vállalnák, mert hozzászoktak az extraprofithoz, erről pedig nem könnyű leszoktatni őket.
    Pedig, ha a finanszírozást a bankok, a kiadást(!) a kiadók végeznék, (amikor a fejlesztő azt mondja, kész a cuccos) bekövetkez(het)ne az aranykor....
  • Chocho
    Ki beszélt itt AAA kategóriáról? :) Eleve játékokról volt szó. Lehet az akármilyen. Nyilván én sem hiszem azt, hogy pl. a COD5-ből a jövőben 200 000 példány jövedelmező lenne. Nem volt tisztázva, hogy most csak magas költségvetésű programokról beszélünk.

"Azt nem tudom, hogy pontosan mennyi bevételre tettek szert, de hogy utána meg tudták őrozni a függetlenségüket, és tudtak pénzt szerezni a Crysishoz (én hitelre sem kapnék 20 millió dollárt), önmagáért beszél."

A későbbi eladások is jövedelmeztek még nekik. Persze, fogyott belőle elég sok, DE ennek is a nagy részét az Ubi vitte el. Nem mondtam, hogy mekkora összegről van szó.

"Én nem örülök, ha a kedvenc fejlesztőstúdióm széthullanak. De ha a kiadó tulaj, akkor nem lehet csak az egyik fél nyereséges, hiszen a belsős csapatok pénzelése a kiadó zsebéből megy. Ez szintén akkor állhat elő, ha a fejlesztő független, és a szerződés jellegéből következik ez (lásd Piranha Bytes, a JoWooD kaszált, ők meg alig jöttek kia projektből, mivel a csúszásokat már nem kellett finfaszíroznia a kiadónak)."

Az lényegtelen, hogy függetlenek voltak-e, ha tönkremennek a nekik kedvezőtlen feltételek miatt. Az eredmény ugyanaz: a cím marad és talán fejlődik, ám a csapatnak vége.
  • RAZOR27
  • Chocho
    Hiába próbálsz "legyünk békében" hozzáállással közelíteni istencsászárhoz. Soha a büdös életben nem fogja megérteni, hogy igazad van, s ez csakis a beszűkült látókörének köszönhető. Olyan, mint sok politikus, vagy ügyvéd. Nem lát túl az orránál. Nem számít a HDTV? De jó egyeseknek! Nekem nincs pénzem HDTV-re, mintaképp a családban senkinek sincs. De ez az ő számára nem elfogadható érv. Szerinte ettől én igénytelenné válok. Bezzeg én sosem mondtam rá, hogy igénytelen, amiért nincs nyolcmagos procis gépe, és DX 1000-et támogató VGA-ja...
  • Bucser
    Az nem előrendelés hanem future prediction.

Azaz egy játéktőzsdén játékok részvényeit lehet venni és a SCII és a Diablo 3 forgalomban és megvásárolt stockban eddig vert mindent. (SCII 18 milla Diablo 3 meg 13,8 milla)
  • Zóanagyvarázsló
    A CryTek nem tett szert túl nagy bevételre a Far Cry-ból, mert az Ubisoft a nagy részét lenyelte a befolyó összegnek.

Azt nem tudom, hogy pontosan mennyi bevételre tettek szert, de hogy utána meg tudták őrozni a függetlenségüket, és tudtak pénzt szerezni a Crysishoz (én hitelre sem kapnék 20 millió dollárt), önmagáért beszél.

S bizony negyedmillió példány már lehet sikeres.

Lehet, de nem AAA+ játéknál vagy FPS-nél. Mert sok pénzbe kerül a tartalom előállítása. Nem tudom, hogy mi a bullshit számodra ebben. Tudjuk, hogy magasak a fizetések ezekben a munkakörökben, és sokan dolgoznak már manapság egy-egy játékon, rendre legalább 1-2 évig.

Mint mondom, rétegjáték lehet siekres ennyi eladással, port is, low-budget játék is. De az ismertebb, komolyabb FPS-eket sem kellett eddig annyira félteni, lám a Crysis, a STALKER és a CoD4 PC-n is ís szépen fogyott, de még végül az UT3 is millió körül fogyott végül PC-n és PS3-on (és ez van annyira tradicionális PC-s cím, hogy az előbbin fogyott jobban, legalábbis a korai eladásokból kiindulva).

Ha a kiadónak az, akkor már mindenki boldog. Hogy a fejlesztőnek is az-e, kit érdekel? Ha nem, hát max széthullanak, a címet meg tovább folytatja a kiadó.

Én nem örülök, ha a kedvenc fejlesztőstúdióm széthullanak. De ha a kiadó tulaj, akkor nem lehet csak az egyik fél nyereséges, hiszen a belsős csapatok pénzelése a kiadó zsebéből megy. Ez szintén akkor állhat elő, ha a fejlesztő független, és a szerződés jellegéből következik ez (lásd Piranha Bytes, a JoWooD kaszált, ők meg alig jöttek kia projektből, mivel a csúszásokat már nem kellett finfaszíroznia a kiadónak).
  • Dante73
    Istencsászárral, mikor megbeszéltük, hogy mennyi is az annyi, és kiderült, hogy nem drágább a PC, akkor az is kiderült, hogy a konzolos élettartam második felében én uj gépet veszek. Ergó, ami konzolon fut, az nálam is.
    Vegyünk engem. 2001 óta 330 ezer ment el hardverre. Most a gépem MINDEN konzolról érkező játékot 1280x1024-ben, maximális grafikai felbontáson futtat. Minimum 40 FPS-el. Hol itt az igénytelenség? Az az, hogy akkor, amikor Ő méregdrágán megvette a vadiúj konzolját, én nem vettem gépet, hanem kivártam, és lejjebb vettem a grafikát? Ez egy dolog, de ettől, nem vagyok igénytelen. Mint ahogy Ő sem az, azért, mert nem tudja felcsavarni oda a grafikát, ahová én tudom.... Crysis, Warhead, Witcher, akármi. Nekem nem négy képpontra tesz ki egy képpontot a gépem, mint a "FULLHD" nextgen konzolok, hanem egyre. És a következő generációig neki csak romlani fog a grafikája, az enyémhez képest.....
    Ugyankkor állandóan a Fill HD tévével jönnek, hogy mekkora élmény. (de az ára nem számít bele a kiadott összegbe!) Úgy őszintén. Én 0,5-1 méterről nézem a monitorom. Ő 2-3-ról a plazmát. Melyikünk látóterének van nagyobb része lefedve? (Persze, én is ki tudom rakni a HD tv-mre a cuccot, ha akarom. De lusta vagyok rá, hogy kötözgessek, minden alkalommal. Másrészt a HD-t nemcsak 1 ember használja, általában. Az pedig biztos isteni, ha Ő épp játszana a család viszont a Dallas, vagy a homok titkai 2478. epizódja mellett dönt....
  • sirpalee
    Pontosan. Én nem vagyok oda a szimus játékokért, de pl nálam autósoknál, élményben sokszorosan veri a Burnout a GT5-t.
  • Chocho
    Ilyen pl. a LFS vagy a SimBim sorozata. De ezt az itteni fanboyoknak hiába magyarázza az ember.
  • Chocho
    GT5 :DDDDDDD
  • Ry0K3N
    StarCraft 2 is előrendelhető már. Abból is érdekelne mennyi az előrendelés.
  • sirpalee
    Nekem megvan a GT5P, de szerintem irtó ronda... Tele van egy halom grafikai hibával, és olyan dögunalom az egész. Teljesen felesleges azt várni... A grafikai hibák nem zavarnának, ha legalább lenne valami nagybetűs hangulat, de nincsen.

PC-n meg van egy halom sokkal jobb szimu, amit pedig nagyságrendekkel jobb élménnyel, rendesen beállítható kormánnyal (full HD felbontáson stb) tudsz játszani... A Gran Turismo-ról ennyit.
  • Chocho
    Viszont ha ezt vesszük alapul, elfelejthetjük a PC vs. konzol háborút. Mindent a profit irányít, s ha a PC termel, életben marad. Ez ilyen egyszerű. A PC pedig termelt, termel, s mindig fog is. Maximum a rajta futó játékok irányultsága változik. De ezzel a konklúzióval akár zárhatnánk is a topicot.
  • Chocho
    Ez természetesen érthető, de ha elolvasod a hozzászólásom, érteni fogod miről beszélek.

Amúgy szerintem az id jó vásárt csinált az EA-el. Talán több darabot szórnak el, mint anno a Doom 3-ból tették.
  • Zóanagyvarázsló
    Sajnos a mammutkiadók felé tartunk (régen mennyi és mennyi kisebb kaidó volt a mainstream piacon is!), éppen a nagy költségek miatt. Aki eddig nem állt a saját lábára, ezután csak még nehezebben fog, kell a tőkeerős háttér. Ez is az iparrá válással jár együtt, így működika világ(gazdaság). És ezzel nem azt mondom, hogy ez számomra feltétlenül szimpatikus is.
  • Chocho
    Pláne, hogy ezek a konzolok már rég nem "nextgenek". A PS4 meg az Xbox 720... na AZOK nextgenek lesznek.
  • Chocho
    Valószínűleg sokkal-sokkal jobbal. 2010-ben már a DX10.1 kiforrott platformként fog üzemelni, s mint olyanra, nem lesz nehéz álleejtős játékokat fejleszteni. Mert ugye mi is a DX10.1? Nem csak grafikai tuning, hanem főként egyszerűsítés, optimalizálás. Ergo csak várni kell, hogy ezt kiaknázzák. Ez maximum egy év. Maximum!
  • Zóanagyvarázsló
    Egy független fejlesztőnek is kell kiadó (és nem tulajdonos, ne keverjük!), önerőből a nyugati piacon nehéz csak úgy kiadni egy játékot. A GSC (STALKER, Cossacks) hozott magának létre kiadót, mint divíziót, de az is a volt szovjet tagköztársaságokban működik, nyugaton értlemszerűen nem ők adják ki a játékokat.

Egyébként a Rage-et már az EA adja ki.
  • Ry0K3N
    .... nem vagy képes felfogni hogy vannak olyan emberek akik képesek a játékot elfogadható grafikával és nem csak csilivilivel játszani. Az hogy te nem tudsz az egyéni szoc probléma, így születtél nem tehetsz róla, de az röhelyes hogy még mindíg a grafra vered és minden második mondatodban benne van a nextgen
  • Chocho
    Amúgy most is csak áltudományos, intelligensnek tűnő bullshitet nyomsz. Mondom, magyarázd el nekem, hozzá nemértőnek, hogy is van ez! Nyilván nem a bukott játékokról beszéltem. A nagy kiadók sok pénzt lenyúlnak, s csak kevés jut a fejlesztőknek. Ez itt a lényeg. S bizony negyedmillió példány már lehet sikeres. Ha a kiadónak az, akkor már mindenki boldog. Hogy a fejlesztőnek is az-e, kit érdekel? Ha nem, hát max széthullanak, a címet meg tovább folytatja a kiadó. Jó példa erre a Far Cry 2. A CryTek nem tett szert túl nagy bevételre a Far Cry-ból, mert az Ubisoft a nagy részét lenyelte a befolyó összegnek. Mi lett a vége? Megjelent a Crysis, de nemsokára jön az Ubisoft saját Fc2-je. A cím úgyanis jövedelmez. Erről beszéltem.