17438
  • Dante73
    Tetszetős magyarázat, hogy kinőtte. De gondolkozz el az okain. Ha nem látod, szólj, szívesen elmagyarázom....

Zoo!

Néhol önmagadnak mondasz ellent, pláne, mikor magyarázod, hogy nem az a sikerük titka, hogy játékgéppé váltak, majd megemlíted, hogy a 286-os szar volt a Commondore mellett.
    Igazság szerint az utolsó bekezdéseid tették be a kaput, amik a kockázatról szólnak.
    Nike, kontra bármilyen használható cipő. Kétszer annyiba van, utcai viseletre alkalmatlan, a fiatalok mégis azt veszik. Ez csak egy példa a rengeteg közül.
    Amit figyelmen kívül hagysz, (és a termékfejlesztési managerek nem, hiszen ez a szakmájuk,) az a divat, és a "gizdaság". Valamint a használhatóság.
    Már most, egyes boxos játékok hátán ott a 1080, 720 felirat, azaz milyen kijelzőre van optimalizálva. Ha ennek alapján ki lehet jönni egy drágább verzióval, a divatra, és valamilyen szinten az ésszerűségre alapozva, szerinted M$ nem lépi meg?
    Hiszen a plazma, LCD tv-k terjednek. Kinek HD, kinek Full HD, kinek HD Ready van. Egy Hd-s felbontás ratyin néz ki egy HD ready plazmán. Ez pedig meglovagolható, üzleti szempontból. Akinek full HD tv-je van, már csak azért is megveszi a full HD konzolt, mert megteheti. Azért vett Full HD tv-t is.
    Kockázatos?
    A kétmagos procikat kiadni nem volt az? A dx10-es videókártyákat nem volt az? De, csak ésszerű okok szóltak mellette. És a számtech buzik megvették első nap, a többi meg ment utánuk.

De többet nem tépem a szám, felesleges...
  • Istencsászár
    HDD semmi más mint a memóriakártyákat helyettesítő eszköz, hiszen ezek a mai konzolok kinőtték azt, erről szól a HDD semmi másról. Vagy kell vagy nem, vehetsz több féle méretben ahogyan vehettél memóriakártyákat a Nintendo, Sony, MS előző vagy azelőtti generációjához...
  • Dante73
    Igazad van. Vicces.
    Apropó!
    Hányféle XBOX360-at vehetünk MA? Tetszik, vagy sem, elindult egy úton. Ma ez a választék, holnap az. Marha vicces, valóban....
    Kettőnk közt az a különbség, hogy Te örülsz a többféle vinyónak, én pedig látom, hogy ez a lépés hová vezet.
    A box települ, mint MULTIMÉDIÁS extender. Nem mint játékgép, mint multimédiás eszköz...
    Felesleges a csomón is kákát keresned. Elindult egy irányba. Aki nem elfogult, látja...

• Zóanagyvarázsló
    Én inkább fordítva látom, a PC azért a '80 években is játékplatform ("lesben állva" ezáltal a '90-es évek diadalmenetének megalapozásához), mert irodai alkalmazáként elterjedt, még Amigán is volt igény az oprendszereinek, alkalmazásainak emulálására. Más szemszögből magad is ezt emlegeted a mai napig: PC úgyis van a háznál, miért ne használnánk játékra is? (Ettől függetlenül külön utat nem járt be a PC, mindenes gép maradt, csak a minden több lett, mert a világ nem állt meg.)

Persze nyilván a játékok nem ártottak a platformnak, de C64, Amiga vagy NES mellett egy 286-os nevetséges volt.

A plusz funciói ak onzolnak abból erednek, hogy beépítet optikai meghajtóval és HDD-vel vétek kihagynia médialejátszás lehetőségét, hiszen jól hangzik, egyszerű, készen van. Emellett a Sony érdekelt a formátumháborúban, filmkiadóként is működik, a Microsoft pedig az online disztribúcióban kíván az élre törni. Videót vágatni viszont nem áll érdekükben senkivel, ők csak entertainment systemmel akarnak szolgálni, mely tud még ezt-azt a játék emllett. Ez még mindig nagyon messze van a PC-től, és egyelőre nincs is értelme kihívni a PC-t multifunkcionalitás szempontjából.

Megítélésem szerint, a következő generáció nagy dobása az olcsó. és a drága konzol lesz.

Szerintem elhibázott húzás lenne (de egyértelműen fölöslegesen kockázatos), a fogyasztók rendelkeznek bizonyos lélektani határokkal, ha vásárlásról van szó, egy drága konstrukció - már amire te gondolsz, hogy a GPU-t, a CPU-t vagy RAM-ot éritnené a különbség - nem hozná vissza az árát. Külön kellene rá optimalizálni, komolyabb textúrákat legyártani, ez pénz és nyűg, miközben az olcsó konzolból sokszorosát vinnék, és az tarolna helyette. Hogy csak szofver szempontjából nézzük pár buktatóját.

Más megközelítésből: a többség (fél)casual, akik észre sem veszik a kisebb graifkai különbségeket (és a 30 vagy 60 fps is mindegy nekik, nem gondolkoznak ilyesmin), de a HC játékosok egy részét sem érdekli, jelentős felárért pedig a többségüket sem, pláne ha még mindig ott van a PC is - akár az olcsóbb konzol mellé - alternatívának.
  • RYO21
    igazad van a konzolok pár éve már kezdenek a PC felé húzni...
  • Istencsászár
    "vagy arra gondolni, hogy mikor hálózatra dugod, amin számítógép is van, mit is akar csinálni a box"

mit csinál?

A drága-olcsó, szebb-butított teljesítményű konzol elméleted egyenes vicces, már nem is haragudj... ezeket honnan szeded? ez nem pécé.
  • Istencsászár
    Jelen generációban az MS konzolabb konzol mint a Sony PS3, nincs miről beszélni...
  • Istencsászár
    "Ma a konzol sem jatekgep."

Áruld már el hogy mit lehet vele kezdeni? és kérlek ne gyere ezzel a nevetséges érvel hogy lehet rajta linuxot meg xpt futtatni, mert nem lehet... emulálni tudja valami ótvar szar szemét szinten, amit a játékosok 99%a soha az életbe nem fog kirpóbálni, mert használhatatlan... hekkereknek, meg ügyes programozóknak jó kis délutáni szórakozás hogy valami szemétkupac dolgot összehozzanak rajta és jútúbon mutogassák hogy milyen jó dolog, de semmire, ismétlem SEMMIRE nem alkalmas, semmi köze a konzolhoz, ha lenne akkor itt lenne a vége a dolgonak.

Filmet nézni lehet, tudod a DVD... vagy ma már a HD és a blúréj, vagy ezeket letölheted a Sony vagy MS zárt rendszereiről. Ez a zene hallagatás meg olyan dolog hogy a leghasznosabb funkcója a játékok alatti zenélés, más nemigen, de ezt is rettentő kevesen használják, mert felesleges... tehát a konzolokat arra használják hogy játszanak semmi másra.
  • Dante73
    Nagyon egyszerű a gondolatmenetem pedig, és korábban leírtam.
    A lényeg egy szóban; NÉPSZERŰSÉG. A PC nem volt több, mint egy irodai adatfeldolgozó szerkezet. A népszerűséget a játékok, és az internet hozta meg számára. Ha bármelyik, a kettő közül kiesett volna a korai időkben, korántsem lenne ennyi belőlük, nem lenne ott a háztartások jelentős hányadában. A konzol ezt a népszerűséget "lovagolta, lovagolja" meg, a mai napig. A játékok adták, és adják a fejlődésének motorját, és biztosítják a viszonylagos olcsóságát.

A párhuzam nem ott van, hogy játékgépből vált volna személyi számítógéppé, (Bár, ha az elterjedésének okát nézzük, akkor így van!) Hanem hogy a funkciók összevonása, összeolvadása változtatta sikeressé.

Másrészt, nekem egyértelműnek tűnik, hogy a konzolok egyre több funkcióra alkalmasak. Egyre inkább az egyik funkciója a játék, (Bár a fő funkciója, de ma már csak az egyik) emellett, a Sony, és az M$ szándéka szerint családi szórakoztató központ. (Szerintem, ezt mindkét "nagy" konzolnál hallottuk már. Elég csak a Sony reklámkampányára, vagy a 360 menüjére nézni, ami helyenként kísértetiesen a Vista mása, vagy arra gondolni, hogy mikor hálózatra dugod, amin számítógép is van, mit is akar csinálni a box)

A számítógépek elterjedésének másik nagy oka a cserélhető alkatrészekben, illetve az ezzel a módszerrel elért olcsósága volt. Mintha a boxon már lenne cserélhető alkatrész...
    Kis gondolati játék.
    Létezik (durván) 3 féle HD felbontás. 720, 768, 1080, A nagyobbakkal már most is gondja van a konzoloknak. Már mindenki látott szerintem negyedelt textúrákat boxon. (én 2 éve láttam először) Megítélésem szerint, a következő generáció nagy dobása az olcsó. és a drága konzol lesz. Egyik tudja majd ezt, a másik pedig azt a felbontást. Konzolosok oda lesznek, meg vissza, hogy milyen jó is ez nekik, mert így nem kell megvennie mindenkinek a drágábbat, nem kell lecserélni a plazmát, Nagy valószinüséggel, cserélhető is lesz a videókártya, mert úgy logikus. Innen, mi akadálya annak, hogy valamelyik játékgyártó azt mondja, neki a nagyobb videókártya teljesítménye is kevés?

Mondom, ez elméleti játék, nem látok a jövőbe. Mindössze a mai fejlődési irányból állítottam fel, egy -szerintem- elég valószínű hipotézist. Mondhatnám azt is, hogy tovább gondoltam a dolgot, a jelenlegi információm alapján.
    Tudom, hogy egy olcsóbb, és egy drágább vinyó nem feltétlenül jelenti ezt, de M$ üzletpolitikáját, és szemmel látható céljait, ez a lépés szolgálná ki leginkább.
  • Zóanagyvarázsló
    1.

Tudtommal a C64-et irodai gépnek is használták, Magyarországon is számos helyen. Később játékgéppé vált, és végülis ez is hozzájárult a vesztéhez. Az Amigát játékgépnek szánták eredetileg, de módosítottak a terven, és jelentek meg rá különböző felhasználói szoftverek, melyeket használtak is. Persze itthon inkább a C64 "burzsuj nagytestvéreként", ultimate játékgépként lett ismert.

2.

Ha valaki multifunkcionális gépet akar, akkor ha esze van, nem PS3-at vesz. Én ha eladó lennék, nem is ajánlanám. Már csak azért sem, mert PC-hez mérten ez még mindig játék, médialejátszás (és ez nem újdonság a konzoloknál sem), és lehet még fanatikusoknak Linuxszal szórakozni. Korábban is "hackelgettek" konzolokat (PS2-n is lehetett Windowst vagy Linuxot futtatni), csak kevésbé volt intézményes, tehát ez is csak egy megmaradott csökevénye a super computer image-nek.

Egy szék is használható sok mindenre. Lehet rajta ülni, befogható létra gyanánt, használható verekedéshez, terelgetheted vele a kecskét, egy vödrön csörömpölve zenélhetsz. Tehát a szék igazi multifuncionális eszköz?

Szerencsésebb multifuncionálisnak azt tekinteni, mely az adott feladatokat releváns, versenyképes szinten képes ellátni. A konzoloknál ez a játékat és a multimédiás lehetőségeket jelenti a mai napig. De lényegében nem lett önerőből multifunkcionálisabb, mint az előző generáció képviselői. Multifunkcionális készülékként a PS3 megmosolyogtató, és a konzol népszerűségén ez az irány éppen nem javított.

Konzolt tehát játék mellett legfeljebb médilejátszóként volt érdemes vásárolni eddig, de így is csak időbeli megkötésekkel. Valaha a PS2 megérte asztai DVD-lejátszónak, ma már nem, most a PS3 játtssza el ugyanezt a szerepet.

Te ugy gondolod a PC a IBM keszulekektol indult ez tevedes, mar ramutattam.

Én pedig rámutattam, hogy a '80-as évek nagy játékplatformjai bemutatása indikálta a kiragadásomat, és mivel a mai PC-k az IBM PC-k, s nem a nem Commodore gépeinek leszármazottai, ennél a példánál ragadtam.

Azt viszont sajnálom, hogy az áltlaam feltet tkérdésre nem tudod te sem választ. Bár ennek fényében furcsának találom, hogy miért bólogatsz egy olyan állításra, melyet saját bevallásod szerint nem értesz.
  • Balumann
    PS3-at szerintem nagyon sokan vettek a bluray miatt. Én legalábbis sokszor láttam fórumba, hogy *jobban megéri, mint venni egy bluray lejátszót...
  • [Jakuza]
    Te ugy gondolod a PC a IBM keszulekektol indult ez tevedes, mar ramutattam. De felteszek ket kerdest.

1. a C64 es az Amiga 500 ami a ket legsikeresebb geptipus volt a korai szemelyi szamitogepek korszakaban, milyen gepek voltak ? Akar szazalekosan is levezetheted, funkcioiban mint jatek vagy celfeladat.
    Ketlem, hogy olyan nagy multifunkcios gep lett volna a C64 es nem milliok jatekra hasznaltak volna.

2.
    A PS3 szerinted nem multifunkcios gep.
    Kerdeznek par dolgot, lehet rajta zenet hallgatni, videot nezni, internetezni, operacios rendszert futtatni, adatot tarolni rajta, vagy jatszani ?

Na most akkor jatekgep mert jatszani lehet rajta es tobbi funkciot nem lehet elerni rajta vagy forditva ?
  • Zóanagyvarázsló
    A konzol megjelenesekor szimpla jatekgep volt. Ma mar nem az.

Igen, tud mást is, engem is részben lejátszóként érdekelne a PS3. De ettől még továbbra sem valódi multifunkcionális készülék. Az lesz valaha? Előbb-utóbb szerintem is eltűnnek a mai értelemben vett PC-k és konzolok (de ez jó sokára lesz, és fölösleges ennek mikéntjét itt eldöntenünk), de nem azért, mert a PS2 jó DVD lejátszásra, és nem azért, mert az embereknek kevés egy gép, mellyel csak játszani lehet

Amugy pedig mindenki tudja hogy akartak eladni a PS3-at jatekok nelkul ugyebar, beharangoztak multimedias keszuleknek.

Ezzel magam is példálóztam.

Hosszutavon eloretekintve meg bonyolultabb lesz a helyzet ezen az osvenyen jar a konzol amire Dante ramutatott.

Én elsősorban azt a rámutatást kifogásoltam (nem tudom, hány nyelven kellene leírnom), hogy Dante szerint a PC célplatformból (játékgépből?) lett multifunkcionális gép. Máskülönben hogyan is vizionálhatná ugyanazt a konkrét, törvényszerű utat a konzoloknál?

Én ez utóbbit nem értem, biztos erre is pofonegyszerű a válasz, de megköszönném, ha ezt, de csak ezt kifejtenétek, hogy okulhassak.
  • [Jakuza]
    Pedig aki megakarja erteni annak a szamara pofon egyszeru lesz.
    A konzol megjelenesekor szimpla jatekgep volt. Ma mar nem az.
    Lehet a szavakkal jatszani, hogy ma elsosorban, de ha valaki a tortenelemre ranez, az latja a valtozasokat.
    Ma a konzol sem jatekgep. Multifunkcionalissa valt, es felepiteseben is egyre hasonlobba kezdett valni mint a PC. Amugy pedig mindenki tudja hogy akartak eladni a PS3-at jatekok nelkul ugyebar, beharangoztak multimedias keszuleknek.

Ezek tenyek, amik azt jelentik hogy a kornyezet a fejlodes eros rahatassal volt a konzolokra, es nem csak a technologia fejlodes, lasd mint internet, hanem maga a PC is.
    Hosszutavon eloretekintve meg bonyolultabb lesz a helyzet ezen az osvenyen jar a konzol amire Dante ramutatott.
  • Zóanagyvarázsló
    Igen, x86 1978 óta van, IBM PC viszont 1981-től, és én egyértelműen az utóbbit említettem. De egyébkétn én számoltam el valamit gépelés közben, mert '85 ugrott be (holott még előtte '81-re gondoltam amagam is), holott ez azért elég alapvető évszám egy laikus számára is. Mea culpa, ezt elnéztem.

Lényegében azt akartam ebből kihozni, hogy a PC-nek játékplatformként már igen hamar a konzolok harmadik generációja, elsősorban a NES lett a konkurenciájuk, régóta van konzol és PC is, mindenféle szünet nélkül. (Milyen szünetről beszélhet Dante? Video game crash volt, de attól még voltak konzolok, PC-k.)

A PC pedig bizony mar regota multimedias termek, jo lenne a fogalmakkal tisztaban lenni.

Én is ugyanezt állítom. Folyamatosan. Csak nem írom le, mert am ultifunkcuionalitásból következik. Miből gondoljátok, hogy ebben véleménykülönbség van köztünk? Egyszerűen nem értem. (És most ide a drámai hatás kedvéért én is kitehetnék kismillió kérdőjelet, de eltekintek tőle.)

Mert valoban nem IBM PC klonnak nevezzuk a C64,Amiga vagy egyeb tipusu gepeket, de bizony azok is szemelyi szamitogepek voltak ami ugye jelenteseben szimplan PC (Personal Computer).

Nem konzolokként hivatkoztam rájuk, hanem alternatív játékplatformokként, melyek mellesleg sokáig egyértelműen alkalmasabbak voltak erre a feladatra. Ha boncolgatnánk, akkor az IBM PC és a konzolok közé tehtnénk őket (a Commodore ugye elő is rukkolt az Amiga CD32 konzoljával is ezek mellett), ahogy Dante is hivatkozott rájuk.

Viszont a(z IBM) PC útjáról beszélt, amit szerinte a konzolok is bejárnak jelenleg.

Tehát még egyszer:

(IBM) PC

Születésekor: multifunkcionális, ma: multifuncionális

Konzol

Születésekor: játékgép, ma: elsősorban játékgép

Ezért nem értem, hogy milyen útról beszél Dante. Aligha a C64-re és az Amigára gondolt, elvégre éppen ezek nem léteznek ma, és nyilván nem ezeket az eltűnt neander-völgyieket tekinti a PC jelenjének. Az persze igaz, hogy a Commodore éppen az IBM PC és a Macintosh irodai elterjedésének is köszönhetően maradt le a versenyben, de ebből kiindulva vizionálni a kényszerű multifunkcionálódást kissé erőltetett következtetés, már csak azért is, mert lám a Nintendo például nem vérzett el ebben a versenyben, pedig ők vegytiszta konzolokkal álltak elő.
  • [Jakuza]
    ????

Eloszor is az elso x86-os architectura az 1978, mig a NES 1983-86 regiotol fuggoen.
    De ha meg vitatkozni probalnal, akkor sem ildomos, mert a 286-osok is 82-ben lattak napvilagot, ami korabbra teheto mint a NES.

Hogy mi volt elotte azon meg kar vitazni, mert peldaul mit is sorolunk be a szemelyi szamitogep kategoriaba. Mert valoban nem IBM PC klonnak nevezzuk a C64,Amiga vagy egyeb tipusu gepeket, de bizony azok is szemelyi szamitogepek voltak ami ugye jelenteseben szimplan PC (Personal Computer).

A PC pedig bizony mar regota multimedias termek, jo lenne a fogalmakkal tisztaban lenni. MPC-1 (1991),MPC-2 (1993),MPC-3 (1996) ezt a licenszt pedig Software Publishers Association adta ki, melyek a kovetkezo cegekbol alltak akkoriban. Microsoft, Creative Labs, Dell, Gateway, Fujitsu.

Tehat eleve hibas a megkozelites amit hasznalsz, Dante73-nak ezekben a felvetesekben igaza volt.
  • Zóanagyvarázsló
    A NES körülbelül egyidős, a japán megjelenést tekintve pedig idősebb is, mint maga az IBM PC. És ez már egy harmadik generációs konzol, utána is, közben is jött számos trónkövetelő és utód, nem volt semmiféle szünet. A Commodore fixhardverei koptak sajnos el. A PC-nek csak az egyik funkciója volt (és mint említettem, a '80-as években még elmaradottabb is volt a riválisoktól, mint akár ma), hogy esetleg játszani is lehetett vele. Ez tény, én erről beszélek, ha nem értesz egyet az okfejtésemmel, akkor kérlek ezt cáfold, mert ez a lényeg. Ezzel szemben a konzoloknál, a játék, A funkció, a mai napig is, ha időnként számba veszik médialejátszóként is.

Pc, mint nem multimédiás termék? Ez számomra új...

Számomra is. Ilyet sneki nem állított (én folyamatosan a PC multifunkcionalitásáról beszélek), az imént találtad ezt leírni, hogy miért, azt nem tudom.

Netnél írtam, hogy korlátozott. Azaz, trélerek, demók, stb...

Tudom, de azért tértek ki a PS3-ra, mert annak koncepciója tényleg hasonlított az általad elképzelthez. Egyébként minek kellene ennél komolyabb net egy játékgépre? Hogy lepécézhesd? :) (Ezzel nem azt mondom, hogy nem lesz.) Sajnos (?) PC-n is ez a multi a jövő, kissé én is ódzkodom tőle.

Nem tagadom, hogy lehet közelítő pontokat találni (de a lényeg a mai napig nem változott, a definíciója lényegében ugyanaz maradt a konzolnak és a PC-nek egyaránt), de egyelőre fölösleges vizionálni különböző folyamatokat, pláne tényként kezelni, kijelenteni őket. Erre még a hardver- és konzolgyártók sem hivatottak, nemhogy mi.
  • Dante73
    Amit itt leírsz, szép és logikus, viszont sajnos korántsem igaz....
    A játékgépek evolúciója valamikor a 70'-es évek végén kezdődött, mikor egy arc összerakta az első TV-re köthető "ping-pong" gépet, avagy a TV Focit.
    Ezután, inkább az IBM gépek kezdtek el terjedni, kissé előttük, - párhuzamosan a Commondorok, amigák, Enterprise-ok. Amik, mai szemmel nézve inkább játék gépek, mint számítógépek, viszont a hagyományos értelemben semmiképp sem PC-k. Kis egyszerűsítéssel, a konzolok következő generációja. Ezek mellett természetes ott volt, (bár, ha jól emlékszem kicsit később, a nintendo. Aztán szünet. Próbálkozások voltak ugyan, kevés sikerrel. A konzol beleolvadt, az immár megfizethető, IBM kompatibilis gépekbe, mert felvette a funkciót.
    Az egyszerűsége a multifunkcionalitása, lenyomta a "konzolt".

Pc, mint nem multimédiás termék? Ez számomra új... Én akkor tévedésből hallgatok zenét, nézek sorozatokat, filmeket a gépemen... A szobámban van egy TV, egy Dvd lejátszó, amiben mindig van készenlétben egy film, ha nem tudnék aludni, és egy elromlott hifitorony, aminek a javítás 1000 forint lenne. De minek javíttassam meg? Tv most sem megy. Egész nap be sem kapcsoltam. Ellenben ma 4-5 részt megnéztem a Star Trek Voyagerből. Mellesleg a Vista-ban már külön Médiatár kapott helyet, annyira nem ebbe az irányba halad.
    Netnél írtam, hogy korlátozott. Azaz, trélerek, demók, stb... Szabályozott internet, az interneten belül, ami minden adatot összegyűjt rólad. Marhára tetszik.... És, sajnos egyre több játék, már PC-n is ezt csinálja. Már nekem is van gamertag-om, igaz, nem engedtem ki a netre. Ezzel, az M$ eleve ki is zárt engem néhány játék multijából, ugyanis ezen a rendszeren nem vagyok hajlandó játszani. (Tudom, egyéni szociális problémám. Mindössze nem tetszik ez az erőszakos modell.... Míg meg lehet oldani anélkül, addig azt használom. )

Hiába sikeres a konzol, mint konzol, ha az elvárások nőnek vele szemben. Most hallani a hangokat, hogy mér nem lehet rögzíteni a játékot, mért nem lehet kilopni képet, egyebek. Ezt Sony is, M$ is hallja. Tehát a következő generációban benne lesz. Nem értem, mi magas ezen nektek. Egyre több funkciót zsúfolnak bele, ezzel párhuzamosan megjelent az első, cserélhető hardwerelem. Tehát, jön a többi is. Mindig így működött, működik.
    Logika. Semmi több.
  • Micsu
    nézzél meg friss teszteket, új játékoknál simán tud annyit a vista mint az xp, néhol még gyorsabb is
  • Zóanagyvarázsló
    Tisztázzuk, mind Magyarországon, mind a világszerte irodai - és természetesen - iskolai gépként terjedt el, mely alkalmas játékra is, és voltak olyan családok, ahol valóban a gyereknek vették játszani (tehát multifuncionális gép volt már akkor is, csak játék szempontjából hátrábbról kezdte, mint ahol akár most tart, de főleg ahová '90-es években el is jutott). Tehát a játék már kezdettől csak egy funkció volt a sok közül. A konzolok hogyan is terjedtek el? Mint csak és kizárólag játékra alkalmas gépek. Tehát egyáltalán nem ugyanaz a kiindulási pont.

Jelenleg a PC ugyanúgy multifunkcionális, a hardverek ereje nőtt, a Commodore beadta a kulcsot, a világ megváltozott (internet, digitális világ stb). A konzol játékra van, mint kezdetben. Viszont már szóba jöhet multimédia lejátszásra alkalmas eszközként. Miért? Mert a PC ebben az értelemben nem is létező útját járja? Nem. Azért, mert a játékok növekvő méretei helyett átálltak a cartridge-oknál olcsóbban gyártható CD-re, DVD-re, és olyan cég is beszállt, aki érdekelt a saját formátumainak ilyetén formában való népszerűsítésében.

Az egy más kérdés, hogy PS3 segítségével lehet valamilyen szinten netezni, vicc szinten lehet hazsnálhataltanul lassú XP-t is Linux alá (?) hackelni, de ez ott egy plusz dolog, a játék és a multimédia mellett. A PC-n mindez az alapkoncepció része. Ha a Sony úgy dönt, talán a PS4-ből ki is gyomlálják ezt a supercomputer image-et támogató feature-t (van még addig pár év, senki nem tudhatja teljes biztonsággal, hogy mi lesz). Mert a Sony eredetileg konzolnál valóban többnek hirdette a PS3-at (és mitn kiderült, nem ez lett a nextgenség kvintesszenciája). Nem lett az, és azóta ezzel az úttal verbálisan szakítottak is. A Wii és az Xbox 360 piaci sikere sem azt suggalja, hogy az emberek ne játékkonzolként tekintenének a játékkonzolokra.

Viszont 10-15 év, és összeolvadnak. Hogy ezt hogy fogjuk hívni? Lehet, nem Pc-nek, hanem valami másnak.

Ezt mondom én is, addigra akár ez megtörténhet, ezért van értelme komoylan beszélgetni legfeljebb a következő és az azutáni generációról. Egy cég becsődölése vagy kivonulása felülírhat mindent, ahogy maga a technikai fejlődés is. Állítani valaminek a törvényszerű bekövetkezetét, abból levezetve, hogy a multifunkcionális PC mára multifunkcionális PC-vé vált (ha a környék gyerekeinek körében anno a játék miatt is vált népszerűvé...), szerintem csupán hasraütéssszerű tipp ebben a kontextusban. Ettől függeltenül bejöhet. Ahogy a világvége is. Megjósoljam? A Commodore példája és a Grim Fandango üzleti bukása is mutatja, nagyon közel járunk hozzá...
  • Cat 02 #8321
    1907-ben mikor elindították a 10 éves iparfejlesztési programot se gondolták mi lesz 10 év múlva ...
    Hogy miért írtam le ? Csak jó vok töriből xp
  • Dante73
    Szegényes a fantáziád....
  • Istencsászár
    10-15 év rettentő hosszú idő. 15 éve DOOM volt a csoda, hogy 15 év mulva mi lesz? élképzelni sem tudom...
  • Dante73
    Kis, terven kívüli pénzem lett, gondolkodtam, mi legyen vele. Elösször gépet akartam fejleszteni, de rájöttem, felesleges. Mobilt veszek.
    Mit tud a jelenlegi mobilom? 2Megapixeles fényképező, 3G, blu, isteni az mp3 lejátszó benne, java játékokat futtat, stb. Egész jó telefon.
    Mit akarok? Ugyanezt, csak minimum 5 Megapixeles kamera, gyorsabb proci, és nem java, hanem wm alapú játékok legyenek benne. Az Omniát néztem ki. GPS, Wifi, Win6.1, érintőképernyő, stb...
    Hogy ezt mért írtam le? Hogy szemléltessem, mikor egy cuccot lecserél az ember, azt választja a piacon levők közül, ami nemcsak ugyanazt tudja jobban, de ugyanakkor többet is tud.
    Így van ez a konzolnál is. Nem elég a szebb grafika, akkor már tudjon videót lejátszani, képet lopni, (majd azt szerkeszteni) videót rögzíteni a játékból, stb... És máris a PC-nél vagyunk...

Másik tévedés, hogy olcsóbb a konzol. Nem az. Ha csak játékra használod, ugyanannyiba kerül, mint a PC. Ugyanis, amit a PC-nél fejlesztésre költesz, azt konzolnál a drágább játékok veszik ki a zsebedből. (feltételezve, hogy a vásárlói szokások ugyan azok, mindkét félnél, tehát a legolcsóbb helyen szerzi be mindkettő, és nem warezol egyik sem.)
    Amúgy mindkettő, nagyjából jó úton halad. Viszont 10-15 év, és összeolvadnak. Hogy ezt hogy fogjuk hívni? Lehet, nem Pc-nek, hanem valami másnak. De a két platform fejlődése ugyan arra halad.

Egyébként egyetértünk....))
  • Balumann
    A PC -nek az az előnye, hogy már úgy fejlesztjük, hogy mindenre jó legyen. Ebből következik, hogy már mindenre jó (hacsak nem próbálják az ellenkezőjét bebizonyítani 1-1 területen, pl. játék készítés).
    Míg a konzol csak főképp játékokra, de +ban lehetőséget ad néhány multimediás funkcióra (de közel sem ad annyi lehetőséget azokban sem, mint PC-n).
    Teljesen jó úton halad a PC és a konzol is (ennél sztem nem fog többet tudni a köv gen konzol sem, vagy legalábbis nem sokkal), csak a játékfejlesztésekbe ne szóljanak bele. Ne próbálják azzal rávenni az embereket a konzolvásárlásra, hogy sokkal több játék jön ki rájuk, meg mennyivel jobb játszani azon...

Az előnye úgyis megvan, olcsóbb és nem kell attól félni, hogy nem fog elindulni egy játék, nem kell szenvedni beállításokkal, telepítéssel foglalkozni.

Ez továbbra is a véleményem erről.
  • Dante73
    MI is tette népszerűvé, FELHASZNÁLÓI szinten a PC-t? A játék, és az internet. Most mire alkalmas a konzol? Játékra, és korlátozott internet elérésre.
    Akárhonnan nézem, egy irányba mutatnak a dolgok. Hogy beolvad, vagy összeolvad, más kérdés. És nem is igazán lényeges. A számítógép megy a maga útján, (Jelenleg, úgy tűnik, a korlátok közé szorítás a cél, ami konzolokon már aránylag sikeres) a konzol pedig csatlakozni fog hozzá, amint a megfelelő korlátok közé szorították. Onnan ugyanis feleslegessé válik a gyártók számára.
  • Zóanagyvarázsló
    De a PC eleve általános használatra jött létre, tehát az általad említett jól ismert út, valójában teljesen más, hiszen más ponton is kezdődik. Könnyen elképzelhető, hogy egyszer teljesen összemodósik a PC és a konzol (és mondjuk terminálok lesznek helyettük), de jelenleg az utóbbira éppen játékgépként van igény, a PS3-nak a Blu-ray nem használt, ha azt nézzük, hogy az elterjedésre miként hatott, illetve mennyit bukott ezen a Sony. Cserébe megnyerte a formátumháborút.

Az következő egy vagy két generáció is erre lesz hivatott, nappaliba játékra és multimédiás szórakoztató géppé válni (ami szintén nappali), ez más multifunkcionalitás, mint amit a PC képvisel. Persze lehet most is Linuxszal szórakozni PS3-on csak az értelme csekély. A PS4-gyel talán már erőből lehet használható Win98-at emulálni (ezt nem olvastam valahol, csak légből kapva példa gyanánt felvetem), ez is főleg érdekesség lesz, melyre a hardver ereje, a technikai fejlődés ad lehetőséget, a célhardver ettől célhardver marad.

Viszont a lehetőségek nyilván bővülni fognak, tudnak. Ha ezt érted PC-vé válás alatt, akkor egyetértünk, viszont én nem ezt ezalatt "terminus technicus" alatt :)
  • Istencsászár
    A konzolnak konzolnak kell maradnia, azokkal az előnyökkel ami miatt konzol vagyis játékgép. PS3 és Xbox naggyából ugyan azokat tudja, csak az Xbxox jobban, kifinomultabban, könyebben, ezért is sikeresebb a vevők és a fejlesztők körében a jelen generációban. A Wii más irány, az Nintendó féle szarból milliárdokat kasználni szisztéma.
  • Dante73
    Pont ezt magyarázom.
    A PC azért lett, lehetett sikeres, mert több dolgot tud. Konzol is egyre több dolgot tud, egyre többet vár el tőle a felhasználó. Ahhoz, hogy legyőzze az ellenfelét, több dolgot kell tudnia, mint a másiknak. Olyan gép pedig már van, ami mindent tud, a számítástechnika területén.
    Egy meg egy, az kettő. Mindig. Ennyire egyszerű a képlet. Persze, nem kétlem, hogy az időt, amig véglegesen PC-vé válik, elnyújtják, amíg lehet, (ilyen oldalirány a WII is) de elkerülhetetlen a dolog. Már csak azért is, mert nincsen semmi, amit a PC ne tudna ugyanúgy, vagy jobban.
  • Dante73
    Szerinted a lábadat kell figyelnem ahhoz, hogy lássam, merre mész? Esetleg, elég, ha látom a fejed búbját?
    Könyörgöm, azért, mert nem tudom, mi a legújabb ficsőr, és hogy hogyan hívják, attól az IRÁNYT még látom. Ne legyél már ennyire értetlen, könyörgöm...
    Nem tragédia felé halad... A saját pályáján halad, ami nem vezet sehova. Illetve, a PC-vé válás felé vezet....

Miért is jobb egy asztali lejátszó? Mert a box több formátumot kezel a legtöbbnél? Csak az tud többet, amelyik drágább... 5.1 et tudja a doboz, ha jól tudom...
    Miért jó egy iPod a zenére? nem jobb akkor inkább egy HI-FI?
  • Zóanagyvarázsló
    Nem vezetek, nem kell egyik sem :) (Legfeljebb az áruk.) Másrészt nem vennék Ferrarit menőzni, félteném, és a fenntartása is vagyonokba kerülne.

De mindegy, arra akartam célozni, hogy nagyon távoli az analógiád, ha össze is vethető játékplatfromként a Vista és a konzol, az űrhajó és a monocikli összevethető, elvégre mindkettő jármű...

Mellesleg az IBM(-kompatibilis) PC annak idején éppen a sor végén kullogó játékplatform volt, sokáig nem rúgott labdába a C64 majd az Amiga mellett játékgépként, és így a konzolokat ki is hagytuk a képletből. A PC régen elsősorban irodai munkára volt, most már több mindenre használható, de ez a lehetőségek bővülése miatt van (ki vett PC-t1985-ben filmeket nézni rajta, vagy a nem létező - publikus - hálózaton netezni?), ahogy részben a konzolok multifunkcionálódása is, bár ezt jelenleg csak egyfelől támogatják, másik odlalról visszafogják a konzolgyártók.
  • Istencsászár
    Elég viccesen hangzik hogy pont MS, de ez a helyzet...
  • Istencsászár
    Játék, film, zene. Filmre jobb egy asztali lejátszó vagy akár egy pécé, zenére jobb egy ipod, mi ezen a bonyolult?
  • Istencsászár
    "Nem olvasgatok, mert nem igazán izgat"

Ha nem tudod miről beszélsz nem látsz bele, akkor miről beszélünk? mondod hogy merre halad, ott van nézd meg micsoda tragédia fele halad... rossz irány? nem ez nem az, egy jó úton halad, ami egyre jobb lesz és ennek ékes példája az MS és az Xbox szolgáltatásai legutóbb pl az NXE.
  • [Jakuza]
    "A konzol a multimédia fele halad, DE nem tud helyettesíteni egy asztali lejátszót mert nem arra lett kitalálva."

Szerintem ezt nagyon gyorsan gondold at megegyszer, mert megint helytelen kovetkezteteseket vonsz le.
  • Dante73
    Nem olvasgatok, mert nem igazán izgat, mellesleg annyira nem tudok angolul, hogy tökéletesen értsem.

Mindent meg lehet magyarázni, mindennek van oka. Egy a gond a magyarázatoddal. A végkövetkeztetése az, hogy nem, mert.... nem. Ugyanakkor a történelmi példa azt mutatja, hogy bizony, de. Tetszik, vagy sem.... És az azért de, mert most ugyanazon az úton jár a konzol, mint annó a PC.
    Hogy majd később más irányt vesz? lehet. Jelenleg viszont egy már kitaposott ösvényen halad. Ami nagyon jól tudjuk hová vezet.
  • Istencsászár
    New Xbox Experience olvasgasd el
  • Istencsászár
    "Csak nézd meg, merre halad a konzol. Filmet nézni, netezni, csevegni lehet vele. Mi ez, ha nem a multifunkcionalitás felé való haladás?"

A konzol a multimédia fele halad, DE nem tud helyettesíteni egy asztali lejátszót mert nem arra lett kitalálva.

Filmet nézni alapból lehetett hiszen található bennük egy DVD olvasó.

Manapság pedig az online terjesztés kezd előtérbe helyeződni, ezért is nyomatja a filmeket a Sony és az MS a saját rendszerén, ez semmi különös, csak filmek... minden más funció a játékokhoz van, pl egy voice chat. Netezni nem lehet, ha lehet is a PS3on az is messze van az ideálistól és a tökéletesen használhatótól, erre a Pc a tökéletes eszköz. A multimédia nem egyenlő a multifunkcióval, konzolon nem fogsz videót vágni, excel táblákat készíteni, autocadozni stb... viszont játszhatsz rajta meg nézhetsz filmet vagy hallgathatsz zenét, bár annak is csak a játék közbeni használatát látom egy konzol esetében...
  • Dante73
    A kocsi, az kocsi. Akkor legyen egy puntód, én megelégszem, egy ócska Ferkával...
    Az oprendszer önmagában nem konzol, mindössze tartalmaz kizárólag játékra használható részeket. Illetve, majdnem csak játékra használható, használandó részeket.
    Istencsászárnak annyiban igaza van, hogy nem játékra lett kitalálva. Ellenben, mikor a Microsoft kialakította a driverek egységes meghajtására szolgáló technológiát, azaz a directX-et, attól a pillanattól alkalmas rá, TÖKÉLETESEN!
    Csak nézd meg, merre halad a konzol. Filmet nézni, netezni, csevegni lehet vele. Mi ez, ha nem a multifunkcionalitás felé való haladás?

Úgy látszik, elfelejtettétek a PC történelmét. Ki is találta ki? Mi is volt a koncepció? Mitől, hogyan, miért lett sikeres?
    Csak megjegyzem, a konzol jelenleg PONTOSAN ezt az útvonalat követi.
    Aki nincs tisztában a kérdésekre a válaszokkal, az kérdezzen, szívesen elmesélem.
  • Istencsászár
    Mint említve volt a pécé nem játékra lett kitalálva, ezért kár is az oprendszer miatt sírni, hiszen csak az MS van, egyszerűen nincs más... valamit valamiért, valakinek játékra kell, valakinek munkára, valakinek teljesen másra, ezért kompromisszumok vannak, amitől sosem lesz olyan játékgép mint egy konzol, persze a konzol sem lesz pécé.