17438
  • koschwarz
    nem azért, hogy meggyőzzelek a far cry 2-ről, de pont így voltam vele én is, ahogy te :))) először pár óra után leszedtem. egy hét múlva megint felraktam, megint nekikezdtem ugyanúgy (értsd, ugyanazzal az "FPS-berögződésekkel"), majd megint leszedtem. majd itt a farcry 2 topicban valaki elhintette annak a gondolatnak a magját a fejemben :), hogy nem kell mindig mindenhová berontani, lehet lopakodni is.

nagy felfedezés volt :)))) TÉNYLEG sokkal élvezetesebb lett a játék, és sok hibáját ki lehetett így küszöbölni (pl. a pillanatok alatt visszatermelődő ellenséget a checkpointoknál, az úton-útfélen kényszerű harcolást, ráadásul rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem szükséges autóval járni mindenhová, bár nagy a kísértés, de a sok harc miatt sokkal több idő autóval eljutni valameddig, mint a susnyásban gyalogolni, ami egyébként legrosszabb esetben is csak pár perc, ha okosan használod a buszjáratokat, stb.).

melléküldetéseket és gyémántkeresést is csak addig csináltam, amíg meg nem tudtam venni a hangtompítós mp5-öt és a dart-távcsövest, meg a camo-suit-ot, onnantól én voltam a király, és csak a főküldetéseket csináltam.
  • Micsu
    a dragon ageben azért még bízok, sok zsellér a másik topickban pont azért sír hogy mi lett a biowarevel pedig pont ennél a játéknál látom hogy talán tényleg jó szerepjátékot kapunk :D
  • Micsu
    azok a melléküldik sztem semmit se dobnak az újrajátszhatósági értéken de egyébként tényleg jó játék ha eltekintek a sok butítástól

• Istencsászár
    Ingyen játék? az olyan is... ingyen neked nem fognak készíteni játékokak, sem pécén sem sehol máshol.

Modding jórészt ingyen van, de ahhoz is meg kell venni az alapjátékot ami nincs ingyen.
  • dronkZero
    AC-t én sem értem, miért húzták le, engem 100% lekötött, amíg azzal játszottam. Vége kicsit tényleg "messze vagyunk még, Törpapa?"-fílinget hozott, de az már eléggé a végén jött elő, azon a holtponton átvitt a sztori lendülete.

FC2-vel két nap (kb 10 óra játék) alatt nem találtam benne az égvilágon semmit, ami tetszett volna... Ami elsőre bejött, még arra is rá kellett jönnöm, hogy szar. (pl a tűz azt hittem terjed, de nem, a fegyverek tükrözöttek... a beragadás-felrobbanás elsőre jó ötletnek tűnt, de valami agyatlan módon túlzásba vitték a dolgot... stb)

Mass Effect-tel kapcsolatban nem szokták említeni a repetitívséget, pedig az is nagymestere a "tökre teljesen halálugyanolyan küldetések orrba-szájba" című átverésnek. Én félreraktam a fősztorit, hogy előtte begyűjtsem az XP-t a mellékküldetésekből, aztán úgy is maradt. Totál elvették a kedvem a mellékküldik a játéktól. A fősztori kidolgozott és jó, de ez a töltelék igénytelen, játékidőt kamuval kitoló mellékküldetés-rendszer valami iszonyatosan lehúzta az összhatást.

Bioware igencsak elhagyta magát, egy Baldur's Gate-ben kb két egyforma küldetés nem volt, nem hogy egy fél játéknyi.
  • noname023
    KONZOL=100, 1000% piaci haszonhajhász orientált banda pl tudtok mondani ingyenes konzoljátékot(mert pc azért létezik ilyen).

Magyarán ez a super save rendszer ezt szolgálja
    szopjál minnél többet jó hosszan
    annál tovább használod a programunkat.

Meglepődni nem kell pénzpénzpénz mindennek az oka.

• koschwarz
    speciel a far cry 2-őt harmadszorra kezdtem el, nem adtam fel, ha már megvettem :) 3. próbálkozásra végigvittem, és összesen 36 óra volt a végső játékidő a statisztika szerint...és nem csináltam meg a választható küldetések felét sem. és a megfelelő játékstílus (gyakorlatilag lopakodás, ha nem akarsz 3 percenként harcolni) megtalálásával nagyon élvezetes lett, teljesen megváltozott a játékról véleményem a végére, pedig először szidtam mint a bokrot.

AC: valóban repeptitív(nek hat), ebben a játékban valamilyen oknál fogva jobban kidomborodott ez, holott a játékok 90%-ában is mindig ugyanazt kell csinálni. ráadásul, van egy olyan érzésem, hogy sokan elsiklottak afelett, hogy minden egyes minifeladat az orvgyilkosságra felkészüléshez kellett, ha tökéletesen akartad véghezvinni. csak ugye a sok okostóni lewarezolta, nem a magyar feliratos változatot vette meg, fingja sem volt se a történetről, sem arról, hogy minden minifeladattal megszerzett információ miről szól, mihez kell, így aztán könnyű elsiklani a játék értékei felett, és csak egy repeptitív valamit látni belőle.

én speciel minden egyes harcot, minden egyes halálugrást nagyon élveztem, a misztikus történetről nem is beszélve.
  • Istencsászár
    biztos kimaradt, de újra olvasd el

"Bioban több volt benne mint ami végül is lett" nem egy hentelést vártam tőle az első óra alapján, meg úgy egyátalán nem
  • dronkZero
    Szereted az FPSeket, ÉS akkor hagytad abba, amikor átment hentelésbe? Nem paradox ez egy kicsit, tekintve hogy a legtöbb FPS 100% a hentelésről szól, nem csak "átmegy" bele? Na mindegy.
  • Istencsászár
    jól indul és átmegy nonstop hentelésbe, na ott fejeztem be... szeretem az FPSeket, de a Bioban több volt benne mint ami végül is lett
  • Dante73
    Mass Effect nem rossz játék, bár meg kell aszondjam, nem is egy akkora durr. Az annak a tipikus esete, hogy egynek jó. Lehet, a 2. kijövetele előtt játszok vele megint, de csak azért, mert a mentéseim eltűntek, és a 2.-ban állítólag használhatók lesznek az 1 mentései.
    De azért AC-hozzá képest, messze van, mint Makó Jeruzsálemtől...

ICs!
    Mi bajod a Bio-val?
    Az pont, hogy nem csak a grafikájával hódit. A története elég jó, ötleteik is akadnak, a világ maga, pedig amiben játszódik, egyenesen zseniális. Kissé konkrétabban meg tudod fogalmazni, mi a gond vele?
  • Istencsászár
    ME nekem 23 óra volt, de egy részét nem teljesítettem a mellékküldiknek, a játékot pedig kétfélekép is lehet játszani szóval magas az ujrajátszhatóság.
  • Cat 02 #11529
    Azért Mass Effect nem egy hosszú game. 20 óra alatt toltam végig talán, Witcherben ennyi idő alatt 2. fejezetig jutottam :D

Istencsászár:
    "még hozzá nem is rövid" - nem rövid, de monoton, mindig ugyanazt kell csinálni, első pályán még ember felkeresi összes kilátót, adatot gyűjt, de a vége fele már töke ki lesz :D Én pl csak a story miatt vittem végig.
  • Istencsászár
    Nem vagyunk egyformák. Nekem a Biohock nem tetszett, abban nem látok semmit, csak a szép grafikát meg az ötletes világát, de tartalmilag nekem nem jött be, nem is bírtam vele sokat játszani.
  • Dante73
    Az AC ből pont az hiányzik, ami igazán játékká teszi a játékot. Az ötlet, a fantázia, és egyebek. Egy tisztességes iparosmunka. A látványvilág gyönyörű, az irányítás jó, az animációk kidolgozottak, de ENNYI. Sehol egy kis változatosság, kis fantázia, kis ötlet benne.
    Igazság szerint, én a játékokat egyfajta művészetként látom, ugyan úgy, mint egy filmet mondjuk. A Bioshock egy művészi munka. A Mirror's Edge szintén. (És nem az a lényege a játéknak, hogy tökélyre fejleszd az ugrálást, ha így hiszed, nem érted a játékot, az csak egy lehetőség csupán) Ezért is nem nyavalygok a rövidsége miatt. Az így egy komplett egész. Az AC-ből ez a komplettség hiányzik. Egyik oldalon sokat mutat, a másik oldalon semmit. Ha úgy tetszik, egy hosszúra nyúlt dögunalmas regény, (csodaszép borítóval, igényes bőrkötésben) míg a Miroor's Edge egy novella, ami egy világot mutat be... ponyvaként kiadva.
    Az, hogy 8Millió elment belőle, nagyon sokat elárul a mai világról. Egy igénytelen, a külsőségekre adó világban, egy szintén csak a külsőségekre adó játékból sok fogy. Míg egy ME, ami gondolkodtat is, alig fogy, hozzá képest, mert a grafika sterilnek hat. Szánalmas.
  • Istencsászár
    lassan itt a második rész, reméljük hogy hallották a nép akaratát:)
  • Micsu
    Én azért vagyok mérges az asel kapcsolatban mert tényleg odafigyeltek a fejlesztők a mozgásra, grafikára, sztoryra, egy jó világot sikerült megalkotni a játéknak és mégis egy dögunalom lett mint a gta4, ezt a teszterek is észrevették!
  • Istencsászár
    ACra sok mindent lehet mondani, de azt nem hogy nem minőségi, tartalmilag bele lehet kötni, de másba nem.

A Mirrors Edgehez még annyit hogy rövidnek tünhet, de akiknek nagyon bejött azok nem csak 1szer játszották ki, hiszen a játék egyik lényegi része az hogy az adott pályákat hiba nélkül, szinte csukott szemmel az időlimiteken belül játsza ki az ember, ezzel elég sokáig el lehet tökölni, a játék pedig ényegében erről szól hogy tökéletesen és gyorsan teljesíteni a futásokat a pályákon.
  • Micsu
    jó eladás, jó nézetsség stb nem egyenlő a minőséggel, as jó játék lehetett volna, remélem ezt a 2. résznél figyelembe vették
  • Istencsászár
    AC az a játék ami vagy tetszik valakinek vagy nem, köztes állpot nincs. Azt merész kijelenteni hogy rossz és még hozzá nem is rövid, akinek bejött maximálisan tetszett, természtes mindeki tisztában van a hibáival, viszont a sok millió eladott példány azt jelzi hogy sikeres játék volt és tetszett a közönségnek.
  • Micsu
    Senki sem írta hogy rövid de az abszurd hogy nem lehet végigvinni 36 óra alatt, még az a szerencse hogy percet meg másodpercet nem írtál
  • [Jakuza]
    Biztos mindenki hazudik :D

"Closing Thoughts
    From start to finish, it is enjoyable and exhilarating without any boring intervals.
    I played the game the past 3 weeks almost on a daily basis, accumulating about 60 hours of real game hours."

"Deus Ex won game of the year so many times..... he game is long and will occupy plenty of game hours, more so than some of the new games that are being churned out."

"Pros:
    lengthy game offers many game hours to play"

Meg a vegen kiderul, hogy rovid a jatek testvereim. :D
  • Dante73
    Nézzünk meg egy két, már több epizódot megért játékot.
    Tomb Raider; Az újabb részek nem mindig rövidebbek, de a tendencia tetten érhető; ahogy fejlődik a grafika, a pályatervezés, és a fejtörők és a játékidő egyre kevésbé fontos szempontok.
    Medal of Honor. Szintén érdemes összehasonlítani az AA-t, az A-val. Főként játékidő terén.
    De ott az NFS is példának. Most Wanted játékideje, az őt követő éjszaka játszódóéval. (Címe már be sem ugrik) ég és föld a kettő.

Tehát lehet ugyan említeni ellenpéldákat is, de ha neki ül az ember, és összeszedi a dolgokat, kirajzolódik a tendencia; A mai játékok átlagos ideje órákkal rövidebb, mint mondjuk 5 évvel ezelőtt. (és ez, logikus is; Ha valaki 2-300 órát játszik egy évben, mi a jobb a kiadónak? Ha ezt a játékidőt 10, vagy 20-25 játékkal tölti el a vásárló?)

De említhetem a pályatervezést is. A GTA3-ban, ma is emlékszem minden sarokra, majd minden épületre. Odatalálok a kurvázó-helyhez, az autófestőhöz, a bisztróhoz, stb, bárhol raksz le a városban. GTA4 ben akadnak jellegzetes pontok, de nem igazán menne a dolog. Vagy ott a Crysis; Van olyan, hogy döbbenten áll az ember egy FA előtt, hogy úr isten! ez mennyire szép! vagy a tengerparton, egy völgyben, vagy akárhol. (És a játék egyébként sem rossz, nem unalmas sehol, stb. Ellenben egy Assassin Creed semmi mást nem mutat magából, PUSZTÁN a grafikát. Azon kívül pozitívum nincs is a játékban. Mégis elkelt vagy 8M darab belőle. Vagy a Dead Space. (most viszem végig másodszor, mert irtózatosan jó játék, és a múlt héten sikerült megoldanom a kamera-forgást) Minden szempontból jó a játék, de a játéktér nevetségesen kicsi. (És az irányítás egy borzalom) Egy 20-30%-al nagyobb játéktér, és máris hosszabb a játék, jobban elfér a kamera, stb. (Értem a nagyobb játéktér alatt ugyan ezt az elrendezést, csak minden helység egy kicsit legyen nagyobb. Hiszen a szűk teret nem használják ki, semmilyen szinten)
    És hosszan lehetne sorolni a mai játékokkal mi a baj. Már az ötlettől kezdve, egészen a kiadói rendszerig. DE! Azért nem olyan rossz a helyzet. Mert kaptunk ugyan egy FarCry2-t, de van Crysis is. Létezik TDU, Mass Effect, The Witcher, Sacred2, Bioshock, stb... a sok tényleg értéktelen, és rövidke játéknak aligha nevezhető dolog mellett. Hozzá teszem, a rövidség se mindig akkora gond. Ott a Mirror's Edge. Rohadt rövid, de úgy jó, (nagyjából) ahogy van. (Remélem, a 2 nem kap majd agyoncsicsázott grafikát, mert a sok casual-idiótának ez volt vele a legfőbb gondja, aki pedig értette a játékot, az tudja, hogy ez így volt tökéletes...)
    Szóval a játékok rövidülnek, "butulnak" és van egy olyan érzése az embernek, hogy kizárólag a grafika számít ma már, de azért akadnak kivételek is. Azokkal kell játszani. A FarCry2-t, Assassin Creed-et, és az ezekhez hasonlókat pedig felejtsük el gyorsan.....
  • Istencsászár
    Valóban végig lehet rohanni a Resi 4en, sőt az 5ön is akár 3-4 óra alatt, ha tudja valaki 100% pontosan hogy merre hova és mit, és persze nem a legnehezebb fokozaton, mert valjuk be a Resinek csak úgy van értelme... túlélő horror akció. Aki 6 óra alatt végig tud rohanni egy átlagos játékon az már 1szer minimum kijátszotta. A Resi4el nem játszottam, de a Resi5ben akad gyüjtögetni meg felfedezni való ami nem megy azonnal, konkrétan én minden után kutattam, de egy bizonyo emblémából csak 1et találtam a sokból, ami különböző dolgokat unlockolni, vagyis nem voltam elég alapos. Játszani egy játékkal nem abból áll hogy megy az ember előre mint a bírka, lehet így is, aztán lehet leszólni, vagy nekiáll normálisan és kivágzi tisztességesen úgy ahogy azt kell és ahogy a fejlesztők gondolták. Én nem vagyok ilyen, nem szeretek túlságosan pöcsölni, de ezek miatt én sosem szólok le egy gémet sem, mert erről nem az tehet.
  • Micsu
    "Keszitok valamint tovabbi jatekosok tesztje alapjan a legrovidebb jatek az alatt nem megoldhato."

linket
  • Zóanagyvarázsló
    Sok műfajban a játékmenetbeli változások miatt lehet ezt érezni. FPS-eknél ugy enem mindegy, hogy egy lineáris csőben lövöldözve haladsz előre (CoD), vagy vissza kell futkosni kulcsokat keresgélni.
  • Zóanagyvarázsló
    Milyen teszt ez? Az mondjuk nyilvánvaló, hogy nem állja meg a helyét, hiszen játszottam a játékkal. Ha valaki elnyomkodja a párbeszédeket, és végiglövöldözi a pályákat, akkor inkább 16 óra lesz az a 36, és szó nincsne exploitról. Persze így nem sok értelme van játszani - illetve a végiglövöldözés még "RPG" lévén belefér.
  • [Jakuza]
    Keszitok valamint tovabbi jatekosok tesztje alapjan a legrovidebb jatek az alatt nem megoldhato.
    Persze lehet hogy talalt valaki kiskaput, amivel megoldhato de az exploitok kihasznalasa nem hinnem hogy vegul is a valos jatekorakhoz kene viszonyithanunk, lasd Elder Scrolls ahol gyakorlatilag egy bugnak koszonhetoen 15 percen belul vegig lehetett jatszani.
    Ellenben a Resi 4-et egy kezdojatekos 12 ora alatt vegig viszi, a profik vegeznek vele 6 ora kornyeken.
    Ez pedig egy AA+ kategoriatol egyszeruen nevetseges.
  • Micsu
    "Deus Ex nem hinnem hogy neked 32 ora volt, mivel 36 ora alatt lehet megoldani."

és ezt kiszámoltad hogy 36 óra alatt lehetetlen végigvinni? ne legyél már lol
  • Kurafi
    Valóban 10 maximum 12 óra alatt végiglehetett vinni a Beyond Good & Evilt
    Persze ennek ellenére egy jó játéknak lehetett titulálni.
    A többivel egyetértek a játékok ideje lényegesen megváltozott és nem pozitív értelemben. Átlagosan közel harminc százalékkal csökkentek az utóbbi 10 év folyamán.
  • Zóanagyvarázsló
    A mentett állás szerint annyi volt, a legtöbb pályán lopakodva. De ha szigorúan mindenhol sunnyog az ember, akkor el tudom képzelni a 36 órát. Egyébként nem is tudom, hogy hibridként mihez lenne érdemes hasonlítani, legfeljebb valamely lopakodós játékhoz, ha már úgy játssza az ember.

A BG&E-t mondjuk nem mondanám extrém rövidnek, de egyébként eleve konzolport volt, szóval semmiképpen nem egy ősPC-s játék. Persze nagyon jó volt, de nekem jól esett volna, ha szabadásgban hozza az Outcast szintjét. Illetve az vicc volt, hogy egy viszonylag kevés párbeszéddel rendelkező játékban (2003-ról van szó!) szinte csak az átvezetőket szinkronizálták.
  • [Jakuza]
    Ja es meg valami a Beyondot nem oda akartam irni csak kozben mast is csinaltam igy a felsorolashoz kerult az extreme rovidbol a hosszuk koze, pont a "mint a PC-s jatekoknal a nehany oras jatekok a multban, de ezek elenyeszo szamuak, a toredeke a jatekoknak jo ha 5%-k, tehat ilyeneket fel sem erdemes sorolni" mondatbol kerult ki a 10 oras nagyon rovid jatekidejevel.
  • [Jakuza]
    Deus Ex nem hinnem hogy neked 32 ora volt, mivel 36 ora alatt lehet megoldani.
    Az pedig inkabb kozelebb all a 40 orahoz, mint mondjuk a 12-hoz, mint peldaul egy Resident Evil 4-nel. A kenyelmes jatekosok csinaltak meg 20 alatt.
    Erzed a kulonbseget ? :D
  • Zóanagyvarázsló
    Szerintme néha jól jön egy kis kényszer, mert a játékosok egyszerűen hozzászoknaka gyakori mentéshez. Egy időben nálunk borzalmasan ingadozott az áram - ez a hardvernek sem tett jót... -, így én is rászoktam, pontosabban a mai napig vissza szoktam esni.

Ezért is díjazom, hogy a Witcherben vagy a King's Bountyban nem lehet menteni harc közben (mondjuk az is egy élmény volt, amikor az utóbbiban egy 30 perces harcot elrontottama végén egy mellékattintással :), és nagyon tetszett annak idején az Outcast mentési rendszere is (bárhol, bármikor, bármennyit, csak kicsit lassan megy, és addig elláthatják az ember baját).
  • Zóanagyvarázsló
    A Deus Ex nekem 32, a Beyond Good & Evil pedig 20 óra volt (igen, elsőre, minden szegletbe benézve, minden párbeszédet végighallgatva), pedig én a világ egyik legkényelmesebb játékosa vagyok. A többit nem játszottam, vagy legalábbis nem játszottam végig őket, de a Quake-kel elég gyorsan lehetett haladni. Szóval a 40-60 órás játéidőt csak óriási túlzásként tudom értékelni. Talán elő kellene venned újból ezeket a remek játékokat, hogy lásd, mennyire befolyásolnak az emlékeid.

s a maga kis hatulrol mellbe modjan megprobalja cafolni ezeket a a tenyeket

A világért nem venném a le a kenyered. Viszont a "tényeid" messze vannak a valóságtól, ahogy ezt fentebb taglaltam is.
  • [Jakuza]
    Szerinted nem.
    Szerintem meg igen es ezt rengeteg netes tanulmany is igazol. Nem csak a PC-s jatekoknal, hanem a konzoloknal is. Persze lehet felhozni extreme peldakat, mint a PC-s jatekoknal a nehany oras jatekok a multban, de ezek elenyeszo szamuak, a toredeke a jatekoknak jo ha 5%-k, tehat ilyeneket fel sem erdemes sorolni, mint ahogy az extreme kategorias jatekidejunek szamito Wizardry 7, Pirates! , Elite es hasonlo jatekokat sem a honapokig tarto vagy szinte vegtelenitett jatekidejukkel. Nem erdemes megemliteni a stilusuk miatt behatarolhatatlan jatekokat idoben, mint pl a konzolos verekedos jatekokat vagy arcade autoversenyzoseket sem.

Tehat az altalanos jatekcsoportokrol erdemes beszelni, mint peldaul az FPS-ek,strategiak, kalandok, platformok stb, mint pl a System shock 2, ,Quake , HL , Deus Ex, Beyond Good and Evil, Homeworld, Outcast. Ugyebar ezek nem RPG-k, ellenben 40-60 de akar meg tobb jatekoras jatekok voltak. Ellenben az sem igaz amit mondasz az RPG-knel, mert biza azoknak a jatekideje is szamottevoen csokkent az elmult idokben.
    Az FPS es hasonlo jatekidoket max 25-30 jatekorakban merik manapsag.
    Es ez igaz olyan jatekokra is mint Fallout 3, Crysis, MGS4, Silent Hill 4, Tomb Raider Underworld. Es sorolhatnam vegelathatatlanul a sort, mind ket platformon a regi es az uj jatekoknal egyarant. Ezek pedig top kategorias jatekoknak szamitanak a platformjukon.
    Raadasul aminek van folytatasa a leirtak kozott az mind-mind rovidebb volt lenyegesen mint az eredeti.
    Szoval amirol hablatyolsz az ismet nem allja meg a helyet, de persze ezt mar megszokhattuk toled.
    De majd mindjart jon Zoanagyvarazslo is es a maga kis hatulrol mellbe modjan megprobalja cafolni ezeket a a tenyeket 2 cimmel a 20000-el szemben ahogy szokta ugy altalaban, hogy a partodat fogja.
  • Balumann
    mert túl ritkán mentett, meg ha már van akkor miért mászkáljak órákig utána? Checkpoint legyen viszonylag sűrű időközönként (esetleg nehezebb fokozaton legyen ritkább, ha olyan a játék).
  • Cat 02 #11504
    Én max a graffal vok így :)
  • Rundstedt17
    egyet értek ma azért tűnt hosszúnak mert akkor kezdték sokan és még sokat bénáztak....amúgy most vissza menve maguk is meglepődnének hogy milyen rövid volt pl egy fps.
  • wedge31
    Furcsa hogy kötelezönek gondoljátok a mentést pedig nem az ,ha akartad a Crysisban is volt checkpoint ,mért nem használtad csak azt ?