127612
-
#127212 Köszi, tanulságos kérdőív -
#127211 Új szavazás. -
#127210 OFF
Egy barátom továbbította felém. Remélem nincs harag, hogy beteszem.
Olvasásról és közösségi portálokról. Kérdőív felnőtteknek.
Fiatalok felé.
ON
Bevallom furcsa, hogy eddig ilyen típusú kérdést nem tettem be. Vagy legalább valami hasonlót. -
#127209 Nem vagyok egy szaki semmilyen téren sajnos. Kisebb festéseket (régi beltéri ajtók/beépített szekrények ajtajai, spejz, WC, fürdő) csináltam csak még régen anyámnál, de azt többször is. Azért ha 1-1 csavart meg kell húzni vagy a WC tartály lehúzóját kell kicserélni, azt még megoldom. :D -
kamionosjoe #127208 Kisebb dolgokat megoldom, de inkább szakemberre bízok amit lehet, had dolgozzanak meg a pénzükért. Egyébként értek mindenhez, nagyon jó kézügyességgel áldott meg a sors. -
#127207 szinte mindent csináltam már, néha ezermesternek érzem magam, pedig csak az egyikből van papírom is -
Renegade #127206 Nagyon szőrmentén csak, apróbb villanyszerelés, festés, csiszolás, mázolás, egyszerűbb dolgok, pl rájöttem, hogy miért nem szív vizet a mosógép, a józan paraszti ész szintjéig.
Ami kimaradt:
Kert (metszel, ásol, ültetsz, oltasz, ilyesmi)
Asztali gép/kütyük (lehet, itt az SG-n egyértelmű, hogy patent asztali gépe legyen mindenkinek, meg sima liba egy extendert, bármit, akármit beállítani...de sóhaj, nekem más a tapasztalatom a szomszédaim ismeretében) :)
Utoljára szerkesztette: Renegade, 2019.10.21. 19:29:22 -
ToxiMaxi #127205 Cserép, gáz kivételével a többi megvolt. Gázt csak szakemberre bíznám, illetve a nagyobb villanyszerelést is de a kisebb dolgok nem okoznak gondot, pedig nem vagyok szaki. -
#127204 Új szavazás. -
Renegade #127203 mobil és ezen a téren, googli asszisztens a legjobb barátom.
már öt éve meg tudott pimpelni egy Sony SP-vel o0, éjszaka elkattintott képet. Sokszor majdnem elhiszem, hogy értek a fotózáshoz :D
-
#127202 Van egy Nikon D3400-asom, és egy régi Fuji FinePix S5600 (ez a "hurcolós").
Régebben rengeteget fotóztam, sajnos mostanában idejét sem tudom megmondani mikor voltam fotóstúrán... :(
Kizárólag fényképezés. -
#127201 Van egy Oly e-pl5 MILC-em, azt hordom kb. mindenhova. Csak képeket, videó senkit nem érdekel. -
#127200 .
Utoljára szerkesztette: ximix, 2019.10.14. 12:11:34 -
#127199 Új szavazás. -
#127198 Lövésem sincs róla, egyszer ki kéne már deríteni. -
kamionosjoe #127197 Persze, 0+. -
Fbn Lx #127196 nem tudom, csak azt, hogy melyik a legvalószínűbb, genetikai tesztem predikciója alapján. -
Fbn Lx #127195 simán lehet, hogy a béseknek a vérében van az esgé -
#127194 Végül is jogos. -
#127193 Azért nem látom értelmét, mert ennek arány nyilvános adat, hogy hol melyik van túlsúlyban a világon. Annak nem látom értelmét, hogy egy kis mintában összevesszük a statisztikai eltérést. Inkább kérdezek rá másra. Kérdésjavaslat továbbra is jöhet. -
#127192 BTW, be lehetett volna dobni a konkrét típusokat is, kíváncsi lettem volna az arányokra. -
Renegade #127191 nem, mindig elfelejtem :( -
#127190 Tudom, nem véradás miatt. -
#127189 Nem tudom. Eddig soha nem sikerült vért adni. Sajnos. -
#127188 Igen, véradás óta. -
#127187 ötvenhétszeres véradó vagyok - igen :) -
#127186 Új szavazás, egy nagyon egyszerű kérdéssel. -
#127185 Az pl. oké, hogy nem kötelező 2 évente telefont venni, de amikor az eszközöket adott élettartamra tervezik, nincs sok választásod - egy átlagos csúcstelefonban az első év után sorra kezdenek degradálódni illetve teljesen elbaszódni alapfunkciók. Legutóbb egy ájfón hetesem volt, egy év leteltével először ugye az aksi hal le gyorsan, aztán előjött az, hogy fagypont alatti hőmérsékleten egyszerűen kikapcsol, aztán a hangszóró lett szar és csak kihangosítóval tudtam kommunikálni, meg ugye a töltő csatlakozója altatt is nagyon hamar szétcsesződik a kábel, a hozzá adott fülhallgatónak nagyon könnyen megtörik a kábele, az érintőkijelző veszít az érzékenységéből, az ujjlenyomatos felnyitás szintén egyre frusztrálóbban működik, aztán még volt pofájuk szoftveresen megoldani azt, hogy ahogy nő az aksid élettartama, úgy csökkenjen a processzorteljesítmény és lassuljon a telefon - így majd aztán méginkább érzed, hogy sebességben mennyivel jobb a következő generációjuk.
Hát, akkor ezúton gratulálok minden almást telefont használónak. Akkor ez a méregdrágán a szart szinonímája akkor. Nekem a 7 éves Samsung Galaxy minim két jack dugó cserét kapott és ennyi. Működőképes maradt. Csak a bibi az volt vele, hogy teljesítménye mitt lett kb. használhatatlan, mert értelmezhetetlenül lassú volt régi szemmel is netezésre. És persze 3-as Andriod sem ment rá. Pedig volt az -12 fokban bringázva is használva.
De basszus ma 40-50 ezer HUF-ért olyan telefonok kaphatóak, aminek tudását az átlagember ki nem tudja használni és sok-sok évig jók. A céges telóm is 3 éves volt és semmi baja nem volt. Pedig én nem tettem mindenféle tokba, csak bevágtam a táskába és kész. Bringázás közben kabát mellényzseb vagy nyáron hátizsák oldalzseb. Esett rá az eső, sütötte a nap, ami kell.
Szóval úgy összességében a gyártók, meg a marketingesek masszívan sárosak. Itt külön kiemelném a marketinget, hogy milyen baszott nagy hatása van a tömegek viselkedésére egy jól szervezett marketingkampánynak. A másik tényező az eszközök rövid életciklusában (nem csak az elektronikai eszközökében, de pl. autóra, ruhára is igaz), hogy szociális nyomás nehezedik rád, hogy a korszerűt használd. Mert ez például a vagyonodat és a státuszodat reflektálja, meg a marketingesek összekötik őket egyfajta identitással és életérzéssel.
Milyen terméknek van rövid életciklusa? Csak annak, amit ostobán használ a felhasználója.
A régi számítógépeimet mind továbbadtam és mindegyik megérte a 7-10 éves kort. Még a bringámat is túladtam, a 18 éves montit meg elajándékoztam úgy, hogy csak javítani kellett kicsit rajta.
Éppenséggel 10+ éve volt az, hogy 10 év alatt elfüstölt vagy 5 db HHD-m. 2008 óta összesen 1 db, de az sem elfüstölt, csak érdekes hangokat hallatott magától és 1 év után, mikor egyszer elvesztette a Win7 és reboot után látta csak, akkor vettem helyette egy újat.
A régi monitoromat elajándékoztam, mai napig működik. A mostani monitorom is 5+ éves.
Az én tapasztalatom az, hogy a termék rövid életciklusára azok a balfaszok panaszkodnak, akik csesznek törődni velük. Pl. egy ismerősöm évekig nem takarította ki a mosógépét, amit lakótársával (szintén csaj) közösen használtak. Hát, amit abból kiszedtem, nem volt semmi. De az előző lakásban is a bérlő egyszer nem takarította ki szerintem mosógépet. Rozsdás zsanérok, és olyan sár szerű izé lerakódva a gépen. És akkor csodálkoznak, hogy nem jó vagy tönkremegy.
Én speciel a füllhalgatókat leszámítva, amit egyre vékonyabb kábellel gyártanak azt látom, hogy minden cuccom egyre tovább húzza. Ja, hogy én rendet tartok és figyelek rá? Ennyike.
Még egy aspektus amit érintenék, hogy a hasonló naiv aktivisták gyakran a felelős pozíciókat elfoglalók gonoszságát jelölik meg okként, mivel ugye kurvára nem értenek semmit az egészből, felfestik azt a narratívát, hogy ó, ha már mindenhol szélerőmű meg napelemfarm lenne, meg ha mindenhol csak lebomló alternatív csomagolásokat használnánk, stb. stb. - mintha mindez csupán szándék és őszinte akarat kérdése lenne, és csupán a hazug politikusok és profitorientált cégvezérek mentalitásával lenne itt baj. A legtöbb esetben az a helyzet, hogy a világ praktikus szempontok alapján szerveződik, és az általuk támogatott alternatív megoldások több embert ölnének meg rövid és hosszútávon is, mint amennyit megmentenének. Annyi kilojoule-t, ami közel 8 milliárd ember igényeinek a kielégítéséhez szükséges, észszerűen jelenleg fosszilisból, és remélhetőleg egyre nagyobb arányban atomból lehet felszabadítani. Annyi, és olyanfajta élelmiszert, ami nagy tételben biztonságosan előállítható, szállítható és tárolható, tehát alkalmas egy olyan infrastruktúra keretein belül való alkalmazásra ami képes megetetni közel 8 milliárd embert, sokszor csak műanyagba csomagolható. Sokan nem képesek felismerni azt, hogy a dolgok előállításának mekkora költsége van. A zöldek az ideák világában élnek, és amíg nincs zöld program ami kifejezetten praktikus megfontolások mentén működne, addig sajnos halálra van ez ítélve.
Ha olcsó és tiszta áram van, akkor szinten minden van. De ameddig olyan viccerőművek a népszerűek, amik, addig nincs remény. -
#127184 most biztos én vagyok hülye, hiszen a fószer egyetemen ad elő atomenergiáról, meg minden, de azért örültem volna, ha a cikk végén (végre) felvetett problémára valami épkézláb, érthető választ ad. nekem kábé az jött le, hogy szerinte a jövőben teli kéne baszni az egész bolygót szél- meg naperőművel, aztán ha valahol éppen nem várható holnap szél meg nap, akkor okosrendszerekkel megoldani az energia átszállítását. de ez laikus szemmel nekem eléggé az a kategória, aminél az atomenergia minimum egyszerre biztonságosabbnak és környezetkímélőbbnek is tűnik, de első blikkre olcsóbbnak is. -
#127183 És közben egyesek képesek ekkora baromságokat mondani. És ez nevezi magát szakértőnek. Méretes hazug balfasz. -
Fbn Lx #127182 A megújulókkal kapcsolatos állításaiddal abszolút egyetértek, ebben nincs vita, és itt a tömeg tájékozatlansága (és törekvése, hogy az aktuális "életpozitív" ideológiába teljes testtel beleálljon) masszívan közrejátszik, de úgy összességében én közel sem hárítanék ekkora felelősséget a tömegre. Olyan egyénekből áll, akik bár szellemileg gyakran korlátoltak, de a világra való egyéni ráhatásukban is erősen limitáltak, valamint a tömeg nem különösebben képes szervezni önmagát, vagy fejlesztőleg visszahatni önmagára. Ha valami balul sül el, az többnyire elsődlegesen menedzsment-probléma társadalmi szinten is, hiába a proli az elkövető - ahogyan ezt a szemléletet a céges kultúra már kifejlesztette önmagában.
Szóval bármennyire is korlátoltnak tartom Gréta (illetve az őt indoktrináló sötétzöld népfront) álláspontját, legalább úgy-ahogy jó irányba lőtt.
Az pl. oké, hogy nem kötelező 2 évente telefont venni, de amikor az eszközöket adott élettartamra tervezik, nincs sok választásod - egy átlagos csúcstelefonban az első év után sorra kezdenek degradálódni illetve teljesen elbaszódni alapfunkciók. Legutóbb egy ájfón hetesem volt, egy év leteltével először ugye az aksi hal le gyorsan, aztán előjött az, hogy fagypont alatti hőmérsékleten egyszerűen kikapcsol, aztán a hangszóró lett szar és csak kihangosítóval tudtam kommunikálni, meg ugye a töltő csatlakozója altatt is nagyon hamar szétcsesződik a kábel, a hozzá adott fülhallgatónak nagyon könnyen megtörik a kábele, az érintőkijelző veszít az érzékenységéből, az ujjlenyomatos felnyitás szintén egyre frusztrálóbban működik, aztán még volt pofájuk szoftveresen megoldani azt, hogy ahogy nő az aksid élettartama, úgy csökkenjen a processzorteljesítmény és lassuljon a telefon - így majd aztán méginkább érzed, hogy sebességben mennyivel jobb a következő generációjuk. Szóval úgy összességében a gyártók, meg a marketingesek masszívan sárosak. Itt külön kiemelném a marketinget, hogy milyen baszott nagy hatása van a tömegek viselkedésére egy jól szervezett marketingkampánynak. A másik tényező az eszközök rövid életciklusában (nem csak az elektronikai eszközökében, de pl. autóra, ruhára is igaz), hogy szociális nyomás nehezedik rád, hogy a korszerűt használd. Mert ez például a vagyonodat és a státuszodat reflektálja, meg a marketingesek összekötik őket egyfajta identitással és életérzéssel. Ez méginkább érdekeltté teszi az egyént abban, hogy így nyilvánuljon meg és javítsa a saját státuszát, tekintve, hogy általában törekszenek rá az emberek, hogy a szociális ranglétrán kellően magasra pozícionálják magukat, hiszen az pl. növeli a szexuális esélyeidet, a kapcsolati háló fejlesztését, meg megkönnyíti a konszenzusosan 10/10-re értékelt partner felszedését. Erre jön rá, hogy a marketingesek bizony minden erejükkel azon vannak, hogy a fogyasztást összekössék az ember identitásában való kiteljesedés iránti vágyával, és az élménnyel, hogy ma is 0.1%-kal kúlabb vagy mint tegnap voltál, ebben az új farmerban ezzel az új ipaddel ezzel az új bmw-vel. A tömeg ebben az egyenletben abszolút az elszenvedő fél, ami nem képes önmagát megváltani - közvetlen demokráciával azért nem tudná, mert a tömeg átlagos intelligenciája túl alacsony, reprezentatív úton pedig azért nem tudja, mert beleválaszt egy képviselőt önmaga számára abba a rendszerbe, ami működésének ez a logikája.
És itt jön a csapda, hogy mivel a politikusok hatalmának egyik pillére a tömeg támogatása, ha annak a rövidtávú pozitív hatását nem látja a választó, akkor simán leváltják; de a másik pillére meg a multik támogatása, mert nem ritka, hogy a nagyobbra nőtt cégeknek zsarolási potenciálja van a politikai osztállyal szemben, vagy hogy éppenséggel a befolyásosabb oligarchák akkora marketing - és véleménygépezettel rendelkeznek, amit egy politikus nem szeretne maga ellen fordítani. Így meg ugye nehéz effektív szabályozásokat kidolgozni, hogy vagy közvetlenül a választók, vagy ha befolyásosabb milliárdosok érdekeit sértené, akkor a médiagépezeteiken keresztül szintén a választók, de le fognak váltani.
Még egy aspektus amit érintenék, hogy a hasonló naiv aktivisták gyakran a felelős pozíciókat elfoglalók gonoszságát jelölik meg okként, mivel ugye kurvára nem értenek semmit az egészből, felfestik azt a narratívát, hogy ó, ha már mindenhol szélerőmű meg napelemfarm lenne, meg ha mindenhol csak lebomló alternatív csomagolásokat használnánk, stb. stb. - mintha mindez csupán szándék és őszinte akarat kérdése lenne, és csupán a hazug politikusok és profitorientált cégvezérek mentalitásával lenne itt baj. A legtöbb esetben az a helyzet, hogy a világ praktikus szempontok alapján szerveződik, és az általuk támogatott alternatív megoldások több embert ölnének meg rövid és hosszútávon is, mint amennyit megmentenének. Annyi kilojoule-t, ami közel 8 milliárd ember igényeinek a kielégítéséhez szükséges, észszerűen jelenleg fosszilisból, és remélhetőleg egyre nagyobb arányban atomból lehet felszabadítani. Annyi, és olyanfajta élelmiszert, ami nagy tételben biztonságosan előállítható, szállítható és tárolható, tehát alkalmas egy olyan infrastruktúra keretein belül való alkalmazásra ami képes megetetni közel 8 milliárd embert, sokszor csak műanyagba csomagolható. Sokan nem képesek felismerni azt, hogy a dolgok előállításának mekkora költsége van. A zöldek az ideák világában élnek, és amíg nincs zöld program ami kifejezetten praktikus megfontolások mentén működne, addig sajnos halálra van ez ítélve. -
#127181 A napenergia tökéletesen kiszámolható, hogy hol ökörség, mert nem is csak elmélet, hanem a modell számai pontosan a valóságot adják vissza. Amit Manfred ott előad, na az a nettó propaganda és csak a fehér oldalról beszél. A napenergia sötét oldaláról és hátrányairól, de legfőképp korlátairól semmit. Fullba tolja a kretént, amikor a valóság cáfolja állításait. Csak ignorálja azokat. -
ToxiMaxi #127180 Lidl az jó tipp oda az asszony is jár rendszeresen, majd lecsekkolom. -
ToxiMaxi #127179 Olyan nincs, hogy a kínálat irányítja a keresletet? Marketing sem létezik? Ami mára már egy tudományág lett és nem a kereslet után kullognak, hanem próbálják azt meghatározni, amennyire csak képesek. Igen, az emberek többsége birka, de ezt maximálisan ki is használják, a cégek, a politikusok és igenis befolyásolják, megosztják az embereket csak, hogy az ő érdekei mentén cselekedjenek. Annyi dolog befolyásolja ezeket, hogy nagyon nehéz bármire azt mondani, hogy valami fekete vagy fehér lásd a vitádat a napenergia topicban. -
#127178 Nekem még pl. azt nem magyarázta meg, hogy ha viszek saját vászonzsákot, akkor pl. a Sparban, ahol magad méred és címkézed a terméket, akkor a kb. 1000-dik címkét hogyan fogom leszedni...? Hogyan fogom mosni? -
#127177 Nálunk a lakótelepen van heti kétszer tejeskocsi, nem túl messze meg van egy hely, ahol friss gyümölcs- és zöldségleveket lehet venni szintén saját tárolóval.
A helyi lidl/aldiban pedig pékárunál, zöldség-gyümölcspultnál pedig ki van írva, hogy a hozott tárolók használata hogy működik (le lehet előre méretni, megjelölik hány gramm, és annyival táráznak az elszámolásnál). -
#127176 És miért is kell megvenni....?
Tehát akkor valahol kurvára álságos pl. a kis Greta beszólogatása a politikusoknak...
A politikusokat emberek, a választók, felnőttek választják meg. Tehát ne egy szűk csoportra kéne mutogatni, hanem tömegesen ostoba, felelőtlen gyök társadalomra, akik sokszor egy centit sem engednének a jólétükből vagy változtatnának életmódjukon és ezt csak kiszolgálják odafent.
A nagy cégek sem felelősek önmagukban, mert ők is csak fogyasztói igényeket elégítenek ki. Azt, amit a fenti sokszor gyök2 csoport termel.
Vagy pl. a fene nagy világutazók a hatalmas ökológiai lábnyomukkal.
https://www.newshub.co.nz/home/travel/2018/07/record-number-of-planes-in-the-air-at-once.html
Ameddig a világ egyik legnagyobb szennyezője a villamosáram és fűtés és ez fosszilis alapú, addig klímavédelemről beszélni röhejes, ameddig az országok nagy része atomenergia ellenes. Nem merő passzióból, hanem a gyök2 választók miatt, akiknek ilyen mérvű beleszólása van abba, amihez kurvára nem értenek.
Szóval nem a politikusok azok, akik elvették álmait és jövőjét. Ők már a második lépcső, akiknek lenne hatalom a kezében, de ha nagyon durván elkezdenének beleszólni a piac működésébe vagy az emberek magánéleti szintjén, akkor gyorsan leváltják őket. Tehát valójában a társadalomnak kéne beszólnia elsősorban és a képükbe mondani, hogy mennyire ostobák, rövidlátóak és telibaszrósak. Ha kiállna a ENSZ elé és beszólna így az lenne valami. A jelenlegi formában az én szememben egy túltolt banner, ahol a banner szövege vérostoba.
Ameddig az őket megválasztók kötik gúzsba a cselekvési szabadságot és lehet méregdrágán rossz megoldásra elbaszni 1000 mrd EUR-t és 20 évet (Németország) addig nincs remény. Semmi. Csak ezt a jelek szerint nem akarja mondani, mert az mégis hogyan nézne ki, hogy kimondja, hogy a társadalom relevánsan nagy része annyira agyilag zokni, hogy egy üveg tejet se szívesen bíznék rájuk. -
ToxiMaxi #127175 "egyes konzumidióták évente cserélnek mobilt és világutazósat játszanak."
Ebben azért a gyártók keze is jócskán benne van. Évente képesek eladni egy olyan terméket, amiben a fejlődés csak alig pár %. -
ToxiMaxi #127174 Sört is magamnak csinálom :) . Egyébként a hírekben külföldről lehetett olyat olvasni, hogy viszed a saját palackod és még olcsóbb is. -
#127173 Mert számtalan terméknél a boltban kapható csomagolást nem tudod kiváltani. Csak abban tudod hazavinni a tejet, a sört, a bort és csomó mindent, amiben oda viszik. Vagy te magad előtt látod azt, hogy az emberek viszik magukkal az üvegeket és automatákból töltik fel azokat?
A műanyagszatyor újrahasznosítást lehet visszaszorítani, de ez csepp a tengerben a CO2 lábnyomban. Annak súlyosabb környezheti hatása miatt fontos, a mikroműanyag szennyezés miatt. A CO2 lábnyoma annak semmi ahhoz képest, hogy egyes konzumidióták évente cserélnek mobilt és világutazósat játszanak.