384
Hogy ismered hazánk történelmét? Most kiderül! Válaszolj a kérdésekre, és ha sikerül kitalálni, írjál be új feladványt!
-
HUmanEmber41st #63 Ha ez a pallium hazánk történelmével összefügg, akkor nagyon szégyenlem maga, h nem tudom,, :( :O -
Mi az a pallium? -
blackgamer #61 nem kérdez -
Vardar #60 Ügyes vagy kérdezz. -
Egyébként ez a rovásírás amit Észak-Amerikában találtak Tyrkir nevéhez fűződik, pont ahhoz a magyar felfedezőhöz aki Vörös Erikkel együtt utazott az újvilágba. -
Na akkor. Az asylum a kora középkorban kialakúlt szokás volt melynek jelentése menedék, menedékjog. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy aki szent helyre menekült (pl:templomba vagy kolostorba) azt onnan erőszakkal nem lehetett kihozni onnan. Illetőleg vonatkozik nem csak szent helyekre hanem bizonyos helyekre is. Ilyen joggal rendelkeztek pl a molnárok akiknél a malomban menedéket asylu-ot találhattak az üldözöttek. Amúgy annyiban még helyesbítenék, hogy maga ez a "szokásjog" már az Ó-korban is létezett mint példáúl Vesta szüzek templománál. -
Én hallottam róla de ez igaz mivel anno a vikingekkel utazott egy magyar ember is. -
Vardar #56 Afrikában szavaztak a rendek?
Assylumot mondja már valaki! -
Azért azt, hogy egy ország koronájához hozzájutnak és mint uralkodó egyesítik a területeket, ne keverjük már azzal, hogy más földrészek kevéssé fejlett részeit uralmuk alá hajtják a nagyhatalmak. A gyarmatosítás nem egyenlő egy perszonálunióval. -
Berselius #54 Hát, állítólag negyed évig volt egy gyarmat kínában, meg állítólag Tunézia (?) is az volt egy ideig.
Amúgy meg gyramatnak tekinthető a 18. században Magyarország, Cseh- és Morvaország, Toscana, Milánó és környéke, Galícia, meg az osztrák örökösödési háború után elvesztették Sziléziát is(később volt egy kis terület a Monarchia idején, amit Sziléziának hívtak, de az Morvaország és Galícia közötti kis határsáv volt, tehát egyáltalán nem az eredeti teület). Ha emlékezetem nem csal Németalföld is egy ideig az osztrákok kezén volt, amíg a Spanyol Habsburgoké nem lett. Több most nem jut eszembe. -
Vardar #53 Linkeljél már még ilyen tudtad-e márt! -
HUmanEmber41st #52 Azértismegtaláltam!!!!!! -
HUmanEmber41st #51 Meg fogom keresni a képet, a napokban láttam valahol.. -
Vardar #50 Északi-sarkon. Én úgy tudom Afrikában is volt 2 kicsi amit aztán elaftunk valakiknek.
Assylumot senki se tudja? -
Hát én úgy tudom, hogy a déli sarkon volt a Ferenc József föld aztán nuku. De lehet hiányosak az információim. -
Vardar #48 A magyarok az UFOk legnagyobb barátai. Mindenhol ott vagyunk.
Most komolyan?? -
HUmanEmber41st #47 Bocsi, de muszály egy OFF !
Tudjátok-e, h Amerika egyik legrégibb írásbeli emléke egy székely-magyar rovásírásos, kőbe vésett felirat, mely arról szól, h itt járt Türkő vitéz és a vikingek?
ON -
Vardar #46 Nem tudom. Állítólag 2 kicsi volt amit a Mária Terézia Kereskedelmi Társaság cxsinált. -
mallamut #45 Mali? -
Vardar #44 Mi az assylum?
+kérdés Mik voltak Ausztria afrikai gyarmatai? -
Igen ott a pont nyalhat!
-
Vardar #42 Ha már rendek. Mit értünk rend alatt abban egyezzünk már meg.
A középkori társadalom azonos vagyoni helyzetű, jogállású rétegei amik érdekeik védelmében alkotmányos intézménybe tömörülnek. -
Vardar #41 Korona vagy Kard ?? -
Annyit segítek, hogy középkori vonatkozásban kérdezem. -
Ok akkor én kérdezek. Miről nevezetes magyar történelmi szempontból Tiszavárkony? -
Namost nem tudom, hogy mit értessz rendelett alatt vagy a töri tanárod mit ért alatta? Csakmert a rendelet az egyenértékű a törvénnyel. Namármost törvényeket meg már I Szent István óta hoznak. Szvsz ha a töri tanárod ezt érti alatt akkor...... -
Vardar #37 Hunyadi János volt az aki rendszeresen összehívta az országgyűlést tehát ő is tett valamit. -
Dembinski -
pista007 #35 Rendek Iv. Béla óta vannak hivatalosan. Egyik esszémet evvel rontottam el, mert azt hiitem, István óta vannak. Ez biztos, a töri tanár mondta :) -
Én 2es vok töriből! Itt a helyem :) -
inkább legyen II.András: -
IV. Béla nevezi meg először a magyar rendeket -
noés III. András 1222-es aranybullája? -
Berselius #30 Hát, az osztrákok részéről Windisch-Graz (umlautos á-val, csak olyan billentyű itt nincs).
A magyaroknál asszem Dembinszky, és talán már Görgey is ott volt(bár szerintem ő még a Felvidéken csatázgatott).
Ez most tényleg Google nélkül, mert megyek országos történelem versenyre pont ebből a korból. -
IV. Béla - 1267. évi törvénye
Károly Róbert - gazdasági alap megteremtése
I. Nagy Lajos - városfejlesztés
Luxemburgi Zsigmond - A rendi gyűlés összehívás
fejből toltam uccsóban nem vok biztos ... :S -
jaja,így van -
Vardar #27 Nem esszét kell írni hanem kis rövid válaszok max. 2 mondat. -
Emmegki #26 Horthy kormányzó volt de nem miniszterelnök. Az utolsó miniszterelnök Lakatos Géza volt az 1944 okt. 15-i kiugrási kísérletig.
1944. decemberében nevezték ki Dálnoki Miklós Bélát miniszterelnöknek, de már a szovjetek által megszállt területeken. Addig a nyugati országrészben idióta szálasi atyaúristenkedett. -
HUmanEmber41st #25 Nem volt miniszterelnök. Szállasi nemzetvezető volt. Előtte Hotrhy kormányzó volt. -
Mirk #24 erről marha sokat és jót lehet írni